» «

הנרי השמיני

הכנסייה האנגליקנית
כיצד הקים המלך הנרי השמיני דת משלו?



הנרי השמיני מלך באנגליה במאה ה-16. הוא היה מהמלכים החשובים בהיסטוריה האנגלית. אך הוא היה גם אובססיבי לבן זכר. כדי לזכות בבן יורש, הוא נישא ל-6 נשים בחייו. משתיים מהנשים הללו הוא התגרש. שתיים נוספות הוא הוציא להורג. לבסוף הוא זכה לבן יחיד - בנו אדוארד, שהיה למלך אחריו.

אך ברצונו באישה שתלד את בנו הוא שינה את דתה של הממלכה כולה. כיוון שחוקי הדת הקתולית לא איפשרו לו להתגרש כדי לשאת אישה אחרת, הוא פשוט ייסד את הכנסייה האנגליקנית (Anglican Cathedral) והעביר את כל נתיניו לדת החדשה.

אז כן, זו הייתה כנסייה חדשה, זרם נוצרי חדש שנולד רק בשל רצון המלך להתגרש. הנרי גם העמיד את עצמו בראש הכנסייה האנגליקנית והתנתק מהאפיפיור לחלוטין. מעתה הוא אפשר לעצמו להתגרש ולשאת שוב ושוב נשים אחרות, עד שימצא את היולדת המושלמת.

6 נשים יהיו לו בחייו. אלוהים גדול.

בניגוד לו, אגב, בנו אדוארד השישי פחות הוטרד מעניין היורש. שתי בנותיו הפכו למלכות אחריו. מרי הראשונה, שזכתה לכינוי "בלאדי מרי" ולקוקטייל על שמה, ואליזבת הראשונה - מהמלכות ובעצם מהמלכים החשובים בתולדות אנגליה.


הנה תולדותיו ההיסטוריים של מלך אנגליה הנרי השמיני (מתורגם):

https://youtu.be/xdZcqAss92w


הפרידה שלו מהאפיפיור ומהנצרות הקתולית:

https://youtu.be/ldbZ1HnbRcQ


הדת שהוא ייסד בגלל האהבה:

http://youtu.be/Zkp7TPZHjyA


סרטון קצר על המלך הנרי השמיני:

http://youtu.be/vGi2TYAQfXE?t=5s


כך התפרסם הולביין באנגליה לאחר שצייר דיוקן יפה מדי... (עברית)

https://youtu.be/4racmS2dh24


שיר שבו מספר כביכול המלך הנרי השמיני על נשותיו:

http://youtu.be/-fadCAHjN-s


ומצגת וידאו על הנרי השמיני ועלילותיו:

http://youtu.be/iF5cd-uCDrw
שרוולים ירוקים
מי הלחין את השיר "שרוולים ירוקים"?



הרבה אגדות סופרו על הלחן המופלא והישן "שרוולים ירוקים" או באנגלית: Greensleeves. זהו שיר-עם אנגלי שלא ידוע מי כתב אותו. יש המאמינים ש"Greensleeves" הולחן בידי המלך האנגלי הנרי השמיני כאות אהבה למי שתהיה המלכה אן בוליין.

את אן בוליין, אשתו השנייה של הנרי השמיני, הביא המלך לחייו, לאחר שקת'רין, אשתו הראשונה נכשלה בלהביא לו בן. הוא התגרש ממנה, במעשה שהביא לפרישתו, ביחד עם כל הממלכה, מהכנסייה הקתולית. הוא הקים כנסייה משלו, הכנסייה האנגליקנית ונשא את בוליין, רעייתו השנייה.

אן, שהייתה יפה במיוחד, זכתה לפי הסיפור לשיר הזה, אבל בדיעבד לא הצליחה גם היא במשימה של לידת בן זכר ודי מהר לאחר הנישואים סר חינה בעיני הנרי. תוך שלוש שנים לאחר נישואיה למלך אנגליה היא הוצאה בפקודתו להורג. האשמה? - רשימה שלמה של חטאים: ניאוף, גילוי עריות, כישוף ובגידה במלך. למותר לציין שלא היו הדברים מעולם. במיוחד לא העובדה שהיה לה שד שלישי בחזה, שממנו הניקה שדים...

בוליין הספיקה בכל זאת להוליד להנרי את מי שתהיה אליזבת הראשונה, מלכת אנגליה אחרי הנרי. כן, גם אחרי 6 נשים הנרי לא זכה בבן יורש. וכך, בתקופת מלכותה של בתה אליזבט, הפכה אן בוליין לקדושה אנגליקנית.

אם מה עם "שרוולים ירוקים"? - המלך הנרי השמיני היה אדם נחוש, בעל תחושת צדק די משונה והחליף נשים בהתלהבות רבה, אבל האם הוא כתב את השיר "Greensleeves"?

ההיסטוריונים קובעים כיום שהנרי אמנם היה מלחין מוכשר, אבל לא הוא שהלחין את "שרוולים ירוקים". הלחן הוא ככל הנראה של מלחין לא ידוע ונראה שהוא מבוסס על לחן איטלקי, שהגיע לאנגליה לאחר תקופת מלכותו וחייו של הנרי השמיני.


הנה ביצוע קלטי של השיר שלכאורה נכתב על ידי המלך הנרי לרעייתו היפה:

https://youtu.be/2sr6TXyYXYA


נעימת "שרוולים ירוקים" בנגינת "תאומות הנבל":

http://youtu.be/uEk3-OlvcCc


ביצוע בחליל צד:

https://youtu.be/QtnplRYvLGQ
השגרירים
מה האשליה שצייר הולביין בציור השגרירים?



הנס הוֹלִבַּיין (Hans Holbein) היה אמן גרמני מהמאה ה-16, שקשיי פרנסה גרמו לו להגר ללונדון וכישרונו הביא אותו בתוך שנים ספורות להתמנות לצייר החצר של המלך הנרי השמיני.

אף שהולביין, שנולד בגרמניה, בילה את מרבית חייו באנגליה, ציוריו הושפעו דווקא מהאסכולה ההולנדית המוקדמת, בו נהגו הציירים להציג ביצירותיהם חפצים שמטרתם הייתה לאפיין את הדמויות השונות.

זו הסיבה שבציורו המפורסם "השגרירים" (The Ambassadors), בו נראים שני מדינאים צרפתים שביקרו בחצרו של הנרי השמיני, לא רק בגדיהם אלא גם החפצים שמפוזרים מסביבם מעידים על השכלתם, מעמדם, עושרם וכוחם הפוליטי.

כך, למשל מכשירי המדידה וחקר הכוכבים שעל המדף העליון (כולל גלובוסים וספרים), קשורים לשמיים ולספירות רוחניות ומדעיות. הם מנוגדים לאלו שעל המדף התחתון וקשורים יותר לארץ ולחיים הרגילים.

אבל יש בציור גם את העולם התחתון, זה של המוות. שימו לב לסמל שעל כובעו של השגריר השמאלי, למשל. הוא דמוי גולגולת וביחד עם המיתר הקרוע של הלאוטה, כלי הנגינה שליד, הם מזכירים שלא חיים לנצח.

אבל אפרופו מוות, יש בציור של שני השגרירים עוד משהו. מסתתרת בו אשלייה אופטית בת חצי מילניום, כמעט 500 שנה. מדובר בגולגולת מעוותת שמופיעה בתחתית התמונה ושניתן להבין מהי רק במבט על הציור מהצד. זה מה שנקרא "צורה אנאמורפית", שניתן לראות את המוצג בה רק כשעומדים בזווית לתמונה.

מה שמסמלת הגולגולת הנסתרת הזו, כמו הסמלים שהוזכרו קודם, זה את המוות, שכדאי לזכור אותו. בלטינית זה נקרא "ממנטו מורי", שמשמעותו "זכור את המוות" או "זכור את יום מותך". יש כאן רמז שטומן הולביין למתבונן - שים לב שהכל זמני ולא כדאי לחטוא בחטא הגאווה, כי בסופו של דבר, כולנו כאן לזמן קצר וכדאי שלא נחטא.

אבל רגע, מדוע הגולגולת מעוותת ונסתרת במבט חזיתי אל התמונה?

יש כל מיני סברות, חלקן פילוסופיות או מסתוריות. אבל הסברה המקובלת היא לא הרבה פחות מסתורית ולא מגלמת סוד מיסטי במיוחד. ההערכה היא שככל הנראה הציור ניתלה בחדר מדרגות, כך שבגולגולת יכול היה להבחין מי שיורד או עולה במדרגות דווקא ולא מי שעומד אל מול התמונה ובמרחק ממנה.

ולמה לא מהחזית? - כי לא ניתן לעמוד במרחק מתמונה התלויה ליד מדרגות. פשוט אין מקום...


הנה ציור השגרירים של הולביין:

https://youtu.be/qOvxK_3HEco


הזווית ממנה רואים את ההפתעה שלמטה:

https://youtu.be/sNlgLSRZaos


הסימבוליזם בו משתמש האנס הולביין:

https://youtu.be/ReF2O8rzpb4


על צייר הדיוקנאות המופלא הולביין:

https://youtu.be/-bs2qI6PeD8


כך התפרסם הולביין באנגליה לאחר שצייר דיוקן יפה מדי... (עברית)

https://youtu.be/4racmS2dh24


וסרטון תיעודי על צייר הדיוקנאות של הנקי השמיני:

https://youtu.be/G7r4GwjxV8Y?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.