» «
עלייה לרגל
מי היו עולי הרגל לירושלים?



בדתות רבות נהוגה העליה לרגל למקומות הקדושים. ביהדות החל מנהג העלייה לרגל לבית המקדש בסוף תקופת הבית הראשון. בתקופת הבית השני הוא הפך למנהג פופולרי בציבור היהודי.

העלייה לרגל לירושלים פירושה הגעה לבית המקדש בירושלים ולטקסים שנערכו בו באחד משלושת הרגלים, 3 חגים שבהם נהוג היה לעלות לבית המקדש, כולל חג הסוכות וחג הפסח.

באותה תקופה הייתה ציפייה דתית מכל יהודי, לעלות לבית המקדש לפחות פעם בשנה.

העלייה לרגל הייתה עבור היהודי משאת נפש. חלק מהיהודים, במיוחד העניים והרחוקים מירושלים, נהגו לחסוך ולהתאמץ במשך שנים רבות, עד שהגיעו לעלייה לרגל אל בית המקדש.

אמנם לפי המקרא רק גברים היו מחוייבים במצווה אבל למעשה העולים לרגל עלו בדרך כלל כמשפחה, קהילה או אפילו יישוב שלם שעלה למקדש.

העולים לרגל הביאו לבית המקדש מתנות מהיבול ומהמיקנה, לכוהנים וללוויים. הם האזינו לשירת הלוויים, חזו בעבודת הכוהנים, הקריבו קורבנות וגם אכלו מהם.

רוב העולים לרגל עלו לירושלים בחג הסוכות, עם סיום העבודות החקלאיות והאסיף ולפני ההתחלה של העונה החקלאית החדשה.


הנה דרך עולי הרגל בירושלים העתיקה (עברית):

http://youtu.be/ceN6siiP6pQ
הר עזאזל
איפה הר העזאזל ואיך הולכים לעזאזל?



האם שמעתם פעם מישהו אומר "לך לעזאזל" או סתם "לעזאזל"? - ובכן, יש מקום כזה.. ג'בל מונטאר, או בעברית הר מונטר שבמדבר יהודה מזוהה על ידי חלק מהחוקרים כהר עזאזל.

לפי המשנה היהודית, כדי לכפר על חטאיהם, אבותינו בתקופת בית שני היו מקריבים עיזים לאלוהים. הם קראו לעז המוקרבת "שעיר לעזאזל" והיו משליכים אותה ממרום הצוק למטה, אל התהום, כדי שיימחלו להם החטאים והאל יסלח וימחל להם. הכהן הגדול הוא שנהג לזרוק את השעיר (הקורבן) ביום הכיפורים.

ורק שתדעו שאם שמעתם מישהו אומר את זה - הוא לא קילל. לפחות משפטית הוא לא קילל. איך זה?

מעשה שהיה כך היה:

המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק ענה פעם "לך לעזאזל" למישהו שהעיר לו על שדיבר אידיש. האדם נפגע ותבע אותו בבית משפט. המשורר נימק לשופט שמדובר במקום שקרוב לירושלים והוא חשב שהאיש ייהנה מטיול בהר העזאזל. השופט קיבל את טענתו של ביאליק וזיכה אותו. הוא אף חייב את התובע לשלם את הוצאות המשפט.


הנה הטיפוס אל הר עזאזל (עברית):

http://youtu.be/L92fjAQ1kt4


טיול להר מונטאר - הר העזאזל (עברית):

https://youtu.be/e3VkpciTxW4?end=140


וסרטון אנימציה של בוגר בצלאל על העזאזל (עברית):

http://youtu.be/y6d5nJ1sOOI
חג הקורבן
מהו חג הקורבן המוסלמי?



איד אל אדחא, חג הקורבן המוסלמי הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה של בני הדת הזו. החג הזה מציין את המועד לקיום מצוות החאג', מצוות העלייה לרגל למכה.

האיד אל-אדחא נחגג במשך 4 ימים, החל מהיום העשירי של החודש האחרון בלוח השנה המוסלמי.

העלייה לרגל עצמה נמשכת כשבוע, וחג הקורבן מציין את אחד השיאים בטקסים הנהוגים בה והוא מזוהה עם סיפור העקדה. המוסלמים, שמקיימים את החג בביתם, מקריבים טלה כקורבן ומכינים את בשרו על האש למאכל בסעודת החג. שליש ממנו הולך לדור הבוגר (הרחם שממנו הגיעו ההורים), שליש למשפחה והילדים ושליש נותנים כתרומה לעניים.

הטקס של חג הקורבן הוא דומה לטקס הנהוג במכה, על ידי העולים לרגל. הקרבת הכבש היא לזכר "עקידת ישמעאל" - סיפור מקביל ל"עקידת יצחק" של היהודים, כפי שהיא מופיעה בקוראן המוסלמי. גם אצלם אברהם רצה לעקוד את בנו כדי להוכיח את גודל אמונתו באלוהים ואלוהים ויתר על כך ושלח לו כבש, שאותו שחט אברהם במקום את בנו.

חג הקורבן, שאותו חוגגים גם הדרוזים והצ'רקסים, מכונה גם "החג הגדול" ובערבית "עיד אל אדחא".

ביום שלפניו יש צום ובחג עצמו, בנוסף לקורבן נוהגים המאמינים גם לקנות בגדים חדשים לכל המשפחה ולחגוג בחיק המשפחה והקהילה, בארוחות ובמפגשים משפחתיים שמחים.


הנה המנהגים והסיבות לחג הקורבן (עברית):

http://youtu.be/VArS-yLmMoQ


הקניות המסורתיות לקראת החג:

http://youtu.be/7YyUFAYqzzA


וההכנות לחג הקורבן בשוק הכבשים ברהט:

http://youtu.be/My_QWW9sqF8
אצטקים
מה הפך את האימפריה האצטקית לחזקה באמריקה?



האצטקים (Aztecs) היו עם אינדיאני, שהורכב מברית של שלוש קבוצות אתניות של אינדיאנים, ששלטו בעמק מקסיקו, במהלך המאה ה-15 ותחילת ה-16. הדומיננטיים מבין השלוש היו בני המשיקה, תושבי העיר טנוצ'טיטלאן.

הסיפור של האצטקים הוא לא יאומן, שנשמע כמו אגדה או מיתוס. הם היו שבטי נוודים, שבתוך 200 שנה בלבד יצרו את האימפריה המדהימה ביותר באמריקה.

האצטקים, עם נחשל ביחס לתרבות המאיה, הצליחו במהירות להשתלט על בני המאיה ולאמץ לעצמם את התרבות שלהם. בהמשך הם יצליחו לשפר את תרבות המאיה עוד יותר ולבנות אימפריה עצומה וחזקה במיוחד.

אבל האצטקים לא שלטו זמן רב ופחות ממאה שנה אחרי התגבשות שלטונם, הגיע שלטונם לקיצו הפתאומי. המדהים הוא שאת האימפריה שלהם כולה הם איבדו בשל טעות גורלית אחת, שעשה המלך שלהם מונטזומה.

הסוף הזה היה בשנת 1519, כשהגיע לחופי מקסיקו כוח ספרדי של 600 חיילים, בפיקודו של הרנן קורטז. קורטז וחייליו חיפשו זהב ואוצרות ולא הייתה להם יותר מדי סבלנות לתרבויות אחרות. בתוך שנתיים הם החריבו את האימפריה האצטקית, לא לפני שרוקנו אותה מאוצרותיה, החריבו את בירתה והפכו את האצטקים לעבדים ושפחות.


#חיי האצטקים
המעניין הוא שידוע די הרבה על התרבות האצטקית. מי שתרם רבות לשימור הידע על התרבות, המסורות והמיתולוגיה האצטקית, היה הכומר הספרדי ברנרדינו דה סהגון. את כל אלה האיש תיעד לאחר הכיבוש, בין השאר בשיחות שערך עם זקנים וחכמים אצטקים. הכנסייה הקתולית, שלא אהבה את העניין גנזה את כתביו ואלה התפרסמו רק במאה ה-18 וחשפו לא מעט על התרבות הזו.

כך, למשל, אנו יודעים שהיו כמה מעמדות לאצטקים. המעמד השליט היה של האצילים (pilli). עליו נמנו הפקידים והכוהנים. המעמד הנמוך היו ה"עם" (macehualli). המעמד הזה כלל את בעלי המלאכה והחקלאים, את מי ששילמו מיסים ושרתו בצבא. היה גם מעמד ממש נמוך, מעמד העבדים (tlacotin). נמנו עליו שבויי מלחמה והם היו מי שהוקרבו בדרך כלל לאלים.

לאצטקים הייתה חקלאות מפותחת. בשבילה הם פיתחו מערכות השקיה משוכללות לתקופה. הם האמינו באמונות דתיות של אלילים ונהגו להקריב קורבנות אדם לאלילים שלהם. האמנים האצטקים הצטיינו באמנות הפיסול בעץ ויצרו ממנו מסכות עץ מיוחדות ופסלים מדהימים שמגולפים לגמרי מעץ.

הכתב האצטקי היה כתב פיקטוגרפי, כתב שכלל ציורים בתור סימני כתב. זמן קצר לפני שנכבשו בידי הספרדים וקריסת האימפריה שלהם, הם החלו לפתח כתיבה פונטית, המבוססת על אותיות. את הרשימות שלהם הם כתבו בעיקר על גליונות עור ועל קירות המקדשים. כך הם הותירו אחריהם למשל את "קודקס החוקים", אוסף החוקים של התרבות האצטקית.

האצטקים נהגו לשחק בטלאצ'טלי, משחק כדור שהמציאו, בעיקר לצורך פולחן. את המשחק הזה, שמזכיר את משחק הכדורסל של ימינו, הם בדרך כלל נהגו לשחק נגד שבויים, לפני שהעלו אותם כקורבנות אדם לאלים שלהם.


הנה עלייתה ונפילתה של האימפריה האצטקית:

https://youtu.be/y0fFpNyNJsM


מבוא לתרבות האצטקית:

https://youtu.be/B8cO1pAHVok


מיתוסים של האצטקים (מתורגם):

https://youtu.be/j-bQsan5WXo


הפולחן והקרבת הקורבנות שלהם:

https://youtu.be/TaWDXwmjf_Q


יום בחייה של מיילדת אצטקית (מתורגם):

https://youtu.be/JZj7acYZ19w


כך השתלטו עליהם הספרדים:

https://youtu.be/i3kWJfkqT0g


וסרט תיעודי על האימפריה האצטקית:

https://youtu.be/bYIUzY6bVfY?long=yes

הקרבת קורבנות

גיהנום
מהו הגיהנום בדתות השונות?



בדתות רבות מתואר הגיהנום (Hell) בתור השאול, האופל, התופת ושאר השמות של מקום עונש, סבל ועינויים, שממתין לאחר המוות, למי שחטאו בחייהם ועברו עבירות חמורות - בין אדם לחברו ובין אדם לאלוהיו.

בציבור נתפס הגיהינום כמקום לזכות בו בעונש נצחי, על החטאים, על אמונה לא מספקת, על אי קיום של המצוות ועוד.


#הגיהנום בדתות השונות
תיאורי הגיהנום או החיים שלאחר המוות הם שונים מדת לדת ונתונים לפרשנויות שונות בין זרמים דתיים, קבוצות, חצרות דתיות, כתות ואפילו אנשים שונים. תהודה רבה בתרבות המערבית הייתה גם לתיאור הגיהנום ב"הקומדיה האלוהית", ספרו העל-זמני של דנטה, בשמו המלא דנטה אליגיירי.

נתחיל ביהדות, המפרשת את המושג "גיהנום"כמקום זמני לטיהור הנשמה ולא כעונש נצחי כמו התפיסה הנוצרית שתוצג בהמשך. הגיהינום היהודי מתואר לעתים כאש מטהרת, כשהרעיון הוא שהנשמה מתנקה בו לפני וכדי שהיא תוכל לבוא בשערי גן עדן.

בנצרות הגיהנום מתואר מתואר כ"תופת" (Inferno), מעין כבשן לוהט ועתיר להבות, הנמצא במעמקי האדמה. קירותיו אדומים עזים ונהרות לבה רותחת זורמים בין הסלעים המחודדים. זה מקום של סבל, חושך וייסורים נצחיים וניתוק מהאלוהים.

בין הפרשנויות השונות יש הרואות בגיהנום מקום פיזי, בעוד אחרות רואות בו מצב רוחני של ריחוק מאלוהים. בנצרות הגיהנום מיועד למי שדחו את חסד האלוהים או חטאו חטאים בלתי נסלחים. מדובר בהמצאה גאונית שהצליחה במשך מאות רבות של שנים לגרום למאמינים הנוצרים להיות צייתנים, שקטים, חיוביים ולתרום לכנסייה מכספם, גם אם יש להם מעט מאוד ממנו ולה המון.

הגיהנום הנוצרי, אגב, די מבוסס על שילוב בין השאול כפי שהוא מתואר במיתולוגיה היוונית, זה שמתחת לאדמה ומעבר לנהר סטיקס, לבין הגיהנום של היהדות הקדומה והאלילות של כנען.

האסלאם מדבר על "ג'הנאם" (Jahannam), המקום המיועד להעניש בייסורים עזים את מי שדחו את אללה וביצעו חטאים חמורים. בג'הנם המוסלמי החוטאים סובלים מעונשים המשתנים לפי החטאים שהם עשו. הג'האנם הוא מקום של אש ורתיחה, מול קור קיצוני. יש בג'הנם שבע דרגות של גיהנום וכל אחת קשה וחמורה מקודמתה. ואגב, אצל המוסלמים רק מי שמאמין באללה וחי חיי צדיקים יזכה לכניסה ל"ג'אנה", גן העדן המוסלמי.

בהינדואיזם והבודהיזם יש גם פאטאלה (Patala) של ההינדו אך גם את הנאראקה (Naraka) המשותפת לשניהם, גם אם כל דת רואה אותו אחרת.

בגיהנום של ההינדים מתקיימות כמה רמות של עונש. גם כאן הגיהנום הוא מקום זמני, מעין מחוזות כפרה זמניים, מקומות בהם מטוהרת נשמתם של מי שצברו במעשיהם קארמה שלילית, לפני שתיוולד מחדש. בין העונשים יש מגוון עינויים פיזיים כשכל אחד מהם מותאם לחטאים אחרים.

ה"נרקה" אצל הבודהיסטים הוא אחד מששת העולמות הבודהיסטיים, של הקיום המחזורי. גם אצלם מדובר במצבי סבל זמניים ולא של עונש נצחי, אבל בסיפורם שלהם מתוארים 8 גיהנומים קרים ו-8 חמים, כשלכל אלה נוסף מגוון של תת-רמות נוספות.

ב"דיו", הגיהנום בו מאמינות מספר דתות סיניות ותיקות, יש 10 בתי משפט או רמות, כשכל אחד נותן עונשים ייחודיים. הנשמות עוברות דרך רמות אלו לפני שהן נולדות מחדש, או עולות לגן עדן.

כך שלכל דת יש את הפרשנויות שלה לגבי הגיהנום, חלקן מילוליות ומבטיחות או מאיימות וחלקן לא. ועדיין מסתבר שלכל אחת מהן יש פרשנויות שונות למהותו של הגיהנום - חלקן מילוליות יותר וחלקן מציגות את הגיהנום כמושג מטפורי ולא כמקום בו החוטאים מעונים באמת.


הנה האגדה על המלך ששלח את חתנו למבחן בגיהינום (מתורגם):

https://youtu.be/4nZ9gNGZwO0


כך מדמיינים את קולות הסובלים בו:

https://youtu.be/Xbrbx0ApQ8k


השאול מהמיתולוגיה היוונית בו האל הדס לוקח לו אישה:

https://youtu.be/ESbd3T7VMsc


בחיוך פרסומי - הגיהנום בגירסת הג'אנק פוד:

https://youtu.be/Nhi84rJyuhA


כך הדתיים מציגים את הגיהנום:

https://youtu.be/MdiWn-cAFmE


הגיהנום לפי הנצרות והתנ"ך:

https://youtu.be/jVleAnze7v8?long=yes


והגיהנום והשטן שאפשר לראות בהקרבת הילדים העתיקה בגיא בן הינום שבירושלים:

https://youtu.be/GeCodRjs1Bs?long=yes
פירמידת אל קסטיליו
מהי הפירמידה של קוקולקן?



פירמידת קוקולקן (Kukulkan), הידוע גם כפירמידת אל קסטיליו (El Castillo Pyramid) היא פירמידה שנמצאת באתר הארכאולוגי של עיר המאיה צ'יצ'ן איצה שבמקסיקו, במרכז אמריקה (מזו-אמריקה).

זהו מקדש קוקולקן שנבנה בין המאות ה-11-13, לפני מילניום, אלף שנים, על ידי תרבות המאיה העתיקה. פירמידת המדרגות המרשימה הזו נבנתה לכבוד אל הנחש קוקולקן. כאן הקריבו לו בני המאיה קורבנות אדם.

כמו רבות מהפירמידות ביבשת אמריקה גם אל קסטיליו, או פירמידת קוקולקאן, בנויה בשכבות. בגובה של 98 רגל, זו פירמידת שלבים, הבנויה מ-365 מדרגות ענק מרובעות, עם גרמי מדרגות בכל אחד מצדי הפירמידה.

מה שלא רואים מבחוץ זו הפירמידה המקורית, הקטנה בהרבה, ששימשה בתור הבסיס של הפירמידה הענקית ובעצם נמצאת בתוכה.

"כנגד כל הסיכויים", הסרט הרומנטי והיפה משנות ה-80, השתמש בפירמידה של קוקולקן בצ'יצ'ן איצה, כאתר מרכזי בחיפוש של הגיבור אחרי אהובתו הנעלמת.


#המסתורין האדריכלי במקדש
במהלך שוויון האביב, אנשים רבים נוהרים אל הפירמידה, כדי להתפעל מהגאונות התכנונית של אדריכלי תרבות המאיה.

כי הפירמידה הזו לא הייתה רק ​​מקום פולחן. היא גם מדגימה את הידע המרשים של המאיה במתמטיקה, אסטרונומיה ובלוח השנה. כי המסתורין והקסם בפירמידה של קוקולקאן בא לידי ביטוי בכך שבימים של השוויון של האביב והסתיו, בשעות הזריחה והשקיעה של השמש, פינת הפירמידה מטילה צל בצורה של נחש המכוסה בנוצות - זהו קוקולקן.

ןאגב, בשני ימי השוויון הללו ורק בהם, הצלליות מהפינות גולשות בשורות למטה לצד הצפוני של הפירמידה כשהשמש עולה ומקבלות אותה!

עוד תופעה מעניינת בפירמידה היא התופעה האקוסטית שמתרחשת כשמוחאים כפיים בקרבת הפירמידה. גם היא קשורה באל הנחש. אם מוחאים כפיים בעמידה מול המדרגות בבסיס הפירמידה, שומעים הד שמזכיר ציוץ של ציפור או את הקול של נחש מצלצל (Quetzal). לא ברור אם זה תוצר לוואי רנדומלי, אקראי, של האדריכלות, או שזה אפקט אקוסטי מתוכנן, שנועד למטרות דתיות או טקסיות, אבל זה מדהים.


הנה סיפורו של המקדש המרשים הזה:

https://youtu.be/pbG0AK3dRkQ


העיר צ'יצן איצה והפירמידה של קוקולקן:

http://youtu.be/kyvw6G9Max0


על תרבות המאיה, שבנתה את המקדש והעיר:

https://youtu.be/Q7llX0YGlsw


מדריך מסביר על פירמידת קוקולקן שהוקדשה לאל הנחש ומדגים את האקוסטיקה של מחיאות הכף:

https://youtu.be/RyEB7Ao-0FY


בתוך הפירמידה:

https://youtu.be/fINFprTeUTE


למעשה, מדובר בשתי פירמידות:

https://youtu.be/lg9HZ6pz_tU


ועוד מבט יפה:

https://youtu.be/Zvv9EnBuem4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.