» «

חוקרים

פרס איג נובל
מהו פרס איג-נובל?



פרס איג-נובל מוענק על הישגים ש"אי אפשר או לא רצוי לשחזר". חוקרים שעשו עבודות מחקר מעמיקות על נושאים שאין בהם חשיבות או שהם מטופשים בצורה מעוררת הערצה.

הפרס ניתן על ידי עיתון היתולי-מדעי ונותנת לו חסות אוניברסיטת הארווארד, כיוון שמטרת האיג-נובל לחגוג את הלא-רגיל, לכבד את הדמיון וכושר ההמצאה של חוקרים ולהגביר את העניין ברפואה, מדעים וטכנולוגיה.


הנה סיפורו של פרס האי-נובל:

https://youtu.be/EgmSkPxznHM


סרטון על פרסי האיג נובל של שנת 2008:

http://youtu.be/t01xzhcYBqM


הפרסים הכי מעניינים בתולדות האיג-נובל:

https://youtu.be/CUX5g74S2r0


והנה תכנית טלוויזיה שלמה שהוקדשה לפרסי האיג נובל:

https://youtu.be/s3cRugKjL4U?long=yes
מארי אנינג
מי הייתה מארי אנינג?



מגיל צעיר אהבה מארי אנינג (Mary Anning), בת פועלים צעירה ונלהבת, לחפש מאובנים עם אביה. בתחילה, כמעין משחק חביב של אבא ובת, היא נהגה לחפש את המאובנים שהתגלו לאחר הסערה בצוקים של חופי דרום האי האנגלי. אבל עם הזמן זה הפך לתחביב מלהיב ואפילו לפרנסה.

כי אנינג, בת עניים צעירה וחסרת השכלה מדרום אנגליה של תחילת המאה ה-19, נולדה בעיר חוף קטנה בשם ליים רג'יס, שהצוקים שלה ליד הים, עשירים במאובנים ימיים מתקופת היורה.

מאביה, מייצר ארונות שמת בצעירותה, היא ירשה את האהבה לחיפוש מאובנים. לא רק את מארי הוא הדביק בתחביבו. עם הזמן הפכה כל משפחת אנינג למחפשת מאובנים נלהבת. כשמת האב, התפרנסה המשפחה בדוחק ממכירת המאובנים שמצאו בני הבית בצוק שליד הים.

בתחילה הייתה זו האם שניהלה את ענייני חיפוש המאובנים, אבל די מהר התבלטה דווקא הבת מארי. היא הצטיינה גם כמוצאת המאובנים המובהקת של המשפחה וגם כמי שיכולה לנהל את המכירה של המאובנים. היא מכרה מאובנים למוזיאונים גדולים, לאספני מאובנים עשירים, בדרך כלל מאצילי אירופה ולמדענים וחוקרים בתחום הפלאונטולוגיה.

הפרנסה הייתה מוגבלת ובני המשפחה לא ממש הבינו את השווי של מה שמצאו, אבל המשפחה התקיימה ומארי מצאה את עצמה הולכת ונסחפת לעולם המאובנים.

נסחפת זו לשון המעטה. מארי אנינג למדה והתפתחה ללא הפסק. היא הייתה זו שגילתה ראשונה, ביחד עם בני משפחתה, מאובני איכטיוזאורים, דינוזאורים ימיים גדולים. היא חשפה מאובנים של פלסיוזאורים, זוחלים קדומים, חלקם ענקיים, שחיו בים מתקופת היורה ועד הקרטיקון. עוד היא גילתה את מאובן הפטרוזאור, "הציפור של עידן הדינוזאורים" - סוג של לטאה מכונפת המעופפת באוויר ומזכירה מעין דינוזאור קטן ומעופף.

בהדרגה, לאחר שהמאובנים שמצאה עוררו התלהבות רבה אצל פלאונטולוגים, חוקרי המאובנים המומחים החלו לשמוע עליה שוב ושוב. הם ידעו יותר ויותר להעריך את מארי אנינג והיא הפכה לשם דבר בקהילה המדעית. התכתובות שניהלה עם החוקרים המובילים והמפורסמים בתחום הן שם דבר.

כך הפכה הבחורה הפשוטה מדרום אנגליה לברת סמכא, שהמומחים מתייעצים איתה ומקשיבים היטב לדעותיה ולתובנות שהיא מביאה. לא שזה שיפר במיוחד את מצבה הכלכלי, אבל אנינג גם פרצה את תקרת הזכוכית של נשים בתקופה הוויקטוריאנית. היא הייתה מהמדעניות הנשים היחידות בעולם המדע של הימים ההם.

כיום היא זוכה להערכה עצומה ובקרב רבים אף נחשבת, על אף שלא למדה את התחום באופן אקדמי, למלכת הפלאונטולוגיה, המדע או חקר המאובנים.

מרי אנינג גילתה בחייה ממצאים רבים ומדהימים. היא רכשה ידע עצום והפכה לבעלת מוניטין עולמי בחקר המאובנים. בלימוד עצמי מפרך היא הפכה מנערה מחוננת לבעלת הבנה והתמצאות נדירים ורכשה ידע שאפשר לה להחליף דעות והתכתבויות עם החוקרים החשובים ביותר בעולם, כשווה בין שווים.

ניתן לומר שבאופן לא סביר ומאוד לא שגרתי היא הפכה למגלת המאובנים החשובה בהיסטוריה.


הנה הפלאונטולוגית המופלאה מארי אנינג:

https://youtu.be/mwoqw_JHQ1U


סיפורה של מארי אנינג:

https://youtu.be/Of5sK8p2rZY


הטראומה שעיצבה את חייה:

https://youtu.be/GRyWewQM74Y


החוף שבו מצאה את המאובנים הגדולים שלה:

https://youtu.be/53qZ94lQGbo


מספרים עליה:

https://youtu.be/fDEYD-Jk_Hk


ומצגת וידאו על מארי אנינג:

https://youtu.be/uGziaenPdHg
אסטרונום
מה עושה האסטרונום ומהי אסטרונומיה?



אסטרונום הוא מדען שחוקר את החלל והכוכבים. רוב האסטרונומים כיום צופים בכוכבים וגרמי שמיים נוספים ממצפה כוכבים.

מקצוע האסטרונומיה, הנחשב לתחום המדעי העתיק ביותר בעולם, ממוקד כבר אלפי שנים בניסיון להבין את התנהלות היקום וחוקיו.

עוד בימי קדם החלו בני אדם סקרנים להביט בלילה אל השמים זרועי הכוכבים, לחקור בהם צורות שונות להבין מה בעצם הם רואים.

באמצעות הטלסקופים מתחילת תקופת הרנסאסנס נהג האסטרונום הקלאסי לחקור את מיקומם, תנועתם, תפוצתם ותכונותיהם של כוכבים, ירחים, חורים שחורים ושאר גרמי השמיים.

בהמשך החלו האסטרונומים לחקור במצפה הכוכבים. אלו מקומות שנועדו לחקר השמיים ולצורך כך נבנו בהם טלסקופים איכותיים וגדולים שאפשרו תצפיות גם בכוכבים מרוחקים במיוחד.

כיום, כשהפיזיקה ותגליות רבות באלף האחרון סייעו לאסטרונומים הגדולים לגלות ולהבין חלק מהתשובות לשאלות אסטרונומיות חשובות במיוחד, מחפשים אסטרונומים המתמחים בקוסמולוגיה עדויות על היווצרות היקום ועל הדרך בה נוצרו והתפתחו גרמי השמיים השונים.

חלק אחר מהאסטרונומים הם גם חוקרים מיומנים בפיזיקה והם נקראים אסטרופיזיקאים. שיתוף פעולה וסיוע הדדי בינם לבין אסטרונומים מוביל את האסטרופיזיקאים לתגליות חשובות לגבי דרך התנהלות היקום. האסטרונומים, מצידם, פועלים לגילוי של גרמי שמיים חדשים וחשובים והקוסמולוגים ממשיכים לחקור את היווצרות היקום, דרך מה שנצפה לעיניהם כיום בטלסקופי חלל חדישים המצלמים תמונות למרחקים של אלפי ומיליוני שנות אור.

להיכרות עם אסטרונומים ידועים היכנסו לתגית "אסטרונומים" ולתחום המדעי כולו בתגית "אסטרונומיה".


הנה מדע האסטרונומיה בה עוסקים האסטרונומים:

https://youtu.be/ujg8lsjdqT0


אסטרונום עונה על שאלות לגבי המקצוע שלו:

https://youtu.be/LK03OMWCGHw


אסטרונומים נפגשים במדבר לצפייה בכוכבים וגלקסיות רחוקות (עברית):

https://youtu.be/BjX2ZIXEhbE


על רבנים אסטרונומים שלימדו אפילו את קולומבוס (עברית):

https://youtu.be/acWs2_d8uDI


תחביב האסטרונומיה הוא מהתחביבים המרתקים לבני נוער ולמבוגרים (עברית):

https://youtu.be/iSN_S-vHUQw


כך תהיו גם אתם אסטרונומים חובבים (עברית):

https://youtu.be/-jSpWQTG1aI


וגם היום מוצאים אסטרונומים כוכבי לכת חדשים במערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/AZApVWBzGWg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.