שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהו המשקה הטורקי איירן?
איירן (Ayran) הוא סוג של יוגורט אוורירי טורקי, שמקורו (וניתן לראות זאת בשמו) הוא בכלל פרסי.
המשקה איירן נולד בכלל כשיטה לשימור מזון. מקורו הוא מהצורך ההיסטורי לשמר את היוגורט ולעכב את החמצתו, שלא יתקלקל. עשו ועושים זאת עד היום על ידי המלחה שלו לפני השימוש ודילול במים לקראת השתייה, שמקטין בו את ריכוז המלח.
למעשה, זהו משקה מרווה ובריא לקיץ, המוגש קר, עם כל מנה עיקרית אפשרית ומבוסס על יוגורט מהול במים.
איירן מגישים בטורקיה, אך גם במדינות נוספות בבלקן ובמרכז אסיה, כמו בולגריה, ארמניה ואזרבייג'ן ובמדינות המזרח התיכון דוגמת סוריה ולבנון.
הטעם שלו נרכש ותיירים לא תמיד מתחברים אליו מיד. בדרך כלל הוא יוגש בכוס זכוכית או פח, צונן והולך נהדר עם ארוחה חמה.
רבים מכירים אותו בטורקיה כמשקה הנפלא שמגיע עם בורקס, או בורק (Burek), שזה היחיד של הבורקס.
בימי הקיץ הלוהטים, כשאנו מאבדים נוזלים ומלחים, הוא גם בריא וגם כיף במיוחד. אגב, כמו היוגורט הוא מלא בחיידקים פרוביוטיים בריאים, מחזיר אנרגיה אחרי אובדן נוזלים, משלים ויטמין די ואבץ ורבים אומרים שהוא גם מסייע להירדם בלילה.
#קל להכין איירן לבד
עם 3 מרכיבים בלבד, רבים נוהגים להכין איירן בבית בקלות. פשוט שמים 2 כפות יוגורט בכוס גבוהה, מכסים במי קרח עד שפת הכוס, או לחילופין בסודה קרה. מוסיפים קמצוץ של מלח ויש מי שגם שמים כמה עלי נענע טריים ומגישים.
המעדן הזה הוא חמצמץ ומרווה להפליא. שלא לדבר על בריא מאוד ומתמזג היטב עם קבב טורקי או כל מנה עיקרית, אם כי לא לשומרי כשרות.
הנה איירן עם בורקס (עברית)
https://youtu.be/vwYFqoz2OCQ
האיירן הוא המרווה הכי טוב לבוקר (עברית):
https://youtu.be/crJkG1zfVtY
חיים כהן מוזג אותו בארוחה שורשית (עברית):
https://youtu.be/Upe70O0JTUU
כך מכינים את משקה היוגורט איירן, המוגש קר:
https://youtu.be/QCJ8IlfiXz0
מהו היוגורט הבריא כל כך?
יוגורט (Yogurt) הוא מוצר חלב מותסס המופק מחלב פרה, עזים או כבשים. הוא ידוע כבסיס קולינרי אידאלי, דל שומן יחסית, בעל מרקם קרמי וטעם עוקצני שמתאים למאכלים רבים ונובע מחומציות גבוהה.
היוגורט הוא בעל חומציות גבוהה. מדובר במקור עשיר לסידן, ויטמיני B וחלבון. בשל פירוק החיידקים של הסוכר, הוא מתאים לאנשים עם רגישות ללקטוז.
יוגורט פרוביוטי (BIO) מכיל חיידקים ידידותיים שתורמים לבריאות המעיים, מחזקים את מערכת החיסון ומפחיתים כולסטרול. ההבדל בין יוגורט ביו ליוגורט רגיל נעוץ בעובדה שבביו מוחדרים החיידקים ליוגורט אחרי הפיסטור ולא לפניו כמו ביוגורט רגיל.
#מה מייצר את היוגורט?
כימית, היוגורט מיוצר באמצעות חיידקים כמו סטרפטוקוקוס תרמופילוס (בעברית: פרוביוטיקה) ולקטובצילוס בולגריקוס (בעברית: החיידק הבולגרי), שממירים לקטוז לחומצה לקטית.
רמת החומציות של יוגורט תלויה לחלוטין במשך הזמן בו חשוף החלב לחיידקים הידידותיים ולחום וטמפרטורות גבוהות.
#הכנת יוגורט ביתי
בשיטה הפשוטה מחממים חלב איכותי ל-38-46°C, מוסיפים מחמצת (על ידי הוספה של יוגורט קיים) ומחממים כ-8 שעות. חשוב לשמור על טמפרטורה יציבה.
טעים במיוחד הוא היוגורט שמכינים ביוון. מדובר בעירוב של חלב קר עם מעט יוגורט קיים ומעט שמרים, שמוסיפים לו את הטעם הייחודי והמצוין שלו.
בבולגריה נולד היוגורט הבולגרי, שהוא סמיך וניתן לפריסה בסכין, יחד עם היותו קרמי ונמס בפה.
מהו יוגורט? (עברית)
https://youtu.be/RlitcL-sIvw
הנה ההיסטוריה של היוגורט:
https://youtu.be/PCP2PiaytxI
פירוט על תולדות היוגורט:
https://youtu.be/p8koykLNSXI
כך מכינים יוגורט בבית (עברית):
https://youtu.be/Rlu8z72LLMA
כך מכינים יוגורט יווני ומשובח (עברית):
https://youtu.be/gYBIsOvxFL4
והאם כל היוגורטים בריאים? (עברית)
https://youtu.be/pcKClr4ijCo
מהם החיידקים הפרוביוטיים?
בעשורים האחרונים הפכה הפרוביוטיקה (Probiotics) לאחד הנושאים המעניינים במדע. לפיה חיידקים מסוימים מסייעים לאיזון ולתפקוד משופר של אוכלוסיית החיידקים החיוניים למערכת העיכול.
פרוביוטיקה היא גישה ברפואה המעודדת צריכת תוספי מזון ומזון שבהם חיידקים ידידותיים לגוף.
החיידקים הידידותיים, הוא נושא העוסק בחיידקים שלא זו בלבד שאינם מזיקים לבני אדם, אלא מסייעים בכך שהם מסייעים לחיזוק מערכת החיסון האנושית.
מרבית החיידקים, מהמזיקים שבהם ועד לידידותיים, מצויים בגופנו בכל מקום. ועדיין - החיידקים הללו מרוכזים אצל האדם בעיקר במעיים.
ריכוז גבוה של חיידקים מזיקים מעלה בגוף את הסיכון למחלות. במקביל מסייע הריכוז הגבוה של חיידקים ידידותיים, למערכת החיסון להילחם במחלות.
לשונית, מושג ה"פרו-ביוטיקה" הוא הלחם שבעברית פירושו 'בעד חיים'. ביוונית, התחילית 'פרו' פירושה 'בעד' ו'ביוטיקה' או 'ביו', שמשמעותה בלטינית 'חיים'. למעשה, זהו ההיפוך של הצירוף 'אנטיביוטיקה' שפירושו 'נגד חיים'.
אגב, המושגים הנוגדים הללו מקבלים משמעות נוספת מהעובדה המדעית שמה שפוגע במיוחד בחיידקי הפרוביוטיקה שלנו היא אנטיביוטיקה שאנו צורכים בעת מחלה, או מבשר בעלי חיים שטופלו באנטיביוטיקה.
#מוצרי מזון עם תוספת פרוביוטיקה
ברור שתעשיית הפרוביוטיקה די פורחת במקומות שונים בעולם, כולל בישראל. רבים יודעים לספר מניסיונם או מעידים על יעילות הפרוביוטיקה.
ישנם מספר חיידקים ידידותיים הנמכרים כתוספי מזון. כמה סוגים כאלו ניתן למצוא כיום במוצרי חלב מוחמצים, במיוחד יוגורט.
ועדיין, ישנם חוקרים, ביניהם ישראלים, המערערים על תעשיית זו וטוענים שהיא עלולה להזיק. מחקרים מראים שהנושא ראוי להיבחן לעומק ולא מעט מהם מטילים ספק ביעילות הבריאותית של הפרוביוטיקה.
כך או כך, בין מדע לשיווק יש פער והבדל משמעותיים. על אף העובדה שרבים המומחים שחלוקים לגבי האפקטיביות הבריאותית של תוספי מזון פרוביוטיים אלו, חל בשנים האחרונות גידול במכירת מוצרי חלב פרוביוטיים לציבור.
הנה הסבר על החיידקים הפרוביוטיים (עברית):
https://youtu.be/FohYorHrdVo
החיידקים שבמעיים מושפעים ומשפיעים על העיכול והבריאות ויש לנו השפעה עליהם (מתורגם):
https://youtu.be/1sISguPDlhY
הזנה של חיידקים ידידותיים לבניינים (מתורגם):
http://youtu.be/A4fUu9OLUMA
כמוסות פרוביוטיות שמוצעות למכירה מכילות כל אחת 10 מיליארד חיידקים טובים ובריאים (עברית):
https://youtu.be/IwuYfccQZvY
ומחקרים שמסבירים שצריכת כדורים כאלה עם חיידקים פרוביוטיים היא כלל לא בריאה (עברית):
https://youtu.be/cZdb8D43-LM
חיידקים טובים

איירן (Ayran) הוא סוג של יוגורט אוורירי טורקי, שמקורו (וניתן לראות זאת בשמו) הוא בכלל פרסי.
המשקה איירן נולד בכלל כשיטה לשימור מזון. מקורו הוא מהצורך ההיסטורי לשמר את היוגורט ולעכב את החמצתו, שלא יתקלקל. עשו ועושים זאת עד היום על ידי המלחה שלו לפני השימוש ודילול במים לקראת השתייה, שמקטין בו את ריכוז המלח.
למעשה, זהו משקה מרווה ובריא לקיץ, המוגש קר, עם כל מנה עיקרית אפשרית ומבוסס על יוגורט מהול במים.
איירן מגישים בטורקיה, אך גם במדינות נוספות בבלקן ובמרכז אסיה, כמו בולגריה, ארמניה ואזרבייג'ן ובמדינות המזרח התיכון דוגמת סוריה ולבנון.
הטעם שלו נרכש ותיירים לא תמיד מתחברים אליו מיד. בדרך כלל הוא יוגש בכוס זכוכית או פח, צונן והולך נהדר עם ארוחה חמה.
רבים מכירים אותו בטורקיה כמשקה הנפלא שמגיע עם בורקס, או בורק (Burek), שזה היחיד של הבורקס.
בימי הקיץ הלוהטים, כשאנו מאבדים נוזלים ומלחים, הוא גם בריא וגם כיף במיוחד. אגב, כמו היוגורט הוא מלא בחיידקים פרוביוטיים בריאים, מחזיר אנרגיה אחרי אובדן נוזלים, משלים ויטמין די ואבץ ורבים אומרים שהוא גם מסייע להירדם בלילה.
#קל להכין איירן לבד
עם 3 מרכיבים בלבד, רבים נוהגים להכין איירן בבית בקלות. פשוט שמים 2 כפות יוגורט בכוס גבוהה, מכסים במי קרח עד שפת הכוס, או לחילופין בסודה קרה. מוסיפים קמצוץ של מלח ויש מי שגם שמים כמה עלי נענע טריים ומגישים.
המעדן הזה הוא חמצמץ ומרווה להפליא. שלא לדבר על בריא מאוד ומתמזג היטב עם קבב טורקי או כל מנה עיקרית, אם כי לא לשומרי כשרות.
הנה איירן עם בורקס (עברית)
https://youtu.be/vwYFqoz2OCQ
האיירן הוא המרווה הכי טוב לבוקר (עברית):
https://youtu.be/crJkG1zfVtY
חיים כהן מוזג אותו בארוחה שורשית (עברית):
https://youtu.be/Upe70O0JTUU
כך מכינים את משקה היוגורט איירן, המוגש קר:
https://youtu.be/QCJ8IlfiXz0

יוגורט (Yogurt) הוא מוצר חלב מותסס המופק מחלב פרה, עזים או כבשים. הוא ידוע כבסיס קולינרי אידאלי, דל שומן יחסית, בעל מרקם קרמי וטעם עוקצני שמתאים למאכלים רבים ונובע מחומציות גבוהה.
היוגורט הוא בעל חומציות גבוהה. מדובר במקור עשיר לסידן, ויטמיני B וחלבון. בשל פירוק החיידקים של הסוכר, הוא מתאים לאנשים עם רגישות ללקטוז.
יוגורט פרוביוטי (BIO) מכיל חיידקים ידידותיים שתורמים לבריאות המעיים, מחזקים את מערכת החיסון ומפחיתים כולסטרול. ההבדל בין יוגורט ביו ליוגורט רגיל נעוץ בעובדה שבביו מוחדרים החיידקים ליוגורט אחרי הפיסטור ולא לפניו כמו ביוגורט רגיל.
#מה מייצר את היוגורט?
כימית, היוגורט מיוצר באמצעות חיידקים כמו סטרפטוקוקוס תרמופילוס (בעברית: פרוביוטיקה) ולקטובצילוס בולגריקוס (בעברית: החיידק הבולגרי), שממירים לקטוז לחומצה לקטית.
רמת החומציות של יוגורט תלויה לחלוטין במשך הזמן בו חשוף החלב לחיידקים הידידותיים ולחום וטמפרטורות גבוהות.
#הכנת יוגורט ביתי
בשיטה הפשוטה מחממים חלב איכותי ל-38-46°C, מוסיפים מחמצת (על ידי הוספה של יוגורט קיים) ומחממים כ-8 שעות. חשוב לשמור על טמפרטורה יציבה.
טעים במיוחד הוא היוגורט שמכינים ביוון. מדובר בעירוב של חלב קר עם מעט יוגורט קיים ומעט שמרים, שמוסיפים לו את הטעם הייחודי והמצוין שלו.
בבולגריה נולד היוגורט הבולגרי, שהוא סמיך וניתן לפריסה בסכין, יחד עם היותו קרמי ונמס בפה.
מהו יוגורט? (עברית)
https://youtu.be/RlitcL-sIvw
הנה ההיסטוריה של היוגורט:
https://youtu.be/PCP2PiaytxI
פירוט על תולדות היוגורט:
https://youtu.be/p8koykLNSXI
כך מכינים יוגורט בבית (עברית):
https://youtu.be/Rlu8z72LLMA
כך מכינים יוגורט יווני ומשובח (עברית):
https://youtu.be/gYBIsOvxFL4
והאם כל היוגורטים בריאים? (עברית)
https://youtu.be/pcKClr4ijCo

בעשורים האחרונים הפכה הפרוביוטיקה (Probiotics) לאחד הנושאים המעניינים במדע. לפיה חיידקים מסוימים מסייעים לאיזון ולתפקוד משופר של אוכלוסיית החיידקים החיוניים למערכת העיכול.
פרוביוטיקה היא גישה ברפואה המעודדת צריכת תוספי מזון ומזון שבהם חיידקים ידידותיים לגוף.
החיידקים הידידותיים, הוא נושא העוסק בחיידקים שלא זו בלבד שאינם מזיקים לבני אדם, אלא מסייעים בכך שהם מסייעים לחיזוק מערכת החיסון האנושית.
מרבית החיידקים, מהמזיקים שבהם ועד לידידותיים, מצויים בגופנו בכל מקום. ועדיין - החיידקים הללו מרוכזים אצל האדם בעיקר במעיים.
ריכוז גבוה של חיידקים מזיקים מעלה בגוף את הסיכון למחלות. במקביל מסייע הריכוז הגבוה של חיידקים ידידותיים, למערכת החיסון להילחם במחלות.
לשונית, מושג ה"פרו-ביוטיקה" הוא הלחם שבעברית פירושו 'בעד חיים'. ביוונית, התחילית 'פרו' פירושה 'בעד' ו'ביוטיקה' או 'ביו', שמשמעותה בלטינית 'חיים'. למעשה, זהו ההיפוך של הצירוף 'אנטיביוטיקה' שפירושו 'נגד חיים'.
אגב, המושגים הנוגדים הללו מקבלים משמעות נוספת מהעובדה המדעית שמה שפוגע במיוחד בחיידקי הפרוביוטיקה שלנו היא אנטיביוטיקה שאנו צורכים בעת מחלה, או מבשר בעלי חיים שטופלו באנטיביוטיקה.
#מוצרי מזון עם תוספת פרוביוטיקה
ברור שתעשיית הפרוביוטיקה די פורחת במקומות שונים בעולם, כולל בישראל. רבים יודעים לספר מניסיונם או מעידים על יעילות הפרוביוטיקה.
ישנם מספר חיידקים ידידותיים הנמכרים כתוספי מזון. כמה סוגים כאלו ניתן למצוא כיום במוצרי חלב מוחמצים, במיוחד יוגורט.
ועדיין, ישנם חוקרים, ביניהם ישראלים, המערערים על תעשיית זו וטוענים שהיא עלולה להזיק. מחקרים מראים שהנושא ראוי להיבחן לעומק ולא מעט מהם מטילים ספק ביעילות הבריאותית של הפרוביוטיקה.
כך או כך, בין מדע לשיווק יש פער והבדל משמעותיים. על אף העובדה שרבים המומחים שחלוקים לגבי האפקטיביות הבריאותית של תוספי מזון פרוביוטיים אלו, חל בשנים האחרונות גידול במכירת מוצרי חלב פרוביוטיים לציבור.
הנה הסבר על החיידקים הפרוביוטיים (עברית):
https://youtu.be/FohYorHrdVo
החיידקים שבמעיים מושפעים ומשפיעים על העיכול והבריאות ויש לנו השפעה עליהם (מתורגם):
https://youtu.be/1sISguPDlhY
הזנה של חיידקים ידידותיים לבניינים (מתורגם):
http://youtu.be/A4fUu9OLUMA
כמוסות פרוביוטיות שמוצעות למכירה מכילות כל אחת 10 מיליארד חיידקים טובים ובריאים (עברית):
https://youtu.be/IwuYfccQZvY
ומחקרים שמסבירים שצריכת כדורים כאלה עם חיידקים פרוביוטיים היא כלל לא בריאה (עברית):
https://youtu.be/cZdb8D43-LM