» «
חלב
מהו פיסטור החלב?



חלב מפוסטר הוא חלב שחומם היטב, כמעט עד רתיחה, ואז הושאר חם למשך כחצי שעה. בתהליך זה הושמדו החיידקים שבחלב, שהיו עלולים לגרום לנו למחלות.

תהליך הפיסטור נקרא על שם המדען הצרפתי לואי פסטר, שגילה את הדרך הזו להשמדת החיידקים המסוכנים שבבירה והחלב ומנע את מקרי החולי ואף המוות שנגרמו בשל חיידקים אלה.


הנה גילוי הפיסטור על ידי לואי פסטר:

http://youtu.be/0OmWbRKW4K8


סרטון אנימציה שמציג את הדרך שעובר החלב המפוסטר העמיד:

http://youtu.be/xSn-DnnYP3g


על הפיסטור של החלב:

http://youtu.be/hpoVypj4ogk


והנה פיסטור של ביצים:

http://youtu.be/2roripNFIOc
חלב
איך מיוצר החלב?



החלב אינו מיוצר על ידי האדם, אלא מגיע מבעלי חיים שנקראים יונקים. גם בני האדם הם יונקים ותמיד הנקבות הן שמניקות. החלב של העזים והכבשים הוא טעים מאד, אבל רוב החלב שאנו שותים הוא חלב פרה.

במכון החליבה חולבים פעמיים ביום את הפרות. מעבירים את החלב למחלבה ושם מחממים אותו לחום גבוה מאד. ההרתחה הזו של החלב, שנקראת פיסטור, הורגת את החיידקים שנמצאים בו ומאפשרת לנו לקבל קרטון או שקית של חלב נקי ובריא לשתייה.


הנה תהליך ייצור החלב:

http://youtu.be/ApLM5o1xT58


מחלבה בארצות הברית:

https://youtu.be/v2tSBBPR27A


וסרטון מתורגם ומצוין על החלב ושתייתו:

https://youtu.be/xmNzUEmFZMg
מוצרי חלב
מה תורמים לגופנו מוצרי חלב?



החלב מכיל סידן רב והרבה ממנו נספג בגוף כשאוכלים מוצרי חלב. אכילת מוצרי חלב תורמת הרבה סידן, שחסר פעמים רבות לגופנו. מומלץ לאכול מוצרי חלב, רצויים אף יותר מוצרי חלב מועשרים בסידן וגבינות קשות.

יש מחלוקת לגבי הבריאות שבמוצרי החלב ויש אנשים שטוענים שהוא אינו בריא לאדם. למי שאינו צורך חלב מסיבות בריאות כדאי לדאוג לקבל את הסידן ממקורות אחרים, כמו כרוב וברוקולי, שיש בהם הרבה סידן.


הנה סרטון של מועצת החלב שבו מציגים מרכיבים בריאים שיש בחלב:

http://youtu.be/gy0rhxaFATQ
גבינה
איך חובצים גבינה?



לשאול כיצד נוצרת גבינה זה בעצם לשאול המון שאלות על הדרך שבה נוצרות הגבינות השונות, כי יש המון כאלה. קיימות בעולם אלפי גבינות שונות. הידעתם שבצרפת לבדה יש יותר מ-400 סוגים של גבינה צרפתית?

הגבינה היא מוצר חלב מוצק, שמייצרים לרוב מחלב של פרות, כבשים ועזים. הגבינה בימינו נוצרת בדרך כלל מחלב מפוסטר. גבינות שונות נוצרות באופנים שונים, אבל התהליך הראשוני ברובן הוא של הפרדת החלבון והשומן שבחלב מהמים שבו. לעיתים מפרידים אותם באמצעות אנזים ולעיתים באמצעות חומציות או אפילו בעזרת... החזיקו חזק, חיידקים.

אחרי הפרדת החלבונים והשומן ממי החלב, מתפצל תהליך הכנת הגבינה למגוון עצום של תהליכים - כל תהליך תואם לגבינה המסוימת שנוצרת בעזרתו. בתהליך שהחל כבר לפני 8,000 שנה, מכינים בני האדם גבינות. במשך אלפי שנים שמאז, נוצרו סוגי גבינות שונים ומגוונים.

תרבויות שונות לאורך ההיסטוריה יצרו את הגבינות האהודות עליהן. כל גבינה וטעמה, ייעודה, האופן שבו נוהגים לאכול אותה ועם מה. עולם מרתק, לא?


כך מייצרים גבינה במפעל גבינות מודרני:

https://youtu.be/y9wLhRrj5Ug


כך מייצרים בישראל גבינות בסגנון של פעם:

http://youtu.be/Ib989-8OX9o


כך מייצרים האיטלקים את גבינת המוצרלה שהפיצה שלכם כל כך אוהבת:

https://youtu.be/2o-55_Hhjek


וכך השוויצרי מכין את הגבינות השווייצריות:

https://youtu.be/l9lwiOnMVVU

חלב

שיני חלב
מהן שיני חלב?



שיניים נשירות, או שיני חלב כפי שהן מכונות בציבור, הן השיניים הראשונות שגדלות אצל התינוק. למה שיני חלב נקראות כך? - ככל הנראה הן קיבלו את הכינוי מכיוון שהן שיניים שבוקעות אצל התינוק, עוד בשלב שבו הוא יונק חלב.

שיניים חלביות הן שיניים שאנו מצמיחים כתינוקות, החל מגיל 6 חודשים. בערך בגיל 7 מתחילות שיני החלב לנשור, כדי לאפשר לשיניים בוגרות לצמוח במקומן. עד גיל 12-13 נושרות בהדרגה שיני החלב.


הנה שיני החלב:

https://youtu.be/oCiwgBUNvzQ


והאם חייבים לעקור אותן:

https://youtu.be/IIjFH7eCOp0
בשר בקר
מדוע לא אוכלים בשר פרה בהודו?



מראה נפוץ בהודו הן הפרות שמשוטטות באופן חופשי ועומדות באין מפריע באמצע הרחוב. לפי ההינדואיזם, הדת ההודית הגדולה ביותר, הפרה היא חיה קדושה שאין לאכול מבשרה.

ההינדים לעולם לא יהרגו פרה כדי לאכול אותה. הם רואים בפרות כמי שמעניקות להם את רוב צרכיהם. חלב, גבינה, חמאה ועוד. כל המוצרים שההודים מקבלים מהפרה נחשבים בעיניהם סיבה טובה להפוך אותה לקדושה. מסיבה זו החליטו ההינדים שיש לקדש את הפרה, כדי שלא תישחט לאכילה של בשר.

מכאן בא הביטוי "פרה קדושה", שמדבר על דברים שאין לפגוע בהם או לערער על הצדקת קיומם. כך, "לשחוט פרות קדושות" משמעו לעשות דבר שאינו מקובל, משהו שהוא ממש כמו חילול הקודש.

עם זאת, בצד כל הנחמדות אל הפרות שלהם, קדושת הפרות בהודו היא גם בעיה לא קטנה בשביל ההודים. כיוון שאינם רוצים שהפרה תמות בחצר ביתם ותפיל קללה על יושבי הבית, הם משחררים את הפרות הזקנות שאינן נותנות חלב לחופשי. הפרות הללו משוטטות ברחובות הערים, מלכלכות ולא פעם גורמות לתאונות ונזקים. משום כך נבנים בשנים האחרונות בהודו "בתי אבות" לפרות קדושות וזקנות והן מטופלות יפה, עד יום מותן..


הנה סרטון על הפרות הקדושות המשוטטות בערי הודו:

http://youtu.be/ziyivXgk7YU


ובעברית על פרה קדושה בהודו:

http://youtu.be/I_SAOZ7xFxw


הנה פרות לידכם:

https://youtu.be/Q_BavaspcFc?qr=yes
שבועות
למה חוגגים את חג השבועות?



חז"ל ראו בחג השבועות את חג מתן תורה, אבל החלק המשמעותי בו הוא זה החקלאי. שכן חג השבועות הוא חג הקציר או כמו שכונה לעתים במקרא "יום הביכורים".

כיום נהוג בחג השבועות לאכול מאכלי חלב וגבינה. זה נכנס עם הציונות והתחדשות היישוב העברי בארץ. מעין מיתוג מחדש של החג הדתי, בקרב האוכלוסייה החילונית.

נהוג גם לקרוא בבתי הכנסת את מגילת רות, לפני קריאת התורה. אבל בראש ובראשונה התחדש בהתיישבות העובדת בארץ מנהג הבאת הביכורים מפרי האדמה ובהמשך גם התעשייה והענפים השונים.

גם בבתי הספר נהוג שכל ילד מביא טנא עם ירקות ופירות. בעבר הייתה התמורה קודש לקרן הקיימת. בין השאר התחדשה המסורת של שבעת המינים - כל מיני הפירות שהתברכה בהם ארץ ישראל ושבימים עברו הובאו כביכורים לבית המקדש.


הנה חגיגת חג השבועות:

http://youtu.be/BtL5Hgn3GlY


כך חג השבועות הכניס את החלב לחגים שלנו:

https://youtu.be/2vyWtY7fUrI


מנהג הביכורים:

https://youtu.be/UX6H1cqk3ZU


חג שבועות כפי שנחגג לפני 80 שנה:

http://youtu.be/kmNBaznx3CE
אלרגיה
מהי אלרגיה?



נזלת, בעיות בדרכי הנשימה, אדמומיות, גרד בעור ועוד תופעות - כולן נובעות פעמים רבות מאלרגיה למשהו שמסביבנו. אכילת דברי מזון מסוימים כמו ביצים, חלב, בוטנים ואגוזים, נגיעה בחתולים או תולעי משי ועוד סיבות שגורמות לפריחות, התעטשויות רבות ועוד - כל אלה הן תופעות של אלרגיה.

לעיתים האלרגיה היא עונתית, כשצמח מסוים או עץ מפריחים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגים להם להגיב בנזלת, שיעולים וכדומה.


הנה סרטון הסבר על האלרגיה:

http://youtu.be/gbnbgUFYzZY?t=6s


והשיעול הזה אינו אלרגיה אלא מתיחה:

http://youtu.be/p86RDz0mUJY


ויטמין איי
איזה ויטמין A שבגופנו מסייע לנו לראות היטב?



ויטמין A הוא האחראי לראיה הטובה שלנו בכלל ובחושך בפרט. הויטמין הזה כה חיוני לראייה תקינה, בייחוד בלילה, שכדאי לצרוך אותו במזון. אפשר למצוא אותו במזונות כמו חלבון של ביצה, חלב מלא, חמאה, שמנת, כבד ושומנים מהחי.


הנה סרטון על ויטמין A והראיה הטובה, אפילו בחושך:

http://youtu.be/dcw1m31zuTE


ולפעמים אנו רואים מצוין אבל מותחים אותנו:

http://youtu.be/f9V6szfx7xY


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.