» «

חמור

חמור הבית
מהי בהמת העבודה הראשונה שבוייתה?



בהמת העבודה הראשונה שהאדם ביית היא החמור (Donkey). ההשערה של המדענים היא שחמור הבית, שאנו מכירים כיום, נוצר ממין שבוית כבר לפני 7,000 שנה מן הערוד.

העדויות המוקדמות על ביות החמור נמצאו בעמק הנילוס שבמצרים. כבר לפני כ-5000 שנה השתמשו המצרים הקדמונים בחמורים כבהמות משא. ציורים שנחשפו בקברים מצריים מראים חמורים שבעקבותיהם צועד החמר, אותו אדם שנוהג בהם.

במשך אלפי השנים שימש חמור הבית לרכיבה ולהובלה של משאות. עד היום הוא משמש לנשיאת בני אדם באזורים הרריים ובכפרים מרוחקים, שהדרכים בהן אינן עבירות לכלי רכב חדישים.

בימינו, בעולם המתועש, פחתה תפוצת חמור הבית בעולם. כיום משתמשים בו כבהמת משא ולרכיבה, בעיקר בעולם השלישי, בארצות הפחות מפותחות.


הנה החמור המבוית:

https://youtu.be/TfujcgRrXDM


למה איננו רוכבים על זברות ועל חמור כן:

https://youtu.be/RMpMxaX3Kdg


החמורים המבוייתים:

https://youtu.be/YOzN028Z1vM?long=yes
קיאנג
מהו החמור הטיבטי קיאנג?



הקיאנג (Kiang) הוא החמור של אסיה והחמור הגדול בעולם. הוא רץ מהר וחי באזור טיבט. מכאן גם שמו "חמור הבר הטיבטי".

ראשו של הקיאנג גדול ואפו קמור. על גבו פס חום ארוך, שמתחיל ברעמת הצוואר ומסתיים בזנב. רגליים, בטן הצוואר ואזורים נוספים בגופו הם בצבע לבן.

פרוותו של הקיאנג זקופה וקצרה יחסית, בקיץ כ-1.5 סנטימטרים ובחורף עובייה כפול. בכל עונה צבעה משתנה. בעוד שבחורף צבעה הוא בגוון חום כהה, בסוף הקיץ הצבע החום מקבל גם גוון אדום מבריק.

בעבר סווג הקיאנג כתת-מין דומה מאוד של הפרא, חמור הבר האסיאני. כיום הוא נחשב למין נבדל ממנו, לאחר שמחקרים מולקולריים הצביעו בצורה משכנעת שהקיאנג הוא מין נפרד לחלוטין מהפרא.

מכל מקום, גם אם הפרא דומה לקיאנג, חמור הבר הטיבטי, שצבע הפרווה שלו הוא חום בהיר-אפרפר, כשולי פיו, צבעי בטנו, אחוריו וצדן הפנימי של רגליו הם לבנים, הם שונים זה מזה.


הנה הקיאנג:

https://youtu.be/H7zYICK51fo


קיאנג בערבות טיבט:

https://youtu.be/INF2AC5-5kE


קיאנג בצרפתית:

https://youtu.be/FUKWfKHwMFM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.