» «
טוסקנה
מה מיוחד בחבל הארץ טוסקנה?



טוסקנה הוא חבל ארץ יפה במיוחד, כפרי ושליו, עתיר עיירות וכפרים עתיקים, במחוז במרכז איטליה. גודלו כגודל מדינת ישראל ויש בו כ-3 מיליון תושבים. מחוז טוסקנה הוא אזור הנחשב לאחד הרומנטיים באיטליה והנופים בו, הן הטבעיים והן מעשה ידי אדם, חיים בהרמוניה מושלמת, זה לצד זה.

החקלאות של חבל טוסקנה היא עתיקה. חלק מהאחוזות שמצויות בו שורשיהן עוד משטחי האדמה שקיבלו המפקדים הרומיים בתקופת האימפריה הרומית.

יש בטוסקנה גם עיירות מקסימות מימי-ביניים, בעלות אווירה מיוחדת ואדריכלות מרתקת והן מהוות חלק יפה ומוסיפות את הממד ההיסטורי לחבל הארץ הכל כך מגוון הזה.

בירתו של מחוז טוסקנה היא פירנצה. השדות המשתרעים מאופק לאופק, העיירות הציוריות, כרמי היין של חבל קיאנטי, היקבים העתיקים ווילות הנופש שבאזור - כל אלה מביאים אליהם בכל שנה אלפי תיירים, מכל רחבי העולם.


הנה סרטון שמדגים את היופי של טוסקנה:

http://youtu.be/Nufj4IencBc?t=3s


מצגת וידאו של מחוז היופי הצבעוני טוסקנה:

http://youtu.be/GhW1iVUjdXA


נופים, אוכל והיסטוריה - הנה סרט תיעודי על החיים היפים בטוסקנה:

https://youtu.be/M_SwFajTAVk?long=yes
הליכה לקנוסה
מהי ההליכה לקנוסה ומי המלך שהתרפס לפני האפיפיור?



במרכזה של שרשרת טירות וביצורים, על השיפולים של הרי האפנינים, בטוסקנה שבצפון איטליה, נמצאת טירת קנוסה (באיטלקית: castello di Canossa). זו הייתה יכולה להיות עוד טירה לא חשובה, כמו אלפי טירות אחרות שנבנו בימי הביניים באירופה כולה, אבל בקנוסה נערכה בשנת 1077 אחת הפגישות ההיסטוריות והדרמתיות, ששינו את פני אירופה לשנים רבות ולמעשה את ההיסטוריה האנושית כולה.

זה החל ב"מחלוקת האינבסטיטורה" שעסקה במחלוקת על הזכות למנות אנשי דת לכהונות כנסייתיות. לכאורה דבר טכני ולא חשוב, אבל למעשה עניין מהותי בשליטה על אירופה כולה. המחלוקת הביאה לתקרית קנוסה ולהמחשה של עוצמתה ושליטתה של הכנסייה בפוליטיקה של אירופה וביחסי הכוחות שבין הכנסייה לשליטים.

היינריך הרביעי לא היה קיסר רומי כמו שאנו מכירים מההיסטוריה. למעשה, הוא היה קיסר של מה שכונה "האימפריה הרומית הקדושה", מעין שריד עמום של האימפריה הרומית, שהמשיך להתקיים במהלך ימי הביניים. בגרמניה כינו אותו גם הרייך הראשון.

העימות שהוביל להליכה לקנוסה התנהל כמשחק דמקה עצבני בן 4 שנים. הוא החל כשהיינריך הרביעי, גרמניה וקיסר האימפריה הרומית הקדושה באותו זמן, מינה לעיר מילאנו ארכיבישוף, מבלי שקיבל את אישור האפיפיור. מששמע זאת האפיפיור, הוא איים לנדות את המלך, שמצדו הודיע לבישופים של גרמניה שהוא מדיח את האפיפיור.

בצעד הבא במשחק הדמקה וכיפופי הידיים הדיח האפיפיור את המלך ואת כל בישופי גרמניה והודיע על שחרור הווסאלים של היינריך ה-4 מחובת הנאמנות למלך. בכך התיר האפיפיור לווסאלים למרוד בקיסר. זה היה השלב שבו הבין המלך שיחסי הכוחות אינם לטובתו ושהוא עלול לאבד את מלכותו. מהחשש לגורלו הוא חזר בו מהדחת האפיפיור והחליט ללכת אליו, לטירת קנוסה שבה שהה האפיפיור ראש הכנסיה באותו הזמן.

לפני שנפגשו השניים, נאלץ המלך-קיסר להמתין בשלג שלפני שערי הטירה, במשך 3 ימים, כשהוא יחף ולבוש שק, תוך שהוא מבקש סליחה ורחמים מהאפיפיור. רק אז, כשהמלך הושפל, סלח לו האפיפיור. בכך הוגדרו מחדש יחסי הכוחות שבין הכנסיה והאצולה באירופה הנוצרית.

מאז, מתאר הביטוי "הליכה לקנוסה" אדם המוותר על כבודו, או נכנע ללחצים ומסכים להשפיל את עצמו ולחזור בו מהחלטות קודמות שהחליט, רק כדי לשמור על מעמדו, תפקידו, או על התמיכה בו.


הנה ההמתנה המשפילה בשלג ליד שערי טירת קנוסה:

https://youtu.be/6iwNJPkgE2A


טירת קנוסה ההיסטורית:

http://youtu.be/feS9bOW7XS8


מצגת וידאו של הטירה הנישאת שעל ההר:

http://youtu.be/mB12DC0t-OA


ותכנית רדיו של ההיסטוריון פרופסור הרסגור על סיפור קנוסה (עברית):

https://youtu.be/P4kX6iusmdY?long=yes
פיסטויה
איפה הומצא האקדח?



לא ידוע שמו של ממציא האקדח, אך העיר פיסטויה (Pistoia) שבטוסקנה באיטליה היא ללא ספק המקום שבו נולד כלי הנשק הזה.

האקדחים הראשונים יוצרו בעיר האיטלקית פיסטויה, ככל הנראה בסביבות שנת 1425. משם הופצו אל אירופה כולה ובהדרגה החלו יצרנים נוספים לייצר אקדחים. אבל עובדת היותם של יצרני הנשק של פיסטויה החלוצים בייצור אקדחים הביא לכך שבשפות שונות מכונה האקדח עד היום "פיסטול" (Pistol), על שם העיר האיטלקית, ערש האקדח.

אז בפיסטויה, שמקומה בטוסקנה שבאיטליה, כ-30 קילומטרים מצפון לפירנצה, נולדו החלוצים של ייצור האקדחים, אבל משם התפשטו כלי הנשק והתפתחה התעשייה הזו לרחבי העולם וזה נגמר בדם. המון דם.


כיום קשה להאמין שמעיר שלווה כזו נולדה תעשיית נשק כה גדולה:

https://youtu.be/bcRLgAWCIdg


הנה היא מהאוויר:

https://youtu.be/xK1ooDB38ak


דו-קרב האקדחים שיוולד בהמשך ההיסטוריה:

https://youtu.be/Toi3JY3LLUM


אקדח הקולט 1911, האקדח הידוע בעולם:

https://youtu.be/4-VbDlLoQBQ


האקדח העתיק ביותר ששרד מ-1597:

https://youtu.be/cdlecO3gyOo


והאקדח הוותיק ביותר שעדיין מיוצר - הברטה בן ה-500:

https://youtu.be/XR4gaEF7bo4
סן ג'ימיניאנו
מהם גורדי השחקים של ימי הביניים?



לא ידוע בוודאות מדוע נבנו מגדלי האבן המעטרים את קו הרקיע של העיירה האיטלקית סן ג'ימיניאנו (San Gimignano), במחוז טוסקנה שבאיטליה, אבל כיום הם הפכו לסמלה העיקרי.

ימי הביניים נשמעים לנו תמיד כתקופה חשוכה וחסרת חוכמה, שבה הישגים טכנולוגיים או מדעיים וקידמה לא היו דבר שבשגרה.

זה אמנם נכון לא פעם, אבל העיירה הטוסקנית סן ג'ימיניאנו מדגימה עד כמה לעיתים המציאות שונה. כאן נוצר בימי הביניים אוסף של מגדלי אבן, הנראים למרחוק, ובזכותם ניתן לה התואר "מנהטן של ימי הביניים".

היום נותרו בעיירה הציורית רק 14 מגדלים, כשהגבוה מביניהם הוא בן 54 מטרים. אבל אלו נותרו מתוך 74 "גורדי שחקים" מימי הביניים, שהפכו לסמל ולסימן ההיכר של סן ג'ימיניאנו.

מסביב למגדלים הללו ולנסיבות בנייתם נרקמו מיתוסים שונים. השערה אחת טוענת שהמגדלים נבנו כהפגנת עושר וכוח בין אצילים, שהתחרו ביניהם על גובה המגדל, או במילים אחרות - "למי יש יותר גדול"... מה שאגב, עצר את הבנייה הגבוהה הזו היה חוק שאסר על בניית מגדלים גבוהים מהפודסטה, מגדל ראש העיר, יש סברות שאפילו החוק לא הצליח לעצור את התחרות...

השערה אחרת גורסת שאת המגדלים בנו משפחות שונות בעיר, כמבצרים עירוניים שיגנו עליהם מפני משפחות יריבות, במאבקים שהתחוללו בימי הביניים בעיר. חלק מהמאבקים הללו קשורים במאבקים דתיים, שחצו אז את הציבור, לתומכי האפיפיור ותומכי הקיסר.

יש גם טענה שהמגדלים נועדו לתעשיית הטקסטיל שהייתה אז תעשייה חזקה בסן ג'מיניאנו. לפי סברה זו המגדלים שימשו לייבוש הבדים, מוגנים מהשמש והרוח, לאחר שנצבעו בצבעי הזעפרן היקרים.


הנה המגדלים שנבנו בסן ג'מיניאנו:

https://youtu.be/1Wry2hAz8_c


סיפורם של מגדלי סן ג'ימיניאנו:

https://youtu.be/YsYSDIdovVw


מה שמסביבם, כולל גלידה נהדרת:

https://youtu.be/AdmvTbCzpiQ


במבט מקרוב:

https://youtu.be/NenFpFK3P38


ושיטוט בסן ג'ימיניאנו:

https://youtu.be/0Hz-HYK4zLk

טוסקנה

פאליו
מהו מירוץ הפאליו ללא אוכפים של טוסקנה?



הפָּאלִיו (Palio) הוא מרוץ פראי שמתקיים לכבוד מריה הקדושה ומקורו בתקופת ימי הביניים. המשתתפים במרוץ לובשים תלבושות מימי הביניים ורוכבים על סוסיהם ללא אוכף.

המנצח במרוץ ללא האוכף הוא מי שהקיף את הכיכר שלוש פעמים והגיע ראשון. הוא זוכה בפיסת בד סמלית המכונה "פאליו".

לא פחות מ-50,00 איש מצטופפים בכיכר כדי לחזות במרוץ הזה, שמקיימים ב"פיאצה דל קאמפו" שבעיר סיינה בטוסקנה.

המרוץ עצמו נמשך בסך הכול כדקה וחצי. בשביל אותן 90 שניות של המרוץ מתכוננים זמן רב ומה שמדהים הוא שגם סוס שרוכבו נפל ממנו יכול לנצח את המרוץ לבדו, אם הגיע ראשון!

את הפאליו - מרוץ הסוסים של סיאנה, שבו מתחרים נציגי 17 הרובעים של העיר, מקיימים פעמיים בשנה, ב-2 ביולי וב-16 באוגוסט. הוא מתקיים ברציפות מאז שנת 1656 ובסך הכל חוגגים אותו כבר כמעט 1,000 שנים.

אמנם הפאליו הזה מתקיים גם במקומות אחרים אבל זה של העיר סיאנה נחשב למוצלח והמפורסם ביותר.


הנה מרוץ הפאליו בסיאנה:

https://youtu.be/UzrbfJMWtuE


צילום הפאליו מהאוויר, מרוץ הסוסים ללא אוכפים של סיאנה, מזווית אחרת:

http://youtu.be/gfSXmALnFns


מבט מהמרפסת:

https://youtu.be/TuSkP_NcPEw


וסיפורו של מרוץ הפאליו בסיאנה שבטוסקנה:

https://youtu.be/zCtWidd0vMo?long=yes
אמדאו מודיליאני
כיצד צייר מוֹדִיליאני נשים עם צוואר ארוך?



אָמָדֶאוֹ מוֹדִיליאני היה צייר ופסל מודרני, מהחשובים שבציירי תחילת המאה העשרים. על אף שנולד למשפחה יהודית בורגנית באיטליה, הוא חי בעוני בפאריס.

מודיליאני היה בוהמיין גאון ויצירתי עד טירוף, כמעט מסכן ועני מרוד. בשורשיו היה הצייר והפסל האיטלקי בן למשפחה שהייתה נצר לאנוסי ספרד. גורלו האישי גם הוא לא שפר עליו במיוחד. הגאון היצירתי, שלא זכה להערכה של ממש בחייו, סבל ממחסור קבוע ומהתמכרויות קשות לסמים ולאלכוהול.

רק לאחר מותו הוכרו חשיבותו וכשרונו של מודליאני והוא זכה להיחשב לאחד מגדולי הציור. אז גם עלה ערכן של יצירותיו באופן דרמטי ומחיר כל ציור אחד שלו כיום, עולה בהרבה על מה שהרוויח לאורך כל חייו.

אחד מסימני הציורים שלו הוא הצוואר הארוך של הנשים שצייר והפנים הביעו לרוב בדידות ועצבות. סגנון אישי וייחודי זה נובע מההשפעה הסגנונית של האמנות האפריקאית ומסגנון הרנסאנס שמשניהם הושפע מודיליאני מאד.

במיוחד הרבה מודליאני לצייר בשנותיו האחרונות את ז'אן אבוטרן, ציירת שעמה חי ואהב לציירה מאד. את הדיוקן המפורסם ביותר שלו, ה"פורטרט של ז'אן אבוטרן", הוא צייר בשנת 1919 ובו הנציח את פניה בצורה האופיינית המוארכת ואובאלית שבה נהג לצייר, בצירוף תמימות וניקיון בסגנון הציורים של מרים הבתולה.


הנה חשיבותו של הפסל הגאון שהפך לצייר:

http://youtu.be/li1P-oJ2fo0


מצגת וידאו של הציורים המפורסמים של מודיליאני:

http://youtu.be/kfBo7AYfTIE


קטע מסרט על חייו של מודליאני:

http://youtu.be/gShcC3MoDRg


ואמן שיוצר בהשפעתו מצילומים:

http://youtu.be/RCFQLjDO8Ik


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.