» «
יום העצמאות
מהו יום העצמאות?



יום העצמאות הוא חג יסוד מדינת ישראל,החג הלאומי של ישראל והיום שבו שמחים אזרחי ישראל על הגשמת חלום בן אלפיים שנה, לחזור ולחיות במדינה משלנו.

ביום העצמאות מתקיימים בכל שנה טקסים רבים ומגוונים, ביניהם טקס הדלקת המשואות בהר הרצל, מטס יום העצמאות, פתיחת בית הנשיא לאזרחי המדינה וחגיגות ערב יום העצמאות, שמתקיימות בערים רבות בישראל.

יום העצמאות נחוג בתאריך ה' באייר, מיד אחרי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. ה' באייר הוא יום ההכרזה ההיסטורית על הקמת מדינת ישראל, בסיום המנדט הבריטי.

ביום ה' באייר תש"ח, ב-14 למאי 1948, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת מדינה יהודית, החא מדינת ישראל. טקס ההכרזה נערך בבית דיזנגוף שבתל-אביב. משסיים בן גוריון לקרוא את "מגילת העצמאות", מסמך ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, הוא חתם עליה ביחד עם חברי מועצת העם.

"מגילת העצמאות" כללה תיאור של תולדות העם היהודי והמאבק היהודי לחידוש החיים המדיניים שלנו, תוך ניסיונות בלתי פוסקים לקבל הכרה בין-לאומית בזכות זו. בן גוריון גם הכריז על העקרונות שינחו את מדינת ישראל.


הנה ריקודי יום העצמאות ברחובות הערים (עברית):

https://youtu.be/gGKfzB602jQ


זיקוקי דינור ביום העצמאות (עברית):

https://youtu.be/4uaNAiH1D1c


מטס יום העצמאות שמתקיים בכל שנה על ידי חיל האוויר (עברית):

https://youtu.be/AK6nv1ujhSw


חברות הטיס הישראליות (עברית):

https://youtu.be/61HmpJsK2CA


ובחיוך ומחשבה על יום העצמאות שלפני החורבן (עברית):

https://youtu.be/j6f1PVQyMCk
דגל ישראל
מי עיצב את דגל ישראל?



את דגל ישראל עיצבו ותפרו לראשונה ככל הנראה ישראל בלקינד, מנהיג אנשי ביל"ו במושבה ראשון לציון ומי שיהיה למחנך חשוב, ביחד עם תושבת ראשון נוספת, פאני מאירוביץ'. הם הניפו לראשונה את הדגל בשנת 1885, במלאת 3 שנים למושבה הצעירה ראשון לציון.

בלקינד כתב על הדגל שיצרו השניים שהוא כלל "יריעת אריג לבנה, שתיים-שתיים רצועות של תכלת משני קצותיה, דוגמת הטלית שלנו, ומגן דוד של תכלת באמצע."

ככל הידוע, את הדגל המוכר לנו כדגל המדינה של היום, דגל עם פס אחד בכל צד, יצר כמה שנים לאחר מכן תושב נס ציונה ששמו מיכאל הלפרין. זה היה בחודש ינואר 1891. שש שנים לאחר מכן, בשנת 1897, הונף הדגל בקונגרס הציוני הראשון בבאזל הדגל של הלפרין, עם הפסים הבודדים בכל צד, בתור דגל התנועה הציונית.

אגב, דוד וולפסון שעליו הטיל הרצל להכין את הקונגרס הציוני הראשון, בבאזל של שנת 1897, עיצב גם הוא דגל דומה, ייתכן ששמע על הדגל של בלקינד או שעלה על עיצוב דומה בעצמו. הוא כתב אז "... ומחשבה נצנצה במוחי: והרי יש לנו דגל וצבע כחול ולבן. כמו הטלית בה אנו מתעטפים לתפילה יום יום בחול ובשבת, בימי המעשה ובימי המועד. לבנה היא ופסי תכלת עוטרים אותה. יהי נא דגלנו לבן עם פסי תכלת. לעיני כל ישראל ולעיני כל העמים ציוויתי לעשות דגל לבן ותכלת ולצייר בו מגן דוד."

לא רבים יודעים שהרצל הציע גם הוא דגל למדינה שחזה. הדגל של הרצל היה דגל לבן ובו שבעה כוכבי- זהב. הצבע הלבן מסמל את החיים החדשים והטהורים שנכונו ליהודים בארצם, בעוד שהכוכבים סמלו את שבע השעות שיעבדו בכל יום, כי בשם העבודה הלכו היהודים אל הארץ החדשה".

לבסוף, בשנת 1948, עם הקמת מדינת ישראל, התלבטו בין שני הדגלים ואפילו חשבו על פשרה של 7 מגני דוד קטנים. אבל לבסוף העדיפו מייסדי המדינה לבחור את דגל הפסים ומגן הדוד.

הנה סיפורו של דגל ישראל הראשון שהונף (עברית):

https://www.youtube.com/watch?v=xq4jehIfMAs
דרך בורמה (ישראל)
מהי דרך בורמה?



סיפורה של דרך בורמה (Burma Road) מתחיל במצור על ירושלים, במלחמת השחרור. הליגיון הירדני השתלט בה על מיתחם לטרון וחסם את הדרך לשיירות האספקה לירושלים. הצלפים שהתמקמו בכפרים ובצידי דרך המלך, העולה משער הגיא, הוא "באב אל וואד", גם הם עשו שמות בשיירות והרגו רבים.

דרך בורמה היה שמה של דרך עוקפת אל ירושלים, דרך שנפרצה בשטח הגבעות, בחודשים מאי-יוני 1948. זו הייתה דרך שאפשרה העברת מזון, תרופות וציוד אל הבירה הנצורה.

לידת הדרך מתחילה לאחר כישלון מבצע של צה"ל לכיבוש לטרון, בה ישב הלגיון הירדני ומנע מכוחות צה"ל להגיע לירושלים בדרך המלך. לכן הייתה הנחיצות של דרך עוקפת גדולה במיוחד.

לשם פריצת הדרך כבש צה"ל את הכפרים בית ג'יז ובית סוסין. הכנתה החלה ליד המושב בקוע (הכפר דיר מוחסין באותה תקופה). היא ממשיכה ליד הראל של היום (אז בית-ג'יז) ותעוז (אז בית-סוסין) ויוצאת מהנתיב ההררי בכביש המוליך מהרטוב אל שער-הגיא.

הדרך חייבה גם פריצה ברצועה צרה ברוחב של 2-3 ק"מ, ללא כפרי אויב, אך במורד תלול שחייב חציבה של" מעקלים" (סרפנטינות) בקטע הקשה.

דרך בורמה הושלמה בערב 10 ביוני 1948. היא נפתחה מיידית לתנועת רכב ובכך נפרץ המצור על ירושלים. במקביל אליה הונח צינור מים, שזכה לשם" קו השילוח" ומטרתו לספק מים לתושבי ירושלים.

בכך נפתחה האפשרות לעקוף את חסימת הכביש הראשי לירושלים. חברת "סולל בונה" החלה מיד בעבודות חציבה וסילוק של סלעים, על מנת לפלס את הדרך ולשפרה.

בדרך החדשה הוחל בהעברה של שיירות הספקה. ציוד רב הועבר באמצעות דרך בורמה לירושלים. הוא כלל נשק ותחמושת להגנת העיר, וגם מזון, מים ודלק, שהיו חיוניים להמשך קיומה של העיר היהודית.

בהמשך הדרך נסללה והפכה לכביש, אך השם "דרך בורמה" נשאר. ושמה של הדרך מדגים כיצד מיתוג הוא עניין של דימיון. על אף נסיונות לתת לה שמות כמו "דרך הראל", "דרך שבע", "דרך הגברושים" וגם סתם "דרך הג'יפים", את שמה המוכר "דרך בורמה", קיבלה הדרך דווקא מכתבה של העיתונאי האמריקאי קנת בילבי שסיקר את מלחמת העצמאות בארץ.

בילבי ראה בדרך שנפרצה לירושלים דמיון לדרך שנפרצה במזרח הרחוק בתקופת מלחמת העולם השנייה. שם היא זכתה לשם הזה, מכיוון שעברה מבורמה (מיאנמר של ימינו) אל סין שבמזרח אסיה.

במלחמה ההיא היו אלה צבאות ארצות הברית ובריטניה, שפרצו שם את הדרך שעקפה את האזור בו שלטו היפנים והעבירו בדרך בורמה אספקה לצבא סין.

בדרך בורמה הישראלית הועברו מזון ואספקה לירושלים הנצורה והרעבה. כאן סיכם בילבי את הכתבה שלו במשפט על פריצת הדרך לירושלים: "סיפור זה בוודאי יהפוך לסיפור גבורה בתולדות היהודים".


הנה סיפורה של דרך בורמה:

https://youtu.be/JgQwH4D9Jec


לוחמים מספרים על גילוי הדרך:

https://youtu.be/4ZWGNCrI52M


מצגת וידאו של דרך בורמה היום:

https://youtu.be/zPu3h5IwmZU


הנה דרך בורמה המקורית - ההשראה:

https://youtu.be/OwyEPs2wpuk


יומן קולנוע שמספר עליה:

https://youtu.be/ToPej-FM61k
דגל
איך מייצרים דגלים?



כבר אלפי שנים שדגלים (Flags) הם דרך טובה לתקשר ולהעביר מסרים לאומיים, לאחד את העם ולחגוג את החיבור הלאומי שלו. אבל דגלים בימינו הם לא רק דגלי לאום. ניתן לראות ברחובות דגלי פרסום ושיווק, דגלים לאירועים, שרשרות דגלים ועוד.

ייצור הדגלים השתנה לגמרי במהלך השנים. אמנם דרושה עדיין, כמו בכל מוצרי הבד, גזירה של הבדים לממדים הרצויים לדגל, אבל אם פעם היו עושים זאת ידנית, הרי שברבים ממפעלי הדגלים של ימינו, הגזירה היא במכונות גזירה משוכללות.

אם פעם היו מייצרים את הדגלים בעבודת יד, מציירים על הבד, או גוזרים מבדים צבעוניים את שלל חלקי הדגל ואז תופרים אותם אל הבד המרכזי, הרי שהיום ייצור הדגלים הוא דפוס לכל דבר.

גלילי הבד הגדולים עוברים במכשירים שעושים ניקוי יסודי לבד, לאחר מכן עובר הבד למכונות דפוס ענקיות שמדפיסות, ממש כמו שמדפיסים שלטים צבעוניים, את הצבעים והסמלים שעל הדגל, בשלל צבעים ודוגמאות. רק לאחר מכן נגזרים הדגלים, במידת הצורך, מהבד עצמו. אז תופרים את שולי הדגל, כדי שלא יתפרק בצדדים, והדגל מוכן.


כך מייצרים דגל באמצעות דפוס רשת (עברית):

https://youtu.be/18gG8QIfTDM?t=38s


מפעל דגלים מקצועי (עברית):

https://youtu.be/ZWZLxUO1WF8?t=10s


ואז הם יוצאים החוצה ויש קורונה בעולם (עברית):

https://youtu.be/CdyIXAiiGlM

יום העצמאות

קרב עמק הירדן
מי עצר את הטנק בדגניה?



מיתוסים הם תמיד גדולים מהחיים. כשמדובר במיתוס דתי או פולחני קשה להתווכח עליו. אבל כשמדובר במיתוס היסטורי, קורה לא פעם שקמים חוקרים או עדים שקוראים תיגר על המיתוס ומציעים את הגרסה שלהם.

בשערי קיבוץ דגניה א' ניצב טנק סורי. זה שנים רבות שהטנק הזה מעיד על המאבק הקשה וכמעט חסר-הסיכוי של תושבי הקיבוץ, לעצור את הכובש הסורי שתקף את קיבוץ דגניה א' בטנקים ובחי"ר במלחמת העצמאות.

המיתוס של עצירת הטנק ממש בשער הקיבוץ הלך וגדל במשך שנים רבות. הסיפור על חבר קיבוץ שהשליך בקבוק תבערה ועצר את הטנק הסורי התאים לסיפור של ישראל המתחדשת, הלא-גלותית, ישראל של דוד נגד גוליית הענקי. בתפקיד דוד - ישראל הקטנה. בתפקיד גוליית - צבאות ערב הפולשים לארץ ישראל לאחר הכרזת העצמאות. הקרב הזה היה הקרב שסגר את מלחמת העצמאות ובישר על נצחון ישראל הסופי את צבאות הערבים. יש מדינה ליהודים ובדגניה היא ניצחה את אויביה סופית.

המיתוס מספר על ברוך (בורקה) בר-לב, חבר משק דגניה שזרק על טנק סורי את בקבוק התבערה. קראו לזה אז "בקבוק מולוטוב". על פי המיתוס, השמיד בר-לב את הטנק והרג או הבריח את אנשי הצוות הסורים. שנים אחר-כך כתב לוחם "גולני" שלמה אנשל, שהוא זה שעצר את הטנק כשירה פגז פיא"ט. הוא חקר את הקרב ופרסם את התחקיר שקובע שבקבוק התבערה היה רק חלק קטן מהתהליך ושעצירת הטנק נזקפת לזכות הירי של הפגז שלו.

אבל אנשל לא לבד. יש גם שלום הוכבאום, חבר דגניה שהכניע את הטנק, יצחק עשת מגולני שהכניע אותו עם פיא"ט שירה מהמותן ודוד זרחיה שהשחיל רימון יד לתוכו. כל אחד מהם הזדהה גם הוא כמי שעצר את הטנק הסורי. מנגד, הגנו אנשי הקיבוץ על גרסת בקבוק, או למעשה בקבוקי המולוטוב. בקבוקי התבערה הם שהבעירו את הטנק לדבריהם, בעוד הפגזים נורו רק לאחר שהטנק כבר נפגע ואנשי הצוות שלו נהרגו.

לאחר שנים של מחלוקת קבעה מחלקת המחקר של צה"ל שהטנק נפגע בשערי המשק מפגז ה"פיאט" אך הושמד באמצעות "בקבוק מולוטוב". זו הייתה פשרה שנתנה לכל אחד מהצדדים חלק ממה שביקש. בעוד שהיא תמכה במיתוס שהטנק הושמד על ידי בקבוק התבערה, היא גם חיזקה את העובדה ההיסטורית שהוא נפגע לפני-כן מירי פגז הפיאט, ככל הנראה של אנשל.

את הטנק הצרפתי מסוג רנו שיוצר בשנת 1934 ניתן לראות עד היום בשערי דגניה א'. סעו לבקר כי בכל מקרה, וכנראה שלעולם לא נדע מי מהחמישה הוא שעצר את הטנק הסורי, מדובר בגבורה של מגינים נועזים למול צבא כובש מצויד וחזק פי כמה.


הנה המיתוס של עצירת הטנק בבקבוק מולוטוב:

http://youtu.be/dWRWzxNsA8o


סיפור הקרב מצד לוחם גולני שירה על הטנק במקלע הפיאט:

http://youtu.be/jzE8jbfueh8


וטנק הרנו, שהיסטורית כלל לא נחשב לטנק מוצלח:

http://youtu.be/PjMekJ2chLs
מדינת ישראל
איך הוקמה מדינת ישראל?



לאחר שבתאריך כ"ט בנובמבר התקבלה החלטה של ארגון האומות המאוחדות על הקמתה של מדינה יהודית בארץ ישראל, לצד מדינה ערבית, התנגדו הערבים לכך.

כמעט מיד החלו פעולות כנגד יהודי ארץ ישראל והאווירה בארץ הייתה של כמעט מלחמה.

דויד בן גוריון, מנהיג היישוב היהודי בארץ ישראל, הכריז על הקמתה של מדינת ישראל בה' באייר תש"ח ובתגובה ערבית מיידית החלו כוחותיה להילחם במדינה הצעירה.

במלחמת העצמאות של מדינת ישראל הצעירה, כנגד המדינות והכנופיות הערביות שהתנגדו לה, ניצחה המדינה הקטנה וחסרת האמצעים ומאז הפכה לאחד הפלאים המדיניים הגדולים בתבל.


הנה קצת על נפלאות מדינת ישראל (עברית):

https://youtu.be/9G7lKaa5UNo


על סיפור הקמתה של מדינת ישראל (עברית):

http://youtu.be/_YvbzN18gME


סרטון על הצבעת האו"ם בכ"ט בנובמבר (עברית):

http://youtu.be/SoZ0RTdWTDo


הכרזת מדינת ישראל (עברית):

http://youtu.be/VlOGvqSSekc


התוצאה המופלאה - מדינת ישראל:

https://youtu.be/AoizSL-TEJQ


וקפיצות הזמן של התפתחות ישראל:

https://youtu.be/uKQqExx8wsk
הכרזת המדינה
איפה התקיימה הכרזת המדינה?



הכרזת המדינה התקיימה בבניין מוזיאון תל אביב הישן, בשדרות רוטשילד 16 בתל אביב. הבניין קיים עד היום וניתן לבקר בו ובחדר ההכרזה, שנשאר כמו שהיה ביום הכרזת מדינת ישראל.

ההכרזה על הקמת המדינה התקיימה תוך כדי מלחמת העצמאות. המלחמה פרצה ב-29 בנובמבר 1947, כשדחו מדינות ערב והוועד הערבי הפלסטיני את תוכנית החלוקה של האו"ם, ארגון האומות המאוחדות. המלחמה נמשכה עד ינואר 1949.


הנה הנסיבות המדיניות והצבאיות שלאורן מתקיימת הקרנת הערב (עברית):

https://youtu.be/_YvbzN18gME


סרטון מקורי של הכרזת המדינה על ידי דוד בן גוריון (עברית):

http://youtu.be/EfqxqSB5Rl8


בחיוך - גם על זה היהודים באים (עברית):

https://youtu.be/i1y7Nl5qHRg


ותכנית חינוכית בעברית על מייסד המדינה העברית (עברית):

https://youtu.be/DnsB8uH-FwA?long=yes
מלחמת העצמאות
למה פרצה ואיך ניצחה ישראל במלחמת העצמאות?



מלחמת העצמאות, או מלחמת השחרור, פרצה בשל ההתנגדות של ערביי ארץ ישראל ומדינות ערב, להקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. כבר עם החלטת האו"ם על חלוקת ארץ ישראל והקמה של מדינה יהודית בחלק ממנה, התגבשה חזית ערבית חזקה כנגד יהודי ארץ ישראל ופרצה המלחמה.

עם הכרזתו של בן-גוריון על הקמת המדינה, התגברה המלחמה בין ערביי ארץ ישראל, ביחד עם צבאות מדינות ערב, שהצטרפו אליהם ופלשו למדינה הצעירה. מולם עמד צה"ל, צבא ישראל הצעיר והלא-מצויד שאך זה הוקם.

המלחמה הסתיימה בשנת 1949, בנצחונו המוחלט של צה"ל. צבאות ערב נהדפו לחלוטין וגבולות המדינה הורחבו אף מעבר לגבולות שנקבעו למדינה היהודית בהחלטה של עצרת האו"ם.


כך פרצה המלחמה והוקמה המדינה (עברית):

https://youtu.be/_YvbzN18gME


על פריצת מלחמת העצמאות (עברית):

http://youtu.be/QsT1cV_ouNc


והסיפור המלא על מלחמת העצמאות שפרצה עם פלישת צבאות ערב לאחר ההכרזה על הקמת המדינה (מתורגם):

https://youtu.be/zdt4L6VTbi4?long=yes


הארבעה ביולי
מהו הארבעה ביולי, יום העצמאות האמריקאי?



"ארבעה ביולי" (Fourth of July) הוא יום העַצמָאוּת של האומה האמריקאית. את יום העצמאות האמריקני חוגגים אותו ביום זה, לציון היום בשנת 1776, בו הכריזו שלוש-עשרה המושבות הראשונות על עצמאותן והתנתקותן מממלכת בריטניה הגדולה.

יום זה סימל את השחרור של המהפכנים של אמריקה מעול האימפריה הבריטית, ששלטה עד אז במושבות שבאמריקה ובארצות רבות בעולם.

את הארבעה ביולי חוגגים האמריקנים בתהלוּכוֹת, מפגשים משפחתיים, ברביקיו, פיקניקים, משחקי בייסבול (כדור בסיס) וחוויה ססגונית ולילדים בלתי נשכחת - של זיקוקי דינור.

בחגיגות הללו האמריקאים גם "טורפים" כמויות אוכל, כשהלהיטים של ה-4 ליולי הם נקניקיות, המבורגרים, סלט תפוחי אדמה, קלחי תירס ואבטיחים.

"ה-4 ביולי" הוא חג פדרלי, מה שאומר שזהו יום שבתון בכל רחבי הפדרציה של ארה"ב, יום בו סגורים כל השירותים שאינם חיוניים.


הנה אירועי העצמאות שאותם חוגגים ב-4 ביולי בכל שנה (מתורגם):

https://youtu.be/LKJMWHCUoiw


הסבר על "ה-4 ביולי" בארצות הברית:

https://youtu.be/dr-fjQuQUnI


אמריקה חוֹגגת בארבעה ביולי:

https://youtu.be/P0y6GYvFjBw


הסבר לילדים על יום העצמאות האמריקאי:

https://youtu.be/XoNIsoqT5s0


והצהרת העצמאות המקורית:

https://youtu.be/yb7MI8NQLoo
איך התגלגל לחן עגלונים רומני לנהר המולדבה ולהמנון הלאומי שלנו?



הלחן המקורי של הבית של ההמנון "כל עוד בלבב" הוא עתיק מאד. לפי המחקר של ד"ר אסתרית בלצן כבר בתפילת "ברכת הטל" משנת 1400 שילב רבי יצחק בר ששת בספרד את הלחן הזה ואולי אף חיבר אותו. עם גירוש יהודי ספרד נדד הלחן לאיטליה ושם הוא הפך לשיר בשם "פוג'י, פוג'י, אמורה מיו", על אהובה שברחה.

כשהמלחין מוצרט הגיע לאיטליה בילדותו, במסגרת הופעותיו בכל אירופה כילד פלא, הוא הכיר את הלחן העתיק. בבגרותו הוא שילב קטע ממנו בווריאציה השמינית שחיבר לשיר ילדים צרפתי.

מאיטליה התגלגל הלחן בכל אירופה והפך, בין השאר, לשיר הצוענים "הויסה צ'ה", או יותר שיר העגלונים הרומני בשם "העגלה והשוורים". את השיר הזה מכירים כולם במזרח אירופה היטב, כולל היהודים. השיר העממי פופולרי ומאוד אהוב על כולם. במקביל הוא הגיע גם להונגריה, שבה הוא מופיע כשיר הונגרי על פרת משה רבנו.

גם המלחין הצ'כי הקלאסי סמטנה שילב אותו ביצירתו המוכרת "מולדבה", העוסקת בנהר המפורסם והארוך. הלחן מייצג כאן את זרימת מי המולדבה. המעניין הוא שסמטנה מפתח את המנגינה העתיקה, לא רק ברמת העיבוד והשילוב עם הרמוניות נפלאות, אלא גם בהעברתה מהשמעה בסולם המינור המקורי ואז העברתה לסולם מז'ור, מה שיוצר תחושה אופטימית משהו.

במהלך כתיבת ההמנון "התקווה" הוסיפו ללחן העתיק שישמש את בתי ההמנון, עוד לחן שילווה את הפזמון ("עוד לא אבדה..."). הלחן הזה, החזיקו חזק, לקוח מאותו שיר רומני. את החיבור עשו שמואל וצבי הכהן, שני אחים מראשון לציון, אנשי העלייה הראשונה, שהתאימו את הלחן למילים "עוד לא אבדה התקווה", בשירו של נפתלי הרץ אימבר. גם חלק מהמילים, אגב, עברו המון שינויים ושיפורים, לאחר שרבים מהמתיישבים בארץ אירחו אותו והציעו פה ושם שיפורים חשובים.


הנה הלחן הראשון הידוע שממנו נולד לחן ההמנון הלאומי, "ברכת הטל" מאת רבי יצחק בר ששת:

http://youtu.be/2fDfB95AqQ4


שיר בהונגרית על פרת משה רבנו:

http://youtu.be/VUOu1ouXsMQ


לחן שיר העגלונים הרומני "העגלה והשוורים" המוכר כ"הויסה צ'ה" ואומץ למילים של אימבר:

http://youtu.be/aQWGWVjAA5U


הלחן כפי ששיבץ אותו המלחין סמטנה ביצירתו "מולדתי":

http://youtu.be/GoA1qZgb2qo


סיפורו של ההמנון הלאומי של ישראל:

http://youtu.be/bhQwDwapuqY


ההמנון הלאומי של מדינת ישראל "התקווה":

https://youtu.be/YpRmJZ8aSZ0


גאווה לאומית - כשחיילי צה"ל היפים והצעירים שרים את התקווה:

https://youtu.be/GQCu9kl68Tg


ובחיוך - שלומי קינן מגיש עיבוד עברי לימי קורונה של שיר העגלונים הרומני:

https://youtu.be/F3wbeApTosM


סקירה של ד"ר אסתרית בלצן לגבי הגלגולים שעבר הלחן של התקווה:

http://youtu.be/5Ge3KiO2Gw8?long=yes


וסרט תיעודי על האיש והתקווה - נפתלי הרץ אימבר:

https://youtu.be/mFSHRsXMPcQ?long=yes
מהי מלחמת השחרור?



מלחמת השחרור, או מלחמת העצמאות (מלחמת הקוממיות, מלחמת תש"ח) היא המלחמה שניהל היישוב היהודי בארץ ישראל, שהפך למדינת ישראל וצה"ל, בערביי ארץ ישראל ומדינות ערב, שלא קיבלו את תכנית החלוקה של האו"ם ואת הקמת מדינת ישראל.

המלחמה הסתיימה בניצחונה של ישראל, שהרחיבה את גבולותיה מעבר לגבולות שנקבעו למדינה היהודית במסגרת החלטת החלוקה. היא פרצה מיד לאחר קבלת תוכנית החלוקה על ידי האו"ם, בכ"ט בנובמבר 1947, במתקפה ערבית אלימה וחזקה כנגד הישוב היהודי, שהפכה למלחמה של צבאות ערביים במדינת ישראל שתוכרז במהלכה.

מלחמת העצמאות הסתיימה עם החתימה על הסכם שביתת הנשק עם סוריה, שהיה האחרון בסדרת הסכמי שביתת הנשק, ב-20 ביולי 1949.


הנה סיפורה של מלחמת העצמאות (עברית):

https://youtu.be/U3VoNAs_gD0


על מלחמת השחרור (עברית):

http://youtu.be/3W-j6zfb5G4


על החלטת החלוקה ופריצת מלחמת העצמאות שבעקבותיה (עברית):

https://youtu.be/U3VoNAs_gD0


ותיאור הקרב על קיבוץ יחיעם במלחמת השחרור (עברית):

http://youtu.be/O-zysa7cFQE
מי היה דוד בן גוריון?



דוד בן גוריון, מייסד מדינת ישראל, הפך ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון שלה. בן גוריון היה ממנהיגיה הבולטים של התנועה הציונית. למרות הסיכון הכרוך בכך, הוא החליט, דחף, שכנע את חבריו והכריז על הקמת המדינה בתאריך ה' באייר, תש"ח.

בן גוריון עיצב את דמות המדינה הצעירה ודמותו של צה"ל, כצבא העם. בעיקר חשובה היתה תפיסתו את צה"ל כצבא העם כולו, יחסו לנושא החינוך וחשיבותו לכל אזרח בישראל ויחסו לעליה לארץ, כשלמרות הקשיים והמצוקה הכלכלית בשנותיה הראשונות של המדינה, התעקש בן גוריון להעלות אליה כל יהודי שניתן.

בן גוריון גם האמין ביישוב הנגב ובשנת 1953 הוא התקבל כחבר ועבר לגור בצריף רעוע בקיבוץ שדה בוקר שבנגב, יחד עם אשתו פולה וברצון לסמן לאחרים על חשיבות הנושא.

בשנת 1963 כשפרש מהחיים הפוליטיים הוא העביר סופית את מקום מגוריו אל הקיבוץ. שם הוא התגורר עד למותו.


הנה סיפור חייו של דויד בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/N02yTb1URDU


רגעים אישיים של מנהיג אמיתי (עברית):

https://youtu.be/LiPuugbVts4


כך צמח מנהיג ומייסד מדינת ישראל (עברית):

http://youtu.be/xM4GkFMRaAU


בן גוריון מכריז על הקמת מדינת ישראל (עברית):

https://youtu.be/EfqxqSB5Rl8


מתראיין בטלוויזיה (עברית):

https://youtu.be/jXb5FXtSuJ4


על חומרי ראיון עם בן גוריון שנמצאו והפכו לסרט (עברית):

https://youtu.be/S7ZNTido0yw


הנה סיפור הקמת המדינה ע"י בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/jGDUgvDnZKI?long=yes


סקירה מלאה של דמותו ומעשיו של מייסד המדינה היהודית (מתורגם):

https://youtu.be/IfZPQh5yXgE?long=yes


סרט תיעודי על חייו של בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/PwOjaUArjNE?long=yes


ותכנית חינוכית על דרכו המופתית של מייסד המדינה - בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/lJLzKA6IjvA?long=yes
מי היה הרצל, האיש שראה בחזונו את עתיד היהדות?



בנימין זאב הרצל מכונה "חוזה מדינת היהודים". זאת משום שהוא היה הראשון שהחליט שחשוב שליהודים תהיה מדינה משלהם. הוא זיהה את האנטישמיות נגד היהודים כתופעה חמורה שתרדוף את יהודי אירופה ובאופן מסוים השואה שתפרוץ כמה עשרות שנים אחר-כך הייתה התממשות של כל חששותיו.

הרצל היה דוקטור למשפטים, מחזאי, סופר ועיתונאי, אבל הוא היה קודם כל מנהיג וממציא הציונות - האיש שרצה שהיהודים יחזרו הביתה לארץ ישראל, כדי להקים מדינה יהודית חדשה וחופשית. הוא כתב ספרים שהציגו בפרוטרוט את דמותה של המדינה היהודית, גייס תמיכה בעולם והפך במהירות למנהיג היהודים באשר הם.

הרצל התגלה במהירות כגאון דיפלומטי. הוא ידע למכור למנהיגים הרלוונטיים, כמו הקייזר האנטישמי והסולטן התורכי השולט אז בארץ ישראל, את רעיונותיו. הרצל הצליח "למכור להם" את הסיבות שמצא, למה כדאי להם לעודד מדינה יהודית בארץ ישראל. הוא נסע לארץ ישראל, נפגש וביקש מהסולטן הטורקי את עזרתו ואישורו להקים מדינה יהודית ועוד.

הוא אמנם לא זכה בחייו לראות את התגשמות חלומו ורק חצי מאה אחר-כך הוכרזה מדינת ישראל,אבל פעילותו הייתה בלתי נתפסת במונחים של אדם בודד, צעיר יחסית ובסך הכל, הבה נזכור, עיתונאי.

בחייו האישיים והמשפחתיים לא הצליח הרצל יותר מדי ומשפחתו התפרקה. גם בריאותו לא הייתה טובה והוא מת בן 44 בלבד, בשנת 1904, בכפר שבאוסטריה התחתית. בצוואתו ביקש הרצל להיקבר "קבורת עניים", לצד קברו של אביו. הוא ביקש שלא יינשאו נאומים על קברו ולא יונחו זרי פרחים. משאלתו האחרונה הייתה שעצמותיו יועלו לארץ ישראל לאחר שתוקם המדינה. ואכן, הוא נקבר בחלקה המשפחתית בבית העלמין דבלינגן,אך למרות בקשותיו הגיעו המונים להלוויה ודוד וולפסון אף נשא דברים.

לאחר קום המדינה הועלה ארונו ונקבר במקום שנקרא על שמו, הר הרצל בירושלים.


הנה סיפורו של הרצל (עברית):

https://youtu.be/PV-W9f0wNFE


תקציר חייו של הרצל בסרטון הבא (עברית):

http://youtu.be/doKHB3fz0fk


סרטון משעשע על מה קורה כשהרצל עם חבר מגיעים לחגוג את יום העצמאות היום (עברית):

http://youtu.be/heFD2msV--4


עוד על חייו של בנימין זאב הרצל (עברית):

http://youtu.be/KKwW_cFmLbQ


סיפור ביקורו של "מלך היהודים" בארץ ישראל (עברית):

https://youtu.be/ogz4_nXTtzo?long=yes


תחנות חייו (עברית):

https://youtu.be/YYJ_5J_rX7s?long=yes


עלילותיו המדהימות של הרצל (עברית):

https://youtu.be/KEDK61TknUM?long=yes


והנה סיפורו של מי שהבין והגשים לחלוטין את הצורך של היהדות בארץ משלה (מתורגם):

https://youtu.be/L9v3xrO4tMI?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.