» «

כורש

עזרא ונחמיה
מתי התרחשה שיבת ציון?



זה קרה לאחר חורבן בית המקדש הראשון, כשהוגלתה ממלכת יהודה לבבל. יהודי בבל הגולים התבססו בה וחיו את חייהם.

זה נמשך עד שכ-70 שנה לאחר חורבן הבית, נכבשה בבל על ידי הפרסים. בעקבות השתלטות הפרסים על האימפריה הבבלית באה "הכרזת כורש", הידועה יותר כ"הצהרת כורש".

בהצהרתו כורש מלך פרס מכריז אז "כל ממלכות הארץ נתן לי אלוהי השמים והוא פקד עלי לבנות לו בית בירושלים. מי בכם מכל עמו יהי ה' אלוהיו עמו ויעל לירושלים" (עזרא א', ב-ג).

זו הייתה הפתעה ליהודים. לאחר עשורים שלמים של חיים בממלכת הקשוחה כלפיהם, הם מקבלים את ההצהרה הנדירה והמפתיעה של מלך פרס שמרשה להם ולמעשה לכל העמים הגולים, לחזור לירושלים ולשקם את בית המקדש שלהם.

הצהרת כורש הייתה הסימן לחלק מבני העם היהודי לשוב לארץ. הם עלו במספר גלים של שיבה לציון, או כמה עליות שונות, שבהן גם הקימו את בית המקדש השני.

המונח "שיבת ציון" מופיע במקרא בפסוק: "שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב ה' אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים" (תהלים קכ"ו).

במאה ה-19, עם תחילת העליות המודרניות לארץ ישראל, נעשה שימוש חדש בשם. הפעם זו הייתה "שיבת ציון המודרנית".


הנה סרט על הצהרת כורש, לאחר גלות בבל והשיבה למולדת היהודית (עברית):

https://youtu.be/zStaQrbe2FI


מצגת וידאו על הצהרת כורש ושיבת ציון (עברית):

http://youtu.be/u4jct8SJ_OY


הסבר מדויק על שיבת ציון (עברית):

https://youtu.be/Y72HK51FhUM


ופרק תיעודי על תקופת והתרחשות שיבת ציון (עברית):

https://youtu.be/Py8NtFBzE34?long=yes
כורש השני
מיהו כורש מייסד האימפריה הפרסית וחלוץ זכויות האדם?



האימפריה הפרסית התקיימה במאות ה6-5 לפני הספירה. לשיאה היא הגיעה בשלטונו של כורש השני, הוא כורש הגדול (Cyrus the Great). הוא היה שליט מוכשר ומוצלח ביותר, אחד היחידים בהיסטוריה שראוי לשם "הגדול".

כורש הגדול גם היה הראשון שדאג לזכויות הפרט של נתיניו. אגב, הוא זה שפרסם את הצהרת כורש, שבה הרשה ליהודים הגולים לשוב מהגולה לארצם ולבנות את בית המקדש מחדש.

כיבושיו של כורש הם מהידועים בתולדות פרס. כך למשל בשנת 539 לפני הספירה כבש כורש מלך פרס את ממלכת בבל. לפניה הוא כבש מעצמות אחרות כמו ממלכת מדי, ששלטה לפני כן בפרס, ואת ממלכת לידיה.

בנו של כורש ויורשו, כנבוזי השני, היה אכזר. לאחר שהשפיל את המצרים בניצחון שם, הוא נכשל ואיבד את צבאו במדבר מצרים, כשהיה בדרך לכיבוש לוב וארצות אחרות. יורשו שלו, דריווש הראשון, היה מלך כובש ומצליח וניהל אימפריה סובלנית אך חזקה מאד. יורשו של דרייבש אגב, היה לפי חלק מהחוקרים לא אחר מאשר המלך אחשוורוש...


הנה כורש המנהיג ומייסד האימפריה של פרס (עברית):

https://youtu.be/T8z4STIbT8M


עליו ועל האימפריה הפרסית שגדלה תחתיו וזכויות הפרט שהוא היה הראשון לתת:

https://youtu.be/f2FfzJMZrVQ


זכויות האדם שהנהיג כורש וכיצד השפיע בכך על ההיסטוריה היהודית:

https://youtu.be/NBOydtfJfWk


הצילינדר של כורש, ממצא מדהים שעליו "הצהרת כורש" לאחר כיבוש בבל:

https://youtu.be/NTAgTCXja4Q


כיבושיו ומלחמותיו של כורש מדהימים:

https://youtu.be/4MpTM5WyoRs


סצנות מרשימות מסרטי הקרבות של כורש והאימפריה שהקים:

https://youtu.be/64YQ8_ZhYs0


ציטטות של דברים שאמר ונכתבו על ממצאים ארכיאולוגיים:

https://youtu.be/R30Pi8qhvCw
גלות בבל
מה הייתה גלות בבל שבאה לאחר חורבן בית המקדש?



בשנת 586 לפני הספירה כובשים הבבלים את ממלכת יהודה ומחריבים את ירושלים. נבוכדנצר, מלך הבבלים, מגלה רבים מבני העם היהודי לארצו בכוונה להחזיקם כשבויים ועבדים.

זה נוהג מקובל באותם ימים והבבלים מוליכים את היהודים לבבל, במסע רגלי. כך לפחות לומדים מתיאורים אשוריים. במסע הרגלי, צועדים עם היהודים גם הסוסים וחמורים שנושאים את חפציהם ואפילו בהמות המשא שלהם.

כדי לשמור עליהם כשירים לעבודה, דואגים המלווים הבבלים שלהם, לאוכל ולמים עבור היהודים.

גלות בבל (Babylonian captivity) הייתה מהתקופות הקשות בהיסטוריה היהודית עד אז. בבבל מוצא את עצמו העם היהודי שכשהוא מופרד ממולדתו, מתרבותו ומבית המקדש.

היסטורית, התקיימו לפחות שלושה גלי הגליה של תושבי יהודה לבבל אלה באו בעקבות מרידות חוזרות כנגד האימפריה הנאו-בבלית ששלטה אז במזרח הקרוב.

בגלות חיים היהודים שלא מרצונם תחת שלטון זר ונאלצים להסתגל לאורח חיים אחר. באורח פלא הם מורשים ומצליחים כגולים לשמור על האמונות והמנהגים היהודיים ולמעשה בזכות כך נשמרת זהותם הדתית והלאומית כעם.

כ-70 שנה נמשך השבי הבבלי, שם נוסף לגלות ישראל בבבל. השינוי חל בשנת 539 לפני הספירה, כשהפרסים כובשים את בבל ומאפשרים לעם היהודי לדוב אל מולדתו. חזרת הגולים ליהודה ידועה בשם שיבת ציון.

לאחר כמה גלים של שיבת הגולים אל ציון, חודש היישוב היהודי ביהודה. בתהליך המופלא הזה, נס של ממש לעם היהודי, מתחדשות התרבות והמסורת היהודית ביהודה וההנהגה הלאומית והדתית.

עם כל אלה מתחדשים גם הפולחן לאלוהי ישראל ונבנה מחדש גם בית המקדש בירושלים, מה שייקרא לימים בית המקדש השני, או בקיצור "בית שני".


הנה גלות בבל וההיסטוריה סביבה (עברית):

https://youtu.be/VpnZ62Ve5Ls


תיאור גלות בבל (עברית):

https://youtu.be/zStaQrbe2FI


חורבן בית ראשון וגלות בבל (עברית):

https://youtu.be/BTMwJj6fZbA


מדוע נחרב בית ראשון? (עברית)

https://youtu.be/xCXjO-be6Y4


פרסום לתערוכה על גלות בבל (עברית):

https://youtu.be/g7wjIc4o-WU


לחן דתי לשיר "על נהרות בבל" (עברית):

https://youtu.be/1QhmF3XX42k


והקנון המפורסם "על נהרות בבל":

https://youtu.be/n1B7xBQMAJA


סרטון תיעודי על הכיבוש הבבלי, הגלות, הצהרת כורש ושיבת ציון (עברית):

https://youtu.be/fYXH4ZPZox4?long=yes


ופרק תיעודי המתאר את הנסיבות ההיסטוריות שמובילות לגלות בבל (עברית):

https://youtu.be/iOWE2Bsi5-8?long=yes
זכויות האדם
מהם תולדות זכויות האדם?



תולדות זכויות האדם מתחילים ברעיון "זכויות האדם", שנולד בהגות הליברלית וההומניסטית.

אבל שורשיו הרבה יותר קדומים. זה מתחיל לפני 2,500 שנה, כשכורש מלך פרס הראשון מצהיר בשנת 539 לפנה"ס ומבטיח לאזרחיו חופש ושיוויון. זו הצהרת זכויות האדם הראשונה בהיסטוריה והיא מופיעה על הצהרת כורש, גליל חימר ששרד עד ימינו.

בשנת 1215 כפו על המלך האנגלי את ה"מגנא קרטא", הצהרת זכויות אדם שלראשונה הפכה את המלך לכפוף לחוק.

אחרי המהפכה הצרפתית מצהירה צרפת ב-1789 על זכויות האדם והאזרחים בצרפת וקבעה שכל האזרחים בצרפת שווים בפני החוק.

את המושג עצמו טבע הפילוסוף ג'ון לוק, שעסק ב"אדם הטבעי", מי שקדם ל"אדם החברתי". לוק גרס שלכל אדם "זכויות טבעיות" שבטבע, עוד בטרם הוא השתלב בחברה, הוא יכול להגן עליהן. כשהוא חלק מהחברה האנושית, אין לחברה זכות, לפי לוק, לפגוע בזכויות הללו.

את הביסוס הראשוני והעיקרי לזכויות האדם יצרו המהפכנים במהפכה האמריקאית. שם אימץ ב-1776 המדינאי האמריקאי ולימים הנשיא תומאס ג'פרסון, את מושג הזכויות, כמו עוד רעיונות של ג'ון לוק, שהכניס להצהרת העצמאות של ארצות הברית ולעשרת התיקונים הראשונים לחוקה האמריקאית, כ"מגילת הזכויות".

בהצהרה נכתב אז ש"מקובלות עלינו אמיתות אלו המוכחות מאליהן, שכל בני האדם נבראו שווים, ושהבורא העניק להם זכויות מסוימות שאין לשלול מהם, בתוכן הזכות לחיים, לחירות ולחיפוש אחר האושר".

כמה שנים אחר כך, בהכרזת זכויות האדם והאזרח, שנתקבלה באספה הלאומית בפריז אימצו גם הצרפתים את הרעיון וכתבו ש"מטרתה של כל התאגדות מדינית היא השמירה על הזכויות הטבעיות של האדם, שאינן ניתנות לביטול... החירות, הקניין, הביטחון וההתנגדות לדיכוי".

בתום מלחמת העולם השנייה, הלכו והתבררו ממדי ההרג, שהגיע ל-70 מיליון איש, כמו גם ההרס של ערים רבות ברחבי אירופה ואסיה.

באפריל 1945 נפגשו בסן-פרנסיסקו נציגי 50 מדינות, בכדי להקים את האו"ם, גוף בינלאומי שיקדם את השלום וימנע מלחמות עתידיות. הם ניסחו זאת בפתיח של מגילת ארגון האו"ם החדש, האומות המאוחדות, במילים: "אנו אנשי האו"ם נחושים להציל את הדורות הבאים מפגעי המלחמה שפעמיים בחיינו הביאו לאנושות צער שקשה לתאר".

בשנת 1948 הייתה זו יושבת הראש של הנציבות החדשה לזכויות האדם של האו"ם, אלמנתו של הנשיא פרנקלין רוזוולט ובעצמה לוחמת למען זכויות האדם, אלינור רוזוולט. כנציגת ארצות-הברית באו"ם היא הובילה לניסוח של ההצהרה האוניברסלית של זכויות האדם. הייתה זו מעין מגנה כרטא בינלאומית שיועדה לכל המין האנושי. לצד המושג "זכויות האדם" אימצה בה עצרת האו"ם את העיקרון ההומניסטי, שלכל אדם, באשר הוא אדם, יש 30 זכויות שכל בן תרבות יסכים עליהן.

לראשונה בהיסטוריה, קיבצו אז וארגנו חברי הנציבות מסמך שבו התחייבו המדינות החברות באומות המאוחדות לעבוד יחד ולקדם את 30 סעיפי זכויות האדם. בזכות מסמך זה הפכו רבות מהזכויות הללו לחלק מחוקי היסוד של המדינות הדמוקרטיות בעולם.


הנה קיצור תולדות זכויות האדם:

https://youtu.be/88GlNlyy-l4


הצהרת זכויות האדם אחרי מלחמת העולם השנייה:

https://youtu.be/ew993Wdc0zo


וסרטון מדהים על תולדות ורעיונות זכויות האדם (מתורגם):

https://youtu.be/1enq3SeuTLc?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.