» «
מנסא מוסא
מיהו האיש העשיר בהיסטוריה, מנסה מוסא?



מנסא מוסא (Mansa Musa) הוא האיש העשיר ביותר בהיסטוריה האנושית. מוסא היה המלך האפריקאי של ממלכת מאלי במאה ה-14 והוא צבר את ההון הגדול בתקופתו. במחקרים השוואתיים שיודעים להשוות בין ערך הכסף בתקופות שונות ולדרג את העשירים בהיסטוריה, הוא דורג ראשון. עם הון בשווי של 400 מיליארד דולר, במונחים של היום, זה לא ממש קשה. שווי הונו היה כמעט פי 3 מהונו של האיש העשיר ביותר כיום, מייסד חברת מיקרוסופט ביל גייטס.

תואר ה"מנסא" הוא תואר של שליט אזורי באפריקה של אותם ימים. מנסא מוסא היה כה דומיננטי שכל ה"מנסאים" של האזורים שמסביבו איבדו את תוארם לטובתו. שלט בכל אזור מערב אפריקה והקים אימפריה חזקה ועשירה שהתפרשה על שטח שדומה לזה של מאלי של ימינו. במאה ה-14 הוא שלט בדרך הסחר חוצה סהרה.

מוסא, שנולד ב-1280, הפך את בירת מאלי, טימבוקטו, לעיר מפוארת ועשירה. העיר הזו, שהיום נשאר ממנה מעט מאד ומהעושר שלה לא נשמר דבר, כונתה מאז "אלדוראדו של אפריקה", או "אלדורדו המדברית" - על שם עיר העושר המסתורית והנעלמת של יבשת אמריקה.

רוב ההון העצום שהיה למנסא מוסא נצבר לו בזכות הזהב שהתגלה באימפריה שבראשה עמד. אבל גם המלח הרב שהיה באימפריה העשיר אותו מאד. שני המחצבים הללו היו בכמויות כה גדולות שההיסטוריה יודעת לספר שבביקור שעשה בקהיר, הוא חילק מתנות זהב בכמויות כה גדולות לאנשים שונים, עד שערך הזהב במצרים ירד משמעותית.

הזהב הזה הפך אותו לאחד האנשים העשירים שחיו על כדור הארץ ולעשיר ביותר מהעשירים שעושרם תועד במסמכים של ממש. בהיותו מאמין גדול בדת האסלאם, הוא טיפח את התרבות והאמונה במאלי ובנה בטימבוקטו מסגדים רבים וספריות בעלות כתבים רבים ויקרים. הוא עצמו גם עלה לרגל למכה והיה לחאג'.

לאחר מותו של מנסא מוסא, נחרבה האימפריה שלו, בעקבות מלחמות ירושה ופלישות של שליטים אחרים שחשקו בעושר הגדול שנצבר בטימבוקטו.


הנה סיפורו של האיש העשיר בהיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/O3YJMaL55TM


עוד תיאור של האדם העשיר ביותר בכל הזמנים - באנגלית:

https://youtu.be/MLXx9mNLP6U


והמלך המוזהב של טימבוקטו:

https://youtu.be/xvESbL9JN2k
ספריות טימבוקטו
מהן הספריות האבודות של טימבוקטו?



בימי השיא שלה הייתה העיר האגדית טימבוקטו (Timbuktu) אחת הערים העשירות בעולם. השליט שלה היה מנסא מוסא, מי שנחשב לאיש העשיר ביותר אי-פעם.

ממלכת מאלי האדירה השתרעה מסנגל וחוף האוקיינוס האטלנטי עד ניגריה, ומהרי אדשר במאוריטניה עד גיניאה העילית. זו הייתה אימפריה קדומה שהוקמה בידי שבטי המאנדיגה. היא התעשרה משיירות הגמלים שיצאו ממנה וחצו את מדבר הסהרה, בדרכן למכור מטעני זהב ושנהב שבמטענן, בחופי הים התיכון והמפרץ הפרסי.

העושר לא נוצל בה רק לבזבוזים. בבירת מאלי העתיקה שבמערב אפריקה הוקמו ספריות ענק, שהוחזקו בהן כתבים קדושים. הן גם שירתו את לימודי המדעים הכלליים ששגשגו בעיר באותה עת והוסיפו לתהילה העולמית שלה.

הספריות עצומות הממדים של טימבוקטו הכילו מאות אלפי כתבים, ששוב ושוב זכו מאז להרס, שריפות והשמדה מכוונת של כוחות כובשים. כך היה מצבא מרוקו שכבש את העיר בסוף המאה ה-16 ושרף או בזז חלק ניכר מהכתבים שהוחזקו בהן ועד ללוחמי אל קעידה שעשו זאת במאה ה-21.

בכל פעם שהמקומיים הצליחו להציל חלק מהספרים ומסמכי הקודש והידע שבספריות, הם הסתירו אותם בתוך קירות הבתים ובמערות חבויות מהעין. אבל נגד הנזקים שנגרמו לאורך השנים מטרמיטים, שריפות או שודדים, לא היה מענה.

בשל המתקפות של הצבאות מוסלמיים, הלכה ודעכה עם השנים הממלכה המוסלמית, שנודעה עד אז בעושר שלה ובספריות הענק הללו. במאות ה-18 וה-19 היו שהגיעו אליה מאירופה וניסו לגלות את סודות העושר הזה ומה נותר ממנו, אבל התאכזבו לגלות שכמעט דבר לא שרד.

ועדיין, הצליחו לשמור בני המקום לא מעט מהעושר הרוחני של הספריות הללו. בתוך מאות אלפי התעודות והספרים ששרדו, העתיקים בהם מתוארכים למאה ה-12, מצאו חוקרים מערביים, בשנות ה-90 של המאה ה-20, כר נרחב ללימוד ההיסטוריה של מאלי ושל האזור.

מבצע ענקי לשימור ולסריקת הכתבים הללו, איפשר אז לשמר לפחות את הידע והתוכן שגלום בהם, גם אם הקיום הפיזי הזה היה בסכנה.

כי כוחות אל קעידה שהשתלטו על האזור, פגעו או בזזו, כאמור, במה שנשאר. חלק מהמסמכים הושמד, חלק נמכר בשוק השחור לכל המרבה במחיר ואת מסגד אחמד באבא, מהספריות הגדולות של טימבוקטו, שבו היו כ-35 אלף ספרים וכתבי יד, הם שרפו.


הנה סיפורן של הספריות העתיקות של טימבוקטו:

https://youtu.be/40ehHbdi95o


ספרים ששרדו מאות שנים נמצאים בספריות קטנות בעיר:

https://youtu.be/LcvjICaFCh4


הכתבים שנשרפו על ידי הקיצונים האיסלאמיים בשנים האחרונות:

https://youtu.be/9px5JdPgoPU


וסרט תיעודי על הספריות שאבדו בטימבוקטו:

https://youtu.be/BzBCl9kcdqc?long=yes
סחר חוצה סהרה
מהו מסלול הסחר בסהרה?



במשך מאות שנים חצו את הסהרה שיירות של סוחרי מלח משבטים ברברים מקומיים שזה היה עיסוקם.

למסע חוצה המדבר הקשה והמסוכן הזה קראו "סחר חוצה סהרה". החוקר הערבי אבן בטוטה סיפר שהיו שיירות שהגיעו למספרים של 12 אלף גמלים בשיירה אחת!

מובילי השיירות נהגו להאכיל את גמלים בכמויות עצומות של אוכל בחודשים שלפני היציאה למסע. זאת כדי שיוכלו לעבור את המסע מבלי לאכול.


הנה סרטון קצר על שיירות המלח העתיקות של הסהרה:

https://youtu.be/TjydQPIuuNA


גם במדבר של אתיופיה התנהלו שיירות דומות:

https://youtu.be/PgDiW2ELx7k


ממלכת גאנה העתיקה שהפכה לאימפריה מהובלת שיירות של מלח וזהב:

http://youtu.be/dyQwEPcqR5U


צילום מהאוויר של המדבר במרוקו ושיירות העוברות בו:

https://youtu.be/JzjHpr7JMr8


ובני הטוארג מקבלים שיירה שחצתה את הסהרה:

http://youtu.be/28y8AgiOhnw
טוארג
מהו שבט הטוארג ממדבר סהרה?



שבטי הטוארג הם שבטים עתיקי יומין שחיים במדבריות מערב וצפון אפריקה. מדובר בכמה שבטי רועים נודדים, שמקורם ממדבר סהרה - בארצות טוניס, לוב ואלג'יריה. לטוארג תרבות משלהם וגם כתב עתיק שנקרא טיפינאר, אשר שימש אותם במשך מאות שנים.

בגלל צבע עורם, הבהיר בהרבה מזה של המקומיים, שבט הטוארג מהסהרה מכונים "הלבנים". סימן ההיכר שלהם הוא הצעיף הצבעוני שהגברים עוטפים בו את ראשיהם. בימי חג הצעיף החגיגי שלהם הוא בצבע כחול ומשום כך הצמידו להם האירופים שכבשו את היבשת את הכינוי "האנשים הכחולים של הסהרה". בימות החול הגברים הטוארגים לובשים צעיפים בצבעים אחרים ופעמים רבות צעיפים לבנים.


הנה בני שבט הטוארג אנשי הסהרה:

http://youtu.be/nqwvnrZi6UY


אנשי המדבר שהם:

http://youtu.be/BNriU5WgB-E


הריקודים האופייניים לטוארג:

http://youtu.be/XFxz2_KCqg4?t=5s


ועוד שבטים ממדבר סהרה:

https://youtu.be/CUHEc1fQhwo?long=yes

מאלי

זהב אפריקאי
מהי החמדנות לזהב שמנצלת את מדינות אפריקה?



מכרות הזהב היבשת אפריקה הם מטורפים בכמויות המתכת הזו שיש בהם. כמויות הזהב יקר הערך שכורים בה מהאדמה הן בלתי נתפסות.

גם השווי של הזהב שמפיקים ביבשת השחורה הוא עצום. הוא יכול היה להפוך רבות מהמדינות ביבשת לעשירות ולהבטיח חיים טובים למיליונים רבים מהאזרחים בהן.

ובכל זאת רק חלק קטן מהרווחים הללו משולם לאנשי היבשת. קולוניאליזם כלכלי הולך ומשתלט על היבשת האומללה, לוקח ממנה את הזהב, כמו היהלומים שכבר יצאו משליטתה מזמן.

הכל נעשה תוך ניצול מתמשך של המקומיים העובדים בעבודות הכרייה, תמורת שכר זעום. לעומת השכר הזה מוזרמים מיליארדים לכיסי העשירים הלבנים, בעלי זכיונות הכרייה, תוך תשלום תמלוגים עלובים למדינות ושוחד למערכות המושחתות והמקורבות לצלחת. היבשת הולכת ומתרוששת, כשהשודדים, בחסות החוק והמשטר, רק מתעשרים.

הקפיטליזם הצטרף כאן לגלובליזציה, לשחיתות ולציניות מעיקה של אנשים אטומים. הם מרוששים את המאגרים ששייכים לפי כל חוק לאזרחי מדינות אפריקה. רק שאיש לא דואג לכך שצדק, כלכלי במקרה הזה, אכן ייעשה.


הנה סיפורה של כריית הזהב והניצול של אפריקה (מתורגם):

https://youtu.be/1nglN3mfZUw


כך כורים זהב במאלי שבאפריקה:

https://youtu.be/6R6WFAvzgvE


זהב בסודאן:

http://youtu.be/wcTLlnGO82E


ו-31 מיליון טון זהב שהתגלו באוגנדה ושווים טריליונים - רק מעט מזה יגיע לאפריקאים:

https://youtu.be/B6I4SCOYDps


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.