» «
לחם
איך מייצרים לחם?



זה מתחיל משדות החיטה והדגנים שישמשו לייצור הבצק, עם כל מיני תוספות או בלי. כשהחיטה מגיעה לטחנת הקמח, טוחנים את הדגן לקמח דק מאד. הוא נארז ונשלח למאפיות. מהקמח הזה ייצרו בהמשך את הבצק ללחם.

אחרי שהאופה לש את הקמח, עם מים ושמרים, נוצר בצק. מהבצק הזה, שיתפח ויהפוך אוורירי, ניתן יהיה לקלוע את החלה או להכין את גושי הבצק לצורת הלחם, הלחמניות ושאר המאפים.

כשהן מוכנות בתבניות, יוכנסו כיכרות הלחם אל התנור וייאפו למשך זמן מספיק, עד שיהפכו ללחם חם וטרי.

כשיראו בתנור כיכרות לחם חומים וחמים, יוציאו אותן האופים מהתנור, יארזו בארגזים וישלחו אותן לחנויות. יש מהם שיבצעו פיסה של לחם טרי וחמים לאכילה, או יגישו לשולחן את הלחמים הטריים וטעימים כל כך.

בתיאבון!


הנה פס ייצור של מאפייה גדולה (עברית):

https://youtu.be/goitik-o8d8


תהליך ייצור הלחם במאפייה בישראל (עברית):

https://youtu.be/uHyrHSfFaqI


כך יוצרים את הקמח:

https://youtu.be/y8vLjPctrcU


איך להכין לחמניות בבית (עברית):

https://youtu.be/KWVbDNBnPqE


וייצור לחם במפעלי הלחם הגדולים:

https://youtu.be/9wlJbsNBUgc?t=89&long=yes
המאפיה
מהי המאפיה, ארגון הפשע האלים?



המאפיה (The Mafia) הוא ארגון פשיעה חשאי ולרוב אכזרי, שמטיל את חיתתו על אנשי הסביבה ועוסק במגוון סוגי פשיעה, כמו סחיטה, איומים, פרוטקשן, הימורים, סמים ועוד. מקור השם מאיטלקית, אך היום משתמשים בו גם באמריקה.

המאפיה נולדה למעשה בסיציליה. שם הייתה ה"קוזה נוסטרה", המאפיה הסיציליאנית, שצמחה מארגון עממי, המאפיה, שהתבסס על קודים של כבוד. מטרתו הייתה להילחם בשחיתות של השלטון המקומי בסיציליה, שהיה אז מחובר אל שלטון זר ואף נשלט על ידו. משם יצא המושג לאיטליה והפך נפוץ לכנופיות פשע דומות.

במהלך ההגירה הגדולה, של המאה ה-20, הגיעה המאפיה מאיטליה והתפשטה לארצות הברית. באמריקה צברה המאפיה כוח רב, בין השאר בעסקי אלכוהול, בשוק השחור של "תקופת היובש", עת נאסרה מכירת אלכוהול באמריקה.

חברי המאפיה נקראו כבר אז מאפיונר, או באיטלקית "מאפיוזו". הם נהגו להסתובב עם מכוניות מפוארות ולבלות בברים, לרוב באזור אחורי או סגור להם בלבד ולנהל משם את מעשי הפשיעה שלהם. ברחוב כינו אותם אז "גנגסטרים", כלומר "חברי כנופיה", מהשורש gang-כנופיה.

לאחר שצברה כוח רב והשפעה והטילה אימה על אזרחי אמריקה, החלה נגד המאפיה סדרה של חקירות FBI בשנות ה-70 וה-80. לא מעט מראשי הכנופיות הללו הוכנסו לכלא, מה שהפחית משמעותית את כוחה והשפעתה של המאפיה באמריקה.

אבל מאמריקה התפתח המושג והתפשט לעולם כולו. הוא הפך לכינוי גנרי, כללי, לארגוני פשע במדינות שונות. לא פעם היה מדובר בגנגסטרים שהיו במקור איטלקים, אבל לא תמיד.

במקביל להיסטוריה, אחראי הקולנוע האמריקאי לכך שהגנגסטרים של המאפיה הפכו לדמויות ידועות כל כך. בענייני המאפיה, לא תמיד קל להפריד בין אמת לדמיון. סופרו סיפורים ונולדו אגדות מאפיה ובהדרגה הפכה המאפיה לחלק מהתרבות האמריקאית ונכנסה לסרטים מצליחים, כמו סדרת סרטי "הסנדק".

בהמשך הופקו גם סדרות טלוויזיה מצליחות, כמו "הסופרנוס", שעסקה בגיבורים מהמאפיה האיטלקית. כך נוצר מצב שגנגסטרים הפכו לדמויות מוכרות ומרתקות ובהדרגה החלו גם מפרסמים מסחריים לא לחשוש מפרסום מוצריהם בפרסומות, חלקן בהומור וחלקן לא, שמתבססות על דימויים וסיפורים של המאפיה האיטלקית.

גם אם ברוב הפעמים הוא המושג "מאפיה" מיוחס לארגון הסיציליאני - אמריקאי המקורי, כיום משתמשים בו לא פעם בציבור, לכל קבוצת אנשים העוסקת בפשע מאורגן. לפיכך מוזכרות פעמים רבות המאפיה הרוסית, המאפיה התל אביבית, או המאפיה היפנית, במקום להשתמש בשמה היפני - יאקוזה.


הנה סיפורה של המאפיה:

https://youtu.be/OZliu-WRgLk


על סרט שנעשה על קרבות המאפיה בבוסטון (עברית):

https://youtu.be/e2zm6BPcOjY


הגנגסטרים הידועים בהיסטוריה

https://youtu.be/-Qx9Rw9og8Q


וכמה מסרטי המאפיה הגדולים:

https://youtu.be/mghDRQVrX10


ומבחינה חיוכית כדאי שתראו את "זהו זה" על המאפיה (עברית):

https://youtu.be/Hfs9E_IqBgg?long=yes
עוגיות מזל
איך מייצרים עוגיות מזל?
איך מכינים עוגיות מזל סיניות?
אכלתם פעם עוגיית מזל במסעדה סינית? איך הן נוצרו?


עוגיות מזל (Fortune Cookies) סיניות מכילות פתק עם מחשבה חכמה או איזה שהוא לקח לחיים. את עוגיות המזל מכינים מבצק. את הבצק מכינים מסוכר, צבע מאכל זהוב, שומן ירקות וחומר מעבה, עם מים וקמח חיטה. מכונה מכינה מהתערובת הדלילה מעין משטחים קטנים. מכונה נוספת משטחת אותם ושולחת אותם לאפייה קטלה ולמכונה שתניח עליהם את הפתקים המפורסמים ותסגור את העוגיות על הפתקים. יש 5000 עתידות שונים בפתקים ובכל יום נוצרים במפעל הזה 4 מיליון עוגיות מזל!

עכשיו נארזות עוגיות במזל באריזה פלסטיק שקופה ומכונה חותכת את האריזה לכל עוגיה לבד וסוגרת אותה. מיון אחרון של העוגיות, כדי להוציא עוגיות מזל שבורות (הן הרי עלולות לעשות "מזל רע") והן נארזות בארגזים, עם דחיסה עדינה, כדי שייכנסו לארגזים בדיוק... 

מזל טוב ובתיאבון!


הנה סרטון שמראה את הכנת עוגיות המזל במפעל:

https://youtu.be/qh_iYWyWGps


כך מייצרים את עוגיית המזל במפעל ביתי לא גדול בסין:

https://youtu.be/T7nUvdvTwqk


כך עוגיות מזל מיוצרות ברובע הסיני בסן פרנסיסקו שבארה"ב:

https://youtu.be/bQ4IdQ0uB9o


וכך יוצרים בבית:

https://youtu.be/vPWy3u6beFY
אוראו
איך מייצרים עוגיות אוראו?



אוהבים עוגיות אוריאו? חשבתם פעם איך נוצרו עוגיות הסנדביץ' האהובות כל כך?

עוגיות אוראו (Oreo Cookies) הן עוגיות הסנדוויץ' הפופולאריות בעולם. משערים שמאות מיליארדים מהן נמכרו מאז השקתן ולפיכך הן העוגיות הנמכרות ביותר במאה ה-20. ביום לידתן, אי שם בפברואר 1912, היו העוגיות שת אוראו בעלות צורה של "תלולית" ושווקו בקופסת שימורים בעלת מכסה זכוכית שקוף שדרכו ניתן היה להביט בעוגיות שבקופסה. הן נמכרו אז בטעמי לימון וקרם. כיום, לשם השוואה, יש בעולם יותר מ-60 טעמים של אוראו.

רק ב-1952 שונתה צורת העוגיה לצורת הסנדוויץ' שיש לה היום. בארצות הברית יש מגוון גדול של מוצרי "אוראו", כולל גליליות, עוגות ואפילו מעדני חלב שבהם, כמו בעוגייה, שתי שכבות כהות בטעם שוקולד, וביניהן שכבת וניל לבנה.

ההשערה המקובלת לגבי מקור שמן של העוגיות, מתייחסת למילה Oreo, שמשמעותה ביוונית "הר" או "גבעה".

לאחר הכנתן נארזות העוגיות באריזה ומוכנסות לארגזים שיישלחו לחנויות.


כך מייצרים את עוגיות אוראו במפעל:

https://youtu.be/kJVxVAb-DVE


אולי תתקשו לייצר עוגיות קטנות שכאלה, אבל מה דעתכם על עוגת אוראו גדולה?

https://youtu.be/l7TT6DqyQKg


ופס הייצור של עוגיות אוריאו:

https://youtu.be/dp6WGrtAEnM

מאפיה

אופים
מיהם האופים ומה הם מכינים במאפייה?



האופה והאופה (Bakers) עובדים במאפיה. זה המקום שבו אופים את המאפים השונים, בדרך כלל המלוחים.

כי יש הבדל מסורתי בין אופים לקונדיטורים. בעוד הקונדיטור שעובד בפטיסרי מתמחה בדברי מאפה מתוקים, האופה עוסק באפייה של לחמים ועובד במאפייה, או מה שקרוי בצרפתית "בולנז'רי".

אז מכיכרות הלחם, הלחמניות, הפיתות ושאר המאפים המלוחים ופחות בדברי המאפה המתוקים, העוגיות, עוגות - הכל יוצא מהמאפיה או ממפעל המאפים המודרני - סוג של מאפיה ממוכנת, כלומר מפעל שבו מכונות רבות מייצרות כמויות ענק של דברי מאפה ולחמים.

האופים עובדים קשה. הכל מתחיל מהקמח שהם קונים וממנו מייצרים במאפיה את הבצק ללחם ולמאפים.

את הקמח לשים האופים עם מים ושמרים ויוצרים את הבצק. אחרי שהוא תופח ונעשה אוורירי, ניתן יהיה להכין ממנו את המאפים השונים. האופה יכול לקלוע את החלה או שהיא תכין את גושי הבצק לצורה של אחד מסוגי הלחם, הלחמניות ושאר המאפים.

את הבצק יכניסו, בדרך כלל בתבניות, אל תוך התנור ולאחר שהם ייאפו למשך זמן מה, יהפכו גושי הבצק המעוצבים לכיכרות הלחם, מוצרי לחם שונים ודברי מאפה חמים וטריים.


הנה האופים עובדים במאפיית לחמים (עברית):

https://youtu.be/-t5agIGoU9I


אופים מצות לפסח (עברית):

https://youtu.be/QkBJyeMr3bU


מאפייה ותיקה שנסגרת כי המאפים מיוצרים במפעלים גדולים וממוכנים (עברית):

https://youtu.be/Jc-0tCeyyXE


אופה שפתח מאפיה לפני 120 שנה (עברית):

https://youtu.be/y71IVvba_7A


כשאלוף הבגטים ומגדולי האופים בעולם בא ללמוד בארץ (עברית):

https://youtu.be/9GRvKgvYtWQ?long=yes


והמאפיות של ירושלים (עברית):

https://youtu.be/S_e0DCBn5QU?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.