» «

מבצע אוברלורד

הפלישה לנורמנדי
מהי הצליחה הצבאית הגדולה ביותר בהיסטוריה?



הפלישה לצרפת הכבושה, במלחמת העולם השנייה, היא מבצע הנחיתה הימי הגדול אי-פעם. היא נקראה "די דיי" (D-Day) או בשם המבצעי שלה "מבצע אוברלורד".

הפלישה הזו לצרפת הכבושה הייתה נקודת המפנה במלחמה של בנות הברית נגד גרמנית הנאצית. מעל 150 אלף חיילים וכ-7000 כלי שיט, כמו גם 12 אלף מטוסים - כל אלה הכניסו את כוחות היבשה של בנות הברית לצרפת ולמלחמה בגרמנים.

לפני הפלישה הופעל מבצע "פורטיטוד", שהיה מבצע הטעייה מדהים. בעזרתו הצליחו בעלות הברית לשכנע את הגרמנים שכוונתם לפלוש לצרפת בחופי קאלה ובנורווגיה. הם הפעילו בובות מוצנחות, מעין צבא דמה, כדי להטעות את הצבא הגרמני. בנוסף נשלחו סוכנים כפולים שפיזרו מידע מכוון וכוזב.

בנוסף לצופן האניגמה הגרמני, שהצליחו לפצח בשנים שלפני כן, עשו הבריטים הטעייה מעולה, שגרמה לגרמנים להפסיד את המערכה והפכה את הפלישה הגדולה בהיסטוריה לנקודת מפנה של ממש במלחמה - תחילת הסוף של היטלר, כמו שאוהבים ההיסטוריונים לומר.

המתקפה החלה בערב שלפני, בהפעלה של המחתרת הצרפתית לניתוק של כבלי טלגרף גרמניים ופיצוץ רכבות, מסילות רכבת וצירים, שדרכם היה חשש שהצבא הגרמני יזרים תגבורות.

כוחות חיילים ראשוניים הוצנחו בלילה שלפני המתקפה בדאונים חרישיים ועשויי דיקט, כשהם משתלטים על גשרים לפני שהגרמנים יפוצצו אותם ויקשו על כיבוש כל צרפת מידיהם. במקביל הוצנחו צנחני דמה וחוטי אלומיניום לבלבול הרדארים.

ואז החלה הפלישה הימית העצומה לחופי נורמנדי. לבונקרים הגרמנים שנבנו לאורך כל חופי מערב אירופה, מספרד שבדרום ועד דנמרק בצפון, הייתה שליטה מוחלטת על החופים שמתחת.

גם בים וגם על החוף, לא הייתה כל דרך נסיגה ללוחמי בנות הברית החשופים לאש התופת. לא הייתה להם כל ברירה אחרת, אלא לטפס אל המצוק שלמעלה ולכבוש. כוחם התמצה בכמות האדירה של הלוחמים שהוזרמו באותו יום, על גבי 7,000 ספינות. וכך, גל אחרי גל של לוחמים, הם תקפו בנחישות ותושייה שאין כמותם.

הקרב בחוף אומהה היה ללא ספק הקרב הקשה מכולם. במשך יומיים נפלו שם מעל 900 הרוגים אמריקאים, עם עוד 2,000 פצועים ונעדרים בסוף הקרב. לקח עוד כחודש ימים כדי להכניע את הגרמנים לחלוטין.


הנה תכניות הפלישה לנורמנדי (עברית):

https://youtu.be/OMCyWRk5UxA


הפלישה עצמה (עברית):

https://youtu.be/QJ3xMhReUog


תקציר המבצע הצבאי המדהים של ה-D-Day:

https://youtu.be/lDZs442oqxA


סיפור המתקפה הגדולה בהיסטוריה:

https://youtu.be/4cGuB-OWR0g


סרטון אמיתי שצולם במתקפה ונצבע לאחר מכן:

https://youtu.be/rr-cekyZN04


קדימון לסרט על יום מתקפת ה-D-Day:

http://youtu.be/nwwDIvvV-NM


סרטון על מתקפת ה-D Day בפלישה לחופי נורמנדי:

http://youtu.be/uPU4p7UQOtU


כך נראה המבצע בסרט ההוליוודי "להציל את טוראי ראיין":

https://youtu.be/lCEFOx5Hc2Y


סרט ארוך יותר, אמיתי ובצבע, של הפלישה לנורמנדיה:

http://youtu.be/lvZCDfhoNxA?long=yes
דווייט אייזנהאואר
מי היה הגנרל אייזנהאואר שניצח את היטלר והפך לנשיא?



כמפקד העליון של כוחות בעלות הברית באירופה, היה זה הגנרל האמריקאי דייוויד אַייזֶנהַאוּאֶר (Dwight Eisenhower), מי שהוביל את הלוחמה בגרמניה הנאצית במערב אירופה.

אבל החלטה אחת, ביוני 1944 היא שהפכה אותו למפקד ומצביא דגול. מיד נספר עליה.

כי במיוחד נזקפת לזכות "אייק", כמו שכינו אותו, העובדה שהוא זה שפיקד על הפלישה לצרפת הכבושה, מה שיסמן את תחילת הניצחון במלחמת העולם השנייה. זה היה ב-"די דיי" (D-Day), יום ומבצע הנחיתה הימי הגדול בהיסטוריה, מבצע הידוע גם כ"מבצע אוברלורד".

הפלישה הזו לצרפת הכבושה הייתה נקודת המפנה במלחמה של בנות הברית נגד גרמנית הנאצית. השתתפו בו מעל 150 אלף חיילים וכ-7000 כלי שיט, כמו גם 12 אלף מטוסים.

אבל רבים לא יודעים שכל המבצע החשוב כל כך הזה היה קרוב לדחייה שהייתה עלולה לשנות את סופו.

כי ביום שלפני מועד המתקפה שרר בנורמנדי מזג אוויר גרוע במיוחד. זו הייתה סופה קיצית קשה מאוד ולא צפויה לחלוטין, אבל כזו שעלולה להטביע בים הסוער עשרות אלפים מחיילי בנות הברית שייצאו לפלישה.

ההחלטה הייתה בידיו של המפקד, הגנרל אייזנהאואר.

האם עליו לבטל את המבצע או לדחותו בכמה ימים ולהסתכן בכישלון? - הרי הנאצים כבר יודעים שהשעון כבר מתקתק למתקפה. הם לא יודעים איפה וזה יתרון אדיר של צבא בנות הברית.

אם המביע יידחה, יהיה קשה לשמור על סודיות ויש חשש שהגרמנים ייאתרו שהמטרה המפתיעה היא נורמנדי. הם גם יראו שגשרים מרכזיים נכבשו יום לפני על ידי צנחני בנות הברית כדי למנוע מהנאצים לפוצץ אותם ולהקשות כך על חיילי בנות הברית שיירצו לנוע לעבר פריז בתום המתקפה המתקרבת.

כדי למנוע מבנות הברית את הניצחון במתקפה, ישמחו הנאצים להזרים כוחות וכלי נשק רבים לאיזור. עוד כמה ימים יהיו בשבילם כל מה שהם צריכים כדי להביס את חייליו.

על כף המאזניים עמד גורלו של המבצע כולו. אייזנהאואר יודע שהחלטתו תקבע במידה רבה את הסיכויים לבצע את המבצע כמו שתוכנן ולנצח. מצד שני, מתקפה בשעת סערה עלולה לגבות מחיר נורא, של אלפי חיילים של בנות הברית שיתקשו לתקוף, יטבעו בהמוניהם וייהרגו.

כאן מתעלה הגנרל אייזנהאואר. במקום לדחות את המבצע הוא החליט אחרת. מי שכבר החליט בהחלטה נועזת ואמיצה לפרוץ דווקא בחופי נורמנדי, בהם הנאצים לא יתכוננו למתקפה, הוא החליט שוב בניגוד לאינסטינקט והורה לצאת למתקפה הגדולה בהיסטוריה, בתוך הסערה ואל תוכה.

החלטתו לממש את המתקפה דווקא בעת סערה ובמזג האוויר הקשה הייתה אילוץ שיהפוך להברקה. בהחלטה של פעם בחיים החליט הגנרל אייזנהאואר לתקוף בכל מחיר. הוא ידע שהכוננות הגרמנית תהיה חלשה גם היא ביום סוער, כמו גם היכולת ורוח הלחימה של חיילי גרמניה והוא הבין שזו גם ההזדמנות הצבאית של בנות הברית, בדרך לניצחון על היטלר.

הוא קיווה לטוב באשר למימי תעלת לאמאנש, צדק והצליח במבצע. רבים מחייליו ייהרגו במהלכו, אך הרבה פחות משחשש וכמעט איש לא בגלל הסערה. מבצע אוברלורד היה ניצחון מטורף.

על שום ניצחונו הגדול על היטלר והנאציזם, אייק יהפוך אחרי המלחמה והניצחון הגדול לראש מטה צבא ארצות הברית (Chief of Staff of the Army), הקצין הבכיר ביותר בצבא ארצות הברית כולו.

בשנים 1953 עד 1961 הוא יהיה לנשיאה ה-34 של ארצות הברית ואמריקאי נערץ, ששמו נישא בפי כל.


הנה סיפורה של ההחלטה הצבאית אולי החשובה בהיסטוריה:

https://youtu.be/Ip3htBMu-EQ


תכניות הפלישה לנורמנדי (עברית):

https://youtu.be/OMCyWRk5UxA


הפלישה עצמה (עברית):

https://youtu.be/QJ3xMhReUog


קיצור חייו של אייזנהאואר:

https://youtu.be/Ze2mFRn6rnM


סרט ארוך יותר, אמיתי ובצבע, של הפלישה לנורמנדיה:

http://youtu.be/lvZCDfhoNxA?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.