» «
וירוסים
האם וירוסים וחיידקים הם אותו הדבר?



וירוסים וחיידקים אינם כלל אותו הדבר. יש להם, למעשה, מעט מאד במשותף. כי בעוד שהווירוס הוא טפיל שזקוק לתא פונדקאי, כמו תאי הגוף, שמאפשר לו להתרבות בתוכו, החיידק גדל ומתרבה לגמרי בעצמו ומחוץ לתא.

בגודל של עד מאית מגודלו של חיידק, הווירוס הוא זעיר. הוא נטפל לתאי הגוף, העשירים מאוד במזון ומשתמש בהם גם להתרבות. כי לתאי הגוף גם מנגנון של התרבות שהווירוס זקוק לו. לעומת הווירוס, החיידק מתרבה בעצמו, בלי תלות ב"תאים מארחים", שכן הוא אורגניזם שמכיל את כל הפונקציות הדרושות לצורכי ההתרבות והתזונה של עצמו.

אגב, ההבדלים הללו שבין וירוסים לחיידקים הם גם הסיבה לכך שהרופא שלכם לא ירשום לכם אנטיביוטיקה אם יש לכם וירוס. למחלות ויראליות אין אנטיביוטיקה. וירוס מתנהג אחרת מחיידק ואנטיביוטיקה היא גם לא יעילה נגדו וגם תחזק את עמידות החיידקים בעתיד כנגד התרופה הזו עצמה ואת הווירוסים כנגד הריפוי הנכון של הגוף כנגדם.


הנה ההבדלים בין וירוס לחיידק (עברית):

http://youtu.be/89Sy-o5f-kc


וירוס הקורונה שמדביק בתחילת 2020 את העולם (עברית):

https://youtu.be/SRTdt9TChGo


וסרטון שמציג את ההבדלים בין חיידקים לווירוסים:

https://youtu.be/s-HThHRV4uo
מגפה
מהי מגפה ואיך וירוסים מתפשטים ברחבי העולם?



מאז שהמין האנושי התחבר ובני אדם החלו להתקבץ, מקבוצות קטנות במערות קטנות לקבוצות גדולות של אנשים, בכפרים ובהמשך לערים, המגפות מלוות אותם ולא עוזבות. גם כשקשה.

והמגפות הללו, כמובן שהן אלה שדואגות שיהיה קשה לטפל בהן ושיהיה קשה מאוד, גם לחולים, לנדבקים, למטפלים ולנשמרים.

בתנאי צפיפות יש מקום לקלות של הדבקה ולמגוון גדול של מחלות להתפשט. ככל שהצפיפות גדלה, כך גם גוברת הקלות שבה עוברות בכלל מחלות מאדם לאדם.

אז כך משגשגות המגפות. לעתים מגפות נפוצות ברחבי עולם והופכות עולמיות. וכשהן כלליות, הן מקבלות את התואר "פנדמיה", מגפה רבתי.

ממחלות כמו צפדינה, שפעת ועד לכולירע וגם טיפוס, קבוצות גדולות של בני אדם נפגעו בעולם העתיק ממגפות כמעט תמיד. השאלה הייתה לא האנשים יחלו אלא מתי זה יקרה. מתי הם יחלו ומגפה חדשה תתפשט.

נגיפים או וירוסים יצרו בהיסטוריה לא מעט מגפות קטלניות במיוחד. מפורסמות במיוחד הן המגפה במלחמה הפלופונסית, בה נקטלו רבים מתושבי אתונה, כולל המנהיג היווני הדגול פריקלס וגם בניו.

ידוע גם "המוות השחור" או "המגפה השחורה", מגפת דבר שהשמידה במאה ה-14 רבע מאוכלוסיית אירופה.

עוד אחת מהמגפות הזכורות היטב היא גם מגפת הקורונה החדשה, של תחילת שנות העשרים במאה הנוכחית. זו מגפה עולמית שנתקלה במדע ופיתוח משוכלל של תרופות וחיסונים, פיתחה הרבה זנים חדשים (וריאנטים) והובסה, לפחות נכון לעכשיו, בצורה מבטיחה.

הכירו מגפות שונות בהיסטוריה בתגית "מגפות".


מהי מגפה וכמה מגפות היסטוריות ומפורסמות (עברית):

https://youtu.be/NKqIXOIlugc


כך התפשטו וירוסים ומחלות לאורך ההיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/UG8YbNbdaco


מתי מגפה מסתיימת? (מתורגם):

https://youtu.be/Qi0edf_nJDo


אבעבועות שחורות ופוליו הן ההוכחה שניתן להביס מגפות ואפילו לתמיד (מתורגם):

https://youtu.be/oBSandHijDc


וסרט תיעודי על המגפה ששינתה את אנגליה לתמיד:

https://youtu.be/HPe6BgzHWY0?long=yes
וירוס קורונה
מהו נגיף הקורונה ומהו הכתר שלו?



וירוס או נגיף הקורונה (Coronaviruses) מוגדר כ"תסמונת נשימה חריפה וירוס קורונה 2" (SARS-CoV-2). הוא גורם למחלה הנקראת Covid-19, שכולם פשוט קוראים לה וירוס הקורונה.

הקורונה הפך למגפה עולמית. ניתן לראותו כ"ברבור שחור" קלאסי, כלומר אירוע משמעותי שאיש לא חזה או צפה. הוא מסעיר את הכלכלה העולמית ואף את החיים על כדור הארץ, לפחות כמו שאנו מכירים אותם.

הקורונה הוא וירוס (virus), בעברית נגיף, שיש לו מראה ייחודי בצורת כתר, המאפיין אותו. מכאן גם מגיע שמו "קורונה", מילה שבלטינית פירושה "כתר" או "עטרה".

חשוב לומר שנגיפי קורונה הם סדרה של וירוסים וזה המפורסם שבהם. רובם שכיחים בקרב יונקים, זוחלים ועופות. ואכן, הווירוס הזה, שיש לומר שהוא רק אחד ממשפחה שלמה של וירוסי כתר שכאלה, הוא נגיף שבתחילת 2020 עדיין אין לו תרופה או חיסון אפקטיביים ומאושרים לשימוש.

הסיבה שהזן החדש של הווירוס הזה מצליח לחולל בהלה עולמית היא שלראשונה הוא עבר גם לבני אדם. התפשטותו המהירה בעולם והקושי לעצור את נוכחות הנגיפים הללו באומות העולם, היא מבהילה. במדינות מסוימות היא מדווחת בתקשורת באופן שגובל בהיסטריה של ממש, בעוד שבאחרות הסיקור שלו בפברואר 2020 הוא עדיין סביר.

המעניין הוא שגם אם נגיף הקורונה עדיין מוגבל יחסית במספרי המתים ממנו, אצלנו הוא כוכב תקשורת של ממש. לפחות בישראל, הדיווחים מהעולם בנושא זה, היו בכל השלבים בפרופורציות מטורפות, ביחס לנתונים האובייקטיביים שלו.


#כמה פרטים רפואיים על הקורונה בלשון פשוטה
עיקר הנגיפים הללו מועברים בין בני אדם במגע ישיר עם הפרשות של מי שחולים, דרך טיפות נוזלים ובמקרים מסויימים גם בנשימה.

נגיפי הקורונה מחוללים בדרך כלל אצלנו בני האדם זיהום קל של מערכת העיכול או בדרכי הנשימה העליונות.

התחלואה הנשימתית הקשה, שחשים כרגע חולי קורונה בעולם מופיעה בעיקר בקרב זקנים ואנשים חולים, שחיסונים לא משפיעים עליהם כמעט, חולים מדוכאי חיסון או מי שהמערכת החיסונית שלהם חלשה.


הנה וירוס הקורונה (עברית):

https://youtu.be/AK8mpWczKDE


מבט בווירוס הזה (מתורגם):

https://youtu.be/D9tTi-CDjDU


כתבת טלוויזיה על הנגיף התורן שמדביק את העולם (עברית):

https://youtu.be/SRTdt9TChGo


שיר לקורונה(עברית):

https://youtu.be/BLG3Zbw61gk


כך העולם התכונן:

https://youtu.be/QG0yzweCYAg


הבידוד שנכפה על מי שנחשפו לאנשים שנושאים את הנגיף (עברית):

https://youtu.be/8vc2il7V6qc


האם בעולם של וריאנטים יש סיכוי שהוא ייעלם (מתורגם):

https://youtu.be/e2vfBo-pG8I


קורונה ממשרד החיוך (עברית):

https://youtu.be/Tgq46rxmz_s


וסרטון תיעודי המסביר איך פועל נגיף הקורונה (מתורגם):

https://youtu.be/BtN-goy9VOY?long=yes
נגיף
מהם וירוסים או נגיפים?



וירוס (viruses), בעברית נגיף, הוא סוג של חומר גנטי, טפיל, שלא יכול לחיות בעצמו, אבל יכול להתרבות ולגרום נזק בריאותי כבד, אם כי לא כל הווירוסים גורמים לנזק כזה.

הווירוס זקוק ל"מארח" שבו הוא יתקיים וממנו הוא יחיה. וירוסים אינם פעילים כלל מחוץ לתא חי, שאליו הם נטפלים.

מדהים לחשוב איזו השפעה אדירה על בעלי חיים גדולים ולמעשה על העולם כולו יש ליצור כל כך קטן. הווירוס הוא יצור זעיר שגודלו הוא עד מאית מגודלו של חיידק ואלפית מגודלו של תא בודד בגופו של בן אנוש. את מרבית הווירוסים ניתן לראות רק במיקרוסקופ אלקטרוני. הם כה קטנים שבמעבדה חוקרים ועובדים חוקרי נגיפים בדרך כלל רק עם תאים שהודבקו בווירוס ולא עם הווירוס עצמו.

הווירוס חודר אל תאים חיים של אורגניזם או יצור חי, מהגדולים ביותר בעולם ועד לקטנים כמו החיידקים. ללא תא מארח הם לא יכולים להתרבות, לא זזים, אין להם חילוף חומרים וכללית הם לא מראים סימני חיים.

אז מבחינה מדעית הווירוסים אולי חיים, אבל סימני חיים הם מראים רק כשהם מתארחים, נטפלים ולצערנו לא פעם גם מציקים לגוף חי. בנסיבות כאלה הם מתרבים באופן אקספוננציאלי, כלומר בגדילה מעריכית ומהירה להחריד ואף מפתחים וריאנטים חדשים, כלומר זנים.

המדהים הוא גם שוירוסים, נגיפים שמתאכסנים בגופנו, יכולים שלא לגרום נזק ולהכניס את עצמם למידע הגנטי שלנו. החוקרים יודעים לספר שבגנום שלנו נמצאים שרידים לנגיפים קדומים, משלבי האבולוציה של האדם.

אבל וירוס אינו חיידק. למעשה, חיידקים ווירוסים הם דברים שאין להם כמעט שום דבר במשותף (ראו באאוריקה בתגית "וירוסים, חיידקים").


הנה וירוס הקורונה, הנגיף התורן שמדביק את העולם (עברית):

https://youtu.be/SRTdt9TChGo


הסבר,

https://youtu.be/kufvGibHWTM


איך נלחמים תאי הגוף בווירוסים (מתורגם):

https://youtu.be/oqGuJhOeMek


כך חודר הוירוס לגוף:

http://youtu.be/Rpj0emEGShQ


וירוסים יכולים לפגוע גם בצמחים, כמו זה שמאיים על העגבניות (עברית):

https://youtu.be/Hjdj577mzAY


ונגיף האבולה - הווירוס שאיים בזמנו על הבריאות בעולם (עברית):

http://youtu.be/269XljrDJfI

מגפות

אבולה
מהי מחלת האבולה?



אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הקשות שידע העולם במאה האחרונה ואחת המחלות הקטלניות אי-פעם. היא גורמת לחולים דימומים פנימיים קשים המובילים למוות. החוקרים סבורים שהיא הגיעה מעטלפים ומשם עברה לקופים ולבני אדם.

שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, שלידו הייתה בשנת 1976 ההתפרצות הראשונה של המחלה. משם התפשטה המחלה גם לזאיר וגבון, מדינות נוספות ביבשת.

מחלת האבולה מועברת במגע ישיר עם חולים במחלה או עם מי שמתו ממנה. עיקר ההדבקה היא ממגע עם הפרשות ונוזלי גוף של החולים. חוץ מאלפי מתים באפריקה וחולים רבים, חלו בה גם מטפלים וחברים בצוותי רפואה שהגיעו לטפל בהם וחלקם אף מתו.

עם הזמן נעשה מאמץ עצום בעולם לבדוק כל נוסע שהגיע מהמדינות שבהן המחלה התפרצה, כדי למנוע את התפשטות המגיפה למדינות נוספות בעולם.


הנה מחלת האבולה והאיום שלה (עברית):

http://youtu.be/879eSmJMewc


על תולדות מחלת האבולה (מתורגם):

https://youtu.be/UMMwgvLmN-M


הגורמים למגפה (עברית):

https://youtu.be/tFRwWhuEeBs


הסכנה מהנגיף:

https://youtu.be/XCrOde-JYs0


דיווח על עצירת האבולה בכניסה למדינות בעולם (עברית):

http://youtu.be/269XljrDJfI


כך נפגעים ונשמרים מאבולה:

http://youtu.be/juLowzJ1MH0?t=5s


כך פועל וירוס האבולה וכך החיסון נלחם בו בגוף (מתורגם):

https://youtu.be/sRv19gkZ4E0?long=yes
השפעת הספרדית
מה קרה בזמן השפעת הספרדית?



הפחד, ההיקף העולמי ואי-הוודאות שמאפיין את מגפת הקורונה מזכירים להיסטוריונים ולחובבי ההיסטוריה מגפה שהקדימה אותה במאה שנה בדיוק.

כן, בשלהי מלחמת העולם הראשונה, בין השנים 1918 ל-1920, התפשטה במהירות אדירה לעולם כולו מגפה שזכתה לשם "השפעת הספרדית" (The Black Plague).

על אף שהיא הרסה משפחות, מחקה אוכלוסיות של כפרים שלמים, הכניעה אנשים צעירים ובריאים ועוררה בהלה עולמית, פחות מכירים אותה. כי אל מול החורבן והתהפוכות של מלחמת העולם הראשונה, מלחמה בהיקף שהעולם לא ידע עד אז כמוהו, אפילו מגפה כה קטלנית איכשהו התעמעמה.

קרבות מלחמת העולם הראשונה שהתנהלו בתקופת המגפה גם הביאו להעברה המהירה של הנגיף. יש תיאוריה שהנגיף הגיע עם המוני פועלים סיניים שהקימו ביצורים בצרפת והתפשט במהירות במחנות הצבא ובבתי החולים עמוסי הפצועים. לאמריקה הגיע הנגיף הקטלני עם החיילים האמריקנים ששבו מהחזית הביתה, מה שהביא לחללים רבים בכל רחבי ארה"ב.

יותר מ"המוות השחור", המגיפה שקטלה בין 25 ל-35 מיליון איש באירופה של המאה ה-14, ועדיין יותר ממגפת הקורונה, בתקווה שהחיסונים יעצרו אותה בחודשים הבאים, מהשפעת הספרדית מתו למעלה מ-40 מיליון בני אדם והיא נחשבת לאחת המגפות הקטלניות בהיסטוריה האנושית.

המגפה הייתה קטלנית וגלובלית. במהלך השנתיים בהן היא השתוללה ברחבי העולם, היא קטלה בין 40 ל-50 מיליון איש וחלו בה כשליש מאוכלוסיית העולם של אותה תקופה. שום אזור בעולם לא היה בטוח מפניה. מאסייתים ועד אפריקאים, אירופיים ולטינים בדרום אמריקה, אפילו אסקימואים נדבקו בכפרים הנידחים שלהם וחלקם מת ממנה.

גם אם בדיעבד אנו יודעים שמרבית המתים מהשפעת הספרדית היו בגילאי 20-40, חלו בה אז כולם, כמעט ללא הבדל. כוכבי רוק או קולנוע עוד לא כל כך היו אז, אבל ב-1918 הזדעזה כל אמריקה לגלות שכוכב הבייסבול הנערץ ומי שנחשב עד היום לגדול שחקני הבייסבול בכל הזמנים, ג'ורג' "בייב" רות', חלה גם הוא בה.

הוא החלים. כמוהו מרבית החולים. הרפואה של אותם ימים הייתה רחוקה מהרפואה המתקדמת של ימינו, לא היו אז אמצעי הנשמה או תרופות שיאפשרו טיפול בסיבוכים הרפואיים שהיא הביאה, מה שהביא לגזר דין מוות עבור רבים מהחולים בה.

אבל רבים אחרים גילו אז את המסכה ויתרונותיה. מסכות חד-פעמיות כמו של היום כמובן שלא היו אז ובמקומן חילק ארגון הצלב האדום מסכות עשויות מגזה. לאוכלוסיה שיווקו את עטיית המסכות כחובה פטריוטית, כשבצד זה הת'יימה אז אכיפה חמורה והמפרים נענשו בעונשי מאסר.

30 שנה אחרי המגפה הספרדית ואחרי מלחמת עולם נוספת, הוקם ארגון בריאות חשוב, ארגון הבריאות העולמי, שאפשר לדורות הבאים להתמודד הרבה יותר טוב עם מגיפות נוספות (זוכרים את מגפת הסארס?).

אגב, השם "השפעת הספרדית", לא בא לה כי ספרד הייתה מקור המגפה הזו או אפילו המדינה שנפגעה הכי הרבה ממנה. הסיבה היא שוב במלחמה הגדולה שהתקיימה אז. היות ובניגוד למדינות אירופה, שהיו עסוקות במלחמה איומה וצנזרו את הדיווחים על המחלה, כלי התקשורת של ספרד הנייטרלית היו חופשיים והרבו לדווח על המגפה, ללא כל צנזורה, הכינוי "השפעת הספרדית" דבק בה לתמיד.


הנה השפעת הספרדית:

https://youtu.be/u7xlGcLGTu8


עדויות של ניצולים מהשפעת הספרדית (מתורגם):

https://youtu.be/ywhhvHyYyy4


הרצאה קצרה (עברית):

https://youtu.be/9JITOxWFnPg


מעט שונה אבל השפעת עדיין איתנו (עברית):

https://youtu.be/E6CK7ychgsw


ותולדות המגפה הספרדית (עברית):

https://youtu.be/ynoq3XPv83w?long=yes
חצבת
מה הסיפור של מחלת החצבת?



חצבת (Measles) היא מחלה נגיפית, אולי המידבקת ביותר ואחת המחלות הנפוצות שיש. גם כיום ועל אף הימצאו של חיסון יעיל נגד המחלה היא עדיין אחת המחלות הזיהומיות השכיחות בעולם.

המילה העברית "חצבת" מקורה במילה הערבית חַצְבַּה, המציינת מחלה עם פריחה.

את החצבת גורם נגיף מסוג מורבילי ווירוס, התוקף את המערכת החיסונית. הסיכון בחשיפה לחצבת הוא כמעט ודאי. הסיכוי להידבק בה הוא של 90%, שהוא סיכוי כמעט ודאי.

הדיווחים הראשונים בהיסטוריה על מחלת החצבת מופיעים כבר בשנת 700 לספירה. הרופא הפרסי אל-ראזי (860–932) הוא זה שאחראי לאיבחון ולהסבר המדעי הראשון של תסמיני המחלה ומאפייניה. הוא גם הבחין מדעית בינה לבין אבעבועות שחורות. את כל אלה הוא פרסם בספרו "אבעבועות שחורות וחצבת".

את הנגיף המחולל את המחלה בודד לראשונה ג'ון פרנקלין אנדרס, בשנת 1954. עשור אחר כך, בשנת 1963, אושר לשימוש המוני החיסון למניעת מחלת החצבת. יעילות החיסון זה היא גבוהה מאוד, 93% אחרי מנה אחת ועוד 4% לאחר שתי מנות חיסון.

בלועזית נגזר שמה, Rubeola, מהמילה rubeus, בלטינית "אדמדם", כמו צבע הפריחה שהחצבת גורמת.


הנה קיצור מחלת החצבת ותופעות הלוואי שלה (עברית):

https://youtu.be/0E1sBDJ5-Ho


חיסון עדר? - קהילה שהחליטה לא לחסן את אנשיה מחצבת הדביקה את כל העולם (עברית):

https://youtu.be/s85jeYwVEe4


ההדבקה מהירה מאוד (עברית):

https://youtu.be/-Tlp_qpc8WE


כך פועל וירוס החצבת וכך נלחמת נגדו המערכת החיסונית והחיסון שקיבלנו (מתורגמת):

https://youtu.be/y0opgc1WoS4?long=yes
כולרה
איזו טעות הצליחה להדביר מחלת הכולרה?



זה החל כשלואי פסטר זיהה את חיידקי הכולרה כגורם למחלה האיומה. במטרה ליצור חיסון נגד מחלת הכולרה של העופות הוא התכוון להזריק לעופות חיידקי כולרה אלימים. אבל העוזר שלו שגה ולקח בטעות תרבית ישָנה. מתרבית לא טריה זו הזריק העוזר לעופות חיידקי כולרה חלשים, שאיבדו את כוחם האלים.

פסטר הבחין בכך ובמקום לכעוס הוא פשוט ביקש מהעוזר להזריק שוב את החיידקים הנכונים. העוזר הזריק גם לאלה שלהם הזריק את החיסון הישן וגם לעופות נוספים.

זמן מה עבר ולואי פסטר שם לב לתופעה מעניינת - העופות שקיבלו את החיידקים המוחלשים לא מתו מחיידקי הכולרה האלימים שהוזרקו להם. לעומתם, העופות שקיבלו רק חיידקים אלימים מתו.

פסטר הסיק מכך שחיסון באמצעות חיידקים מוחלשים הוא דרך מצוינת למנוע את המחלה הקטלנית. כך הוא גם פתח פתח לחיפוש מדעי אחרי חיסונים דומים למחלות אחרות.

מאז עובדים כך חיסונים רבים. הגוף שמקבל נגיף מוחלש, מפתח נוגדנים שנקראים "תאי זיכרון". אלה מקנים לגוף את הזיכרון החיסוני שמאפשר לו לעמוד בעתיד בפני הנגיף הרגיל, אם וכאשר הוא תוקף אותו.


הנה החיסון הראשון שנותן פסטר לכבשים, כדי לבדוק אם הוא מציל אותם:

http://youtu.be/-1Y9XCpkHsc?t=14s


על גילוי החיסון למחלת הכולרה:

http://youtu.be/dWv3yq1Uax4


על ג'ון סנואו וריפוי מחלת הכולרה (עברית):

https://youtu.be/zI7r-62HWaM


וסרטון שמסביר איך למנוע כולרה:

http://youtu.be/jG1VNSCsP5Q


אבעבועות שחורות
מהן האבעבועות השחורות שהפילו 3 אימפריות?


אין ספק שמבין הנגיפים שהיכרנו בהיסטוריה האנושית נגיף האבעבועות השחורות הוא הנוראי ביותר. לא שלא הייתה לה תחרות נוראה ממחלות איומות אחרות. הכולרה, הדבר, העגבת והקדחת הצהובה בהחלט נתנו לה פייט, אבל "המוות האדום" כפי שהיא כונתה, הייתה הקטלנית מכולן.

החוקרים סבורים שמקורו של מה שעתיד להיות אחד הנגיפים הקטלניים בתולדות האנושות הוא בצפון-מזרח אפריקה, לפני 12 אלף שנה. התקופה היא שם תחילת החקלאות באזור וההנחה הזהירה היא שווירוס האבעבועות השחורות מקורו במחלה של חיות משק, שאיכשהו עברה לבני-אדם.

במהלך הדורות הלך הנגיף והתפשט. בכל מקום אליו הגיע הייתה השפעתו החברתית נוראה. רבים מהשורדים נותרו התעוורו לתמיד, אחרים נותרו עקרים, לאחר שהמחלה פגעה בדרכי הרביה שלהם ומי שלא נפגעו מהמחלה הנוראה חיו בפחד מתמיד ממנה.

פניהם של מי שזכו להתגבר על המחלה ולהישאר בחיים התעוותו קשות. בני זוג אוהבים התחלחלו מהשינוי בפני אהוביהם, אמהות כאבו את התעוותות פני התינוקות והילדים והחברה התרחקה ממי שפניהם הצטלקו והוכתמו כל כך.

זה גם היה גורלה של מלכת אנגליה, אליזבת הראשונה, שנדבקה בנגיף במאה ה-16 והחלימה אך נותרה עם פנים מעוותות וללא שיער.

באירופה של שלהי המאה ה-18 הרג נגיף האבעבועות יותר מ-400 אלף איש בכל שנה. הוא עבר מכפר לכפר ומעיר לעיר והביא את המוות לכל מקום.

כשחצרות הכנסיה התמלאו בגופות, הצביעו הכמרים על וירוס האבעבועות השחורות כעונש אלוהי שלא ניתן לחמוק ממנו. המתים נקברו בהמוניהם ולא היה מזור.

ערים שלמות נמחקו מהמפה בשל המגיפה האיומה. תרבויות נעלמו בגללה לתמיד והמחלה הזו הפילה ברחבי העולם לפחות 3 אימפריות, כולל אימפריית האינקה, האימפריה האצטקית והאימפריה הרומית, שהמגיפה סימנה את התחלת הסוף שלה והיא לא שבה עוד לעוצמתה המקורית.

במאה ה-16, לאחר שהחיילים הספרדים של קורטז ושל פיזארו הדביקו ללא ידיעתם, את הילידים באמריקה, הכחיד וירוס האבעבועות השחורות, בתוך מאה אחת, כ-90% מהאינדיאנים של אמריקה.

נתונים אחרים מראים שהנגיף כמעט וחיסל את כל אוכלוסיית דרום אמריקה. כך הפכו 80 מיליון איש שחיו בה, לפי אומדן מדעי, למיליון איש בלבד.

עד המאה ה-18 מסוגל היה פצעון על המצח של אדם בודד לגרום להיסטריה בכל העיר. תושב בוסטון שנדבק באבעבועות שחורות הביא בתחילת מאה ה-18 לבריחת תושבי העיר ממנה בהמוניהם. זה הסתיים במותם של כמעט 15% מהתושבים, כששליש מהשורדים התעוורו ורבים אחרים איבדו את יכולתם להביא ילדים לעולם.

במאה ה-20 חוסל הנגיף לתמיד. יכולתו של וירוס האבעבועות השחורות לעבור רק בין בני-אדם והיעדרן של מוטציות ששינו את הסממנים החיסוניים שלו, הם הגורמים שאפשרו את הכחדתו.

ההישג הרפואי של ביעור האבעבועות השחורות הוא ייחודי בהיסטוריה, שכן אבעבועות שחורות היא המגפה היחידה שהאדם הצליח למגר לחלוטין. גם אם אינן מהוות איום על חיינו, עם כל שאר המגפות אנו ממשיכים לחיות.


על מחלת האבעבועות (עברית):

https://youtu.be/hTGdetPBhho


סיפור הנצחון על המחלה (מתורגם):

http://youtu.be/yqUFy-t4MlQ?t=6s


והאבעבועות השחורות היא ההוכחה לכך שניתן להביס מגפות לתמיד (מתורגם):

https://youtu.be/oBSandHijDc
למה הרופאים לא נותנים אנטיביוטיקה לריפוי וירוסים?


וירוסים וחיידקים אינם אותו דבר. יש ביניהם הבדלים שתוכלו ללמוד עליהם בתגית "וירוסים, חיידקים". אבל רבים כבר יודעים שבניגוד לחיידקים, שיכולים לגרום למחלה שאנטיביוטיקה תוכל לרפא, הווירוסים, בעברית נגיפים, גורמים בדרך כלל למחלה שהרופא יאמר לנו שתחלוף תוך כמה ימים ובלא טיפול כלשהו, ודאי לא אנטיביוטיקה.

אבל למה בעצם אנטיביוטיקה לא עובדת על וירוס?

אז ראשית כל, וירוסים, או בעברית "נגיפים", אינם דומים לחיידקים. בעוד שהחיידקים הם יצורים חיים, בעלי תא בודד, הווירוסים הם לא אורגניזם, בעל חיים, אלא חומר גנטי זעיר שאין לו בעצם תאים.

תרופות אנטיביוטיות פועלות על תאי החיידקים, או בעצם על מנגנונים שונים בתא. כי החיידק, בניגוד לווירוס, הוא בעל חיים. ואכן, את החיידקים האנטיביוטיקה מחלישה או אפילו מחסלת.

אבל את הנגיפים, הווירוסים, אנטיביוטיקה לא יכולה לחסל. כי הם לא תאים אלא להיפך - הם טפילים שחודרים לתאים של הגוף החי ומחסלים אותו. לכן, נגד וירוסים אנטיביוטיקה פשוט לא יעילה. וכבונוס רע לגוף, טיפול שכזה באנטיביוטיקה נגד נגיף, עוד יוסיף נזק כי הוא גם עלול לא פעם להוביל לתופעות לוואי לא נעימות, כתגובה של הגוף לאנטיביוטיקה מיותרת.

וזה אפילו יותר גרוע כי אם ניתן אנטיביוטיקה שלא לצורך, זה דווקא עלול לחזק את החיידקים ולאפשר להם לפתח עמידות לאנטיביוטיקה, עד כדי כך שחולים שהיום מטופלים בקלות בה יצטרכו בעתיד להיכנס לאישפוז ולקבל תרופות אנטיביוטיות חזקות בהרבה ולתוך הוורידֿ במקום ב"כדור" שבולעים היום.

לכן הרופאים מסרבים לתת טיפול אנטיביוטי למחלות ויראליות, נגיפיות. מי שחולים בשפעת או בהצטננות כבר יודעים שהרופאה שלהם תסרב לרשום להם אנטיביוטיקה. אם הם שואלים היא עונה שאנטיביוטיקה כלל לא משפיעה על הווירוס.

כלומר, לא רק שטיפול באנטיביוטיקה לא מועיל נגד נגיפים, הוא תורם להתפתחות של עמידויות אצל חיידקים שונים, עמידות שזכתה לשם "עמידות אנטי-מיקרוביאלית" (Antimicrobial resistance).

לסיכום, ההבדלים הללו שבין וירוסים לחיידקים הם הסיבה לכך שהרופא שלכם לא ירשום לכם אנטיביוטיקה אם יש לכם וירוס.


הנה הסבר לכך שהאנטיביוטיקה לא יעילה ואפילו גורמת נזק במקרה של וירוס (מתורגם):

https://youtu.be/652eiZmrXz4


על ההבדלים שבין חיידקים לווירוסים (עברית):

https://youtu.be/89Sy-o5f-kc


הסיבה בשפה מדעית:

https://youtu.be/2bIYFph4pe0


והנה וירוס הקורונה שנגדו היה צריך לפתח תרופות מיוחדות כי אנטיביוטיקה, אתם כבר יודעים, לא יעילה נגדו (עברית):

https://youtu.be/SRTdt9TChGo
מה גרם למגפה השחורה, המכונה "המוות השחור"?



המגפה השחורה (The Black Plague) הייתה המגפה החמורה בהיסטוריה האנושית. החוקרים סבורים שמדובר במגפת דֶבֶר, אם כי יש הסבורים שמדובר דווקא באבעבועות שחורות או במחלה אחרת.

היא עשתה שמות באירופה, כשהרגה עשרות מיליונים מתושבי היבשת במאה ה-14, בין השנים 1347 ל-1353. ההיסטוריונים אומדים את המתים ממנה כמשהו שהוא בין רבע לחצי מאוכלוסיית אירופה.

ההיסטוריונים סבורים שחולדות שהגיעו מאסיה עם הסוחרים או עם הלוחמים ששבו ממסעי הצלב, הן האחראיות למותם של המוני בני אדם. המחלה לא הייתה חדשה, היא רק הפכה למגפה איומה וגדולה מאד.

המגפה הביאה גם להתחזקות האנטישמיות באירופה. לאחר שהופצה שמועה שהיהודים מרעילים את בארות המים והם שגרמו להתחזקות מגפת הדבר, התגברה השנאה הגדולה ליהודים. השנאה גרמה לגירושים ורדיפות ורוקנה את מערב אירופה מיהודיה, שעברו בהמוניהם למזרח אירופה ובפרט לפולין.

על פי ההערכות ההיסטוריונים, במשך כ-6 שנים גבתה המגפה את חייהם של עד חמישית מבני האדם בעולם וכחצי מאוכלוסיית אירופה. לא ברור עד היום כיצד נעלמה המגפה, אבל גם בסיומה נקלעה אירופה לרעב ועוני גדולים, בשל השינויים שהיא גרמה.

עם זאת, לטווח הארוך יותר, המגפה גם גרמה לשינויים לטובה. מי ששרדו את המחלה היו הבריאים יותר באוכלוסיה ומבחינה פיזית ובריאותית נעשתה אוכלוסיית אירופה בריאה וחזקה יותר ממה שהייתה. התמעטות האוכלוסיה סייעה לשיפור התזונה של תושבי אירופה, שנותרו עם שטחי חקלאות גדולים יותר ופחות פיות להאכיל.

תודות למגיפה השחורה התושבים באירופה החלו גם לצבור כוח חברתי, שהוביל לשינויים הדרגתיים ולמעבר למשטר שינצל אותם פחות. המגפה שמה קץ, למשל, לשלטון הפיאודלי באירופה.

הקהילות השלמות שהושמדו והמוות הרב שמסביב, הביאו לכך שליבם של האירופים היה הרבה פחות בעניין של מלחמות, עימותים וכיבושים צבאיים, מה שעתיד להפוך את אירופה לרגועה מעט יותר. הדוגמה הקלאסית לכך היא מלחמת 100 השנים, שהסתיימה תודות ל"מוות השחור" שהתפרץ באנגליה.

מדעית, אגב, הנגיף הקטלני היה ככל הנראה חיידק שנודע כמחולל מגפת הדבר, בשלוש צורות קטלניות במהלך ההיסטוריה. שמו ירסיניה פסטיס (Yersinia pestis) והוא אחראי למותם של רבים, לא רק ב"מוות השחור" אלא גם במגפת הדבר באמאוס ובמגפה הגדולה של לונדון.


הנה סיפור המגפה השחורה (מתורגם):

https://youtu.be/ySClB6-OH-Q


תולדות המגפה השחורה:

https://youtu.be/y7OWLohZ_fs


מצגת וידאו מפורטת על המגפה השחורה:

https://youtu.be/v8Gk1a-RMAM


סרטון הסבר על המוות השחור (עברית):

https://youtu.be/v22oM76He0U?long=yes


תיעודי קצר על המגפה השחורה:

https://youtu.be/kScxc9DPrnY?long=yes


וסרט תיעודי נוסף על המגפה השחורה:

https://youtu.be/q1aULu6BqNs?long=yes
מהי מכת הדבר ואיך מסבירים אותה החוקרים?



המכות שקיבלו המצרים הן מהסיפורים המרשימים שבסיפורי עם ישראל. אבל מעניין לבחון אותם מבחינת חוקי הטבע. האם אירועים כאלה אפשריים בטבע או שהם נסים? - למשל המכה החמישית, מַכַּת דֶּבֶר (Diseased livestock), שבה מתו כל בהמות המצרים, בעוד שבהמות היהודים לא נפגעו.

הדֶּבֶר הייתה מחלה, מגפה של חיות המשק והבהמות. זו אינה המחלה המודרנית שנקראת בימינו דבר, היות שהמחלה כיום פוגעת בעיקר בבני אדם ולא בבהמות. ועד היום פורצות מגפות ומחלות בחיות אלה.

גם כיום, כשיש בידי האדם תרופות וחיסונים, התופעות הללו קורות מעת לעת וגורמות לתוצאות עגומות. בהחלט סביר שמגפה כזו תפרוץ ותגרום לתוצאות הקשות שתוארו בהגדה של פסח, למשל כתוצאה מזיהום המים במכה הראשונה.

לגבי ההבדל בפגיעה, בין בהמות המצרים ובהמות היהודים, אין בידינו כרגע הסבר מדעי אפשרי, שאינו נס דתי, אלא אם כן מדובר בהגזמה ספרותית של המחברים.


הנה מכת הדבר כפי שמסבירים אותה שני תלמידים:

http://youtu.be/2IgdFuFyXAA


וכך סבא טוביה מתאר את עשר המכות שקיבל עמו של פרעה במצרים (עברית):

http://youtu.be/Ab1H-U2mXJM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.