» «
מדגסקר
מהו האי מדגסקר?



האי מדגסקר (Madagascar) הוא אי ענקי, הרביעי בגודלו בעולם, שנמצא מול מוזמביק שבאפריקה. יש המכנים אותו "היבשת השמינית".

במקור היה האי הזה חלק מיבשת-העל הקדומה גונדוואנה, זו שממנה יווצרו עם העידנים גם הודו ויבשת אפריקה. בהמשך היה מדגסקר חלק מתת-היבשת ההודית ורק לפני כ-165 מיליון שנה הוא החל להתנתק ממנה, כשבמסגרת מה שנקרא טקטוניקת הלוחות. הוא נדד באיטיות מערבה.

בזכות מגוון תנאי השטח והאקלים שבו, התפתח במדגסקר מגוון עצום של בתי גידול וסביבות חיים לבעלי חיים וצמחים ייחודיים לאי.

המין האנושי החל ליישב את האי לפני כ-2,200 שנה והפך אותו לבית. המתיישבים הראשונים הגיעו למדגסקר, ככל הנראה מדרום אסיה ואפריקה. באי הלך ונוצר מגוון אנושי, עם עושר של מסורות, אמונות ושלל טקסים ומנהגים, כולל איסורים שונים ומשונים של קבוצות באוכלוסיה המקומית.

כיום יש באיים כ-27 מיליון מָלָגָשִׁים, תושבי מדגסקר מלאי החיים, הפשוטים והאופטימיים, החיים באי, כשרובם המכריע מתרכז בכפרים.

למעשה, מדובר במדינת אי, הכוללת את האי מדגסקר עצמו, שהוא כאמור מהאיים הגדולים בעולם. לצידו נכללים במדינת האי הזו מספר לא קטן של איים קטנים יותר.

באי מדגסקר חופים מרהיבים, עם סירות דייגים המבוססות על רשתות דיג ובתוכן שלל דגים טריים המובאים אל חופיו, בהם נחילי סרטנים אדומים.

בפתח צריפי עץ מפיצי עשן קולעות אימהות ובנותיהן הבוגרות שלל סלים ומכינות אוכל. כשהגברים יחזרו מהדיג יפסיקו לשחק בחול גם הילדים היחפים וכל המשפחה תאכל ארוחת ערב.

עם צמחים נדירים, יונקים שלא תמצאו בשום מקום אחר בעולם, לצד זוחלים ייחודיים לו ושלל מיני חרקים יפהפיים, מדגסקר מצטיין בטבע שלו.

האי ניתק לפני מיליוני שנים מהיבשת הגדולה, מהודו ומאפריקה. זו הסיבה שניתן למצוא בו צמחיה ובעלי חיים ייחודיים, שלא ניתן לראות בשום מקום אחר בעולם. למעשה, מעל ל-90% מהחי במדגסקר הוא אנדמי, כלומר קיים רק באי הזה ולא בשום מקום אחרים בעולם.

בין האנדמיים בולטים זיקיות, לטאות ודו-חיים צבעוניים ומדהימים, לצד המרכזיים בבעלי החיים הייחודיים למדגסקר - הלֶמוּרִים, פרימטים הקרובים לקופים ובראשם האִינְדְּרִי, הלמור הגדול של האי.

אך אל תתנו לתמונה הפסטורלית להטעות אתכם. מאחוריה מסתתרת הכחדת מינים עצובה וארוכת שנים. האדם הביא לכאן שינוי סביבתי, שהשפעתו על מגוון המינים במהלך הדורות הייתה הרסנית. מבין מיני הלמורים שחיו עד הגעתו באי, נכחדו באדיבות האדם לא פחות מ-15 מינים ודווקא מהגדולים שבהם, עד לגדול ביותר שהיה בגודל של גורילה. עוד בנכחדים היפופוטם גמדי, צבי ענק ושלל מיני עופות, שבהם "עוף הפיל" המפורסם, העוף הגדול ביותר שחי אי-פעם על פני כדור הארץ.


הנה האי ומדינת האי מדגסקר:

https://youtu.be/4oTy_GoQfJE


הטבע של מדגסקר (עברית):

https://youtu.be/8cc11SekJd0


מעט מהאווירה, הטבע והאנשים של מדגסקר:

https://youtu.be/-q_0o8ICFyI


בכדור פורח:

https://youtu.be/8tahxqPQedQ


שדרת הבאובב במדגסקר:

https://youtu.be/bOPNopC7Y9c


ומדגסקר מהאוויר:

https://youtu.be/LSibgHwBzFo
תיקן לוחש
מהם התיקנים הלוחשים של מדגסקר?



התיקן הלוחש (Madagascar Hissing Cockroaches) הוא תיקן, מקק כמו שאנו מכנים אותם. התיקן הזה, שניתן למצוא רק באי מדגסקר, מזוהה בלחישתו המפורסמת. זוהי מעין לחישה, ספק שריקה, שהוא מפיק בעת שהוא מוציא אוויר דרך דרכי הנשימה שלו.

כל התיקנים הלוחשים שורקים את שריקת ההגנה הזו, אבל רק הזכרים מושכים בעזרתה נקבות.יש עוד כמה סיבות אבולוציוניות לשריקת הזו של התיקן: באמצעותה הוא גם מגן על עצמו ונלחם בעזרתה.

בניגוד למיני תיקנים רבים בעולם, לתיקן הלוחש אין כנפיים. אך כמוהם הוא מטפס מצוין, ואפילו על זכוכיות חלקות. כמי שמגיע עד לגודל של 7.5 סנטימטרים, זהו אחד המינים הגדולים ביותר של תיקנים. למעשה, התיקן הלוחש והידוע כל כך בלחישתו, הוא רק אחד המינים של תיקנים לוחשים שכאלה שמצויים במדגסקר וחיים בעצים שעוברים תהליכי ריקבון.

רבים מחזיקים תיקנים גדולים המשתייכים לעשרות מינים ממדגסקר, כחיות מחמד אקזוטיות בביתם. הם מעדיפים סביבה חשוכה יותר ואוכלים מזון צמחי וירקות טריים.


הנה התיקנים הלוחשים שהגיעו ממדגסקר (עברית):

https://youtu.be/XjBLvWrzkTI


הלחישות של התיקן הלוחש:

https://youtu.be/W7Efjt6UC1g


המלצות וטיפים למי שמגדלים את "התיקן הלוחש" כחרק מחמד:

https://youtu.be/sYIppNdChdM


והטפילים שחיים עליו:

https://youtu.be/t3gvx8UQiZA
פירוג
מהן סירות הפירוג של מדגסקר?



על קו החוף של האי מדגסקר, בינות למנגרובים הרבים, אותם עצים שגדלים בים, שטה סירת הדיג הייחודית לאי מדגסקר, האי הרביעי בגודלו בעולם.

אמצעי התחבורה העיקרי לשייט באזור הן מעין סירות קאנו מקומיות הקרויות בפי המקומיים פירוג (pirogue). הפירוג היא סוג של סירה קטנה, בדרך כלל עשויה כולה מגזע עץ אחד, בעלת מפרש מרובע גדול ומוט שמשמש לייצב אותה במים.


הנה סירת הפירוג:

https://youtu.be/ScFDpaDqgyI


לא פעם הפירוג מיוצב כמו קטמרן:

https://youtu.be/2rhdUtrjR90


שיט על פירוג מדגסקרי:

https://youtu.be/33qT_8euHVA


שני דייגים שרים על הפירוג שלהם:

https://youtu.be/Gba-UyZXg9A


ורבים בונים לעצמם בעולם פירוג משלהם:

https://youtu.be/wj4svEaIJYg
עוף הפיל
מי היה עוף הפיל ומה מיוחד בביצים שהטיל?



כיום ביצי היען הן הגדולות ביותר בעולם, אך עד המאה ה-17 עוד היה קיים במדגסקר עוף שנקרא "עוף הפיל" (Dinornis), שחי כאן בעבר בהמוניו.

עוף הפיל היה העוף הגדול ביותר שפסע אי פעם על פני כדור הארץ.

לשמו הוא זכה ממרקו פולו, שתיאר אותו ב-1298, אפילו שככל הנראה הוא התכוון דווקא לעוף שדמה אז לעיט והיה כה חזק עד שיכול היה "לאחוז בטפריו בפיל".

צבעו של "עוף הפיל" היה חום אדמדם והוא הטיל ביצים גדולות, אבל הרבה יותר מסתם גדולות. כמה גדולות? - בואו נאמר שגודלה של ביצת עוף הפיל הנכחד היה כמו גודלן של 8 ביצי יען בימינו.

הגדולים שבעופות הללו הגיעו לגובה של 3 מטר ו-60 ולמשקל של כמעט 300 קילוגרם. אלו ממדים ענקיים והם ככל הנראה מסבירים את השם "דינורניס", בעברית "ציפור איומה", שנתן לו ריצ'ארד אוון בשנת 1843.

לצערנו, עוף הפיל נכחד לחלוטין, אך עם הזמן נמצאו ביצים שלו במקום. הביצים שהטיל אותו "עוף פיל" היו הגדולות ביותר משל כל יצור אחר בהיסטוריה של כדור הארץ. ביצי העוף הענקי הזה היו גדולות אף מביצי הדינוזאורים העצומים שחיו בעולם פעם.

צחוק הגורל שדווקא הביצים האלה הן מהסיבות העיקריות שהביאו להכחדת המין הזה, על ידי האדם הלבן במדגסקר. התאווה לאכילת הביצים הגדולות שלהם, הביאה לכך שפחות ופחות מהן הגיעו לשלב הבקיעה ולדורות חדשים של גוזלים ועופות ענק אלו.


הנה עוף הפיל:

https://youtu.be/qPSUNtIoJ_0


סרטון אנימציה שמראה אותו:

http://youtu.be/Z46XXgSeFvg


על ציד המואה או עוף הפיל, בעבר:

https://youtu.be/L3wzNlEaGgA


האם כך הוא נשמע:

https://youtu.be/ZlspQzbOpYc


ומצגת וידאו של עוף הפיל:

http://youtu.be/kpoE539ifFQ

מדגסקר

זיקית נמרית
איפה נמצאות הזיקיות הצבעוניות בעולם?



הזיקיות הצבעוניות שחיות באיי מדגסקר הן מהיפות שבזיקיות העולם וגם הצבעוניות שבהן. המין שלהן הוא זיקית נמרית. תושבי האיים הללו חוששים מאד מהזיקית הנמרית ואינם נוגעים בה. גבר שנגע בזיקית לא יגע באישה במשך 3 ימים ונשים כלל אינן נוגעות בהן!

האמונות התפלות בקשר לזיקית הזו רבות. מי שימית זיקית נמרית, מאמינים המקומיים, יביא על עצמו ועל משפחתו מזל רע ושלל צרות קשות. תיירים במדגסקר, שאינם מצטיינים בנהיגה זהירה, לא יעזו לדרוס זיקית ויעדיפו להמתין וליצור פקק תנועה ענקי, עד שהזיקית הצבעונית תחצה את הכביש..

התושבים שמאמינים שהזיקית הנמרית היא ארסית ומסוכנת אבל היא אינה ארסית ואין שום סכנה בה.



הנה סרטון על הזיקית הצבעונית של האי מדגסקר:

http://youtu.be/JZpLHnBWz9s#t=28?t=24s

שדרת הבאובב
מהי שדירת הבאובב במדגסקר?



סמטת או שדרת הבאובב (The Baobabs' Alley או The Baobabs' Avenue) שבאי האפריקאי מדגסקר (Madagascar) היא אחת האטרקציות היפות בעולם. התמונות האייקוניות שאנשים פרסמו משם במהלך השנים הפכו את המקום הטבעי והיפה הזה לאחד ממוקדי התיירות המבוקשים באפריקה כולה ולאתר חובה לכל המבקרים במדגסקר.

הבאובב, שיכול להגיע לגובה של 30 מטרים, הוא מהעצים הגדולים ביותר שיש וללא ספק העץ הגדול והמרשים באזור אפריקה. יש לו מערכת ניהול מים מטורפת, המאחסנת בגזעו כמויות בלתי נתפסות של מים, כמויות שהן הכרחיות לתקופות לא נדירות של בצורת.

שדרת, או שדרות הבאובב, נמצאות ליד העיירה מורונדבה שבמערב האי. זוהי לא שדרה אמיתית אלא אזור טבעי הדומה לשדרת עצי באובב. אלה צומחים לאורכה של דרך עפר פשוטה ומהווים את אחד האתרים המצולמים ביותר במדינת האי הגדולה הזו.

דומה שהאזור הפוטוגני הזה מספק את המראה המחמיא ביותר בעולם עבור עץ הבאובב. אין פלא ששדרת הבאובב של מדגסקר הייתה כבר מזמן לסמל המובהק של האי הענקי הזה.

מכירים את אגדת העץ המהופך? - ראו בתגית "באובב".


הנה שדרת הבאובב באי מדגסקר שבאפריקה:

https://youtu.be/Q4Dn0bN1WVY


שדרת הבאובב במדגסקר:

https://youtu.be/bOPNopC7Y9c


דמדומים בשדרת הבאובב:

https://youtu.be/G52j1Yz6PqE


והשדרה המפורסמת מהאוויר:

https://youtu.be/4RHoTgu5974
סיבוב העצם
מהו חג "סיבוב העצם" במדגסקר?



פסטיבל ה"פמדיאנה", או "חג סיבוב העצם", הוא אירוע שמקיימים אחת לכמה שנים באי מדגסקר. המקומיים רוקדים בו עם המתים.

כן, הפסטיבל המרתק הזה רוקדים אנשי מדגסקר עם עצמות יקיריהם שמתו זה מכבר. אמונתם מדריכה אותם לעשות את הטקסים המוזרים האלה, בין השאר כדי לפרק את העצמות של המתים מהר יותר בקברם. הסיבה? - כדי להביא את רוחות יקיריהם לעולם המתים במהירות רבה יותר.

לאחר הטקס נקברים המתים שוב ושבים לנוח על משכבם בשלום. הרוקדים החיים שבים גם הם לביתם ולחייהם.


הנה קדימון לסרט על ריקוד עם עצמות הנפטרים במדגסקר:

http://youtu.be/dOzdEZqJLxI


ומעט מהריקודים עם עצמות המתים בפמדיאנה של מדגסקר:

http://youtu.be/vn677nI_5ng
למוריה
האם יבשת למוריה אכן הייתה קיימת?



למוריה היא יבשת אגדית שיש שמאמינים שהייתה קיימת באוקיינוס ההודי, אי-שם בין מדגסקר להודו. על פי האמונה למוריה שקעה בים ונעלמה.

יש שמוצאים חיזוק לקיומה בשרידי למורים, פרימטים (קופים) שנמצאו גם במדגסקר וגם בהודו ובמלזיה שבאסיה. לטענתם, לא הגיוני שקופים זהים נמצאו כל כך רחוק בלא שהיה קשר יבשתי בין המקומות. לכן גם זכתה היבשת לשמם של הלמורים הללו ונקראה בשם "למוריה".

על הלמורים ניתן לקרוא בתגית "למורים".


לא מצאנו סרטון על אגדת למוריה.


למורים
מהם הלמורים כשריד ליבשת שנעלמה?



הלמור הוא פרימט, מעין קוף נמצא במדגסקר ואיים סמוכים. למעשה זו משפחה ענקית (על משפחה) של 80 מיני קופים, אנדמית לאי מדגסקר. אנדמית פירושה שיש למורים רק במדגסקר.

הלמורים הם בעלי עיניים גדולות, שיניים חדות וארוכות ואף מחודד, מה שמאפשר להם חוש ריח מצוין.

חלק מהזואולוגים רואים בלמורים סימן לקיומה של יבשת ששקעה בים וחיברה בעבר בין מדגסקר להודו, באוקיינוס ההודי. את הסימנים לכך הם מוצאים בשרידי למורים שנמצאו בהודו ובמלזיה. על שמם של הלמורים הם נתנו ליבשת הנעלמת הזו את השם "למוריה".

הלמורים מתעופפים מעץ לעץ, לעיתים למרחקים משמעותיים. המיומנות שלו בהתעופפות בין העצים היא מרשימה במיוחד.


#תקשורת בזמן איסוף המזון
מרתקת היא הדרך שבה הלמורים מתקשרים בזמן שהם יוצאים למצוא פירות לאכילה. החיפוש אחר הפרי נעשה בקבוצה. כל למור בחבורה מרים את זנבו המפוספס כלפי מעלה, מה שמאפשר לכל פרט בקבוצה לראות את מיקומם של כל האחרים.


הנה מצגת וידאו על הלמורים ממדגסקר (עברית):

https://youtu.be/NOqcXYt0E7w


על שמם מדגסקר המכונה "אי הלמורים":

https://youtu.be/6eaTBoqpNEg?t=22s


סיפורם של הלמורים:

https://youtu.be/b9dzNTZpXgA


קדימון לסרט על הלמורים והשימור שלהם:

http://youtu.be/Q_7cVyM8Efg?t=8s


האינדרי, למור שמכריז על הטריטוריה שלו בצעקות רמות שניתן לשמוע במרחק של 5 קילומטרים:

https://youtu.be/IGTLZXKHGPo


והלמורים של מדגסקר במפגש עם תיירים:

http://youtu.be/V3_oEEE8cbU
מה מיוחד ביערות האבן שבמדגסקר ובסין?



יער האבן הוא צורה גאולוגית שבה אבנים זקופות, שפניהן למעלה, מזכירות עצים ביער. מדובר בקראסטים ענקיים מאבן, שמזכירים עצים מאבן.

הבידוד והנגישות הקשה לאיזור של יער האבן במדגסקר שומרים על החי והצומח ביער מפני השחתה של בני אדם ומאפשרת לו לשמור על מראה מדהים ומיוחד זה.

כך גם נשמרים בו מיני בעלי החיים הנדירים החיים בין האבנים ובסביבתם.


הנה סיפורו של יער האבן של מדגסקר:

https://youtu.be/MBUpugW_HkU


ויער אבן דומה שנמצא בשילין שבסין:

http://youtu.be/cUurMvr2VwM
מה פשר הצעקות של קופי האינדרי?



קוף האינדרי (Indri) הוא פרימט. עם אורך של 70 סנטימטרים ומשקל של 10 קילוגרמים זהו הקוף הגדול ביותר במשפחת הלמורים, הכוללת כ-80 מינים.

כמו כל הלמורים, גם האינדרי הוא אנדמי לאי מדגסקר, כלומר חי רק בו. מרבית קופי האינדרי מתרכזים ביערות הגשם שבמזרח האי.

כל מי שמטייל במדגסקר לא יכול שלא לשים לב לקריאתם הרמה ויוצאת הדופן של קופי האינדרי. האינדרי מכריז על הטריטוריה שלו בצעקות רמות שניתן לשמוע במרחק של 5 קילומטרים. הצעקות הללו הן בצליל גבוה במיוחד. האינדרי מפיקים אותו בכדי ליצור קשר ביניהם, כאמור - ממרחק שמגיע למרחק של 5 קילומטרים!

כמו למורים אחרים, גם האינדרים מתעופפים למרחקים מרשימים, מעץ לעץ, אך הם אינם משתמשים בזנבם כדי להיאחז או להיתלות על העצים. לשם כך הם משתמשים ברגליים הארוכות והשריריות שלהם, שבהן הם משתמשים כדי לזנק מגזע לגזע. הם מסוגלים לקפוץ למרחקים של 10 מטרים בקפיצה אחת!


הנה קריאות קופי האינדרי ממדגסקר:

https://youtu.be/5NPRcEXuz94


כך קוף האינדרי אוכל:

https://youtu.be/TNaxOfbkwNs


ועוד מצעקתם האדירה של קופי האינדרי:

https://youtu.be/IGTLZXKHGPo
מהי שממית זנב-העלה?



שְׂמָמִית זנב-העלה (Leaf-Tailed Gecko) היא מין של שממית שחיה רק במדגסקר. יש לה תחפושת מרהיבה, שמזכירה את המקלונים שמתמזגים כל כך יפה עם ענפי העצים. התחפושת הזו מאפשרת לה הסוואה מצוינת. שמה ניתן לה בשל זנבה הגדול והשטוח, שצורתו היא צורת עלה. זנב זה הוא שמסייע לה להסוות את עצמה בצורה מושלמת.

גודלה של שממית זנב העלה מגיע ל-30 סנטימטרים. ביום היא מסווה את עצמה ונחה ובלילות היא צדה מזון.


הנה אלופת ההסוואה, שממית זנב-עלה, צדה בלילה:

https://youtu.be/n-Pizpm6DfM


ההסוואה המושלמת שלה:

https://youtu.be/xbtiFoF535A


ועוד צילומים מרהיבים של שממית זנב עלה מסווה:

https://youtu.be/S4dJA26nBso
מה מיוחד בעץ הבאובב?



עץ הבאובב (Baobab) הוא הגדול שבעצי אפריקה ומהעצים המפורסמים בעולם. רבים רואים בו את עץ החיים, הן בזכות מגוון השימושים שמצא האדם לכל אחד מחלקיו והן בשל עושר החיים שרוחשים בין ענפיו, במיוחד בעונת הפריחה ועם בוא הלבלוב שלו.

אבל הדבר המופלא ביותר בעץ הבאובב הוא שהעץ הענקי הזה אוגר בגזע הנפוח שלו כל כך הרבה מים, שאם היינו מוציאים מעץ אחד את כל המים שבו, הם היו ממלאים עד 500 אמבטיות שלמות של רחצה!

מעל 120,000 ליטרים של מים יכול להכיל עץ באובב אחד. מטרת היכולת הזאת היא לאפשר לו לשרוד תקופות של בצורת.

עצי הבאובב יכולים להגיע לגובה של 30 מטרים. הם נקראים לעתים גם "לחם הקופים" ויש להם צורה מעניינת - הבאובב נראה כאילו שורשיו התהפכו והם למעלה. לכן יש המכנים אותו "העץ ההפוך".

אגב, האמת היא שאפריקה היא לא ממלכת הבאובב. שבעה מינים של באובב גדלים באי מדגסקר, לעומת מין אחד בלבד בכל יבשת אפריקה.


#אגדת העץ המהופך
לבאובב ענפים קצרים ועבים, שמזכירים את המראה של מערכת השורשים של העץ דווקא. צורת הענפים הזו נתנה לעץ את הכינוי "העץ המהופך" (The upside-down tree).

סביב זה יש אפילו אגדה שמספרת על אלוהים. בכעסו על עצי הבאובב, אלוהים יודע למה, הוא עקר אותם. אך די מהר הוא חזר בו ולכן שתל אותם בחזרה, אבל הפוך, עם השורשים שלהם למעלה.


הנה עצי הבאובב שבמדגסקר:

http://youtu.be/M9V9bVEDSVs


הסיבה שעצי הבאובב המקודשים לא נעקרו בידי תושבי מדגסקר:

http://youtu.be/vcF8LnDiGgw


שדירת עצי הבאובב המפורסמת במדגסקר:

https://youtu.be/sm92H358fzg


ומבט מרשים על עצי הבאובב שבאי מדגסקר:

https://youtu.be/pOcWpSlLnnU
בתוך איזה עץ גרים אנשים?



עץ הבאובב הוא עץ ענק שגילו מגיע בכמה מקומות ל- 2000 שנה. יש מקומות באפריקה שבהם גרים אנשים בתוך חללים שסותתו בגזע העץ העצום הזה.

באפריקה ובמדגסקר מצויים עצי באובב ענקיים שבעונות היובש אין רואים עליהם עלים. יש מהאפריקנים שמאמינים כי זהו עץ שניטע הפוך, עם שורשיו כלפי מעלה ולכן הם מכנים לו "העץ ההפוך".

פרחיו ופירותיו של הבאובב גדולים והקופים אוהבים לאכול אותם. מכאן שמו האחר - "לחם הקופים".

מי שקרא את הספר המומלץ "הנסיך הקטן" ודאי זוכר את דאגתו של הנסיך מפני עצי הבאובב שמשתלטים על הכוכב הקטן שלו. מדי יום עוקר הנסיך את השתילים שנבטו בלילה.

בארץ גידלו במהלך השנים כמה עצי באובב מרשימים, כמו בעין גדי. גם בפארק הולנד באילת אפשר לראות כמה עצים בני עשר שנים שכבר צימחו גזע מרשים.


הנה עץ באובב ענקי:

http://youtu.be/yRML4skuJvw


עצי הבאובב הדומים לעצים הפוכים ששורשיהם באוויר:

http://youtu.be/M9V9bVEDSVs


ובאובב במדגסקר - בתלת מימד:

http://youtu.be/JEDwGZdvUug
איפה חיה הזיקית הקטנה בעולם?



הזיקית הקטנה בעולם נמצאה לאחרונה באי מדגסקר. חוקרים גרמנים איתרו זיקית זעירה שאורכה אינו עולה על 16 מילימטרים, סה"כ 29 מילימטרים כולל הזנב!

הלטאה המיניאטורית "ברוקסיה מיקרה" (Brookesia micra) התגלתה על אי קטן הסמוך לחופי מדגסקר והחוקרים משערים שהזיקית הגיעה למימדים הזעירים בעקבות האבלוציה בתהליך הנקרא "התגמדוּת אי", כשמינים הולכים ונעשים קטנים לאורך דורות, כדי להתאים את עצמם לבית גידול שאינו גדול, כמו אי.

במקרה של הזיקית הזעירה הזו, התרחש התהליך פעמיים - בתחילה קטנה לאי מדגסקר ואז זיקיות שמצאו דרכן לאי הסמוך, הקטן יותר, קטנו לאורך הדורות עוד יותר!


הנה מצגת וידאו עם תמונות של הזיקית הקטנה בעולם:

http://youtu.be/CKIiPxu4tug?t=3m3s


והמתחרה המעט יותר גדולה שלה - "זיקית העלים הננסית":

http://youtu.be/uWLE-I6yJvM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.