» «
מדוזה קובייתית
כיצד המדוזה צדה את טרפה?



ההסוואה של המדוזה השקופה מקשה על הטרף להבחין בה. המדוזה הקובייתית פורשת את המשושים שלה וממתינה. כשדג תמים עובר לידה בלי להבחין בה, משתק אותו הארס שבמשושיה והיא בולעת אותו במהירות.


כך נראית המדוזה הקובייתית בים:

http://youtu.be/zejJw1F-AWA


כאן צדה המדוזה הקובייתית המסוכנת הזו דגים:

http://youtu.be/WrMRwddl7iQ


סרטון שמסביר עד כמה המדוזה הקובייתית יכולה להיות קטלנית ומסוכנת לבני אדם:

http://youtu.be/-2KR8LypESI


וכך עוקצת המדוזה ואף הורגת (מתורגם):

https://youtu.be/Pu_ijC8HFRU
מדוזות
כמה עתיקות הן המדוזות?



לא כולם יודעים עד כמה המדוזות הן יצורים קדומים. כבר מיליוני שנים שהן שוכנות באוקיינוסים ובימים. אבל גם אם לנו הטוב הזה הוא לא פעם קצת צורב, נראה שמיליוני השנים הללו עושות להן רק טוב.

מכל מקום, המדוזות הן מהיצורים הקדמונים על פני כדור הארץ. כבר 600 מיליון שנה שהן פה. בניגוד להרבה מינים עתיקים שכאלה, הן לא בסכנת הכחדה או באיזו שהיא סכנה לקיומן העתידי, לפחות בעתיד הנראה לעין.

אגב, משבר האקלים וההתחממות הגלובלית העלו את הטמפרטורות במאה האחרונה בכ-3 מעלות. השינויים הללו מחזקים את תהליכי ההכחדה של מינים רבים, אבל למדוזות הם רק עושים טוב. המים המתחממים של האוקיינוסים והימים מביאים לשגשוג חסר תקדים של מיני המדוזות והעתיד, כך נראה, צופן להן עוד הפתעות נוספות.


הנה מצגת וידאו על המדוזות (עברית):

https://youtu.be/EQX0L4gwyz0


המדוזות הן הדינוזאורים האמיתיים של הים (מתורגם):

https://youtu.be/yQduHyiWe9o


על נחילי המדוזות הגואים בקיץ (עברית):

https://youtu.be/HShVSfEmbMo


ובעולם המודרני, נראה שגם הן יכולות להפוך לחיית מחמד (עברית):

https://youtu.be/kPODTa7MlLo
מדוזות
מהן המדוזות?



היא יצור קדום מאד ששוכן כבר מאות מיליוני שנים באוקיינוסים ובימים, נסחף ללא שחייה, בגוף שקוף, ללא דם, מוח או עצמות. זוהי המדוזה (Jellyfish), שעל אף ששמה באנגלית כולל את המילה fidh היא ממש איננה דג.

המדוזה היא יצור ללא עצמות. אין לה שריון שיגן עליה. כ-90 אחוזים מגופה של המדוזה עשויים מים ואנו מכירים אותם בתור ג'לי. השאר הם כיפה וחוטים שדומים לרגליים. את גופה עוטף רק העור שלה. חלק מהמדוזות יכול להגיע למשקל עצום של יותר מ-200 קילוגרם!

המדוזות חיות בלהקות גדולות. הן לא יכולות לשחות וזרמי המים הם שלוקחים אותן ממקום למקום. לפעמים אנו חווים מכה של מדוזות בחופים שלנו. זוהי להקת ענק של מדוזות ששוטפת את חופי הארץ. הגלים הם שמביאים אותן אלינו.

המדוזות הן מהיצורים הקדמונים שעל פני כדור הארץ. כבר 600 מיליון שנה הן פה. המדוזה היא טורף, שלוכד בעזרת הזרועות שלו את יצורי הים הזעירים, הפלנקטון ואפילו דגים קטנים.

למדוזה רשת של זרועות, שבהן תאים עוקצניים ורעילים מאד. אלה נועדו ללכוד את הטרף. רוב המדוזות אינן מסוכנות לאדם, אבל חלקן צורבות וחלק יכול להיות גם מסוכן, אז בכל מקרה רצוי להתרחק ממדוזות בים.


הנה המדוזה שהופכת להיות מלכת הימים (מתורגם):

https://youtu.be/MdvSfwx3w6g


בואו נכיר אותן באנגלית:

https://youtu.be/9z8ujpPgUjI


תזכורת למפגש שלנו עם המדוזות (עברית):

https://youtu.be/qvet6d4fYuM


מצגת וידאו על המדוזות (עברית):

https://youtu.be/EQX0L4gwyz0


הנזק שהן עושות (עברית):

https://youtu.be/d6pNLXvOlns


מדוזות בעמקי הים:

http://youtu.be/UhVOg4-TyHs


ומחול מדוזות מקסים עם מוסיקה מותאמת:

https://youtu.be/8oL6u9eujSU?long=yes
הצפת מדוזות
מה גורם להצפת המדוזות ומה יכול לעצור זאת?



מבחינה אקלימית זה לא יאומן, אבל מסתבר שמשבר האקלים וההתחממות הגלובלית העלו את הטמפרטורות במאה האחרונה בכ-3 מעלות.

השינויים הללו מחזקים את תהליכי ההכחדה של מינים רבים, אבל יש מי שנהנים אבולוציונית מהסיפור הקשה הזה. ואלו המדוזות.

כי למדוזות, מסתבר שההתחממות הגלובלית עושה רק טוב. המים המתחממים בהדרגה של האוקיינוסים והימים מביאים לשגשוג חסר תקדים של מיני המדוזות השונים. הן מתרבות ופושטות בנחילי ענק על חופי העולם.

זה אולי יפה לצלמים, ראו לדוגמה את הסרטון האחרון - אבל לעולם הרבה הרבה פחות. ומה שעוד יותר עצוב הוא שהעתיד, כך נראה, צופן להן הפתעות נוספות.

זה מה שנקרא "עסקה מוצלחת בשבילן - פחות בשבילנו..."


הנה ההתפוצצות בכמויות המדוזות שהעולם עובר (מתורגם):

https://youtu.be/eY3_ZkQx5T4


מצגת וידאו על המדוזות (עברית):

https://youtu.be/EQX0L4gwyz0


המדוזות הן הדינוזאורים האמיתיים של הים (מתורגם):

https://youtu.be/yQduHyiWe9o


ונחילי המדוזות הגואים בקיץ (עברית):

https://youtu.be/HShVSfEmbMo

מדוזה

המדוזה בת האלמוות
מהי המדוזה בת האלמוות?
מהי המדוזה שחיה שוב ושוב את חייה?


חוק בסיסי בטבע גורס שאתה נולד ואז אתה מת. אלכימאים ניסו למצוא את תרופת חיי הנצח שלהם, אבל נכשלו שוב ושוב.. שום בעל חיים אינו חי לנצח, כמעט...

היחידה שהיא בעלת חיי נצח היא "המדוזה בת האלמוות" (immortal jellyfish או Turritopsis dohrnii). זוהי מדוזה זעירה שמגיעה עד לקוטר של חצי סנטימטר, אבל מסרבת למות. במקום להזדקן בכבוד, המדוזה הזו רק הופכת צעירה, כשהיא מגיעה לשלבי ההתפתחות המוקדמים ביותר שלה, ואז מתחילה מחדש את מחזור החיים שלה. המפתח לכך טמון בתהליך שקרוי טרנסדיפרנציאציה, שבו סוג מסוים של תא הופך לסוג אחר של תא במצב פרימיטיבי.

סודה של המדוזה שמכונה גם “מדוזת בנג’מין באטן” (על שם הגיבור הדמיוני של סרט בשם זה, שנולד בתור זקן והולך ונעשה צעיר), הוא ביכולתה לחזור שוב ושוב משלב הבגרות המינית שלה, לשלב הפוליפ - שלב החיים המוקדם, משהו כמו הגולם אצל הפרפרים. וכשהיא חוזרת שוב ושוב לילדותה ומתחילה להתבגר מחדש, היא למעשה מגשימה את החלום של רבים מאיתנו - להיות בעלי חיי נצח!

אמנם מרבית בני המין נאכלים או מתים ממחלות עוד בטרם מתרחש בהם התהליך המופלא של ה"חזרה לילדות", אך מי ששורדים, חוזרים שוב ושוב להתבגרותם. המדהים הוא שהמדוזות בנות האלמוות הללו הולכות ומתרבות לאיטן ומי יודע אם בתסריט אימים עתידני רחוק הן לא ימלאו את האוקיינוסים..


הנה סיפורן של המדוזות בנות האלמוות:

https://youtu.be/2kLSiE-eNjw


עוד על המדוזה המופלאה הזו:

https://youtu.be/5HNmgYLmaOU


וההסבר לתופעה המוזרה וצילום שלה:

https://youtu.be/pS3WMqhOwFk
צריבת המדוזה
למה המדוזה צורבת?



לכל מדוזה יש זרועות שבהן קיימים תאי רעל עוקצניים מאד. כמובן שהמדוזה משתמשת בארס הזה גם להגנה מפני טורפים. אפילו בני אדם חשים את הצריבות הכואבות שלהן.

אז אמנם מרבית המדוזות לא קטלניות לבני אדם, אבל הרעלנים הללו כמעט תמיד צורבים בעלי חיים גדולים כמונו וגורמים לכאב.

לדגים ולבעלי חיים קטנים,לעומת זאת, הרעלנים והארס של המדוזות הם מאוד מסוכנים. כי באמצעות התאים הרעילים הללו והארס שנשלף מתוכם במהירות עצומה, המדוזה מהממת את הטרף וכך היא יכולה ללכוד אותו ואז לעכל אותו.


הנה המדוזה הצורבת (עברית):

https://youtu.be/6iSpvg0oyw4


כך המדוזה צורבת (מתורגם):

https://youtu.be/Pu_ijC8HFRU


כך היא סוגרת על הדגים הזעירים, לקראת עוד ארוחה טובה:

https://youtu.be/PhDe25v7ES0?t=5s


אחת שממש לא תרצו להסתבך איתה - מדוזת הקופסה, שהיא קטלנית גם לבני אדם:

https://youtu.be/WrMRwddl7iQ


ומה עושים במקרה של כוויה ממדוזה (עברית):

https://youtu.be/p949MMTfN-Q
אקווה ג'לי
מהי המדוזה הרובוטית?



חברות כמו Festo ו-Boston Engineering מתמחות בטכנולוגיה מהתחום הביומימקרי, שלומדת מהטבע ומנסה לייצר מכונות ומכשירים שמחקים פתרונות שנוצרו בטבע, במהלך מאות מיליוני שנות אבולוציה.

מהפיתוחים המעניינים בתחום זה עוסקים ברובוטים שמחקים מדוזות. ה־AquaJelly למשל, הוא רובוט מתקדם ודמוי מדוזה, ששוחה במים. לרובוט מערכת מכנית חכמה ומסתגלת, שמסוגלת להגיב לשינויים בתנאי הים, להגיע למרכז טעינה על פני המים ולטעון את הסוללות שלו באופן אוטומטי ועוד.

רובוט אחר כזה הוא מעין מדוזה מעופפת, שמכונה Air Jelly. אייר ג'לי מנסה לנוע באוויר, בדומה לתנועה של המדוזה במימי האוקיינוס. במרכזו בלון הליום, בעל שמונה מחושים קלילים שמסייעים לו לנוע באוויר, בדרך שונה מרחפנים ומטוסים המוכרים לנו.

כלים נוספים שמפותחים בתחום הזה כוללים בין השאר את GhostSwimmer - רובוט ריגול תת ימי שנע בשקט, כמו דג טונה, ומתחמק מעין המכ"ם, וה־Airacuda – דג רובוטי קטן שנע בעזרת סנפיר אחורי, כמו דג רגיל.


הנה תכניות הפיתוח של אקווהג'לי:

https://youtu.be/U32433Ix8TM


תנועת הרובוט המדוזי המתוכנן אקווה-ג'לי:

https://youtu.be/mKMN-dz8n3k?t=6s


ה-Air Jelly של Festo מרחף באוויר:

https://youtu.be/KWcCzI-9pPM


והדגמה שלו בהמשך הפיתוח:

https://youtu.be/F_citFkSNtk
מדוזות ברפואה
איך המדוזות מסייעות לאדם?



בשנים האחרונות גדלה כמות המדוזות בעולם באופן חד ומזיק. חלק מהמדוזות מגיעות למשקל ענק של מעל 200 קילוגרם. המדוזות סותמות ומשביתות תחנות כוח ומתקני התפלת מים ופוגעים בתעשיית הדיג. בחופים מסוימים בעולם מונעים כניסה של בני אדם בזמנים של מתקפות של זנים קטלניים של מדוזות.

כיום עובדים החוקרים על הקמת תעשיה להפיכת המדוזות לחומר שממנו ייצרו חומרים שונים לתעשיית הרפואה, מוצרי פלסטיק מתכלים ועוד. בצורה כזו גם יימנעו נזקי המדוזות, גם יואץ השימוש בחומרים מתכלים וגם יפותח ענף דיג חדש, שיפרנס אלפי אנשים בכל העולם.


הנה פיתוח של חומרים זוהרים בחשיכה, שעשויים מ-DNA של מדוזות:

https://youtu.be/m_3L-jPBh5M


וחולה שמצליח לצעוד בזכות השימוש הרפואי במדוזות (אל תיבהלו מהדיבוב המכני לאנגלית):

https://youtu.be/O9raXUXzSiA


מדוזה (מיתולוגיה)
מיהי מדוזה המיתולוגית?



מְדוּזָה (Medusa) הייתה מפלצת בת-תמותה ששמרה על פתח השאול. במקום שערות, התפתלו לראשה של מדוזה נחשים חיים. במיתולוגיה היוונית הייתה מדוזה מפלצת בדמות אשה, שמי שהביט בה היה הופך מיד לאבן. בנוסף לשיער הנחשים הארסיים החיים שלה, ידיה של מדוזה היו עשויות מתכת ושיניה - ניבים חדים. ממש כמו הגורגונות שעליהן היא נמנתה.

על פי המיתולוגיה, הייתה מדוזה בצעירותה נערה יפהפיה ובעלת תלתלי זהב יפים. אבל פוסידון, אל הים, פיתה אותה לאהוב אותו. כשהאלה אתנה, אלת החכמה ותכסיסי המלחמה, גילתה שפוסידון השנוא עליה פגש את מדוזה במקדש שלה והם חיללו אותו - היא קיללה את מדוזה והפכה אותה למפלצת עם שיער נחשים, שהמביט בה מתאבן. לאחר מכן גורשה מדוזה לארץ שבה שרר אור שמש נצחי.

פירוש שמה של מדוזה הוא ביוונית “שומרת" או "מגינה”. לכן נהגו בימי קדם להצמיד פסל או להטביע את ראש מדוזה ושיער הנחשים לדלתות בתים ומצבות ועל גבי קירות ושריון של חיילים - הכל כדי להרחיק את הרשע והרוע.

כשפרסאוס הגיע לפתח השאול שעליו שמרה, הוא נאלץ לערוף את ראשה של מדוזה. הוא הצליח להתקרב אליה בטריק מחוכם - הוא עשה זאת כשהוא מביט בה בעזרת מגן שבצידו הפנימי הייתה מראה. כך לא נאלץ להביט בה ישירות ולא הפך לאבן. מראשה הערוף של מדוזה בקעו הצאצאים שלה מפוסידון - הסוס עם הכנפיים פגסוס וכריסאור הענק.


הנה סיפורה של מדוזה האגדית:

https://youtu.be/Q9pr2Xxaagw


כך חיסל פרסאוס את מדוזה האגדית:

https://youtu.be/BDprlH1sK_Y


מדוזה המפחידה בעלת שיער הנחשים:

https://youtu.be/9zgBfW2UZrs?t=9m37s&end=10m27s


כך הפכה הנערה היפה למדוזה הנוראית:

https://youtu.be/eFGJaVR16lg


קטע מסרט שבו רואים אותה ואת אנשי האבן שהביטו בה:

https://youtu.be/K-Y4q2m9OFE


כך נראה בסרט מותה של המדוזה בידי פרסאוס:

https://youtu.be/PBfe9uX0Xk0


ושיר היתולי על מדוזה ופרסאוס (עברית):

https://youtu.be/pjrkuESzd7c


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.