» «
מונגוליה
מיהם המונגולים ששלטו באימפריה הרצופה הגדולה אי פעם?



המונגולים, שפירוש שמם הוא "העם הגיבור", הם נוודים קשוחים שעוסקים בגידול צאן ובקר, כמו יאקים, גמלים דו-דבשתיים, איילים מבוייתים וסוסים, ציד ואילוף של עיטים ועוד. המונגולי הנודד גר ביורט, שמגן עליו מהחום הקשה שבקיץ המונגולי הדרומי ומהקור המקפיא של החורף במונגוליה.

חבל הארץ הקרוי מונגוליה הוא אזור מבודד בין סין לרוסיה, שמדבריות והרים גבוהים סוגרים עליו מכל עבר. האנשים בו קשוחים ומורגלים בחיים לא פשוטים, באקלים קיצוני ובצרכי קיום שהם לא פעם על גבול ההישרדות.

בעבר היו המונגולים אימפריה חזקה, ששלטה בחצי העולם של אז. במאה ה-13 איחד ג'ינגיס חאן את השבטים המונגולים והצליח להקים את האימפריה הרצופה הגדולה ביותר בתולדות האדם. בשיאה היא השתרעה על מרבית אסיה וחלק מאירופה!


הנה סרטון על המונגולים:

http://youtu.be/p9Ol0IJkU7c
האימפריה המונגולית
מה סיפורה של האימפריה המונגולית?
מה הייתה האימפריה המונגולית?
מי שלטו בעבר במחצית תושבי העולם?


האימפריה המונגולית (Mongol Empire) הייתה האימפריה שהחזיקה בשטח רציף הגדול ביותר בתולדות האנושות. בשיאה היא השתרעה על מרבית יבשת אסיה, מאזור שבין סין ורוסיה של היום ועד לאירופה.

במהלך כיבושי האימפריה בנו המונגולים את אימפריה השנייה בגודלה בהיסטוריה, אחרי האימפריה הבריטית העצומה.

תחילתה של האימפריה המונגולית היא בשליט המונגולי המבריק ג'ינגיס חאן. תחת שליטתו של חאן היה הצבא המונגולי לשם דבר בכוח, תחכום ואכזריות. חילות הפרשים שלו נהגו לדהור אל ערי האויב, להציתן במהירות ולהיעלם. אפילו החומה הסינית העצומה שנועדה לחסום פולשים, גם היא לא עמדה בפני צבאו הכובש של ג'ינג'יס חאן.

במאה ה-13 שלטה האימפריה המונגולית בכמעט מחצית מאוכלוסיית העולם. לקראת סוף המאה ה-13, לאחר שבניו של חאן המשיכו להגדיל ולהעצים את האימפריה, החלה האימפריה המונגולית להתפרק ונחלשה לאיטה, עד שהתפוררה לחלוטין.


הנה סיפורה של האימפריה הגדולה בהיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/wUVvTqvjUaM


עוד על האימפריה המונגולית:

http://youtu.be/SZmx7eb6ldA


היתרונות שאפשרו למונגולים לנוע כל כך מהר בכיבושיהם:

https://youtu.be/DGfiv3QPrpE


מה היה קורה בהיסטוריה ללא האימפריה הזו:

http://youtu.be/LHcrOd55GX0


וסרט תיעודי על תולדות האימפריה המונגולית ומייסדה ג'ינגיס חאן:

https://youtu.be/SCsHyp9JJsw?long=yes
בניית החומה הסינית
למה נבנתה החומה הסינית?



את החומה הסינית (Great Wall of China) בנתה שושלת מינג שהשתלטה על סין והוציאה אותה משליטת המונגולים. החומה בכללותה נועדה למנוע כיבוש מונגולי מחודש של סין.

זו החומה הארוכה ביותר בעולם והיא למעשה חיבור של כמה חומות שנבנו בידי מיליוני עבדים, במהלך 2,000 שנה.

אורכה המלא של החומה הסינית הוא כ-6,500 קילומטרים. הסינים בנו לאורכה 10 אלפים מגדלים, שנועדו להכיל 10 חיילים כל אחד.

עוד על החומה המדהימה הזו בתגית "החומה הסינית".


כך נולדה החומה הסינית (מתורגם):

https://youtu.be/23oHqNEqRyo


הנה קיצור תולדות בניית החומה הגדולה של סין:

https://youtu.be/m68zyXyeYG0


סיפורה של החומה הסינית:

https://youtu.be/9dIyk65vR-g


מי בנה את החומה הסינית הגדולה?

https://youtu.be/95bnzxzSaso


הסיפור ההיסטורי של הקמת החומה הגדולה בסין:

http://youtu.be/dTY7yJ7JWFU


וסרט תיעודי על חומת סין הגדולה:

https://youtu.be/VjlydnRqcmw?long=yes
קובלאי חאן
איך המציא קובלאי חאן את שטרות הכסף ומתי?
ממתי קיימים שטרות הכסף?
מתי נוצרו השטרות הראשונים?

קוּבּלַאי חַאן (Kublai Khan) נודע כנכדו של ג'ינג'יס חאן הידוע וכקיסר המונגולי שהיה הראשון ששלט בסין כולה, מה שהפך אותו למעשה לקיסר סיני. אבל לא רבים יודעים שהוא שלט על האימפריה הרחבה ביותר בהיסטוריה, זו שמשתרעת על שטחים הכי גדולים על פני כדור הארץ.

אבל לא רבים יודעים שהאיש היה גם מי שהכניס לשימוש, לראשונה בהיסטוריה, את שטרות הכסף (Banknotes). אם להיות מדויקים לרגע, כסף הנייר נכנס לשימוש רחב הרבה לפניו. כבר ב-960 לספירה הונפק בסין כסף נייר. זה היה בימי שושלת דונג.

אבל קובלאי חאן, קיסר לוחמני שבנה אימפריה אדירה, הזדקק לכסף רב למימון המלחמות, המוצלחות אך יקרות שלו. בנחישותו לממן את המלחמות הללו, הוא הוציא צווים שהנהיגו שטרי כסף שהנפיק. מכיוון שלא היו עשויים כסף או זהב, את הערך שלהם קיבלו שטרי הנייר הללו מכוח הצו הממשלתי שהוא הוציא. את האמון ינק הכסף החדש הזה, מהעובדה שהשוק רחש אמון לממשלה שהנפיקה אותו, או לפחות פחד פחד אימים מהקיסר. ההוא הרי הודיע אז שכל סירוב של מישהו לכבד את שטרי הנייר שהוציאה הקיסרות, יגרור אחריו באופן מיידי גזר דין מוות.

חישבו רגע איזו מהפכה האיש הזה יצר. "נייר הוא הכסף החדש!" הוא הודיע לנתיניו הרבים. זה הספיק. איש לא מתעסק עם קיסר ששולט בעולם העתיק כולו. קובלאי כפה עליהם את ההכרה ששטרות הנייר שהדפיס, הם שווי כסף וכסף רב.

מי שכפר וסירב להכיר בכוחם של השטרות הללו לקנות סחורה ממנו - דינו היה מוות. הוצאה להורג היה גם העונש של מי שהעז להדפיס שטרות בעצמו, מה שהיום נקרא זיוף כספים. זה שינוי תפיסתי מטורף, כי הפיתוי לזייף את השטרות הללו עצום. עובדה, בשנים הראשונות נתפסו נוכלים רבים שעשו זאת. כמובן שראשם לא הצליח להישאר מחובר לגוף הרבה זמן...

ואם בימיו השטרות הללו היו הדבר החדש והחזק ביותר בכלכלה, שנים אחר-כך הגיע סופו של כסף הנייר בסין. זה קרה בשל היפר-אינפלציה, שגרמה נזק רב והפילה את שושלת יואן שקובלאי היה המייסד שלה.

ועדיין - אם שטרות הכסף היו ידועים כבר משנת 812 בסין העצומה, באירופה "המתקדמת" השתמשו עד המאה ה-17 במטבעות. הם היו אמצעי התשלום היחידי במסחר האירופי של ימי הביניים ואפילו בתקופת הרנסאנס. באותה אירופה הודפסו רק בשנת 1661 שטרות הכסף הראשונים. זה היה בשוודיה, שממנה התפשט כסף הנייר החדשני במהירות, אל כל שאר ארצות אירופה.


על תולדות הכסף והיווצרות השטרות (מתורגם):

https://youtu.be/kI1EBndardk


על המהפכה שיצרה בכך האימפריה הסינית:

https://youtu.be/vnwfqz0038c


הנה שטרי כסף מתקופת קובלאי חאן:

https://youtu.be/LWMzJpgk84U


מצגת וידאו בנושא:

https://youtu.be/dl4dExrpTho


כך מדפיסים היום שטרות יורו:

http://youtu.be/5qvaxUwY3Pw


ודולרים באמריקה:

https://youtu.be/1tX7HRz8qWg


והשטרות המשוכללים של ימינו:

https://youtu.be/6VueStmU2c0

מונגולים

קרב עין ג'אלות
מה היה קרב עין ג'אלות שעצר את המונגולים?



קרב עין ג'אלות (Battle of Ain Jalut) המפורסם התנהל בעמק יזרעאל שבארץ ישראל, אי שם בימי הביניים, בשנת 1260.

זה היה אחד הקרבות המעניינים שהתנהלו בארץ ישראל ומבחינה היסטורית אחד החשובים בכל הזמנים.

מצד אחד, ניצבים בייברס, אחד המפקדים הבכירים של הממלוכים בראש חייליו. הממלוכים הם שליטי מצרים כבר עשור שלם. בעברם הם היו חיילים ועבדים של הסולטן התורכי, אך בשלב מסוים הרגו אותו והשתלטו על הממלכה.

מנגד, עומד להילחם בהם הצבא המונגולי, בהובלת הולאגו, נכדו של ג'ינג'יס חאן, המצביא והשליט שהקים את האימפריה המונגולית. זה צבא חזק ומאיים, שכבש אינסוף שטחים וארצות, הקים את האימפריה העצומה שלו, ששלטה על כל אסיה ואיימה עתה להתפשט לאירופה.

ההיסטוריונים סבורים שהולאגו תכנן בהמשך לחדש את מסע הכיבושים שלו לכיוון של מצרים.

הצבא הממלוכי הכיל בעיקר קשתים רכובים. העובדה שמרבית הממלוכים היו במקור ילדי נוודים טורקים, יצרה גם מצב שבו הם השתמשו בשיטות לחימה דומות לאלה של המונגולים.

בעזה הניסו הממלוכים כוח מונגולי קדמי שארב להם. כוחותיו של ביברס התקדמו עד עכו הצלבנית, לאורך החוף. מתוך החשש שלהם מהמונגולים ובצד סלידתם מהמוסלמים, נקטו שליטי עכו במדיניות נייטרלית לגבי המערכה המתקרבת.

הקרב נערך באזור המישורי שבין שיפולי רמת יששכר, מעיין חרוד והמורדות של גבעת המורה.

מעניין שבקרב ההיסטורי הזה הממלוכים נעזרו גם בתותחים, בכדי להביס את הצבא המונגולי ולעצור אותו. בעצם, בקרב עין ג'אלות הופיע לראשונה התותח במערב אסיה. ההיסטוריה מספרת שהם למדו כיצד להשתמש באבק שריפה מ... מהמונגולים באסיה.

אבל גם הקשתים הממלוכים, ואולי בעיקר אותם קשתים רכובים, הם שהנחילו למונגולים תבוסה ובכך בלמו את התקדמותם מערבה, הן לאירופה אבל עוד יותר לארצות האסלאם של אותם ימים.

לאחר שהביסו את המונגולים בחיצים ורדפו אחריהם והשמידו אותם כמעט עד האחרון שבהם, השתלטו בפועל הממלוכים על ארץ ישראל.

הניצחון הממלוכי על המונגולים בקרב עין ג'אלות (Battle of Ain Jalut) עצר סופית את יורשיו המסוכסכים והחלשים של ג'ינג'ס לאן והיווה את. תחילת הסוף של האימפריה העצומה שהוריש להם.

אחריו נותקה שרשרת הניצחונות של המונגולים. מכאן גם פחתה האימה ששררה בארצות האסלאם ובמזרח התיכון, מפני צבאם האיום והבלתי מנוצח.


#לאחר הקרב
הממלוכים לאחר הניצחון הופכים בבירור לשליטי האזור, מארץ ישראל ועד למצרים כולה. הניצחון הזה של בייברס סימן אותו כמצביא מוביל בהיסטוריה של העת ההיא. בתקופה שלאחר הקרב, הוא מחסל את הסולטן קוטוז והפך בעצמו לסולטן הממלוכים ששולט בממלכה.

את בייברס מעניינת פחות השליטה בירושלים. בשנים הראשונות לשלטונו הוא מתמקד במיגור הצלבנים שנותרו בארץ ממסעי הצלב. כדי למנוע מהם ליזום מסע צלב חדש ולשוב לארץ ישראל, הוא כובש ומיד הורס את ערי החוף הצלבניות. בכך מקטין בייברס את המוטיבציה של הצלבנים לכבוש אותן מחדש.

הסוםטן הממלוכי מצליח גם להפוך את ירושלים לעיר לא אטרקטיבית. הוא עושה זאת על ידי כך שהוא לא בונה מחדש את חומותיה, שמאז 1219 הן הרוסות. בכך הוא מותיר אותה בעצם כעיר די שולית בסביבה, עיר פרזות שלא מזמינה כיבוש מחדש בעיני אויביו.


הנה תיאור הקרב שעצר את המונגולים בעמק יזרעאל (עברית):

https://youtu.be/7h0l7bIm2nw?si=J-lGJ2JdSqjnlUQv


קרב עין ג'אלוט בקולנוע:

https://youtu.be/zPBHDkieDas


החשיבות ההיסטורית של עין ג'אלות ב-AI:

https://youtu.be/Xv9aj2ybqxY


על האימפריה העצומה שהקרב הזה היה סופה:

https://youtu.be/wUVvTqvjUaM


וסרטון תיעודי על האירועים שהובילו לקרב ובמהלכו (מתורגם):

https://youtu.be/bwhWnRhcMQo?long=yes
ברברים (מונח)
למה כל מי שנלחמו ברומי כונו ברברים?



בעת העתיקה היו הבַּרְבָּרִים (Barbarians) מי שנחשבו פראים בעיני אנשי האימפריה הרומית ולוחמי חופש בעיני עצמם. במשך מאות שנים ניהלו השבטים הללו קרבות קשים נגד השלטון הרומי ושינו לגמרי את ההיסטוריה.

אלה ימי הביניים. "ברברים" בתחילה היה כינוי שנתנו תושבי האימפריות השונות לעמים שחיו מחוץ לגבולות אותן אימפריות. כך כונו, למשל, העמים שישבו מחוץ לאימפריה הרומית. במהלך המאות הראשונות לספירה הטילו הלוחמים הברברים אימה בקרב האימפריות השונות, כולל באימפריה הרומית המתפוררת.

כך יצא שהכינוי "ברברי" סימל באותה תקופה אדם פרימיטיבי, פרא ולא תרבותי.

אבל זה התחיל הרבה קודם. היוונים כינו "ברברים" את הגאלים והסקיתים. הרומאים את ההונים, הקלטים והשבטים הגרמאנים. הגרמאנים עצמם קראו כך לסקנדינבים ולנורדים, השבטים שחיו בצפון אירופה. הסינים מצידם הצמידו את הכינוי "ברברים" למונגולים, לטורקים לטטארים ולכל האירופאים כולם...

בימי הביניים שהחלו בסביבות המאה ה-5 לספירה, החלו שבטים שונים, כמו ההונים של אטילה ההוני, המונגולים של ג'ינגיס חאן, ויזיגותים, ויקינגים ועוד, לכבוש ולבזוז חלקים מאירופה.

כך כבשו ובזזו הַוויזיגוֹתים בהנהגת המלך אָלָריך את רומא הגדולה, ההונים פשטו על האימפריה הרומית גם הם ובהנהגת אטילה ההוני טבחו והחריבו חלקים ממה שהיה פעם האימפריה החזקה בעולם.

בסוף המאה ה-5 פשטו שבטים ברברים נוספים על האימפריה הרומית המערבית ובנו להם מלכויות משלהם, תוך שהם מחלקים אותה ביניהם.

השבטים השונים הללו אמנם כונו ברברים, אבל הקימו ממלכות מסודרות ויצרו עבודות מתכת ותכשיטים ברמה גבוהה מאד. הם אימצו הרבה מסדרי השלטון הרומיים והוכיחו כושר לימוד לגבי ניהול של ממלכות בתקופתם. רבים מהם אף התנצרו במהלך השנים.

מקור השם הוא ככל הנראה ביוון העתיקה. כשרצו היוונים לתאר עמים שלשונם הייתה לא-מובנת והם לא דברו את השפה היוונית הם כינו אותם "בארבארוס". זה היה כמובן ביטוי של זלזול, משהו כמו "קשקשנים" או אולי אפילו "צ'חצ'חים" בלשון המזלזלת של ימינו. התואר הלא מחמיא "ברברים" שרד עד ימינו וגם כיום הוא מוצמד למי שנוהג כאדם פרימיטיבי, אלים, לא חכם וחסר תרבות. רומי פשוט השתמשה בו כדי לכנות את כל מי שהחליטו להילחם בה. את ההיסטוריה, וזה ידוע, כותבים המנצחים...


הנה עליית השבטים הברברים של ימי הביניים לקריסתה של האימפריה הרומית (מתורגם):

https://youtu.be/e8Lwsu-52a8


הרומאים הוציאו להם שם של פרימיטיביים ולא מאורגנים, אבל האמת הרבה יותר מורכבת (מתורגם):

https://youtu.be/c88tduI3HbI


וההתקפה הברברית על האימפריה הקורסת:

https://youtu.be/8ITVUBXVyR8
ג'ינגיס חאן
מי היה המצביא ג'ינגיס חאן?



בשנת 1227 מת ונקבר, אי-שם במקום נסתר במרכז אסיה, האיש החזק בעולם. 30 שנה אחרי מותו הגיעה האימפריה העצומה שבנה לגודלה המלא, שעבר כל אימפריה אחרת בתולדות האנושות. אבל כבר אז ניתן לומר שמורשתו של האיש שנקבר ללא עדים הייתה לכבוש עוד ועוד ועוד.

קראו לו ג'ינגיס חאן. גאון צבאי, אשף ארגוני, מפקד ולוחם מוביל ואחד המנהיגים הסוחפים בהיסטוריה - על כך מסכימים כל ההיסטוריונים, על אף שהם יודעים לספר באותה נשימה על אכזריותו הנוראה.

במהלך חייו הצליח ג'ינגיס חאן לאחד את שבטי המונגולים לצבא חזק ואימתני, שכבש וניצח בכל רחבי אסיה ואירופה. הוא הקנה לצבא הזה יכולות לימוד מדהימות - בכל מקום הוא תפס שלל של כלי נשק ומכונות מצור והתעקש שלא להרוג את המהנדסים. המונגולים למדו מהם כיצד להשתמש ולבנות כלי נשק כאלה והפכו למכונת מלחמה מתוחכמת ומיומנת יותר מכל אויביה.

המנהיג המונגולי ג'ינגיס חאן היה מגדולי הלוחמים הפסיכולוגיים והביא את התחום לשיא מזוויע. באמצעות מעשיו האכזריים בכל מקום שכבש, הוא הצליח לעורר פחד בלתי נתפס בכל מי שעמד להילחם בצבאו ורבים נכנעו לו מאימה או ברחו מפניו. כך הוא גרם לתבוסתם של כוחות אדירים ברחבי העולם העתיק. זה כל כך הצליח לו שהוא בנה את האימפריה הגדולה בכל הזמנים. מעולם לא הצליחה שום אימפריה להתקרב לגודלה של האימפריה שבנה השליט המונגולי עם לוחמיו הרכובים על סוסים.

בצד הביקורת על המונגולי הברוטלי שהוא היה, יש היסטוריונים המציינים גם את תכונותיו הטובות, כמו העובדה שהיה אבי הסחר הגלובלי או היותו הראשון שנקט בשיטות של דיפלומטיה בינלאומית. יש המציינים את היד הקשה שבה נקט כנגד מי שחטפו נשים, או את האיסור שהשית על ציידים, לצוד חיות בר במהלך עונת ההתרבות. מציינים גם את מדיניות המס הפרוגרסיבית שלו, כמי שנהג לפטור ממס עניים ואנשי רוח.


הנה משפט ההיסטוריה לג'ינגיס חאן (מתורגם):

https://youtu.be/Eq-Wk3YqeH4


קדימון סיפורו של ג'ינגיס חאן:

https://youtu.be/jUFH_iSBJyM


תיאורים של גדולתו הצבאית והמנהיגות המדהימה שלו:

https://youtu.be/f0d9IWiP78Q


כמה עובדות ברוטליות של המצביא שחיסל מעל 10% מאוכלוסיית העולם:

https://youtu.be/NqHUmWFOegI


והחיפוש אחרי קברו של גינגיס חאן:

https://youtu.be/wwLXeF5vSMI
ימי הביניים
מה קרה בימי הביניים?



התקופה ההיסטורית שבין 600-1450 לספירה מכונה יְמֵי הַבֵּינַיִם (Middle ages). זוהי התקופה שבין העת העתיקה באירופה ולפני העת החדשה, בין התקופה והתרבות הקלאסית שעיצבו את אירופה הקדומה, בהובלת יוון ורומי, לבין התקופה המודרנית - שתתחיל ברנסאנס ותביא את המין האנושי בתוך חצי מילניום לחלל, לאיינשטיין ולרפואה, תעשייה ומדע שלא יעצרו לרגע.

ימי הביניים מתחילים בנפילת הקיסרות הרומית, בסביבות המאה החמישית לספירה. שבטים שונים, כמו ההונים של אטילה ההוני, המונגולים של ג'ינגיס חאן, ויזיגותים, ויקינגים ועוד, כולם כובשים אז ובוזזים חלקים מאירופה. הקיסרות החלשה מתקשה להתגונן, משלמת לחלקם כדי שלא יתקפו אותה ומבוססת במשבר מנהיגותי של קיסרים שמתחלפים בקצב מסחרר ומתקשים לנהל אותה.

ימי הביניים הפכו לתקופה אלימה וחשוכה, שכונתה על ידי ההיסטוריונים "הזמנים האפלים" (Dark Ages), כי היא הייתה חשוכה ולא נאורה, כמו שהיו התקופה הקלאסית שלפניה והרנסאנס, המהפכה המדעית ועידן ההשכלה שיבואו אחריה.

בתקופה זו שקעו התרבות והקידמה. העוני היה בה גדול והשיטה הפאודלית השליטה מעטים על הרכוש, כשמרבית האירופים היו אריסים עניים וחלשים. בתקופה זו שלטו גורמים מעכבים כמו הכנסייה הנוצרית והם רדפו את מי שהחלו להעלות רעיונות מדעיים ראשונים. בימי הביניים נבלמה הקידמה האנושית שאפיינה את יוון הקדומה ואת התקופה שבה שלטה האימפריה הרומית, האמנות לא התפתחה בה וההתפתחות המדעית והכלכלית, שכה אפיינה את העת העתיקה ותהיה בלב העת החדשה שתבוא אחריה, כמעט ונעצרה.

גם פוליטית השתלטה הדת הנוצרית על אירופה. בהיעדר אימפריה שלטת חזקה, הכנסיה הופכת לכוח החזק ביותר ביבשת. היא שולטת ללא עוררין במלכים ובמנהיגים והוכיחה זאת לא פעם, כמו במקרה "ההליכה לקנוסה" שבו נאלץ מלך "האימפריה הרומית הקדושה" (שם חיוור לממלכה חלשה ששרדה 1000 שנים) להתרפס לפני האפיפיור, כדי לשמור על שלטונו.

רבים רואים בשנת 1492, השנה שבה הפליג קולומבוס אל העולם החדש ולגילוי אמריקה, את סופם הסמלי של ימי הביניים. אז החלה תקופת הרנסאנס ("התחייה"), שנחשבת לתחיית התרבות המערבית ולתחילתה של העת החדשה.


הנה החיים בימי הביניים (עברית):

https://youtu.be/scA84J4dJ3A


קריסתה של האימפריה הרומית היא שהובילה לימי הביניים (עברית):

https://youtu.be/41XsBMvO40g


האירועים המרכזיים של ימי הביניים:

https://youtu.be/6EAMqKUimr8


ימי הביניים הם התקופה הפאודלית (מתורגם):

https://youtu.be/QRLYwEklgzY


שיר שמספר על ההיסטוריה של התקופה:

https://youtu.be/VKuarYshelQ


הסיפור של ימי הביניים (מתורגם):

https://youtu.be/QV7CanyzhZg?long=yes


וסרטון תיעודי על התקופה האפילה:

https://youtu.be/ydXi-KiMv7o?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.