» «

מזון מלכות

מזון מלכות
מהו מזון המלכות של הדבורים?



מזון מלכות (Royal Jelly) הוא מזון מיוחד שמקבלות מלכות הדבורים כדי שיוכלו ללדת.

מהי הפעילות המיוחדת שהן עושות?

מלכות דבורים הן דבורים רגילות שטופחו בצעירותן בידי הכוורת, כדי שמהן ייצאו הדורות הבאים של הוולדות. למעשה, הן היחידות בקן שהביצים שלהן יהפכו לדבורים. כת השאר רק עובדות בקן וחיות בו.

אורך החיים של מלכת הדבורים נדיר ויש לה פעילות מיוחדת משלה בקן. משום כך היא צריכה לקבל מזון שיבטיח התפתחות מהירה, חילוף חומרים יעיל ובעיקר פוריות גבוהה. למזון המיוחד הזה קוראים מזון מלכות והוא מחוזק במיוחד ונועד לייצר לה תנאים גופניים מיטביים.

מה הופך את מזון המלכות למיוחד כל כך?

מזון מלכות הוא מזון מועשר, שמאפשר להן לגדול ולהיות המלכות הבאות של הקן. רק אחת מהן תחליף בבוא היום את מלכת הדבורים הקיימת והיא חייבת להיות פוריה מאוד, כדי שהקן ימשיך לפרוח ולגדול.

מלכת הדבורים יולדת ולדות רבות של דבורים. רק אחת מהדבורים שיגודלו לתפקיד תוכנס לתא המלכה שבו תקבל מזון מלכות מיוחד ותהיה בעתיד מלכת דבורים בעצמה.

המלכה זהה לחלוטין מבחינה גנטית לפועלות שבכוורת, אבל בזכות מזון המלכות היא עתידה להתפתח אחרת מהן. בהדרגה היא תיראה ותתנהג שונה, תהיה הרבה יותר שמנה ומפותחת ומאוד פוריה.

אגב, בני האדם מנצלים את מזון המלכות הזה בימינו לייצור של תרופות ומוצרי טיפוח.


הנה רדיית מזון המלכות (ללא מילים):

https://youtu.be/Fteqn5lbZuo


כך נוצר מזון המלכות של הדבורים:

https://youtu.be/bKucqkgZxAw


וכך קוצרים או רודים את מזון המלכות:

https://youtu.be/YXgPLnBK41I
מלכת הדבורים
מיהי מלכת הדבורים?



מלכת דבורים (Queen Bee) היא נקבת דבורים שהיא היחידה במושבת דבורי הדבש שמולידה ולדות. זאת בניגוד לנקבות "פועלות" או "עמלות", שמבצעות עבודות בכוורת, כמו טיפול בוולדות, איסוף מזון, שמירה ותחזוקה של הכוורת ועוד.

בניגוד לשחלה של הפועלות קטנה, נקרא להן "העמלות", שיש בה רק בין 2 ל-12 שחליות, למלכה יש כ-180 שחליות, מה שאכן מעניק לה יתרון טבעי בהולדת ולדות והתרבות.

בכל מושבה יש מלכת דבורים אחת ולרוב רק אחת. גופה של מלכת הדבורים גדול ביחס לשאר הדבורים שבקן והיא יכולה להגיע לגודל של 2 סנטימטרים.

מלכות הדבורים שוכנת בתוך תאים מיוחדים דמויי כד שנקראים מלכונים והדבורים העמלות הן שבנו אותם. באופן טבעי, תאי המלכות גדולים יותר מהתאים של העמלות, אותן דבורים רגילות.

למלכה יש בבטנה שחלה גדולה שבה נאגרים תאי הזרע שהיא הופרתה מהזכרים. רוב הדבורים שבמושבה הם ולדות שנולדו מהמלכה.

מלכות הן דבורים רגילות שטופחו בצעירותן בידי הכוורת. הטיפוח נעשה באמצעות מזון מיוחד שהן מקבלות בו - מזון מלכות. זהו מזון מועשר, שמאפשר להן לגדול ולהיות המלכות הבאות, אחת שתחליף בבוא היום את מלכת הדבורים הקיימת. אגב, בני האדם מנצלים את מזון המלכות הזה בימינו לייצור של תרופות ומוצרי טיפוח.

כל מלכת דבורים חיה כ-5 שנים, במהלכן היא תטיל כ-3 מיליון ביצים, 2,000 ביצים בכל יום.

היא זקוקה אמנם רק להפרייה חד-פעמית מהזרע שקיבלה מהזכרים, אך לרוב היא מופרית כמה פעמים במהלך חייה.

אחת לכמה זמן נוצרת מושבה חדשה. זה קורה כשנולדים המון ולדות והמושבה גדולה מדי. אז לוקחת מלכת הדבורים איתה עד חצי מהדבורים העמלות שבה, בצירוף כמה זכרים ועוזבת.

זה קורה בדרך כלל באביב, כשהפריחה בעיצומה והתנאים הכי מתאימים. ביחד הם מקימים מושבה חדשה, שהחוקרים מכנים "התנחלות". כך, כשיש שתי מושבות במקום אחת, מתאפשרת התרבות של הדבורים.


#איך מחליפות מלכות חדשות את המלכה הפורשת?
לאחר שמלכת המושבה פרשה והקימה התנחלות חדשה, מוכנות המלכות הצעירות והבתולות להגיח מהמלכונים שלהן. המלכה הבתולה שמקדימה ומגיחה לפני כולן, מחפשת את אחיותיה המלכות ועוקצת אותן למוות, עוד לפני שהגיחו מהמלכונים. לא פעם מסייעות לה בכך הדבורים העמלות.

אם הספיקו להגיח יותר ממלכה אחת, או שההרג לא הושלם, מתנהל קרב בין המלכות הצעירות והשורדת מביניהן ומקבלת את השליטה על המושבה.

זה קרב ירושה מסעיר וטבעי לחלוטין. המושבה מעוניינת רק במלכה אחת. היא לא צריכה יותר ומלכה נוספת רק תצרוך מזון ותבזבז אנרגיה. לעתים נדירות, אבל זה קורה, שאחת המלכות הבתולות מצליחה לעזוב גם היא את הקן ולצאת עם נחיל של פועלות וזכרים, כדי להקים מושבה חדשה.

כך או כך, זמן מה אחרי שהפכה למלכת המושבה יוצאת המלכה המנצחת יוצאת למעופי הכלולות שלה. במהלכה מזדווגים ומפרים אותה כמה זכרים והיא הופכת למלכה מטילה. מעתה, היא תהיה זו שתהיה אחראית על התרבות העמלות במושבה ותאפשר לגודל המושבה, שנחתכה בחצי עם פרישת המלכה הוותיקה, לגדול שוב.


כך נוצרת מלכת הדבורים (עברית):

https://youtu.be/4r55_EEfoi4


על הטיפול שנותנות הדבורים למלכה שלהם:

http://youtu.be/UlEZU5L-M0E


כך מטילה מלכת הדבורים את הביצים שלה (עברית):

https://youtu.be/70V5pIt7W3k


המלכה מגדלת כך את מלכות הדבורים העתידיות:

http://youtu.be/ivqconjgahg


והרצאת וידאו על מלכת הדבורים:

https://youtu.be/m_SlH3Uwslc
דבורים
מהן הדבורים ואיך הן מתנהלות וחיות?



מושבת דבורים היא דוגמה לארגון תפקידים מופתי בטבע ולחברה מאורגנת להפליא. לכל דבורה במושבת הדבורים יש תפקיד משל עצמה בקבוצה וכולן ממלאות את תפקידן. מלכת הדבורים יולדת ולדות רבות של דבורים.

רק אחת מהן מוטלת לתא שבו היא תקבל מזון מלכות מיוחד ותהיה בעתיד מלכת דבורים בעצמה. בכל קן יש מלכה אחת ולעולם לא יהיו שתי מלכות בכוורת אחת. כשהדבורה הצעירה, שגדלה עם מזון מלכות, הופכת לדבורה מלכה, היא עוזבת עם כמה דבורים ומייסדת מושבה חדשה.

מאות הזכרים שבקן נועדו להפרות את המלכה. כשהמלכה יוצאת לעוף באוויר הם עפים אחריה ואחד מהם משיג אותה. לאחר הזדווגות קצרה הוא מחדיר לגופה את תאי הזרע שמהם תלד את הוולדות.

אלפי הפועלות שבקן מזינות את יושבי הקן. הן אוספות אבקת פרחים וצוף ובונות חלות מהדונג שהן מביאות אל הכוורת. אמנם גם מלכת הדבורים וגם הפועלות הן נקבות, אך רק המלכה מסוגלת להטיל ביצים פוריות, שמהן יוולדו דבורים. השאר מקבלות ממנה הורמונים שמונעים מהן את היכולת להוליד ולדות.

מבנה חלת הדבש מאורגן גם הוא להפליא - במרכז החלה ישנם תאים שבהם גדלים הוולדות של הדבורים. בתאים שמסביב נאגר הדבש. הדבש ישמש מזון לדבורים בעונת החורף ובזמנים של מחסור.


הנה הדבורים ומושבת הדבורים:

https://youtu.be/dA05LOfPblY?t=7s


התפקידים בעולם הדבורים:

https://youtu.be/9ePic3dtykk


חיי הדבורים:

http://youtu.be/sSk_ev1eZec


וולדות של דבורים מגיחות לעולם:

http://youtu.be/ImrNE344-io
ז'אן-בפטיסט לאמארק
איך לאמארק טעה באבולוציה אבל לא לגמרי?



הוא נחשב השוגה הגדול של האבולוציה, אבל בדיעבד הסתבר שהוא בכלל לא היה רחוק מהמציאות. קראו לו ז'אן-בטיסט למארק (Jean-Baptiste Lamarck) והוא היה כפסע מלהחשב לגאון ולמסביר של האבולוציה.

למארק, חסיד מוקדם של תורת האבולוציה, נודע בתור מי שהתעניין באופן שבו התפתחו מיני בעלי החיים והגה את תורת ההורשה המקורית.

התורה הזו עסקה במאפיינים נרכשים ובדרך בה משתנים המינים באבולוציה.

בתורתו הוא עתיד לתרום תרומה משמעותית לתחום הביולוגיה, גם אם תיאוריית האבולוציה שלו הכילה טעות יסודית ומרכזית שהמחקר המדעי עתיד להפריך בהמשך. אפשר לקרוא לטעות הזו "הורשת מאפיינים נרכשים".

במרכז תורתו של המדען הצרפתי, המכונה עד היום למארקיזם, עמדה תפיסה מעניינת. היא גרסה שתכונות חדשות, שאנשים או בעלי חיים יכולים לרכוש בחייהם כתוצאה מהשפעות הסביבה או מההתנהגות שלהם, יוכלו לעבור כתכונות נרכשות לצאצאיהם.

באופן כזה, האמין אז למארק, יצטברו התכונות הנרכשות הללו במשך דורות ויובילו בהדרגה לשינוי המינים.

דוגמה פשוטה לכך הייתה זו של היווצרות צווארו הארוך של הג'ירף. למארק טען שהצוואר הארוך התפתח משום שג'ירפות קדומות נאלצו למתוח את צווארן בכדי להגיע לעלים הגבוהים יותר בעצים שמהם הן ניזונות. התארכות זו של הצוואר, גרס המדען, נתנה להן יתרון תזונתי ועברה במהלך הדורות בירושה לצאצאיהן.

פשוט, אלגנטי, אבל בעיקר לא נכון.

כי התיאוריה של למארק על הורשת המאפיינים הנרכשים לא ממש מסתדרת עם ההבנה הנוכחית שלנו לגבי הגנטיקה וכיצד התכונות מועברות מדור לדור. גילוי הגנטיקה ועקרונות ההורשה שהראה גרגור מנדל וההתקדמות המדעית של הגנטיקה בהמשך, כולל גילוי ה-DNA, הראו שתכונות תורשתיות נקבעות על ידי החומר הגנטי דווקא, זה שמועבר מההורים לצאצאים ולא קשור כלל בנסיבות חייהם.

בהמשך, נוספה לתיאוריה האבולוציונית המודרנית "הברירה הטבעית". לפיה יש גם הורשה של השינויים הגנטיים האקראיים, אותן וריאציות שנוצרות במקרה, באמצעות מוטציות אקראיות ב-DNA. מוטציות אלה, במידה שהן מקנות לבעלי החיים שניחנו בהן יתרונות בסביבתם, יתרונות שיאפשרו שרידות טובה יותר, יועברו לדורות הבאים וימשיכו להקנות להם יתרון הישרדותי, באמצעות ברירה טבעית.

התיאוריה של למארק לא הסבירה ולמעשה לא התמודדה כלל עם התפקיד של השונות הגנטית ולכן לא הצליחה להעמיד אתגר לרעיון המבריק של "הברירה הטבעית", מבית מדרשו של צ'ארלס דארווין, לגבי השינוי האבולוציוני.

כי הברירה הטבעית תטען שג'ירפות שייוולדו בטעות גנטית, במוטציה, עם צוואר ארוך יותר, ייהנו מיתרון של מזון רב יותר. לכן במהלך הדורות הבאים הן יילכו ויתרבו. ג'ירפות בעלות צוואר קצר לעומתן, שזמינות המזון בשבילן תהיה מועטה (הן יסתפקו רק במזון מהעלים הנמוכים של העצים), יילכו במהלך הדורות ויתמעטו.

מכאן שבקרב הענקים על ההסבר האבולוציוני המוצלח יותר, העניקו ה"ברירה הטבעית" וה"תורשה הגנטית" תוקף לתיאוריה המקיפה יותר של האבולוציה מבית מדרשם של דרווין ומנדל. זאת לעומת התיאוריה של למארק שהעמידה במרכז את "הורשת המאפיינים הנרכשים" והסתברה בדיעבד כחסרת בסיס, לפחות בהסבר העיקרי של האבולוציה כולה.

ועדיין, טוויסט בעלילה.

בימינו יכול היה למארק לשאוב נחת ואף להיחשב כמבשר ההיסטורי של תחום מחקר חדשני ומתקדם. מדובר בתיאוריה של האפיגנטיקה. תוכלו לקרוא עליה בתגית "אפיגנטיקה".

כי הכשל הגדול של למארק היה בהתעלמות שלו או חוסר היכולת להסביר את הורשת התכונות. חסר לו אותו מנגנון ה"תכנות מחדש" שמתרחש בתאי המין של בעלי החיים. המנגנון הזה הוא המוטציה. ומשום כך חסר לו גם המקביל של הסבר "הברירה הטבעית", שבדיעבד המחיש כל כך טוב כיצד שינוי התכונות של ההורים יכול לעבור לילדים.

בתיאוריה הדרוויניסטית שינוי התכונות של ההורים הורש לבעלי החיים באמצעות התרבות של בעלי התכונות המעניקות יתרון לעומת התמעטות במורד הדורות של חסרי תכונות אלה.

למארק לא הסביר את התהליך הזה ולכן התיאוריה שלו לא נתנה את ההסבר הראוי. אבל אפשר לפרגן לו ולומר שהוא היה הכתף שעליה יכולים היו שני נפילים לעמוד כשהם מסבירים בדיוק איך זה קורה.


הנה רעיונותיו של ראשון הוגי האבולוציה:

https://youtu.be/4HBdxDBqfHc


התיאוריה של לאמארק אל מול האבולוציה של דרווין:

https://youtu.be/x73bsC7WIsE


תיאור הטעות של לאמארק בסרטון הסוקר אי הבנות רווחות בנושא האבולוציה (מתורגם):

https://youtu.be/mZt1Gn0R22Q


והמעניין הוא שכיום מגלים שבאופן מסוים הוא כן צדק והאופן הזה הוא אפיגנטיקה, או הורשה אפיגנטית (עברית):

https://youtu.be/CPalwbil2fQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.