» «
מחלה אוטואימונית
מהי מחלה אוטואימונית בה הגוף תוקף את עצמו?



מחלה אוטואימונית (Autoimmune disease) היא מחלה בה הגוף תוקף את עצמו. מדובר למעשה בקבוצת מחלות גדולה, הגורמות לתאי מערכת החיסון בגוף לתקוף את תאי הגוף עצמו, ללא סיבה ברורה או מובנת מאליה.

ממש כמו צבא שיורה על כוחותיו שלו, המערכת החיסונית לא מזהה את תאי הגוף בתור תאים שלו ובמקום להגן עליהם, היא תוקפת אותם כמו שהיא אמורה לתקוף תאים זרים.

מחלות אוטואימוניות נגרמות כתוצאה מתקלות במערכת החיסון. הן גורמות לדלקתיות ולהרס של תאים, רקמות ואיברים בגוף.

כיום, ידועות מעל 100 מחלות אוטואימוניות. כ-10% מהאוכלוסייה לוקים בהן. הן שכיחות יותר בקרב נשים, ככל הנראה בשל השוני במנגנוני מערכת החיסון של המינים.

בין המחלות האוטואימוניות המוכרות אפשר למצוא מחלות כמו פסוריאזיס, קוליטיס, פסוריאזיס, דלקת פרקים, טרשת נפוצה, קרוהן, זאבת, לופוס, מעי דליף ועוד.

יש מחלות אוטואימוניות שפוגעת רק באיבר אחד, למשל טרשת נפוצה, בה מותקפים תאי עצב, בלוטת המגן בה נפגע התירואידיטיס, או המעי שנפגע במחלת קרוהן.

אחרות הן מחלות רב-מערכתיות ופוגעות בכמה איברים. ביניהן לופוס, מחלת הזאבת ותסמונת הנוגדנים האנטי-פוספוליפידים, בה מתפתחים נוגדנים עצמיים נגד תאים או מרכיבים בממברנת התא.

להיכרות עם כמה מחלות כאלה הציצו בתגית "מחלות אוטואימוניות".


אלה המחלות האוטו-אימוניות (עברית):

https://youtu.be/IzUR6s3v_6s


וכך פועלת המערכת החיסונית (מתורגם):

https://youtu.be/PSRJfaAYkW4


מה קורה לנו במחלה אוטואימונית?

https://youtu.be/k1ZJ7lJ863M
תסמונת מארי אנטואנט
מהי תסמונת מארי אנטואנט, שהשיער מלבין תוך לילה?



אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.

בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).

אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".

הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.

בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.

המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.

המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.

מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.

את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.

אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.


על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:

https://youtu.be/mBVFF3ou-j4


האם זה יכול להיות?

https://youtu.be/pvEg7oCm09c


מצגת וידאו בנושא:

https://youtu.be/ObzGK5czo0o


על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:

https://youtu.be/KqHacO7lQo0


וחייה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA
סוכרת
מהי מחלת הסוכרת?



מחלת הסוכרת (Diabetes) היא מחלה שנגרמת מחוסר הפרשה בגוף של הורמון האינסולין. הלבלב שבגופנו הוא אחד האיברים החשובים לשמירה על הבריאות שלנו, בכך שהוא המייצר בגוף את הורמון האינסולין.

סוכר בגוף נותן אנרגיה וחיוניות ולכן חוסר בו יוצר חולשה. אבל עודף סוכר הוא מסוכן ובעייתי אפילו יותר.

האינסולין הוא הורמון מאוד חשוב. הוא האחראי בגוף לאיזון רמות הסוכר בדם, או לשמירה על כמות נמוכה של גלוקוזה בדם. כשהגלוקוז בדם רב מדי, בשל עודף הסוכר נגרמות לו מחלות שונות.

פגיעה בייצור האינסולין הטבעי היא למעשה מחלת ה"סוכרת", פעם קראו לה בעברית "סכרת". בעבר זו הייתה מחלה חשוכת מרפא והיא הסתיימה כמעט תמיד במוות, בתוך זמן לא ארוך.

רמת אינסולין גבוהה נוטה להעיד על פירוק לא מלא של הסוכר שבגוף לאנרגיה. לכן היא הופכת לשומן. הרמה הגבוהה של האינסולין גם גורמת לאנשים לחוש יותר רעבים ואז לאכול יותר, מה שימנע מהגוף לפרק את השומן הגבוה.

יש סוכרת נעורים, הנמנית על מחלות סוכרת סוג 1 ויש סוכרת מבוגרים, מסוכרת סוג 2 והיא אחת המחלות הכי קשות וקטלניות שיש.

גם אם הגורם לה התגלה לקראת המאה ה-20, מחלת הסוכרת ידועה עוד מימי קדם. תיעוד מיוון העתיקה, בסביבות שנת 100 לפני הספירה, קושר אותה לצמאון ובמיוחד לשתן מוגבר, כשהמים בגוף זורמים ישירות ליציאה. משום כך נתן לה ארטאוס מקפדוקיה את השם היווני Diabetes שמשמעותו "לעבור דרך". בהמשך הוסיפו לה את המונח mellitus שפירושו "מתוק כדבש" והוא גם הבסיס לשמה העברי סֻכֶּרֶת.

מחקר באוניברסיטת קיימברידג' מצא שבכל עשור בו חי אדם עם סוכרת הוא מפסיד 3 שנות חיים. אמנם עשיית ספורט וטיפולים יכולים לשפר אבל מצער שעדיין איכות החיים ואורך החיים עם סוכרת הם פחות טובים משמעותית.


הנה מחלת סוכרת הנעורים (עברית):

https://youtu.be/qoTFZl60XTQ


סימנים מוקדמים לסוכרת:

https://youtu.be/rTpFPl3nlH0


מה ההבדל בין סוכרת נעורים וסוכרת מבוגרים (עברית):

https://youtu.be/nVMSr1h5Duo


הלבלב הוא האיבר שאחראי לאיזון רמות הסוכר בדם ופגיעה בו היא שמובילה למחלת הסוכרת (מתורגם):

https://youtu.be/8dgoeYPoE-0


הסבר פשוט ומרגיע על מחלת הסוכרת (מתורגם):

https://youtu.be/G4QZf7IY7F4


סיפור הגילוי של תרופת האינסולין (מתורגם):

https://youtu.be/k_3hbrqLZ5U


אפשר להקטין משמעותית את הסיכוי לחלות בסוכרת (עברית):

https://youtu.be/8Jmx8wMa0j4


על תרופת הסוכרת שהפכה לזריקת הרזייה (עברית):

https://youtu.be/ycDUoTbUTPI


ומצגת וידאו דרמתית על מחלת הסוכרת:

https://youtu.be/2cSCX1DDNIo
וויני הארלו
מהי מחלת ויטיליגו של דוגמנית העור המנומר?



וויני הארלו (Winnie Harlow), הדוגמנית הקנדית ששמה האמיתי שנטל בראון-יאנג, היא מקרה מדהים של יפהפיה שמחלה שלקתה בה הפכה אותה להצלחה מסחררת ולבעלת יופי מיוחד במינו.

שנטל בת ה-19 סובלת ממחלת עור בשם "ויטיליגו" (vitiligo ובעברית "בהקת" או "בהרת"). המחלה גורמת לעור באזורים שונים בגוף לאבד את צבעו ולהפוך בהירים מאד. למעשה, הלוקים במחלה זוכים לעור עם כתמים לבנים, שמזכיר פרווה של חיות.

שנטל, הידועה גם בשם הבמה שלה וויני הארלו, הייתה ילדה ממוצא אפרו-אמריקאי שבגיל 4 החל עורה להתבהר באזורים שונים בגוף. בהדרגה הכתמים הלכו והתרחבו והתרבו בגופה. אבל במקום להסתיר את המחלה או להתבייש בה, היא החלה לדבר עליה בטלוויזיה ולפרסם המון תמונות ומידע ברשתות החברתיות.

היא סיפרה לא פעם שבילדותה לעגו לה הילדים בכינויים כמו "פרה" "זברה" ו"מווו" והיא התביישה בעור שלה. גם תקופת ההבגרות הייתה קשה לה מאד והיא הפכה לנערה מורדת, כדי להימלט מגורל של נערה מוחרמת ומבוישת על ידי בני השכבה שלה.

אבל השינוי החל בגיל 17, כשהפכה וויני לדוגמנית וסרבה להסתיר את הכתמים שלה. היא הפכה לדוגמנית מסלול בתצוגות אופנה, הופיעה בקליפ של הלהקה האלקטרונית JMSN והשתתפה בתכנית הריאליטי הנחשבת "הטופ מודל של אמריקה". גם בתי האופנה הגדולים רצים אחריה, בין השאר כדי לזכות ביחסי ציבור טובים. כך היא הופכת לדוגמנית מבוקשת.

זה מה שנקרא "להפוך את הלימון ללימונדה", כלומר, לא להתייחס לבעיה כבעיה אלא כהזדמנות.


הנה שנטל גיבורת הטופ מודליות של אמריקה:

https://youtu.be/MBg_X4S9lrE


מונולוג שלה על הרצון לככב עם המחלה:

https://youtu.be/iZw9sofBE5g


החולה המפורסם ביותר במחלת ויטיליגו היה מייקל ג'קסון:

https://youtu.be/62XLH5Hjl8g


תכנית של BBC בה אומרים דברים שאין לומר לסובלים מוויטליגו:

https://youtu.be/z4bLKt9k5dk


והיא לא לבד בעניין הזה של להיות דוגמנית מיוחדת:

https://youtu.be/17mEinpPX4g

מחלה אוטואימונית

מערכת ההגנה של הגוף
מהי מערכת ההגנה של הגוף ומי השותפים בה?



מערכת ההגנה בגופנו, או מערכת החיסון (Immune system) היא האחראית לעמידות של הגוף לזיהומים בכל זמן. היא כוללת איברים, רקמות ותאים שונים בגוף שמטרתם לשמור על הגוף מאיומים ומחלות.

מנגנוני ההגנה שבגוף מיועדים לשמור על הגוף מאיומים חיצוניים, גורמים זרים שביניהם נגיפים, חיידקים ופטריות.

אבל היא גם שומרת על הגוף מגורמים עצמיים, שבגוף עצמו והם מחוללי המחלות. הבולטים והנוראים מביניהם הם כמובן התאים הסרטניים.

ללא מערכת ההגנה הזו גופנו לא היה שורד את הווירוסים והחיידקים שתוקפים אותו כל הזמן.


#מרכיבי מערכת החיסון
כמו יעד מבוצר, מערכת החיסון מורכבת מרקמות ומתאים מסוגים שונים המקנים לה שכבות של הגנה ובעלי תפקידים הממלאים כל אחד את תפקידו:

העור הוא השומר המפטרל מסביב, קו ההגנה הראשון של הגוף כנגד מחלה המאיימת עליו.

הקרומים הריריים השונים מצויים באיברים כמו העיניים, האף, הפה, בגרון, ריאות והמעיים וגם הם משמשים כמחסום כנגד פולשים לגוף, בשטיפה מהגוף.

תאי הדם הלבנים אחראים בדמנו על הלוחמה במחלות. הם הלוחמים שעומדים מול חיידקים ונגיפים המאיימים על הגוף ובריאותו והורגים בהם ככל האפשר, כדי למנוע הידבקות בווירוסים ומחלות שונות.

מערכת הלימפה מוכרת בזכות נוזל הלימפה, האחראי על התחבורה במערכת הדם וזורם לאורך כל חלקי הגוף. נוזל הלימפה מסיע תאי דם לבנים למקומות שבהם הגוף זקוק להם.

נוזל הלימפה גם אוסף נגיפים וחיידקים אל בלוטות הלימפה, הממיתות אותם ושולחות את שרידיהם אל מחוץ לגוף. בדרכו אוסף נוזל הלימפה גם "עריקים". אלו נוזלים חוץ תאיים שנאספים בחזרה לוורידים הראשיים שקרובים ללב.

רוצים להיות מופתעים? - הכירו בתגית "מחלה אוטואימונית" את המחלות הגורמים למערכת החיסונית של הגוף לתקוף את הגוף עצמו.


כך פועלת המערכת החיסונית שלנו (מתורגם):

https://youtu.be/PSRJfaAYkW4


איך נלחם הגוף שלנו ומגן על עצמו מווירוסים למשל? (מתורגם):

https://youtu.be/oqGuJhOeMek


סוגי החיסונים והקשיים בפיתוח החיסון לקורונה, שעדיין פותח במהירות חסרת תקדים (עברית):

https://youtu.be/Qdnf7zRJ0sQ


וכך פועלת גם המערכת החיסונית נגד תאים סרטניים (עברית):

https://youtu.be/3mTqsoQCsPw
מערכת חיסונית
נגד מי מגינה המערכת החיסונית על הגוף?



המערכת החיסונית (Immune system) היא המערכת בגוף שאחראית לזהות, להשמיד ולתעד לעתיד פתוגנים (Pathogens), גורמים זרים שפולשים אליו, כולל חיידקים, וירוסים, פטריות, רעלנים, גידולים סרטניים וטפילים.

תגובה חיסונית יכולה להתרחש בגוף בהרבה מקומות, גם באזור בו התרחש הזיהום בפועל וגם באזורים רחוקים דוגמת בלוטות הלימפה הסמוכות.

המערכת החיסונית היא מערכת מורכבת מאוד. יש בה שני סוגי תגובות - התגובה המורשת והתגובה הנרכשת. המערכות הללו שונות במהותן, אבל שלובות, תלויות זו בזו ופועלות בשיתוף פעולה ובתיאום ביניהן. בכך הן מאפשרות לגוף הגנה מיטבית מפני פתוגנים.

אם לא הייתה בגוף החי מערכת חיסון שתמנע זאת, חיידק אחד שחודר אליו יכול ליצור בתוך 24 שעות בלבד בסביבות 16 מיליון עותקים של עצמו...

לצד היכולת שלה לזהות מספר עצום של פתוגנים, אחד המאפייניה הבולטים והמרשימים של מערכת החיסון אצל בעלי חוליות הוא הזיכרון החיסוני. מדובר בתגובת זיכרון (Memory Response) - יכולת יעילה, חזקה ומהירה מאוד של המערכת החיסונית לזכור ולפעול במרץ כנגד פתוגן שעמו היא התמודדה בעבר, לסלק אותו במהירות ולמנוע התפתחות מחלה עתידית.

תגובת הזיכרון מאפשרת למערכת החיסון לפעול נגד הפתוגן ולמנוע התפתחות חוזרת של המחלה בעתיד.


הנה המערכת החיסונית שלנו (מתורגם):

https://youtu.be/zQGOcOUBi6s


כך פועלת המערכת החיסונית (מתורגם):

https://youtu.be/z3ubVwb_fBs


אפשר לגרום למערכת החיסונית לתקוף תאים סרטניים (עברית):

https://youtu.be/3mTqsoQCsPw


ומערכת ההשמדה של מערכת החיסון שלנו - המוני חלבונים שזורמים בדם ומשמידים תוקפים (מתורגם):

https://youtu.be/BSypUV6QUNw?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.