» «

מטוסי סיור

מטוסי ריגול
מתי נולדו מטוסי הביון?



מטוסי הריגול, או מטוסי ביון (Reconnaissance planes), נולדו בימי מלחמת העולם הראשונה, בתור מטוסי סיור. מטוסים קלים החלו אז לצאת לטיסות סיור, מעבר לקווי האויב.

לראשונה בהיסטוריה יכול היה טייס סיור לשוב לבסיסו עם מודיעין מעין הציפור. המידע שאמר היכן פרוס האויב, כמה עמדות יש לו, האם הוצבה הארטילריה והיכן. לא עוד רכבי סיור או פרשים המסתכנים בתצפיות קרקעיות על האויב - סוף סוף ידעו הגנרלים כמה כוח, חיילים ונשק יש לאויב והיכן בדיוק הוא פרוס.

למעשה, מטוסי הסיור הללו, שבהמשך יקראו להם בטעות מטוסי ריגול, היו המטוסים הצבאיים הראשונים בהיסטוריה. באותה מלחמה נוצרה תורת לחימה שהתבססה לחלוטין על מטוסי סיור. כל מתקפה תוכננה בעזרת תצלומי אוויר, כשהכוחות המסתערים יודעים היכן מתרכז האויב, איפה גדרות התיל פחות צפופות ומה עושה ובעיקר מתכנן הצד השני.

בגזרות רבות במלחמה נשלחו מטוסי סיור לגיחות צילום, לעתים פעמיים ביום ויותר בכל זירה.

רק בהמשך המלחמה, כשהאויב יבין כמה נזק גורמים מטוסי הביון הללו וירצה להפילם, יתחילו לייצר את מטוסי הקרב הראשונים.

החלוצים שהטיסו מטוסי סיור היו הצבאות שנלחמו במלחמה האיטלקית-עות'מאנית. בזמן המלחמה החלו מטוסי ביון פשוטים לטוס מעל ריכוזי הכוחות והמחנות של הטורקים העות'מנים ולצלם ולרשום את המספרים והנתונים של כלי הנשק והציוד שראו.

גם במערכה על ארץ ישראל טסו מטוסי הביון האנגליים והגרמניים מעל הכוחות, סימנו על המפה את ריכוזי הכוחות של האויב, צילמו ורשמו את הדברים שראו ואת מה שהמפקדים רצו לדעת לתכנון הקרב.

למטוסי הביון הראשונים הללו, של השנים הראשונות של מלחמת העולם הראשונה, לא היה חימוש עדיין. הטייסים לקחו איתם לא פעם אקדחים וניסו להפיל אווירוני אוייב בכדורי אקדח. הצלחות מרשימות לא ממש נרשמו שם.

כך או כך, עד סוף המלחמה לפחות חצי מיליון תצלומי אוויר מבצעיים צולמו. כ-200 אלף מטוסים נבנו בה, רובם היו מטוסים קטנים, עשויי קורות עץ ובד, שנשלחו למשימות סיור או נבנו מראש למטרה זו בלבד.


כך פתחו מטוסי הריגול במלחמת העולם הראשונה את הלוחמה מהאוויר בהיסטוריה וההתפתחות שחלה בהם מאז (בעברית):

https://youtu.be/sxY16u1wcbM


מטוסי הביון היו החלוצים במה שתהיה המלחמה הראשונה שתכלול מטוסים בהיסטוריה:

https://youtu.be/JbVZGLI8izk


סרטון אותנטי של מטוסים במלחמת העולם הראשונה (סרט אילם):

https://youtu.be/dwrIf_5gEEM


והנה מטוסי הריגול שהיו הראשונים להעביר את המלחמה אל השמיים אז:

https://youtu.be/cKUJhMgo47k?long=yes
מטוסי ריגול
מה ההיסטוריה של מטוס הריגול ולהיכן הוא נעלם?



בדיוק 100 שנה אחרי מלחמת העולם הראשונה, המלחמה שבה נולדו מטוסי הביון ולמעשה היו לחלוצים של התעופה הצבאית, דומה שמטוסי הביון או הריגול הללו אינם קיימים יותר. כיצד הובילה ההיסטוריה הצבאית לכך?

היום הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) מחליפים או החליפו אותם, אבל פעם היו מטוסי הריגול הדבר הכי קרוב לעיניים שכל צבא היה רוצה על האויב שלו, מעליו בשמיים.

מטוסי הריגול, או מטוסי ביון, נולדו בימי מלחמת העולם הראשונה, כשמטוסים קלים טסו מעל הכוחות, סימנו על המפה ורשמו בפנקס את ריכוזי הכוחות שראו ואת מה שצריכים המפקדים לדעת.

אלה היו מטוסי איסוף אוויריים, מטוסים פשוטים ביותר שמהם צפו הטייסים אל האויב שלמטה ודיווחו. לעומתם, מטוס הריגול הראשון שפותח ככזה היה ככל הנראה מטוס הריגול או וי 1 מוהוק (OV1 MOHAWK).

הסוג הוותיק ביותר של מטוסי הריגול היו מטוסי הסיור. מטרתם הייתה זיהוי ותיעוד של נקודות עניין שיכולות לעניין את הכוחות שעתידים לפשוט כל האזור או שמסכנות את הגבולות.

למעשה, מטוסי הסיור הללו היו ראשוני המטוסים הצבאיים בהיסטוריה. במלחמת העולם הראשונה, שהתקיימה בתחילת עידן התעופה, הם יכולים היו לעשות רק משימות כאלה, שהיו יחסית בטוחות. בהמשך, כשמטוסי הקרב נוצרו, נתקלו מטוסי הסיור במערכות נ"מ (נגד מטוסים) ובמטוסי קרב שרצו להפילם ולמנוע מהם גילוי סודות והיערכויות צבאיות. הטסת מטוסי ריגול הפכה בבת אחת למשימה מסוכנת במיוחד.

מלחמת העולם השנייה הפכה את מטוסי הריגול או הסיור האווירי לחשובים הרבה יותר. אם במלחמת העולם הראשונה הלוחמה הייתה גזרתית, באזור מצומצם לכל כוח והתמקדה בחפירות ובהסתערויות מקומיות, כאן הכל השתנה. מאות טנקים הסתערו תוך יום במלחמת העולם השנייה ושינו את תמונת הקרב במהירות אדירה. המידע על תמונת הקרב והיערכות האויב הופך קריטי. מטוס הריגול של היום הוא אחד הכלים היעילים והחשובים לניצחון בקרב של מחר.

בימי המלחמה הקרה של שנות ה-50 הופך השימוש במטוסי סיור וריגול הכרחי לשתי המעצמות, ארה"ב ובריה"מ, בדרכן להשיג מידע הכרחי זו על זו. מטוסי הסיור מתבססים מעתה על מצלמות בלבד.

פיתוח מבריק שנקרא SAR מאפשר עם הזמן להפיק תמונה מהרדאר, המכ"מ. זו המצאה של המתמטיקאי האמריקאי קארל וויילי, שפיתח אלגוריתם גאוני שאפשר ליצור מתמונות בודדות של החזר המכ"מ, בצירוף מדידת מהירות התנועה של המטוס תמונות תלת-ממד של שטחים עצומים.

ואז מייצרים את "הציפור השחורה", ה-SR71. זהו מטוס הריגול החדשני אי-פעם, שהוא גם כלי הטיס הסילוני הכי מהיר אי-פעם.

אבל עם תום המלחמה הקרה הגיעה גם תחילת הסוף של מטוסי הסיור והריגול הרגילים והיקרים כל כך. הביקוש החדש הפך למטוס מצויד היטב, שיודע לעשות משימות רבות ובכללן הסיור והריגול.

כשצבאות מעוניינים במטוסים רב משימתיים, הם בעצם רוצים מטוסים שהריגול והסיור הם רק חלק ממה שהם מאפשרים לטייסים. הסיור אווירי הופך לעוד משימה במערך המשימות של מטוסים מודרניים ולצורך כך מפותחים מכשירי-סיור, פריטי תיעוד וצילום מגוונים.

וכך כל מטוס קרב הפך גם למטוס סיור. כשהתווספו בהמשך גם הלוויינים הצבאיים והיכולת לאסוף מידע קרבי מההחלל, ברור היה שעידן מטוסי הריגול תם.


הנה סיפורם ותולדותיהם של מטוסי הריגול - מהמוסקיטו ועד "הציפור השחורה" (בעברית):

https://youtu.be/sxY16u1wcbM


מוהוק - ראשון מטוסי הריגול (בעברית):

https://youtu.be/llgsVOZBgLE


הנה מטוס הריגול המסתורי של ארה"ב - אורורה:

https://youtu.be/vUPYCAbW880


וגם מטוס ה"עיטם" - מטוס הריגול המודרני של צה"ל:

https://youtu.be/Upi_3dyRYP8


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.