» «
ממותות
האם ניתן להשיב את הממותה לתחייה?



הממותות הקדומות, שנכחדו מן העולם בהכחדה האחרונה שהתרחשה על פני כדור הארץ, מאיימות לשוב ובגדול. מאד בגדול.

בשנת 2013 דיווחו מדענים רוסיים שמצאו שרידים של ממותה קפואה בקרח, עם דם במצב נוזלי. הממותה הקפואה נמצאה באי נידח באוקיינוס הקרח הצפוני. הממצא המדהים הזה תרם למחקר של הממותה והביא לכך שבשנים האחרונות הסתיים פרויקט של מיפוי הגנום המלא של הממותה הצמרית.

עתה, עם הצטברות הידע הגנומי שלה, מסתמן סיכוי של ממש לאחד הפרויקטים המעניינים ופורצי הדרך בתולדות המדע - השבתה לחיים של ממותה, שנכחדה לפני למעלה מ-10,000 שנה.

הידע והנתונים הרבים שכבר הצטברו הם רק תחילתו של תהליך שיאפשר לימוד של היבטים רבים לגבי המין הזה. מעבר למחקר הגנום של שתי ממותות שנמצאו כך, הצטבר בידי המדענים ידע עצום על ההיסטוריה האבולוציונית של הממותה ועל התנאים שהובילו להכחדת המין בתום עידן הקרח.

מדענים ומומחים לגנטיקה ושיבוט גורסים שייתכן וניתן יהיה לשבט את הממותה מעידן הקרח וליצור ממנה ממותות משובטות שיחיו שוב בעידן שלנו. יש אף חוקרים הגורסים ששיבוט כזה אפשרי ואף צפוי בתוך עשורים ספורים.

אם אכן יושגו ההשגים הללו בחקר הממותות ובשיבוט של ממותה חיה משרידי הדנ"א של ממותות מתות, הרי שייפתח עידן חדש במחקר הגנטי ובהנדסה גנטית. השבתם לחיים של מינים נכחדים מהעבר תהפוך אז לאפשרות ריאלית ופשוטה ואז יצטרכו לחקור את השפעת המעשה על האיזון בטבע הנוכחי והאם שעשועי הדנ"א הללו אינם מסוכנים מדי.


הנה סרטון בעברית על שיבוט מינים שנכחדו:

https://youtu.be/Kydvf-NazTE?t=37s


על האפשרות להחזרת הממותות לתחייה בעזרת ה-DNA שלהן:

https://youtu.be/5Hd1s21KOzA


עוד הסבר של היכולת לשחזר את הממותה מהדנ"א שנמצא בקרח:

https://youtu.be/K9emP-OtLi0


הדרך שבה ניתן לעשות זאת:

https://youtu.be/00uoSzYXSN0


צוות שכבר עובד על זה:

https://youtu.be/WguGSMfC_Ns


כך נמצאה ממותה קפואה:

http://youtu.be/DrpouDrM_x4


ממצא הדם של הממותה הקפואה מסיביר:

http://youtu.be/YKPSf0k8a7E


וכמה אנו קרובים להחייאה של מינים שנכחדו על ידי DNA:

https://youtu.be/qA1_mdiDgyk?long=yes
ממותה
מה הייתה הממותה?



ממותה היא חיה ממשפחת הפיליים שחיה בידן הקרח ונכחדה בתקופות קדומות. הממותה נראתה כמו פיל, אבל היא הייתה גדולה ושעירה ממנו.

הממותות נכחדו מן העולם בעידן הקרח, לפני כ-10,000 שנים עד כ-4,500 שנים. הן חיו בעיקר באירופה, צפון אסיה וצפון אמריקה. תנאי המחייה שבהם חיו הממותות היו קרים במיוחד, שכן דמן של הממותות אינו קופא בטמפרטורות קיצוניות, מה שככל הנראה סייע בשמירה על חום הגוף שלהן, גם בתנאים הקרים ביותר.

בשנת 2013 דיווחו מדענים רוסיים שמצאו שרידים של ממותה, עם דם במצב נוזלי. הממותה הקפואה נמצאה באי נידח באוקיינוס הקרח הצפוני. משמעות התגלית היא גדולה, כיוון שייתכן שניתן יהיה לשבט את הממותה מעידן הקרח וליצור ממנה ממותות משובטות שיחיו בעידן שלנו.


כך נעלמה הממותה מעל פני כדור הארץ וכך מקווים להחזיר אותה לחיים בשיבוט:

https://youtu.be/K9emP-OtLi0


האדם הקדמון עוד הספיק לפני 10 אלפים שנה לצוד ממותות:

https://youtu.be/DoKxkx0bYRk


הנה דיווח על מציאת ממותה קפואה:

http://youtu.be/DrpouDrM_x4


וממצא הדם של הממותה שנמצאה קפואה בסיביר:

http://youtu.be/YKPSf0k8a7E
בורות הזפת
מהם בורות הזפת בלה בריאה?



בבורות הזפת של לה בריאה, בלוס אנג'לס שבקליפורניה התחוללה דרמה פרהיסטורית מטורפת ופראית במיוחד. היא הותירה שרידים רבים שתוכלו לראות גם היום.

כי ביצות הזפת המפורסמות של לה בריאה (The La Brea Tar Pit) קיימות כבר עשרות אלפי שנים. לאורך השנים נלכדו בתוכן ממותות ובעלי חיים שונים שחיו לפני כ-11,000 שנים, באזור לוס אנג'לס הפראי של אותם ימים.

מוזיאון לה בראה ובריכות הזפת (La Brea Museum and Tar Pits), שניהם מרתקים ומדהימים בהיסטוריה הזואולוגית שהם טומנים בחובם, מוקפים גנים ושבילים ונמצאים בלבה של העיר הסואנת.

בתוך הבורות נוצרו מהם מאובנים שמהם ניתן ללמוד לא מעט על מה שהתרחש כאן בעבר. מעל 3 מיליון מאובנים וממצאים מוצגים או שמורים במוזיאון, למטרות מחקר ולתצוגות לקהל המבקרים.

בורות הזפת המבעבעים, מהם מוציאים המדענים של המקום מדי שנה עוד ועוד שרידים של בעלי חיים קדמוניים, מלמדים על החיים שהיו כאן לפני עשרות אלפי שנים. הזפת מכוסה לרוב באבק, עלים או מים.

זה אחד המקומות המיוחדים בעולם. במקום ניתן לצפות במלאכת השחזור של המדענים ולראותם עובדים ופועלים במקום, לסייר באתרי החפירות הפעילים באזור, להתנסות במגוון פעילויות במוזיאון, לתצפת על בורות הזפת שעדיין פעילים ולסייר בגנים הנעימים בהם יש פינות ישיבה ופסלי בעלי חיים קדמוניים.

מי שנכנסים למוזיאון עצמו מרגישים כאילו נכנסו לעולם אחר. יש בו ממותות, נמרים שן-חרביים, עצלנים ענקיים - מאובנים, שלדים ושרידים של מאות בעלי חיים קדמוניים ששקעו לפני מליוני שנים בזפת ומאז המאה ה-18 המדענים עובדים מאד קשה כדי לחשוף אותם בפני הציבור.


הנה בורות הזפת של לה בריאה:

https://youtu.be/e0GhhBGZZVc


הסיפור ההיסטורי של בורות הזפת הללו:

https://youtu.be/Utx9DWUhWfE


וביקור בבורות הזפת והמוזיאון בלה בריאה:

https://youtu.be/fP-yUXOyfNU
בתי ממותות
מהם בתי עצמות הממותות?



בתקופת האבן, לפני 15 אלף שנה, בנו ציידים קדמונים באזורי רוסיה ואוקראינה של היום, בתי חורף מעצמות של ממותות. לאנשים בני התקופה שימשו העצמות הגדולות והחזקות הללו כחומר בנייה שימושי מאד ויציב ביותר. באחד מבתי הממותות (Mammoth houses) שנמצאו מאותה התקופה נמצאו עצמות של לא פחות מ-30 ממותות.

אבל המנהג לבנות בתי ממותות הוא הרבה יותר קדום. למשל בית שנמצא באוקראינה של היום ונבנה לפני כ-44 אלף שנים על ידי ניאנדרתלים. בבית הזה נמצאו שרידים של 116 עצמות גדולות, כולל גולגלות של ממותות, מלתעות, 14 ניבים והרבה עצמות רגל שלהן.

כדי להשיג את העצמות הללו לא היו צריכים הקדמונים לצוד אותן, אלא פשוט לאסוף עצמות של ממותה שהיו פזורות בתקופתם בכל מקום.


הנה סיפורם של בתי הממותות:

http://youtu.be/TNP8ZjZ_cRU


וכך נראו הממותות של אותו עידן:

https://youtu.be/eoYJr2_3Qbc

ממותות

מוזיאון לטבע
מה מסתתר במוזיאוני טבע?



מסתבר שבמוזיאונים לטבע יש גם מחקר מדעי. בחלק מהמוזיאונים הללו המחקר הוא מפותח מאד ושלל תגליות מדעיות מתגלה שם, על ידי המדענים והחוקרים שבוחנים את שלל המוצגים שבמוזיאון. למעשה, רק חלק קטן מהדברים שיש למוזיאון מוצגים לקהל הרחב. השאר נמצאים באיחסון ובבדיקות מדעיות.

בין הממצאים הרבים שנמצאו במוזיאונים במהלך השנים, נמצא שחומר ההדברה המפורסם DDT פוגע בעופות דורסים. מדעני המוזיאונים הצליחו גם לרצף את הגנום של האדם הניאנדרתלי ואפילו לגלות מהם הגנים שהפכו את הממותות לבעלות פרווה אדומה.


הנה סרטון שמסביר על משימות המחקר והמדע שמתבצעות במוזיאונים לטבע:

https://youtu.be/B-vYGcl_nA8


המוזיאון לטבע בלונדון:

https://youtu.be/tdQDm4gdSOc


מוזיאון שמשלב טבע עם מדע בפלורידה:

https://youtu.be/YvZXWpBdAC0


ומוזיאון הסמיתסוניאן המפורסם:

https://youtu.be/6oLLNuzDtLk
הכחדת הממותות
מהי ההכחדה האחרונה שהייתה בכדור הארץ?



לא מזמן, במונחים של כדור הארץ, לפני 50 אלף שנה, התרחשה בעולם הכחדה (Extinction) ענקית של כמה מיני בעלי חיים.

הכחדה כזו התרחשה כבר כמה פעמים בעבר. למדענים ידועות כיום 6 הכחדות גדולות שקרו על פני כדור הארץ. חמש מהן מוסכמות על החוקרים. זו האחרונה שבהן והברורה פחות מהאחרות. היא נראית לכל היותר כהכחדה שהתרחשה בשל התחממות כדור הארץ אחרי עידן הקרח. שינוי האקלים גרם למשל לממותות, ללכת ולהעלם במהירות ואת אלו שעוד איכשהו שרדו, חיסלו ציידים קדמונים.

ההכחדה הזו היא שחיסלה מינים שונים שאת שרידיהם אנו עדיין מוצאים על פני כדור הארץ. למשל הממותות, יצורי ענק וגדולים הרבה יותר מהפיל שאנו מכירים היום, "טיגריס שנחרבי", שהיו טיגריסים מאיימים עם שן בצורת חרב ענקית וחיו במישורי העשב של צפון אמריקה ואסיה, כמו גם מין קדום של קנגורו ענק בשם "וומבט", ששקל שני טון והיה נפוץ באותה תקופה בערבות אוסטרליה.

ענקי הארץ הללו שילמו את מחיר ההכחדה הענקית הזו, שהחלה לפני כ-50 אלף שנה. בסיומה, איפה שהוא בסוף תקופת הקרח האחרונה, לפני כ-10,000 שנה, נעלמו בעלי החיים האימתניים הללו לחלוטין. בדרך כלל זה קורה כך - כל בעלי החיים הגדולים היו אלו שנעלמו בהכחדות שהתרחשו בכדור הארץ בעבר.


הנה הממותות ועוד מבעלי החיים הנכחדים הללו:

https://youtu.be/9qghs8DPFco


מתוך סרט - ציידים קדומים צדים את כוכבי ההכחדה הזו של עידן הקרח המסתיים:

https://youtu.be/DoKxkx0bYRk


על הכחדת הממותות והשערת ההתחממות האחרונה, לעומת השערות אחרות:

https://youtu.be/Mh6nOH5sUts


פרופסור שמסביר את הסיבות להכחדה הזו:

https://youtu.be/a2744xoqRKo


וסרט תיעודי על ההכחדה האחרונה:

https://youtu.be/MGbwzpQUtXk?long=yes
הכבשה דולי
מיהי הכבשה דולי?



הכבשה דולי היתה המקרה הראשון בהיסטוריה שבו נעשה שיבוט גנטי של יונק, כלומר - יצירה של יונק מתא בוגר אחד של יונק קיים.

היה זה המדען יאן וילמוט ממכון רוזלין באדינבורו, שהצליח בשנת 1997 לשבט את הכבשה דולי.

פריצת הדרך הזו הייתה אדירה. רבים ראו במעשה פריצת דרך בלתי נתפסת כמעט, בדרך לייצור המוני של בעלי חיים לצרכי האדם, כמו הפקה של דם, חלב ואיברים לצורכי ריפוי.

רבים הבינו מיד ששיבוט כזה יאפשר גם לשכפל בעתיד גם בני אדם, מה שיאפשר ליצור כפילים גנטיים של אנשים, כך שישמשו להם כמעין בנק איברים למקרי חירום.

אפשרויות נוספות של ההמצאה הן שכפול של ילד בריא מתא מגופו של ילד העומד למות, כמו גם הארכת חייהם של אנשים קשישים - על ידי יצירת תאומים גנטיים חדשים.

מצד שני, רבים ראו ורואים באפשרות השיבוט של בני אדם עניין מדאיג שיכול גם לשמש למטרות רעות, כמו למשל יצירת צבאות משוכפלים של לוחמים מובחרים, שיוכלו לבצע משימות בשירותם של משטרים תוקפניים ומסוכנים.

ייצור של לוחמים כאלה, חשוב להבין, יהיה מסוכן מפני שאין חשש שימותו. תמיד ניתן יהיה לייצר עוד מהם.

מאז הכבשה דולי, אולי ההישג המדעי הגדול ביותר של סקוטלנד, כבר הצליחו המדענים לשבט עובר אנושי. כיום יש אפילו שירות מסחרי שמשבט חיות מחמד לבעליהם.

בעשורים האחרונים נבחנת אפילו האפשרות שמדענים ישתמשו בשיטת השיבוט של הכבשה דולי לשיבוט של ממותות פרה-היסטוריות, שנעלמו מהעולם לפני עידן ועידנים.


סיפורה של הכבשה דולי:

http://youtu.be/YoEWYJHf0kU


כך שובטה הכבשה דולי:

https://youtu.be/39BbcZVCx8I


על השכפול של הכבשה דולי והמחלוקת על התערבות האדם בטבע:

http://youtu.be/CkZV7hl-kXE


והנה דולי המפוחלצת במוזיאון בעיר אדינבורו:

http://youtu.be/dPreBtCbmgQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.