» «

מערכות שמש בינאריות

ספקולציית נמסיס
מהי ספקולציית נמסיס ואיך כוכב יכול להכחיד את האנושות?



דמיינו מצב שלשמש יש כוכב תאום, שמדי פעם מתקרב, משבש את המסלול של שביטים ואסטרואידים, מסיט אותם וגורם להם לפגוע בכוכבי הלכת שבמערכת השמש. לא תתפלאו אם לכוכב כזה יצמידו את השם נמסיס ועוד פחות תעשו פרצוף מופתע אם יסתבר לכם שמדענים רבים סבורים שהכוכב הזה, במידה והוא קיים, אחראי להכחדות הענק שהתרחשו על פני כדור הארץ, לאורך ההיסטוריה שלו.

ואכן, באסטרופיזיקה יש תיאוריה שנקראת "ספקולציית נמסיס" (Nemesis Speculation), שהכחדות המינים הגדולות נגרמו בשל כוכב קדום שמכונה "נמסיס" (Nemesis hypothetical star). לפי ההשערה הזו הוא היה האח התאום של השמש וכיום הוא נעלם.

לפי ההשערה של חלק מהמדענים, נמסיס היה כוכב שמעולם לא אותר. הוא הפר שוב ושוב את מנוחתם ומסלולם של השביטים שבעננת אורט. על פי התאוריה, נמסיס שולח אחת לתקופה אסטרונומית, סופת אסטרואידים וכוכבי שביט ענקיים לעבר מערכת השמש הפנימית, שבה אנו נמצאים. הוא גורם בכך לאסונות, שגורמים להכחדות של מינים רבים בכדור הארץ.

עד היום התרחשו לפי החוקרים 7 הכחדות כאלה. אחת מהן חסלה את הדינוזאורים.

נמסיס, אגב, הוא שמה של אלת הנקמה היוונית. הוא הושאל לכוכב המשוער בשל השפעתו הקשה על כדור הארץ, שאם תקרה בעתיד עלולה גם לפגוע במין האנושי.

פרטים על אלת הנקם והשילם נמסיס בתגית "נמסיס".


הנה ספקולציית נמסיס:

https://youtu.be/DzxGbY4cWFM


סיפורו של הכוכב התאום הזה של השמש:

https://youtu.be/v4dRHfvymVU


הסבר על הכוכב הזה, האח הקטן של השמש שלנו:

https://youtu.be/k9IprcP0Wx8?long=yes


וסיפורו של נמסיס, הכוכב השחור והתאום המערער של השמש:

https://youtu.be/8-XDvaiWrCY?long=yes
מערכת שמש משולשת
מהן מערכות שמש עם 3 שמשות ואיפה ישנן כאלה?



מערכת שמש בת 3 שמשות (Trinary sun system) התגלתה לאחרונה שוב ביקום. אבל מה זו מערכת שמש שכזו? איך היא קיימת? זה הגיוני בכלל?

אז כן. קשה אולי לדמיין עולם שבו זריחות ושקיעות מתרחשות משלוש שמשות שונות, אבל זה בדיוק מה שקורה במערכות השמש המרובות והנדירות הללו, שגילו ומגלים האסטרונומים ושלפחות שתי מערכות מדהימות כאלה מאירות את שמי היקום הנראה לעיניים מצוידות.

במרחק של 685 שנות אור מאיתנו נמצאת מערכת קפלר 4 או קלט 4 (Kepler-4), שבה 3 שמשות מנהלות מחול קוסמי מרהיב. השמש המרכזית, קלט 4 אי, היא המארחת של כוכב לכת מיוחד - ענק גז שנמצא קרוב מאוד אליה, מה שהקנה לו את הכינוי "צדק חם".

שתי השמשות הנוספות, קלט 4 בי וקלט 4 סי, עם אור עמום יחסית, בעוצמת בהירות של חצי מאור הירח שלנו. הן חגות אחת סביב השנייה בסיבוב שאורך 30 שנה. ויחד הן משלימות סיבוב ענק סביב השמש המרכזית - כשכל סיבוב נמשך 4,000 שנה.

במרחק של 1,300 שנות אור מכדור הארץ, בקבוצת הכוכבים אוריון, מתרחש סיפור שונה לגמרי. במערכת GW אוריון (GW Orionis) יש שלוש טבעות גז ואבק עצומות, שמקיפות את שלוש השמשות. מה שמרתק במיוחד הוא שבאחת הטבעות יש פער גדול - כמו חתיכה שנגזרה מעוגה קוסמית. החוקרים משערים שזהו הסימן הראשון לכוכב לכת צעיר שנוצר במערכת הזו והוא שמשפיע על צורת הטבעות סביבו.

כל אחת מהמערכות האלה מספרת לנו סיפור שונה על היווצרות כוכבי לכת במערכות מרובות שמשות. בקלט 4 אנחנו רואים איך כוכב לכת ענק יכול להימצא במקום לא צפוי, ובמערכת GW אוריון אנחנו עדים בזמן אמת להיווצרות של עולם חדש.


הנה כוכב כזה בעל 3 שמשות:

https://youtu.be/tjY364QmU6w


האם כך זה נראה?

https://youtu.be/Sr0d8Yhbkb8


ומסתבר שיתכן שגם לשמש שלנו הייתה שמש תאומה שנעלמה - נמסיס:

https://youtu.be/mIEcpOIfvuk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.