» «
הר אררט
האם הר אררט באמת קיים?



הר אררט קיים ונמצא בצפון מזרח טורקיה (בסמוך לגבול עם איראן וארמניה). זהו הר געש כבוי שגובהו 5,166 מטרים, ההר הגבוה בטורקיה. הארמנים שבעבר היה שייך להם רואים בו סמל לאומי, אך בהסכמים שלאחר מלחמת העולם הראשונה הוא נלקח מהם וניתן לטורקיה. הם מכנים אותו "הר מיסיס" והוא ממשיך להופיע במרכז הסמל של ארמניה.

הר אררט מוכר בעיקר בשל סיפור תיבת נוח שבתנ"ך, שלפיו נחתה עליו התיבה לאחר המבול. בספר בראשית, פרק ח' פסוק 4 נאמר עליו: "וַתָּנַח הַתֵּבָה בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּשִׁבְעָה-עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ עַל הָרֵי אֲרָרָט". אנו נציין שיש מחלוקות בין המדענים אם אכן זהו הר אררט שעליו מסופר בתנ"ך. חוקרים שונים ניסו להציע הוכחות בעניין והיו שטענו שמצאו את שרידי תיבת נוח על ההר, אבל יש ויכוחים מתמידים בין הארכיאולוגים על אמינות הממצאים והנחות המחקר בנושא.


הנה תצפית על הר אררט שבטורקיה:

http://youtu.be/CWkoca3Rdn0


סרטון שמציג כל מיני השערות ורעיונות שמוכיחים לדעת הכתב את סיפור תיבת נוח (מתורגם):

http://youtu.be/5zYHcVtS7eQ


וסרט תיעודי על הר אררט:

https://youtu.be/SMHJUPOzzng?long=yes
מגדל בבל
מה הסיפור של מגדל בבל?



סיפור מגדל בבל מסביר כיצד קרה שעל אף שכל בני האדם הם צאצאיו של אדם הראשון, הם מדברים שפות שונות. שם העיר "בבל" בא מבלילת השפות ומהבלבול שנוצר בבניית מגדל בבל.

סיפור מגדל בבל מתחיל בנוח, האיש והתיבה. לנוח נולדו ילדים, נכדים ונינים רבים. אחד מניניו של נוח היה נמרוד, שהיה מלך עובד אלילים, ציד ואכזרי. הוא הקים עיר ויזם את הקמתו של מגדל גבוה, כדי להגיע עימו לשמיים. אלוהים, שלא אהב את בניית המגדל, בלבל את שפתם של הבונים לשפות שונות וכיוון שלא הבינו זה את זה, לא הצליחו להמשיך ולבנות את המגדל. האל גרם לעצירת הבניה בכך שהפיץ את האנשים ברחבי העולם, איש איש עם שפתו שלו.

יש כיום חוקרים שטוענים שמגדל בבל אכן היה קיים, בתור זיגורט שהוזמן בידי נבוכדנאצר השני.


הנה סיפור מגדל בבל (עברית):

https://youtu.be/9ikQXfHt488


הסיפור באנגלית:

https://youtu.be/FZDfzArL42I


כך סבא טוביה מזמר את הסיפור המפורסם (עברית):

https://youtu.be/KIeGK4n0TzU


העניין ההיסטורי במגדל בבל:

http://youtu.be/Hjq31Xk1MZ8?t=5m24s&end=6m06s


מהמחקר - על האמת שמאחורי סיפור מגדל בבל:

https://youtu.be/kgksU2F18lg


הבלוגר המפורסם נאס מסביר למה זה לא עניין של דת אלא של תקשורת:

https://youtu.be/l5RUufmRsYc


ובואו לחייך על אלה שתקועים בבבל ומתים לחזור לירושלים (עברית):

https://youtu.be/-SgpTGgiKHI
תל באר שבע
מה אפשר לראות בתל באר-שבע?



על גדות נחל באר-שבע ונחל חברון, נמצא תל שבע, או תל באר-שבע. זהו תל שנמצא ממזרח לעיר באר-שבע. השרידים הקדומים ביותר מהתל מתוארכים לאלף הרביעי לפני הספירה. 2000 שנה לאחר מכן התחדשו החיים במקום והתפתחו לעיר בתקופת ממלכת יהודה.

על פי המקרא חפר אברהם אבינו בארות בבאר שבע והקים מזבח לאלוהים, אך המזבח בן ארבע-הקרניים שהתגלה במקום הוא מתקופה מאוחרת יותר.

באר שבע העתיקה בנויה מלבני בוץ על אבני גוויל. היא בנויה כעיר יהודית שבמרכזה מבני המגורים והמחסנים שבהם נשמר המזון בכדי חרס.

הפרויקט המרשים בעיר הוא ללא ספק מפעל המים שניצל את השיטפונות בנחל חברון ואגר את המים הללו בחללים מטויחים תת-קרקעיים בעיר.




הנה סרטון על תל באר שבע:

http://youtu.be/o0odKTf2hJ8
נדודי בני ישראל במדבר
מה היה מסלולם של בני ישראל במדבר?



נדודי בני ישראל במדבר נמשכו 40 שנה. על פי הסיפור התנ"כי יש מקומות מוגדרים שבהם שהו במהלך המסע של בני ישראל במדבר. לגבי רבים מהמקומות יש חוקרים שמזהים אותם גם היום. הם מעריכים שיש בידם את המסלול המלא שעשו אבותינו, מרעמסס שבמצרים ועד לארץ ישראל - הארץ המובטחת.


הנה סרטון עם מסלולם המשוער של בני ישראל במדבר:

http://youtu.be/I-4tN08Zy8M

מקומות בתנ"ך

חרן
איפה נמצאת חרן, עירו של אברהם אבינו?



העיר חרן (Harran) היא עיר קדוּמה מהתקופה השומרית והאכדית. רבים מבתי המגורים בה עשויים מבוץ בצורת חרוט.

חרן, שנמצאת היום בצפון המדבר הסורי, אך בשטח המדיני של טורקיה, מוזכרת בתעודות אַשׁוּרִיוֹת מהמאה ה-19 לפני הספירה. במאה שאחריה היא הייתה המרכז של שבטים נודדים בשם בני ימין.

כאן, לפי המסורת, נמצא כור מחצבתו של אברהם אבינו. גם מאוחר יותר, הכפר הזה ספוג היסטוריה. החומות העתיקות שסוגרות על הכפר, אמנם חרבו אך עדיין מציתות את הדמיון. בפאתי הכפר ניצבים חורבותיו של מסגד עצום, מהמסגדים הקדומים ביותר בעולם, שהוקם במאה הי8 לספירה על-ידי מרואן האומאי.


#חרן במקרא
על פי המקרא היא עירו של אברהם אבינו, אבי האומה הישראלית. ספר בראשית מספר שתרח, אבי אברהם, הגיע אל חרן מאור כַּשְׂדִּים והשתקע בה. מהעיר חרן אברהם היגר עם משפחתו במאה ה-19 לפני הספירה, אל ארץ כנען.

רשימות בבליות מתקופת האבות יודעות לספר שעברה בתקופתו בסביבת חרן דרך חשובה. היא הובילה מאור כשדים שבדרום מסופוטמיה, לחרן, ממנה דרך כרכמיש וחאלב לעיר דמשק ומשם אל העיר חצור שבארץ כנען.


#חרן בימינו
חרן נמצאת במעלה נהר הבַּלִיח, באזור דרום טורקיה של היום. כיום נותר בחרן אתר ארכאולוגי, לא הרחק מהכפר בשם זה שנמצא בדרום מזרח טורקיה, בסמוך לנהר הפרת ולגבול הסורי. בכפר חרן אפשר עד היום לראות כיצד המקומיים חיים בבתי בוץ ובצורת החיים הקדומה שאפיינה את האזור.

באזור חרן כמה מקומות ויישובים שיש בהם זיכרון לתקופת המקרא. ביניהם יש שם את שרג. לא הרחק ממנו תל נחר, בו הייתה אז ככל הנראה העיר נחור. לא הרחק משם תל תרח, בו יש זכר למשפחת תרח, מהמשפחות החשובות בסביבה.

כ-40 קילומטר מצפון לחרן ממוקמת העיר אורפה (Urfa) ובה שני עמודי אבן אדירים. הם נותרו כשרידים היחידים של מקדש רומי גדול שנבנה כאן בעבר. עוד בסביבה מעיין שמקודש למוסלמים, שבמימיו שוחים קרפיונים קדושים ומפוטמים מהשאריות שמאכילים אותם עולי הרגל.

עוד במתחם גן פורח, בו פזורים מקאמים, קברי שיח'ים ולידם מבנים המציינים מקומות שנקשרו בחיי אברהם ואליהם מגיעים ועולים עולי רגל.


#האם כאן נולדו שניים עשר השבטים?
חרן נחשבת למקום בו נולדו מרבית בניו של יעקב, אותם בנים שמהם נגזרו לימים שמותיהם של שבטי ישראל.

לפי הסיפור המקראי, בספר בראשית, פרק ל"ה, נולדו בחרן בני לאה (ראובן, שמעון, לוי, יהודה, יששכר וזבולון) ובני רחל - יוסף ובנימין (שמצוין שנולד בארץ ישראל), כמו גם בני בלהה (דן ונפתלי) ובני זלפה (גד ואשר).

נזכיר שאברהם, ביחד עם לוט אחיינו, נדדו מחרן לארץ כנען. אחיו נחור נשאר בחרן. אבל אברהם ראה בחרן את מולדתו ובהמשך שב אליה עבדו של אברהם, כדי למצוא אישה ליצחק. גם יעקב נשא בחרן את נשותיו, לאה ורחל, בנות לבן, שהיה נכדו של נחור.

אותו יעקב גם יברח לחרן מפני אחיו עשיו ובה יוולדו לט אחד-עשר מתוך שניים-עשר בניו. על שמותיהם ייקראו בעתיד שבטי ישראל.


#תולדות העיר חרן
בין המאות ה-16 עד 13 לפנה"ס ועד המאה ה-13 לפני הספירה חרן הייתה העיר המרכזית והחשובה של אזור צפון מסופוטמיה. באותה תקופה שלטה בה ממלכת מִיתָנִי והיא הייתה עיר מסחר משמעותית וגם מרכז דתי גדול, שבו התקיים פולחן לאל הירח.

מכאן החליפה העיר שוב ושוב ידיים, כשאימפריות שונות כובשות אותה זו מזו. האשורים, האֲרָמִים, הבבלים, המַדִים והכַּשְׂדִים שלטו בה בתקופות שונות.


הנה העיר העתיקה חרן:

https://youtu.be/PadA82v75OU


ממש כאן נולדה היהדות (עברית):

https://youtu.be/E-SKgEDwr_k


מקדש הירח בין חרן החדשה והעיר העתיקה חרן:

https://youtu.be/wXkwhpbxKGI


וחרן של היום:

https://youtu.be/PMysOOvmsgU
נילוס
מהו הנילוס, הנהר הארוך באפריקה?



נהר הנילוס (Nile), שזורם באפריקה ואורכו 6,650 קילומטרים, הוא הנהר השני באורכו בעולם והארוך ביותר באפריקה.

"הנילוס הלבן", אחד משני יובליו של הנהר, מתחיל את דרכו בימת ויקטוריה, אגם ענקי שממנו הוא יוצא, דרך אוגנדה וסודן, עד לעיר חרטום שבסודן, מקום שבו הוא מתאחד עם הנילוס הכחול שמקורו הוא באגם טאנה, האגם הגדול ביותר באתיופיה. שניהם ממשיכים ביחד צפונה כנהר אחד, שחוצה את סודן ואז את מצרים. מצפון לקהיר (עיר הבירה של מצרים), הוא מתפצל לשני ערוצים, רוזטה ודמייטה, שביניהם יווצר המשולש החקלאי העצום שנקרא "הדלתה של הנילוס". השם לקוח מהאות היוונית דלתא, שצורתה משולשת (Δ). מהדלתה של מצרים נשפכים מי הנילוס אל הים התיכון.

הנילוס, או "מתת הנילוס" כמו שקראו לו במצרים הקדומה, תרם לארץ המדברית היבשה המון. עד כדי כך שהמצרים הקדמונים ראו בו נהר קדוש וערכו טקסים דתיים רבים שהוקדשו לו. במשך דורות רבים התקיימה מצרים בזכות מימיו והוא נחשב לעורק החיים של המדינה. ההוכחה היפה לכך היא שבעמק הנילוס הפורה מרוכזים כ-90 אחוזים מהאוכלוסייה.

הנהר השיט סוחרים לארצות רחוקות, קיים את החקלאות של מצרים, השקה במי שתייה את המצרים וקיים כפרים ויישובים רבים לאורכו. על גדות הנהר הארוך נולדה ממלכת מצרים הקדומה, מהתרבויות המפוארות והחשובות בהיסטוריה. לאורכו של הנילוס היא הותירה כמה מהאתרים הארכיאולגיים החשובים בעולם.

השם "נילוס" הוא שמו היווני והמוכר בעולם של הנהר. היאור הוא השם העברי שלו, שמופיע בתנ"ך, למשל בסיפור משה בתיבה.


הנה חשיבותו של הנילוס:

https://youtu.be/TI6VaNG8_nE


על המראות של וסביב הנילוס באזור מצרים:

https://youtu.be/TF79jV18sUY


השיט על נהר הנילוס:

https://youtu.be/jjdOlv82kPE


הנילוס כמקור חיים למצרים במשך אלפי שנים:

https://youtu.be/oE2YZZgZWdE


ומפלי הנילוס הכחול באגם טאנה אתיופיה:

https://youtu.be/wo51y825lgc
גן לאומי אשקלון
מה אפשר לראות באתר הגן הלאומי אשקלון?



הגן הלאומי אשקלון, אתר עתיק, מרהיב ושווה ביקור, נמצא על חוף הים שבדרומה של אשקלון.

העיר העתיקה של אשקלון, עיר חוף ארץ ישראלית, הייתה מבוקשת ביותר על עמים ואימפריות.

במהלך ההיסטוריה שלטו באשקלון עמים שונים. בין השולטים בו בתקופות שונות נמצאים כנענים, פלשתים, פיניקים, יוונים, הלניסטים, רומאים, ביזנטים, צלבנים וערבים. כל אחד מהעמים הללו הותיר בה שרידים משלו.


הנה סרטון על פארק אשקלון:

http://youtu.be/jWmLfbo3msM?t=6s
קרב מגידו
איך הוליד קרב מגידו את האימפריה המצרית?



זה היה בימי המלך הצעיר פרעה תחותמס השלישי (Thutmose III), אי שם במאה ה-15 לפני הספירה. מגידו עמדה אז בראש מרד גדול של המלכים הכנענים נגד הממלכה המצרית ששלטה באזור. בתגובה יצא תחותמס השלישי בראש צבאו אל כנען, למסע כיבוש באזור.

כשהתקרב לקרב מגידו (Battle of Megiddo) ידע תחותימס השלישי שצבאו עומד לנהל קרב כנגד 100 ערים כנעניות. העיר קדש, בסוריה של היום, עמדה בראש הכוחות שהמתינו להילחם כנגדו.

המלך הצעיר נועץ ביועציו מהיכן להביא את צבא מצרים לעמק יִזְרְעֶאל. הם הציעו לו לבחור בדרך שעוברת ליד תַעְנָךְ שבדרום ובמיוחד הזהירו אותו מבחירה במעבר המסוכן יותר דרך העמק הצר שבנחל עירון.

תחותמס הצעיר חשב מצדו שדווקא מעבר במקום המסוכן יותר, יפתיע את מלכי כנען, שלא יצפו שמצביא הגיוני יבחר בו להבקעה. לכן הוא בחר לעבור דווקא משם.

ואכן, הסתבר שאויביו לא הציבו לו מארב בנחל עירון. צבא מצרים הצליח להפתיע את הכנענים לחלוטין. רוב כוחות כנען המתינו במקום אחר והמעטים ששרדו את המתקפה המצרית מיהרו להימלט לעיר מגידו.

הם השאירו מאחוריהם את המרכבות והרכוש והחיילים המצרים העדיפו לאסוף את השלל הרב שבמחנה האויב, במקום לרדוף אחריהם ולהשמידם.

תחותמס הטיל על מגידו מצור בן 7 חודשים שבסופו הם נכנעו. המצרים לקחו מהעיר שלל רב וביססו את שליטתם בכנען מחדש. במקום להרוג את השליטים המורדים, העדיף תחותמס להשאירם לשלוט על עריהם, זאת לאחר שנשבעו לו אמונים ושילמו לו מס כבד בזהב וברכוש.

הוא צדק במהלכיו אלה. לאחר קרב קדש ובעקבותיו, הפכה מצרים לאימפריה. דווקא מלך צעיר וחסר נסיון במלחמה הוא שהצליח לנצח בקרב בלתי אפשרי ולבסס שלטון על מלכים מקומיים שהפכו נאמנים לו.

הוא נהג לבקר בערי כנען פעם בשנה ולהפגין שליטה מוחלטת באיזור ומכאן נפתחה לו הדרך לאחת האימפריות החזקות והמפותחות של התקופה.

כל סיפור הקרב תועד בכתובות מצריות עתיקות, כתובות בהירוגליפים, כתב חרטומים, שהופיעו במקדש קרנק שבמצרים.


הנה הרגע בו קיבל תחותמס השלישי את ההחלטה שתכריע את הקרב במגידו:

https://youtu.be/AYUjFRVYNv4?t=25m57s&end=31m37s


ילדה מתארת את מהלכי הקרב:

https://youtu.be/7jZKprCOOPs


תחותימס השלישי מתאר את הקרב:

https://youtu.be/xk_djOgEGFY


סצנת הקרב מסרט:

https://youtu.be/scW0Q1A3LU4


מגידו העתיקה כיום:

https://youtu.be/Fn2HQQyG6Wc


וכל הסרט התיעודי על הקרב שעתיד להפוך את מצרים לאימפריה:

https://youtu.be/AYUjFRVYNv4?long=yes


מהפכת סדום ועמורה
מהו סיפור סדום ועמורה?



סדום ועמורה היו שתיים מהערים שליד ים המלח. ערים אלה הוחרבו בימיו של אברהם אבינו בשל הרשע והפשע שהיו אופייניים להתנהגות התושבים בהן. אברהם, שנודע לו מאלוהים על הגורל הצפוי לסדום, ניסה לבטל את הגזרה. הוא סיכם עם אלוהים שאם יימצאו 50 צדיקים בסדום היא לא תיהרס, אך הוא לא הצליח למצוא אפילו 10 צדיקים בעיר.

רק לוט ומשפחתו נהגו בניגוד לאנשי העיר האחרים. הם אירחו את המלאכים וסרבו להסגירם לתושבי העיר שרצו להשפילם. המלאכים הורו ללוט ולמשפחתו לעזוב את העיר. נאסר עליהם להביט לאחור אך אשת לוט לא עמדה בפיתוי והסתובבה לראות את חורבנה של סדום. בשל כך היא הפכה לנציב מלח.


סיפור סדום ועמורה:

https://youtu.be/t9xRiJZMgcg?long=yes


קדימון של קומדיה המבוססת על סיפור סדום ועמורה (עברית):

https://youtu.be/nRuVKaFrw3o


ו"יצאת צדיק" בגרסת סדום ועמורה (עברית):

https://youtu.be/J78vsWLLwt0


סרט קולנוע מלא על סיפור סדום ועמורה:

https://youtu.be/WWpknxvxLpk?long=yes
איך נראה בית המקדש השני?



על בית המקדש השני, כפי ששופץ על ידי הורדוס, נאמר בתלמוד הבבלי: "מי שלא ראה בנין הורדוס לא ראה בנין נאה מימיו".

ואכן, בית המקדש השני, שנבנה כמה מאות שנים לפני כן על ידי עולי בבל לאחר שיבת ציון, הורחב ושופץ מאד על ידי המלך הורדוס בשנת 19 לפנה"ס. הבניין המפואר ששיפץ הורדוס נראה כך: בראש המקדש ניצב ההיכל ומסביבו חצרות העזרות, הנמוכות יותר ומוקפות החומה. לצד העזרות ניצבו האזורים הארגוניים של בית המקדש ומספר בתי מלאכה שעסקו בתחזוקה של המקדש. החצר החיצונית הייתה "עזרת הנשים". היא שימשה להתכנסויות תפילה וקריאה בתורה.

בשנת 70, פחות מ-90 שנה לאחר השיפוץ, נחרב בית המקדש בידי הרומאים, במהלך דיכוי המרד הגדול של היהודים כנגדם.


הנה בית המקדש, כפי שמשערים שבנה אותו הורדוס:

http://youtu.be/K3lhp9O44ZE


כך עבדו הכוהנים בבית המקדש ביום הכיפורים:

http://youtu.be/E6oEn0JX9Mk


וסיפור בניית בית המקדש השני בידי הורדוס (עברית):

https://youtu.be/Nz_9k0UuIEY?long=yes
איך התרחשה קריעת ים סוף?



יציאת מצרים הייתה נס, אבל בשביל בני ישראל המותשים הייתה קריעת ים סוף הדובדבן שעל העוגה. זה קרה לאחר שפרעה אפשר להם, אחרי 10 המכות, לצאת למדבר להתפלל.

כששלח פרעה את צבאו לרדוף אחריהם, קרע משה את הים ובני ישראל חצו את הים בין הגלים הניצבים ומאפשרים להם לצעוד בו. יש מדענים הסבורים היום שאולי מדובר בנסיגת הים בשל צונאמי. אחרים מזהים איזור שבו יש שפל המאפשר מעבר מצד לצד.

כך או כך, קריעת ים סוף הייתה האירוע שסיים את העבדות. סמל סופי לכך התרחש כשנכנס צבאו של פרעה אל הים והים כיסה אותו ולא השאיר לצבא הגדול והחזק שרדף אחריהם זכר.


הנה סרטון המתאר את קריעת ים סוף (עברית):

https://youtu.be/cVC57jpkY2c


קריעה מהסרטים:

https://youtu.be/lRMOuIu7G1w


סיפורו של משה, מהסנה הבוער ועד לקריעת ים-סוף:

https://youtu.be/d12uOLx5CI0?t=13s


והאם יש הוכחות למקום של חציית ים סוף?

https://youtu.be/AOIRLsCk-TM?long=yes
איזה תכסיס עשה יהושע בכיבוש העי?



לאחר כיבוש יריחו המהיר חשב יהושע בן נון שיכבוש בקלות גם את העי, עיר שניצבה על אם הדרך בין יריחו לבית אל. אך לאחר שנסיון הכיבוש הראשון של יהושע את העיר עי כשל, הוא גילה שסיבת הכישלון היא שישראלי ממחנהו לקח שלל אסור ביריחו. הוא מעניש את הבוזז ולקראת נסיון נוסף לכיבוש העיר, מכין יהושע את אחד המארבים והתכסיסים הקלאסיים של לוחמי העולם העתיק.

יהושע מנחה קבוצה קטנה של לוחמים להתקדם לכיבוש העי ואז לסגת, ממש כמו בנסיון הראשון והכושל, לכיבוש העיר. הוא הניח שתושבי העי ירדפו אחרי הלוחמים הנסוגים וירצו להשמידם וזה בדיוק מה שקרה. אבל לוחמי העי המופתעים גילו לפתע שנפלו למארב של צבא יהודי שהמתין להם, נלחם בהם ובו-בזמן שלח כוח לשרוף את עירם. לוחמי העי שראו את עירם עולה בלהבות איבדו את רוח הלחימה שלהם והובסו בקרב.


הנה סרטון אנימציה שמציג את סיפור כיבוש העי:

http://youtu.be/kn27THpB99o


והסבר על הקרב וכיצד הוא התנהל:

http://youtu.be/CF-Mh9AUB_I
איך נראתה בבל העתיקה?



בָּבֶל (Babylon) הייתה אימפריה עתיקה, ששכנה במסופוטמיה, מדרום לבגדד של היום וחלק מה"סהר הפורה". האימפריה הבבלית התקיימה פעמיים. האימפריה הראשונה עלתה בין המאות ה-18 ל-16 לפני הספירה. האימפריה הבבלית השנייה התקיימה משנת 625 לפני הספירה ועד 539 לפני הספירה, כשכורש מלך פרס כבש את האימפריה ואת בבל הבירה והוריד אותה מגדולתה לתמיד.

מרכז האימפריה הייתה העיר בבל, מקור שמה הוא "באב אל" או "בַּאבּ -אִילִי", כלומר "שער האל". עתיקות בבל נמצאות כ-34 קילומטרים מדרום לעיר בגדד. בבל העתיקה נבנתה על נהר הפרת, שחצה אותה. בחפירות בהריסות העיר נמצאו ארמון נבוכדנאצר, בתל שנקרא כיום אל-צחן, ו"מגדל בבל" החרב, שצורתו זיגורט, מעין פירמידה עגולה. המגדל נבנה מלבני טיט שצופו בלבנים שרופות. במשך מאות שנים לקחו ממנו כפריי הסביבה את הלבנים והוא הושחת לחלוטין.

בחפירות לא נמצאו עד היום עדויות ארכיאולוגיות כלשהן ל"גנים התלויים", משבעת פלאי עולם העתיקים, שידועים רק מההיסטוריה הכתובה.


הנה סיפורה של האימפריה הבבלית (עברית):

https://youtu.be/olh4H076r28


שרידיה של בבל העתיקה:

https://youtu.be/9P0YpyDrmX8


סרטון אנימציה שמדמה בתלת מימד את בבל הקדומה:

http://youtu.be/_EPc6Gn9-zs


חורבות בבל של ימי קדם:

https://youtu.be/ya1Io0F468c


וסרט תיעודי על האימפריה החזקה של בבל:

https://youtu.be/HpHIw-NPGJI?long=yes
למה כולם רוצים את ירושלים?
מה מיוחד בירושלים?
למה ירושלים מיוחדת?


ירושלים היא עיר של שלושת הדתות המאמינות באל אחד. באותה עיר מרוכזים אינספור מסגדים, מנזרים, מקדשים ובתי כנסת, מעתיקים ועד חדשים.

בירושלים נמצאים, זה לצד זה, חורבות בית המקדש היהודי ומגוון זכרונות היסטוריים ושרידי היסטוריה של אימפריות, צבאות ודתות.

בעיר הזו נמצאים אלו ליד אלו ממקומות שכיכבו במקרא ובתנ"ך כולו, דרך שרידי עלילותיו ודרכו האחרונה של ישו הנוצרי ועד למקום בו עלה לפי האמונה המוסלמית הנביא מוחמד לשמיים.

גם אם העיר הזו מסוכסכת וכולם רוצים בה לעצמם ולוחמים עליה, כל בני הדתות המאמינים רואים בירושלים את המקום האחד שבו הם חייבים להיות ולהתפלל לפחות פעם בחייהם.

זו הסיבה שכולם רואים בירושלים סמל לעיר עולמית, שממנה תצא תורה. רק חבל שכל דת איכשהו רוצה אותה רק לעצמה ושום עם לא מוכן להתחלק בה עם עמים אחרים. ירושלים, דווקא משום ההיסטוריה שלה, הלוואי ותזכה להפוך יום אחד לסמל ולמגדלור של שלום.


הנה המיזוג שבין העדות והדתות שבעיר, תחת מדינת ישראל (עברית):

http://youtu.be/3KxxOBRNhrQ


לא מעט מדובר ביהדות על ירושלים של מעלה וירושלים של מטה (עברית):

https://youtu.be/44cGMSa6YFU


קדימון לסרט על יופיה והחשיבות של העיר ירושלים:

http://youtu.be/tejeDb_5WWs?t=4s


וקיצור תולדות ירושלים לאורך אלפי שנים:

http://youtu.be/2mR2W43t6tI
איפה הר העזאזל ואיך הולכים לעזאזל?



האם שמעתם פעם מישהו אומר "לך לעזאזל" או סתם "לעזאזל"? - ובכן, יש מקום כזה.. ג'בל מונטאר, או בעברית הר מונטר שבמדבר יהודה מזוהה על ידי חלק מהחוקרים כהר עזאזל.

לפי המשנה היהודית, כדי לכפר על חטאיהם, אבותינו בתקופת בית שני היו מקריבים עיזים לאלוהים. הם קראו לעז המוקרבת "שעיר לעזאזל" והיו משליכים אותה ממרום הצוק למטה, אל התהום, כדי שיימחלו להם החטאים והאל יסלח וימחל להם. הכהן הגדול הוא שנהג לזרוק את השעיר (הקורבן) ביום הכיפורים.

ורק שתדעו שאם שמעתם מישהו אומר את זה - הוא לא קילל. לפחות משפטית הוא לא קילל. איך זה?

מעשה שהיה כך היה:

המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק ענה פעם "לך לעזאזל" למישהו שהעיר לו על שדיבר אידיש. האדם נפגע ותבע אותו בבית משפט. המשורר נימק לשופט שמדובר במקום שקרוב לירושלים והוא חשב שהאיש ייהנה מטיול בהר העזאזל. השופט קיבל את טענתו של ביאליק וזיכה אותו. הוא אף חייב את התובע לשלם את הוצאות המשפט.


הנה הטיפוס אל הר עזאזל (עברית):

http://youtu.be/L92fjAQ1kt4


טיול להר מונטאר - הר העזאזל (עברית):

https://youtu.be/e3VkpciTxW4?end=140


וסרטון אנימציה של בוגר בצלאל על העזאזל (עברית):

http://youtu.be/y6d5nJ1sOOI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.