» «
אמקור
לאיפה נעלמה חברת אמקור?



בעבר הייתה חברת "אמקור" יצרן המקררים הגדול ביותר בישראל. היא נוסדה כשקמה המדינה ב-1948, כשותפות עסקית בין חברת "אמפא" להסתדרות ולחברת "הארגז". מחיר מקרר של אמקור אז היה כמו 3 משכורות של פועל. מהלקוחות הראשונים של אמקור, אגב, היו ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון ורעייתו פולה.

בשנות ה-60 קמה חברת "תדיראן". על אף שהמקררים שלה לא היו בתחילה איכותיים כמו של אמקור, היא השתפרה והפכה למתחרה משמעותית שלה. בהמשך השנים החלה אמקור לאבד חלקים מהשוק הישראל ותדיראן, כמו גם יבואניות מקררים ומוצרי חשמל מחו"ל, החלה לנגוס בהכנסותיה.

בשנת 2001 סגרה חברת אמקור (שנקראה אז אמפא) את מפעל המקררים שלה ופיטרה את רוב העובדים. החברה הקטנה התמזגה בשלב כלשהו עם חברת תדיראן, פעם המתחרה הגדולה ביותר שלה. מקררי אמקור של היום מיוצרים על ידה. השם נשאר רק זכרון רחוק של מקררים ומוצרים חשמליים לבית הישראלי של פעם.


הנה אריק איינשטיין בפרסומת לאמקור משנות ה-60:

https://youtu.be/wLa8NkFlF10
מקרר
איך עובד המקרר?



שני שלבים לתהליך הקירור:

בשלב הראשון מנוע חשמלי דוחס את גז הקירור והדחיסה גורמת לגז להתחמם. הגז החם מועבר במערכת הצינורות שנמצאת בחלקו האחורי של המקרר ונקראת מקרן, או באנגלית "רדיאטור". זה גורם לחלק גדול מהחום להשתחרר לאוויר, והגז הופך בתהליך הזה לנוזל.

בשלב השני שואבת משאבה חשמלית את הנוזל אל תוך סליל הקירור, שבו הלחץ קטן יותר. הנוזל מקבל אנרגיה מדפנות סליל הקירור ומקרר את הסביבה (ספיגת אנרגיה מקררת תמיד). התהליך גורם לחומר לרתוח ולהפוך בחזרה לגז.

כמובן שיש למקרר בידוד, שנועד לשמור על הקור בפנים ויש גם מנגנון הפשרה, שמפשיר את כל הקרח שהצטבר במקפיא ועוד.


הנה סרטון הסבר לפעולת המקרר:

http://youtu.be/qrcEWhurQl4
הקפאה
מתי החלו להקפיא מזון?



כבר אלפי שנים ידוע שהקפאת המזון (Food freezing) שומרת על טריותו למשך זמן רב.

האדם הקדמון לא ידע שההקפאה מונעת מהחיידקים שבמזון להתפשט ולגרום לריקבון, אבל הבחין שהקור הרב שמר על המזון היטב. לכן התרגלו אבותינו הפרהיסטוריים לשמור מזון בקרח הטבעי ובשלג.

רק עם התפתחות המדע גילו המדענים את החיידקים וכיצד מונע הקור את התפתחותם במזון ואת הריקבון שהם מייצרים בו.

בשנת 1857 פותח המקפיא הראשון. הוא התבסס על גז ולקירור האוויר עד לאפס בתוך המכונה נעשה בו שימוש באמוניה ובפחמן דו-חמצני. כך ניתן היה לראשונה לייצר קרח במכשיר שגם שמר על המזון בטמפרטורה אפסית וגם יכול היה, אמנם לאט, אבל גם להקפיא אותו.

אבל די מהר הסתבר שהאמוניה היא חומר מסוכן ואף קטלני. ניסויים רבים נעשו למציאת גז אחר. רק עם גילוי גז הפריאון ניתן היה לייצר את המקפיאים הביתיים ולהכניס אותם לבתים. אגב, רק בתחילת המאה ה-21 התגלה שגז הפריאון, ששימש מאז כנוזל הקירור העיקרי במקפיא ובמקרר, גורם לנזק לשכבת האוזון באטמוספרה וגם הוא הוחלף.

מכל מקום, בשנת 1929 הציג ברנש אמריקאי בשם קלרנס בירדסאיי את "הקפאת הבזק". המכשיר תפס היטב וגם אם נעשו ניסיונות מקבילים ופחות מוצלחים לשיטות אחרות, המקפיא נוסף למקררים הביתיים שנמגרו לעסקים ולבתים פרטיים, בתחילה של עשירים ובהמשך לכל בית.

מקפיאים ביתיים שימשו לשימור מזון במטבחים ביתיים, בהמשך המאה ה-20 והמאה ה-21. ההוראה הייתה ונשארה לעקרות הבית ולבעלי המקפיאים להקפיא את המזון הקפוא, מיד עם הרכישה.


הנה תולדות הקפאת המזון:

https://youtu.be/uWZwncX_4hk


וכך ניתן גם לשמור את הגלידה לאורך זמן (עברית):

https://youtu.be/naWDMyzHgkU
הקפאה
למה מקפיאים מזון?



הקפאת מזון משמרת אותו ושומרת על טריותו מהרגע שהוא מוקפא, למשך זמן רב ומונעת ריקבון. כך הוא יישמר, עד לזמן שבו הוא מופשר ונאכל.

איך זה קורה?

על ידי הפיכת הלחות העודפת לקרח מעכב תהליך ההקפאה את התפתחות מרבית זני החיידקים ומאט את ריקבון המזון.

ההקפאה מונעת מהחיידקים שבמזון להתפשט, הקור הרב מונע את התרבות החיידקים ועוצר את התפחותם ובעצם את תהליך הריקבון.

התהליך הזה מתחדש רק עם הפשרת המזון אבל אז הציפייה היא שהוא ייאכל במהירות יחסית או יבושל.


הנה סרטון על הקפאת מזון להמשך השבוע:

http://youtu.be/MYuzg6IovkU

מקררים

מקרר חכם
מהו מקרר האינטרנט?



כמעט בכל פעם שמזכירים את האינטרנט של הדברים, מדברים על המקרר שיזמין לנו אוכל בעצמו.

המקרר החכם של חברת LG הוא פלא טכנולוגי שכזה. הוא מנהל כל הזמן רשימה של המזון שנמצא בתוך המקרר ותאריך התפוגה של כך פריט מזון. כשפריט מזון אוזל או פג תוקף, שולח המקרר החכם התרעה ובעליו יכולים להתעדכן ברשימת הקניות המעודכנת, באמצעות הסמארטפון, כשהם עורכים קניות. כך ניתן לקבל החלטות חכמות ולרכוש את המזון באופן חכם לא פחות.

כבר עם מקררי ה-ThinQ הציבה "LG אלקטרוניקה" חזון שאפתני של מקררים שהם מרכזי תקשורת ופעילות משפחתית. אבל עתה המקרר הופך חכם עוד יותר. והוא גם מסייע לבריאות, שכן מקרר האינטרנט יכול להמליץ על מתכונים בריאים שמתבססים על מוצרי המזון המאוחסנים בו.


הנה המקרר החכם:

https://youtu.be/JEZfGWdRacA


הסבר נוסף על המקרר הזה:

https://youtu.be/fhTOyLnoAkg


הנה הדור הקודם עם ה-ThinQ שניבא את מקרר האינטרנט של החברה:

https://youtu.be/eJSYkGHhHnE


האם כך ייראה מקרר העתיד:

https://youtu.be/FN61TLmIv_4
מקרר העתיד
איך יפעל מקרר העתיד?



המקרר החכם של העתיד יהיה ככל הנראה מקרר מאד חכם, שיוכל לדאוג למזון ולבריאות שלנו, גם אם אנו לא נהיה כה חכמים או מרוכזים, גם אם נשכח את החוסרים במטבח שלנו, או את התפוגה של המוצרים שבמקרר.

מקרר העתיד יהיה ככל הנראה חלק מגל ה-IOT (אינטרנט של הדברים). גל זה כולל מכשירים חכמים שמחוברים לרשת ומבצעים פעולות שנועדו להקל על חיינו. המקרר החכם, המקרר המחובר כפי שמכנים אותו יצרנים שונים, יהיה מחובר לרשת לחלוטין. הוא יוכל לעדכן ולהתריע כשהחלב עומד להחמיץ או כשנגמר לנו הקטשופ, ואפילו להזמין את המוצרים החסרים בעצמו מהסופר. מקררי העתיד יוכלו להיות מחוברים למאגרי נתונים וכלים להשוואת מחירים ולבצע הזמנות חכמות של המוצרים הזולים ביותר מכל חנות.


כך יפעל המקרר החכם של העתיד:

https://youtu.be/zUjXtLBMqf4


והנה מקרר עתידי שבו הכל יוכנס לתוך ג'ל שישמר את המזון למאכל:

https://youtu.be/_WfeLIjNoxU?t=1m15s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.