» «
מיצי פרי
מה התרומה של מיצי פירות לגופנו?



כולם מכירים את הטעם המעולה של מיצי הפירות. אבל כדאי לדעת שיש במיצי הפרי גם ויטמינים בריאים, שטובים לגופנו.

במיוחד כדאי לדעת שבפרי הדר ובירקות ירוקים יש ויטמין סי, שתרומתו לגופנו רבה. ויטמין סי במיוחד שומר עלינו מהצטננות ומחזק את העצמות והשיניים שלנו.


הנה סרטון על הבריאות של מיץ סחוט:

http://youtu.be/ZCOyszn7JCA
מיץ תפוזים
איך מייצרים מיץ תפוזים?



הכנת מיץ תפוזים בקרטון או בבקבוקים פירושה שטיפה של התפוזים, מיון שלהם כדי להשתמש רק בתפוזים הטובים, ולבסוף סחיטת התפוזים למיץ. לאחר הסחיטה מחזירים חלק מהתוכן של התפוז לתוך המיץ הסחוט.

זהו. מיץ התפוזים מוכן. מכניסים את המיץ לקרטונים או לבקבוקי המיץ, אורזים בארגזים גדולים ושולחים לשיווק לחנויות. לרוויה!


הנה סרטון שמציג את התהליך:

http://youtu.be/T8KJGtMGMSY?t=4m12s

קיפאון מוחי
למה משקה ברד גורם לכאבי ראש?



קרה לכם פעם ששתיתם משקה ברד בקשית ולפתע הראש כאב לכם מאד? - קוראים לזה "קיפאון מוחי" (Brain Freeze) וזה כואב... מאד.

כאבי הראש העזים (Ice Headache) שאנו מרגישים לעיתים כשאנו שותים או אוכלים משהו קר במיוחד, נגרמים בשל תופעת הקיפאון המוחי. זה קורה במיוחד אם שותים משקאות קרים מאד, כמו משקה ברד, גרניטה (סוג של ברד איטלקי), או אוכלים קרטיב או גלידה קרים במיוחד. הכאבים מופיעים כששותים משקה קר מאד בעזרת קשית, או לאחר שהמזון הקר נוגע בחך שבפינו. במרבית המקרים כאב הראש הזה נמשך עד חצי דקה, אם כי ידועים מקרים בהם הוא ארך עד 5 דקות.

הסיבה לכאב החד שגורם קיפאון מוחי היא הפרשי הטמפרטורה שבין חלל הפה והראש ובין טמפרטורת המזון הקפוא. "הקיפאון המוחי" מורגש לרוב בין העיניים או בעומק תחתית המצח, כשאוכלים גלידה קרה, או בין הרקות - כשמדובר בבליעת משקה קר.

כדי למנוע את הקיפאון המוחי, שתו או איכלו לאט את המזון הקפוא. כך מתרגל הראש לשינוי הטמפרטורה. אם אתם חווים את כאב הראש הקפוא הזה ורוצים להפסיקו - שתו נוזל חמים (מעט חם). אם אין משקה כזה - נסו להרים את קצה הלשון לחך העליון של הפה.


הנה הסבר מפורט של התופעה:

https://youtu.be/MjgCLbwAqSc


ברנש שחווה גלידה טעימה להפליא ומוכן לסבול את הקיפאון במוח:

https://youtu.be/pMXz0BKQOLQ


הנה תחרות שבה נדרשים המשתתפים לשתות משקה ברד על אף כאבי הראש:

https://youtu.be/FEP8PZh5v1Q


ופרסומת עם הקיפאון המוחי:

https://youtu.be/GFjmQF1nlD4
קוקה קולה
מהיכן מגיע השם קוקה קולה?



שמו של הקוקה קולה נגזר משני המרכיבים המיוחדים שלו - עלי צמח הקוקה, צמח מדרום אמריקה שממנו מפיקים גם את סם הקוקאין (כיום הוא אינו נכלל במשקה המפורסם, לאחר תביעה משפטית שהוגשה נגד החברה בשנת 1901) ומאגוזי הקולה, צמח שמקורו באפריקה.


הנה פרסומת לקמפיין שבו משווקים את קוקה קולה כ"אושר" ואת עצמם כ"מפעל האושר":

https://youtu.be/-IgMXhxN6e8


ורגע של כנות מצד החברה המצליחה הזו:

https://www.youtube.com/watch?v=s19ZPmtl66Y


הנה "מפעל האושר" של בקבוקי הקוקה קולה, שבו מספרים את הסיפור של החברה כמו סרט פנטזיה:

https://youtu.be/LV5bpdAx1-8


לקוקה קולה יש הרבה קמפיינים מעניינים, כמו זה שנעשה ב-2011:

https://youtu.be/SQC2moo-pg8


ופרטים שלא ידעתם על קוקה קולה:

https://youtu.be/Iue7AOj9U10?long=yes

משקאות מתוקים

פחית
איך מייצרים פחיות משקה?



בעבר יוצרו פחיות המשקה (Cans) מפלדה, ממש כמו קופסאות השימורים, אבל הפלדה פינתה מקום לאלומיניום הקל והשימושי יותר לתעשייה. כדי לייצר את פחיות השתיה דרושות יריעות אלומיניום דקות, שמהן נפרסות ומעוגלות הפחיות למשקה. פסי ייצור ענקיים מאפשרים הפיכה של אלומיניום גולמי לפחיות משקה אטומות, שבראשן לשונית פתיחה. לשונית זו היא "לשונית קבועה" שפותחה ב-1975 כפתרון בטוח ושימושי יותר, לאחר שהלשוניות הקודמות היו נופלות וגורמות לחבלות וחתכים לבני אדם.

יתרונו של האלומיניום הוא במיחזור הפשוט שלו, כך שניתן לייצר מאותו החומר שוב ושוב פחיות משקה חדשות, קלות וחזקות מאי-פעם.


כך מייצרים פחיות של משקאות:

https://youtu.be/JyumWUg_MXM


עוד סרטון של ייצור פחיות שתייה:

http://youtu.be/V4TVDSWuR5E


והנה המיחזור של פחיות המשקה מאלומיניום:

https://youtu.be/KmMP67eC2tg
משקאות קלים
איך מייצרים משקאות קלים?



תהליך הייצור של משקאות קלים (Beverages) הוא למעשה מילוי של בקבוקים בגזוז.

התהליך מתחיל בשטיפת הבקבוקים, כדי לנקותם מכל לכלוך שעשוי להיות בהם. במקביל, מכינים את המשקה למילוי, על פי המתכון שדרוש להכנתו. לרוב המשקה עשוי מכ-80 אחוז של מים, ממתיק ותרכיז בטעם הרצוי. לאחר מכן, הופכים את המשקה למוגז, בעזרת הקרבונטור - מכשיר מיוחד שמכניס למשקה את בועות הגז שיש בסודה ובמשקאות קלים מוגזים.
זהו. עכשיו סוגרת המכונה כל בקבוק בפקק, מכונה אחרת מוסיפה תווית והמשקה מוכן לאריזה בארגזים.


הנה ייצור של המשקה הקל קוקה קולה:

https://youtu.be/-TLIOHMorFQ


עוד מפס הייצור של המשקה הקל הפופולארי בעולם:

http://youtu.be/QzR5AQ6-VFM


משקאות אנרגיה:

https://youtu.be/-VOLuhRqsNQ


וייצור משקאות לא מוגזים כמו אייס טי ומים בטעמים:

https://youtu.be/bfltJTAIoJk
שיניים
איך לשמור על השיניים?



כדאי לילדים להקפיד על כללים בסיסיים בשמירה על השיניים:

צחצוח פעמיים ביום - כל יום בבוקר ובערב לפני השינה. צחצוח נכון ולמשך 3 דקות (ראו בסרטון).

ארוחות מסודרות - מינימום נשנושים וממתקים לאורך היום.

ממתק אחד ביום - בלי ממתקים נדבקים כמו סוכריות טופי ולא לאכול הרבה ממתקים.

בלי שתייה ממותקת - שתו מים!


הנה סרטון הדרכה מפורט לילדים, לשמירה על השיניים:

http://youtu.be/e7Zc8FdstkE


והמלצה משעשעת של "מומחה":

https://youtu.be/a-4lBkHe17I
קוקה קולה
מי המציא את הקוקה קולה?



הרוקח האמריקאי מאטלנטה, ג'ון סתית' פּמברטון, הוא הממציא של משקה הקוקה-קולה. ידוע שבחייו של פּמברטון שימש המשקה בעיקר למטרות רפואיות. פּמברטון, שנפצע במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית, חיפש תרופה להתמכרותו למורפין - סם שבו השתמשו להקלת הכאב לפצועים במלחמה. מקוקה, אגוז קולה וצמח הדמיאנה, יצר פמברטון משקה עתיר אלכוהול, שזכה לשם "יין קוקה צרפתי של פמברטון".

פמברטון החל לשווק את המשקה כתרופה יעילה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והמרקחת הצליחה באופן יחסי, אם כי לא דווח על הצלחות רפואיות מזהירות שלה..

משנאסר האלכוהול באטלנטה, עם "חוקי היובש" בשנת 1885, נאלץ פמברטון להמציא את המשקה ללא אלכוהול וקרא לו על שם צמח הקוקה ואגוז הקולה - "קוקה קולה".

כמה שנים לאחר מכן רכש את העסק איש עסקים בשם אסה קנדלר, גאון שיווק שהפך את המשקה הסתמי של פמברטון להצלחה אדירה בארה"ב. לגבי שיווק משקה הקוקה-קולה בבקבוקים, היה קנדלר ספקני, אבל הוא הוכח כמחוכם ביותר והפך את המשקה לפופולארי בעולם כולו ולסמל של שיווק חכם ופורץ דרך.


הנה סרטון על המצאת הקוקה קולה:

http://youtu.be/Pdrr3ZxZUOc?t=33s


פרסומת משנת 1961 על מכירת קולה ב-57 מדינות בעולם:

http://youtu.be/FRvgzxlpxts


תולדות הקוקה-קולה:

https://youtu.be/jwCYxwkjw90


וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:

https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes


מי סודה
מי גילה והמציא את מי הסודה?



קשה להעלות על הדעת את טעם החיים של היום ללא משקאות קלים ומוגזים. את התודה על המשקאות האהובים על כולם אנו חייבים לכומר כושל, שלא הצליח בקריירה הדתית שלו, כי היה חוקר באופיו, סקרן ואדם שרצה להבין קצת יותר מאשר לקבל את העולם כמו שהוא.

וכך, במהלך מחקריו הכימיים פורצי הדרך, חקר הכומר והחוקר האנגלי ג'וזף פריסטלי את האוויר במבשלת בירה מקומית בלידס ושם לב שכשהניח קערת מים מעל מכל בירה, הרג האוויר שכיסה את הבירה התוססת את העכברים שהניח שם. מזה הוא למד שהאוויר שמעל לתסס הבירה הוא שונה מהאוויר הרגיל שאנו נושמים.

אבל החלק הלא מתוכנן בניסוייו היה שהוא בדק את טעמם של המים שעברו תהליך דומה וגילה שהם טעימים מאד, על אף שאין להם טעם מסוים. משבדק וגילה שגם ידידיו וחבריו נהנים מהמים המשונים עם בועות הגז, הוא פרסם מאמר שגילה לעולם את סודה של הסודה.

פריסטלי עצמו לא הרוויח דבר מהתגלית המצליחה שלו, אבל גרמני בשם יוהאן שוופס קרא גם הוא את המתכון שפרסם פריסטלי והפך את הסודה לפופולארית בכל אירופה. המפעל שהקים למכירת משקאות מוגזים, מפעל "שוופס", קיים ומצליח עד היום בעולם כולו.


הנה סרטון על ג'וזף פריסטלי:

http://youtu.be/EobWF6_lHJ8?t=2m34s


וכן - לסודה יש טעם והוא נהדר, גם אם הוא נרכש!

https://youtu.be/U3EBsmK3pzk


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.