שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
איך מייצרים משקאות קלים?
תהליך הייצור של משקאות קלים (Beverages) הוא למעשה מילוי של בקבוקים בגזוז.
התהליך מתחיל בשטיפת הבקבוקים, כדי לנקותם מכל לכלוך שעשוי להיות בהם. במקביל, מכינים את המשקה למילוי, על פי המתכון שדרוש להכנתו. לרוב המשקה עשוי מכ-80 אחוז של מים, ממתיק ותרכיז בטעם הרצוי.
לאחר מכן, הופכים את המשקה למוגז, בעזרת הקרבונטור - מכשיר מיוחד שמכניס למשקה את בועות הגז שיש בסודה ובמשקאות קלים מוגזים.
זהו. עכשיו סוגרת המכונה כל בקבוק בפקק, מכונה אחרת מוסיפה תווית והמשקה מוכן לאריזה בארגזים.
הנה ייצור של המשקה הקל קוקה קולה (עברית):
https://youtu.be/-TLIOHMorFQ
עוד מפס הייצור של המשקה הקל הפופולארי בעולם:
http://youtu.be/QzR5AQ6-VFM
משקאות אנרגיה:
https://youtu.be/-VOLuhRqsNQ
ייצור משקאות לא מוגזים כמו אייס טי ומים בטעמים:
https://youtu.be/bfltJTAIoJk
והשפעת מיסים על משקאות מתוקים על הצריכה (עברית):
https://youtu.be/_fi2XlBPoVM?long=yes
תהליך הייצור של משקאות קלים (Beverages) הוא למעשה מילוי של בקבוקים בגזוז.
התהליך מתחיל בשטיפת הבקבוקים, כדי לנקותם מכל לכלוך שעשוי להיות בהם. במקביל, מכינים את המשקה למילוי, על פי המתכון שדרוש להכנתו. לרוב המשקה עשוי מכ-80 אחוז של מים, ממתיק ותרכיז בטעם הרצוי.
לאחר מכן, הופכים את המשקה למוגז, בעזרת הקרבונטור - מכשיר מיוחד שמכניס למשקה את בועות הגז שיש בסודה ובמשקאות קלים מוגזים.
זהו. עכשיו סוגרת המכונה כל בקבוק בפקק, מכונה אחרת מוסיפה תווית והמשקה מוכן לאריזה בארגזים.
הנה ייצור של המשקה הקל קוקה קולה (עברית):
https://youtu.be/-TLIOHMorFQ
עוד מפס הייצור של המשקה הקל הפופולארי בעולם:
http://youtu.be/QzR5AQ6-VFM
משקאות אנרגיה:
https://youtu.be/-VOLuhRqsNQ
ייצור משקאות לא מוגזים כמו אייס טי ומים בטעמים:
https://youtu.be/bfltJTAIoJk
והשפעת מיסים על משקאות מתוקים על הצריכה (עברית):
https://youtu.be/_fi2XlBPoVM?long=yes
כיצד הומצאה הפנטה בגרמניה הנאצית?
הרבה מרורים ורשע תרם הרייך ה-3 לעולם, אבל ממש כמו שעון מקולקל שפעמיים ביממה צודק בשעה שהוא מראה, איכשהו הנאצים הצליחו לתרום דבר מתוק לעולם. לא בריא כמובן, בואו לא נגזים - בכל זאת נאצים, אבל מתוק הוא כן.
מדובר במשקה הפנטה (Fanta), משקה שנולד בימי השלטון הנאצי בגרמניה והוא תוצאה ישירה של הימים הנוראים ההם. וזה לא סתם קרה בימי היטלר, זה קרה ממש בזמן מלחמת העולם השנייה והיה חלק מהמלחמה הגדולה בהיסטוריה ובצל האירועים שליוו אותה.
הכל מתחיל כשבשנת 1940 מפעל קוקה קולה בגרמניה נקלע לקשיים כלכליים ואחרים. בגלל המצב ובשל חוסרים ועניינים ובעיקר שנאה.
אילו קשיים היו שם? - טוב, זה מתחיל מזה שאת התרכיז הסודי לייצור הקוקה קולה מייבאים מאז ומתמיד מארצות הברית. הרי כל העולם יודע שאת הנוסחה לייצור הקוקה קולה שומרת החברה טוב יותר מאשר שומרות אימפריות את הסודות הצבאיים שלהן.
אבל היו שם עוד קשיים לא קטנים. גם אם התרכיז היה מגיע מאמריקה, בגרמניה של מלחמת העולם השנייה לא קל להשיג סוכר בכמויות הדרושות לייצור של משקה הקוקה קולה.
והיה שם גם עניין אידיאולוגי, נאצי. כמו שצריך. הפיהרר הגרמני והלשכה שלו לא אהדו, בלשון המעטה, את המותגים והתעשייה האמריקאיים. הם הרי חשבו על עצמם כהכי טובים בהכל ועוד יותר בתעשייה הגרמנית, שבאותן שנים זינקה לשמיים ביכולות שלה.
בהיעדר פרנסה בייצור של המשקה המרכזי שלה, החליטה הנהלת המפעל לפתח משקה מוגז חדש, על טהרת הגאווה הגרמנית. הם החליטו להתבסס על מרכיבים שהיו ברשותם בגרמניה של אותם ימים. במיוחד עתידים לככב בו חלקי פרי, סיידר תפוחי עץ ומי גבינה. את המתיקות של הסוכר הם החליפו בסכרין, החומר המתקתק שעל שמו אנו מכנים עד היום "סכריני" כל שיר מתקתק בהגזמה...
והם הצליחו. הסניף הגרמני של קוקה קולה פיתח גזוז מתקתק וטעים, בשם הגרמני fantasievoll. תושבי גרמניה התנחמו בו בזמן שחייליהם דורסים במגפיים שלהם את אירופה כולה ומגיעים עד צפון אפריקה ואחר כך ניגפים מפני הרוסים ו...החיילים האמריקאים.
בתום המלחמה ואחרי תבוסת גרמניה, העבירה החברה העולמית של "קוקה קולה" את המשקה לארצות הברית. בעולם החדש הוא זכה להצלחה רבה והיה עם הזמן למותג בזכות עצמו. לא קוקה קולה אבל משקה אהוב מאוד.
כיום משווקת החברה את הפאנטה בעשרות טעמים, מהתפוז הפופולרי והוותיק ועד טעמים כמו ענבים, לימון, מנגו, אננס, פטל, תות ואפילו פסיפלורה.
מדינת ישראל, אגב, הייתה היחידה בעולם שבה המשקה הופץ בשם אחר. הסיבה למרבה הפלא לא הייתה הנאצים. היא הייתה הרבה יותר פרוזאית. בשנות ה-70 נהגה חברת משקאות קטנה מטברייה לשווק משקה "פנטה" משלה. מנהליה סירבו למכור את השם המסחרי הזה לקוקה קולה. לכן הצמידו הפרסומאים בישראל לעולה החדשה והכתומה, את השם "קינלי".
רק שני עשורים אחר כך, בשלהי הניינטיז, תזכה "קוקה קולה" לקבל את האפשרות להשתמש בשם "פנטה" למשקה הגרמני, שהיגר לאמריקה ועלה לארץ.
הנה הסיפור על המצאת הפנטה:
https://youtu.be/0bI4YI65tKc?t=1m06s&end=2m12s
הסבר על קוקה קולה ורווחיה בעידן הנאצי, מהמשקה החדש:
https://youtu.be/OON_iSqRQls
קצת יותר על הנושא:
https://youtu.be/NhjbSYMRByc
פרודיה על המחסור בגרמניה המובסת ומקומה של הפנטה אצל היטלר המובס:
https://youtu.be/eRFJURlyfzw
וסרט תיעודי קצר על המצאת הפנטה בגרמניה הנאצית:
https://youtu.be/cYSHFPKCpzI?long=yes
הרבה מרורים ורשע תרם הרייך ה-3 לעולם, אבל ממש כמו שעון מקולקל שפעמיים ביממה צודק בשעה שהוא מראה, איכשהו הנאצים הצליחו לתרום דבר מתוק לעולם. לא בריא כמובן, בואו לא נגזים - בכל זאת נאצים, אבל מתוק הוא כן.
מדובר במשקה הפנטה (Fanta), משקה שנולד בימי השלטון הנאצי בגרמניה והוא תוצאה ישירה של הימים הנוראים ההם. וזה לא סתם קרה בימי היטלר, זה קרה ממש בזמן מלחמת העולם השנייה והיה חלק מהמלחמה הגדולה בהיסטוריה ובצל האירועים שליוו אותה.
הכל מתחיל כשבשנת 1940 מפעל קוקה קולה בגרמניה נקלע לקשיים כלכליים ואחרים. בגלל המצב ובשל חוסרים ועניינים ובעיקר שנאה.
אילו קשיים היו שם? - טוב, זה מתחיל מזה שאת התרכיז הסודי לייצור הקוקה קולה מייבאים מאז ומתמיד מארצות הברית. הרי כל העולם יודע שאת הנוסחה לייצור הקוקה קולה שומרת החברה טוב יותר מאשר שומרות אימפריות את הסודות הצבאיים שלהן.
אבל היו שם עוד קשיים לא קטנים. גם אם התרכיז היה מגיע מאמריקה, בגרמניה של מלחמת העולם השנייה לא קל להשיג סוכר בכמויות הדרושות לייצור של משקה הקוקה קולה.
והיה שם גם עניין אידיאולוגי, נאצי. כמו שצריך. הפיהרר הגרמני והלשכה שלו לא אהדו, בלשון המעטה, את המותגים והתעשייה האמריקאיים. הם הרי חשבו על עצמם כהכי טובים בהכל ועוד יותר בתעשייה הגרמנית, שבאותן שנים זינקה לשמיים ביכולות שלה.
בהיעדר פרנסה בייצור של המשקה המרכזי שלה, החליטה הנהלת המפעל לפתח משקה מוגז חדש, על טהרת הגאווה הגרמנית. הם החליטו להתבסס על מרכיבים שהיו ברשותם בגרמניה של אותם ימים. במיוחד עתידים לככב בו חלקי פרי, סיידר תפוחי עץ ומי גבינה. את המתיקות של הסוכר הם החליפו בסכרין, החומר המתקתק שעל שמו אנו מכנים עד היום "סכריני" כל שיר מתקתק בהגזמה...
והם הצליחו. הסניף הגרמני של קוקה קולה פיתח גזוז מתקתק וטעים, בשם הגרמני fantasievoll. תושבי גרמניה התנחמו בו בזמן שחייליהם דורסים במגפיים שלהם את אירופה כולה ומגיעים עד צפון אפריקה ואחר כך ניגפים מפני הרוסים ו...החיילים האמריקאים.
בתום המלחמה ואחרי תבוסת גרמניה, העבירה החברה העולמית של "קוקה קולה" את המשקה לארצות הברית. בעולם החדש הוא זכה להצלחה רבה והיה עם הזמן למותג בזכות עצמו. לא קוקה קולה אבל משקה אהוב מאוד.
כיום משווקת החברה את הפאנטה בעשרות טעמים, מהתפוז הפופולרי והוותיק ועד טעמים כמו ענבים, לימון, מנגו, אננס, פטל, תות ואפילו פסיפלורה.
מדינת ישראל, אגב, הייתה היחידה בעולם שבה המשקה הופץ בשם אחר. הסיבה למרבה הפלא לא הייתה הנאצים. היא הייתה הרבה יותר פרוזאית. בשנות ה-70 נהגה חברת משקאות קטנה מטברייה לשווק משקה "פנטה" משלה. מנהליה סירבו למכור את השם המסחרי הזה לקוקה קולה. לכן הצמידו הפרסומאים בישראל לעולה החדשה והכתומה, את השם "קינלי".
רק שני עשורים אחר כך, בשלהי הניינטיז, תזכה "קוקה קולה" לקבל את האפשרות להשתמש בשם "פנטה" למשקה הגרמני, שהיגר לאמריקה ועלה לארץ.
הנה הסיפור על המצאת הפנטה:
https://youtu.be/0bI4YI65tKc?t=1m06s&end=2m12s
הסבר על קוקה קולה ורווחיה בעידן הנאצי, מהמשקה החדש:
https://youtu.be/OON_iSqRQls
קצת יותר על הנושא:
https://youtu.be/NhjbSYMRByc
פרודיה על המחסור בגרמניה המובסת ומקומה של הפנטה אצל היטלר המובס:
https://youtu.be/eRFJURlyfzw
וסרט תיעודי קצר על המצאת הפנטה בגרמניה הנאצית:
https://youtu.be/cYSHFPKCpzI?long=yes
מה התרומה של מיצי פירות לגופנו?
כולם מכירים את הטעם המעולה של מיצי הפירות. אבל כדאי לדעת שיש במיצי הפרי גם ויטמינים בריאים, שטובים לגופנו.
במיוחד כדאי לדעת שבפרי הדר ובירקות ירוקים יש ויטמין סי, שתרומתו לגופנו רבה. ויטמין סי במיוחד שומר עלינו מהצטננות ומחזק את העצמות והשיניים שלנו.
הנה הבריאות שבמיץ סחוט (עברית):
http://youtu.be/ZCOyszn7JCA
כולם מכירים את הטעם המעולה של מיצי הפירות. אבל כדאי לדעת שיש במיצי הפרי גם ויטמינים בריאים, שטובים לגופנו.
במיוחד כדאי לדעת שבפרי הדר ובירקות ירוקים יש ויטמין סי, שתרומתו לגופנו רבה. ויטמין סי במיוחד שומר עלינו מהצטננות ומחזק את העצמות והשיניים שלנו.
הנה הבריאות שבמיץ סחוט (עברית):
http://youtu.be/ZCOyszn7JCA
מהו משקה התמרינדי והפרי שממנו הוא עשוי?
תמרינדי (Tamarind או Tamr Hendi) הוא פרי שבא מעץ התמרינד ההודי (TAMARINDUS INDICA), הוא עץ גדול שממנו בא פרי ממשפחת הקטניות. נופו של העץ גדול ועליו מנוצים. מקורו בסודן וביערות מדגסקר, כמו גם בסוואנה האפריקאית. עצים רבים כאלו גדלים באיי סיישל.
מעץ התמרינד יוצרים את התמרינדי, אחד המשקאות העתיקים והפופולריים ברחובות המזרח. כי משקה התמרינדי הקר והמתוק הוא נווה מדבר בחום הקיץ המזרח תיכוני.
כבר במאה ה-4 לפני הספירה הפרי היה ידוע במצרים הפרעונית וביוון העתיקה. הוא הגיע עד הודו וממנה נפוץ אל פרס ואל חצי האי הערבי. בערב ובמזרח התיכון הוא זכה לשם המסלף את מקורו, "תמר הינדי". שם שאומץ בשאר מדינות העולם.
עצי התמרינדי מאוד נפוצים כיום בדרום הודו. הם משמשים כיום לא רק כעצי פרי אלא גם לנוי והצללה בצידי הדרך. בקליפת העץ משתמשים לרפואה עממית, מבעיות עיכול וקיבה ועד תרופה נגד מלריה.
כמשקה טעים וזול, הוא כאמור להיט עממי. לעיתים הוא נקרא ארק סוס (Erk Sous) ובמקומות אחרים קוראים לו ליקוריץ (Licorice).
הפרי הזה הוא הבסיס להכנת משקה התמרהינדי הפופולרי, אבל הוא לא רק משקה נהדר, אלא גם בסיס לרטבים ולהוספת טעמים לאוכל מוקפץ, לממולאים ולתבשילי בשר נהדרים.
לפרי עצמו תרמילים גדולים, עם זרעים גדולים, עטופים בציפה חומה, עסיסית בטעם חמוץ מתוק. מסביבם קליפה אבנית. מהציפה שמסביב לזרעים מכינים את המשקה הטעים של התמרינדי, כמו גם ממתקים עתיקים שעשויים ממנו.
הפרי הטרי והירוק מריר וחומצי. הוא אורח של קבע במאכלים מלוחים ומתובלים. הפרי הבשל, לעומת זאת,הרבה יותר מתוק אבל עדיין חמוץ מאוד. הוא משמש לקינוחים, חטיפים ולמשקאות ממותקים. בתאילנד יש מיני תמרינדי מתורבתים, עם מרירות נמוכה מאוד. את אלה אוכלים שם גם בתור פרי טרי.
#אפשר מתכון?
את התמרינדי אפשר לקנות כיום באריזת ואקום ובה התרמילים דחוסים בחתיכות.
הכנת תרכיז תמרינדי היא פשוטה: השריה של 200 גרם תמרינדי לכל הלילה, הרתחה בסיר ואז הוספה של 3 כוסות סוכר וערבוב מדי פעם. הנמכה לאש בינונית ובישול של עוד 15 דקות ואז צינון לטמפרטורת החדר. סינון מהיר במסננת והכנסה לקירור במקרר. מגישים בכוס, ביחס של 1/3 תרכיז ו-2/3 מים קרים וכמה קוביות קרח. לרוויה!
הנה דבריו של מוכר התמרינדי באילת (עברית):
https://youtu.be/2wXhQPgbdLI?t=8
מוכרי רחוב בקהיר מספרים על מכירת ה"ארק סוס":
https://youtu.be/5gyig-Z41Z0
מוכרי התמרינדי ברחוב הם לא פעם אטרקציה של ממש:
https://youtu.be/aYDQiaCkFpc?t=14
על פרי התמרינדי:
https://youtu.be/PQCjpyVHn7M
גם הטעם של הפרי עצמו הוא נפלא:
https://youtu.be/CPtEd0o_zaU
מתכון לתמרינדי ביתי:
https://youtu.be/cq7_jbHpCV8
והמתחרה - מוכר הליקוריץ ברחוב:
https://youtu.be/lrgKZdeUS0E
תמרינדי (Tamarind או Tamr Hendi) הוא פרי שבא מעץ התמרינד ההודי (TAMARINDUS INDICA), הוא עץ גדול שממנו בא פרי ממשפחת הקטניות. נופו של העץ גדול ועליו מנוצים. מקורו בסודן וביערות מדגסקר, כמו גם בסוואנה האפריקאית. עצים רבים כאלו גדלים באיי סיישל.
מעץ התמרינד יוצרים את התמרינדי, אחד המשקאות העתיקים והפופולריים ברחובות המזרח. כי משקה התמרינדי הקר והמתוק הוא נווה מדבר בחום הקיץ המזרח תיכוני.
כבר במאה ה-4 לפני הספירה הפרי היה ידוע במצרים הפרעונית וביוון העתיקה. הוא הגיע עד הודו וממנה נפוץ אל פרס ואל חצי האי הערבי. בערב ובמזרח התיכון הוא זכה לשם המסלף את מקורו, "תמר הינדי". שם שאומץ בשאר מדינות העולם.
עצי התמרינדי מאוד נפוצים כיום בדרום הודו. הם משמשים כיום לא רק כעצי פרי אלא גם לנוי והצללה בצידי הדרך. בקליפת העץ משתמשים לרפואה עממית, מבעיות עיכול וקיבה ועד תרופה נגד מלריה.
כמשקה טעים וזול, הוא כאמור להיט עממי. לעיתים הוא נקרא ארק סוס (Erk Sous) ובמקומות אחרים קוראים לו ליקוריץ (Licorice).
הפרי הזה הוא הבסיס להכנת משקה התמרהינדי הפופולרי, אבל הוא לא רק משקה נהדר, אלא גם בסיס לרטבים ולהוספת טעמים לאוכל מוקפץ, לממולאים ולתבשילי בשר נהדרים.
לפרי עצמו תרמילים גדולים, עם זרעים גדולים, עטופים בציפה חומה, עסיסית בטעם חמוץ מתוק. מסביבם קליפה אבנית. מהציפה שמסביב לזרעים מכינים את המשקה הטעים של התמרינדי, כמו גם ממתקים עתיקים שעשויים ממנו.
הפרי הטרי והירוק מריר וחומצי. הוא אורח של קבע במאכלים מלוחים ומתובלים. הפרי הבשל, לעומת זאת,הרבה יותר מתוק אבל עדיין חמוץ מאוד. הוא משמש לקינוחים, חטיפים ולמשקאות ממותקים. בתאילנד יש מיני תמרינדי מתורבתים, עם מרירות נמוכה מאוד. את אלה אוכלים שם גם בתור פרי טרי.
#אפשר מתכון?
את התמרינדי אפשר לקנות כיום באריזת ואקום ובה התרמילים דחוסים בחתיכות.
הכנת תרכיז תמרינדי היא פשוטה: השריה של 200 גרם תמרינדי לכל הלילה, הרתחה בסיר ואז הוספה של 3 כוסות סוכר וערבוב מדי פעם. הנמכה לאש בינונית ובישול של עוד 15 דקות ואז צינון לטמפרטורת החדר. סינון מהיר במסננת והכנסה לקירור במקרר. מגישים בכוס, ביחס של 1/3 תרכיז ו-2/3 מים קרים וכמה קוביות קרח. לרוויה!
הנה דבריו של מוכר התמרינדי באילת (עברית):
https://youtu.be/2wXhQPgbdLI?t=8
מוכרי רחוב בקהיר מספרים על מכירת ה"ארק סוס":
https://youtu.be/5gyig-Z41Z0
מוכרי התמרינדי ברחוב הם לא פעם אטרקציה של ממש:
https://youtu.be/aYDQiaCkFpc?t=14
על פרי התמרינדי:
https://youtu.be/PQCjpyVHn7M
גם הטעם של הפרי עצמו הוא נפלא:
https://youtu.be/CPtEd0o_zaU
מתכון לתמרינדי ביתי:
https://youtu.be/cq7_jbHpCV8
והמתחרה - מוכר הליקוריץ ברחוב:
https://youtu.be/lrgKZdeUS0E
משקאות מתוקים
איך מייצרים מיץ תפוזים?
הכנת מיץ תפוזים בקרטון או בבקבוקים פירושה שטיפה של התפוזים, מיון שלהם כדי להשתמש רק בתפוזים הטובים, ולבסוף סחיטת התפוזים למיץ. לאחר הסחיטה מחזירים חלק מהתוכן של התפוז לתוך המיץ הסחוט.
זהו. מיץ התפוזים מוכן. מכניסים את המיץ לקרטונים או לבקבוקי המיץ, אורזים בארגזים גדולים ושולחים לשיווק לחנויות. לרוויה!
כך מייצרים מיץ תפוזים טבעי:
https://youtu.be/kvWrLXwJzck
עוד על התהליך:
http://youtu.be/T8KJGtMGMSY?t=4m12s
ההיסטוריה האמריקאית של המיץ הזה:
https://youtu.be/u2GRQ96v3J8
ואיך הפך מיץ התפוזים פופולרי כל כך?
https://youtu.be/dCLuP0ky68I?long=yes
הכנת מיץ תפוזים בקרטון או בבקבוקים פירושה שטיפה של התפוזים, מיון שלהם כדי להשתמש רק בתפוזים הטובים, ולבסוף סחיטת התפוזים למיץ. לאחר הסחיטה מחזירים חלק מהתוכן של התפוז לתוך המיץ הסחוט.
זהו. מיץ התפוזים מוכן. מכניסים את המיץ לקרטונים או לבקבוקי המיץ, אורזים בארגזים גדולים ושולחים לשיווק לחנויות. לרוויה!
כך מייצרים מיץ תפוזים טבעי:
https://youtu.be/kvWrLXwJzck
עוד על התהליך:
http://youtu.be/T8KJGtMGMSY?t=4m12s
ההיסטוריה האמריקאית של המיץ הזה:
https://youtu.be/u2GRQ96v3J8
ואיך הפך מיץ התפוזים פופולרי כל כך?
https://youtu.be/dCLuP0ky68I?long=yes
מהיכן מגיע השם קוקה קולה?
שמו של הקוקה קולה נגזר משני המרכיבים המיוחדים שלו - עלי צמח הקוקה, צמח מדרום אמריקה שממנו מפיקים גם את סם הקוקאין (כיום הוא אינו נכלל במשקה המפורסם, לאחר תביעה משפטית שהוגשה נגד החברה בשנת 1901) ומאגוזי הקולה, צמח שמקורו באפריקה.
הנה פרסומת לקמפיין שבו משווקים את קוקה קולה כ"אושר" ואת עצמם כ"מפעל האושר":
https://youtu.be/-IgMXhxN6e8
ורגע של כנות מצד החברה המצליחה הזו:
https://www.youtube.com/watch?v=s19ZPmtl66Y
הנה "מפעל האושר" של בקבוקי הקוקה קולה, שבו מספרים את הסיפור של החברה כמו סרט פנטזיה:
https://youtu.be/LV5bpdAx1-8
לקוקה קולה יש הרבה קמפיינים מעניינים, כמו זה שנעשה ב-2011:
https://youtu.be/SQC2moo-pg8
ופרטים שלא ידעתם על קוקה קולה:
https://youtu.be/Iue7AOj9U10?long=yes
שמו של הקוקה קולה נגזר משני המרכיבים המיוחדים שלו - עלי צמח הקוקה, צמח מדרום אמריקה שממנו מפיקים גם את סם הקוקאין (כיום הוא אינו נכלל במשקה המפורסם, לאחר תביעה משפטית שהוגשה נגד החברה בשנת 1901) ומאגוזי הקולה, צמח שמקורו באפריקה.
הנה פרסומת לקמפיין שבו משווקים את קוקה קולה כ"אושר" ואת עצמם כ"מפעל האושר":
https://youtu.be/-IgMXhxN6e8
ורגע של כנות מצד החברה המצליחה הזו:
https://www.youtube.com/watch?v=s19ZPmtl66Y
הנה "מפעל האושר" של בקבוקי הקוקה קולה, שבו מספרים את הסיפור של החברה כמו סרט פנטזיה:
https://youtu.be/LV5bpdAx1-8
לקוקה קולה יש הרבה קמפיינים מעניינים, כמו זה שנעשה ב-2011:
https://youtu.be/SQC2moo-pg8
ופרטים שלא ידעתם על קוקה קולה:
https://youtu.be/Iue7AOj9U10?long=yes
מהו בריין פריז ולמה הראש כואב ממשהו קפוא?
קרה לכם פעם ששתיתם משקה ברד בקשית ולפתע הראש כאב לכם מאד? - קוראים לזה "קיפאון מוחי" (Brain Freeze) וזה כואב... מאד.
כאבי הראש העזים (Ice Headache) שאנו מרגישים לעיתים כשאנו שותים או אוכלים משהו קר במיוחד, נגרמים בשל תופעת הקיפאון המוחי. זה קורה במיוחד אם שותים משקאות קרים מאד, כמו משקה ברד, גרניטה (סוג של ברד איטלקי), או אוכלים קרטיב או גלידה קרים במיוחד.
הכאבים מופיעים כששותים משקה קר מאד בעזרת קשית, או לאחר שהמזון הקר נוגע בחך שבפינו. במרבית המקרים כאב הראש הזה נמשך עד חצי דקה, אם כי ידועים מקרים בהם הוא ארך עד 5 דקות.
הסיבה לכאב החד שגורם קיפאון מוחי היא הפרשי הטמפרטורה שבין חלל הפה והראש ובין טמפרטורת המזון הקפוא. "הקיפאון המוחי" מורגש לרוב בין העיניים או בעומק תחתית המצח, כשאוכלים גלידה קרה, או בין הרקות - כשמדובר בבליעת משקה קר.
כדי למנוע את הקיפאון המוחי, שתו או איכלו לאט את המזון הקפוא. כך מתרגל הראש לשינוי הטמפרטורה. אם אתם חווים את כאב הראש הקפוא הזה ורוצים להפסיקו - שתו נוזל חמים (מעט חם). אם אין משקה כזה - נסו להרים את קצה הלשון לחך העליון של הפה.
הנה הסבר מפורט של התופעה:
https://youtu.be/MjgCLbwAqSc
ברנש שחווה גלידה טעימה להפליא ומוכן לסבול את הקיפאון במוח:
https://youtu.be/pMXz0BKQOLQ
ופרסומת עם הקיפאון המוחי:
https://youtu.be/GFjmQF1nlD4
קרה לכם פעם ששתיתם משקה ברד בקשית ולפתע הראש כאב לכם מאד? - קוראים לזה "קיפאון מוחי" (Brain Freeze) וזה כואב... מאד.
כאבי הראש העזים (Ice Headache) שאנו מרגישים לעיתים כשאנו שותים או אוכלים משהו קר במיוחד, נגרמים בשל תופעת הקיפאון המוחי. זה קורה במיוחד אם שותים משקאות קרים מאד, כמו משקה ברד, גרניטה (סוג של ברד איטלקי), או אוכלים קרטיב או גלידה קרים במיוחד.
הכאבים מופיעים כששותים משקה קר מאד בעזרת קשית, או לאחר שהמזון הקר נוגע בחך שבפינו. במרבית המקרים כאב הראש הזה נמשך עד חצי דקה, אם כי ידועים מקרים בהם הוא ארך עד 5 דקות.
הסיבה לכאב החד שגורם קיפאון מוחי היא הפרשי הטמפרטורה שבין חלל הפה והראש ובין טמפרטורת המזון הקפוא. "הקיפאון המוחי" מורגש לרוב בין העיניים או בעומק תחתית המצח, כשאוכלים גלידה קרה, או בין הרקות - כשמדובר בבליעת משקה קר.
כדי למנוע את הקיפאון המוחי, שתו או איכלו לאט את המזון הקפוא. כך מתרגל הראש לשינוי הטמפרטורה. אם אתם חווים את כאב הראש הקפוא הזה ורוצים להפסיקו - שתו נוזל חמים (מעט חם). אם אין משקה כזה - נסו להרים את קצה הלשון לחך העליון של הפה.
הנה הסבר מפורט של התופעה:
https://youtu.be/MjgCLbwAqSc
ברנש שחווה גלידה טעימה להפליא ומוכן לסבול את הקיפאון במוח:
https://youtu.be/pMXz0BKQOLQ
ופרסומת עם הקיפאון המוחי:
https://youtu.be/GFjmQF1nlD4
למה משתמשים באלומיניום לפחיות משקה?
אם בעבר נהגו לייצר את פחיות המשקה (Cans) מפלדה, החלו עם הזמן לעבור לייצור של פחיות משקה מאלומיניום
כיום מיוצרות מרבית פחיות השתייה בעולם מאלומיניום. היתרון הגדול של האלומיניום כחומר לייצור של פחיות משקה נעוץ בכך שלא נוצרת בו קורוזיה או חלודה. הוא גם לא משרה טעם במשקאות, מה שמבטיח ליצרנים חומר קלאסי למשקאות שלהם.
יתרונות אלו הפכו את האלומיניום לחומר השימושי והנפוץ ביותר בעולם, לייצור של אריזות מזון ומשקאות. כיום מעריכים את מספר פחיות המשקה המיוצרות בכל שנה בעולם, בכמעט 300 מיליארד פחיות משקה.
אבל יתרונו הנוסף של האלומיניום הוא במיחזור הנוח והפשוט שלו. שוב ושוב ממחזרת התעשייה את אותו חומר ומייצרת פחיות משקה חדשות, שהן קלות לשינוע וחזקות מאד. מעריכים שבכל דקה ממוחזרות כיום מעל 100,000 פחיות שתייה בעולם.
כך מייצרים פחיות של משקאות:
http://youtu.be/V4TVDSWuR5E
וכך ממחזרים את האלומיניום של פחיות המשקה:
https://youtu.be/KmMP67eC2tg
אם בעבר נהגו לייצר את פחיות המשקה (Cans) מפלדה, החלו עם הזמן לעבור לייצור של פחיות משקה מאלומיניום
כיום מיוצרות מרבית פחיות השתייה בעולם מאלומיניום. היתרון הגדול של האלומיניום כחומר לייצור של פחיות משקה נעוץ בכך שלא נוצרת בו קורוזיה או חלודה. הוא גם לא משרה טעם במשקאות, מה שמבטיח ליצרנים חומר קלאסי למשקאות שלהם.
יתרונות אלו הפכו את האלומיניום לחומר השימושי והנפוץ ביותר בעולם, לייצור של אריזות מזון ומשקאות. כיום מעריכים את מספר פחיות המשקה המיוצרות בכל שנה בעולם, בכמעט 300 מיליארד פחיות משקה.
אבל יתרונו הנוסף של האלומיניום הוא במיחזור הנוח והפשוט שלו. שוב ושוב ממחזרת התעשייה את אותו חומר ומייצרת פחיות משקה חדשות, שהן קלות לשינוע וחזקות מאד. מעריכים שבכל דקה ממוחזרות כיום מעל 100,000 פחיות שתייה בעולם.
כך מייצרים פחיות של משקאות:
http://youtu.be/V4TVDSWuR5E
וכך ממחזרים את האלומיניום של פחיות המשקה:
https://youtu.be/KmMP67eC2tg
איך מייצרים פחיות משקה?
בעבר יוצרו פחיות המשקה (Cans) מפלדה, ממש כמו קופסאות השימורים, אבל הפלדה פינתה מקום לאלומיניום הקל והשימושי יותר לתעשייה. כדי לייצר את פחיות השתיה דרושות יריעות אלומיניום דקות, שמהן נפרסות ומעוגלות הפחיות למשקה. פסי ייצור ענקיים מאפשרים הפיכה של אלומיניום גולמי לפחיות משקה אטומות, שבראשן לשונית פתיחה. לשונית זו היא "לשונית קבועה" שפותחה ב-1975 כפתרון בטוח ושימושי יותר, לאחר שהלשוניות הקודמות היו נופלות וגורמות לחבלות וחתכים לבני אדם.
יתרונו של האלומיניום הוא במיחזור הפשוט שלו, כך שניתן לייצר מאותו החומר שוב ושוב פחיות משקה חדשות, קלות וחזקות מאי-פעם.
כך מייצרים פחיות של משקאות:
https://youtu.be/JyumWUg_MXM
עוד סרטון של ייצור פחיות שתייה:
http://youtu.be/V4TVDSWuR5E
והנה המיחזור של פחיות המשקה מאלומיניום:
https://youtu.be/KmMP67eC2tg
בעבר יוצרו פחיות המשקה (Cans) מפלדה, ממש כמו קופסאות השימורים, אבל הפלדה פינתה מקום לאלומיניום הקל והשימושי יותר לתעשייה. כדי לייצר את פחיות השתיה דרושות יריעות אלומיניום דקות, שמהן נפרסות ומעוגלות הפחיות למשקה. פסי ייצור ענקיים מאפשרים הפיכה של אלומיניום גולמי לפחיות משקה אטומות, שבראשן לשונית פתיחה. לשונית זו היא "לשונית קבועה" שפותחה ב-1975 כפתרון בטוח ושימושי יותר, לאחר שהלשוניות הקודמות היו נופלות וגורמות לחבלות וחתכים לבני אדם.
יתרונו של האלומיניום הוא במיחזור הפשוט שלו, כך שניתן לייצר מאותו החומר שוב ושוב פחיות משקה חדשות, קלות וחזקות מאי-פעם.
כך מייצרים פחיות של משקאות:
https://youtu.be/JyumWUg_MXM
עוד סרטון של ייצור פחיות שתייה:
http://youtu.be/V4TVDSWuR5E
והנה המיחזור של פחיות המשקה מאלומיניום:
https://youtu.be/KmMP67eC2tg
מהו משקה קנה סוכר או קנה הסוף?
מיץ קנה סוכר (Sugarcane Juice), או מיץ קנה, הוא משקה טבעי, מרענן ומתוק שנעשה בארצות רבות מקנה סוכר טרי שנדחס ונסחט היטב. לתרמילאים ומטיילים בעולם שתיית המיץ הזה היא חלק בלתי נפרד מהטיול לארצות כמו מצרים, הודו, ברזיל וכדומה.
קנה הסוכר ידוע בתכולת הסוכר הגבוהה שלו. זהו עשב גבוה ורב שנתי. משום צריכת המים הגבוהה שלו, הוא גדל בעיקר באזורים טרופיים וסובטרופיים באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית.
בדוכנים בכל רחבי אסיה מוכרים את המשקה הקר. במדינות רבות המיץ מופק ונסחט במקום, מקני סוכר גבוהים. אלה שצומחים ליד נהרות גדולים, כמו הנילוס במצרים ונהרות דומים ברחבי אסיה, כולל בתאילנד, הודו, קמבודיה ועוד.
ההכנה פשוטה. בתחילה קוטפים את גבעולי הצמח, כלומר את קני הסוכר. מעבירים אותם למכונת ריסוק, המחלצת מהם את המיץ. לאחר מכן מוציאים מהמיץ את הלכלוך, על ידי סינון.
במקומות רבים מוסיפים למיץ קנה סוכר מעט מיצים המוסיפים לו טעם. ביניהם מיץ ליים, ג'ינג'ר או נענע שמעניקים לו טעמים ייחודיים. עוד מפיקים בעולם מקנה הסוכר משקאות אלכוהוליים כמו רום וקשאסה.
המדהים הוא מיץ קנה הסוכר הטבעי ידוע כבריא. הערכים התזונתיים שלו גבוהים, הוא עשיר בוויטמינים, נוגדי חמצון ובמינרלים כמו ברזל, סידן ואשלגן. ואם כל הטוב הזה לא מספיק, אז הוא גם משקה דל שומן בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו הוא גם מקור אנרגיה מצוין לגוף.
הנה הכנת משקה הקנה המצרי:
https://youtu.be/U7MrUXfkl0A
משקה קנה בתאילנד (עברית):
https://youtu.be/Q__DWRv7X3Q
על משקה הקנה בעולם:
https://youtu.be/l_Q2bFDogFM
מסחטת קנה בהודו (עברית):
https://youtu.be/AA4duXg3jaY
בהמה סוחטת קנה:
https://youtu.be/dXWAIwjQWZI
משקה קנה בסינגפור:
https://youtu.be/8JBeUx4XoS4
סוחטת קנה סוכר בקמבודיה:
https://youtu.be/hkgNAZ6HO8Y
וסוחטי קנה בתאילנד:
https://youtu.be/JfGKqkfvHZY
מיץ קנה סוכר (Sugarcane Juice), או מיץ קנה, הוא משקה טבעי, מרענן ומתוק שנעשה בארצות רבות מקנה סוכר טרי שנדחס ונסחט היטב. לתרמילאים ומטיילים בעולם שתיית המיץ הזה היא חלק בלתי נפרד מהטיול לארצות כמו מצרים, הודו, ברזיל וכדומה.
קנה הסוכר ידוע בתכולת הסוכר הגבוהה שלו. זהו עשב גבוה ורב שנתי. משום צריכת המים הגבוהה שלו, הוא גדל בעיקר באזורים טרופיים וסובטרופיים באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית.
בדוכנים בכל רחבי אסיה מוכרים את המשקה הקר. במדינות רבות המיץ מופק ונסחט במקום, מקני סוכר גבוהים. אלה שצומחים ליד נהרות גדולים, כמו הנילוס במצרים ונהרות דומים ברחבי אסיה, כולל בתאילנד, הודו, קמבודיה ועוד.
ההכנה פשוטה. בתחילה קוטפים את גבעולי הצמח, כלומר את קני הסוכר. מעבירים אותם למכונת ריסוק, המחלצת מהם את המיץ. לאחר מכן מוציאים מהמיץ את הלכלוך, על ידי סינון.
במקומות רבים מוסיפים למיץ קנה סוכר מעט מיצים המוסיפים לו טעם. ביניהם מיץ ליים, ג'ינג'ר או נענע שמעניקים לו טעמים ייחודיים. עוד מפיקים בעולם מקנה הסוכר משקאות אלכוהוליים כמו רום וקשאסה.
המדהים הוא מיץ קנה הסוכר הטבעי ידוע כבריא. הערכים התזונתיים שלו גבוהים, הוא עשיר בוויטמינים, נוגדי חמצון ובמינרלים כמו ברזל, סידן ואשלגן. ואם כל הטוב הזה לא מספיק, אז הוא גם משקה דל שומן בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו הוא גם מקור אנרגיה מצוין לגוף.
הנה הכנת משקה הקנה המצרי:
https://youtu.be/U7MrUXfkl0A
משקה קנה בתאילנד (עברית):
https://youtu.be/Q__DWRv7X3Q
על משקה הקנה בעולם:
https://youtu.be/l_Q2bFDogFM
מסחטת קנה בהודו (עברית):
https://youtu.be/AA4duXg3jaY
בהמה סוחטת קנה:
https://youtu.be/dXWAIwjQWZI
משקה קנה בסינגפור:
https://youtu.be/8JBeUx4XoS4
סוחטת קנה סוכר בקמבודיה:
https://youtu.be/hkgNAZ6HO8Y
וסוחטי קנה בתאילנד:
https://youtu.be/JfGKqkfvHZY
איך לשמור על השיניים?
כדאי לילדים להקפיד על כללים בסיסיים בשמירה על השיניים:
צחצוח פעמיים ביום - כל יום בבוקר ובערב לפני השינה. צחצוח נכון ולמשך 3 דקות (ראו בסרטון).
ארוחות מסודרות - מינימום נשנושים וממתקים לאורך היום.
ממתק אחד ביום - בלי ממתקים נדבקים כמו סוכריות טופי ולא לאכול הרבה ממתקים.
בלי שתייה ממותקת - שתו מים!
הנה סרטון הדרכה מפורט לילדים, לשמירה על השיניים:
http://youtu.be/e7Zc8FdstkE
והמלצה משעשעת של "מומחה":
https://youtu.be/a-4lBkHe17I
כדאי לילדים להקפיד על כללים בסיסיים בשמירה על השיניים:
צחצוח פעמיים ביום - כל יום בבוקר ובערב לפני השינה. צחצוח נכון ולמשך 3 דקות (ראו בסרטון).
ארוחות מסודרות - מינימום נשנושים וממתקים לאורך היום.
ממתק אחד ביום - בלי ממתקים נדבקים כמו סוכריות טופי ולא לאכול הרבה ממתקים.
בלי שתייה ממותקת - שתו מים!
הנה סרטון הדרכה מפורט לילדים, לשמירה על השיניים:
http://youtu.be/e7Zc8FdstkE
והמלצה משעשעת של "מומחה":
https://youtu.be/a-4lBkHe17I
מהו משקה הרוזטה?
רוזטה (Orgeat syrup) הוא משקה שקדים ממותק, בצבע לבן חלבי, המבוסס על רכז שקדים.
הרוזטה, הנקרא גם אורזטה או אורצטה, מוכר כמשקה רחוב פופולרי בחלק ממדינות צפון אפריקה. בארצות כמו תוניסיה ולוב, כמו גם אצלנו, נהוג להגיש אותו קר.
בארץ נמכר משקה הרוזטה בחנויות וברשתות השיווק, לצד יצרנים ואנשים פרטיים, המייצרים אותו בהכנה מסורתית בבית ומוכרים בחנויות קטנות ובשווקים.
יוצאי לוב ומי שעלו מתוניסיה נהגו לשתות את משקה הרוזטה בארצותיהם, הן בימי הקיץ החמים והן בחגים ובאירועים מיוחדים.
את הרוזטה הקלאסית יוצרים מתרכיז שמופק מתערובת של שקדים מרים ומתוקים שנסחטו יחד.
אגב, יש גם משקה דומה ומסחרי שמפיקים משקדים מתוקים בלבד, שדומה בטעמו למרציפן וכפיצוי על הטעם המעט מריר שחסר, מוסיפים לו תוספי טעם.
במקומות שונים יש גם מי שמפיקים משקה המזכיר אותו, אבל מגלעיני משמש.
הנה משקה רוזטה (עברית):
https://youtu.be/EeF3nTZlXXQ
רוזטה (Orgeat syrup) הוא משקה שקדים ממותק, בצבע לבן חלבי, המבוסס על רכז שקדים.
הרוזטה, הנקרא גם אורזטה או אורצטה, מוכר כמשקה רחוב פופולרי בחלק ממדינות צפון אפריקה. בארצות כמו תוניסיה ולוב, כמו גם אצלנו, נהוג להגיש אותו קר.
בארץ נמכר משקה הרוזטה בחנויות וברשתות השיווק, לצד יצרנים ואנשים פרטיים, המייצרים אותו בהכנה מסורתית בבית ומוכרים בחנויות קטנות ובשווקים.
יוצאי לוב ומי שעלו מתוניסיה נהגו לשתות את משקה הרוזטה בארצותיהם, הן בימי הקיץ החמים והן בחגים ובאירועים מיוחדים.
את הרוזטה הקלאסית יוצרים מתרכיז שמופק מתערובת של שקדים מרים ומתוקים שנסחטו יחד.
אגב, יש גם משקה דומה ומסחרי שמפיקים משקדים מתוקים בלבד, שדומה בטעמו למרציפן וכפיצוי על הטעם המעט מריר שחסר, מוסיפים לו תוספי טעם.
במקומות שונים יש גם מי שמפיקים משקה המזכיר אותו, אבל מגלעיני משמש.
הנה משקה רוזטה (עברית):
https://youtu.be/EeF3nTZlXXQ
מי המציא את הקוקה קולה?
הרוקח האמריקאי מאטלנטה, ג'ון סתית' פּמברטון, הוא הממציא של משקה הקוקה-קולה. ידוע שבחייו של פּמברטון שימש המשקה בעיקר למטרות רפואיות.
פּמברטון, שנפצע במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית, חיפש תרופה להתמכרותו למורפין - סם שבו השתמשו להקלת הכאב לפצועים במלחמה. מקוקה, אגוז קולה וצמח הדמיאנה, יצר פמברטון משקה עתיר אלכוהול, שזכה לשם "יין קוקה צרפתי של פמברטון".
פמברטון החל לשווק את המשקה כתרופה יעילה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והמרקחת הצליחה באופן יחסי, אם כי לא דווח על הצלחות רפואיות מזהירות שלה..
משנאסר האלכוהול באטלנטה, עם "חוקי היובש" בשנת 1885, נאלץ פמברטון להמציא את המשקה ללא אלכוהול וקרא לו על שם צמח הקוקה ואגוז הקולה - "קוקה קולה".
כמה שנים לאחר מכן רכש את העסק איש עסקים בשם אסה קנדלר, גאון שיווק שהפך את המשקה הסתמי של פמברטון להצלחה אדירה בארה"ב. לגבי שיווק משקה הקוקה-קולה בבקבוקים, היה קנדלר ספקני, אבל הוא הוכח כמחוכם ביותר והפך את המשקה לפופולארי בעולם כולו ולסמל של שיווק חכם ופורץ דרך.
הנה סרטון על המצאת הקוקה קולה:
http://youtu.be/Pdrr3ZxZUOc?t=33s
כך מייצרת החברה שמפיצה ליותר מדינות ממספר החברות באו"ם:
https://youtu.be/wMctmMin9vM
פרסומת משנת 1961 על מכירת קולה ב-57 מדינות בעולם:
http://youtu.be/FRvgzxlpxts
תולדות הקוקה-קולה:
https://youtu.be/jwCYxwkjw90
וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:
https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes
הרוקח האמריקאי מאטלנטה, ג'ון סתית' פּמברטון, הוא הממציא של משקה הקוקה-קולה. ידוע שבחייו של פּמברטון שימש המשקה בעיקר למטרות רפואיות.
פּמברטון, שנפצע במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית, חיפש תרופה להתמכרותו למורפין - סם שבו השתמשו להקלת הכאב לפצועים במלחמה. מקוקה, אגוז קולה וצמח הדמיאנה, יצר פמברטון משקה עתיר אלכוהול, שזכה לשם "יין קוקה צרפתי של פמברטון".
פמברטון החל לשווק את המשקה כתרופה יעילה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והמרקחת הצליחה באופן יחסי, אם כי לא דווח על הצלחות רפואיות מזהירות שלה..
משנאסר האלכוהול באטלנטה, עם "חוקי היובש" בשנת 1885, נאלץ פמברטון להמציא את המשקה ללא אלכוהול וקרא לו על שם צמח הקוקה ואגוז הקולה - "קוקה קולה".
כמה שנים לאחר מכן רכש את העסק איש עסקים בשם אסה קנדלר, גאון שיווק שהפך את המשקה הסתמי של פמברטון להצלחה אדירה בארה"ב. לגבי שיווק משקה הקוקה-קולה בבקבוקים, היה קנדלר ספקני, אבל הוא הוכח כמחוכם ביותר והפך את המשקה לפופולארי בעולם כולו ולסמל של שיווק חכם ופורץ דרך.
הנה סרטון על המצאת הקוקה קולה:
http://youtu.be/Pdrr3ZxZUOc?t=33s
כך מייצרת החברה שמפיצה ליותר מדינות ממספר החברות באו"ם:
https://youtu.be/wMctmMin9vM
פרסומת משנת 1961 על מכירת קולה ב-57 מדינות בעולם:
http://youtu.be/FRvgzxlpxts
תולדות הקוקה-קולה:
https://youtu.be/jwCYxwkjw90
וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:
https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes
מי גילה והמציא את מי הסודה?
קשה להעלות על הדעת את טעם החיים של היום ללא משקאות קלים ומוגזים. את התודה על המשקאות האהובים על כולם אנו חייבים לכומר כושל, שלא הצליח בקריירה הדתית שלו, כי היה חוקר באופיו, סקרן ואדם שרצה להבין קצת יותר מאשר לקבל את העולם כמו שהוא.
וכך, במהלך מחקריו הכימיים פורצי הדרך, חקר הכומר והחוקר האנגלי ג'וזף פריסטלי את האוויר במבשלת בירה מקומית בלידס ושם לב שכשהניח קערת מים מעל מכל בירה, הרג האוויר שכיסה את הבירה התוססת את העכברים שהניח שם. מזה הוא למד שהאוויר שמעל לתסס הבירה הוא שונה מהאוויר הרגיל שאנו נושמים.
אבל החלק הלא מתוכנן בניסוייו היה שהוא בדק את טעמם של המים שעברו תהליך דומה וגילה שהם טעימים מאד, על אף שאין להם טעם מסוים. משבדק וגילה שגם ידידיו וחבריו נהנים מהמים המשונים עם בועות הגז, הוא פרסם מאמר שגילה לעולם את סודה של הסודה.
פריסטלי עצמו לא הרוויח דבר מהתגלית המצליחה שלו, אבל גרמני בשם יוהאן שוופס קרא גם הוא את המתכון שפרסם פריסטלי והפך את הסודה לפופולארית בכל אירופה. המפעל שהקים למכירת משקאות מוגזים, מפעל "שוופס", קיים ומצליח עד היום בעולם כולו.
הנה סרטון על ההמצאה של ג'וזף פריסטלי - סודה:
http://youtu.be/EobWF6_lHJ8?t=2m34s
לסודה יש טעם והוא נהדר, גם אם הוא נרכש (עברית):
https://youtu.be/U3EBsmK3pzk
וסודה סטרים - המלכה העולמית של הסודה נולדה בישראל ועושה טוב לכדור הארץ (ללא מילים):
https://youtu.be/J91wfgb1NyQ
קשה להעלות על הדעת את טעם החיים של היום ללא משקאות קלים ומוגזים. את התודה על המשקאות האהובים על כולם אנו חייבים לכומר כושל, שלא הצליח בקריירה הדתית שלו, כי היה חוקר באופיו, סקרן ואדם שרצה להבין קצת יותר מאשר לקבל את העולם כמו שהוא.
וכך, במהלך מחקריו הכימיים פורצי הדרך, חקר הכומר והחוקר האנגלי ג'וזף פריסטלי את האוויר במבשלת בירה מקומית בלידס ושם לב שכשהניח קערת מים מעל מכל בירה, הרג האוויר שכיסה את הבירה התוססת את העכברים שהניח שם. מזה הוא למד שהאוויר שמעל לתסס הבירה הוא שונה מהאוויר הרגיל שאנו נושמים.
אבל החלק הלא מתוכנן בניסוייו היה שהוא בדק את טעמם של המים שעברו תהליך דומה וגילה שהם טעימים מאד, על אף שאין להם טעם מסוים. משבדק וגילה שגם ידידיו וחבריו נהנים מהמים המשונים עם בועות הגז, הוא פרסם מאמר שגילה לעולם את סודה של הסודה.
פריסטלי עצמו לא הרוויח דבר מהתגלית המצליחה שלו, אבל גרמני בשם יוהאן שוופס קרא גם הוא את המתכון שפרסם פריסטלי והפך את הסודה לפופולארית בכל אירופה. המפעל שהקים למכירת משקאות מוגזים, מפעל "שוופס", קיים ומצליח עד היום בעולם כולו.
הנה סרטון על ההמצאה של ג'וזף פריסטלי - סודה:
http://youtu.be/EobWF6_lHJ8?t=2m34s
לסודה יש טעם והוא נהדר, גם אם הוא נרכש (עברית):
https://youtu.be/U3EBsmK3pzk
וסודה סטרים - המלכה העולמית של הסודה נולדה בישראל ועושה טוב לכדור הארץ (ללא מילים):
https://youtu.be/J91wfgb1NyQ