» «

נשימה, עצים

פחמן דו חמצני
איזה גז גורם להתחממות כדור הארץ?



רבות מדובר על כך שפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם זינקו במאה האחרונה ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים.

ההתחממות נגרמת מגזים שעוטפים את האטמוספרה, לא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה. הגזים הללו נקראים "גזי חממה" והבולטים מביניהם הם פחמן דו חמצני וגז המתאן.

מה שקורה הוא שהגזים הללו גורמים לחום להילכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה והוא הולך וגובר משנה לשנה.

בכך הולכים הגזים הללו וגורמים להתחממות כדור הארץ, הנגרמת במה שנקרא "אפקט החממה".

#למה חממה?
כי זה מזכיר את התחממות האוויר בחממות חקלאיות, תהליך שבחקלאות הוא מכוון כדי ליצור אקלים שמנותק מהטמפרטורה שבחוץ וכך לגדל בתנאי חום מבוקרים, צמחים גם במהלך העונות הלא אופייניות להם.

#גזי החממה
גז החממה העיקרי בין גזי החממה שגורמים לאפקט החממה הוא הפחמן הדו-חמצני (CO2). את הפחמן הדו-חמצני אנו מכירים כגז הפסולת בתהליך הנשימה, גז שאותו משחרר הגוף של כל בעל חיים בנשימה, אל האוויר. זה קורה במקביל לשאיפת החמצן הדרוש לו כדי לחיות.

אבל בעידן המודרני הגז הזה CO2 לא לבד. גם גז מתאן שנוצר בכמויות מוגזמות מזיק מאוד. בטבע הוא נוצר מריקבון של חומרים אורגניים ומנפיחות וגיהוקים הבאים מקיבות של כבשים ופרות. כמה שזה נשמע מוזר גרפסים ופלוצים של בקר מזיקים לכדור הארץ מאוד. הצרה היא שמגדלים כמויות עצומות של בקר כיום, בשל צריכת הבשר האדירה של המין האנושי.

אבל לפליטתו של הפחמן הדו חמצני גורמים גם התיעוש והטכנולוגיה, שתורמים למצב הקשה בפליטת הגז האדירה והלא מרוסנת שבאה ממפעלי תעשייה, כלי רכב ממונעים, תחנות-כוח ומתקני הסקה ביתיים.

עוד תרומה למשבר האקלים באה מהשמדת יערות בכלל ויערות הגשם העצומים בפרט. למשל בכריתה עצומה של יערות ושריפות יזומות שעושים בהם, כדי לפנות קרקע לתעשיות שונות ולגידול מזון לבעלי חיים לתעשיית הבשר - כל אלה פוגעים בעצים שמייצרים את החמצן בעולם ומקטינים את הפחמן הדו חמצני (ראו בתגית "נשימה, עצים").


הנה הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


על אפקט החממה:

http://youtu.be/ab6jV4VBWZE


המדהים הוא שזה אותו הגז שאחראי לפוטוסינתזה ולחלק גדול מהחיים בעולם (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


מדענים שרים על התחממות כדור הארץ וכמה היא מסוכנת:

http://youtu.be/HHP9Rh-ooh0


וכתבת טלוויזיה בעברית שמדווחת על כדור הארץ שמשתגע:

https://youtu.be/hQb6x63QKbE?long=yes
אמזונס
איך אש באמזונס פוגעת בכדור הארץ שהעצים תורמים לו?



שריפות הענק שמציתים איכרים ביער האמזונאס נמשכות חודשים רבים בכל שנה. האיכרים הללו מבעירים את השריפות העצומות הללו כדי לפנות שטחי עיבוד חדשים לצורכיהם החקלאיים. השריפות מתפשטות על פני אלפי קילומטרים רבועים וממשיכות לבעור במשך חודשים עד שהגשמים מגיעים ומכבים אותן.

הכי עצוב זה שאחרי כמה שנים מוצאים החקלאים שהקרקע אינה פוריה ואז הם מציתים חלקות יער חדשות וממשיכים בהרס היער. בשלושים השנה האחרונות הושמדו בכל שנה כ-20 אלף קילומטרים רבועים של יער. בתהליך מתמשך ועצוב שנקרא "דפורסטיישן" (deforestation) הושמד היער בשטח ששוה לגודלה של ספרד כולה!

אבל מעבר לאובדן היערות היפים ומלאי החיים הללו יש משמעות סביבתית איומה לשריפות הענק הללו. השריפות באמזונס משנות לרעה את מאזן הגשם ביער הגשם העצום. הן פוגעות במה שמכונה בפי רבים "הריאות של העולם". אלפי טונות של פחמן-דו-חמצני נפלטים לאטמוספרה בכל יום מהשריפות הללו ופוגעות גם בהשפעתו המקררת של יער האמזונס, שמגיעה עד אירופה.

אך גם באמזונס, כמו בכל העולם, מביאה ההתחממות הגלובלית שהיא חלק ממשבר האקלים העולמי, לעליית טמפרטורת המקסימום ולגלי החום שמגדילים את כמות השריפות בעולם.

מומחים מסבירים שזוהי התוצאה של התחממות העולם בכמעלה אחת. לדבריהם, אם לא נייצב את מצב האקלים ונעצור את ההתחממות הגלובלית, יילך המצב הזה ויחריף. הסכנה היא אובדן שליטה עד כדי מעבר של נקודת האל חזור, שממנה גם אם נשנה את המצב, זה כבר לא יעצור את משבר שינוי האקלים החמור שהעולם עובר.


הנה תפקיד העצים באקלים כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/3hxE7Af98AI


על הפגיעה ביערות הגשם באמזונס (מתורגם):

http://youtu.be/13ClKVhGggs


תוצאות משבר האקלים נכון לשנת 2021 (עברית):

https://youtu.be/UJQ8Wk5p1p4


דמיינו עולם ללא עצים - זה הרבה יותר גרוע:

https://youtu.be/wxy5k88IZiI


תופעת הדפורסטיישן:

https://youtu.be/nUstYj4o2VQ


הנזק שהיא גורמת לכדור הארץ:

https://youtu.be/Nc7f5563azs


התוצאות הסביבתיות הקשות:

https://youtu.be/c8Frtk6hfYo


והסליחה שאנו צריכים לבקש מכדור הארץ ומהדורות הבאים שלנו:

https://youtu.be/eRLJscAlk1M
עצים ונשימה
איך עצים וצמחים מסייעים לנו לנשום ומה חשוב בהם?



צמחים ועצים יכולים לעזור לנו בני האדם וליונקים בכלל, בעיקר בנשימה. עזרתם חשובה בכך שהם סופגים גז הנקרא פחמן דו-חמצני (CO2), שנמצא באוויר, טומנים אותו באדמה ומשחררים לאוויר בחזרה את החמצן, שהוא טוב לנשימה שלנו ושל בעלי החיים שמסביבנו.

התרומה הזו מתבצעת בתהליך שנקרא פוטוסינתזה ובגללה כדאי לשמור על הצומח ועל העצים והמרחבים הירוקים בעולם. כי בלעדיהם, נאמר זאת בפשטות, אין חיים בכדור הארץ.

יש קשר ישיר, מרתק וחשוב במיוחד בין תהליך הפוטוסינתזה לתופעת ההתחממות הגלובלית. כי בפוטוסינתזה ממיר הכלורופלסט 6 מולקולות של פחמן דו-חמצני למולקולת סוכר אחת. מכאן אנו לומדים שכדי ליצור את מולקולת הסוכר הבודדת והדרושה לצמח כדי לגדול ולזכות באנרגיה ובצמיחה, מסולקים מהאטמוספירה 6 מולקולות של פחמן דו-חמצני,אחד מהגורמים החמורים להתחממות כדור הארץ.

לכן, בין השאר, יש לשמור על יערות הגשם משריפות יזומות ומכריתת עצים מסיבית, שנועדו לפנות שטחים לגידול אוכל לבהמות בתעשיית הבשר ומחריפות את משבר האקלים, מה עוד שלעצים השפעה מקררת על העולם ולריסון של התחממות כדור הארץ.


הנה סרטון על הצומח והנשימה:

http://youtu.be/VN--w5esSQI


הדרך המופלאה בה הופכים הצמחים את הגז פחמן דו חמצני לחמצן ומאפשרים את החיים בעולם (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


הנזק העצום שנגרם לעולם מעקירת עצים ויער גשם עצום שהושמד בעקירה מושחתת (עברית):

https://youtu.be/svgvVj_Xwo4


וכריתה ושריפות יזומות ביערות הגשם שהן מהתורמים למשבר האקלים ולאסון האנושי המתקרב (עברית):

https://youtu.be/npvKBxG1WlQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.