» «
סוכר
איך הסוכר משפיע על המוח?



סוכר הוא שם למולקולות שנקראות פחמימות. ישנם סוגים רבים של סוכרים בהמון מאכלים, כולל כאלה שאינם ממתקים או קינוחים. אבל מה גורם לסוכר להיות כל כך ממכר?

הסוכר מפעיל את קולטני הטעם המתוק שבלשון ומשם נשלחים אותות עד לאזור בקליפת המוח שאחראי על הטעם המתוק. הוא מפעיל את מערכת התגמול של המוח שגורמת לנו לרצות עוד מהמתוק הזה אבל גם לאובדן השליטה העצמית ותשוקה. גם במעיים יש קולטני סוכר ששולחים למוח הודעות שגורמות לגוף לייצר עוד אינסולין, כדי לעמוד בתוספת הסוכר שהגוף קיבל.

גם הסוכר, כמו אלכוהול, ניקוטין והרואין, שולח דופמין להילוך יתר וגורם לנו לחפש עוד ממנו, אם כי הוא כמובן פחות ממכר מהם. אם רק מדי פעם נמתיק בפה - זה בסדר, אבל אם נאכל באופן קבוע מזון לא מגוון ועתיר סוכר, הסוכר יתנהג קצת כמו סמים ויגרום להתמכרות מסוימת למזונות מתוקים.


הנה סרטון מפורט על השפעת הסוכר על המוח:

http://youtu.be/lEXBxijQREo?t=6s
ייצור סוכר
מי גילה את הסוכר והחל לייצר אותו?



ההיסטוריה של הסוכר (Sugar) היא מרתקת ביותר. זאת משום שהסוכר הוא אחד ממחוללי השינויים ההיסטוריים המשמעותיים ביותר ונהנה מהם מאד. החל מביות הסוכר, אי שם בגינאה החדשה, באלף ה-8 לפני הספירה, ועד להתפשטותו, אלפיים שנה אחר-כך, אל איי אינדונזיה ומהם צפונה לסין ומערבה להודו ומשם לעולם כולו.

במאה ה-5 התפשט ייצור הסוכר אל פרס ואירופה, באותה תקופה, לא מודעת כלל לקיומו של המתוק מדבש הזה שגדל בצמח קנה הסוכר. רק במאה ה-8 תתחיל אירופה לצרוך סוכר מעובד. עד אז כמות הסוכר שצרכו אנשי ימי הביניים בשנה, הייתה זעירה. מה זה זעירה? - עוד מעט תדעו... הסוכר עד אז הוא נדיר ולכן יקר להחריד.

החקלאים מצדם יגלו די מהר שבגלל האקלים האירופי הקר יחסית, אירופה פשוט לא מתאימה לגידולו. רק באגן הים התיכון, באקלים הטרופי והסאב-טרופי שמתחת לקו הרוחב 36N, ניתן לגדל את קני הסוכר.

וכך, טיפין טיפין, התאזרח הסוכר באירופה בתחילת האלף השני. עדויות של לוחמים במסעי הצלב למזרח התיכון סיפרו על מתיקותו בהערצה. כך כתב ההיסטוריון אלברט מאאכן, במסע הצלב הראשון: ""במקום ההוא (ערקא) האנשים מצצו קנים קטנים דבושים המצויים שם בשפע, להם הם קוראים 'זוכרה'. הם נהנו מהמיץ המזין של הקנה, ומשום מתיקותם, ברגע שטעמו אותם כמעט שלא יכלו להפסיק לאכול מהם. סוג הצמח הזה מעובד על ידי האיכרים כל שנה בעבודה קשה מאוד. בתקופת הקציר, המקומיים מרסקים את הקנים הבשלים במכתשים קטנים, ומאחסנים את המיץ המסונן בכלים עד שהוא נקרש ומתקשה בדמות שלג או מלח לבן" (ציטוט מתוך ויקיפדיה).

כששלטו הצלבנים במזרח התיכון, החל הסוכר להגיע לאירופה, אך עם נפילת הממלכות הצלבניות במהלך המאה ה-13, איבדו הנוצרים את מרבית שטחי הגידול של קני הסוכר שהיו להם. לכן במרבית אירופה צרכו ממנו רק האצילים העשירים. אמנם גודל מעט קנה סוכר באיים כמו סיציליה, כרתים וקפריסין, כשגם בדרום ספרד מצליחים לגדלו היטב, אבל הסוכר אז היה כה יקר מציאות עד ששימש כתבלין ותרופה, יותר מאשר למאכל. אדם ממוצע בן ימינו, להשוואה, אוכל ביום אחד את כמות הסוכר שאכל אדם בימי הביניים במשך שנה שלמה.

עם כיבושי המוסלמים, החל הסוכר להגיע יותר ויותר לאירופה. הוא עדיין נחשב למותרות, אבל השינוי כבר היה בפתח. הוא חל כשהועבר קנה הסוכר לגידול המוני ב"עולם החדש", יבשת אמריקה שגילה קולומבוס במאה ה-15.

מה שהגדיל את תפוצתו מאד היא העבדות, שהעבירה המוני עבדים מאפריקה כדי לגדלו בכמויות באמריקה ולספקו לאירופים. באופן מסוים ניתן לראות את סיפור העבדות כסיפורו של הסוכר (והכותנה ומסילות הרכבת למערב ארצות הברית וכדומה).

ואכן, ההיצע ההולך וגובר של הסוכר במערב, הוזיל את מחירו. כך החלו השכבות הנמוכות בחברה האירופאית לצרוך אותו יותר ויותר ולהגדיל את הביקוש האירופי לסוכר, שהפסיק לשמש רק כתבלין או תרופה, כמובן, והפך למוצר מבוקש בתזונה האירופית. עשירים ועניים, מלכים ופשוטי-עם - כולם צרכו מעתה סוכר. הוא הפך לממתיק חובה בתה, בקפה, בריבות, בעוגות וסירופים.

אזרחי המדינות המודרניות הולכים ומתמכרים לסוכר. בהדרגה התפתח הקפיטליזם, שהמרקסיזם אף רואה בסוכר את אחד ממחולליו והגענו לעידן הנוכחי, שבו הסוכר הפך לממכר הגדול של העולם המודרני ולמחולל ההשמנה שהופך אנשים לגדולים ושמנים מאי-פעם.


הנה סקירה היסטורית על מקור הסוכר:

https://youtu.be/p4g6sReVCYQ


הרצאת וידאו קצרצרה על תולדות הסוכר:

https://youtu.be/BrcqjgvgwZE


סרטון מתורגם שמראה לכמה מאכלים מפתיעים הוא הגיע בתזונה שלנו:

https://youtu.be/Q4CZ81EmAsw


וסרט תיעודי שמראה כיצד הניע הסוכר תהליכים היסטוריים, לא תמיד פשוטים:

https://youtu.be/8hcAjyOFX1M?long=yes
קנה סוכר
ממה נוצר הסוכר?



הסוכר מופק מצמחים שגדלים בחקלאות, כמו קנה הסוכר וסלק הסוכר. קנה הסוכר, למשל, הוא מרכיב שנמכר בשווקים בכל רחבי אסיה ואפריקה. ילדים בעולם השלישי מוצצים אותו כממתק שממנו נשאב הסוכר. הוא גם אחד המרכיבים העיקריים לייצור סוכר.

אם את סלק הסוכר פורסים לפרוסות ומבשלים להפקת סוכר, את הגבעול של קנה הסוכר מרסקים היטב במכונות חזקות. התהליך הזה יוצר מיץ, שאותו מבשלים.

לאחר הבישול של מיץ קנה הסוכר, או של פרוסות סלק הסוכר, נוצרים גבישי הסוכר. אותם מייבשים היטב ובתום התהליך נוצר הסוכר. לעיתים הוא יפורק לגרגרים ולעיתים יגובש לקוביות סוכר שנוח להכניס לכוס התה או הקפה, ללא צורך בכפית.

כך או כך, בסיומו של ייצור הסוכר, הוא נארז בשקים ומוכן לשיווק.


כך מגדלים את קנה הסוכר:

https://youtu.be/EP_fgp7zYKk


ייבוש הסוכר בהודו:

https://youtu.be/PEbv7KyfITM


והנה תהליך ייצור הסוכר כולו:

https://youtu.be/jCKt02NGjfM
מתוק
למה לא כדאי לאכול הרבה מתוק?



הסוכר שנמצא במאכלים מתוקים ובממתקים אינו בריא לגופנו בכמויות גדולות. הסוכר יכול להזיק מאד לשיניים ולכן חשוב לאכול ממתקים בכמות קטנה. אבל חשוב לדעת שב-3/4 ממוצרי המזון שנמכרים בחנויות, יש סוכר. ביניהם גם כאלו שלא הייתם מאמינים שהם מכילים סוכר, כמו נקניק, קטשופ ועוד.

בעוד הסוכר הטוב, הגלוקוז, ממלא את גופנו באנרגיה, מתרכז הסוכר הרע, הפרוקטוז, בכבד שלנו והופך לשומן ומזיק לו מאד.

כדאי לזכור שהסוכר הופך לחומצה, שגורמת לחורים אפילו באמאיל של השיניים - חומר קשה מאד! חורים כאלה גורמים לכאבי שיניים חזקים ומכאיבים מאד ולכן כדאי לשמור על השיניים ולדאוג לצחצח אותן היטב בכל בוקר ובערב לפני השינה.


הנה סרטון הדרכה שמסביר כמה ממתקים ומיצים ממותקים מותר לצרוך:

http://youtu.be/e7Zc8FdstkE?t=1m30s


והסבר על הסוכר הטוב והסוכר הרע כיצד ניתן לצרוך מזון ללא סוכר:

https://youtu.be/Q4CZ81EmAsw


בניגוד לפרוקטוז תעשייתי, פרוקטוז מפירות אינו מזיק לכבד:

https://youtu.be/sHEJE6I-Yl4

סוכר

ייצור הסוכר
איך מייצרים את הסוכר?



את הסוכר מפיקים מצמחים כמו קנה הסוכר וסלק הסוכר. תחילת התהליך בריסוק הגבעולים של קנה הסוכר, למשל, או פריסת סלק הסוכר לפרוסות.

בתהליכים הללו מייצרים מהם מיץ, שאותו מבשלים. בתהליך הבישול נוצרים גבישי הסוכר ולאחר הייבוש נוצר הסוכר היבש שבו אנו משתמשים.

בסיומו של תהליך ייצור הסוכר במפעל, הוא ייארז בשקים או באריזות לצרכן ויישלח במשאיות גדולות אל החנויות והסופרמרקטים לשיווק.


הנה תהליך ייצור הסוכר בעברית:

https://youtu.be/jAdbXN6Sy1Y


כך מיוצר הסוכר במפעל:

https://youtu.be/jCKt02NGjfM


מייצרים את הסוכר במפעל סוכר:

https://youtu.be/sLocHSh_JBY


תהליך הייצור של הסוכר בהודו:

http://youtu.be/VG6q5OGUahI
שף ג'ט
מהי מדפסת הממתקים?



מדפסות תלת-ממד מדפיסות כבר הרבה דברים, מחפצים קטנים ועד לבתים וקירות. שף ג'ט (ChefJet) היא מדפסת שמכינה דברי מתיקה בדגמים תלת-מימדיים מורכבים ומעניינים גם לעיניים. מדפסת הממתקים הזו מכינה בזמן אמת ממתקים טעימים ולגמרי לא בריאים, כמקובל בעולם המתוק הזה. הטכניקה היא של הזרקת מים וסוכר בכל דגם תלת ממדי שיוזן אליה.

הדפסת המזון מתאפשרת באמצעות השף ג'ט מאפשרת לייצר סוכריות מעוצבות ושוקולד בצורות חכמות וגאומטריות ובטעמים מעולים. צביעת שכבה דקה של סוכר עם צבעי מאכל יוצרת את הממתקים בעוד ראש סילון מגבש אותם והופך אותם למעין גבישים קשיחים ומתוקים להפליא.

המדפסת עצמה לא גדולה ותתפוס על השיש מקום דומה לזה של המיקרוגל המוכר לנו. כרגע שף ג'ט היא אמנם יקרה מאד אבל היכולות שלה מבטיחות שהיא תהיה בעתיד הקרוב צעצוע לעשירים ועם הזמן מחירה יירד והיא אף תשתפר עוד יותר. החברה המייצרת את השף ג'ט היא בעלת טכנולוגיות הדפסת התלת הממד המתקדמת בתחום המזון כיום והיא הקפיצה את התחום קדימה.


הנה שף ג'ט, מדפסת הממתקים התלת ממדית:

http://youtu.be/jHKJsVLXw7E


היא גם אופה ומכינה סוגי מזון נוספים:

http://youtu.be/M4vjawyh93o


ויש בעולם מדפסות אוכל נוספות שמבטיחות אוכל טוב:

http://youtu.be/lwCr3hhTG54
השמנת יתר בילדים
כמה מסוכנת השמנת יתר של ילדים?



כמו ילדים רבים באמריקה, גם שון, ילד אמריקאי בן 12, נוהג לבקר עם משפחתו או עם אחד מהוריו בסניף כלשהו של רשת המבורגרים ומזון מהיר. הוא אוכל ארוחה טעימה ומשביעה, שותה כוס ענקית של משקה ומקנח בדרך כלל בגלידה מתוקה להפליא. זה קורה לכולם, אבל שון הוא ילד שמשקלו מתקרב ל-90 קילו.

אחת התופעות הצורמות והכואבות להורים של היום היא השמנת היתר של ילדים (Child obesity) ומתבגרים. בעולם המערבי הפכה השמנת ילדים ובני נוער ללא פחות ממגפה. רבים המומחים שרואים בה את המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים בעולם המתקדם. המומחים גם מציינים תמיד שסיבוכי ההשמנה מגיל צעיר מלווים את הילד השמן אחרי כן גם לגיל הבוגר ובריאותו תהיה תמיד בסכנה ועם שלל תחלואים וקשיים פיזיים.

להשמנה ולמשקל יתר בילדים יש השפעה רבה וקשה על הבריאות של הילד. ההשפעות הנלוות להשמנת יתר אצל ילדים באות לידי ביטוי גם בתחום הרפואי, במחלות שונות, חלקן קשות כמו סכרת. גם ההשפעה הנפשית שלהן קשה וכמובן שגם בתחום החברתי ירגישו הילדים עם משקל יתר דחייה רבה מחבריהם.

אבל כיום ניתן לטפל בתופעה זו כבר מהתחלה. כשהרופא מזהה משקל יתר בזיהוי מוקדם, או נטייה של ילד להשמנה, הוא יכול להמליץ על התערבות רפואית ושינוי הרגלי אכילה ופעילות גופנית. בדרך כלל שילוב וביצוע של התהליך המגוון הזה, גם טיפול, גם תזונה נכונה וגם ספורט ופעילות גופנית, שילוב כזה יעצור את השמנת היתר ויוסיף בריאות לילד.

אז אם שון יימנע מאכילה של חטיפים רבים, אם הוא לא יחפש תעסוקה במקרר כשהוא משועמם, אם הביקורים במסעדות מזון מהיר יצומצמו והוא יעשה פעילות גופנית, אם האכילה בבית תהיה משפחתית, ליד שולחן ולא למול הטלוויזיה - כל אלו כבר יכולים לעצור את השמנת היתר. הרגשה טובה, בריאות טובה, מצב רוח טוב יותר ומקובלות בחברה - כל השאר יבוא כבר מעצמו...


הנה סרטון שמסביר את השמנת היתר אצל ילדים ובכלל:

https://youtu.be/yDbocZ438f0


הנה סרט תיעודי על ילד בן 7 שמשקלו הגיע למשקל של גור פילים:

https://youtu.be/mqAVs_02cCE?long=yes


הנה כמה המלצות לאכילה בריאה וכזו שלא תביא לבעיות כאלה:

https://youtu.be/nLxXFYEJdPs?t=1m55s


והנה סרט תיעודי על ילדי המידות הגדולות:

https://youtu.be/ZNySc_BIl5k?long=yes
דופמין
מהו הדופמין שאחראי על העונג ומתאתגר אותנו?



הדופמין (dopamine) הוא האחראי במוחנו לקידום רגשות העונג. לעיתים מכנים אותו "אינסטינקט החיים", או באנגלית life instinct substance. הדופמין היא המולקולה, החומר הכימי, שאחראית על העונג במוחנו. הדופמין הוא החומר שגורם לנו לעשות דברים ולהעז בחיים.

אם לא היינו ציידי דופמין כל כך אדוקים, כנראה שחיינו היו כשל זומבים. היינו אדישים, איטיים, חסרי מעוף, התרגשות, התלהבות ורצון להתנסות בדברים מסעירים ובחוויות חדשות.

הדופמין הוא נוירו טרנסמיטר שאחראי לכך שאנו כל כך זקוקים לריגושים. מסרטי אימה ועד ספורט אתגרי, מחקר הסביבה שלנו, נסיעות בעולם לטיולים, יצירת קשרים ונטילת אתגרים ומשימות על עצמו - החיפוש אחרי התרגשות וריגושים נובע מהצורך שלנו בדופמין. חולי פרקינסון, למשל, סובלים ממחסור בדופמין, מה שמקשה מאד.

אגב, כל מה שנאמר למעלה לא אומר כמובן שכולנו זקוקים לכמות זהה של דופאמין. יש כאלה שזקוקים ליותר ויש אחרים שצריכים הרבה פחות. אבל כל אחד זקוק למעט דופמין, כי אחרת הוא אולי זז ומתנועע, אבל בפראפרזה על הפרסומת השנונה ההיא "הוא לא בהכרח חי"...


מה זה דופמין:

https://youtu.be/NUNorglHg1U


כך ניתן להגדיל את כמות הדופמין במוחנו:

https://youtu.be/lB3hj2-SlB4


יש גם מאכלים שמגדילים את הדופמין:

https://youtu.be/0bsaf7RW_6M


קטשופ
איך מייצרים את הקטשופ?



אוהבים קטשופ? רוצים לדעת איך נוצר הקטשופ? - ובכן, ייצור הקטשופ (Ketchup) מתחיל מרסק העגבניות, שמיוצר מעגבניות טריות. מפעל הקטשופ מקבל את רסק העגבניות בסרט המצורף ממפעל אחר, שמכין אותו בכמויות גדולות. הרסק מועבר למכונה גדולה ומשם הוא נשאב לסירי ענק שבהם הוא מתבשל. זרועות בתוך הסירים מסתובבות כל הזמן ומרחיקות את הרסק מדפנות הסירים, כדי למנוע ממנו להידבק אל הסירים. מוסיפים לבישול אבקת בצל, מלח, סוכר או נקטר מתוק ותבלינים נוספים, בכמויות מדויקות. מוסיפים חומץ והקטשופ מתבשל עד שהוא מוכן.

עוד מכונה מעמידה את בקבוקי הקטשופ הריקים ומצמידה אותם למילוי, בשורות של 8 בקבוקים בכל פעם. המכונה המשוכללת ממלאת 150 בקבוקים בכל דקה!  מכונה נוספת סוגרת את הפקקים בסיבוב ומהדקת אותם. בהמשך יכוסו הפקקים בכיסוי פלסטי אוטם שימנע כל מגע עם האוויר ויבטיח את טריות הקטשופ, לפחות למשך שנה, עד לפתיחת הבקבוק. מכונת התוויות מדביקה את התוויות שעליהן פרטי המוצר ומידע על מה שהוא מכיל.

בתיאבון!


הנה תהליך הייצור של הקטשופ:

https://youtu.be/pzKdUYtlXSQ


וכך מייצרים את קטשופ היינץ המפורסם:

https://youtu.be/nP84fiuKfws
איך לשמור על השיניים?



כדאי לילדים להקפיד על כללים בסיסיים בשמירה על השיניים:

צחצוח פעמיים ביום - כל יום בבוקר ובערב לפני השינה. צחצוח נכון ולמשך 3 דקות (ראו בסרטון).

ארוחות מסודרות - מינימום נשנושים וממתקים לאורך היום.

ממתק אחד ביום - בלי ממתקים נדבקים כמו סוכריות טופי ולא לאכול הרבה ממתקים.

בלי שתייה ממותקת - שתו מים!


הנה סרטון הדרכה מפורט לילדים, לשמירה על השיניים:

http://youtu.be/e7Zc8FdstkE


והמלצה משעשעת של "מומחה":

https://youtu.be/a-4lBkHe17I
מהי הצדפה הגדולה בעולם ואיך היא גדלה כמעט בלי לאכול?



צדפת ענק היא צדפה שמוצאים בחוף האלמוגים של אילת. גודלה הוא כ-35 ס"מ בלבד. בפיליפינים ואוסטרליה מוצאים צדפת ענק ממש ענקית 120 ס"מ אורכה ומשקלה יכול להגיע ל-300- ק"ג ויותר, בגיל שמגיע ל-35 שנה.

המעניין הוא שהצדפה, למרות שבאנגלית היא נקראת KILLER CLAM, צדפה הורגת, איננה טורפת אלא ניזונה מחומר סוכרי שמייצרות אצות זעירות הנמצאות בתוך גופה ומקיימות פוטוסינתזה באור השמש. את תוצרי המזון שלה, סוכר, סופגת הצדפה וניזונה מהם. מלבד זה היא מסננת פלנקטון זעיר מהים לגוון את מזונה.


הנה סרטון עם צדפה בת 35 שנים, שגדלה לגודל של 120 ס"מ ומשקל של 200 ק"ג:

http://youtu.be/SVKMzLcSDis


והנה סרטון על צדפה במשקל של עד 500 פאונד, עם מאות עיניים, על כל גופה:

http://youtu.be/ZBfviWg7kKM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.