» «
סוס
מהם הסוסים הגבוהים בעולם?



סוסי הפרשרון הם מהסוסים הגבוהים, החזקים והכבדים ביותר שיש. סוסי פרשרון שבאו מעמק פרש הם שריריים מאד. אלו סוסים נבונים שבמקור שמשו כסוסי מלחמה ועם הזמן הוכשרו גם לעבודה. הם מתחרים בסוסי השייר הגבוהים והגדולים לא פחות. גם סוסי הקליידסדייל הם גדולי מימדים וכרגע מחזיק סוס כזה בשיא הגובה של אנגליה.


הנה רכב שמנהיג חבורת סוסי הפרשרון הענקיים:

http://youtu.be/jx2f3Lx8VyQ?t=2m15s


הנה סרטון שבו מוצג דיגר, הסוס הגבוה בבריטניה בעבר. גובהו כ-2 מטרים:

http://youtu.be/XbzLGuSaJkA



הנה נודי, בעבר הסוס הגבוה בעולם, מגזע שייר. גובהו 2 מטרים ו-5 סנטימטרים:

http://youtu.be/DXtcr4_xZrc?t=18s

ראיית בעלי חיים
מהו טווח הראייה של הסוס?



לכל בעל חיים בטבע יש מעמד בשרשרת המזון. ישנם טורפים וישנם נטרפים. הסוס בטבע הוא טרף ואינו טורף. לכן חושיו של הסוס מבוססים על מעמדו זה והוא חייב להיות מרוכז בסביבתו ולהבחין בטורפים אפשריים בכל רגע. משום כך עיניו של הסוס הן הגדולות ביותר מבין היונקים הקרקעיים.

עיני הסוס ממוקמות בצידי ראשו, כך שיהיה לו טווח ראייה גדול מאד. הסוס יכול לראות כמעט כל מה שקורה מסביבו - זווית הראייה שלו היא של יותר מ-350 מעלות! ולא רק ראיית יום טובה יש לו, אלא גם ראיית לילה לא רעה. אמנם הסוסים מבחינים בשני צבעים בלבד, אבל הראיה הזו מגנה עליו היטב.


הנה עינו של הסוס מקרוב:

http://youtu.be/iwJpjKHlM-s


סוסים בורחים מרודפים אנושיים:

http://youtu.be/N3iagEDj2_4
סוס פוני
מהו סוס פוני?



סוסי הפוני אהובים על כל הילדים ורובנו רואים בהם סוסי מחמד חביבים. אך במקומות שונים בעולם סוסי הפוני הם גם סוסי עבודה חזקים. זהו זן של סוסים קטנים ואיטיים יותר מהסוסים הרגילים. על אף גודלם הקטן סוסי פוני הם חזקים במיוחד, חסונים ועמידים מסוסים רגילים. תורמות לכך עצמותיהם הכבדות יותר. בזכות חוסנו, סוס הפוני עמיד במזג אוויר קשה ויכול למלא משימות שמחייבות כוח רב. כך גם בויתו סוסי הפוני באיי אנגליה, בעיקר כדי לשמש סוסי משא במכרות פחם.

גובהם של סוסים מזן הפוני לא עובר את ה-1.5 מטרים וגם רגליהם קצרות יותר. עור גופם מכוסה בפרווה ורעמתם עבה וסמיכה יותר משל סוסים רגילים. ראשיהם הקצרים יותר ומצחם הרחב מאפשרים להבחין בין סוסי פוני אמיתיים וסתם סוסים נמוכים, שמכונים בטעות פוני.

המוכרים שבין מיני הפוני הם סוסי הפוני מגזע השטלנד, אבל יש גם סוסי פוני שחיים בטבע כסוסי בר, כמו סוסי הפוני מגזע אקסמור, שחיים באנגליה בטבע וגזע כספיאן, שחי בערבות איראן.


הנה סוסי הפוני:

http://youtu.be/lUajvaXmmlg


הנה סוס הפוני האיראני מגזע כספיאן משמש לילדים לרכיבה:

http://youtu.be/7VCREyYjqeA


ופוני שמגדלים אותו כחיית מחמד ביתית:

http://youtu.be/2Wek83azENQ
ביות
מהו ביות בעלי חיים?



הביות (Domestication) הוא תהליך של שינויים שעושה האדם בבעלי חיים ובצמחים, כדי להתאימם לצרכיו. השינוי הזה הוא חלק מהחקלאות שהאדם למד לייצר. הוא נקרא ביות והוא מתרחש בתקופת המהפכה הנאוליתית.

במהלך היווצרות הכלכלה האנושית, החקלאות והמעבר להתיישבות קבועה בויתו חיות פרא לחיות משק כמו סוסים, חמורים וגמלים, שנשאו משאות ובני אדם, סיפקו חלב ובשר או כמו השוורים - סייעו בכוחם הרב במלאכות שונות.

צמחים רבים בויתו והפכו לגידולים חקלאיים שהניבו מזון רב. עופות בויתו לצורך הפקת ביצים ובשר וציידים בייתו עופות דורסים לעזרה בציד וכך הלאה.

לא מעט בזכות הביות ומקורות המזון שהוא סיפק להם, עברו בני האדם מחברות של ציידים-לקטים להתיישבות בישובי קבע ולעיסוק בחקלאות, מה שיוביל להיווצרות של התרבויות השונות ולהתקדמות המדהימה של האדם ב-15 אלף השנים האחרונות.

בעלי חיים בויתו בדרכים שונות. יש בעלי החיים שהאדם סיגל אותם לצרכיו לגמרי, כמו כלבים, פרות, סוסים וחיות משק נוספות. באחרות לא שינה האדם את ההתנהגות הטבעית, כמו הדבורים למשל, ויש ששינה חלקית, כמו במקרה של החתולים.

החוקרים סבורים שהביות החל מתועלת הדדית של בעלי חיים ובני אדם. ככל הנראה הזאבים היו מהראשונים שבויתו, כשלמדו שהתרעה על חיות טרף מביאה את האדם הקדמון לחלוק עימם את שאריות מזונו.

בתהליך ארוך של ברירה מלאכותית הפכו בעלי החיים המבויתים לנוחים לצרכי האדם. זה קרה כשהאדם עודד את פריון הנוחים והמניבים שבהם ודאג לעצור את ההתרבות של מי מהם שלא הסתגלו מספיק לצרכיו, היו אלימים מדי, מניבים פחות מדי וכדומה.


הנה הביות והברירה המלאכותית שנדרשה לו:

https://youtu.be/kPDPTm7NgUE


כך בויתו בהמות המשא:

https://youtu.be/_ODCZOcfNSc


והאם יכולנו לביית כל בעל חיים?

https://youtu.be/AMV2zE3vaVE

סוס

סוס הבית
מהו הפלא של הסוסים?



סוס (Horse) הוא בעל חיים, ממשפחת היונקים, שחי בממוצע כ-30 שנים.

הסוס משרת את האדם כבר עשרות אלפי שנים. לכן גם נקרא הסוס שאנו מכירים "סוס הבית". הסוסים בויתו לראשונה בסביבות האלף הרביעי לפני הספירה והתפשטו באלפים הבאים לכל אסיה ואירופה.

בתחילה שימש הסוס בעיקר לעבודות משק וחקלאות, כמו גרירה של מחרשות ועגלות וכדומה, אך די מהר הוא הפך לכלי תחבורה מרכזי ושימש ככזה עד המצאת מנוע הקיטור.

סוסים הובילו מרכבות מלחמה חיתיות ומצריות ובהמשך נוצרו חילות הפרשים בצבאות של פעם ואצל האבירים באירופה.

לאחר מכן נוצרו העגלות והכרכרות להסעת האדם, ששימשו עד להמצאת המכונית. לאחר שזוהו תכונותיהם האציליות הפכו הסוסים גם לשחקנים קבועים בטקסים מלכותיים ורשמיים.

במערבונים, הן הספרותיים והן הקולנועיים, זכה סוס הרכיבה להיות השותף לגיבור הבודד, המשוטט לו במדבר של המערב הפרוע באמריקה ולסייע לו בסיפורים הללו.

עם הזמן גם משטרות יתחילו להשתמש בסוסים כדי לטפל בהפרות סדר ולאפשר לשוטרים לנהל מרדפים ולהרתיע פושעים.

בעולם הספורט הפכו מרוצי סוסים לפופולריים מאד, כשלצידם התקיימו שלל תחרויות ראווה, שהתמקדו בהפגנת יכולות רכיבה, רטן בתגית "רודיאו", יכולות אילוף וכמובן תחרויות יופי של הסוס ויכולתו בפעולותיו.

בשנים האחרונות הפכו הסוסים למסייעי ריפוי. משתמשים כיום בסוסים לצורך רכיבה טיפולית, המסייעת לבעלי מוגבלויות, נכים וילדים עם הפרעות קשב וריכוז, לשיפור הביטחון העצמי ועוד.


הנה ההיסטוריה של הסוסים והביות שלהם (מתורגם):

https://youtu.be/_uhIhkuh6zo


סרטון לקטנטנים להיכרות עם הסוסים (עברית):

https://youtu.be/zm359-ss9UI?end=2m33s


סוסים יכולים להיות ממש רגישים:

https://youtu.be/kjKaJOREiBw


וקצת פספוסוסים, או פספוסי סוסים:

https://youtu.be/UUXi26yhUiM
אוכף
מהו אוכף ומי מייצרים אוכפים?



האוכף (Saddle) הוא מעין מושב שמחברים לגבו של הסוס, או כל בהמה אחרת.

האוכף מיועד בעיקרו לשמירה על יציבות הרוכב על הבהמה. כבר מאות שנים שמייצרים אוכפים עבור סוסים, בעיקר לנוחות הרוכבים עליהם.

בנוסף לחלק עליו יושבים באוכף, יש מספר מתקנים שמהווים חלק מהאוכף עצמו. לארכופים, התלויים משני צידי האוכף, מכניס הרוכב את רגליו.

הקרן, שנמצאת בקדמת האוכף, לפחות באוכפי הרכיבה המערביים, מאפשרת לרוכב לאחוז בה.

המשענת, שבצדו האחורי של האוכף, תומכת בגב הרוכב ומונעת כאבים ברכיבה ארוכה או קשה.


בנוסף. לכך משיג האוכף כמה מטרות נוספות:

נוחות - לאפשר רכיבה נוחה לרוכב ולסוס.

שיווי משקל - לשמירה על שיווי המשקל בעת הרכיבה.

איזון - לאיזן את משקל הרוכב ולהפחית מהסוס מאמץ.


#אילו סוגי אוכפים קיימים בעולם?
קיימים שלל סוגים של אוכפים, כולל סוגים מקומיים, הנהוגים באזורים מסוימים בעולם ולא מוכרים באחרים כלל.

ארבעת הבולטים שבין סוגי האוכפים הם:

#אוכף "ווסטרן"
אוכף בעל קרן, לרוב מסיבי ועשוי עור. אלו האוכפים בסגנון המערב הפרוע, מאלו שרואים במערבונים שבקולנוע. במקור הוא נועד לרעייה של בקר.

#אוכף "טריק ריידינג"
מיועד לרכיבת פעלולים. יש לו קרן מקדימה ורצועות ואלה מאפשרים לרוכב להיאחז בהם בידיו וברגליו היטב, במהלך ביצוע פעלולים או רכיבת רודיאו, בה הסוסים מאתגרים את הרוכב.

#אוכף מרוצים
אוכף קל יחסית, שמטרתו הפחתה מירבית של המשקל על גב הסוס.

#אוכף אנגלי
אוכף שנועד לרכיבה אמנותית, שנקראת "דרסאז'", ולמרוצי מכשולים וקפיצות מעל מכשולים. זהו אוכף קל יחסית ולא מכיל קרן.


הנה בעל מקצוע שמייצר אוכפים לסוסים (עברית):

https://youtu.be/_nGWKY9qJyw


כך מתאימים אוכף לסוס (עברית):

https://youtu.be/DVHE0yfwKWc


אוכפים לגמלים (עברית):

https://youtu.be/GMRw27r07ek


ו"האוכף של נהר הקולורדו", שנקרא כך על שום עיקול הנהר בעל צורת האוכף המרהיבה שלו:

https://youtu.be/AsZdY6Hkc1I
רודיאו
מהו הרודיאו?



רודיאו (Rodeo) הוא ספורט תחרותי שבו בוקרים ורפתנים מתחרים בהפגנה של כישוריהם בטיפול ושליטה בבעלי חיים, כמו גם בהיאבקות, היגוי ומרוצי חביות.

שליטה בשוק למשל, כרוכה ברכיבה והישארות, זמן רב ככל האפשר, על גבו של השור המתפרץ. חוץ מהחזקת מעמד על שוורים, יש ברודיאו גם תחרויות של חבלים על עגלים, בהן צריך לקשור עגל בחבל במהירות, יש מרוצי חביות בהם רוכבים על סוס סביב שלוש חביות במהירות האפשרית ויש שליטה בסוסים פראיים, כשיד אחת של הרוכב באוויר.

הרודיאו הוא אחד מסוגי הספורט הפופולריים בצפון אמריקה ומנגד מעורר ביקורת מצדם של ארגונים לזכויות בעלי החיים.

זה ספורט תחרותי מסורתי שמקורו בכלל בספרד ובמקסיקו ומהן הוא התפשט והתפתח אל ארצות הברית, קנדה, דרום אמריקה ואוסטרליה. במדינות כמו טקסס בארצות הברית הוא נחשב לאחד מסמליה של המדינה. כך. גם בדרום אמריקה.

אך זהו גם ספורט תובעני ומסוכן, המצריך אתלטיות ומיומנות רבה. וזהו גם ספורט שמושך ביקורת רבה מארגונים שונים לזכויות בעלי החיים.

בדרך כלל המשתתפים הם קאובויים שטיפלו במשך שנים רבות בבעלי חיים ובמשך שנים שכללו את כישוריהם, בתרגול ותחרויות.

אירועי רודיאו מתקיימים ברמות שונות, החל מתחרויות חובבים מקומיות ועד לאירועים מקצועיים גדולים, כמו רודיאו הלאומי של הגמר (NFR), שנערך מדי שנה בלאס וגאס, נבאדה.

וחלק משמעותי במשיכה לאירוע הזה הוא ודאי האווירה ברודיאו, שהיא בדרך כלל חגיגית וכוללת אוכל, מוסיקה חיה ובידור מסוגים שונים.


#אירועי רודיאו
הבולטים באירועי הרודיאו הם אלו שבהם הקאובוי רוכב על גבי שור או סוס פראיים, כשמטרתו הברורה היא הצליח ולהחזיק מעמד כ-8 שניות על גב הבהמה המשתוללת, כשידו האחת אוחזת בחבל הקשור סביב צווארה ויד נוספת באוויר.

אגב, מיד לאחר שהמתחרה נופל מגב השור או הסוס ימהר להכנס לרחבה ברנש לבוש בבגדים צבעוניים, שישנה את נתיב הבהמה המשתוללת, כדי שותאפשר לרוכב לצאת מהרחבה ללא פגע, מה שמחייב גם כן מיומנות.


הנה רגעי רודיאו גדולים:

https://youtu.be/gbF0gfuf8rQ


רודיאו הוא ספורט מסוכן:

https://youtu.be/yILVRmFzYkw


רודיאו על שוורים:

https://youtu.be/8Vp9N8LhMGs


רק להחזיק מעמד - זה האתגר:

https://youtu.be/5UNYXXfuOO8


תולדות הרודיאו האמריקאי:

https://youtu.be/G0_C1gXD_JY


הרודיאו המקסיקני שהוא שונה מעט:

https://youtu.be/tUnbPJrbTDI


וקדימון הסרט "הרוכב" מ-2017 על כוכב רודיאו משותק מתאונת רכיבה שחולם לחזור:

https://youtu.be/AlrWRttLTkg
שינה של סוסים
איך סוסים ישנים?



סוסים (Horses) יכולים לישון בעמידה, אם כי לזמן קצר, במהלך שינת החלום (החלק העמוק של השינה, שבה הם חולמים חלומות) הם חייבים לשכב.

הסוס יכול לישון בעמידה את רוב השינה שלו, כיוון שהוא מסוגל לנעול את ברכיו כך שלא יהיה בעמידה לחץ על השרירים, אלא רק העצמות שהופכות כמו מקל אחד ללא מפרקים, כמו מוט של אוהל. החלפת הרגל הנעולה בין כל שתי רגליים, אחת לכמה זמן, מאפשרת לסוס לתת מנוחה לרגל אחת, בזמן שהשניה נעולה ומאפשרת עמידה ללא מאמץ, גם בתוך שינה.


הנה סוס ישן בעמידה:

http://youtu.be/PBeD9uTQlb0?t=50s


וסוסים שלא ממש ישנים, כי הם מותחים בני אדם:

http://youtu.be/YUKP1P8Xc5w


מרוץ סוסים
מהו מרוץ סוסים?



מרוץ הסוסים (Horse race) הוא אחד מסוגי הספורט המצליחים באי הבריטי ובאמריקה. המרוץ אומר שמתחרים בו סוסים ורוכביהם, המעוניינים להגיע ראשונים לקו הסיום.

סוסי המרוץ הם סוסים גדולים, חזקים ומהירים. מצטיינים ביניהם במיוחד גזע הסוסים הערבי בעל הכוח והסיבולת הגבוהה וגזע הת'ורוברד, שהוא בעל יכולת לרוץ מעל 100 קילומטרים ללא מנוחה. רוכב הסוס נקרא ג'וקי. בעת המרוץ הוא מתכופף, כדי שלא ליצור התנגדות למול הרוח ולבלום את הסוס בדהירתו.

עלות סוס מרוץ, גידולו ואחזקתו היא גבוהה מאד. כדי להצטיין במרוצים יש להחזיק את סוסי המרוץ בתנאים מצוינים. לכן מחזיקים בסוסי מרוץ בעיקר אנשים עשירים או אנשי מקצוע, שמממנים את האחזקה היקרה באמצעות הימורים.

המקומות שבהם נערכים מרוצי הסוסים נקראים היפודרום. ישנם היפודרומים שמסלוליהם מעגליים, מסולסלים או ישרים. לעתים יש בהיפודרום משוכות קפיצה, שעל הסוסים לעבור בעת הריצה.

ענף מרוצי הסוסים הוא פופולארי מאד באנגליה ואירלנד. בין אוהבי המרוצים הללו נמצאת גם מלכת אנגליה, אליזבת' השנייה. היא חובבת מושבעת של מרוצי הסוסים ובעלת סוסים אלופים שונים, שהניבו לה לאורך השנים אלפי נצחונות במרוצי סוסים.

גם בארצות הברית תעשיית הסוסים היא חזקה במיוחד. מומחים מעריכים שכ-40 מיליארד דולר עוברים בה בכל שנה ומאות אלפי אנשים מוצאים בה את פרנסתם. רבים מהם עוסקים בתעשיית ההימורים על מירוצי סוסים, אחת השיטות להרוויח סכומי עתק על גבם של אנשים שחולמים להתעשר מהימורים ומפסידים כסף רב.


הנה מרוץ סוסים באינדונזיה שהרוכבים הם ילדים צעירים:

https://youtu.be/ApAdpT9WRMQ


סוס מרוץ בשם "Mine that Bird" מנצח באופן מדהים תוך מעבר מהמקום האחרון לניצחון:

https://youtu.be/ifHilc9Wb3w


זה מה שרואה הרוכב במירוץ סוסים:

https://youtu.be/i-nIAYVn-to


כך מטפלים בסוס מרוץ:

https://youtu.be/KYRzfqhKqsw


מרוץ של סוסים ערביים אציליים ברשות הפלשתינית (עברית):

https://youtu.be/L8II_GDGCUQ


ותכנית חינוכית על מרוצי הסוסים (עברית):

https://youtu.be/5foAhLrI1_g?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.