» «

ספא

סאונה
מהי סאונה וכיצד התפשטה מפינלנד לעולם כולו?



הסאונה (Sauna) היא מרחץ אדים. המתרחצים שוהים בו בחדר שנוצר בו אוויר לח או יבש, שהובא לטמפרטורה כה גבוהה, עד שהיא גורמת להזעה מוגברת.

בעבר האמינו שלסאונה לא מעט סגולות ריפוי. אגב, התענוג הזה שמור לבעלי דם, שהם בני אדם, כל היונקים והציפורים.

את מקור הסאונה רואים רבים בפינלנד, בה היא שימשה במשך אלפי שנים כאמצעי מרחץ. אפילו המילה "סאונה" באה מהשפה הפינית. אבל חייבים לציין שיש סוגי סאונה עתיקים ואחרים, בעלי ותק והיסטוריה מרהיבים לא פחות ולא ברור לחלוטין אם הסאונה נולדה רק אצל הפינים.

מבתי המרחץ ואמבטיות השיש של רומא העתיקה ועד לספא המודרני, הסאונה התפתחה והפכה לאחת מצורות הבילוי הנעימות והנפוצות של מדינות רבות.

במהלך המאה ה-18, ירד השימוש במרחץ האדים הפרטי והציבורי, ברחבי האירופה. מעמדה של הסאונה בארצות רבות, כולל בפינלנד, הלך וירד עם השנים. הסיבות היו התפתחות מדע הרפואה, שהורידו את הצורך בסאונה, המהפכה התעשייתית והמודרניות - שנטו להחליש מנהגים מסורתיים לטובת אמצעים מודרניים לניקוי הגוף.

בתחילת המאה ה-20 החלה הסאונה חוזרת. בפינלנד, במהלך מלחמת העולם השנייה, היא החלה לחזור. המצב החברתי והכלכלי בפינלנד של אותם ימים היה קשה. מקומות בילוי שנסגרים ומחסור במזון, השאירו את הסאונה כמקום הבילוי היחידי שנשאר. במהלך המלחמה שוקמו ושופצו לא מעט סאונות נטושות והרוסות באזורי הכפר המבודדים והופעלו לרווחתם של הלוחמים.

בשנת 1940 פורסם בפינלנד "ספר הסאונה". בנוסף לתולדות נוהג המרחץ ברחבי העולם, תוארו בו מקורות הסאונה הפינית והדרכות לבניה של סאונות. תפוצתו של הספר ברחבי העולם הביאה להתעניינות מחודשת במקומות רבים בעולם, בסאונה הפינית.

אגב, אפילו תכנית החלל האמריקאית נעזרה בסאונות של פינלנד. במתחם פתוח לציבור, שהוקם לאחר המלחמה ליד הלסינקי בשנת 1952, ערכה נאס"א ניסויים מדעיים. מרכיבים כמו תפקוד גוף האדם בטמפרטורות גבוהות, סייעו לחשב את עמידות גוף האסטרונאוטים לחום האדיר שחשים בחלליות השבות מהחלל אל תוך האטמוספירה.

כיום קיימים סוגי סאונות רבים, אם כי השימוש במונח סאונה מכוון בדרך כלל לסאונה הפינית. בפינלנד של היום יש סאונות כמעט לכל משפחה. מוצאים אותן בבתים ואף בדירות הערים, או בצמוד ל"מוקי" (mökki), בתי הקיץ הפיניים שעל שפת האגמים.

אגב, בפינלנד וזה ממש תרבותי שם, הכניסה לסאונה היא בעירום מלא. כשמדובר בסאונה הפינית נכנסים בני משפחה וחברים קרובים עירומים לסאונה, כשגברים ונשים מבלים בה עירומים יחדיו. בסאונות הציבוריות נוהגים לשהות גברים ונשים בנפרד.

כיום קיימות בעולם מאות חברות מסחריות שמייצרות חדרי סאונה פרטיים. רבות מהן מייצאות את המתקנים הללו למדינות העולם השונות.


הנה תרבות הסאונה בפינלנד:

https://youtu.be/mn1ed7EKanQ


תולדות הסאונה:

https://youtu.be/P8v9N_0wnnE


הוראות למבקר בסאונה בפינלנד:

https://youtu.be/EMgFFfRFo2E


הסבר של הסאונה:

https://youtu.be/fgDg33y6eyM


כיום יש גם סאונה אישית לאדם לבדו:

https://youtu.be/p6dFoYVJQUg


פיני מספר על הסאונה פינית:

https://youtu.be/02bcwNNPv1s


וגם בגרמניה הסאונה היא רק בעירום:

https://youtu.be/T0NINJOuaf4
חמאם
מה זה מרחץ טורקי?



בית מרחץ טורקי, או בערבית "חמאם" הוא מקום רחצה לח שמקורו במזרח התיכון ובצפון אפריקה. בעבר רק הגברים הורשו להגיע ולהיכנס לחמאם. היום יש כאלה במקומות רבים גם לנשים, אבל בנפרד מהגברים.

במזרח התיכון ובתחומי האימפרייה העותמאנית שימש ה"חמאם" בעיקר לרחיצת הגוף, שהרי למרבית האוכלוסיה ובעיקר לעניים לא היו מקלחות בבית. נעשו בו גם מעט עיסוים שונים, עיסוי ה"קסה" שמטרתו הייתה המרצת הדם בגוף.

בחמאם יש סאונה רטובה וסאונה יבשה, עם חום מפנק שחודר לעצמות ורחצה קרה אחרי הזעה. בחמאם רובצים ומזיעים בנחת וכשחם נשטפים במים קרירים.

בעבר נהגו הרוחצים לשכב באמבטיה של שיש, אפופי אדים וחום ולנשום את בשמי המזרח הריחניים. אם היה להם ממון, גופם היה ממורק ומעוסה בידי אנשי החמאם ובסיום הטיפול הם ישבו על כריות מהודרות ועישנו נרגילות מזרחיות.

בחמאם לא רק ניקו את הגוף. מבחינה תרבותית שימש החמאם גם מקום להתכנסות, שיחות, רכילות, שידוכים ויצירה של קשרים חברתיים ועסקיים.


#תולדות החמאם
השם "מרחץ טורקי" הוא שם שגוי שנתנו לו האירופאים, כיוון שהם הכירו את החמאם במגעיהם עם האימפריה העות'מאנית (הטורקית), לכן הוא כונה "מרחץ טורקי". אבל המקור אינו תורכי, אלא בית המרחץ הרומי, שהיה נהוג בערים רבות ברחבי האימפריה הרומית, שמרכזה היה ברומא.

החמאם התורכי נולד במאה ה-7 לספירה, עת נכבשה טורקיה בידי המוסלמים. דת האיסלאם ציוותה על המאמינים לרחוץ את גופם ומיזוג התרבויות שהתרחש אז בטורקיה הוא שהסב את המרחץ הרומי, שבטורקיה הוא ביזנטי, אל ה"חמאם". כאן עתידים לגלותו לא מעט מהאירופאים, שיעתיקו את בית המרחץ האקזוטי של הטורקים ליבשת שלהם, מבלי לזהות שבעצם הוא נולד אצלם.

כיום יש ברחבי העולם כולו "סאונות" שהן מקבילות לחמאם באפשרויות הנקיון והבריאות שהן מציעות - להזיע היטב ואז לרחוץ במים קרים ולעתים גם לקבל מסאז' מפנק. אבל הקסם של המזרח עדיין מושך רבים.


הנה סרטון על החמאם הטורקי:

https://youtu.be/BpMxxcBx1J0


החמאם של איה סופיה:

http://youtu.be/YGkoIMY60QA


והחמאם באיסטנבול:

http://youtu.be/cqI9VivNKms
אויב העם
מה מראה המחזה "אויב העם"?



המחזה "אויב העם" (Enemy of the people) מאת הנריק איבסן מספר על עיירה צפונית שבה מתגלים מי מרפא. בתוך זמן קצר הופכת העיירה למצליחה והאנשים בה מתעשרים, בזכות המוני החולים הנוהרים אליה כדי לרחוץ במים.

הבעיה מתחילה כשדוקטור שטוקמן, רופא המרחצאות, מגלה שמי המרפא במרחצאות הם מזוהמים ומסוכנים לבריאות. תושבי העיר ובמיוחד אחיו המסית, ראש העיר פיטר שטוקמן, רודפים אותו ואת המסע שלו לחשיפת האמת על מי המרפא המסוכנים. אפילו העיתונות, שהוא חשב שתסייע לו בחשיפת האמת, לא מתגייסת. נראה שהיא עצמה מהווה חלק בלתי נפרד מקשר השתיקה וההשתקה.

כשדוקטור שטוקמן זוכה לכינוי "אויב העם", הוא לא רק מתעמת עם אנשי עירו ובשלטון שמיוצג בידי אחיו ראש העיר. הוא משמש כמשל לכל האנשים הנאבקים על האמת שלהם בגבורה ופועלים לבדם אל מול שלטון ציני והמון מוסת. המחזה חושף את תופעת העדר ושלטונו המוחלט של הרוב, עד כדי החרמת מי שחושבים אחרת ואף להכרזתם כבוגדים ופגיעה ההם.


הנה סרטון על הדרמה "אויב העם":

http://youtu.be/1QU07KuL6Ew


והנה כל ההצגה "אויב העם" בעברית:

http://youtu.be/7nApHtXDyCI?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.