שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהי קפיצה מצוק?
קפיצות צוקים (Cliff diving) הוא מענפי הספורט המסוכנים ביותר ובאופן מסוים גם הפחות מאורגן מהאחרים. הספורט העממי הזה, שככל הנראה נולד אי-שם בשנות ה-50 באקפולקו שבמקסיקו, סוחף אליו אנשים שמחפשים את האדרנלין שבסכנה. כשהם רואים צוק שגורם לרוב האנשים לבהלה ופחד גבהים עמוק, הם מתארגנים לקפיצה. בשבילם יש גם אליפויות עולם בקפיצה ממצוקים.
הספורטאים הללו עוברים ממקום למקום, בטיולים אל צוקים הגבוהים בעולם, במיוחד כאלה הנישאים מעל הים ומנסים כל מיני קפיצות אתגריות ומסוכנות יותר ויותר. הם מחפשים את הצוקים המסוכנים והמאתגרים ביותר. לפעמים סטייה של כמה סנטימטרים בזווית הקפיצה, או דחיפה חלשה מדי ברגליים מכיוון הצוק, פירושן יכול להיות התנגשות בסלעים שבמורד ופציעה קשה או מוות.
הנה העולם המקצועי של קופצי הצוקים:
https://youtu.be/sLUyYra_h9c
כמה מהקפיצות המסוכנות שנאספו ברשת:
https://youtu.be/vUW-0SqMy0g
והנה קופצי צוקים חובבים וחובבי סכנה:
https://youtu.be/Bn09g1bwgDc
הרבה המצאות ורעיונות לקפיצות יצירתיות:
https://youtu.be/NchliY-LwEE
הנה קפיצה בטוחה יותר למים:
https://youtu.be/_-kviywORqA?qr=yes
אין לנסות את זה בעצמכם!
זה מסוכן ביותר!
מהי השחייה ולמה היא כל כך טובה?
השחייה (Swimming) היא אחת מצורות הפעילות הגופנית העתיקות והמושלמות ביותר, המשלבת אמנות תנועה במים עם יתרונות בריאותיים מרשימים. כספורט אירובי ואולימפי דומה שהוא כולו בריאות.
בעולם האולימפי, השחייה היא אחד מענפי הספורט המסורתיים והמוערכים ביותר. היא נכללה כבר במשחקים האולימפיים המודרניים הראשונים באתונה ב-1896, אם כי אז רק גברים התחרו.
נשים החלו להתחרות בשחייה אולימפית רק ב-1912 בשבדיה. כיום, תחרויות השחייה האולימפיות כוללות מגוון רחב של מקצים במרחקים שונים ובסגנונות שחייה שונים, כאשר המדליות מחולקות לפי מגדר, סגנון ומרחק.
מבחינה בריאותית, השחייה היא פשוט פלא. היא מפעילה את מערכת הלב-ריאה לאורך זמן בעצימות בינונית, מה שמסביר את מעמדה כאחד מענפי הספורט הבריאים ביותר שאפשר לעסוק בהם.
בניגוד לרוב סוגי הפעילות הגופנית, השחייה מפעילה כמעט כל שריר בגוף בו-זמנית. כאשר אנחנו שוחים, אנחנו מפעילים את שרירי הזרועות, הרגליים, הגב, הבטן והחזה בתנועה הרמונית ורציפה. זאת בעוד שהמים מספקים התנגדות טבעית שמחזקת את השרירים מבלי להפעיל לחץ מוגזם על המפרקים.
יתרון ייחודי נוסף של השחייה הוא השפעתה על מערכת הנשימה. כשאנחנו שוחים, אנחנו לומדים לשלוט בנשימה שלנו ולתזמן אותה עם תנועות הגוף. פעולה זו מחזקת את שרירי הנשימה ומגדילה את קיבולת הריאות. מחקרים הראו שאפילו שחיינים חובבים נהנים מנפח ריאות גבוה יותר ויעילות נשימתית משופרת בהשוואה לאנשים שאינם שוחים באופן קבוע.
המים מספקים גם סביבה מרגיעה לגוף ולנפש. הציפה במים מפחיתה את הלחץ על המפרקים בין 75-90% בהשוואה לפעילות על הקרקע, מה שהופך את השחייה לאידיאלית עבור אנשים עם בעיות מפרקים, עודף משקל או פציעות. בנוסף, השהייה במים והתנועה הריתמית משפיעות לטובה על מערכת העצבים, מפחיתות מתח ותורמות לשיפור מצב הרוח.
מעניין לספר שמייקל פלפס (Michael Phelps), השחיין המעוטר ביותר בהיסטוריה האולימפית עם 23 מדליות זהב ו-28 מדליות אולימפיות בסך הכל, החל לשחות בגיל 7 כדי לשלוט בהפרעת קשב וריכוז שאובחן בה. הוא מצא שהשחייה עזרה לו להתמקד ולתעל את האנרגיה שלו בצורה חיובית, מה שמדגיש את היתרונות המנטליים של השחייה.
#סגנונות השחייה
בעולם השחייה התחרותית והחובבנית מקובלים ארבעה סגנונות שחייה עיקריים:
שחיית חתירה (Freestyle) - היא הסגנון המהיר והפופולרי ביותר, המאופיין בתנועה מתחלפת של הידיים מעל המים ובעיטות רגליים מתואמות.
שחיית גב (Backstroke) - דומה לחתירה בתנועותיו, אך השחיין שוכב על גבו כשפניו כלפי מעלה, מה שמאפשר נשימה חופשית לאורך כל המשחה.
שחיית חזה (Breaststroke) - הוא סגנון איטי ועתיק יותר, שבו הידיים נעות יחד בתנועה מעגלית לפנים והרגליים בועטות כמו צפרדע.
שחיית פרפר (Butterfly) - הוא הסגנון הצעיר מבין הסגנונות. הוא פותח באמצע המאה ה-20 ונחשב הקשה ביותר מבחינה טכנית. מעניין לציין שסגנון הפרפר למעשה התפתח מסגנון החזה, כאשר שחיינים גילו שהנפת הידיים מעל המים מאפשרת תנועה מהירה יותר. הוא דורש תנועה סימולטנית של שתי הידיים מעל המים ובעיטות גליות של הרגליים.
לצד ארבעת הסגנונות הקלאסיים, קיים גם ענף אולימפי של שחייה אמנותית (Artistic Swimming), שבעבר נקרא שחייה צורנית. ענף זה משלב אלמנטים של שחייה, ריקוד ואקרובטיקה במופע מרהיב שמבוצע לצלילי מוסיקה.
כך שגם בשחייה תחרותית וגם בשחייה כפעילות של פנאי, הפעילות הזו היא אחת מצורות הפעילות הגופנית הטובות ביותר, ממש על גבול השלמות - פעילות שמשפרת את הבריאות הגופנית, מרגיעה את הנפש ומתאימה לכמעט כל אדם בכל גיל ורמת כושר.
הנה טיפים לשחייה ספורטיבית (עברית):
https://youtu.be/P5BjUYy-SrM
יסודות שחיית חתירה, שחייה בסגנון חופשי - פריסטייל:
https://youtu.be/gnu4AnI2nqg
טיפים לשחייה נכונה (עברית):
https://youtu.be/ROYQz-qZr-c
שיטות לשחיית חתירה:
https://youtu.be/5HLW2AI1Ink
שחיית חתירה נכונה:
https://youtu.be/Qnk_W5rzs2I
שחיית פרפר:
https://youtu.be/LuR3z9CuIyY
שיפור שחיית הפרפר:
https://youtu.be/UffZn_-lU54
מהו הספורט של כדור מים?
כדור מים, או ליתר דיוק כדורמים (Water polo), הוא משחק כדור ספורטיבי קבוצתי, שמשחקים לרוב במימי בריכת השחייה.
המשחק, שנולד בסקוטלנד של סוף המאה ה-19, משלב יכולות שחייה, תנועה במים, מסירות יד וזריקה לשער, כמו בכדוריד.
גודלו של כדור הכדורמים הוא כשל כדור הכדורגל, אך הוא עשוי מסוג של ניילון עמיד למים.
במשחק מנסות שתי קבוצות כדורמים, שכל אחת מהן כוללות 6 שחקנים ושוער. במשחק שאורכו 32 דקות, המחולקות ל-4 רבעים בני 8 דקות כל אחד, מנסות הקבוצות להבקיע, זו לשערה של זו, כמה שיותר שערים.
על אף שהוא קשה פיזית ודורש הרבה יכולת, כדור המים נחשב ל"ענף הספורט היחידי שלא מזיעים בו"...
#תולדות המשחק
משחק ה"כדורמים" נולד בסקוטלנד, בסוף המאה ה-19, בתור "ראגבי מים", שכן על חוקי משחק הראגבי התבססו מרבית חוקיו הראשונים.
היה זה מורה מקומי לשחייה, בשם כתב ויליאם וילסון, שניסח בשנת 1877 את אוסף החוקים המקורי למשחק כדור קבוצתי, שהוא קרא לו בתחילה "כדורגל מימי".
היה זה בעיר הסקוטית אברדין, כשהתקיים משחק הכדורמים הראשון בהיסטוריה. ככל הידוע הוא התקיים בין שתי גדותיו של נהר די (River Dee) במסגרת פסטיבל "בון אקורד" (Bon Accord) המתקיים בעיר כבר שנים רבות.
רק 8 שנים עברו ואיגוד השחייה הבריטי (Swimming Association of Great Britain) הכיר במשחק ב-1885 ונתן לו את השם "כדורמים". באיגוד סוכם אוסף חוקים, שהתבסס על החוקים המקוריים של וילסון.
במהירות מרשימה התפשט הספורט החדש למדינות שונות באירופה, הרחק לאוסטרליה ולאמריקה.
החל משנת 1900, הפך כדורמים גברים לספורט אולימפי ובדיוק 100 שנים אחר כך, בשנת 2000, הוכר כספורט אולימפי גם כדורמים הנשים.
הנה בני נוער, שחקני כדורמים, המספרים על הספורט האהוב עליהם (עברית):
https://youtu.be/THijWaa-g5k
ספורט כדור המים (עברית):
https://youtu.be/YRB9Yba5Mpg
כך משחקים כדורמים:
https://youtu.be/g63LpPuDaxE
ותכנית חינוכית על כדור המים (עברית):
https://youtu.be/Vl-ZyLjjrlw?long=yes
מה זה סאפ ואיך גולשים בו?
רבים שמעו ודאי על ה"סאפ", אבל מהו בדיוק ולמה הוא משמש?
אז הסאפ (SUP), הוא בעצם "פאדל בורד", גלשן חתירה, בו השייט מתנהל בעמידה. הוא די מזכיר את ה"חסקה" שלנו, אבל שונה ממנו (פרטים בהמשך).
הסאפ או "פאדל בורד" ובקיצור "פאדל", הוא גלשן, מעט גדול מגלשן גלים, וכזה שחותרים בו באמצעות משוט בעל להב יחיד.
מקור שמו הפופולרי "סאפ", הוא בקיצור, ראשי התיבות של "Stand Up Paddleboard".
#למה זה טוב?
יתרונו הגדול של גלשן החתירה הוא שכדי לשלוט בו לא נדרש ניסיון קודם בתחום הגלים. הסאפ מתאים הן לגלים סוערים והן למים שקטים.
יש שני סוגים של סאפ. כזה שמותאם לחתירה למרחקים ואחר שמיועד ומתאים לתפיסת גלים.
בפאדל בורד אפשר לגלוש לא רק בים פתוח, אלא גם במקווי מים, תעלות גדולות, אגמים ונחלים.
יתרונו על הגלשנים הוא בכך שגלשן הגלים מחייב גלים טובים לגלישה וגלשן הרוח תלוי ברוח טובה, כזו שבמקומות רבים בעולם וישראל בתוכם, מוגבלת לימים בודדים בשנה.
לסאפ לא נדרשים כל אלה והוא מתאים לכל מזג אוויר וסיטואציה. גם בהשוואה לקייט סרפינג, הסאפ תלוי פחות בתנאי הסביבה, מה גם שהוא הרבה פחות מסוכן לגולש ולסביבה.
אפילו על הקיאק הסאפ עדיף, כי הוא לא עובד רק על פלג הגוף העליון, כמו בקיאק, אלא מפעיל שרירים רבים בכל הגוף.
הסאפ מהנה למי שאוהבים להפעיל את השרירים. לא מדובר רק בגברים, אלא גם בנשים, בני נוער וכולל את מי שלא עסקו מימיהם בספורט ימי.יש אפילו מי שמשלבים את הבילוי על הסאפ עם יוגה, מדיטציה ושיעורי פילאטיס.
#המקור של הסאפ
במקור הפאדל בורד נולד באיי פולינזיה שבאוקיינוס השקט. שם השתמשו בהם, כבר לפני מאות שנים, ראשי השבטים כסוג של סמל סטטוס, שעליו גלשו מעל פני המים ומעל שאר חברי השבט.
בפיג'י, כשהספורט הזה עשה את צעדיו הראשונים במים, איש לא חשב שלוח השיט הזה יכול להפוך ללהיט עולמי. אבל במאה ה-21 בצעו מספר גולשים מאיי הוואי מהלך שיווקי מדהים.
היזמים הצעירים הללו החיו את כלי השיט העתיק והצנוע. הם יצרו דגם מודרני ומעוצב שלו, תוך שימוש בחומרים חדישים והתוצאה התגלתה כגלשן מודרניסטי, המשלב גלישה וחתירה.
מהוואי הם החלו לשווק את ה"סאפ" וממנה פשטו הפאדל בורדים אל חופי קליפורניה האופנתיים ואחריהם לחופים אחרים בארצות הברית ומשם לשאר חופי העולם.
#ההבדלים בין סאפ לחסקה
אז מה בכל זאת ההבדל בין הפאדל, כלומר הסאפ, לחסקה הים תיכוני?
בגלישה על חסקה אין הרבה קושי פיזי. העמידה על לוח רוחב וארוך לא מחייבת מאמץ רב. בגלישה על הסאפ, לעומת זאת, נדרש מאמץ על קבוצות שרירים רבות לצורך היציבה.
בנוסף לכך, אם במשוט החסקה והקיאק יש שני להבים, שני צדדים שניתן לחתור בהם - לצד ימין ולצד שמאל, במשוט של הסאפ יש, כמו במשוט של סירת הקאנו, רק להב אחד.
הנה הסאפ (עברית):
https://youtu.be/276yIOZ_dSk
גלישת גלים עם שיבומי סאפ שמיוצר בארץ:
https://youtu.be/iy3a275AB9A
כך תשתמשו בסאפ:
https://youtu.be/ES2mShoQ3_Q
סקירה על הסאפ המתנפח (עברית):
https://youtu.be/w7F_MDgTgBo
לומדים לגלוש בסאפ:
https://youtu.be/UvGCxnRc5aI
בונה הגלשנים הישראלי שבונה סאפים מעץ (עברית):
https://youtu.be/LxHtTRhq_uA
ומה ההבדלים בין סאפים קשיחים, מתנפחים ועוד? (עברית)
https://youtu.be/hT2T67UGk_4?long=yes
ספורט חופים

קפיצות צוקים (Cliff diving) הוא מענפי הספורט המסוכנים ביותר ובאופן מסוים גם הפחות מאורגן מהאחרים. הספורט העממי הזה, שככל הנראה נולד אי-שם בשנות ה-50 באקפולקו שבמקסיקו, סוחף אליו אנשים שמחפשים את האדרנלין שבסכנה. כשהם רואים צוק שגורם לרוב האנשים לבהלה ופחד גבהים עמוק, הם מתארגנים לקפיצה. בשבילם יש גם אליפויות עולם בקפיצה ממצוקים.
הספורטאים הללו עוברים ממקום למקום, בטיולים אל צוקים הגבוהים בעולם, במיוחד כאלה הנישאים מעל הים ומנסים כל מיני קפיצות אתגריות ומסוכנות יותר ויותר. הם מחפשים את הצוקים המסוכנים והמאתגרים ביותר. לפעמים סטייה של כמה סנטימטרים בזווית הקפיצה, או דחיפה חלשה מדי ברגליים מכיוון הצוק, פירושן יכול להיות התנגשות בסלעים שבמורד ופציעה קשה או מוות.
הנה העולם המקצועי של קופצי הצוקים:
https://youtu.be/sLUyYra_h9c
כמה מהקפיצות המסוכנות שנאספו ברשת:
https://youtu.be/vUW-0SqMy0g
והנה קופצי צוקים חובבים וחובבי סכנה:
https://youtu.be/Bn09g1bwgDc
הרבה המצאות ורעיונות לקפיצות יצירתיות:
https://youtu.be/NchliY-LwEE
הנה קפיצה בטוחה יותר למים:
https://youtu.be/_-kviywORqA?qr=yes
אין לנסות את זה בעצמכם!
זה מסוכן ביותר!

השחייה (Swimming) היא אחת מצורות הפעילות הגופנית העתיקות והמושלמות ביותר, המשלבת אמנות תנועה במים עם יתרונות בריאותיים מרשימים. כספורט אירובי ואולימפי דומה שהוא כולו בריאות.
בעולם האולימפי, השחייה היא אחד מענפי הספורט המסורתיים והמוערכים ביותר. היא נכללה כבר במשחקים האולימפיים המודרניים הראשונים באתונה ב-1896, אם כי אז רק גברים התחרו.
נשים החלו להתחרות בשחייה אולימפית רק ב-1912 בשבדיה. כיום, תחרויות השחייה האולימפיות כוללות מגוון רחב של מקצים במרחקים שונים ובסגנונות שחייה שונים, כאשר המדליות מחולקות לפי מגדר, סגנון ומרחק.
מבחינה בריאותית, השחייה היא פשוט פלא. היא מפעילה את מערכת הלב-ריאה לאורך זמן בעצימות בינונית, מה שמסביר את מעמדה כאחד מענפי הספורט הבריאים ביותר שאפשר לעסוק בהם.
בניגוד לרוב סוגי הפעילות הגופנית, השחייה מפעילה כמעט כל שריר בגוף בו-זמנית. כאשר אנחנו שוחים, אנחנו מפעילים את שרירי הזרועות, הרגליים, הגב, הבטן והחזה בתנועה הרמונית ורציפה. זאת בעוד שהמים מספקים התנגדות טבעית שמחזקת את השרירים מבלי להפעיל לחץ מוגזם על המפרקים.
יתרון ייחודי נוסף של השחייה הוא השפעתה על מערכת הנשימה. כשאנחנו שוחים, אנחנו לומדים לשלוט בנשימה שלנו ולתזמן אותה עם תנועות הגוף. פעולה זו מחזקת את שרירי הנשימה ומגדילה את קיבולת הריאות. מחקרים הראו שאפילו שחיינים חובבים נהנים מנפח ריאות גבוה יותר ויעילות נשימתית משופרת בהשוואה לאנשים שאינם שוחים באופן קבוע.
המים מספקים גם סביבה מרגיעה לגוף ולנפש. הציפה במים מפחיתה את הלחץ על המפרקים בין 75-90% בהשוואה לפעילות על הקרקע, מה שהופך את השחייה לאידיאלית עבור אנשים עם בעיות מפרקים, עודף משקל או פציעות. בנוסף, השהייה במים והתנועה הריתמית משפיעות לטובה על מערכת העצבים, מפחיתות מתח ותורמות לשיפור מצב הרוח.
מעניין לספר שמייקל פלפס (Michael Phelps), השחיין המעוטר ביותר בהיסטוריה האולימפית עם 23 מדליות זהב ו-28 מדליות אולימפיות בסך הכל, החל לשחות בגיל 7 כדי לשלוט בהפרעת קשב וריכוז שאובחן בה. הוא מצא שהשחייה עזרה לו להתמקד ולתעל את האנרגיה שלו בצורה חיובית, מה שמדגיש את היתרונות המנטליים של השחייה.
#סגנונות השחייה
בעולם השחייה התחרותית והחובבנית מקובלים ארבעה סגנונות שחייה עיקריים:
שחיית חתירה (Freestyle) - היא הסגנון המהיר והפופולרי ביותר, המאופיין בתנועה מתחלפת של הידיים מעל המים ובעיטות רגליים מתואמות.
שחיית גב (Backstroke) - דומה לחתירה בתנועותיו, אך השחיין שוכב על גבו כשפניו כלפי מעלה, מה שמאפשר נשימה חופשית לאורך כל המשחה.
שחיית חזה (Breaststroke) - הוא סגנון איטי ועתיק יותר, שבו הידיים נעות יחד בתנועה מעגלית לפנים והרגליים בועטות כמו צפרדע.
שחיית פרפר (Butterfly) - הוא הסגנון הצעיר מבין הסגנונות. הוא פותח באמצע המאה ה-20 ונחשב הקשה ביותר מבחינה טכנית. מעניין לציין שסגנון הפרפר למעשה התפתח מסגנון החזה, כאשר שחיינים גילו שהנפת הידיים מעל המים מאפשרת תנועה מהירה יותר. הוא דורש תנועה סימולטנית של שתי הידיים מעל המים ובעיטות גליות של הרגליים.
לצד ארבעת הסגנונות הקלאסיים, קיים גם ענף אולימפי של שחייה אמנותית (Artistic Swimming), שבעבר נקרא שחייה צורנית. ענף זה משלב אלמנטים של שחייה, ריקוד ואקרובטיקה במופע מרהיב שמבוצע לצלילי מוסיקה.
כך שגם בשחייה תחרותית וגם בשחייה כפעילות של פנאי, הפעילות הזו היא אחת מצורות הפעילות הגופנית הטובות ביותר, ממש על גבול השלמות - פעילות שמשפרת את הבריאות הגופנית, מרגיעה את הנפש ומתאימה לכמעט כל אדם בכל גיל ורמת כושר.
הנה טיפים לשחייה ספורטיבית (עברית):
https://youtu.be/P5BjUYy-SrM
יסודות שחיית חתירה, שחייה בסגנון חופשי - פריסטייל:
https://youtu.be/gnu4AnI2nqg
טיפים לשחייה נכונה (עברית):
https://youtu.be/ROYQz-qZr-c
שיטות לשחיית חתירה:
https://youtu.be/5HLW2AI1Ink
שחיית חתירה נכונה:
https://youtu.be/Qnk_W5rzs2I
שחיית פרפר:
https://youtu.be/LuR3z9CuIyY
שיפור שחיית הפרפר:
https://youtu.be/UffZn_-lU54

כדור מים, או ליתר דיוק כדורמים (Water polo), הוא משחק כדור ספורטיבי קבוצתי, שמשחקים לרוב במימי בריכת השחייה.
המשחק, שנולד בסקוטלנד של סוף המאה ה-19, משלב יכולות שחייה, תנועה במים, מסירות יד וזריקה לשער, כמו בכדוריד.
גודלו של כדור הכדורמים הוא כשל כדור הכדורגל, אך הוא עשוי מסוג של ניילון עמיד למים.
במשחק מנסות שתי קבוצות כדורמים, שכל אחת מהן כוללות 6 שחקנים ושוער. במשחק שאורכו 32 דקות, המחולקות ל-4 רבעים בני 8 דקות כל אחד, מנסות הקבוצות להבקיע, זו לשערה של זו, כמה שיותר שערים.
על אף שהוא קשה פיזית ודורש הרבה יכולת, כדור המים נחשב ל"ענף הספורט היחידי שלא מזיעים בו"...
#תולדות המשחק
משחק ה"כדורמים" נולד בסקוטלנד, בסוף המאה ה-19, בתור "ראגבי מים", שכן על חוקי משחק הראגבי התבססו מרבית חוקיו הראשונים.
היה זה מורה מקומי לשחייה, בשם כתב ויליאם וילסון, שניסח בשנת 1877 את אוסף החוקים המקורי למשחק כדור קבוצתי, שהוא קרא לו בתחילה "כדורגל מימי".
היה זה בעיר הסקוטית אברדין, כשהתקיים משחק הכדורמים הראשון בהיסטוריה. ככל הידוע הוא התקיים בין שתי גדותיו של נהר די (River Dee) במסגרת פסטיבל "בון אקורד" (Bon Accord) המתקיים בעיר כבר שנים רבות.
רק 8 שנים עברו ואיגוד השחייה הבריטי (Swimming Association of Great Britain) הכיר במשחק ב-1885 ונתן לו את השם "כדורמים". באיגוד סוכם אוסף חוקים, שהתבסס על החוקים המקוריים של וילסון.
במהירות מרשימה התפשט הספורט החדש למדינות שונות באירופה, הרחק לאוסטרליה ולאמריקה.
החל משנת 1900, הפך כדורמים גברים לספורט אולימפי ובדיוק 100 שנים אחר כך, בשנת 2000, הוכר כספורט אולימפי גם כדורמים הנשים.
הנה בני נוער, שחקני כדורמים, המספרים על הספורט האהוב עליהם (עברית):
https://youtu.be/THijWaa-g5k
ספורט כדור המים (עברית):
https://youtu.be/YRB9Yba5Mpg
כך משחקים כדורמים:
https://youtu.be/g63LpPuDaxE
ותכנית חינוכית על כדור המים (עברית):
https://youtu.be/Vl-ZyLjjrlw?long=yes

רבים שמעו ודאי על ה"סאפ", אבל מהו בדיוק ולמה הוא משמש?
אז הסאפ (SUP), הוא בעצם "פאדל בורד", גלשן חתירה, בו השייט מתנהל בעמידה. הוא די מזכיר את ה"חסקה" שלנו, אבל שונה ממנו (פרטים בהמשך).
הסאפ או "פאדל בורד" ובקיצור "פאדל", הוא גלשן, מעט גדול מגלשן גלים, וכזה שחותרים בו באמצעות משוט בעל להב יחיד.
מקור שמו הפופולרי "סאפ", הוא בקיצור, ראשי התיבות של "Stand Up Paddleboard".
#למה זה טוב?
יתרונו הגדול של גלשן החתירה הוא שכדי לשלוט בו לא נדרש ניסיון קודם בתחום הגלים. הסאפ מתאים הן לגלים סוערים והן למים שקטים.
יש שני סוגים של סאפ. כזה שמותאם לחתירה למרחקים ואחר שמיועד ומתאים לתפיסת גלים.
בפאדל בורד אפשר לגלוש לא רק בים פתוח, אלא גם במקווי מים, תעלות גדולות, אגמים ונחלים.
יתרונו על הגלשנים הוא בכך שגלשן הגלים מחייב גלים טובים לגלישה וגלשן הרוח תלוי ברוח טובה, כזו שבמקומות רבים בעולם וישראל בתוכם, מוגבלת לימים בודדים בשנה.
לסאפ לא נדרשים כל אלה והוא מתאים לכל מזג אוויר וסיטואציה. גם בהשוואה לקייט סרפינג, הסאפ תלוי פחות בתנאי הסביבה, מה גם שהוא הרבה פחות מסוכן לגולש ולסביבה.
אפילו על הקיאק הסאפ עדיף, כי הוא לא עובד רק על פלג הגוף העליון, כמו בקיאק, אלא מפעיל שרירים רבים בכל הגוף.
הסאפ מהנה למי שאוהבים להפעיל את השרירים. לא מדובר רק בגברים, אלא גם בנשים, בני נוער וכולל את מי שלא עסקו מימיהם בספורט ימי.יש אפילו מי שמשלבים את הבילוי על הסאפ עם יוגה, מדיטציה ושיעורי פילאטיס.
#המקור של הסאפ
במקור הפאדל בורד נולד באיי פולינזיה שבאוקיינוס השקט. שם השתמשו בהם, כבר לפני מאות שנים, ראשי השבטים כסוג של סמל סטטוס, שעליו גלשו מעל פני המים ומעל שאר חברי השבט.
בפיג'י, כשהספורט הזה עשה את צעדיו הראשונים במים, איש לא חשב שלוח השיט הזה יכול להפוך ללהיט עולמי. אבל במאה ה-21 בצעו מספר גולשים מאיי הוואי מהלך שיווקי מדהים.
היזמים הצעירים הללו החיו את כלי השיט העתיק והצנוע. הם יצרו דגם מודרני ומעוצב שלו, תוך שימוש בחומרים חדישים והתוצאה התגלתה כגלשן מודרניסטי, המשלב גלישה וחתירה.
מהוואי הם החלו לשווק את ה"סאפ" וממנה פשטו הפאדל בורדים אל חופי קליפורניה האופנתיים ואחריהם לחופים אחרים בארצות הברית ומשם לשאר חופי העולם.
#ההבדלים בין סאפ לחסקה
אז מה בכל זאת ההבדל בין הפאדל, כלומר הסאפ, לחסקה הים תיכוני?
בגלישה על חסקה אין הרבה קושי פיזי. העמידה על לוח רוחב וארוך לא מחייבת מאמץ רב. בגלישה על הסאפ, לעומת זאת, נדרש מאמץ על קבוצות שרירים רבות לצורך היציבה.
בנוסף לכך, אם במשוט החסקה והקיאק יש שני להבים, שני צדדים שניתן לחתור בהם - לצד ימין ולצד שמאל, במשוט של הסאפ יש, כמו במשוט של סירת הקאנו, רק להב אחד.
הנה הסאפ (עברית):
https://youtu.be/276yIOZ_dSk
גלישת גלים עם שיבומי סאפ שמיוצר בארץ:
https://youtu.be/iy3a275AB9A
כך תשתמשו בסאפ:
https://youtu.be/ES2mShoQ3_Q
סקירה על הסאפ המתנפח (עברית):
https://youtu.be/w7F_MDgTgBo
לומדים לגלוש בסאפ:
https://youtu.be/UvGCxnRc5aI
בונה הגלשנים הישראלי שבונה סאפים מעץ (עברית):
https://youtu.be/LxHtTRhq_uA
ומה ההבדלים בין סאפים קשיחים, מתנפחים ועוד? (עברית)
https://youtu.be/hT2T67UGk_4?long=yes
