» «

עובש

עובש
מה זה עובש?



עובש הן סוגי פטריות שונים שאנו נתקלים בהם כשהם מכסים מזונות מקולקלים, בצורה של נקודות ירוקות על הלחם, עיגולים סגולים על פרי, או משטח דמוי חול לבן על גבינה וכדומה. או כשהם מצטברים על משטחים לחים, כמו העובש שמתפתח בשל רטיבות בקירות הבית. העובש מופיע גם כפטריות זעירות שגדלות על צמחים ובעלי חיים.

העובש שונה מחיידקים הנוצרים מתא אחד, בכך שהוא נוצר מתאים רבים. יש לעובש מעין חוטים דקים, שהם בעצם ענפיו ושורשיו של העובש. על עובש שמופיע על מזון יש לרוב גם חיידקים רבים.

פעמים רבות יש בעובש נבגים, שיכולים לגרום למחלות שנגרמות בשל חיידקים. עובש גם יכול לפגוע באנשים בעלי בעיות נשימה או מי שלוקים במערכת חיסון חלשה.

יש לעובש שימושים תעשייתיים של ממש, בתחומים כמו תעשיית המזון והרפואה ובעולם המחקר המדעי.


הנה עובש מתפשט באביב:

https://youtu.be/GY_uMH8Xpy0


סרטון קפיצות זמן שמציג את העובש שהולך ומתפתח בתפוח נגוס:

https://youtu.be/sbvNaLpOCtM


וסרט תיעודי על היישומים הרבים שעושים כיום בעובש ובפטריות:

https://youtu.be/BlcKBKJ8uro?long=yes
הבחלה
איך מכינים את גבינות העובש?



התהליך שבו גבינה מקבלת עובש, ריח וטעם מופלא נקרא "הבחלה". לא סתם הוא זכה לשם כל כך מבחיל. מדובר בתהליך שבו נותנים לחיידקים "לעבוד" על הגבינה במשך כמה שבועות, בהתאם לסוג הגבינה, עד שמתפתח לה מרקם אופייני, או מעין "ורידים" כחולים של עובש וריח מסריח, שבאופן מוזר הפך לנחשק אצל רבים ובאופן ממש לא מוזר, הוא טעים להפליא!!!


הנה גבן ישראלי מלמד איך להכין גבינות עובש צרפתיות:

https://youtu.be/Ib989-8OX9o


וכך מכינים אותן בשווייץ:

https://youtu.be/l9lwiOnMVVU
גבינת רוקפור
מהי אגדת גבינת הרוקפור?



רוקפור, ברי, קממבר ושאר גבינות העובש הצרפתיות נוצרות בתהליך שבו נותנים לחיידקים "לקלקל" את הגבינה וליצור בה עובש וריח מסריח במיוחד. גבינת הרוקפור למשל, נולדה עוד בימי הביניים ומי שאחראי לטעם הנפלא שלה הם חיידקים, שמסתבר שכשנותנים להם לעבוד, הם מכינים גבינה מעולה.

ולצרפתים יש אגדה על הגבינות הללו. בכפר רוקפור (Roquefort), למשל, שבו נוצרת גבינת הרוקפור הנודעת, זו עם הריח הנורא והטעם החלומי, מספרים את האגדה של הגבינה במערה.

לפי האגדה היה פעם רועה צעיר ומלא חיים, שהסתובב עם הכבשים שלו באזור הכפר רוקפור. מעת לעת הוא נהג לשבת במערות הקרירות שבהרים ולאכול את ארוחתו, שכללה, באופן טבעי, גבינת כבשים.

פעם כשישב לסעוד הוא ראה ליד המערה דמות עוברת. כשהציץ לראות מי מהלך לבדו בהרים, ראה שמדובר בנערה יפהפיה. הרועה הנלהב עזב אך ארוחתו ורדף אחריה. הוא זכה בה והשניים הפכו לזוג אוהבים. הרועה, שהמשיך לרעות את הצאן בהרים, נכנס כמה חודשים אחר כך שוב לאותה מערה, שבה השאיר אז את הארוחה. הוא מצא את הגבינה, שהייתה באופן טבעי מלאה בעובש. העובש הכחול עשה לו בחילה, אבל הרעב אחז אותו והוא נעץ בגבינה שלו שיניים. ההפתעה שלו הייתה עצומה. הגבינה הייתה בעלת טעם שלא הכיר. זו הייתה הגבינה הטובה שאכל בחייו. יש אלוהים, הוא חשב לעצמו, והחיידקים נשלחו על ידו להכין את גבינת הרוקפור!


הנה אגדת הרועה והמערה והגבינות המעולות שיצאו ממנה:

https://youtu.be/gWM_R2tDOfA


כך משתמשים עד היום במערות כדי ליישן את גבינת הרוקפור:

https://youtu.be/nKKahpKQCSQ

רוקפור
גבינת רוקפור עם עובש היא כל כך טעימה?



גבינת רוקפור היא גבינה שהצרפתים המציאו. הכל התחיל בימי הביניים, כשהמקומיים גילו שהעובש המתרקם על הגבינה שלהם, פטריה שנקראת "פניצליום רוקפורטי", מעניק לה טעם טוב. לא הפריעו להם הסירחון של הפטריה ולא העובדה שהתחושה הכללית היא של גבינה מקולקלת - הטעם קבע והטעם ניצח.

את גבינות הרוקפור מכינים מחלב כבשים בלבד. הצרפתים אף נהגו להכינו רק מחלב כבשים של חבל הבסקים או מהאי קורסיקה, שטעמו הוא הטוב ביותר לדעתם.. בעבר הם אף נהגו להציב את הגבינות במערות הגיר ושם הפטריה חיה בטבע ומתיישבת במהירות על הגבינה ומעניקה לה את העורקים הכחולים והמתוקים שרואים כשפורסים אותה.


הנה סרטון על הכנת גבינת הרוקפור:

http://youtu.be/gWM_R2tDOfA?t=10s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.