» «
ארמילאריה
מהו היצור החי הגדול בכדור הארץ?



מבין כל היצורים שבכדור הארץ, היצור החי הבודד הגדול ביותר היה פטריה שגדלה לפני שנים במדינת אורגון שבארצות הברית. הפטריה הזו גדלה כבר אלפי שנים לממדי ענק. היא השתרעה בעבר על פני שטח של 2,200 דונם וממשיכה לגדול כל הזמן!

מדובר בארמילאריה (Armillaria), סוג של פטריות פרזיטיות שחיות הרבה שנים ומסוגלות ליצור אורגניזמים, בעלי חיים, גדולים בצורה לא נתפסת. הפטרייה הגדולה ביותר בעולם, שחיה באורגון, היא בת אלפי שנים ומשתרעת על פני יותר מ-10 קילומטרים רבועים, גדול יותר מהשטח של גיברלטר.

איך זה יכול להיות שפטריה קטנה וחמודה כזו יכולה לגדול לגודל כה עצום? - ובכן, מבחינה ביולוגית מה שאנחנו קוראים פטריה וקוטפים בהתלהבות, היא למעשה הפרי של הפטריה. היא החלק שבולט מעל פני האדמה. הפטריה עצמה גדלה מתחת לאדמה והיא עצומת ממדים. אלה רק הפירות שלה, שאנו קוטפים ואוכלים.

אז שוב, על פני השטח לא תראו סימנים לגודלה האמיתי, אלא ראשי פטרייה רגילים למראה הפזורים ביער. אלו, אתם כבר יודעים, הפירות שלה. אבל מתחת לאדמה נמצא גוף הפטרייה הענקי.


סיפור הפטריה שהיא היצור החי הכי גדול בעולם:

https://youtu.be/QoQdU49A080


כמו 1650 מגרשי כדורגל - זה גודלה העצום של הפטריה הזו:

https://youtu.be/Q7CuEaxcRcw


והרצאת טד על הארמילאריה ויצורים אחרים שחיים אלפי שנים (מתורגם):

https://youtu.be/Oa82WNk0mis?long=yes
ארמילאריה
מהי הפטריה הגדולה בעולם?



הפטריה הכי גדולה בעולם, היא גם היצור החי הגדול ביותר בתבל. מדובר בפטריה שגדלה במדינת אורגון שבארצות הברית, לממדי ענק. היא השתרעה בעבר על פני שטח של 2,200 דונם וממשיכה לגדול כל הזמן!

שמה הוא ארמילאריה (Armillaria), סוג של פטריות פרזיטיות שחיות הרבה שנים ומסוגלות ליצור אורגניזמים, בעלי חיים, גדולים בצורה לא נתפסת. הפטרייה הגדולה ביותר בעולם, שחיה באורגון, היא בת אלפי שנים ומשתרעת על פני יותר מ-10 קילומטרים רבועים, גדול יותר מהשטח של גיברלטר, או במילים אחרות - גודלה הוא כגודלם של 1650 מגרשי כדורגל המחוברים זה לזה...

איך זה יכול להיות שפטריה קטנה וחמודה כזו יכולה לגדול לגודל כה עצום? - ובכן, מבחינה ביולוגית מה שאנחנו קוראים פטריה וקוטפים בהתלהבות, היא למעשה הפרי של הפטריה. היא החלק שבולט מעל פני האדמה. הפטריה עצמה גדלה מתחת לאדמה והיא עצומת ממדים. אלה רק הפירות שלה, שאנו קוטפים ואוכלים.

אז שוב, על פני השטח לא תראו סימנים לגודלה האמיתי, אלא ראשי פטרייה רגילים למראה הפזורים ביער. אלו, אתם כבר יודעים, הפירות שלה. אבל מתחת לאדמה נמצא גוף הפטרייה הענקי.


הנה הפטריה שהיא היצור החי הכי גדול בעולם:

https://youtu.be/QoQdU49A080


כמו 1650 מגרשי כדורגל - זה גודלה העצום של הפטריה הזו:

https://youtu.be/Q7CuEaxcRcw


השוואה שלה ליצורי ענק אחרים, כולל כאלו ששוקלים יותר:

https://youtu.be/20SRMtweyP0?long=yes


והרצאת טד על הארמילאריה ויצורים אחרים שחיים אלפי שנים (מתורגם):

https://youtu.be/Oa82WNk0mis?long=yes
פטריות
איך מגדלים או מייצרים פטריות?



פטריות (Fungus) אינן צמחים ואינן בעלי חיים רגילים. הן סוג של ממלכה נפרדת בעולם החי בצד ממלכת בעלי החיים. יש בעולם מעל 100,000 מיני פטריות. יש פטריות באדמה, במים, באוויר ובמזון.

הפטריות שמגיעות אל המטבח שלנו ונקראות באנגלית Mushrooms, הן למעשה הפרי של הפטריה. כדי לגדל אותן, מכינים ערימות של קומפוסט, שאותן צריך להפוך מזמן לזמן, כדי שהעיסה תקבל אוויר. יש זני פטריות שמגדלים על גזעים של עץ ולעיתים הן מגודלות בחממות מבוקרות חום.

לאחר שהקומפוסט זכה לתוספות של חומרים לדישון והאצת ההכנה שלו, מפסטרים את הקומפוסט, כדי שלא יהיו בו חרקים שיפגעו בפטריות שיגדלו בו בקרוב.

הפטריות הן בעל החיים היחיד שלא זקוק לאור שמש כדי להתפתח. הן גדלות בסביבה חשוכה יחסית ולכן מגדלים אותן בבקתות מיוחדות ומעט חשוכות, או בחממות מיוחדות. לאחר זמן מה מתחילות לצאת פטריות רבות ובהדרגה הן מוכנות לקטיף.

כשקוטפים את הפטריות הללו יש לעשות זאת מבלי לפגוע בשורשים. כך ניתן יהיה לקבל אחת לכמה ימים עוד פטריות מכל שורש. את הפטריות שנקטפו מניחים בסלסלות ומכניסים למקרר בטמפרטורת הקפיאה. זאת כדי שהקור יעצור את תהליך הגדילה שלהן.

לאחר שהן מוצאות מהמקרר, נשקלות הפטריות והסלסלות נעות על פס הייצור לעיטוף בניילון שישמור על טריותן. בהמשך תבוא מכונת המדבקות והפטריות ייארזו בארגזים ויישלחו לחנויות. בתיאבון!


כך מגדלים ומשווקים את הפטריות שאנו אוכלים:

https://youtu.be/HLtGRHX0sLI


חממת פטריות למאכל:

https://youtu.be/IP3GZBZ_AEE


וחוות פטריות שיטאקה שמורכבת מגזעי עצים שעליהם צומחות הפטריות:

https://youtu.be/r5FiB7F_jBk
פטריות כמהין
מה מיוחד בפטריות כמהין מדבריות?



את פטריות הכמהין (Desert truffles) המדבריות, מעדן עונתי מבוקש מאד בעיראק, מביאים ציידי הפטריות מהמדבר. השם "כמהין" ניתן לפטריה הזו מפני שהיא גדלה מתחת לפני הקרקע, באדמה, ומשום כך היא כמהה לאור השמש.

בשביל למצוא אותן, סורקים מחפשי הפטריות הללו את קרקע המדבר ועושים זאת בתשומת לב רבה. בשווקים המקומיים מחירן מגיע בקלות ל-12 דולר לקילוגרם.

במדבר לא קל למצוא את פטריית הכמהין. ציידי פטריות הללו מחפשים את פטריות הכמהין המדבריות בעיניהם. בדרך כלל הם ימצאו אותן במקומות בהם הקרקע סדוקה ומעט מורמת.

ריחן וטעמן של פטריות הכמהין פחות עז וחזק מאלו של הפטריות באירופה. אבל בזכות טעמן העדין והמרקם הבשרי שלהן, העיראקים מאוד אוהבים ונאמנים להן. אומרים שלכל משפחה עיראקית יש מתכון פטריות כמהין העובר מדור לדור והמשפחה אוהבת ורגילה לאכול.

האגדה המקומית מספרת שהפטריות האלה הן מתנה מאלוהים. הסיפור הנפוץ והידוע כאן הוא על מריה, אימו של ישו. היא בקשה מאלוהים לסעוד הסעודה, הכוללת בשר אך ללא עצמות. הפתרון שהיא קיבלה מאלוהים היו פטריות הכמהין הטעימות.


מה קורה כשמגלים את פטריות הכמהין בחצר (עברית):

https://youtu.be/PL-RbPcRyUE


שף מתחרה בראליטי מתלהב מכמהין:

https://youtu.be/u1GsQOD1N_k


מה מקור המחירים הגבוהים שלהן:

https://youtu.be/9gXXceSzL5E


ניסיון נוסף להסביר למה היא כל כך יקרה:

https://youtu.be/RQ1nY51txoA


אוספים מהאדמה את המעדן העונתי הזה:

https://youtu.be/AOckXf_43Fg


הנה עונת הציד של פטריות הכמהין בישראל (עברית):

https://youtu.be/0lxSh0X5CFw?long=yes


עוד על הכמהים לכמהין בחולות חלוצה (עברית):

https://youtu.be/HBdsCm6fZu8?long=yes


וכתבה על האוכל היקר ביותר בעולם:

https://youtu.be/JUVcxa-wGcE?long=yes

פטריה

שמרים
איך תופחים השמרים ואיך הם תורמים למאפה?



השמרים (Yeast) הם פטריות חד תאיות, מעין צמחים זעירים. כשהשמרים תוססים, הם אוכלים סוכר או עמילן והופכים אותו לבועות גזים, כמו דו-תחמוצת הפחמן. את בועות הגז הללו ניתן לראות כשמסתכלים בלבן של הלחם. הן החורים של הלחם והם נוצרים כשהגז שנוצר על ידי השמרים מתפיח את הבצק והוא נעשה ספוגי ותפוח. תודות להתפחה הבצק הופך לבצק קל יותר, חמצמץ וטעים לאכילה.

כשקונים אבקת שמרים ומערבבים אותה במים, התאים חוזרים לתחייה והפטריה מתחילה לעבוד.

על אף שנעשה בהם שימוש נרחב זמן רב לפני כן, רק בשנת 1680 נצפו השמרים לראשונה בהיסטוריה. היה זה חלוץ המיקרוסקופיה, החוקר ההולנדי אנטוני ואן לוונהוק, שראה אותם אז לראשונה במיקרוסקופ שלו. 200 שנה אחר כך, בשנת 1857, יחקור אותם לואי פסטר ובעקבותיו השמרים יזוהו כמיקרואורגניזמים שאחראים לתסיסה שהופכת את הסוכר לאתנול. בשנת 1996 הושלם מיפוי הגנום של שמרי האפייה. הסתבר שהוא כולל 6,294 גנים.


הנה השמרים התופחים:

https://youtu.be/4mxqGF9JZHI


הסברים מעט יותר מדעיים:

https://youtu.be/GvD-8ZfxfOY


וכך החלו היסטורית להשתמש בתגלית של השמרים:

https://youtu.be/qylxpwNhFYI?t=1m36s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.