» «

פרויקט סט"י

פרויקט סט
מהו פרויקט סט"י לחיפוש תרבויות בחלל החיצון?



פרויקט סט"י הוא פרויקט שמטרתו לחפש אחר תרבויות וחיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ. הפרויקט מתמקד בהאזנה לאותות רדיו שמגיעים מהחלל ומנסה לזהות סימנים לקיומן של ישויות ותרבויות רחוקות.

לפרויקט זה הגיעו החוקרים לאחר שהסתבר שחיפוש סימני חיים בחלל בעזרת חלליות, הוא משימה יקרה מדי וקשה לביצוע ושאותות רדיו יכולים לסייע הרבה יותר.

הפרויקט משתמש בטלסקופ הרדיו הגדול ביותר בעולם, שקוטרו של 305 מטר ושהוצב בפוארטו ריקו. עד היום האזינו בפרויקט ליותר מ־800 כוכבים במעל למיליארד תדרי רדיו ברגישות גבוהה.

שם הפרויקט מקורו בראשי התיבות באנגלית SETI שפירושן "חיפוש אחרי אינטיליגנציה בחלל החיצון". בעבר הוא היה פרויקט לאומי אבל כיום הוא ממומן מתרומות המגוייסות על ידי חוקרים עצמאיים, בראשות האסטרונום פרנק דרייק.

דרייק הוא האיש שיצר את נוסחת דרייק - נוסחה שמצאה שמספר התרבויות האפשריות בגלקסיית שביל החלב שיוכלו ליצור עם האנושות שלנו תקשורת רדיו היא בין כמה תרבויות בודדות ל-50 מיליון תרבויות אפשריות!


הנה סרטון על תולדותיו של פרויקט סט"י:

http://youtu.be/LCjKBh8f1R8
פרדוקס פרמי
מהו פרדוקס פרמי של החייזרים התבוניים?



פרדוקס פרמי (Fermi paradox) נולד אחרי מלחמת העולם השנייה, כשסעדו כמה פיזיקאים מפורסמים ביחד ושוחחו ביניהם. לפתע קפץ אחד מהם, אנריקו פרמי, ושאל "איפה הם?"

האמת שזו לא הייתה שאלה של ממש אלא שאלה רטורית, המזמינה למחשבה. פרמי התכוון לחייזרים תבוניים. הוא הניח שאם התנאים ביקום מאפשרים היווצרות של חיים תבוניים, אז מישהו מאותן תרבויות ביקום כבר היה אמור ליצור קשר עם המין האנושי. איתנו.

"אז איפה הם, החייזרים התבוניים האלו?" - פרמי שאל וקיבע בכך את מה שידוע מאז כ"פרדוקס פרמי".

כי הפרדוקס אומר או שואל איך, אם התרבות האנושית הצליחה, תוך 5,000 שנה מאז שהומצא הכתב, להגיע עם בני אדם אל הירח, וסביר די מהר יוקמו מושבות נוספות על כוכבי לכת נוספים, סביר שקצב ההתפשטות של הציוויליזציה יהיה מעריכי.

הערכתו שתרבות תבונית תכפיל כל כמה מאות שנים את מספר כוכבי הלכת שבהם היא שולטת. בחישוב פשוט הוא מגיע למסקנה שתוך 5 מיליוני שנים תגיע תרבות טכנולוגית כזו אל כל קצות הגלקסיה. היות וגיל הגלקסיה שלנו, שביל החלב, מוערך בכ-12 מיליארד שנים, אם הייתה תרבות טכנולוגית כלשהי על אחד מכוכבי הלכת שבגלקסיה, היא הייתה אמורה להגיע לכדור הארץ כבר מזמן. הפרדוקס, הזה הביא למחקר מואץ ולניסיונות ליצור קשר עם תרבויות אפשריות בחלל. קראו על כך בתגית "פרויקט סט"י".

אז מה דעתכם - אם אכן יש חיים תבוניים ביקום, אז איפה הם?


#אנריקו פרמי
פרמי עצמו, אגב, לא היה סתם פיזיקאי. מדובר במדען שאת פרס הנובל שלו הוא קיבל בגיל 37, גיל צעיר מאוד לזכות בפרס החשוב בעולם המדע. הפרס ניתן לו על מחקר שחשף ידע מהותי בתהליכים גרעיניים.

מדובר בשנות ה-30 של המאה הקודמת. פרמי, איטלקי במקור, היה נשוי ליהודיה. באותה תקופה יושמו באיטליה חוקי הגזע של המנהיג הפשיסט מוסוליני. לפרמי ברור היה שאשתו בסכנה ולכן, מיד לאחר זכייתו בפרס נובל בשנת 1938, הוא היגר עם משפחתו לאמריקה.

פרמי חקר בטכניקות מיוחדות ומקוריות. בעולם הפיזיקה היה האיש חוקר ייחודי שהעלה כל הזמן שאלות מפתיעות ולא שגרתיות. לרוב הוא נהג לפתור אותן שלב אחרי שלב ובאמצעות ניחושים ובדיקות.

שנה לאחר שהגיע לארצות הברית, גויס המדען המהולל לפרויקט של פיתוח פצצת האטום הראשונה.

דוגמה יפה לכך היא הדרך בה בחר למצוא את ההספק של הפצצה הגרעינית. זה היה מיד לאחר הפיצוץ הניסיוני של הפצצה האטומית הראשונה בהיסטוריה. רגע לפני הפיצוץ עצמו, פרמי עומד ומפזר פתקי נייר קטנים ומסומנים באוויר.

זה רגע מסעיר וההיסטוריה מדברת. פרמי מביט מרחוק בפצצת האטום הראשונה שיצר המין האנושי. כשהיא מתפוצצת ומגיע גל ההלם עד אליו, מועפים הפתקים למרחק מסוים. דקות אחרימ כן, פרמי מתעד את מיקומו החדש של כל פתק ומחשב את המסה שלו, את המרחק שעבר ואת התנגדות האוויר.

מתוך כך מחשב הפיזיקאי את ההספק של הפצצה הגרעינית הזו והנתון שהוא מקבל, 10 אלפים טון של TNT, הוא קרוב במונחים פיזיקליים להספק האמיתי של הפצצה שבהמשך השנים נמצא במדויק שהוא כ-19 אלף טון.


הנה ההסבר של פרדוקס פרמי (מתורגם):

https://youtu.be/sNhhvQGsMEc


ופתרונות אפשריים לפרדוקס של פרמי (מתורגם):

https://youtu.be/1fQkVqno-uI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.