» «
תות ענח' אמון
כיצד זכה תות ענח' אמון לפרסום עולמי דווקא משום שהשכיחו אותו?



לעתים אתה מתכוון לעשות משהו אחד, אבל המציאות מגלגלת את הדברים כך שמה שקורה הוא דווקא ההפך המוחלט...

כך למשל סיפורו של תות ענח' אמון, מלך פרעוני שעלה על כס המלכות בגיל 9 ומת ממחלה בגיל 19. בשלטונו הוא אמנם ניסה, בעצת יועציו, להכניס תיקונים בדת המצרית ולהשיב את הפולחן הקודם שהיה נהוג שנים רבות ונזנח, אבל לא הספיק לעשות הרבה כמלך ובשושלת הפרעונית המפוארת הוא לא נחשב משמעותי מדי.

אך המזל שלא היה לו בחייו, עזר לו דווקא במותו המוקדם. המלכים ששלטו אחריו בקשו למחוק את זכרו ואת זכרה של כל שושלת אחנתון, שהוא היה אחרון מלכיה. כך השתכח מקום קבורתו של המלך הצעיר ולא נשדד, כמו שקרה עם מרבית קברי הפרעונים, שהיו עמוסים כל טוב. אבל דווקא משום שהשכיחו אותו ולא העבירו מדור לדור את סיפור מלוכתו וקברו, דווקא משום כך לא ידעו השודדים על מקום הקבורה שלו והוא זכה להתגלות ולהתפרסם ולזכות בתהילת עולם.

כי בשנת 1922 גילה צוות ארכאולוגים, בראשות הארכאולוג הבריטי הווארד קרטר, את חדר הקבורה של תות אנך-אמון. קברו של תות אנך-אמון היה הקבר הפרעוני היחידי שנמצא שלם ומעולם לא נשדד. הוא היה לתגלית הארכאולוגית המסעירה ביותר שנמצאה במצרים אי-פעם.

בקבר התגלתה גופת המלך החנוטה והשלמה, ביחד עם מסכת הקבורה המוזהבת שלו ותיבות מלאות אוצרות זהב וחפצי אומנות רבים. כל אלה הפכו לתגלית המאה. הם הפכו את המלך הצעיר והלא מאד משמעותי מבין הפרעונים, למפורסם ומוכר בכל העולם. דמות פניו הפכה לאייקון תרבותי מהמוכרים בתבל. מדענים הצליחו אפילו לשחזר את מראה פניו האמיתי (ראו בגלריית התמונות שלמעלה).

מציאת הקבר הציתה שגעון של ממש לתרבות מצרים העתיקה ועולם הארכיאולוגיה נהר למצרים, כדי לחפור ולגלות ממצאים נוספים מהתרבות המדהימה שתות היה חלק זעיר ממנה. אבל כך או כך, תות אנך אמון היה למלך המפורסם ביותר ממלכים פרעוניים חשובים ממנו בהרבה, שאיש לא ניסה להשכיחם.


הנה סיפורו של המלך המצרי הצעיר תות:

https://youtu.be/zeqQUhR5Mmc


מציאת קברו של המלך-הנער תות ענח-אמון ועליו:

http://youtu.be/MKSx0kRyYyo


תערוכה מהממצאים של תות:

http://youtu.be/TMovf5MAtm4?t=24s


ממצאים מדעיים לגבי סיבת מותו של המלך:

http://youtu.be/KGGRn8pMVvM


ודיווח על גילוי פני המומיה של תות לקהל הרחב:

http://youtu.be/Z8WcfoT6JvY?t=9s
קללת הפרעונים
מהי קללת הפרעונים?



קללת הפרעונים, או "קללת המומיה" של המלך תות ענח'-אמון, היא אמונה שפותחי קברו של המלך ימותו ויחלו ויפגעו בעונשים קשים.

היא החלה כששבועות בודדים לאחר פתיחת הקבר, מת מממן המשלחת הארכיאולוגית של הווארד קרטר, הלורד קרקנרבורן. בעקבותיו התרחשה סדרת מיתות בלתי טבעיות של אנשים שהיו מעורבים בחפירת הקבר. כך נולדה אגדת קללת המומיה, שטופחה ככל הנראה על ידי עיתוני התקופה שעסקו בתגלית המאה אך לא היה בידיהם חומר אמיתי אלא רק שמועות ואגדות כאלה.

על פי האגדה הייתה חרוטה על הקבר קללה שאמרה ש"מוות יבוא על האיש שיעז להפריע את מנוחת המלך". העובדה שממצא כזה מעולם לא תועד, לא הפריעה לעיתונים לדווח שהקללה היא שאשמה בסדרה של מקרי מוות, שהחלה מהתוכי של קרטר, שמת ביום פתיחת הקבר.

היו שניסו להסביר את התופעה בכך שהקברים היו במצב רע מבחינת ההשפעה הבריאותית. חיידקים רבים מתקיימים במקום סגור כזה.

פופולרי במיוחד היה ההסבר של הסופר ארתור קונן דויל בעיתוני התקופה, לגבי סוג של פטריה שיתכן שנדבקה אל החוקרים מהקברים. דויל אף העלה השערה שפטריית העובש הונחה בקבר כדי להעניש שודדי קברים שיפתחו אותו בעתיד.

על אף שדגימות אוויר שנלקחו על ידי חור שנקדח בסרקופג סגור, הצביעו על רמות גבוהות של חומרים רעילים ומסוכנים לעצבים, נראה שמרבית המתים מקרב החופרים מתו מסיבות אחרות לחלוטין, כמו זיהומים מעקיצות יתושים דווקא.

הווארד קרטר עצמו התייחס בביטול לרעיון הקללה וראה בו המצאה עיתונאית. בספרו על התגלית, הוא כמעט ולא הזכיר את נושא הקללה, מה שמחזק את הטענה כי מדובר במיתוס שנוצר בעיקר על ידי התקשורת והדמיון הציבורי.

למרות היעדר בסיס מדעי לעניין, המיתוס של "קללת הפרעונים" חדר עמוק לדמיון הציבורי והשפיע על התרבות הפופולרית. זה התבטא ביצירות ספרותיות, סרטים ומשחקים שונים. סדרת סרטי "המומיה", למשל, שאבה השראה ישירה מרעיון הקללה העתיקה.

הקהילה המדעית התייחסה לרעיון הקללה בספקנות רבה. ארכיאולוגים וחוקרים הדגישו את חוסר הבסיס המדעי לרעיון, וניתוחים סטטיסטיים הראו כי תוחלת החיים של המעורבים בחפירה לא הייתה נמוכה מהממוצע. עם זאת, חוקרים העלו השערות לגבי סיכונים בריאותיים אפשריים הקשורים לחשיפה לחומרים רעילים בקבר הסגור, אם כי אלו נותרו בגדר השערות בלבד.

היום היו קוראים לעניין הזה תיאוריית קונספירציה, אבל למרות היותו מיתוס, ללא בסיס כלשהו, לסיפור הקללה הייתה השפעה משמעותית. הוא הגביר את העניין הציבורי בארכיאולוגיה מצרית, עורר דיונים אתיים על חפירת קברים עתיקים והוביל לזהירות רבה יותר בטיפול בממצאים ארכיאולוגיים.

הסיפור גם תרם לעלייה בתיירות למצרים, במיוחד לאזור עמק המלכים וחיזק את הגאווה הלאומית המצרית במורשת העתיקה שלהם.

סיפור "קללת הפרעה" ממחיש שוב את הכוח של סיפור טוב והשפעתו על התרבות הפופולרית, גם כשהוא מנותק מהעובדות ההיסטוריות.


הנה סיפורו של קבר פרעה והקללה שהמתינה לפותחיו (עברית):

https://youtu.be/vBxzj_Rh1Do


סרטון על קללת הפרעונים:

http://youtu.be/LsqzjRA_-bM


קדימון לסרט אימה על קללת הפרעונים מ-1957:

https://youtu.be/ypmh65ZlYF0


השיר "קללת הפרעונים" של להקת "סטלה מאריס" (עברית):

https://youtu.be/OozvkZLj37c
הווארד קרטר
איך גילה הווארד קרטר את תגלית הפרעונים הגדולה?



היה זה הארכיאולוג הווארד קרטר (8888) שגילה בשנת 1922 את מה שייחשב לתגלית הארכיאולוגית הגדולה בתולדות הארכיאולוגיה של מצרים העתיקה ואחת הגדולות בתולדות מדע הארכיאולוגיה בכלל.

קרטר, שעתיד להיות לאחת הדמויות המשפיעות ביותר בתחום הארכיאולוגיה המצרית, נולד בלונדון ב-1874. בשל בריאותו הרופפת בילדותו, בילה זמן רב בסוואנג' (Swanage), עיירת חוף קטנה בדרום אנגליה, על חוף התעלה האנגלית.

בעיירה, שידועה בנופים והחופים היפים שבה ובמורשת הגיאולוגית שלה. התפתח כישרונו האמנותי, שעתיד לפתוח בפניו דלתות ולהוביל אותו, בגיל 17 בלבד, למסע מרתק למצרים.

קרטר החל את דרכו במצרים, לאחר שהוזמן לשם, כצייר ומעתיק של ציורי קיר עתיקים. הוא עבד שם עבור פרסי ניוברי, ארכיאולוג בריטי ידוע. תוך כדי עבודתו, ספג קרטר ידע רב בארכיאולוגיה, למד את השפה המצרית העתיקה, והתפתח כאוטודידקט, מאמן ציור לארכיאולוג מיומן.

קשה להאמין, אך התקדמותו המהירה הובילה אותו כבר בגיל 25 למשרה היוקרתית של המפקח הכללי של המונומנטים העתיקים בדרום מצרים, מטעם שירות העתיקות המצרי.

עוד לפני מה שתהיה תגליתו המפורסמת ביותר, כבר צבר קרטר ניסיון רב בחפירות חשובות. הוא עבד בקברו של תחותמס הראשון, שם ביצע עבודות שימור ותיעוד מדוקדקות. בדיר אל-בחרי, הוא תרם משמעותית לחפירת המקדש המרשים של המלכה חתשפסות. עבודתו בתל אל-עמארנה, עיר הבירה של פרעה אח'נאתון, הייתה חלק ממאמץ ארכיאולוגי נרחב שהעשיר את הבנתנו על תקופת האמארנה המסקרנת.

אך בנובמבר 1922, מגיע קרטר לשיא הקריירה שלו. ב-4 לנובמבר 1922 הוא מגלה בעמק המלכים את הכניסה לקברו של תות ענח' אמון. תגלית זו, שהתאפשרה הודות לתמיכתו הכלכלית של הלורד קרנרבון, שינתה את פני הארכיאולוגיה המצרית. ב-26 בנובמבר, כשנכנס רשמית לקבר, קרטר נתקל באוצר ארכיאולוגי חסר תקדים - קבר מלכותי כמעט שלם מתקופת הממלכה החדשה.

הקבר הכיל אלפי פריטים, ביניהם המסכה המפורסמת של תות ענח' אמון, רהיטים מפוארים, כלי נשק, תכשיטים, ואפילו מזון מיובש. תגלית זו סיפקה מידע עצום על החיים בתקופת הממלכה החדשה, על מנהגי הקבורה המלכותיים, ועל האומנות, האמנות והטכנולוגיה של מצרים העתיקה.

את עשר השנים הבאות הקדיש קרטר לתיעוד ושימור קפדניים של תכולת הקבר. עבודתו המדוקדקת הפכה לאבן דרך בארכיאולוגיה המצרית, וקבעה סטנדרטים חדשים בתחום. תגליתו המדהימה לא רק הפכה את קרטר למפורסם בעולם כולו, אלא גם עוררה מחדש את העניין הציבורי בארכיאולוגיה ובתרבות המצרית העתיקה.

הקריירה של הווארד קרטר היא מופת של הגשמה עצמית והוכחה כיצד תשוקה, סקרנות, לימוד עצמי, התמדה ומקצוענות יכולים להוביל לתגליות שניתן לומר בפה מלא ששינו את פני ההיסטוריה. עבודתו של קרטר ממשיכה להשפיע עד היום על הארכיאולוגיה המצרית וממשיכה להיות השראה לדורות של ארכיאולוגים בכל העולם.


הנה סיפור התגלית הגדולה בארכיאולוגיה של מצרים העתיקה:

https://youtu.be/B14DtKlT_Vg?long=yes


כך גילה קרטר את קבר תות אנך אמון:

https://youtu.be/gRg2WTrkDNc


תיאור דרמטי של גילוי קברו של הפרעה ה-11 תות אנח אמון:

https://youtu.be/e0X6nlufjg0


על הקבר ותכולתו שהתגלו לקרטר:

https://youtu.be/7a4ectZmpVo


פתיחת הקבר לציבור ב-1923 (ללא מילים):

https://youtu.be/zTXxgpjsB4w


איך גילה הווארד קרטר את קברו של תות ענח' אמון?

https://youtu.be/--ly9JEA_gk?long=yes


וסרט תיעודי ארוך על חייו ותגליתו הגדולה של הווארד קרטר:

https://youtu.be/AoqtH5OFaDQ?long=yes
קרב מגידו
איך הוליד קרב מגידו את האימפריה המצרית?



זה היה בימי המלך הצעיר פרעה תחותמס השלישי (Thutmose III), אי שם במאה ה-15 לפני הספירה. מגידו עמדה אז בראש מרד גדול של המלכים הכנענים נגד הממלכה המצרית ששלטה באזור. בתגובה יצא תחותמס השלישי בראש צבאו אל כנען, למסע כיבוש באזור.

כשהתקרב לקרב מגידו (Battle of Megiddo) ידע תחותימס השלישי שצבאו עומד לנהל קרב כנגד 100 ערים כנעניות. העיר קדש, בסוריה של היום, עמדה בראש הכוחות שהמתינו להילחם כנגדו.

המלך הצעיר נועץ ביועציו מהיכן להביא את צבא מצרים לעמק יִזְרְעֶאל. הם הציעו לו לבחור בדרך שעוברת ליד תַעְנָךְ שבדרום ובמיוחד הזהירו אותו מבחירה במעבר המסוכן יותר דרך העמק הצר שבנחל עירון.

תחותמס הצעיר חשב מצדו שדווקא מעבר במקום המסוכן יותר, יפתיע את מלכי כנען, שלא יצפו שמצביא הגיוני יבחר בו להבקעה. לכן הוא בחר לעבור דווקא משם.

ואכן, הסתבר שאויביו לא הציבו לו מארב בנחל עירון. צבא מצרים הצליח להפתיע את הכנענים לחלוטין. רוב כוחות כנען המתינו במקום אחר והמעטים ששרדו את המתקפה המצרית מיהרו להימלט לעיר מגידו.

הם השאירו מאחוריהם את המרכבות והרכוש והחיילים המצרים העדיפו לאסוף את השלל הרב שבמחנה האויב, במקום לרדוף אחריהם ולהשמידם.

תחותמס הטיל על מגידו מצור בן 7 חודשים שבסופו הם נכנעו. המצרים לקחו מהעיר שלל רב וביססו את שליטתם בכנען מחדש. במקום להרוג את השליטים המורדים, העדיף תחותמס להשאירם לשלוט על עריהם, זאת לאחר שנשבעו לו אמונים ושילמו לו מס כבד בזהב וברכוש.

הוא צדק במהלכיו אלה. לאחר קרב קדש ובעקבותיו, הפכה מצרים לאימפריה. דווקא מלך צעיר וחסר נסיון במלחמה הוא שהצליח לנצח בקרב בלתי אפשרי ולבסס שלטון על מלכים מקומיים שהפכו נאמנים לו.

הוא נהג לבקר בערי כנען פעם בשנה ולהפגין שליטה מוחלטת באיזור ומכאן נפתחה לו הדרך לאחת האימפריות החזקות והמפותחות של התקופה.

כל סיפור הקרב תועד בכתובות מצריות עתיקות, כתובות בהירוגליפים, כתב חרטומים, שהופיעו במקדש קרנק שבמצרים.


הנה הרגע בו קיבל תחותמס השלישי את ההחלטה שתכריע את הקרב במגידו:

https://youtu.be/AYUjFRVYNv4?t=25m57s&end=31m37s


ילדה מתארת את מהלכי הקרב:

https://youtu.be/7jZKprCOOPs


תחותימס השלישי מתאר את הקרב:

https://youtu.be/xk_djOgEGFY


סצנת הקרב מסרט:

https://youtu.be/scW0Q1A3LU4


מגידו העתיקה כיום:

https://youtu.be/Fn2HQQyG6Wc


וכל הסרט התיעודי על הקרב שעתיד להפוך את מצרים לאימפריה:

https://youtu.be/AYUjFRVYNv4?long=yes

פרעוני מצרים

עשר מכות מצרים
מה קרה בסיפור עשר המכות?



עשר המכות ניחתו מידי אלוהים על העם המצרי, בשל סירובו של פרעה לשחרר את בני ישראל, כמו שדרש אלוהים. רק האחרונה שבהן, מכת בכורות, שכנעה אותו לשחרר את בני ישראל ובעקבותיה באה יציאת מצרים.

10 המכות היו:
=========
מכת דם – המים ביאור נהפכים לדם.
מכת צפרדע – המוני צפרדעים מתפשטים בכל מצרים.
מכת כינים – כינים פוגעים במצרים ובבהמותיהם.
מכת ערוב – הערוב הוא תערובת של חיות טורפות, או חרקים ומכרסמים.
מכת דֶּבֶר – מגפת דֶּבֶר שהורגת את כל בהמות מצרים.
מכת שחין – מחלת אבעבועות שתוקפת את המצרים.
מכת ברד – אבני ברד כבד ואש על מצרים.
מכת ארבה – ארבה כבד מגיע למצרים ומחסל את כל התבואה.
מכת חושך – אפילה מוחלטת במצרים.
מכת בכורות – הבן הבכור של כל משפחה במצרים מת.


הנה סיפור עשרת המכות (עברית):

https://youtu.be/0GaWCY98kNk


סרטון מפורט יותר ושלם על עשר המכות ויציאת מצרים (עברית):

http://youtu.be/A31L6GtyA9g


עשר המכות באנימציית חול (ללא מילים):

https://youtu.be/wxhVljGN-t8?t=21s


קטע אנימציה של עשר המכות מתוך הסרט "נסיך מצרים":
https://www.youtube.com/watch?v=-tVTEyuCKn4


על סרט מודרני שמציג את עשרת המכות בעיירה מודרנית:

https://youtu.be/aNfWS6oFUXQ


ובחיוך - מה היה קורה אם יציאת מצרים הייתה מתרחשת היום (עברית):

https://youtu.be/uij2MNE1dvQ
קריעת ים סוף
איך התרחשה קריעת ים סוף?



יציאת מצרים הייתה נס, אבל בשביל בני ישראל המותשים הייתה קריעת ים סוף הדובדבן שעל העוגה. זה קרה לאחר שפרעה אפשר להם, אחרי 10 המכות, לצאת למדבר להתפלל.

כששלח פרעה את צבאו לרדוף אחריהם, קרע משה את הים ובני ישראל חצו את הים בין הגלים הניצבים ומאפשרים להם לצעוד בו. יש מדענים הסבורים היום שאולי מדובר בנסיגת הים בשל צונאמי. אחרים מזהים איזור שבו יש שפל המאפשר מעבר מצד לצד.

כך או כך, קריעת ים סוף הייתה האירוע שסיים את העבדות. סמל סופי לכך התרחש כשנכנס צבאו של פרעה אל הים והים כיסה אותו ולא השאיר לצבא הגדול והחזק שרדף אחריהם זכר.


הנה סרטון המתאר את קריעת ים סוף (עברית):

https://youtu.be/cVC57jpkY2c


קריעה מהסרטים:

https://youtu.be/lRMOuIu7G1w


סיפורו של משה, מהסנה הבוער ועד לקריעת ים-סוף:

https://youtu.be/d12uOLx5CI0?t=13s


והאם יש הוכחות למקום של חציית ים סוף?

https://youtu.be/AOIRLsCk-TM?long=yes
הפירמידות במצרים
למה בנו את הפירמידות במצרים?



הפירמידות המצריות, מהמבנים הגדולים ביותר שנבנו בידי אדם, הן מהסמלים של תרבות מצרים העתיקה, תרבות עשירה בחוכמה ובטכנולוגיה חדשנית לתקופתה. מרבית הפירמידות הללו הן בנות יותר מ-4,000 שנים והן תוכננו ונבנו לפי פולחן השמש והכוכבים.

מטרתן לא הייתה סתמית אלא מעשית ועניינית. הפירמידות במצרים נבנו בתור קברים עבור מלכי מצרים העתיקה, איש איש ופירמידתו. כן, כל פירמידה היא קברו של אחד המלכים.

אוקיי, אז צריך קבר למלך הפרעוני, אבל למה הוא צריך להיות כל כך גדול? - הפירמידות כל כך גדולות, גם כי הפירמידה נועדה לפאר את המלך וככל שהיא גדולה כך תהיה ברורה גדולתו להמונים ולאנשים בעתיד, אבל גם מסיבה פרקטית, לפחות לפי האמונה המקומית. הפירמידה צריכה להכיל המון רכוש, ממון, תכשיטים, חיות מחמד, כלי רכב וכמעט תמיד גם משרתים, כי כולם לפי האמונה המצרית צריכים להיקבר איתו כדי שיוכלו לשרתו בעולם הבא.

פירמידות הענק הללו נועדו לשמור ולהסתיר את כל הרכוש הזה של הנקבר ולכן הן כה גדולות ומוצקות.

ואגב, בניגוד למחשבות של יהודים שונים, אבותינו לא בנו את הפירמידות. הם הגיעו אליהן יותר מ-1,000 שנה אחרי שכבר הושלמה בנייתן.

את מגוריהם קבעו המצרים הקדמונים בגדה המזרחית של הנהר, שם הפציעה השמש בכל בוקר ומשום כך הביאה חיים לעולם. הפירמידות, לעומת זאת, נבנו על ידי המצרים הקדמונים בגדה המערבית של נהר הנילוס - מה שהאמינו שהיא ארץ המתים, כיוון שראו שבמקום זה שוקע אל השמש בסופו של כל יום.

הפירמידה הגדולה של גיזה היא העתיקה שבשבעת פלאי תבל המקוריים של הזמן העתיק והיחידה ששרדה עד ימינו אנו. הפירמידה, שנמצאת סמוך לעיר גיזה במצרים, נבנתה באלף השלישי לפני הספירה, על ידי פרעה ח'ופו והיא נועדה לשמש כקברו. מספר המעברים הפנימיים והחדרים שבה הוא הכי גדול מכל הפירמידות במצרים.


הנה הפירמידות ומצרים העתיקה (עברית):

https://youtu.be/7Ns43U1m1zE


לא, לא היהודים בנו אותן (עברית):

https://youtu.be/yor-TywKHDU


הפירמידות של גיזה והספינקס ששומר עליהן:

http://youtu.be/onWRXXg7QZg


תמונות מהפירמידות במצרים:

http://youtu.be/0GhDwMAQxsk


ניסיון להסביר כיצד נבנו הפירמידות:

http://youtu.be/TJcp13hAO3U


וההיסטוריה של הפירמידות:

http://youtu.be/6inbtpf-Elo


בואו לסייר כאן ב-360 מעלות:

https://youtu.be/9TCHI2qbZ78?qr=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.