» «

קרב איוו ג'ימה

קלינט איסטווד
כיצד עשה קלינט איסטווד באותה שנה שני סרטים על אותו קרב?



הבמאי, מפיק, שחקן ומלחין לקולנוע קלינט איסטווד (Clint Eastwood) הוא אחת הדמויות המרתקות ויוצאות הדופן של הוליווד. האיש שהחל את דרכו כשחקן יפה תואר וקשוח במערבונים, המציא את עצמו כבמאי, שאחרי שזכה ללעג הביא את עצמו ואת סרטיו גם לאהבת הצופים וגם לפרסי אוסקר והצלחה אדירה בביקורת, לפחות מחוץ לאמריקה. כיוצר וקולנוען הוא ממש גדל בזקנתו, התפתח וצמח לאחד מענקי הוליווד האיכותיים, גם אם לא קיבל את כל ההערכה שהגיעה לו.

בשנת 2006 יצר איסטווד שני סרטים שונים, באי היפני איוו ג'ימה. השם נשמע אולי מוכר, כי על האי הזה, שממוקם כ-1200 ק"מ מטוקיו, בירת יפן, התנהל אחד הקרבות המפורסמים במלחמת העולם השנייה, קרב סמלי שבישר את מפלתה הטוטלית של יפן במלחמה נגד ארה"ב ואת נצחונה של ארה"ב וסיום מלחמת העולם השנייה בניצחון של הדמוקרטיות על הציר הפשיסטי שהקים היטלר, ביחד עם מוסוליני האיטלקי והקיסר היפני.

אבל הסיפור המעניין הוא שהסרטים הללו הציגו את אותו קרב אגדי על איוו ג'ימה, אותו קרב שבו צולמה התמונה האמריקאית הכי מפורסמת של מלחמת העולם השנייה - הנפת הדגל על ראש ההר המבוצר של איווג'ימה, לאחר כיבושו בידי האמריקאים. בסיפור הקרב והתמונה עוסק אחד הסרטים "גיבורי הדגל". הסרט השני, שצולם על אותו סט, עם אותם ניצבים ובאותו לוקיישן היסטורי, הוא "מכתבים מאיוו ג'ימה", המציג את הקרב המפורסם מנקודת המבט ובשפה של המפסידים, כלומר ביפנית ועל החיילים והקצינים היפנים שנלחמו בו. בראשם, אגב, עמד קוריבשי, מי שיזם את המתקפה על פרל הרבור, אותה מתקפת פתע גאונית של היפנים על צבא ארה"ב, שהכניסה אותו למלחמה.

מבחינת קולנועית מדובר בהישג כביר של איסטווד. מעולם לא יצר קולנוען שני סרטים, באותה שנה, על אותו סיפור אמיתי בדיוק ומשתי זוויות מנוגדות. בדיוק כמו הנפת הדגל הכפולה, שנעשתה כאן באי, כך גם עלילות הסרטים. כי ממש כמו נצחונה של התמונה הפחות אותנטית על לב הציבור, כך גם ניצח הסרט מהזווית היפנית, הלא מובנת מאליה כי כמה פעמים עושים יוצרי קולנוע סרטים מזווית הראיה של האויב. ודווקא הסרט "היפני" הוא שזכה באינספור תשבחות ופרסים. הסרט מהזווית האמריקאית, ממש כמו הנפת הדגל הראשונה והאותנטית, נחשב מעולה אבל פחות טוב ויש בו מהקלישאות ומהרגשנות והמלודרמה האמריקאית שהוליווד יודעת לייצר.

ממש כמו הראש של איסטווד הצעיר והיומרני, אבל גם כמו הראש של איסטווד הבמאי החדשני והאמיץ, כך הוא הרעיון של שני סרטים ארוכים המספרים את אותו סיפור בדיוק - סיפור של שני צדדים הנלחמים זה בזה עד מוות, אבל יודעים לגלות חום אנושי, עדין ונוגע, גם בתוך האלימות המדכאת של הקרב עד מוות.


הנה קדימון הסרט "גיבורי הדגל" של איסטווד:

https://youtu.be/zmMygl7Ugs8


הסיפור של הנפת הדגל והחייל האינדיאני שבחבורה:

https://youtu.be/EUoqI2zSMtU


וקדימון של "מכתבים מאיוו ג'ימה" שמציג את אותו קרב מפורסם מהזווית של היפנים:

https://youtu.be/51lo2dpaZ_g
הנפת הדגל באיוו ג'ימה
איך הפכה הנפת הדגל בקרב איוו ג'ימה לאגדה?



כמה מילים על הקרב.

קרב איוו ג'ימה היה קרב קשה, שהתנהל בשלהי מלחמת העולם השנייה, על האי היפני איוו ג'ימה. האי הזה, הממוקם כ-1200 קילומטרים מטוקיו, בירת יפן, ראה את אחד הקרבות המפורסמים במלחמת העולם השנייה, קרב עקוב מדם, שהנצחון בו היה הכרחי לשני הצדדים.

הקרב היה גם קרב סמלי, שהנצחון האמריקאי בו בישר את מפלתה הטוטלית של יפן במלחמה נגד ארה"ב ואת הסיום הקרוב של מלחמת העולם השנייה, סוף בניצחון מוחלט של הדמוקרטיות על הציר הפשיסטי שהקים היטלר, ביחד עם מוסוליני האיטלקי והקיסר היפני.

אבל בקרב הזה גם צולמה אחת התמונות הידועות בעולם. זה היה צילום שזכה לשם "הנפת הדגל באיוו ג'ימה" (Raising the Flag on Iwo Jima).

בצילום הנפת הדגל הנציח הצלם ג'ו רוזנטל את סופו של הקרב, שהתפרסם בזכות ציחום המלחמה הזה בעולם כולו.

התמונה צולמה ב-23 בפברואר 1945 והונצח בה האירוע הסמלי שבו מניפים חיילים אמריקאים את הדגל על הר סוריבאצ'י שבאי היפאני איוו ג'ימה. רק שלושה מששת הלוחמים המצולמים בו שבו מהמלחמה.

האי איוו ג'ימה הוא אי שנחשב בתחום השיפוט של הבירה היפאנית טוקיו, מה שהפך אותו לחשוב מאד עבור היפאנים. גם האמריקאים ראו בו חשיבות רבה. ההתקפה עליו הייתה המתקפה האמריקנית הראשונה על אי שהוא חלק מהמולדת היפאנית.

הדימוי ההרואי שהונצח בצילום תרם רבות להאדרת יוקרתו של הצבא האמריקאי. בעיני הציבור האמריקני, הוא גם התצלום המסמל יותר מכל את הניצחון במלחמת העולם השנייה

לא רבים יודעים, אך הנפת הדגל שמוצגת בתצלום היא בעצם ההנפה השנייה על ההר. היא התבצעה לאחר שפוליטיקאי שהגיע לאי רצה לקבל את הדגל הראשון שהונף על ההר, בידיעה שהוא יהיה בעל חשיבות היסטורית.

אז ההנפה הראשונה תועדה על ידי צלם אחר בשם לואיס לווארי. תצלומו לא התפרסם ומעטים מכירים אותו. לעומתו, זכה רוזנטל באותה שנה בפרס פוליצר, עבור הצילום השני, על הדרך הוא גם היה לבעל התצלום הראשון שזכה בפוליצר באותה שנה שבה הוא פורסם.

ברבות השנים, בגלל אי הבנת שאלה שנשאל על ידי עיתונאי, הושמעו טענות כלפי רוזנטל שהתמונה שהתפרסמה בעצם בוימה. הוא חזר והכחיש זאת בעקשנות, עד יום מותו.


הנה הצלם ג'ו רוזנטל וסיפור הצילום הנודע:

https://youtu.be/hT-nVMnr-Fo


סיפורו של הצילום המפורסם של "הנפת הדגל באיוו ג'ימה":

https://youtu.be/Dokr9fNFsa8


וסרט תיעודי שמנציח את הקרב על האי ואת הרגעים שאותם מנציח הצילום:

https://youtu.be/9E3uBWn7e8U?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.