למה ירוק כל כך מסביב להרי געש?
האדמה מסביב לחלק מהרי הגעש עשירה מאד בחומרים מזינים, כמו סיליקה, ברזל, חמצן ומגנזיום. לכן היא טובה לגידול של יבולים חקלאיים.
משום כך מוקפים הרי געש רבים בשדות ובמטעים של עצי פרי. זו גם הסיבה שאנשי הכפרים לא מתרחקים מהרי הגעש מספיק והם מוכנים ליטול את הסיכון שבמגורים בסמוך להר געש, רק כדי לקבל תבואה מצוינת כל כך.
הנה הקרקע הפוריה שליד הר הגעש:
https://youtu.be/wmh9GaUThiI
וזה גם הסוד של הקרקע הפוריה של אינדונזיה, מדינת האיים הגעשיים:
http://youtu.be/CaQ7xkpJ65E
איפה נמצאת הקרקע הפוריה בעולם?
בג'ונגלים של האמאזונאס יש קרקע שנחשבת הקרקע הפוריה ביותר בעולם. זוהי האדמה השחורה מהאמזונס, הידועה יותר בשמה הלטיני "טרה-פרטה" (Terra Preta de Indio), תרגום של “האדמה השחורה של האינדיאנים”.
ה"טרה פרטה" היא קרקע כהה ופוריה במיוחד. החוקרים גילו שמרבצי האדמה השחורה שהתגלו היו כולם בגודל אחיד, כשברוב המקרים השטח שלהם לא עלה על דונם אחד. מכמויות החרסים שנמצאו בהן הסתבר בבירור שבאדמות הטרה פרטה התגוררו בעבר שבטים אינדיאנים, במיוחד בתקופה הפרה-קולומביאנית.
יש לא מעט ויכוחים בין החוקרים, האם הקרקע הפוריה הביאה להתיישבות אינדיאנית או שהפסולת האורגנית של האינדיאנים היא שהפכה את הקרקע לכל כך פוריה. הגישה השנייה נראית כיום סבירה הרבה יותר.
נראה שהפסולת האינדיאנית של אלפי שנים, שהכילה המון פחם והייתה עשירה בזרחן וסידן, עיקרה מזבל מטבח, פסולת של בעלי חיים ועצמות דגים ובעלי חיים.
פחמן שחור שהוכנס לפסולת הזו עשה פעולה שניתן לשער שהאינדיאנים ידעו את תוצאותיה הטובות ליצירת דשן. הם בעצם יצרו, לפי ההשערה, סוג קדום של קומפוסט.
הנה קרקע הטרה פרטה הפוריה כל כך:
http://youtu.be/gA-3nV8RYHU
ושוב:
http://youtu.be/CUswEZpxmrE