» «
רחפן
מה זה רחפן?



הרחפן, (Drone) בעברית תקנית "רב-להב", הוא מעין הליקופטר זעיר ולא מאוייש, בעל 4 מנועים, המרחף באוויר ויכול לצלם, לעקוב, להעביר דברים לא כבדים וכדומה.

רחפן יכול להיות עצמאי ומתוכנת מראש, כמו רחפני התובלה שחברות שונות שבראשן חברת המסחר האלקטרוני אמזון מתכננות להעביר באמצעותם את המוצרים שנרכשו מהם אל בית הלקוח.

רוב הרחפנים בימינו הם רחפנים שמופעלים בשלט רחוק. כך יכול המפעיל לשחק בלהטיס אותם בתור שעשוע, או להפעילם ממוקד שליטה, לצורך מעקבים, משימות ריגול, צילום ואף חבלה.


הנה תולדות הרחפן המודרני (עברית):

https://youtu.be/O5hVwPjjGHo


רחפן בעבודה (עברית):

http://youtu.be/6WKOCWNRO-8?t=17s


המראות שהוא יכול לתעד:

https://youtu.be/WHnOTKUX_X0


כך מטיסים את הרחפן עם שלט רחוק:

https://youtu.be/XdlmoLAbbiQ


המשטרה משתמשת ברחפנים לאכיפת החוק (עברית):

https://youtu.be/2nv4NS3wPEM


ארכיאולוגים חוקרים קווי מתאר של אתרי עתיקות (עברית):

https://youtu.be/r1RY8kM8eKQ


מראות מהרחפן ב-360 מעלות:

http://youtu.be/TyvgldPagxU?qr=yes


והרצאת טד על רחפני העתיד (מתורגם):

https://youtu.be/RCXGpEmFbOw?long=yes
רחפן בקולנוע
איך משתמשים ברחפן או דרון בצילום סרטים?



אם בעבר השתמשו במנוף (Crane), כדי לצלם בקולנוע מזוויות צילום גבוהות ומעניינות, כיום הולך ומחליף אותו הרחפן (Drone), בצילום מהגובה ותוך כדי תנועה.

הרחפן מאפשר לצלם טופ-שוטים (שוטים קולנועיים מלמעלה) מגובה רב. הוא מאפשר ליצור תנועות מצלמה קיצוניות שהן הרבה יותר מרשימות מאלה של ה"קריין" (Crane), המנוף האמיתי של הקולנוע, כמו גם מאלה של מצלמת הרחף שבה עושים שימוש בעיקר בצילומי טלוויזיה.

לגבי איכות הצילום, הרחפנים מגיעים כיום לאיכות צילום נהדרת. 4K כבר מתחיל להישמע פחות מרשים, כשיש לך איכויות צילום גבוהות יותר. כמובן שהמחיר הוא הגורם העיקרי שקובע את איכות הרחפן והמצלמה שבו, אבל זה תמיד היה כך, לא?


כך משתמשים ברחפן בצילומי סרטים:

https://youtu.be/b6Ps67qoEiA


הבסיס לצילום כזה הוא השעות הנכונות, הנעה נכונה, פילטר מוצלח ועוד:

https://youtu.be/SMUsqj-CVXQ


טיפים נוספים לצילום בעזרת רחפן:

https://youtu.be/fy3aLxx0Wdg


צילום נוף אופייני על גשר הזהב בסן פרנסיסקו:

https://youtu.be/C8ZwEbhrco0


צילום אנשים ברחפן:

https://youtu.be/TtzKP9EiM_4


והתוצאות בצילומים שנערכו מרחפן על החומה הגדולה ומעל אתרים נוספים בסין:

https://youtu.be/ZwvehGgIjYQ
רחפן סולארי
האם רחפן סולארי יוכל להשאר שנים באוויר?



אחד התחומים הטכנולוגיים והלוהטים כיום הוא עולם הרחפנים. אלו צצים בכל פינה, נמכרים כמו לחמניות וצפויים למלא לא מעט משימות בשנים הבאות.

אבל אחת הבעיות המעיקות על הטכנולוגיה המבטיחה הזו היא אספקת האנרגיה לרחפן. הסוללות של ימינו כבדות ומסורבלות ופשוט לא ניתן להחזיק רחפנים למשך זמן רב באוויר. הפתרון, ודאי כבר הבנתם, יוכל להיות רחפן סולארי. רחפן שישתמש בקרני השמש יוכל לקבל מקור אנרגיה חינמי, ירוק וזמין כמעט תמיד. אם הוא יעלה גבוה מספיק, הוא יוכל להיחשף לקרני השמש לאורך שעות ארוכות ביממה, מכיוון שהוא ישהה מעל לעננים.

פייסבוק וגוגל מתחרות ביניהן מי תציב רחפנים סולאריים שישהו באוויר למשך שנים ארוכות ויספקו אינטרנט לכל העולם. גם חברות תעופה, כמו בואינג, מפתחות מזל"טים ורחפנים שייתכן ולא יצטרכו לנחות כלל ויחליפו לוויינים יקרים במשימות תקשורת ומחקר שונות.


הנה הרחפנים הסולאריים שמפתחות פייסבוק וגוגל לשנים ארוכות של שהייה באוויר:

https://youtu.be/dVVif1UrcBI


לחברת בואינג כבר יש פטנט על רחפן שכזה:

https://youtu.be/5Evuxtg927Y


רחפן סולארי שבנו כמה חבר'ה לבד:

https://youtu.be/bJPplmWb-vI


רחפן סולארי בצורת מזל"ט, שיכול כבר היום לשהות שעות רבות ברציפות באוויר:

https://youtu.be/pbNEeAAiIKk
ביבופ דרון
מהו הרחפן המצלם?



הביבופ הוא רחפן, סוג של מזל"ט שמצויד במצלמה ויכול לצלם מרחוק כל דבר שתרצו. המתקן החדשני הזה כולל GPS, מצלמת HD באיכות גבוהה, ג'ויסטיק, הוא נשלט על ידי סמארטפונים, טאבלטים ואפילו משקפי מציאות מדומה ועוד.

מה עושים איתו? - הביבופ מצלם בכל מיני מצבי אקסטרים, של ספורט אתגרי או טיולים מעניינים, בטבע ובכל מצב אפשרי. הוא גם יכול לצאת לסיורי צילום וריגול שייגרמו לצלמי הפפראצי להסמיק ולרוץ לקנות אותו..

כמובן שהביבופ לא לבד. הרחפנים המצלמים מהאוויר הפכו לאחת הטכנולוגיות המתפתחות במהירות אדירה. מצעצוע לעשירים ולחובבי גאדג'טים, הם הופכים במהירות לציוד שימושי לצלמים בתחומים שונים ומגוונים.


הנה הרחפן הצלם:

http://youtu.be/WUpmPUcnuBY


מראות מהרחפן מעל ניו יורק:

https://youtu.be/pbNEeAAiIKk


והנה אנשים אמיתיים שמראים את היכולת שלו:

http://youtu.be/6ZdSMAG90Rs

רחפן

רחפני ריגול
מהם המרגלים המעופפים?



רבים מכירים את הביטוי "להיות זבוב על הקיר". הוא מתייחס ליכולת של זבוב להאזין, בלי לעורר חשד, ולראות מה קורה בחדרי חדרים.

רחפני הריגול המיניאטוריים הם אמצעים חדשים ומצוינים למעקב. הם כל כך קטנים שניתן לרגל בעזרתם אחרי האויב, כמעט מבלי שירגיש.

הטכנולוגיה הזו מתפתחת במהירות עצומה ותתפתח עוד יותר. כבר היום רחפני המיני הללו הופכים לכלי ריגול אישי ללוחם, שניתן לשגר כקפסולה ממנה ייצא הרחפן.

הם ללא ספק יילכו ויקטנו עוד יותר. בעתיד הם יהיו כה קטנים שלא נוכל לדעת אם יש לנו חיידק ריגול, או לפחות זבוב ריגול, על הקיר.


הנה רחפן ריגול ומודיעין שלוחם יכול לשגר מנשקו האישי (עברית):

https://youtu.be/nwis3JMDfBk


הבלאק הורנט PD-100 שמיועד לצרכים צבאיים:

http://youtu.be/4o7mRg74qcY


והשפירית הרובוטית:

http://youtu.be/TDuvBurbjVU
טופ שוט
איך הפך ה"טופ שוט" הקולנועי לנחלתו של כל רחפן?



טופ שוט (Top shot) הוא צילום עילי, צילום על, המצולם מלמעלה.

בניגוד לצילום צידי, שבו רואים גם עומק, צילום על שכזה דווקא מְשַּׁטֵח את מה שרואים בפריים ויוצר מעין תצלום אוויר או סרטון מנקודת המבט של ציפור. לכן הוא נקרא גם Flat frame - פריים שטוח.

אם עד לפני מספר שנים היה די יקר לצלם בסרטים מזווית עילית ומעין הציפור, כיום מצלמים טופ שוטים מרהיבים בעזרת רחפנים זולים, שמצלמים באיכות נפלאה.

הרחפן מאפשר לצלם טופ-שוטים מגובה רב וליצור תנועות מצלמה קיצוניות. הנעת מצלמה כזו היא לא פעם הרבה יותר מרשימה גם ממצלמת הרחף שבשימוש רב בצילומי טלוויזיה וצילום ממנוף (crane) בקולנוע.


הנה סרטון טופ שוטס של זנזיבר שצולם בעזרת רחפן:

https://youtu.be/YMQZScu5DyU


טופשוט של מחלף ענקי בארגנטינה:

https://youtu.be/FnZOmj3NAM0


וטופ שוט של חקלאות בכרם ישראלי:

https://youtu.be/y24En8VS9xw
RazerDrone
מהו הרחפן הלביש?



רחפן אינו מוצר חדש. אנחנו מוקפים בהם. אנשים קונים רחפנים כדי לשחק, לצלם ולעשות המון דברים מעניינים. חברת אמאזון מתכננת בעתיד לשלוח את החבילות שלה ברחפנים שינחתו בכניסה לבית הלקוחות. אבל ללבוש רחפן? למה זה טוב?

דמיינו שהרחפן הולך איתכם ונטען כשהוא על הבגד. ברגע מסוים אתם רוצים שהוא ימלא משימה ופשוט פוקדים עליו לצאת לדרך.


נשמע פנטסטי? - קבלו הדגמה:

http://youtu.be/NXgmlDuTz7w
מופע רחפנים מוארים
איך מבצעים את מופעי הרחפנים המאירים בשמיים?



בשנים האחרונות ניתן לראות בארץ ובעולם מופעי רחפנים מוארים (Drone light show), המציגים בשמיים מחולות אור קסומים, בביצוע צי של מאות ואלפי רחפנים מוארים בשלל צורות, תמונות ואנימציות.

ברור שהטסת כל כך הרבה רחפנים במקביל, תוך תיאום מורכב ומדויק כל כך, מחייבת טכנולוגיה מתקדמת. בין מאות הרחפנים מתאמת תוכנה מבוססת GPS ושלל טכנולוגיות נוספות, הפועלת תחת ידו המפקחת של מפעיל אנושי מיומן.

בדיקה מקיפה שהתוכנה מריצה מוודאת את מצב צי הרחפנים לפני כל טיסה ובוחרת את הרחפנים המתאימים לכל טיסה, עם מצב הסוללה המיטבי ותפקוד מערכות ה-GPS, התאורה וכו'.

הרחפנים הללו הם רחפנים מיוחדים, ייעודיים לפונקציות של תצוגות אוויריות שכאלה, כוללים טכנולוגיית LED, עם יכולת להציג מעל 4 מיליארד צירופי צבעים שונים.

גם המבנה שלהם מותאם לצרכים המיוחדים הללו. הרחפנים הללו, שמיועדים להופעה מעל קהל, בנויים לבטיחות מרבית, קלים מאוד, בעלי מדחפי פלסטיק מוגני כלוב מגן, ללא ברגים ומכוסים בחומר מוקצף.


הנה מופע רחפנים מואר היטב:

https://youtu.be/44KvHwRHb3A


הדרקון הסיני מ-1500 רחפני אור:

https://youtu.be/3G1KBu6H6BM


חזרות ואז מעל 1000 רחפנים במופע אור נהדר ל-4 ביולי בארה"ב:

https://youtu.be/zdOTV2RH9IY


חזרות והתקנות לקראת מופע הרחפנים המדהים בסין:

https://youtu.be/n9tu-L59YqQ


מופע אור במרינה ביי סינגפור:

https://youtu.be/9BNxrBcYouM


והסבר על הטכנולוגיה, עם כמה ממופעי האור היפים:

https://youtu.be/pRROyjwdNjA?long=yes


רובוט העין
מהו רובוט העין?



לרובוט המעופף "עין מיידית" יש שימושים רבים, בתחומים צבאיים וטכנולוגיים. זהו רחפן, או דרון - מעין מרגל אווירי שניתן לשחרר לאוויר במהירות גדולה, מתוך התיק.

העין יודע לעקוב אחרי אנשים, לצלם ולהעביר מידע על דברים שהוא מאתר או נשלח לגלות. הוא יכול להתגלות כמרגל האולטימטיבי, הזבוב על הקיר שכל כך רבים רוצים להיות בתחום הריגול.


הנה סרטון על העין הרובוטית המעופפת:

http://youtu.be/NNezrVRfBoQ
איך יובילו חבילות בעתיד?



חברת אמאזון היא אולי חברת המסחר החדשנית והטכנולוגית בעולם. אך אחת הבעיות שמטרידות אותה הוא השילוח המהיר של חבילות אל המזמינים. שירות עתידי שמתכננת החברה הוא "אמזון פריים אייר", שבאמצעותו יובילו רחפנים את החבילות שהוזמנו מהם, היישר מהמחסנים המקומיים שלהם - אל פתח דלתו של המזמין.

רחפנים כאלה יהיו מצוידים ביכולות ניווט מדויקות, במערכת תקשורת מתוחכמת, שתשדר ללקוח את מיקום החבילה בכל שנייה ותזמן אותו לצאת אל פתח הבית, בדיוק ברגע שבו מונחתת החבילה שלו בפתח הדלת.

ואמזון לא היחידה - גם חברות שילוח גדולות, כמו חברת UPS למשל, בודקות או מפתחות שליחים רובוטיים משלהן.


הנה רחפן החבילות המתוכנן:

http://youtu.be/f2kfl4j42ac?t=3s


הקורונה והסגרים הכניסו גם את הישראלים לתחרות בתחום (עברית):

https://youtu.be/kEzhXGkVWFM


העתיד של השליחים, לפי אמזון:

http://youtu.be/98BIu9dpwHU


ופרודיות על גנבי חבילות וציידי תחתונים שיוליד השירות הזה:

http://youtu.be/ViqsDpTvRdk
איך השתפרו רחפני הקרב הלוחמים?



רחפני קרב (Combat drone או Tactical drones) היו עד לא מזמן סוג של פנטזיה טכנולוגית של צבאות מתקדמים, חלום שיצרני כלי נשק מתוחכמים משקיעים מאמצים רבים בכדי לממש.

הפנטזיה הזו אכן הולכת בהדרגה ומתממשת ועימה גם החזון של הקטנת הסיכון ללוחמים, תוך שימוש בטכנולוגיות תקיפה מתקדמות של מעין חיילי רגלים מעופפים המופעלים מרחוק.

יכולותיהם הקרביות של רחפני הקרב כוללות ירי של כדורים, לא פעם הטלת רימונים על האויב ובמקרי קיצון גם "התאבדות" על מטרות.

ב-2022 הם אמנם בגרסאות ראשוניות והניסיון הקרבי שלהם הוא קטן, אך רחפני קרב חמושים במקלעים כבר מסופקים לצבאות שונים. לחלקם ניתן אף להוסיף מטול רימונים.

רחפנים כאלה שוקלים עשרות בודדות של קילוגרמים והם בעלי טווח טיסה של כ-10 ק''מ ויותר. הם מצוידים בדרך כלל גם בחיישני ראיית לילה ולחישובי מרחק וזווית הירי, כמו גם כיוון הרוח, הם מצוידים במד-טווח לייזר.

רחפני קרב מסוג זה מצוידים במצלמה המאפשרת למפעיל עם מסך להפעילם מרחוק. במקלע גם מחסנית עם כמה מאות כדורים, המסוגלים לירות צרורות ולפגוע במטרות בדיוק גבוה יחסית.

הקושי במדידת זוויות ירי וטווח בכלי טיס בעל יציבות נמוכה הוא לא קטן. אם מוסיפים את הרתע מכל כדור שנורה ומשפיע על הכינון לקראת הכדור הבא מובן שהדיוק הוא אתגר לא פשוט. ועדיין, רמת הדיוק משתנה והולכת ומשתפרת, אך ב-2020 חלקם הניבו דיוק של פחות מ-20 ס''מ לטווחים של עד 250 מטר.

לדיוק מוסיפות גם זרועות רובוטיות המקטינות את הרעד בגוף הרחפן ומפצות על התזוזות שנגרמות מהרתע שגורם הירי.

אין ספק שרחפני התקיפה הללו יהיו חלק בלתי נפרד מזירת הקרב המשתנה כבר בשנים הקרובות. עם הזמן ניתן להניח שיתווספו להם גם טכנולוגיות של בינה מלאכותית ורובוטיקה, שיאפשרו להם תפקוד עצמי רב ו"קבלת החלטות" טקטיות בעצמם. כלומר קבלת החלטות עצמית הקוראת את תמונת הקרב ללא שליטה מרחוק.


הנה הרחפן הקרבי:

https://youtu.be/1fENz69DS2Y


רחפן ירי בהדגמה בזמן הפיתוח:

https://youtu.be/X97zpheNdxA


רחפנים ורובוטים המשמשים ללוחמה נגד מחבלים (עברית):

https://youtu.be/MWBpCfE_fTo


רחפן קרבי איכותי וזול שפותח בטורקיה:

https://youtu.be/Wil6V0sYHf8


כשצריך מאלתרים - חיילים אוקראיניים מחברים פצצה לרחפן מסחרי ומשגרים לעבר הרוסים:

https://youtu.be/oUWoSMD1raU


רחפני הנפץ שמופעלים כדי להרוג (עברית):

https://youtu.be/hFvjOy3A0Ls


נגד רחפני תקיפה טקטיים פותחו גם מקרקעי הרחפנים של האויב:

https://youtu.be/_GPLsJ4FLuA


רחפני קרב משמשים במלחמת אוקראינה להשמדה של טנקים רוסיים באמצעות אימונים המוטלים עליהם מהאוויר:

https://youtu.be/3vQ6THsPix4?long=yes
מהו הצמיד שאפשר להטיס באוויר?



אם היינו מספרים לכם שצמיד יכול להפוך למזל"ט הייתם מאמינים? - ובכן, התחילו להאמין. Nixie, בעברית "ניקסי" הוא מזל"ט עם מצלמה שמפותח כעת, בעל עיצוב גמיש ומשתנה, שברגע אחד ניתן לכרוך אותו על היד וברגע אחר - לשחרר אותו לחופשי!

זהו צמיד חכם שנועד להפוך ברגע אחד למצלמה שעוקבת אחריך, מציצה מעבר לפינה, מצלמת מזוויות בלתי אפשריות וזוהי רק ההתחלה. כשהוא שב ממשימת הריגול או טיסת הצילום, ניקסי יודע להסתנכרן עם הטלפון החכם ולהעביר אליו ישירות את התמונות והסרטונים שהוא מצלם.

ניקסי הוא עוד המצאה מסוג "המחשוב הלביש" - פריטים טכנולוגיים שנוכל ללבוש ולעשות איתם דברים מדהימים (כמו גוגל גלאס והשעון של אפל) והוא מסמן שלא כל גאדג'ט כזה חייב להישאר צמוד לגופנו..


הנה ניקסי שהופך מצמיד למזל"ט:

http://youtu.be/kfzqUsGMHE0


והמפתחים של ניקסי מסבירים על הפיתוח:

http://youtu.be/_VFsdPAoI1g


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.