» «

שבת ריחני

שמיר
איך השמיר שימש בעבר נגד מכשפות?



שמיר (Dill) הוא צמח שגדל בדרום מערב ומרכז אסיה, כולל בישראל. שמם העממי של "שֶׁבֶת רֵיחָנִי" או "נירית הקמה", הוא צמח תבלין ירוק, בעל עלים דקיקים וטעם וריח מיוחד, חזק ודומיננטי, שכיום משתמשים בעיקר בעליו ובזרעים שלו.

זהו צמח ששימש מאז ימי הביניים המוקדמים כתרופה, וכבר במאה הראשונה לספירה כתב עליו ההרבליסט היווני דיוסקורידס. שמו הלועזי של השמיר, dill, נגזר מהמילה הנורדית "להרגעה", שרומזת על התכונות המרגיעות שלו לעיכול.

בימי-הביניים השמיר שימש כקמיע לגירוש שדים ורוחות, והוא נכלל בציד המכשפות. השבת הריחני שימש באותה תקופה לקסמים נגדן, כשמקבל היה לחשוב שהוא מבטל את הקסמים שלהן.

בוטנית, אף שהבוטניקאים חלקם קושרים אותו לאחישבת, התפיסה הרווחת היא ששמיר הוא מין יחיד במינו.


#גינון
השמיר הוא צמח עונתי ומלא ארומה, שגדל גם בתוך הבית. זה נצמח קייצי, חד-שנתי, בעל גבעול בודד ודק, עם עלים עדינים ודקים, באורך של 10–20 סנטימטרים ומעט עבים מעלי השומר, הדומים לחוטים גם הם.

יש לו פרחים קטנים ולבנים-צהבהבים, עם תפרחות קטנות בקוטר של 2–9 סנטימטר.

זרעיו של השמיר שטוחים בגוון סגלגל. אורכם של זרעי השמיר כחצי סנטימטר ועוביים 1 מילימטר. הזרעים הללו ישרים או מעוקלים קמעה ולאורכם קווים.

את השמיר ניתן לגדל בסוף האביב ממספר זרעים בכמה שלבי צמיחה. כל שדרושים לו הם אדמה מנוקזת היטב, עשירה בחומרים מזינים ולחות מספקת.

לשמיר, הצומח לגובה של 40–60 ס"מ עד מטר, בקצב צמיחה מהיר. עלים גזורים בצבע ירוק כהה, עם רכות ומראה אוורירי שאין דומה לו.


#מטבח
השמיר הוא צמח ריחני שבזכות טעמו הייחודי הוא משביח מאכלים, במיוחד כשמשתמשים בו בסמוך לקטיף.

השימוש הקולינרי בשמיר הוא מגוון למדי. בהכנת חמוצים, במיוחד מלפפונים כבושים, נוהגים לתחוב גם עלי שמיר לצנצנת. הם משביחים את הטעם.

הוא משמש לתיבול גבינות, רטבים ולבישול. במטבח מוסיפים העלים הטריים שלו טעם אניס עדין למרקים ולמנות דגים.

עלי השמיר מצוינים גם בסלטים, כגון סלט תירס, סלט מלפפונים, סלט סלק ועוד. כך גם בחמוצים וצ'אטני ובתבשילי ביצים או גבינה.

מלבד השימוש בהם כעשבי תיבול טריים וכתבלין טרי, עלי שמיר מיובשים מהווים גם הם תבלין ואף שגם השמיר משמש למאכל, אין לבלבל בינו לבין השומר.


#בריאות
בנוסף לצמח תבלין, השמיר הוא גם סוג של צמח מרפא. קולפפר אמר על השמיר שהזרעים שלו מחזקים את המוח.

הוא מרענן את הנשימה, נוגד עוויתות ולעיסה של עליו תסייע לתחושת רוגע והרגעה קלה.

לשמיר יכולת ויסות מסוימת של פעולות העיכול. ברפואה ההודית עושים שימוש בזרעיו הטחונים כדי לסייע לשלשול. לעיסה של זרעיו הטריים תמתיק את הנשימה.

ניתן להפיק ממנו שמן אתרי, שמופק בזיקוק באמצעות קיטור ומשמש בתעשיית התרופות.

כימית הוא עשיר בקרבון ולימונן, מכיל רכיבים אנטי דלקתיים ומועשר באשלגן.

תה צמחים מבוסס שמיר הוא דבר מצוין. בחליטה רגילה של עליו מצוינת לעיכול ומתאימה לילדים, החל מגיל 5. הוא יסייע כך לבעיות עיכול, בדגש על זמנים של לחץ וסטרס. חליטת עלי שמיר מצוינת גם להתכווצויות בבטן ולהקלה על עצירות.


הנה השמיר (עברית):

https://youtu.be/CQBEixREHZY


שימושיו הרפואיים של השמיר:

https://youtu.be/ie2vj8fpCkI


השמיר במטבח:

https://youtu.be/q3pjJPDmuHE


כך קוצרים את השמיר:

https://youtu.be/WBmC-ZY17Ss


ומתי קוצרים את עלי השמיר לשימוש:

https://youtu.be/ieJlj7zffnE


כך שומרים שמיר (עברית):

https://youtu.be/0L5hKQu2Dyw


והכל על השמיר:

https://youtu.be/bKbXlK4X1Tk?long=yes
גרניום לימוני
מהו הגרניום הלימוני?



גרניום לימוני (Pelargonium graveolens) הוא שיח חזק, יפה וירוק-עד, שמציע שילוב נהדר של יופי, טעם וריח בצמח אהוב אחד.

הוא ידוע בשמות נוספים כמו פלרגון לימוני, פלרגוניום חריף, עַטְרָה או שבת ריחני.

לגרניום הלימוני יש חשיבות רבה בתעשיית הבשמים. בכדי לשמר את ריחו המיוחד מזקקים את העלווה שלו בתהליך תעשייתי. אף שהריח המוכר ביותר שלו הוא ריח הוורדים, יש זנים נוספים, עם ריחות של הדרים, מנטה, ורדים, אגוז מוסקט, קוקוס ועוד.

גם יהודי לוב וגם העולים מתוניסיה, משתמשים בו בהבדלה של מוצאי-שבת ובין השאר לברכת "עצי בשמים". יהודי לוב אף נוהגים להגיש לאורחים משקה חם עם עטרה.


#היסטוריה
מקור הגרניום הלימוני בדרום יבשת אפריקה, בדגש על דרום אפריקה, המדינה. זה אזור שבו צמחו מאות מיני פלרגוניום באופן טבעי. אבל הזן הפופולרי בימינו, כלל לא קיים בטבע, אלא פותח בשנות ה-80, כהכלאה של צמחים שונים שיצר ג'ים וארן, מגדל צמחים מדרום אפריקה.

בצפון אפריקה הגרניום הלימוני הוא צמח פופולרי שגם העולים לישראל ממדינות הים התיכון הכירו אותו בשמות שונים. יהודי לוב, למשל, מכנים אותו "עֲטְּר", בעוד שיהודי טוניסיה קוראים לו "עַטֶרְסָה'".

מכל מקום, הגרניום הלימוני ממשיך להיות צמח פופולרי, אם זה בזכות הקלות בה ניתן לגדל אותו, על שום ריחו הנעים או יופיו ואם בשל תכונותיו, עת ממשיך הצמח הקסום להקסים חובבי צמחים ברחבי העולם, שמרבים לגדלו בגינה, בעציץ, במטבח או בבקבוק רגיל.


#גינון
הגרניום הלימוני הוא צמח תבלין רב-שנתי, מלא בריח ופרחים יפים, בעל עלים משונצים בקצוות, עלווה ארומטית המדיפה ריח לימוני, חסכוני במים, קל להנבטה ומעולה בגינה ים-תיכוניות ובאדניות על המרפסת.

בגינה הוא צמח כיסוי נפלא, שיכול לכסות שטח ריק ולהחליף את העשביה. הפלרגוניום החריף הזה מצטיין בעמידות לתנאי יובש וחום, דורש השקיה מתונה וכדי לשמור על צורתו המסודרת גם גיזום קל, פעם בשנה. כדי לקבל אותו במראה צפוף ומוצק מומלץ לקטום אותו מעת לעת, לפי הצורך.

אחד היתרונות הגדולים שלו הוא יכולתו להפיץ את ריחו הנעים כשנוגעים בעליו או כשהרוח נושבת דרכם. מה שהופך אותו למושלם לשתילה בקרבת שבילים ואזורי ישיבה בגינה.

הצמח גם מושך דבורים ומאביקים ואם יש לכם עצים לא פוריים אז מומלץ ביותר לשתול אותו לידם והוא יביא אותם בהמוניהם.

זהו שיח עגלגל ומרשים, שפרחיו הקטנים פורחים באביב ובקיץ ומצטיינים בגווני ורוד-סגלגל. הצמח מגיע לגובה של בין 60 סנטימטרים ועד 100 סנטימטרים.


#מטבח
קולינרית, עלי הגרניום הלימוני מהווים תוספת ארומטית מפתיעה למגוון תבשילים ומשקאות. אפשר להוסיף אותם לתה, לסלטי פירות, לעוגות ולקינוחים.

במטבח ניתן להוסיף את העלים שלו לתיבול של סלטים, מרקים, חמוצים ובשר. העלים של הגרניום הלימוני יכולים להפוך לתוספי תזונה דיאטטיים, שנקראים מתילהקסנמין.

באפייה הוא מרכיב נהדר בעוגות, כמו גם לבישול ריבות וקונפיטורות.

במשקאות יכולים עלי הגרניום הלימוני להוסיף לתה כחליטת עלים ואפילו כתוסף לקפה שחור. העלים שלו מעולים ומוסיפים טעם וניחוח במשקאות חמים וקרים.

השף הצרפתי הנודע אלן דיקאס היה מהראשונים להכניס את העלים למנות גורמה, כאשר השתמש בהם להקניית ארומה עדינה לסורבה ולרטבים.

חובבי משקאות אלכוהוליים מוסיפים לעתים עלה טרי של גרניום לימוני לכוס ג'ין וטוניק, כדי להוסיף למשקה טוויסט ארומטי.


#רפואה
הגרניום הלימוני נהדר נגד צרבת. רק קוטפים עלה, שמים אותו בפה לרבע שעה והצרבת? - נעלמה.

הוא טוב גם נגד בחילות. מנגד, שנים רבות נפוץ המיתוס שבגינה או בעציץ הגרניום הלימוני ירחיק יתושים. אבל זה כנראה מיתוס אורבני, כי מחקרים מודרניים הפריכו לחלוטין את היכולת הזו שלו והוא לא דוחה ולא מרחיק יתושים.

מאיפה זה נולד, אם כך? - קבלו סיפור: הגרניום הלימוני אינו צמח שגדל בטבע. פיתח אותו בשנות ה-80 מגדל צמחים בשם ג'ים וארן. הוא ביצע הכלאה מיוחדת בין צמחים ויצר את הזן החדש. מסיבה מסחרית כנראה, האיש שיווק את הצמח כצמח דוחה יתושים, טענה שהניבה ודאי הרבה ברכה לביזנס אך כאמור נסתרה במחקרים מדעיים. ועדיין, באותן שנים הספיקה האגדה כדי להפוך אותו ללהיט בגינות פרטיות וציבוריות רבות.


#טיפוח
הגרניום הלימוני זכה לתהילה גם בעולם הארומתרפיה והקוסמטיקה הטבעית.

השמן האתרי המופק מעליו משמש בתכשירי טיפוח ומוצרי ספא, ומיוחסות לו תכונות מרגיעות ומאזנות.

שמן הגרניום מעולה ולא רק לארומתרפיה ועיסויים. משתמשים בו גם כדי לדלל את שמני הוורדים היקרים.

לטיפוח ביתי ממש פשוט ועובד - שימו למשך הלילה כוס של מים חמים, עם מספר עלים של גרניום לימוני. בבוקר תקבלו מי פנים נהדרים שיחדשו את העור, יעשו לו טוב וימתחו אותו.

הלימוני טוב גם נגד ריח רע מהפה. טבילת פיסת בד במישרה, למשל, אם תונח על העיניים - תעביר את הדלקת.

ברפואה העממית משתמשים בחליטות מהעלים של הגרניום הלימוני להקלה על מתח וחרדה, לטיפול בבעיות עיכול קלות ולהקלה על כאבי ראש. חשוב לציין שרוב השימושים הרפואיים אינם מגובים במחקרים קליניים נרחבים.


גרניום לימוני (עברית):

https://youtu.be/kuSHhwXyyoQ


הגרניום הלימוני פופולרי בכל מקום:

https://youtu.be/kK6ijYv4TRg


ויתרונות הגרניום הלימוני (עברית):

https://youtu.be/zWmcZ8jzYJ4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.