» «

שינוי עצמי

הצבת יעדים
איך אפשר לשנות מציאות על ידי הצבת יעדים?



רבים מאיתנו הם פטאליסטים, כלומר מאמינים שהשינויים בחיים קורים בשל איזו שהיא תבונה אלוהית, או גורל, או מקריות. יתכן שזה אולי קצת נכון, אבל הדברים שאנו עושים מגדילים את הסיכוי שדברים טובים יקרו לנו וישתנו לטובתנו, בדיוק כמו שמה שאנחנו לא עושים לטובת החלומות שלנו מקטין את הסיכוי הזה ומרחיק אותנו מהחלומות לשינוי.

זו בדיוק הסיבה שאנשים רציניים מציבים לעצמם יעדים לשינוי וחותרים אליהם בהתמדה. זה לא תמיד קל. לא פעם נשברים וצריכים להתחיל מהתחלה, אבל לא פעם אנו רואים ושומעים בתקשורת או בסביבתנו על אנשים שנקלעו למצבים בלתי נתפסים בקושי שבהם, נעשו נכים, איבדו יכולות תפקוד רבות ונעשו מוגבלים באופנים שונים - ובכל זאת התחילו בשיקום, מהתחלה כמעט לגמרי, וחזרו לחיים.

שיטה מעולה להצבת יעדים חכמה זכתה לראשי התיבות SMART. לפיה כדאי להתמקד בהצגת יעדים ספציפיים (S), שניתן להתחיל בהשגתם מיד, במקום יעדים כלליים ולא מחייבים שהמוח לא יכניס לטווח הקצר. חשוב שהיעדים שתציבו יהיו מדידים (M), כך שנדע האם וכמה התקדמנו בהשגתם, שהמטרות תהיינה ברות-השגה (A), משמעותיות ורלוונטיות לכם (R) ומעוגנות או מוגבלות בזמן (T), כי אחרת תמיד תקחו את הזמן ולא תתחייבו לתהליך באופן מלא.

אם תאמינו שמצבכם טוב מזה שאליו נקלעתם, תבינו שזה רק תירוץ. השינוי הוא בידיכם והוא לא יבוא בבת-אחת, כמו נס. הוא יבוא מהצבה של יעדים ותחנות בדרך להשלמת המשימה. הציבו יעדים, חיתרו אליהם בהתמדה ותגיעו בהדרגה למטרה השלימה שלכם ולחיים מלאים יותר, טובים הרבה יותר ומאושרים ממש.

ובדרך כלל, אגב, האושר הזה לא יהיה בכלל קשור לכסף. אל תתנו ל"עושר" לבלבל אתכם עם "אושר". הוא רק התחליף האומלל והמשמין לחיים המאושרים באמת.

צאו לדרך!


חשוב לרצות לשנות ולעבוד לשם כך בצורה חכמה (עברית):

https://youtu.be/6KbVwbDHLIc


יש אפילו כלים טכנולוגיים שיכולים לסייע בעמידה ביעדים שלנו (מתורגם):

https://youtu.be/qnZZInDyrZo


מודל להצבת יעדים והגשמתם (עברית):

https://youtu.be/62H2Jn1eRuI


בחירת והצבת יעדים נכונים הם הסוד להצלחה (מתורגם):

https://youtu.be/L4N1q4RNi9I?long=yes
שינוי הרגלים
מהם הרגלים ולמה צריך להיות מסוגלים לשנותם?



הרגלים (Habits) הם הדרך של המוח לחזור שוב ושוב על מה שלמדנו בעבר ועובד בדרך כלל טוב בשבילנו. הרגלים יומיים למשל, תוכלו לדמיין ככבישים ראשיים שבהם אנו נוסעים בכל יום לעבודה.

ההרגלים שלנו מאפשרים למוחנו להשקיע פחות אנרגיה ביום יום. הרגל הוא הדרך החסכונית של המוח לתפקד היטב - בפחות אנרגיה. בכך מתפנה אנרגיה לדברים חשובים יותר לתפקוד שלנו.

כל זמן שהרגל עובד טוב בשבילנו זה מצוין. המוח משקיע פחות אנרגיה ומשרת אותנו היטב. אבל מה קורה כשהרגל מסוים הוא לא טוב? - מה קורה כשאנו רוצים להפסיק לאכול מתוק ולשמור על הבריאות? מה עם מי שרוצים להתחיל לעשות ספורט, במקום לרבוץ כהרגלם כל ערב מול הטלוויזיה? ועם מי שמכורים לעישון או לאלכוהול ורוצים להפסיק?

דברים כאלה מובילים לעתים לרצון לשנות הרגלים. במוחנו ישנם נוירונים. אלו תאי העצב המפורסמים שמהם המוח מורכב. שינוי הרגלים כרוך בתהליך מוחי של יצירת נוירונים חדשים במוח וחיווט מחדש של הדרכים והצמתים שביניהם, גם בין הנוירונים החדשים וגם בין הוותיקים, שכולם אחראים לתפקוד שקשור בהרגל אותו אנו משנים.

התהליך שבמוח איננו תהליך שאנו מודעים לו. הוא מתרחש עמוק במוח, ככל הנראה באזור מרכזי בו שנקרא "גרעיני הבסיס".

שינוי הרגל כרוך באימוץ של הרגל חדש. במונחים של המוח מדובר בלמידה.

כשאנו מנסים משהו חדש ולא הולכים עם ההרגל המסוים, אנו לומדים משהו חדש ובעצם יוצרים במוחנו דרך חדשה, שתחליף את הדרך שבה הלכנו עד היום, כלומר את ההרגל הישן. כמו הניווט באפליקציית Waze, אנו סוללים כביש חליפי או מנצלים מעבר בתוך שכונות צדדיות, כדי לקצר את הדרך לעבודה או ממנה. האפליקציה מנסה להציע את המסלול הקצר לאחרים ואז מביאה ההצלחה לכך שהמסלול מוצע לרבים כקיצור דרך או זמן. זו בדיוק הסיבה שהאפליקציה הזו כל כך טובה. היא משתמשת באלגוריתם ובלמידת מכונה, כדי לשבור הרגלים ולייעל את הנסיעה. זמן, אנרגיה, חסכון!

מוחית אנו חווים בשינוי ההרגל גם תהליך של יצירת נוירונים חדשים במוח, מה שנקרא "נוירו ג'נסיס", וגם תהליך של חיווט מחדש ביניהם. פעם חשבו שהלמידה מתרחשת רק כשאנו צעירים, אבל מדעני המוח גילו את הנוירופלסטיות, אותה גמישות מוחית שמאפשרת לנו ללמוד, ובמקרה הזה גם לשנות הרגלים - בכל גיל.

כך או כך, ה"חיווט מחדש" הזה מחבר את הנוירונים במוח באופנים חדשים ויוצר צמתים שלא היו בו קודם. הצמתים במוח נקראים סינפסות ובחיווט מחדש הזה נוצרים נוירונים וצמתי חיבור מוחי המחווטים מחדש את כל העניינים.

כך נסללות דרכים חדשות במוח. הבשורה הנהדרת היא שאם נתמיד שבועיים שלושה בהרגלים החדשים, כלומר בדרכים החדשות הללו, השינויים הללו יהפכו די מהר לדרכים הראשיות, כלומר להרגלים שלנו.

גם אם ההרגל החדש יביא אותנו לזנוח הרגל ישן שלא מתקיים, עדיין הישן ממתין עמוק במוח כדי לשוב. לכן כל כך קשה להיגמל מהתמכרויות. ובכל זאת, ההרגל החדש מסייע לנו להשלים את השינוי והלמידה שלנו. כמה כיף לתקן הרגלים רעים ולשפר את חיינו!


שינוי הרגלים הוא חיווט מחדש של תאי העצב במוח (עברית):

https://youtu.be/UWvQc-aVLZ8


מה שמאפשר לנו לשנות הרגלים היא "גמישות המוח" (עברית):

https://youtu.be/OOY3niRvehc


באנגלית - הנה הלמידה והנוירופלסטיות:

http://youtu.be/ELpfYCZa87g


והרצאת טד על שינוי הרגלים (מתורגם):

https://youtu.be/-moW9jvvMr4?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.