» «

שיער ראש

שיער שיבה
מדוע השיער מלבין או מאפיר כשמזדקנים?



שמתם לב ששיער של אנשים מבוגרים הולך ונעשה אפור או ממש לבן? זה נקרא שיער שיבה (Gray hair) וזו תופעה מעניינת של הגוף האנושי.

השיער האפור הוא תופעה שמעסיקה מדענים כבר עשרות שנים. מחקרים גילו שאצל מרבית האנשים התהליך מתחיל כבר בגיל 25, אך הוא כל כך הדרגתי שאנחנו מבחינים בו רק שנים מאוחר יותר.

בכל זקיק שיער מסתתרים תאים קטנים הנקראים מלנוציטים (Melanocytes) ותפקידם לייצר פיגמנט בשם מלנין (Melanin), אותו חומר שגם נותן צבע לשיער שלנו וגם גוון לעורנו.

המלנין מגיע בשני זנים - יומלנין (Eumelanin) שאחראי לשיער כהה, ופיאומלנין (Pheomelanin) שיוצר גוונים אדמדמים. למעשה, בלונדיניות טבעיות מפיקות כמות קטנה במיוחד של יומלנין, בעוד שאנשים בעלי שיער שחור מייצרים כמויות רבות של יומלנין.


#למה השיער מאבד צבע בגיל מבוגר ואיך זה קורה?

מסתבר שעם הגיל הולכים התאים שנותנים לשיער שלנו את צבעו ומתים. זה קורה בהדרגה ובמעלה הגיל שלנו. כמו מפעל שמפחית את הייצור, הולכים המלנוציטים, אותם תאים שמייצרים את הצבע לשיער, ומתעייפים.

לאורך השנים, הם מייצרים פחות ופחות מלנין ומכאן הפיכת השיער לשיער שיבה היא עובדה מוגמרת, הדרגתית אבל ברורה. בתחילה השיער מאפיר ובהדרגה הוא הולך ומתבהר, עד להלבנתו המוחלטת.

התוצאה היא שיער שקוף. לנו הוא נראה לבן או אפור, אבל זה רק בגלל האופן שבו האור מוחזר משערות, שהן הסיבים החלולים שמרכיבים אותו. מסתבר שהתיאבון שלנו לצבע הוא כל כך בסיסי שהמוח האנושי שלנו מתקשה לתפוס שמשהו יכול להיות ללא צבע. לכן, אומרים מדענים, אנחנו רואים את השיער השקוף כ"אפור" או "לבן".

צביעת שערות שהלבינו (ובעצם נעשו שקופות) עוטפת כל שערה חסרת צבע בצבע מלאכותי. אך כשהיא תמשיך לצמוח יהיו חלקיה החדשים, מן הסתם לבנים.

התהליך קשור לצבירת מי חמצן (Hydrogen Peroxide) בזקיקי השיער. בגופם של צעירים אנזים שנקרא קטלז (Catalase) מפרק את מי החמצן לפני שהם מזיקים למלנוציטים. אך כשמתבגרים, רמות הקטלז יורדות ומי החמצן הולכים והורסים את יכולת הייצור של המלנין.

למרות תיאוריות שונות, מחקרים קליניים לא הצליחו להוכיח שתוספי קטלז יכולים למנוע הלבנה.


#מה קןבע מתי, כמה ומי יאפירו וילבינו?
במידה רבה אלה הגנים שלנו, שקובעים מתי שערנו יאפיר. חוקרים גילו שאנשים ממוצא אסייתי מתחילים להאפיר מאוחר יותר מאירופיים, אם כי ההבדלים משתנים בין מחקרים שונים. מה שכן נראה ברור הוא שלחץ ועישון יכולים להאיץ את התהליך, דרך מנגנונים חמצניים מורכבים.

הסיפור ההיסטורי הידוע על הלבנת שיער של המלכה מארי אנטואנט (Marie Antoinette), שלכאורה הלבינה בלילה אחד לפני הוצאתה להורג. מדענים טוענים שמבחינה ביולוגית הדבר בלתי אפשרי ושיער שכבר צמח לא יכול לאבד את הפיגמנט שלו פתאום. מבחינתם, רק שיער חדש יכול לצמוח בלי מלנין.

בכל מקרה, להלבנת השיער יש רקע גנטי ורואים הבדלים ברורים בין אוכלוסיות שונות בעולם. מסתבר שאנשים ממוצא אירופי או צפון אמריקאי נוטים בפירוש להלבנה מוקדמת יותר של שיערם מאשר ילידי אפריקה או אסיה.

ואגב, אף שאנו קושרים את תופעת השיער הלבן להזדקנות, יש שניצניה מתחילים מוקדם יותר. יש מקרים של בני אדם שאצלם מופיעות שערות נטולות מלנין כבר בגיל ההתבגרות. נפוצה מאוד גם ההופעה של שיער שיבה אצל צעירים בשנות השלושים לחייהם.

עובדה מעניינת נוספת: אצל אנשים מסוימים השיער הופך להיות מתולתל יותר כשהוא הופך לאפור. זה קורה כי מבנה החלבונים בשיער משתנה עם הגיל, מה שמשפיע על הטקסטורה שלו.


מדוע אנשים מאפירים ומה הדילמה שזה יוצר? (מתורגם):

https://youtu.be/pUHCsU0hdJM


לפעמים השוער מתחיל להאפיר כבר בגיל ההתבגרות:

https://youtu.be/QJMTk8sBfFE


הסבר לשיער המאפיר של המבוגרים (עברית):

https://youtu.be/48EOBXbHT_A


והטרנד הנוכחי של נשים שמפסיקו לצבוע את שיער השיבה (עברית):

https://youtu.be/VJNuncar-KI
קרחת
למה לאבא שלי יש קרחת?



הדילול הדרגתי בשיער אצל גברים מבוגרים נקרא התקרחות. הוא נובע קודם כל מסיבות גנטיות, כלומר אבא שלך ירש את זה מהוריו ועוד יותר מסבא שלו מצד אמו - אם הוא היה קרח, זה מסביר למה אביך גם הוא מקריח.. ההסבר קשור לכרמוזומים ואפשר לראותו בסרטון הראשון.

אבל ישנן סיבות נוספות התורמות להתקרחות, כמו גיל, תזונה, מתח רב ולחץ נפשי ודברים שהם גורמים, כמו חוסר שינה מתמיד.

אבל אפשר לנחם את אבא. חצי מהגברים בחברה שלנו מקריחים ואגב, זה לא קורה בכל העולם, אלא רק אצל עמים וקבוצות אתניות מסוימים, שאצלם ההתקרחות נפוצה.


למה אנשים מקריחים? - הנה הסבר (מתורגם):

https://youtu.be/8diYLhl8bWU


הסבר מדעי להתקרחות של גברים (עם תרגום):

https://youtu.be/N5plbx-i2Kw


האם זה נכון שנשים מעדיפות גברים קרחים? (עברית)

https://youtu.be/E9d9GoAc6hw


מישהו שמסביר את זה לאט:

https://youtu.be/mZ1jA-3DGKk


התשובה לשאלה האם תהיו קרחים:

https://youtu.be/N6oX_hT_xAk
תסמונת מארי אנטואנט
מהי תסמונת מארי אנטואנט, ששערה הלבין תוך לילה?



אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.

בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).

אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".

הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.

בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.

המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.

המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.

מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.

את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.

אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.


על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:

https://youtu.be/mBVFF3ou-j4


האם זה יכול להיות?

https://youtu.be/pvEg7oCm09c


מצגת וידאו בנושא:

https://youtu.be/ObzGK5czo0o


על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:

https://youtu.be/KqHacO7lQo0


וחייה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.