» «
אגם
מהו אגם?



אגם (Lake) הוא מצבור מים גדול שמוקף יבשה. האגם מכיל לרוב מים מתוקים. לעיתים קוראים לאגמים "ימות", ביחיד "ימה" ולעיתים גם סתם "ים".

ים כנרת וים המלח שבישראל הם בעצם אגמים.

פה ושם בעולם יש גם אגמים יבשים, כמו למשל אגם אייר (Eyre) באוסטרליה. אלו אתרים יבשים שמתמלאים במים רק אחרי גשמים כבדים ואז נראים כמו אגמים, עד בוא הקיץ שמייבש אותם והם שוב הופכים ליבשה, עד החורף הבא.


הנה אגם הכנרת של ישראל:

https://youtu.be/bUalrFNLZLA


אגם אמרלד שבקנדה, עם נוף קסום ואופייני לאגמים של צפון אמריקה:

https://youtu.be/ZhLa78rIhME


אגם אייר שבאאוטבק האוסטרלי - אגם יבש שמתמלא במים רק בחורף:




אגם לואיז בקנדה קפוא בחורף:

https://youtu.be/rVdakJckiyY


והאגמים המדהימים ביותר בעולם:

https://youtu.be/1PMQ6T-kjOw
אגם
איך נוצר אגם?



האגם (Lake) הוא מקווה מים שמוקף ביבשה ונקרא גם ימה.

האגמים בעולם נוצרו בטבע בשלוש דרכים עיקריות:

בעקבות רעידות אדמה - אלה גרמו להצפות של מים (כך נוצרו הכינרת וים המלח שלנו). יש גם אגמים שנוצרו בלועות של הרי געש רדומים.

חסימת נהרות - אגמים אחרים נוצרו מנהרות שנחסמו ונוצרו הצפות של מים.

קרחונים - הכי הרבה אגמים בעולם נוצרו בתום עידן הקרח, מקרחוני ענק שגלשו מן ההרים. בתקופת הקרח כיסו שכבות אדירות של קרח את חלקו הגדול של כדור-הארץ. בסופו של עידן הקרח, כשכדור הארץ התחמם, גלש הקרח שהצטבר בהרים לאט במורדות, עד שהגיע לעמקים. עמקים אלה הפכו פעמים רבות לאגמים גדולים.


כך נוצר אגם קרייטר מהר געש עתיק:

http://youtu.be/8Eq-xBvLqXs


יש אגמים שנוצרו מקרחונים:

https://youtu.be/_dlZOtN-aww


קרחון מתמוסס, כמו אלה שהפכו לאגמים:

http://youtu.be/1s5-IvHVDqg


וכיצד הופכים אגמי ענק לסוללות עצומות שאוגרות אנרגיה (מתורגם):

https://youtu.be/r4OWMSG4Agg
אגם קפוא
איך אגמים קופאים בחורף?



אגם הוא מצבור מים גדול שבחורף קר מאד, יכול לקפוא ולהפוך למשטח קרח ענקי. במיוחד באזורים בהם האקלים מקפיא את המים בחורף. לא נדיר לראות ברחבי העולם אגם קפוא. זו לא נחשבת תופעת טבע נדירה מדי ובמקומות קרים במיוחד בעולם, היא מתרחשת כמעט בכל חורף.

חשוב לציין שרק המים העליונים באגם קופאים בחורף קר, בעוד שמתחת להם המים מאפשרים לבעלי החיים הימיים להמשיך ולחיות. בכל שנה מתבשרים תושבי ניו-יורק על אנשים שטבעו לאחר שצעדו על אגם קפוא בסנטרל פארק ונפלו למים הקפואים, כשהקרח קרס תחתם, מבלי שהיה שם מי שימשה אותם במהירות.

אגב, צבע המים העליונים שקופאים באגם, נעשים בדרך כלל לבן והוא אטום, כך שלא ניתן לראות דרכו כמו במימי האגם. במקרים נדירים, כמו זה של אגם שצולם בהרי הטטרס (Tatras) שבסלובקיה, המים באגם הקפוא הם כה צלולים ושקופים, שעל אף שהם קפואים, ניתן לראות דרכם את הקרקעית.


הנה בקנדה, אגם לואיז הקפוא בחורף:

https://youtu.be/rVdakJckiyY


בעיר הפינית רייקיאוויק העיריה מזרימה מים חמים לקטע מאגם טיורן כדי שבעלי הכנף ישרדו בו את החורף:

https://youtu.be/0AeMwR1gQVQ


מימיו הקפואים של אגם שקפא כך:

https://youtu.be/8WBqX7MSqWw


החלקה על הקרח הטבעי:

https://youtu.be/WQXLsegiA7g


משחק הוקי על פני אגם קפוא:

https://youtu.be/87-Xs38Eyrk


ולמעשה האגמים נוצרו מלכתחילה מקרח (מתורגם):

https://youtu.be/gBRcOLcEwF0
לאנג טאנג
מהם שבעת האגמים הקפואים של נפאל?



שבעת האגמים הקפואים שבנפאל (Gosaikunda) שבפארק "לאנג טאנג" (Langtang) הם אגמים שנמצאים בהרי ההימליה הגבוהים וקופאים בקור החורפי.

אגם קפוא הוא תופעת טבע לא ממש נדירה, במיוחד לא במקומות קרים במיוחד ברחבי העולם. באזור האגמים הללו היא מתרחשת כמעט בכל חורף.

האגמים הללו קדושים למאמיני הדת ההינדית ולראותם זוכים רק מי שמתאמצות ומתאמצים, בטרק לא פשוט בהרים הקרים להחריד. תרמילאים ומטיילים רבים עושים את מסלול האגמים הקפואים, הידועים בתור "גוסאיקונדה" (Gosaikunda), טרק שהוא אחד ממסלולי הטרקים הכי יפים ורוחניים בנפאל.

בדרך לאזור הלאנגטאנג רואים נופים מדהימים של פסגות אדירות, יערות נהדרים ואגמים מרהיבים.

אחד האגמים הללו הוא האגם קדוש להינדים בגלל הקשר שלו עם האל שיווה. האגם הקדוש הזה שוכן ממש מתחת למעבר לורבינה בגובה של 4,300 מ' בין אזורי לאנגטאנג והלמבו בנפאל. בסמוך אליו יש מקדש קטן וכמה בתי תה.

בחורף האגם קפוא ויכול להרגיש עגמומי למדי, אבל בקיץ מתקיים לידו פסטיבל ועולי הרגל באים לרחוץ במימי האגם הכחול.


רגעים מהטרק לאגמים הקפואים של נפאל:

https://youtu.be/kOhgWIEkI7Y


עננים מכסים את אחד האגמים הקפואים של נפאל (ללא מילים):

https://youtu.be/keGI4rfK0lo


החלקה על האגם (ללא מילים):

https://youtu.be/fYAwGhUBCpk


האזור בחורף (ללא מילים):

https://youtu.be/Vm7PSIjrDgQ


והטרק לשבעת האגמים הקפואים של נפאל:

https://youtu.be/iTKYXcso2Mo?long=yes

אגם

שחייה
מהי השחייה ולמה היא כל כך טובה?



השחייה (Swimming) היא אחת מצורות הפעילות הגופנית העתיקות והמושלמות ביותר, המשלבת אמנות תנועה במים עם יתרונות בריאותיים מרשימים. כספורט אירובי ואולימפי דומה שהוא כולו בריאות.

בעולם האולימפי, השחייה היא אחד מענפי הספורט המסורתיים והמוערכים ביותר. היא נכללה כבר במשחקים האולימפיים המודרניים הראשונים באתונה ב-1896, אם כי אז רק גברים התחרו.

נשים החלו להתחרות בשחייה אולימפית רק ב-1912 בשבדיה. כיום, תחרויות השחייה האולימפיות כוללות מגוון רחב של מקצים במרחקים שונים ובסגנונות שחייה שונים, כאשר המדליות מחולקות לפי מגדר, סגנון ומרחק.

מבחינה בריאותית, השחייה היא פשוט פלא. היא מפעילה את מערכת הלב-ריאה לאורך זמן בעצימות בינונית, מה שמסביר את מעמדה כאחד מענפי הספורט הבריאים ביותר שאפשר לעסוק בהם.

בניגוד לרוב סוגי הפעילות הגופנית, השחייה מפעילה כמעט כל שריר בגוף בו-זמנית. כאשר אנחנו שוחים, אנחנו מפעילים את שרירי הזרועות, הרגליים, הגב, הבטן והחזה בתנועה הרמונית ורציפה. זאת בעוד שהמים מספקים התנגדות טבעית שמחזקת את השרירים מבלי להפעיל לחץ מוגזם על המפרקים.

יתרון ייחודי נוסף של השחייה הוא השפעתה על מערכת הנשימה. כשאנחנו שוחים, אנחנו לומדים לשלוט בנשימה שלנו ולתזמן אותה עם תנועות הגוף. פעולה זו מחזקת את שרירי הנשימה ומגדילה את קיבולת הריאות. מחקרים הראו שאפילו שחיינים חובבים נהנים מנפח ריאות גבוה יותר ויעילות נשימתית משופרת בהשוואה לאנשים שאינם שוחים באופן קבוע.

המים מספקים גם סביבה מרגיעה לגוף ולנפש. הציפה במים מפחיתה את הלחץ על המפרקים בין 75-90% בהשוואה לפעילות על הקרקע, מה שהופך את השחייה לאידיאלית עבור אנשים עם בעיות מפרקים, עודף משקל או פציעות. בנוסף, השהייה במים והתנועה הריתמית משפיעות לטובה על מערכת העצבים, מפחיתות מתח ותורמות לשיפור מצב הרוח.

מעניין לספר שמייקל פלפס (Michael Phelps), השחיין המעוטר ביותר בהיסטוריה האולימפית עם 23 מדליות זהב ו-28 מדליות אולימפיות בסך הכל, החל לשחות בגיל 7 כדי לשלוט בהפרעת קשב וריכוז שאובחן בה. הוא מצא שהשחייה עזרה לו להתמקד ולתעל את האנרגיה שלו בצורה חיובית, מה שמדגיש את היתרונות המנטליים של השחייה.


#סגנונות השחייה
בעולם השחייה התחרותית והחובבנית מקובלים ארבעה סגנונות שחייה עיקריים:

שחיית חתירה (Freestyle) - היא הסגנון המהיר והפופולרי ביותר, המאופיין בתנועה מתחלפת של הידיים מעל המים ובעיטות רגליים מתואמות.

שחיית גב (Backstroke) - דומה לחתירה בתנועותיו, אך השחיין שוכב על גבו כשפניו כלפי מעלה, מה שמאפשר נשימה חופשית לאורך כל המשחה.

שחיית חזה (Breaststroke) - הוא סגנון איטי ועתיק יותר, שבו הידיים נעות יחד בתנועה מעגלית לפנים והרגליים בועטות כמו צפרדע.

שחיית פרפר (Butterfly) - הוא הסגנון הצעיר מבין הסגנונות. הוא פותח באמצע המאה ה-20 ונחשב הקשה ביותר מבחינה טכנית. מעניין לציין שסגנון הפרפר למעשה התפתח מסגנון החזה, כאשר שחיינים גילו שהנפת הידיים מעל המים מאפשרת תנועה מהירה יותר. הוא דורש תנועה סימולטנית של שתי הידיים מעל המים ובעיטות גליות של הרגליים.

לצד ארבעת הסגנונות הקלאסיים, קיים גם ענף אולימפי של שחייה אמנותית (Artistic Swimming), שבעבר נקרא שחייה צורנית. ענף זה משלב אלמנטים של שחייה, ריקוד ואקרובטיקה במופע מרהיב שמבוצע לצלילי מוסיקה.

כך שגם בשחייה תחרותית וגם בשחייה כפעילות של פנאי, הפעילות הזו היא אחת מצורות הפעילות הגופנית הטובות ביותר, ממש על גבול השלמות - פעילות שמשפרת את הבריאות הגופנית, מרגיעה את הנפש ומתאימה לכמעט כל אדם בכל גיל ורמת כושר.


הנה טיפים לשחייה ספורטיבית (עברית):

https://youtu.be/P5BjUYy-SrM


יסודות שחיית חתירה, שחייה בסגנון חופשי - פריסטייל:

https://youtu.be/gnu4AnI2nqg


טיפים לשחייה נכונה (עברית):

https://youtu.be/ROYQz-qZr-c


שיטות לשחיית חתירה:

https://youtu.be/5HLW2AI1Ink


שחיית חתירה נכונה:

https://youtu.be/Qnk_W5rzs2I


שחיית פרפר:

https://youtu.be/LuR3z9CuIyY


שיפור שחיית הפרפר:

https://youtu.be/UffZn_-lU54
חתירה (ספורט)
מהו ספורט החתירה ומה הוא מפתח?



היא משלבת מיומנות טכנית, כוח וסיבולת - החתירה (rowing) היא מענפי הספורט העתיקים והמכובדים בעולם.

ספורט החתירה מתייחס לרוב להשטת סירה במים באמצעות משוטים, כשהחותר יושב עם הגב לכיוון התנועה. ההיסטוריה של הספורט הזה תחילתה כאמצעי תעבורה והמשכה כספורט תחרותי, שכבר בשנת 1900 הפך לחלק מהמשחקים האולימפיים.

בניגוד למה שרבים חושבים, חתירה לא עוסקת רק בכוח הזרועות. למעשה, זהו אימון גוף מלא המפעיל כ-85% משרירי הגוף. התנועה המחזורית של החתירה מפעילה קודם כל את שרירי הרגליים החזקים - הירכיים והעכוז מספקים את רוב הכוח בתחילת המשיכה. לאחר מכן מתגייסים שרירי הליבה והגב, רק בסוף התנועה מצטרפות הזרועות והכתפיים להשלמת התנועה. זהו הסדר ההפוך ממה שרוב האנשים מדמיינים כשחושבים על חתירה.

עולם החתירה מגוון מאוד וכולל מספר סוגי סירות וקטגוריות תחרותיות. זה מתחיל בסירת סקיף (Scull) לאדם בודד, דרך סירות זוגיות (Double), רביעיות (Four) ועד לשמיניות (Eight) המפורסמות בתחרויות העולמיות. לכל סוג יש אתגרים טכניים ייחודיים והדינמיקה החברתית משלו.


#שרירים וחתירה
מחקרים מראים שאימון חתירה טיפוסי הופך אותו לאחד מסוגי האימונים היעילים ביותר

מבחינת שריפת קלוריות. חותרים מקצועיים עשויים לשרוף עד 1,200 קלוריות בשעת אימון אינטנסיבי, בעוד שמתאמנים רגילים שורפים בדרך כלל 400-800 קלוריות בשעה, נתון מרשים אפילו בהשוואה לריצה או שחייה.

כספורט אירובי החתירה מערבת כ-85% משרירי הגוף, בדגש על השרשרת האחורית והליבה. יש בסוג הספורט הזה פיתוח בעיקר של השרירים העליונים, גב עליון ותחתון (שרירי הגב הרחב), כתפיים (דלתא) וזרועות (בייספס וטרייספס), של שרירי ליבה, כמו גם שרירי בטן (שרירים ישרים וצדדיים) ושרירי הגב התחתון ושרירים תחתונים כולל בירכיים (קוודריספס), ישבן (גלוטאוס) ושוקיים.

התמדה באימוני חתירה קבועים תוביל לשיפור משמעותי בכוח, סיבולת, והבריאות הכללית. זהו ספורט שמלמד את החותרים סבלנות והתמדה, כמו גם מעניק תחושה יוצאת דופן של הישג.


הנה ספורט החתירה:

https://youtu.be/GrDOUd5Vabw


החותר דני פרידמן מספר על דרכו הספורטיבית (עברית):

https://youtu.be/jdZCL_M6_Nc


התכונות שהספורט הקבוצתי הזה מפתח:
https://youtu.be/y0FtXhSu0J0


מכשיר אימון חתירה (ללא מילים):

https://youtu.be/HOCP7_G3Y_E


מתקן חתירה ותפעולו (ללא מילים):

https://youtu.be/1PQIeEvF_LU?t=6s


הדרכה לחתירה בחדר כושר (עברית):

https://youtu.be/OKWUu0uXqPg


חתירת ראפטינג בנהר של מפלי ויקטוריה:

https://youtu.be/28wbI73IVvQ


כך משתמשים במתקן חתירה לכושר:

https://youtu.be/w2Ek8gGgHgk


ומה נדרש כדי לחתור אל הצלחה אולימפית בחתירה?

https://youtu.be/qeRRLVAv73w?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.