» «
אפולו
מיהו האל אפולו במיתולוגיה היוונית?



אפולו (Apollo), בנו של זאוס ואחיה של ארטמיס אלת הציד, הוא אחד מ-12 האלים האולימפיים, אל צעיר, יפה ונערץ על ידי היוונים הקדמונים, אל שגם אחראי על תחומים רבים בחייהם.

בתור האל שנחשב למנהיג של המוזות, אותן 9 אלות ההשראה היווניות, אפולו הוא גם אל ההשראה והמוסיקה, המיומן בנגינה בלירה ובשירה ומי שמנגן לאלים באולימפוס בנבל הזהב הקדוש שלו, מוקף בנימפות והמוזות שתמיד מלוות אותו.

וזו לא רק ההשראה האמנותית, כי אפולו הוא גם אל השמש והאור, אל הרועים שמגן על העדרים, אך גם אל הנבואה, הרפואה, האור והאמת.

במראהו, אפולו הצעיר הוא מי שמתואר כאל צעיר ונאה, גבר עירום וללא זקן מוצג בדרך כלל כאוחז קשת ואשפת חצים. לא פלא שהוא מתואר כרווק מצליח, מוקף נשים ונימפות רבות - אל היופי הגברי והירי בחץ וקשת.

אפולו הוא גם מעין מתווך בין האלים לבני האנוש, מי שמעביר לאדם את רצון האלים ומסייע לכבדם. מצד אחד הוא האל היווני שיכול לסלוח לפושעים, אפילו רוצחים ולטהר אותם מהחטאים שלהם, מנגד באגדות מסוימות הוא אל אכזרי שיודע למשל לירות את חיציו ולחולל מגפות בעולם.

מנגד וכמתווך, אפולו הוא שמכיר לבני האנוש את חוכמת הרפואה. כאל האור הוא מביא להבשלת היבולים ומשמיד מזיקים. כאל הנבואה הוא בונה את המקדשים שבהם הנביאים, כולל המקדש המרכזי בעיר דלפי.

מכאן שמאמיניו עבדו את אפולו בהביאם למקדשי אפולו קורבנות ומנחות. כסמל לכוחות הנבואיים שלו, הם נהגו להציב אותם על חצובה משולשת.

לא רבים יודעים היום שאחת לארבע שנים נערכו לכבוד אפולו המשחקים הפיתיים בעיר דלפי. אלו היו תחרויות ספורט חשובות בעולם היווני של אותם ימים וקדמו להם בחשיבות רק המשחקים האולימפיים באולימפיה.


הנה אל השמש והאור אפולו:

https://youtu.be/QPIg8JcXvH0


על אפולו וארטמיס, האחים התאומים:

https://youtu.be/goff68zSTgs


עוד מתפקידיו של האל אפולו:

https://youtu.be/695TunhNpuw


האגדה על אפולו ודפנה (עברית):

https://youtu.be/MWMmrou1_mg


מאבק בין הרס, הרמס ואפולו? - בסרטים המצוירים לילדים:

https://youtu.be/TVB_ph6lQNQ


ומהאל אפולו קיבלה את שמה תכנית החלל האמריקאית בשנות ה-60 והחללית אפולו (מתורגם):

https://youtu.be/8dpkmUjJ8xU
הנחיתה על הירח
מי הראשונים שהגיעו לירח?



זה קרה ב־20 ביולי 1969, כשהחללית הראשונה נחתה על הירח. החללית הראשונה הזו על הירח הייתה "אפולו 11" האמריקנית. בחלל כבר היו עד אז 5 חלליות אמריקאיות מאוישות, כולן חלליות "אפולו" של תכנית החלל של NASA.

זמן הטיסה הראשונה לנחיתה אל הירח היה כ-65 שעות. האדם הראשון שצעד על הירח היה האסטרונאוט ניל ארמסטרונג. זה היה רגע שעיצב את העידן המודרני. למעשה, רגע אחרי שהניח את רגלו על קרקע הירח, הוא הכריז: "זהו צעד קטן לאדם - צעד ענק לאנושות."

המדהים היה שלפני הנחיתה על הירח, כל מי שהיו מעורבים בתכנון המבצע, כולל האסטרונאוטים של אפולו 11, סברו שמדובר במשימת התאבדות. התחושה הייתה שהמשימה אינה אפשרית עדיין, שהחללית לא תגיע אל הירח ושגם אם תגיע, ספק אם תצליח לחזור אל כדור הארץ.

מה שלא רבים יודעים ולא פחות מדהים הוא שבזמן שמודול הירח של אפולו 11 היה בירידה ההיסטורית אל מכתש הירח, החלה נורת הדלק להבהב. בגובה של 30 מטרים מעל הקרקע, נורית האזהרה מהבהבת וצ'ארלי דיוק, המתקשר של נאס"א עם הקפסולה מיוסטון מודיע ​​לאלדרין ולניל ארמסטרונג שנותרו להם 60 שניות בלבד של דלק לצורך הנחיתה על הירח.

הם הספיקו. על טיפות הדלק האחרונות.

ההצלחה המלאה של המשימה הייתה מפתיעה לחלוטין. האסטרונאוטים של אפולו 11 נחתו על הירח, צעדו עליו את אותו "צעד קטן לאדם, צעד ענק לאנושות" - כפי שאמר ארמסטרונג, עשו ניסויים קטנים, הציבו דגל אמריקאי, הא בעתיד עוד יביא צרות רבות ותיאוריית קונספירציה אחת, ואז שבו לכדור הארץ בהצלחה.

זה אכן היה צעד ענק למין האנושי - "אפולו 11" הנחיתה בני אדם על הירח. המין האנושי הגיע לגוף חללי אחר, ראשון. ללא ספק הישג כביר לאנושות.


הנה סיפורו של המסע אל הירח (עברית):

https://youtu.be/0W6ZMDRjAxg


סרטון קצר על המסע לירח:

https://youtu.be/G6A72ufn3l4


השיגור מכדור הארץ:

https://youtu.be/0rZhR6YakNE


התמונות הדרמטיות שהגיעו לראשונה מהירח:

https://youtu.be/B882w2gC22s


הנחיתה על הירח:

https://youtu.be/xLu0Ak9Blog


אנשים זוכרים את הרגע הזה כמהפכה של ממש, שהם ראו בזמן אמת בטלוויזיה:

https://youtu.be/BxMPWIljoSg


וסקירה של המשימה להגיע לראשונה אל הירח, החל מההמראה ועד להמתנה באוקיינוס לאיסוף של האסטרונאוטים:

http://youtu.be/LNm1LVJTJ2k
נאום הירח
מה מיוחד בנאום הירח של הנשיא קנדי?



היה זה זה באוניברסיטת רייס האמריקאית, כשהגיע אליה ב-12 בספטמבר, 1962 נשיא ארצות הברית ג'ון פ. קנדי. הוא בא כדי לקבל את תואר המרצה לשם כבוד שהחליט המוסד להעניק לו. אבל בכיסו היה מונח אחד הנאומים החשובים בהיסטוריה האמריקאית ואולי אף העולמית.

זה קורה באצטדיון הפוטבול הענקי של האוניברסיטה, ביום חם יחסית, בו יישא הנשיא נאום מכונן. הנאום הזה עתיד להניע את האומה האמריקאית למה שהוא אולי המאמץ ההנדסי הקולקטיבי הגדול ביותר שידעה אמריקה ושאינו מלחמה.

הנאום קיבל את הכינוי "נאום הירח" (Moon speech). במילים שאמר קנדי באותו יום, נתן הנשיא הצעיר והנמרץ את האות למה שתהפוך לאחת ההתפתחויות הטכנולוגיות החשובות, המרגשות והמרכזיות בתולדות המין האנושי.

בנאום הציב ג'ון קנדי לארצות הברית יעד נועז ושאפתני: להצליח ולהנחית אדם על הירח עד לסוף העשור... ואז להחזירו לכדור הארץ בשלום.

זה היה עוד שלב ובדיעבד שלב מכריע במירוץ אל החלל שניהלו ארצות הברית וברית המועצות, שתי המעצמות של אותם ימים. חמש שנים לפני כן, הקדימו הסובייטים את אמריקה בשיגור של הספוטניק, הלוויין הראשון וגם את הפתעת האסטרונאוט הראשון בהיסטוריה, יורי גאגרין הסובייטי, לא הצליחו בנאס"א לשכוח.

המרוץ את החלל היה גם חלק משמעותי וסמלי במלחמה הקרה שניהלו שתי המעצמות ביניהן. חשוב להבין שהעליונות הטכנולוגית הייתה מרכיב פסיכולוגי ראשון במעלה, בהחלטה של מי מהמנהיגים הקומוניסטים האם לתקוף ראשונים את אמריקה בטילים גרעיניים או להימנע מכך.

פוליטית הייתה בנאום של קנדי תשובה להתנגדות הרבה לתקציב העצום שהוא כבר הקציב למרוץ של אמריקה לחלל:

#"אומה שמתיימרת להנהיג אומות אחרות... אינה יכולה להישאר מאחור במירוץ הזה."

קנדי גם יודע שרק הגיון לא עובד אז הוא מבקש מאלוהים את ברכתו לאומה, לקראת מה שתיאר בנאום כיציאה אל

#"ההרפתקה הגדולה והמסוכנת ביותר שהאדם ידע מעודו."

אבל מבחינת מנהיגות ורוח המפקד, הנקודה החשובה ואולי שיא הנאום של הנשיא החכם, הייתה ההכרזה של קנדי ש

#"ארה"ב לוקחת על עצמה להגיע לירח... והיא עושה זאת לא בגלל שזה קל, אלא מפני שזה קשה."

“We choose to go to the Moon and do the other things, not because they are easy, but because they are hard."

היה באמירה הזו מסר משמעותי לאמריקאים של אותם ימים. זו אומה שמתגבשת לשינוי חברתי מכריע, עם הסתבכות שכבר מסתמנת בווייטנאם וניצחונות סובייטיים שהעיבו על מצב רוחה. כל זאת בצד החמרת האיום הגרעיני הסובייטי והמלחמה הקרה המאיימת, כשצעירים שמתחילים לדרוש שינוי ואף השכילו לבחור נשיא צעיר שיביא אותו ובום כלכלי שמכניס את ההורים שלהם, בני המעמד הבינוני, לבולמוס של צריכה ובזבוזים שאמריקה מעולם לא הכירה.

בנאום הזה השכיל הנשיא להציב חזון ואתגר חדש לאמריקה. אבל שנה וקצת אחרי הנאום נרצח קנדי בהתנקשות בדאלאס. הוא לא זכה לראות כיצד שמונה שנים אחריו, ב-20 ביולי 1969, תגשים תכנית החלל האמריקנית את היעד שהציב לה בחזונו. היה זה כשהחללית אפולו 11 נחתה על הירח ואף הצליחה לאחר מכן להשיב את שלושת האסטרונאוטים בשלום לכדור הארץ, הישג מדהים כשלעצמו.

בכך הגשימו העם ומהנדסיו את הצוואה והחזון הגדולים של הנשיא שנרצח לעולמו.

אבל בואו נישאר לרגע בעולם הזה, בו תרמה תכנית אפולו לקפיצה הטכנולוגית המטורפת שהביאו המחקר והפיתוח שלה. אינספור פיתוחים וחידושים שנולדו בה יגולגלו בשנים הבאות לתחומים רבים, בעיקר אך לא רק, בעולמות התקשורת, האלקטרוניקה, המיחשוב והאווירונאוטיקה.

הטכנולוגיה החדשה שלה עתידה לחזק את עליונותה של אמריקה ולהביא די מהר לשליטתה המוחלטת בחלל. לצד הקפיצה הטכנולוגית האדירה שהיא תביא לתעשייה, תכנית אפולו שהרים קנדי עתידה גם להשפיע על החינוך והתרבות האמריקנים למשך שנים ותיתן השראה לתכניות דומות בכל העולם.

נאומים איקוניים נוספים בתגית "נאומים מפורסמים".


הנה נאום החלל של קנדי בעיבוד אנימציה שממחיש אותו:

https://youtu.be/G6z-h6faR6o


הנאום המרגש כמו שצולם:

https://youtu.be/th5A6ZQ28pE


הוא עוד הספיק לעודד את נאס"א, אחרי המראת הספוטניק הרוסי:

https://youtu.be/GmN1wO_24Ao


תכנית אפולו שעוצבה ברוח החזון שלו:

https://youtu.be/_T8cn2J13-4


ותכנית חינוכית על המרוץ שהשיק קנדי אל החלל (עברית):

https://youtu.be/eL0MHJngcik?long=yes
שדרת האריות
מהי שדרת האריות של האי דלוס?



שדרת פסלי האריות (The Terrace of the Lions) הם 5 פסלי אריה עתיקים, עשויים משיש, שנוצרו במאה ה-7 לפני הספירה על ידי תושבי האי נקסוס, הסמוך לדלוס.

למעשה נוצרו לפחות 9 פסלים כאלה, אך חלקם נבזזו במהלך השנים. אחד מפסלי האריות של דלוס נמצא עד היום בעיר האיטלקית ונציה ונמצא בפתחה של הארסנאלה שבעיר.

לפי המיתולוגיה היוונית, האי דלוס, אי זעיר ולא חשוב שהמיתולוגיה מספרת שממש צף על פני הגלים, היה היחיד שאפשר למאהבת של זאוס, לטו, ללדת בו. כל האיים האחרים חששו מכעסה של הרה אשת זאוס. כך נולדו בדלוס שני ילדיה, מי שיהיו לאלים, אפולו וארטמיס.

המיתולוגיה מספרת שלאחר לידתם של השניים, עלו ממעמקי הים עמודי ענק שהתחברו אל האי וייצבו אותו למקומו לתמיד.

כך הפך דלוס, לצד דלפי, למרכז הפולחן לאפולו. הדת היוונית העתיקה ראתה באיי הזערורי אתר מקודש ונבנו בו מקדשים גדולים ומרשימים לאפולו.

גם היום, בעיקר בשל האתר הארכאולוגי שהוא, מהווה האי דלוס מקום מבוקש במיוחד לתיירים וחובבי ארכאולוגיה ומיתולוגיה.


הנה שדרת פסלי האריה של האי היווני דלוס:

https://youtu.be/JwGdW_aa4wU


על האי דלוס ושורת האריות:

https://youtu.be/UUMM0uw3jio


מצגת וידאו עם מסע באי דלוס לשדרת האריות:

https://youtu.be/bb50oo21Tx8


תוכלו לבקר שם כבר עכשיו ב"ביקור הוירטואלי" שלנו:

https://youtu.be/v5olL_uOqHw


ומסע מוסבר באי המיתולוגי:

https://youtu.be/U-zTvebQ6gI?long=yes

אפולו

זריחת הארץ
מה הקסם של צילום זריחת הארץ?



הצילום הצבעוני של "זריחת הארץ" (Earthrise) הוא מראה כדור הארץ הזורח מעל פני הירח, תמונת כדור הארץ שצולמה בשנת 1968, ממצלמתו של האסטרונאוט ויליאם אנדרס.

זה היה במהלך משימת אפולו 8, החללית שהייתה הראשונה לעזוב את המסלול הנמוך סביב כדור הארץ ולצאת לטיסה שתקיף גוף שמיימי אחר, את הירח.

הצילום של זריחת הארץ, בצורת הפלנטה הכחלחלה והזורחת שלנו, צולם במהלך המסלול סביב הירח, על ידי האסטרונאוט אנדרס, מי שתפקידו היה לצלם, במשימת החללית ב-24 בדצמבר 1968.

התמונה, שהוגדרה לא פעם כ"אחת התמונות המפורסמות בתולדות הצילום", זכתה לפרסום עצום בעולם. בסמוך לה צולמו כמה תמונות נוספות, שבאחת מהן אף השתמש שירות הדואר האמריקאי על אחד מהבולים שהוציא.

גם המכתש שהונצח בצילום קיבל ב-2018 את השם 'זריחת הארץ של אנדרס'.

התמונה שינתה את הפרספקטיבה של המין האנושי והמחישה להמונים את בדידותו של כדור הארץ ביקום הגדול ואת גודלו האפסי ביחס ליקום. היא הביאה את הציבור להכיר עד כמה הכוכב שלנו מבודד ופגיע ועד כמה יהיה קשה להחליפו. באופן מסוים הביאה ההכרה הזו להתייחסות הגוברת בעולם כולו, לאיכות הסביבה.


הנה סרטון קצר על ובהשראת התמונה המפורסמת:

https://youtu.be/TmaOcPYCGMA
אפולו 13
איך חללית אפולו 13 הצליחה לשוב מקולקלת מטיסה אל הירח?



אם יש סיבה שאנשים נוהגים כיום לומר על בעיה שנוצרה את המשפט "יוסטון, יש לנו בעיה" זה בגלל או בזכות החללית אפולו 13. על אף שאפולו 13 היא הטיסה שהגיעה לנקודה הכי רחוקה מכדור הארץ מכל שאר הטיסות המאוישות לחלל, היא התפרסמה בכך שלא הצליחה להשלים את משימתה ולנחות על הירח. את תהילתם המאוחרת קיבלו האסטרונאוטים שלה במיוחד על שהתגברו על תקלות רציניות והצליחו לחזור לכדור הארץ, בחללית מקולקלת.

התקלה נולדה כשבדרכה של החללית אפולו 13 להנחתת אדם על הירח, התפוצץ מכל חמצן על הסיפון שלה. במבצע, שכמו לקוח מהסרטים, לאחר שהצוות ביצע תיקונים ואלתורים שונים הוא הצליח לחזור אל כדור הארץ בשלום.

בשנת 1995 יצא סרט הקולנוע "אפולו 13" ובכך זכתה לפרסום הטיסה, שעד אז הציבור הרחב לא כל כך ידע עד כמה הייתה קרובה להסתיים באסון ובאובדן של כל חברי הצוות.


הנה קיצור סיפורה המפעים של אפולו 13:

https://youtu.be/y2vQwzw2Ilo


כך היו בנויות חלליות אפולו (מתורגם):

https://youtu.be/8dpkmUjJ8xU


הנה הרגעים הקריטיים של "יוסטון, יש לנו בעיה":

http://youtu.be/hE6NoPjWCLo


מצגת וידאו ממבצע אפולו 13 והמשימה לחזור הביתה:

http://youtu.be/abqEovQg8zY


קדימון סרט הקולנוע על אפולו 13:

https://youtu.be/nEl0NsYn1fU


השיבה הביתה אל כדור הארץ - בסרט:

https://youtu.be/z1AEwqMYhJ4


ושידור טלוויזיה אמיתי על הנחיתה הדרמטית של אפולו 13 בכדור הארץ:

https://youtu.be/kmGP4o272ac?long=yes
אפולו-סויוז
מה היה פרויקט אפולו-סויוז שסיים את המרוץ לחלל?



פרויקט אפולו-סויוז (Apollo–Soyuz) היה מיזם חללי של שתי מעצמות העל, ארצות הברית וברית המועצות. במהלכו שוגרו באותו היום החלליות "אפולו" ו"סויוז". החללית הראשונה היא חללית אמריקאית. השנייה - חללית סובייטית.

בחלל נפגשו שתי החלליות, בפעם הראשונה בהיסטוריה. זה היה מפגש מלבב שלפני קיומו קשה היה לדמיין אותו. בטח בעידן של המלחמה הקרה, בו שררה יריבות, חשש הדדי, קנאה וחוסר אמון בסיסי בין מנהיגי שתי המעצמות, העומדות כל אחת בראש גוש מדינות ענקי, חזק מאוד ועד אז גם לעומתי.

יום וחצי לאחר שהמריאו, התחברו החלליות, עגנו האחת בשנייה כשאפולו האמריקאית היא הפעילה בתמרונים ובהשלמת העגינה.

3 שעות אחרי העגינה כבר לחצו ידיים סטאפורד וליאונוב, מפקדי החלליות, בפתח חללית הסויוז. לחיצת היד ההיסטורית הזו הייתה סמל לשיתוף פעולה בחלל ולקיצו של המרוץ היקר, גם אם מוצלח מאוד, אל החלל והירח.

במהלך המפגש, החליפו ביניהם האסטרונאוטים משתי החלליות דגלים ומתנות, שוחחו באנגלית ורוסית, ערכו תמרונים וניסויים משותפים וסעדו ביחד.

אחריו החל עידן של שיתוף פעולה בין תכניות החלל השונות של ברית המועצות וארה"ב. שיאו של שיתוף הפעולה הזה היה בפעילות המשותפת שתתחיל בתחנת החלל הבינלאומית ותימשך עשרות שנים.

משימת ASTP כמו שקראו לה בקיצור הייתה הצלחה מסחררת, שתרמה רבות לצדדים ולהפשרה, גם המדינית ביניהם.


הנה סיפורה של יוזמת אפולו-סויוז:

https://youtu.be/JbaByDcyql8


סרטונים אמיתיים מפרויקט אפולו-סויוז:

https://youtu.be/r2G1BbiDil0


התחברות החלליות:

https://youtu.be/es7Br9kJBbo


המירוץ אל החלל ותרומתו לאנושות (מתורגם):

http://youtu.be/FxpC-8f--xo?t=6s


סקירה על פרויקט שיתוף הפעולה של אפולו-סויוז:

https://youtu.be/hM25uYAQWeo?long=yes


וסרט תיעודי על משימת ASTP לאיחוד ושיתוף פעולה בין גושי בחלל:

https://youtu.be/iUP9X52pjU8?long=yes
המאבק על כיבוש החלל
מהו המרוץ לחלל ומי ניצחו בו?



המירוץ לחלל התחיל רגע לאחר שהסתיימה מלחמת העולם השנייה. גם ארה"ב וגם ברית המועצות לכדו טכנולוגיה ומהנדסים גרמנים, שהצליחו לפתח את טילי V2 שיצאו אל החלל, בדרכם לעיר לונדון.

העסקת המדענים הללו איפשרה לשתי המעצמות לטוס אל החלל. הראשונים ששיגרו חללית היו הרוסים, עם הספוטניק של שנת 1957.

מיד אחריהם נחלו האמריקאים כישלון חרוץ, אבל שנה לאחר מכן, גם הם שיגרו חללית בהצלחה.

בשנת 1961 יצאה מברית המועצות החללית המאוישת הראשונה ושוב הצליחה ארצות הברית להשוות, שנה לאחר מכן.

אז הכריז הנשיא קנדי שעד סוף העשור ארה"ב תביא אדם אל הירח. תכנית אפולו השיגה את המטרה והנחיתה אסטרונאוטים על הירח ב-1969.

אז ברור היה מי המנצחים במירוץ לחלל.

אבל במקביל הבינו המעצמות שבמשימה כמו כיבוש החלל כדאי יותר לשתף פעולה ופחות להתחרות.

המרוץ לחלל הסתיים רשמית ב-1975, בפרויקט אפולו-סויוז, בו שוגרו באותו היום החלליות "אפולו" ו"סויוז", חללית אמריקאית וחללית סובייטית. אז נפגשו החלליות בחלל והאסטרונאוטים החליפו ביניהם מתנות, ערכו ניסויים משותפים וסעדו יחדיו. מאז החל שיתוף פעולה, ששיאו הנה בפעילות המשותפת בתחנת החלל הבינלאומית.

היסטורית, אגב, מעבר להישגי המעצמות בחלל, היה היתרון הגדול של המירוץ לחלל בפיתוח המדעי, ההנדסי, החינוכי והטכנולוגי העצום שחוו בו המעצמות. הוא הניב הרבה המצאות ופיתוחים שקידמו את העולם ואת איכות החיים של כולנו.

ממזון מיובש ועד GPS, דרך לווייני תקשורת וטלפונים סלולריים ועוד המון המצאות ופיתוחים - שלל טכנולוגיות והמצאות נולדו במהלכו של המרוץ הזה ומי יודע אם היו מתפתחות ללא תכניות החלל של היריבות והתחרות שבין המעצמות על הניצחון בדרך לחלל.


הנה סיפורו של המירוץ לחלל:

https://youtu.be/xvaEvCNZymo


על המירוץ אל החלל ותרומתו לאנושות (מתורגם):

http://youtu.be/FxpC-8f--xo?t=6s


וסקירה על המירוץ שנמשך עד ימינו להגמוניה חללית (עברית):

https://youtu.be/iHp62xs5GBY?long=yes


אפולו 11
מהו ההישג המדהים של אפולו 11 בדרכה לירח?



פעם כל מי שרצה לתאר משהו שלא יקרה, נהג לומר "כשהאדם ילך על הירח..." אבל ב-16 ביולי 1969 יצאה לדרכה המשימה המאוישת החמישית במסגרת תכנית אפולו. זו הייתה המשימה המשלהבת ביותר לדמיון האנושי של אותם ימים - להנחית אדם על הירח.

אפולו 11 הצליחה להגיע לירח ולנחות עליו ובשיאה של המשימה נחת האדם הראשון על הירח - האסטרונאוט ניל ארמסטרונג. זה קרה אחרי שרכב הנחיתה נפרד מתא הפיקוד שהמשיך לטוס מעל לירח ולהמתין לו שיחזור. מפקד המשימה ניל ארמסטרונג ובאז אלדרין, טייס רכב הנחיתה "איגל", ירדו אל הירח ואחרי הנחיתה שידרו את המסר הידוע: "הנשר נחת!"

כשירד ארמסטרונג אל אדמת הירח צפו בשידור ישיר בטלוויזיה כחמישית מאוכלוסיית העולם! השניים ירדו כדי ללכת על פני הירח ולמלא את משימות המחקר שלהם.

לאחר יממה המריא "הנשר" מהירח והתחבר אל תא הפיקוד, שבו המתין לשניים האסטרונאוט השלישי מייקל קולינס.


הנה תיאור של מבצע אפולו 11:

https://youtu.be/OCjhCL2iqlQ


כך חללית אפולו הייתה בנוייה (מתורגם):

https://youtu.be/8dpkmUjJ8xU


שיגור החללית אפולו 11:

http://youtu.be/BLNtE-7gknA


תקציר המסע אל הירח לרגל 50 שנה להישג:

https://youtu.be/iieD7uSBUpk


חלקים ממסעה לירח:

http://youtu.be/8il6rx-9a3c


ומצגת וידאו של תמונות באיכות גבוהה שצולמו במסע של אפולו 11:

http://youtu.be/B882w2gC22s
מהו הירח?



הירח (Moon) הוא כדור סלעי שמקיף את כדור הארץ ללא הפסקה. ניתן לצפות בו בקלות, גם ללא טלסקופ או משקפת, ולהבחין במכתשים הרבים שפזורים עליו.

זהו הלוויין הטבעי היחיד של כדור הארץ. הוא נוצר לפני 4.5 מיליארד שנים. גודלו הוא קצת יותר מרבע הקוטר של כדור-הארץ, גדול יחסית לירחים רגילים של כוכבי לכת אחרים.

כוח המשיכה של הירח הוא הגורם לתופעת הגאות והשפל בכדור הארץ. באוקיינוסים עשויים הגאות והשפל ליצור הפרשי גובה בפני הים של כ- 8-6 מטרים. אבל כוח המשיכה של הירח משפיע על האקלים בכדור הארץ באופן משמעותי הרבה יותר ומעניק לנו חיים.

יום ירחי אחד נמשך חודש שלם. כלומר אורך היממה על הירח הוא של חודש ימים על כדור הארץ. זהו פרק הזמן שלוקח לירח להקיף את כדור הארץ.


הנה הירח והתפתחותו (מתורגם):

https://youtu.be/10ZUcG099w4


הירח בתמונות תקריב מרתקות:

http://youtu.be/2iSZMv64wuU


כך גורם הירח לתופעת הגאות והשפל בכדור הארץ ומאזן את האקלים:

http://youtu.be/-mBvBdGTkR8


פעם היו מחשבות על התיישבות אנושית על הירח:

https://youtu.be/TNrhADcTNBk


וסרטון על הירח לילדים (עברית):

https://youtu.be/j64NRRJND-g?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.