» «
מרכז העולם
ממתי אקוודור היא מרכז העולם?



אקוודור נקראת על שם קו המשווה - האיקווייטור, שעליו היא יושבת. מוזיאון מרכז העולם (Mitad del Mundo), מוקדש לקו המשווה ויושב ממש עליו הוא אתר תיירות, שאליו בא כל תייר המגיע לקיטו, הבירה.

ליד האנדרטה המציינת את מרכז העולם, כמעט כל אחד רואה לעצמו חובה להצטלם, עם רגל אחת בכל אחד מצידי העולם.

בסביבה עורכים לתיירים גם הדגמות של כל מיני ניסויים שמוצגים כיחודיים לקו המשווה, ביניהם כיווני סיבוב מנוגדים של מערבולות מים בכיור, בכל צד של קו המשווה והעמדת ביצה על מסמר.

אבל למה זה מרכז העולם? - הרי קו המשווה מקיף את כל כדור הארץ... מסתבר שמוזיאון מרכז העולם נבנה בדיוק במקום שבו עובר קו הרוחב 0.

קו האורך המרכזי הוא במקום אחר. הקו הזה הוא עניין של החלטה והסכמה עולמית בלבד.

במאה ה-19 הוחלט שהמרידיאן הראשי, קו האורך 0°, שהיה שנוי במחלוקת עד שנת 1884 לא עובר כאן ולא בשום מקום אחר אלא באימפריה הגדולה ביותר של אותה תקופה. בשנה זו התכנס "כנס קו אורך עולמי" ושם אומץ קו האורך העובר דרך גריניץ' המצוי מזרחית ללונדון, כקו האורך 0.

אז גם אם פעם הוצעו כקו האורך 0 כל מיני קווי אורך שעברו במקומות שונים בעולם, כולל אקוודור, מאז 1884 מוסכם באופן שרירותי, אך סופי לחלוטין, שקו האורך 0 עובר בגריניץ', לונדון.

ועדיין, מה לא עושים בשביל המון תיירים, שבאים להצטלם ולתקוע סיכה בעוד נקודה חשובה, פחות או יותר, על מפת העולם.

ואגב, קו אורך כזה או אחר - קווי הרוחב עובדים כאן בכל מקרה וקרינת השמש בקו המשווה היא חזקה מאד, מה שאומר בכל מקרה שאם לא מורחים קרם הגנה בשפע, יוצאים מהחווייה הזו שרופים.


הנה "מרכז העולם", בקיטו בירת אקוודור:

https://youtu.be/u4W1lcdy4P0


הניסויים על קו המשווה שנועדו להדגים תופעות משווניות:

https://youtu.be/5QVcfV0FKTs


קיטו, עיר הבירה הגבוהה בעולם:

https://youtu.be/_ySpP0s6pvI


זוג שמבלה במרכז העולם ומספר עליו ועל אקוודור:

https://youtu.be/Bt0pfuyuZj8


ונדנדה בקצה העולם:

https://youtu.be/wzx0JK8mWwY
קילוטואה
איפה יש אגם בלוע של הר געש?



ישנם לא מעט אגמים שיושבים בתוך לועות של הרי געש כבויים. אחד היפים שבהם היא לגונה קילוטואה. זהו אגם לוע מרהיב, שיושב על לוע של הר געש קדום, במערב הרי האנדים של אקוודור. בימים של שמש, צבע הלגונה הוא טורקיז מרהיב. היא נקראת על שם כפר בשם זה שנמצא בסמוך אליה.

הר הגעש הוא כבוי והוא מתנשא לגובה של 3,840 מטר מעל פני הים. קוטר הלוע שלו, שבה יושבת הלגונה הכחולה הזו, הוא בן 2.5 קילומטרים.


הנה לגונה קילוטואה מלמעלה:

http://youtu.be/4fqqK6GXYFY


סרטון של שחייה בלגונה של הר הגעש קילוטואה:

http://youtu.be/w0UML01e0Ro


ומסע וירטואלי במפות של גוגל ארץ אל אגם קילוטואה:

http://youtu.be/TE1AYNCujEE
בננות
מהן תולדות הבננה וכיצד הגיעו הבננות לאמריקה?



לא רבים יודעים שהבננה התרבותית נולדה בדרום מזרח אסיה, החוקרים סבורים שזה קרה באזור גינאה החדשה. לפני 8-10 אלפים שנה היא בויתה, מה שמעמיד אותה כאחד מצמחי החקלאות הכי קדומים שיש.

במהלך אלפי שנים הופצה הבננה על ידי בני המין האנושי לאזורים טרופיים וסובטרופיים שונים. למערב היא הובאה על ידי סוחרי תבלינים. יש סברה שאלכסנדר הגדול הוא ככל הנראה מי שהביא את הבננה לאירופה, לאחר שגילה את הפרי עתיר האנרגיה בעת שכבש את אסיה.

במאה ה-8 לספירה יש כבר עדויות על אכילה וגידול בננות בארץ ישראל וככל הנראה במזרח התיכון בכלל.

הערבים הם אלה שהביאו את צמחי הבננה לאפריקה וחקלאים החלו לגדל אותם, במיוחד בצד המערבי של היבשת האפריקאית.

משם הועבר צמח הבננה, במאה ה-16, על ידי הכובשים הספרדים אל המושבות שלהם ביבשת אמריקה. הוא נקלט שם היטב וגידול בננות באזורים הטרופיים של יבשת אמריקה היה להצלחה גדולה.

במהלך ההצלחה הכלכלית של גידול הבננות באמריקה, נעקרו שטחים עצומים של יערות גשם, כדי לגדל בננות במטעים חדשים.

אבל פגיעת פטריה בזן הפופולרי ביותר של הבננות, ה"גרו מישל", התפשטה במהירות בין המטעים העצומים הללו של מרכז אמריקה. קראו לתופעה הזו "מגפת פנמה", על שם אחת מהארצות בהן גידלו בננות בכמויות ענק. בעקבות הנזקים עקרו עוד המון עצים ביערות הגשם, כדי לטעת מטעים נקיים ובריאים.

עד כדי כך גדולה הייתה ההיקלטות של הבננה באמריקה, עד שכיום מהוות ארצות אמריקה הדרומית והתיכונה את היצואניות הגדולות של בננות לכלל ארצות העולם. לאור זאת, ודאי לא תתפלאו לדעת שמגדלת הבננות הגדולה בעולם היא אקוודור, השוכנת ביבשת אמריקה.


הנה ההיסטוריה של הבננה:

https://youtu.be/SpAHPXNhAwk


הסיפור הקשה של עקירת יערות הגשם במרכז אמריקה כדי לגדל בננות:

https://youtu.be/esvycD1O3cM


והדרך שעושה הבננה מדרום אמריקה אלינו:

https://youtu.be/2HeO9k7jgVo
קוטופקסי
מהו הר הגעש הפעיל הגבוה בעולם?



הר הגעש הפעיל הגבוה ביותר בעולם נמצא דרומית לעיר קיטו שבאקוודור. מדובר בהר געש ששמו קוטופקסי והוא גם ההר השני בגובהו באקוודור.

הר קוטופקסי מגיע לגובה של 5,897 מטרים. צורתו המושלמת, צורת קונוס סימטרי, מושכת אליו מטיילים ומטפסי הרים מכל העולם. הוא מכוסה בשלג ומשקיף על הערבות שמסביבו.


הנה הר הגעש קוטופקסי:

http://youtu.be/uO75ql8syKU


והטיולים בטבע שבפארק שמסביב להר הגעש:

http://youtu.be/YHesgtPh3uM

אקוודור

הנדסת האינקה
מהי ההנדסה הגאונית של האינקה?



גם אם הופלה על ידי הכובשים האירופיים מספרד, ביכולת התכנון והבנייה שלה, הייתה אימפריית האינקה האדירה, ששלטה פעם באמריקה הדרומית, מהאימפריות הבולטות בהיסטוריה. באמצע האלף השני ועד שנכבשה על ידי הספרדים, שלטה האימפריה הזו על מרבית החלק המערבי של דרום אמריקה, מקולומביה בצפון ועד צ'ילה בדרום.

לצורך שליטתה במרחבים העצומים שלה, שכללו חלקים מפרו, בוליביה, אקוודור, צ'ילה וארגנטינה של היום, פיתחו ממציאיה פתרונות הנדסיים מרשימים במיוחד.

אימפריית האינקה הגיעה להישגים אדריכליים מרשימים מאד, ביניהם בניית ה"עיר האבודה" מאצ'ו פיצ'ו, שהוקמה בגובה בלתי נתפס ועם תשתית הנדסית מעולה ומתוכננת בגאוניות.

כדי לקשר את בירתה של אימפריית האינקה, העיר קוסקו שנמצאת כיום בשטחה של פרו, אנשי האינקה יצרו ברחבי האימפריה שלהם דרכים מתקדמות וארוכות ביותר. הדרכים האלה יוצרות רשת בת אלפי קילומטרים של דרכים, שמתעלה על כל מה שנעשה באירופה של ימי הביניים. הם אפשרו שליטה מעולה על אימפריה שבה חיו כ-6 מיליון איש, בני עמים שונים, שדיברו ביותר מ-700 שפות שונות!

אימפריית האינקה השיגה הישגים אדירים בהנדסה חקלאית ויצרה מערכות השקיה משוכללות מאד לתקופתה. לבני האינקה היו גם הישגים מרשימים מאד בתחום הרפואה והכירורגיה.

הישגי האינקה מעוררים השתאות אפילו למול האדריכלות, ההנדסה והטכנולוגיה המודרנית, אבל היא מקבלת משנה הערכה כשזוכרים שמדובר בתרבות שלא הכירה אפילו את הגלגל. את החישובים שלהם עשו בני ומהנדסי האינקה בעזרת שיטה הנקראת קיפו, שמבוססת על קשרים בחבלים, בשיטה שעדיין לא פוענחה.


הנה מערכת הדרכים המעולה שיצרו בני האינקה ברחבי האימפריה שלהם:

https://youtu.be/RoBo5qsNNDM


כך השתמשו בני האינקה בטרסות, מדרגות הר חזקות במיוחד, כדי לייצב את הבירה מאצ'ו פיצ'ו:

https://youtu.be/kB3TT2ciSCc


יש הרואים ביכולות התכנון והבנייה שלהם משהו שלא מן העולם:

https://youtu.be/4h4jwQunxRw


וכמה דברים מדהימים על תרבות האינקה:

http://youtu.be/DOXbAafFuJk
סחלב הקוף הערפדי
מהו פרח סחלב הקוף הערפדי?



בדרום אמריקה, עמוק ביערות העננים של פרו ואקוודור, גדל לו פרח מופלא שמראה עלי הכותרת שלו מזכיר בצורתו ראש של קוף. קוראים לו "סחלב הקוף הערפדי" (Monkey Face Orchid) והוא נדיר במיוחד. מעטים זכו לראותו מקרוב ואזור המחייה המצומצם שלו, לרוב בהרים גבוהים אך לא גבוהים מדי, הופך אותו למסתורי עוד יותר.

האם מדובר בעוד תרמית רשת, מהסוג שהאינטרנט כל כך טוב בהפצתו?

מכיוון שהפרח המסתורי הזה מופיע במגוון גדול של צילומים וסרטוני וידאו באינטרנט, נראה שהוא אמיתי לחלוטין. מספרים עליו שמחזור הפריחה של סחלב הקוף אינו סדיר במיוחד וניתן למצוא אותו בפריחתו לאורך השנה. הריח התפוזי של הפריחה שלו הוא עוד מרכיב שהופך אותו למסקרן ונחשק כל כך לחובבי פרחים.

אגב לשמו הבוטאני, "דרקולה סימיה" (Dracula simia), זכה פרח הקוף הערפדי בשל דמיונו המסוים לניביו של דראקולה, הרוזן הרומני המפורסם שהתפרסם כערפד אנושי.


הנה סחלב הקוף הערפדי:

https://youtu.be/YNbcMh5ZEOE


ניתן לגדל אותו בגינה:

https://youtu.be/ttyHsp7iWNo


ומצגת וידאו של סחלב הקוף הערפדי:

https://youtu.be/WOFRcQFlczg
איי גלאפגוס
איך שרדו בעלי החיים בגלאפגוס ומה הקשר לתורת האבולוציה?



איי גלאפגוס נודעים בעולם בזכות מגוון מיני בעלי החיים הגדול שבהם והתפתחותם, שכמעט ולא הופרעה על ידי האדם.

בני האדם, בכל מקום שאליו, צדו בעלי חיים ובלי להתכוון בצעו "הכחדה" של מינים שונים ובמיוחד מיני חיות גדולים. כך יצא שבזכות העובדה שבני האדם הגיעו לאיים רק במאה ה-19, שרד החי בגלאפגוס כמעט במלואו.

בכל המקומות האחרים בעולם התיישב האדם הרבה לפני כן והספיק להכחיד מינים רבים של בעלי חיים, במיוחד את הגדולים שבהם אבל לא רק.

בזכות ביקורו באיים, על סיפונה של אוניית הביגל עליה ניהל יומן מחקר מפורט, אסף צ'ארלס דארווין הצעיר נתונים רבים. במהלך 5 שבועות בהם עגנה הספינה בגלאפגוס, הוא הלך וגיבש רעיון ראשוני, שעתיד להפוך לתיאוריות האבולוציה והברירה הטבעית, שיסבירו שתיהן כיצד התפתחו המינים על פי כדור הארץ (ראו באאוריקה בתגית "אבולוציה").

את התאוריה העלה דארווין מציפורים קטנות שחקר, הפרושים. צורת המקור שלהם השתנתה לפי המזון שצרכו או התאימו את עצמם לצרוך. פרושים הללו נקראים היום "פרושי דרווין", על שום העובדה שאצלם ובזכותם הוא ראה את ההתפתחות האבולוציונית ופיתח את התאוריה ששינתה את ההבנה האנושית לגבי התפתחות המינים ובכללם האדם.


על מסע הביגל עם דרווין וההגעה לגלפגוס (עברית):

https://youtu.be/6S_Shu4ykck


התרומה ההיסטורית של דרווין באיי גלאפגוס:

https://youtu.be/urSNtaQKOAk


רבים נוסעים לבקר ולטייל באיים הללו כדי לראות בעלי חיים שמהם יצאה התגלית פורצת הדרך:

https://youtu.be/YLoE6hk2Nf0


חלק מבעלי החיים שרואים באיי גלפגוס:

https://youtu.be/b47XR1AgQCk


וסרט ארוך על האיים והמינים שחיים בהם:

https://youtu.be/bV0F0sjNSAU?long=yes
אינקה
איך קוסקו ופרו של ימינו היו מרכז תרבות האינקה?



האינקה היה עם שהקים אימפריה באמריקה הדרומית. בירתה של אימפריית האינקה הייתה העיר קוסקו, שנמצאת כיום בשטחה של פרו ומכאן רבים רואים בפרו את "ארץ האינקה". למען הדיוק יש לציין שאימפריית האינקה השתרעה על אזורים נרחבים בפרו ואקוודור של היום.

אימפריית האינקה שלטה למשך זמן קצר על שטח עצום באמריקה הדרומית, שכלל חלקים מפרו, בוליביה, אקוודור, צ'ילה וארגנטינה של היום. באימפריה זו חיו כ-6 מיליון איש בני עמים שונים, שדיברו ביותר מ-700 שפות. האימפריה, שהתקיימה משנת 1200 בערך, נכבשה על ידי הספרדים בשנת 1532 ושנה אחר-כך הוציאו להורג את קיסר האינקה האחרון.

מבחינה תרבותית היתה לאינקה תרבות שלמה, אם כי לא היה להם כתב משלהם וגם את הגלגל לא הכירו ולא עשו בו שימוש. את החשבונות עשו בני האינקה בעזרת שיטה הנקראת קיפו, שמבוססת על קשרים בחבלים ושיטה זו עדיין לא פוענחה.

אימפריית האינקה הגיעה להישגים אדריכליים מרשימים מאד, בנתה רשתות דרכים מתקדמות וארוכות ביותר, השיגה הישגים אדירים בהנדסה ויצרה מערכות השקיה משוכללות מאד לתקופתה. לבני האינקה היו גם הישגים מרשימים מאד בתחום הרפואה והכירורגיה.


הנה עלייתם ונפילתם המדהימים של בני האינקה (מתורגם):

https://youtu.be/UO5ktwPXsyM


על מאצ'ו פיצ'ו, בירת ממלכת האינקה (עברית):

http://youtu.be/dSm3tm03KkI


כמה דברים מדהימים על תרבות האינקה:

http://youtu.be/DOXbAafFuJk


וסרטון משעשע שבו מתארים הספרדים את ההבדלים ביניהם לבין האינקה:

http://youtu.be/kKeB82retLs


קיפו
מהי שיטת הקיפו של בני האינקה?



הישגים הנדסיים ותרבותיים רבים רשמה לעצמה אימפריית האינקה. היא הייתה ידועה בהנדסה וביכולות התכנון והבנייה שלה ובפרויקטים שניהלה במרחבים עצומים שבהם שלטה.

לא רבים יודעים שתרבות האינקה הגיעה להישגיה הגדולים ללא כתב של ממש ובלי לדעת על המצאת הגלגל, אבן יסוד בהנדסה האנושית. פרט מעניין לא פחות הוא שאת החשבונות שלהם עשו בני האינקה באמצעות קשרים שעשו בחבלים!

שיטת החישוב הזו נקראת קִיפּוּ (Quipu או Khipu). לאנשים רגילים היא נראתה בתחילה כפקעת סתמית של חוטים וקשרים, אבל עדויות היסטוריות הראו שהשימוש בפקעות החוטים הללו היה נפוץ בכל רחבי האימפריה.

בהיעדר תיעוד כתוב על השימוש והתפקידים של הקיפו, החוקרים משערים כיום שזוהי שיטת חישוב ורישום חשבונות ואפילו צורת תקשורת והעברת מסרים בסימנים. היא התבססה על קשרים שעשו בחבלים, כשלכל קשר יש משמעות לשונית חד-משמעית, מעין אות קשורה!

קשרי הקיפו נראים כאוסף של חוטי כותנה וצמר באורכים שונים, שיש בהם קשרים שנוצרו בצורות ובצבעים שונים. החוקרים סבורים שגם להרכבי הקשרים משמעויות שונות.

את הקיפו ירשו ככל הנראה אנשי האינקה מהממלכות שקדמו להם. על אף הנסיונות המתמידים של חוקרים להבין אותה, שיטת הקיפו עדיין לא פוענחה. ההיסטוריונים מצאו עדויות של ספרדים, שמהן נלמד שאנשי האינקה "קראו" את חוטי הקיפו. הסברה היא שהקיפו שימשו אותם כסוג של חשבוניות מתוחכמות.

בין השימושים הידועים של הקיפו באותה תקופה היו חישובי קניות ומכירות, חישובים אסטרונומיים ולוח השנה, חישוב מיסים, תיעוד מלאי בעלי החיים והתנובה החקלאית, רישומי מפקד האוכלוסין ועוד.

באמצעות חישובי הקיפו ויכולותיהם האחרות הגיעו בני אימפריית האינקה להישגים הנדסיים ואדריכליים מרשימים מאד. מאות שנים אחרי שהוחרבה האימפריה שלהם, עומדים על תילם מפעלי הבניה וההנדסה שלהם. מרשתות הדרכים המתקדמות שפרשו על מרחב עצום בדרום אמריקה, דרך מערכות ההשקיה המשוכללות שבנו ושהקדימו הרבה תרבויות אירופיות מקבילות בזמנם ודרך מפעלי הבניה המורכבים והגאוניים שיצרו, בראשם ה"עיר האבודה" מאצ'ו פיצ'ו, על מבני האבן הענקיים שלה.

מומחי הקיפו היו פקידים שנקראו "קיפוקאמאיוק" (Quipucamayoc). הם חישבו בפעולות חשבוניות את מספר העובדים מכל שבט, ניהלו רישומים של רכוש האימפריה, התוצרת החקלאית, שכר ועוד. כשכבשו הספרדים את האינקה, נעזר הממשל הספרדי בקיפוקאמאיוק, בניהול האימפריה. הם ניהלו את ספרי החשבונות ולא פעם זומנו לעדות בבתי המשפט הספרדיים. אבל הספרדים לא אהבו את התלות שלהם בקיפוקאמאיוק, שבלעדיהם לא הבינו דבר בקיפו. לכן הם השמידו את כל הקיפו שהצליחו לאתר באימפריה הכבושה של האינקה. השמדת הקיפו הקלה גם על העברת האינדיאנים לנצרות, אחת המשימות שהספרדים ראו כחשובות במיוחד ושהקיפו, שנתפס על ידם כסמל לעבודת האלילים, רק הקשה עליה.

פירוש המילה קיפו הוא "קשר” בשפת הקצ'ואה.


הנה הקיפו - צורת התקשורת ורישום המספרים של בני האינקה:

https://youtu.be/AmPyz1kCbOw


רעיון הקיפו:

https://youtu.be/VM5Ujq2QW6s


כך שימש הקיפו לתקשורת באימפריה הגדולה של האינקה:

https://youtu.be/1MAy4mbgxwk


כך שמשו הקשרים לביטוי של מספרים על חבלי הקיפו:

https://youtu.be/ZvU-WVBXn9c


בעזרת הקיפו בנו בני האינקה פרויקטים כמו מערכת הדרכים המדהימה שלהם:

https://youtu.be/RoBo5qsNNDM


וסרט תיעודי על שיטת הקיפו של האינקה:

https://youtu.be/z_lx9CgpX7c?long=yes
מהו רכס האנדים שהוא הרכס הארוך בעולם?



מארגנטינה שבדרום ועד קולומביה בצפון, לאורך 8,000 קילומטרים באזור החוף המערבי של אמריקה הדרומית, משתרע לו רכס הרי האנדים (Andes), רכס ההרים הארוך ביותר בעולם.

משמעותו ומקור שמו של הרכס, "אנדס", הם "פסגה גבוהה" בשפת הקצ'ואה. בגובה של 6,964 מטרים, הר אקונקגווה הוא הפסגה הגבוהה ביותר ברכס האנדים.

רכס הרי האנדים חוצה 7 מדינות בדרום אמריקה: קולומביה, ונצואלה, אקוודור, פרו, בוליביה, צ'ילה וארגנטינה. מדינות אלה זכו לשם "מדינות האנדים". לכל אורכו הוא מספק נופים עוצרי נשימה ונוף אנושי מרתק ומלהיב לא פחות.

הרי האנדים מהווים את לב הכלכלה של מדינות האנדים. ההרים הללו, על מורדותיהם ועל העמקים שביניהם, הם שופעים ומלאי תנובה.

בסביבות 10,000 עד 11,000 לפני הספירה, הגיעו אל הרי האנדים ציידים-לקטים מאמריקה הצפונית והיו למתיישבים הראשונים בהם.

על ההרים הללו מלחכים עד היום סוסי האינקה והפרדות האינדיאניות את משטחי הסֶחָס, העשב הדוקרני שגדל באפרי הגבהים.

חוקרים מעריכים שבאנדים בויתו, לראשונה באמריקה, בהמות כמו האלפקה והלמה המצויה. כאן בוית גם תפוח האדמה, בשלב כלשהו לפני האלף השביעי לספירה.

השפע הגאולוגי והביולוגי שבמרומי האנדים אפשר בהם התפתחות של אימפריות אינדיאניות משגשגות ומפותחות, אשר הצליחו מאוד.

שרידי העיר צ'אווין דה ואנטאר באנדים מעידים על כך שככל הנראה בסביבות המאה ה-9 לפנה"ס מופיעה בהם תרבות מפותחת לראשונה.


מבט אל רכס הרי האנדים והר הקשת שבו:

https://youtu.be/dlyzSKna38o


מראות טיול להרי האנדים:

https://youtu.be/VQ46CLbf7p0


ומוזיקה אופיינית למדינות האנדים:

https://youtu.be/fnVDlzgfCMA
כיצד שחרר סימון בוליבר את דרום אמריקה ומת עצוב?



דמיינו אדם אחד שהוא גם משחרר, גם מורד וגם בוגד, אדם מושמץ אך נערץ, מי שמנצח שוב ושוב, הופך לגיבור של יבשת שלמה ובכל זאת מת מובס ומושפל, רק כדי להפוך לגיבור היסטורי על-זמני.

וזה לא נפוליאון אלא סימון בוליבר (Simon Bolivar), המכונה "המשחרר" (El Libertador), מי שהיה מגדולי המצביאים של אמריקה הדרומית ובראשית המאה ה-19 הוביל בה לעצמאות של מדינות רבות.

בוליבר היה יליד ונצואלה ובן למשפחת אצולה עשירה ממוצא ספרדי. הוריו מתו בילדותו, ובמותם הוא יורש הון גדול. הוא גדל בהשגחת דודו ובבגרותו יוצא לספרד להשלמת לימודיו.

אחד ממוריו, סיימון רודריגז, היה תלמידו של ז'אן ז'אק רוסו והציג את בוליבר למחשבה הליברלית של המאה ה-18. הרעיונות הללו ישפיעו על בוליבר הצעיר באופן עמוק ומתמשך.

בבגרותו הוא נושא לאישה את בתו של אציל ספרדי, אך פחות משנה לאחר נישואיהם מתה הכלה הצעירה מקדחת צהובה. לבוליבר היה ברור בהמשך חייו שמותה הטרגי של רעייתו הצעירה הוא שדחף אותו לקריירה פוליטית בגיל צעיר.

כשהוא חוזר לוונצואלה בשנת 1807 מתייצב בוליבר הצעיר בראש קבוצת רדיקלית של קריאולים שהציבה לה למטרה למגר את השלטון הספרדי, בדרך לאיחוד של כל יבשת אמריקה הדרומית.

כשנפוליאון בונפרטה ישתלט באירופה על ספרד, הוא הוביל את המושבות של אמריקה הספרדית למרד. עד אז הן היו מושבות כנועות ורגועות.

בשנת 1810 מצליחה הקבוצה להפיל את השלטון הספרדי ולהקים את הממשלה הראשונה בדרום אמריקה שנבחרה בבחירות חופשיות. אך המאבק בין אנשי בוליבר לשלטון הספרדי ובני בריתו ביבשת לא פסק וממשיך עד שנת 1824, בה שוחררה בוליביה, אחרונת המושבות הספרדיות באמריקה הדרומית.

במשך 19 שנים בוליבר מוביל את המאבק לשחרור צפון דרום אמריקה. הוא עומד בראש כוחות קטנים עם ציוד מוגבל ביותר אך מביא אותם ללא מעט ניצחונות מדהימים, לצד תבוסות קשות. המצביא נע שוב ושוב בין מי שנמלט אל מקומות גלות ובין גיבור שמנצח וכובש שטחי ענק מהספרדים. בין השנים 1825 ל-1828, הוא בשיא כוחו ושולט כנשיא ומגן של "גראן קולומביה", שכוללת את קולומביה, פנמה ונצואלה, אקוודור של ימינו, פרו ובוליביה שנולדה זמן קצר לפני כן.

עכשיו הוא כבר דמות על-היסטורית ברמה של ג'ורג' וושינגטון ונפוליאון בונפרטה. מגנרל מחונן ופוליטיקאי כריזמטי, הוא הפך למנהיג הגדול והבלתי מעורער של התנועה לעצמאות של אמריקה הלטינית משאריות האימפריה הספרדית.

בוליבר שגירש את הספרדים מצפון דרום אמריקה תפס מקום מרכזי ביסוד הרפובליקות החדשות של אמריקה הלטינית ושלט בהן. קולומביה הגדולה הייתה המהלך הראשון שלו והוא חלם ליצור ממנה מדינה חזקה ומאוחדת בכל אמריקה הדרומית. אבל הפוליטיקאים האחרים ולא מעט מנהיגים מקומיים התנגדו לתכניות הללו.

וכך, בשנת 1830 יתפטר בוליבר המאוכזב מהנשיאות. חצי שנה אחר כך, בסוף אותה שנה, הוא יילך לעולמו, כנראה משחפת - בבית חברו בסנטה מרתה, קולומביה.

הוא אמנם ייזכר כ"ליברטדור", מי שישחרר מהשלטון הספרדי אבל באיחוד דרום אמריקה הוא נכשל. בשנותיו המאוחרות ייראה החזון הגדול של מי שכונה בשיאו "ג'ורג' וושינגטון של דרום אמריקה" ככישלון מוחלט. אבל מורשתו היא הרבה מעבר לצבאי ומדינית.

כי שנים לפני הביטול הרשמי של העבדות בוונצואלה, בוליבר שחרר את העבדים שלו. הוא היה היה אמנם פטריוט מוחלט, אך לצד זאת גם נהג באדיקות בערכי החירות, השוויון והמחשבה הליברלית של ז'אן ז'אק רוסו והמאה ה-18.

מאז מותו, בוליבר הוא גיבור לאומי במדינות אמריקה הדרומית, אותן מדינות שהוא שחרר משלטון ספרד: בוליביה הקרויה על שמו, ונצואלה, פנמה, קולומביה, אקוודור ופרו.

מאז ועד היום ממצבים את עצמם פוליטיקאים במדינות אלה כממשיכי דרכו של בוליבר. המוני פסלים וכיכרות, בכל רחבי דרום וצפון אמריקה, נושאים את דמותו ושמו של המנהיג הגדול ביותר בתולדות אמריקה הדרומית.


הנה קיצור חייו של המשחרר של דרום אמריקה:

https://youtu.be/9FIC_vihEpw


סיפורו של גיבור דרום אמריקה ומי שבגד בספרד:

https://youtu.be/kQ8a4W_hDbE


עוד על סימון בוליבר:

https://youtu.be/wxuxFg_8nkI


בחייו ראו בו דיקטטור, אחרי מותו קראו לו המשחרר:

https://youtu.be/p1bmJGX0md8?long=yes


התיאור של דמותו המרשימה ומטיל אימה:

https://youtu.be/lRKSU57klrw?long=yes


הרצאה על "ג'ורג' וושינגטון של אמריקה הדרומית":

https://youtu.be/reFr06PGB3c?long=yes


ופודקסט של הפרופסור הרסגור המיתולוגי על בוליבר (עברית):

https://youtu.be/rC9n1hMlbLk?long=yes
מאיזה עץ מייצרים גומי וכיצד?



את הגומי מייצרים משרף של עצים. העץ העיקרי ממנו מפיקים גומי הוא עץ הגומי, ששמו הרשמי הוא "הוואה ברזילאית" (Hevea brasiliens).

מעץ הגומי מפיקים כבר שנים רבות נוזל חלבי שהוא החומר שממנו מייצרים את הגומי שאנו מכירים.

תאילנד למשל, היא מהארצות הטרופיות שבהן מגדלים את עצי הגומי.

חשוב לדעת שיש גומי המופק מזנים שונים של עץ הקסטילואה (Castilla). זהו ה"קאוצ'וק", סוג של גומי טבעי שנעשה מעץ הקסטילואה אלסטיקה, בדרום ובמרכז אמריקה, במדינות כמו קולומביה, אקוודור, פרו ובוליביה.

את הקאוצ'וק, בשונה מההוואה הברזילאית לא מפיקים באמצעות החתכים בגזע ואיסוף החלב, אלא על ידי גדיעה של העץ כולו וניקוז הצמג, הנוזלים שלו שמהווים את הגומי.


ביקור בעצי גומי:

https://youtu.be/tpAFPJ8pEdA


כך מפיקים את הגומי הטבעי מהעץ:

https://youtu.be/5iTz9yN4v4k


הנוזל מועבר למפעל ושם הופך ליריעות גומי:

https://youtu.be/lUg7r7fu_eo


ועוד על ייצור הגומי מהעץ:

http://youtu.be/DQX374QYvt8
מהם שבעת פלאי עולם הטבע?
שבעת פלאי עולם הטבע היא הרשימה החדשה, של שבעת פלאי תבל שנוצרו על ידי הטבע ולא בידי אדם. האתרים נבחרו בתחרות בינלאומית שהסתיימה בשנת 2011.

האתרים שנבחרו לפלאי עולם הטבע הם:

יער ונהר האמזונאס - שנמצאים במדינות: בוליביה, ברזיל, קולומביה, אקוודור, פרו, סורינאם, ונצואלה, גיאנה, גיאנה הצרפתית.

מפרץ הא לונג - וייטנאם

מפלי איגואסו - ארגנטינה, ברזיל

הפארק הלאומי קומודו - אינדונזיה

הנהר התת-קרקעי פוארטו פרינססה - הפיליפינים

הר השולחן - דרום אפריקה

האי ג'ג'ו - דרום קוריאה



הנה שבעת פלאי עולם הטבע:

http://youtu.be/eSuCAFH-rnI?t=1m22s


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.