» «
צליבה
מהו עונש הצליבה שקיבל ישו?



צליבה (Crucifixion), אחד העונשים האיומים בהיסטוריה, הייתה עונש מקובל בתרבויות עתיקות. זו הייתה צורה משפילה ואכזרית של הוצאה להורג באימפריה הרומית, בה סובל מי שמוציאים אותו כך להורג, סבל בל יתואר.

כי הצליבה היא שיטה עתיקה להוצאה להורג, בה קושרים או ממסמרים את הנידון למוות אל צלב עץ ומשאירים אותו כך עד מותו.

עונש הצליבה זכה לפרסום רב בזכות ישו הנוצרי שנענש בו. טענתו של ישו, שככל הידוע ראה בעצמו "מלך היהודים", נתפסה על ידי הרומאים כמרד. ומשום ההתחזות למלך היהודים הם גזרו עליו מוות בצליבה.

צליבת ישו נחשבת אירוע מכונן בדת הנוצרית ויעיד על כך הצלב, שבעקבותיה היה לסמל הדת הנוצרית כולה.

מבחינה רפואית, זוהי ככל הנראה צורת המוות האיומה ביותר. מוות מכאיב ופומבי שכזה יכול היה להמשך ימים ארוכים, בהתאם למשתנים רבים, כולל בריאות הצלוב, שיטת הצליבה, מזוג האוויר ועוד.

מבחינת הרתעה זו צורת מוות המטילה אימה על אחרים ומקטינה את הסיכוי להתגרות במשטר. מי רוצה לסבול במשך 3 ימי גסיסה על הצלב, עד למותו.

היסטוריונים משערים שעונש הצליבה נולד בפרס הקדומה. עדויות מצביעות על כך שבמאה ה-7 לפני הספירה נצלבו שודדי ים שנתפסו על ידי האתונאים.

היה זה אלכסנדר הגדול שהפיץ ברחבי ממלכתו את העונש המרתיע. גם במצרים ובקרתגו העתיקה השתמשו בו והרומאים שראו אותו בקרתגו, הענישו בו עבדים שמרדו, פושעים וגם אזרחים רומים שהורשעו בבגידה.

מפורסמת גם צליבתם של המורדים שלחמו עם ספרטקוס, במלחמות האזרחים ובמרידות באימפריה הרומית.

בכתביו של יוסף בן מתתיהו ובמקורות נוספים מאותה תקופה ישנן עדויות על צליבת אלפי אנשים בארץ בידי הרומאים. ביניהן היו מורדים במרד הגדול של היהודים ובמרד בר כוכבא.


השיטה העתיקה להמתה פומבית ומכאיבה - הנה הצליבה:

https://youtu.be/V0gNIL5GAdE


הצד הרפואי של ההוצאה האכזרית הזו להורג והמשמעות שהנוצרים נותנים לה:

https://youtu.be/-Ndho6Ppzw4


השערה מדעית שצורת הצלב הייתה שונה לחלוטין:

https://youtu.be/_3ffhnInxzo


מרצה שמסביר על העונש של הצליבה:

https://youtu.be/_h-VdIO8Jck


וחבורת מונטי פייטון שצחקה גם על זה והצלובים בה שרים "תמיד הבט על הצד הבהיר של החיים"...

https://youtu.be/SJUhlRoBL8M
אוטו דה פה
מה היו טקסי האוֹטוֹ דָה פֶה?



טקסי ה"אוֹטוֹ דָה פֶה" (Auto da fé), בעברית "מעשה האמונה", היו טקסים פומביים שארגנה האינקוויזיציה בספרד ובפורטוגל, במהלך המאות ה-15 עד ה-18. הטקס המצמית הזה היה סיומו של הליך שיפוט שהחל מחקירות, נמשך במשפט, הרשעה ואז ענישה, לרוב בהוצאה לפועל וביצוע גזרי דין של הקורבנות למוות בשריפה.

כל אלה ננקטו כנגד אנשים שהואשמו בכפירה באל או בפשעים דתיים אחרים כנגד הנצרות. כי, בניגוד למאסרם ולעינויים בחשאי של החשודים בכפירה, מטרת טקס ה"אוטו דה פה" היה להפגין את כוחן של הכנסייה והממלכה ולהטיל אימה ופחד על מי שהיו עלולים לערער על סמכותן.

בשבועות שלפני הטקס, נהגו להכריז, מעל לדוכני הכנסיות בסביבה, על המועד בו ייערך. את יום הטקס קבעו בדרך כלל ליום ראשון, או ליום חג. את הנידונים ליוותה תהלוכה גדולה, בה השתתפו גם כמרים, אצילים והקהל הגדול, שבא לצפות בטקס.

במהלך הטקס המשפיל והאכזרי, הוצעדו הנאשמים ברחובות העיר, כשהם כבולים בשלשלאות, לבושים בבגדים מיוחדים, שנהגו להלביש בהם את מי שרצו שהציבור יזהה ככופרים. בהמשך הצעידה בעיר הם הובאו לכיכר המרכזית או לכנסייה המקומית, שם הם נשפטו ונידונו לעונש. חלקם נשאו בעונשים "קלים", כשהם נכלאו, עונו או נאלצו לבצע פעולות תשובה פומביות. אחרים נידונו למוות, לרוב בשריפה על המוקד, כשמי שהיו שכניהם וחבריהם, ולא פעם גם בני משפחה, צופים בהם מוצאים להורג באש האכזרית.

הזוועה בטקסי ה"אוטו דה פה" היא שזה היה אירוע תיאטרלי במיוחד, שמטרתו הייתה להוקיע בציבור את הכפירה ואת הצורך בפעולה נגדה ובזהירות ממנה. הייתה במה קטנה להוצאה להורג והאירוע התקיים במעמד המלך או נציגו וכן האינקוויזיטור הראשי, שניצח על האירוע.

הנידונים נדרשו להתוודות ולעתים וידוייהם הוקראו על ידי מנהלי הטקס. הם גם נדרשו לחזור בתשובה. אם אכן חזר בו נאשם מכפירתו (שלא פעם הוא כלל לא היה כופר), נהגו "לעשות איתו חסד" ולחנוק אותו ורק ורק אז שרפו את גופתו.

מי שסירבו להודות ולחזור בהם, נשרפו חיים.

במהלך השנים, הוצאו כך להורג אלפי אנשים. מבחינת השלטון והכנסייה, היו הטקסים הללו אמצעי לביסוס כוחם של האינקוויזיציה והכנסייה, בצד השמירה על שליטה חברתית - כנגד מחלוקת וחוסר התאמה, של "מורדים ומתנגדים", להתנהגות המצופה מנתינים.


על טקס ה"אוֹטוֹ דָה פֶה" של האינקוויזיציה בספרד, מתוך הסרט "הלשכה הקדושה" (עברית):

https://youtu.be/FScJ6jYG2BI


היא הייתה רק חלק ממערכת זוועתית של עינויים שהפעילה האינקוויזיציה על הנוצרים:

https://youtu.be/bovJiPttJQQ


הטקס בכיכר העיר (לא מומלץ לילדים):

https://youtu.be/w9YwlMp0Ssw


שיר בשם זה:

https://youtu.be/J2W21SsDfWQ


ואוטו דה פה מהאופרה דון קרלו:

https://youtu.be/-Ciez8ldky4?long=yes
בית העיריה הישן של פראג
אילו פשעים נעשו בבית העיריה הישן בפראג?



בית העיריה הישן של פראג הוא מקום שנעשו בו כמה דברים שבבתי עיריה לא כל כך עושים. המקום מפורסם בהיסטוריה כיוון שממנו הושלכו כמה פעמים אנשים, בגלל מחלוקות דתיות שונות.

המגדל הגבוה לא הותיר הרבה סיכוי לאנשים שהושלכו ממנו למטה. לא דרך מאד דמוקרטית לקבל החלטות או לפתור מחלוקות, נכון?

לא רבים יודעים שבית העירייה הישן של העיר הוא בעצם מגדל השעון המפורסם שבכיכר העתיקה בפראג, שניצב בכיכר סטורמסצקה של פראג. עליו נמצא השעון האסטרונומי המפורסם של פראג, שעון אסטרונומי שפועל מאז ימי הביניים ונחשב השעון הפועל העתיק ביותר בעולם. כל תייר המגיע לעיר עומד מולו וממתין להצצה בדמויות המציצות ממנו אחת לשעה.


הנה סרטון קצר של מגדל השעון בכיכר העתיקה בפראג:

http://youtu.be/HUN4CsT8GLE?t=11s


והנה המראה ממגדל השעון בכיכר העתיקה של פראג:

http://youtu.be/ExyDCQmb2tY
גיליוטינה
מי המציא את הגיליוטינה?



הגיליוטינה (Guillotine) זכתה לפרסום בהיסטוריה במהלך המהפכה הצרפתית, כששימשה מתקן לעריפת ראשים של בני האצולה ובית המלוכה. אך רבים לא יודעים שהגיליוטינה הייתה מתקן פופולארי להוצאה להורג בארצות נוספות באירופה.

תחילתה של גיליוטינה כמתקן עתיק לשחיטת בהמות, שנולד ככל הידוע באנגליה, כ"גרדום הליפקס". במהלך המאה ה-14 החלו להשתמש בגרדום השחיטה בארצות שונות ברחבי אירופה, להוצאות להורג של פושעים.

בארצות אחרות זכה "גרדום הליפקס" לשמות מגוונים. באיטליה הוא כונה "מאנאיה" ובסקוטלנד הוא כונה "הבתולה הסקוטית".

היה זה צחוק הגורל שדוקטור בשם ז'וזף איגנס גִיוֹטַן (Joseph-Ignace Guillotin) הביא את "גרדום הליפקס" לצרפת, בכוונה להשתמש בו להקטנת סבלם של הנידונים למוות בהוצאות להורג. גיוטן יזם את שכלולו של המתקן שבו ימצאו בעתיד את מותם רבים מהשלטון הצרפתי המלכותי והחל להפעילו בצרפת, עד שאושרה הפעלתו באופן קבוע.

בתחילה נקראה הגיליוטינה בצרפת "הלואיזה" אבל בהמשך ייקרא המתקן לימים בשם "גיליוטינה", שם שניתן לו על ידי הציבור הצרפתי, על שם הדוקטור גיוטן.

בעברית תורגם שם המתקן, שמן הסתם לא הופעל מעולם בארץ, בשם "מערפת".


הנה תולדות הגיליוטינה:

https://youtu.be/dbBkybZMa7g


על האדם האחרון שהוציא להורג בצרפת באמצעות הגיליוטינה:

https://youtu.be/DL2lVyqDwTw


עדיף לראות במשחק מחשב - גיליוטינה בפעולה:

http://youtu.be/eI4_imk_4iQ


וסרט תיעודי עם סיפורו של הממציא גיוטן וההמצאה:

https://youtu.be/ACUz8tAQHv8?long=yes

הוצאות להורג

מארי אנטואנט
למה שנאו ההמונים את המלכה מארי אנטואנט?



מארי אנטואנט (Marie Antoinette) הייתה אשתו של לואי ה־16, מלך צרפת האחרון, זה שלפני המהפכה הצרפתית. היא הוצאה להורג בגיליוטינה במהלך אותה מהפכה. האשימו אותה שגילתה אדישות לגורל העם הצרפתי וחגגה חיי פאר, בזמן שהעם נאנק בקשיים כלכליים.

המלכה הזו למדה על בשרה את ערכו של מוניטין רע. היא התפרסמה בשל אמירה שיוחסה לה בטעות: "אם אין לחם, שיאכלו עוגות". האמת ההיסטורית, אגב, היא שהדברים הללו מעולם לא נאמרו על ידיה ושהיא דווקא חילקה לחם להמונים הרעבים, שצבאו על שערי הארמון. זה כמובן לא עזר לה והיא הוצאה להורג בגיליוטינה, לעיני אותם המונים, שבאו לחזות במותה של מלכתם.

אבל למה זה מה שקרה?

מארי אנטואנט נישאה בגיל 14 ליורש העצר הצרפתי, בנישואים פוליטיים בין בתי המלוכה האוסטרי והצרפתי. היא נולדה כארכידוכסית באוסטריה, ששמה מריה אנטוניה, בתה של קיסרית האוסטרית מריה תרזה.

לבקשתה, בנה לה בעלה לואי ה-16 כפר מדומה לצד ארמון ורסאי המפואר שלהם, הארמון המפואר באירופה. הכפר הפרטי שלה כלל בתים כפריים קטנים ששימשו ליצירת אשליה עבור המלכה, של חיי כפר שלווים. הכפר הידוע בשם "הכפר הקטן" או "כפר המלכה" (Petit hameau) ונתפס כעוד סימן לאטימות ולניתוק מהעם של זוג המלכים הזה. ההתנהגות הזו, גם אם לא הפכה אותה באמת לאויבת העם הצרפתי, הקנתה לה מוניטין שברבות הימים יביא אותה אל הגיליוטינה.

כשהתרחשה המהפכה הפכה מארי אנטואנט בעיני המהפכנים לסמל השחיתות השלטונית בצרפת. התדמיתה שלה הושחרה והיא נתפסה יותר ויותר כדמות מפלצתית, שרק אם יפטרו ממנה יבוא הקץ לסבל העם. מצבה ומצב בעלה רק החמיר עם ניסיון הבריחה של המשפחה המלכותית לאוסטריה, בה קיוו להתיישב ולנהל משם מאבק על המלוכה בצרפת.

לאחר תקופה בה המשיכו להחזיק אותם במאסר, הותזו ראשיהם של לואי ה-16 ומארי אנטואנט בגיליוטינה, כשהבינו המהפכנים שרק הוצאתם להורג תביא קץ לתקוות להחזיר את המלוכה לצרפת.


הנה סיפורה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA


על חייה (עברית):

https://youtu.be/u64_-SqCOM4


וסופם בהוצאתה להורג על ידי המהפכנים:

https://youtu.be/lB1eh5_Mwf0
תסמונת מארי אנטואנט
מהי תסמונת מארי אנטואנט, שהשיער מלבין תוך לילה?



אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.

בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).

אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".

הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.

בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.

המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.

המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.

מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.

את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.

אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.


על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:

https://youtu.be/mBVFF3ou-j4


האם זה יכול להיות?

https://youtu.be/pvEg7oCm09c


מצגת וידאו בנושא:

https://youtu.be/ObzGK5czo0o


על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:

https://youtu.be/KqHacO7lQo0


וחייה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.