» «

היפרופיה

ייצור משקפיים
איך מייצרים משקפיים?



שאלתם את עצמכם פעם איך נוצרות משקפיים? - ייצור המשקפיים מתחיל מדיסקים עשויים פלסטיק, שמהם מייצרים את העדשות. לכל דיסקית כזו מתיאימים במעבדה שכבת הגנה מפלסטיק, כדי שהעבודה על העדשה לא תפגע בצידה השני. מכונת שיוף שמותאמת למספר המשקפיים הנחוץ ללקוח מתחילה בעבודתה. לאחר גמר השיוף, כשהדיסקית של קודם הפכה לעדשה, מחליקים ומלטשים את החריצים והחיספוס שעל העדשה, בעזרת מים בטמפרטורה של בדיוק 66 מעלות, כדי שצורתה של העדשה לא תשתנה כלל.

מסירים את ההגנה על העדשה ובעזרת מכשיר בשם "לנסומטר" מוודאים שהעדשה מדויקת ומתאימה בדיוק למרשם שהזמין הלקוח. עכשיו מנקים את העדשה היטב, בתהליך מאד מדויק ומצפים אותה בלכה מיוחדת, כדי שתהיה עמידה בפני שריטות. לאחר ייבוש הלכה במשך 3 שעות, מטפלים בעדשה בציפוי שגורם לה להיות שקופה ביותר. ציפוי זה נקרא "אנטי-רפלקס" והוא מבוצע בתנור מיוחד.

כל שנותר עכשיו הוא להכניס את מסגרת המשקפיים למכונה שמודדת את המסגרת וחותכת את העדשות בדיוק לפי צורת המסגרת. שטיפה וליטוש אחרונים, בעזרת זרם מים עדין ומלבישים את העדשות על המסגרת. יש מסגרות שמחייבות קדיחה כדי להבריג בורג בעדשה ואז מבריגים והעדשה מולבשת בתוך המסגרת היטב.


כך מייצרים משקפיים:

https://youtu.be/YH1UPulpeVg


ייצור עדשות המשקפיים הוא אישי הרבה יותר:

https://youtu.be/zEQNhgaOXJ0


סרט תיעודי שמסביר בפירוט איך מייצרים משקפיים:

https://youtu.be/Ef2_aaYpZSI?long=yes


ויצרנית ענקית ששולטת על התחום ומייקרת את המשקפיים כל כך:

https://youtu.be/voUiWOGv8ec?long=yes
משקפיים
איך המשקפיים מסייעים לראייה?



המשקפיים (Glasses) מסייעים לנו לראות, או ליתר דיוק לראות היטב, על ידי תיקון שגיאות שבירה בעיניים. שגיאות שבירה הן פגמים באופן בו עיניינו מכופפות את האור, מה שעלול לגרום לראייה מטושטשת או מעוותת.

בעוד ישנם סוגים שונים של שגיאות שבירה, המוכרים והנפוצים ביותר הם קוצר ראייה שנקרא בלועזית מיופיה (myopia), רוחק ראייה, שנקרא היפרופיה (hyperopia) ועיוות בקרנית שנקרא אסטיגמציה (astigmatism) או צילינדר.

בקוצר ראייה, העין ארוכה מדי או שהקרנית (cornea) היא תלולה מדי, מה שגורם לאור להתמקד מול הרשתית במקום ישירות עליה. הדבר גורם לאובייקטים מרוחקים להיראות מטושטשים. למשקפיים לקוצר ראייה יש עדשות קעורות, שהן דקות יותר באמצע ועבות יותר בקצוות. עדשות אלו עוזרות להטות את האור לפני שהוא חודר לעין, ומאפשרות לה להתמקד נכון ברשתית (retina).

ברוחק ראייה, העין קצרה מדי או שהקרנית שטוחה מדי, מה שגורם לאור להתמקד מאחורי הרשתית במקום ישירות עליה. זה גורם לאובייקטים מקרוב להיראות מטושטשים. למשקפיים לרוחק ראייה יש עדשות קמורות, שהן עבות יותר באמצע ודקות יותר בקצוות. עדשות אלו עוזרות לכנס את האור לפני שהוא חודר לעין, ומאפשרות לה להתמקד נכון ברשתית.

אסטיגמציה היא מצב בו הקרנית מעוצבת בצורה לא סדירה, מה שגורם לאור להתמקד במספר נקודות במקום רק באחת. זה יכול לגרום לאובייקטים קרובים ורחוקים להיראות מטושטשים. למשקפיים לאסטיגמציה יש עדשות גליליות, בעלות עקומות שונות בכיוונים שונים. עדשות אלו עוזרות לתקן את המיקוד הלא אחיד של האור הנגרם על ידי הקרנית בעלת צורה לא סדירה.

על ידי תיקון שגיאות השבירה הללו עם העדשות המתאימות, משקפיים עוזרות לעיניים שלנו למקד את האור כראוי ברשתית, ומאפשרות לנו לראות בבירור.


כך מסייעים לנו המשקפיים לראות (מתורגם):

https://youtu.be/ypF037wlYZg


ולמה כל כך הרבה זקוקים כיום למשקפיים?

https://youtu.be/LAkFtka3UFw?long=yes
משקפיים
מהם תולדות המשקפיים ומי המציא אותן?



כבר בשנת 300 לפני הספירה השתמשו בעדשות זכוכית כדי להגדיל ולהצית אש. נותרו עדויות עמומות גם על משקפיים לתיקון ראייה, שנוצרו בשנת 1280 בפירנצה שבאיטליה. העדויות מציינות שניים - נזיר בשם אלסנדרו דלה ספינה וידידו הפיזיקאי סלבינו דלי ארמטי, שאיבד את ראייתו הטובה בניסויים אופטיים שעשה ואז הרכיב לעצמו משקפיים ראשונים, בעלי עדשות קמורות. הם תיקנו בעייה לסובלים מרוחק-רואי (היפרמטרופיה), מי שלא ראו היטב עצמים קרובים, או בקיצור משקפי קריאה.

עד המאה ה-15 נגזר על מי שראייתו למרחק נחלשה להסתובב ולתפקד עם ראייה מטושטשת. לא גורל קל ובטח לא למי שמתפרנסים מעבודה שמחייבת ראייה טובה. המצאת העדשה הקעורה בשנת 1451, על ידי ניקולס מהעיר קוסה יצרה אפשרות לפתרון והייתה האות לתחילת תיקון הראייה למי שלא ראו טוב למרחקים.

לא ידוע מי פיתח את משקפיים לסובלים מקוצר ראייה, אך ידוע שהיה זה בסביבות שנת 1482, כשפותחו והקלו לראשונה על אנשים שאינם רואים טוב לרחוק אלא רק עד למרחק קצר. סיפורים מאותה תקופה מציינים את האפיפיור לִיאוֹ ה-10 כמי שחבש משקפיים בעת הציד והתפאר שבזכותם ראייתו למרחוק משתפרת.

המצאת הדפוס והרחבת מעגל ההשכלה בתקופת הרנסאנס הכניסו רבים למעגל הקוראים. אך במקביל להתרבות יודעי קרוא וכתוב נוספו גם רבים שנזקקו עתה למשקפי קריאה. רוכלים נודדים החלו למכור משקפי קריאה זולים וכל אדם התאים משקפיים כאלה לעצמו. הופעת העיתונים במאה ה-17 תחזק עוד יותר את הצורך במשקפי קריאה. עד היום אלה משקפיים זולים הנמכרים אפילו בשווקים.

כך הפכו המשקפיים מצד אחד סמל לחוכמה והשכלה ורבים מבני האצולה והמעמד הגבוה צוירו כשהם עוטים משקפיים. מצד שני המשקפיים נתפסו בחברות מסוימות כמשהו שלא יאה לשימוש פומבי. בצרפת ובאנגליה למשל נהגו להשתמש בהם רק לזמן קצר או בחדרי חדרים. למשל, כדי לזהות אדם למרחוק או לקרוא ספר בבית הפרטי. במאה ה-19 השתמשו בני המעמד העליון במוֹנוֹקֶל, משקף בודד ומחובר בשרשרת. השימיש בו היה לרגע, כשהיה צריך לבחון משהו. מיד לאחר מכן הוחזר המונוקל למקומו.

רק במאה ה-20 הפכו המשקפיים לאביזר אופנה שלא מתביישים בו. אנשים חובשים משקפיים למשך שעות ארוכות. דוגמאות המשקפיים, כמו גם מגוון הסוגים והצורות המשווק להמונים, הם רבים מספור ופופולאריים מתמיד.


הנה תולדות המשקפיים מאז העת העתיקה ועד היום (מתורגם):

https://youtu.be/eeVCz-9SUc8


מצגת וידאו עם ההיסטוריה של המשקפיים באלף האחרון:

https://youtu.be/PRMleI0MQmE


תולדות משקפי הגברים משנות ה-30 ועד היום:

https://youtu.be/wwM9mnw4v4s


משקפי הנשים מאז שנות ה-30:

https://youtu.be/lBKJIQj73Ks


כך מייצרים את העדשות:

https://youtu.be/E91a7nBkkR8


וכך מלטשים את העדשות לכל אחד ואחת, לפי צרכי הראייה שלהם:

https://youtu.be/RYrG3G8nhhA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.