» «

זיתים

שמן זית
איך מייצרים שמן זית?



יצור שמן זית נעשה בבית הבד. בית בד הוא מתקן להכנה של שמן זית. זה נעשה על ידי מעיכה של הזיתים וסחיטת השמן מתוכם.

מיצוי השמן מהזיתים נעשה כיום ממש כמו בימים עברו: ממיינים את הזיתים, שוטפים אותם, סוחטים ומועכים את הזיתים. בעידן המודרני זה נעשה לרוב באמצעות מכונות. בעבר עשו זאת על ידי אבנים גדולות שמעכו את הזיתים. לאחר שהזיתים נמעכו, מפרידים את השמן מהעיסה שנקראת גפת. התוצאה היא שמן זית זך וטעים להפליא.

לאחר מיצוי שמן הזית מהזיתים, מכניסים את השמן למיכלים או לבקבוקים והם נשלחים למכירה לחנויות. בתיאבון!


כך מייצרים שמן זית (עברית):

https://youtu.be/sCsiA9zG9BY


מפס הייצור של שמן הזית (ללא מילים):

http://youtu.be/H8Ai8ywrtME


ייצור שמן זית באופן תעשייתי:

http://youtu.be/aieNV3V4b_s


ומשפחה שמייצרת שמן זית (עברית):

https://youtu.be/bYzapb7Aa-o?long=yes
בית בד
מהו בית בד?



שמן הזית מיוצר כבר אלפי שנים בבתי בד (Olive press). השיטה שבה פועלים בתי בד מסורתיים היא של עקלים ומכבשים. את השמן מפיקים מזיתים שנקטפים לפני כן מעצי זית. את הזיתים מוסקים (אוספים), כשהם בשלים. בו ביום, מעבירים אותם לבית הבד בכדי להפיק מהם את השמן.

בתי בד מודרניים פועלים בשיטה "דו-פאזית" שבה אין חימום של הפסטה (רסק הזיתים) ואין החדרת מים בתהליך. הזיתים נמסקים בשיא בשלותם ומועברים עוד באותו היום אל בית הבד לשם הפקת השמן.

כדי לשמור על איכותו, נוצר שמן הזית בכבישה קרה, שבה שומרים על הטמפרטורה נמוכה לאורך כל תהליך הכבישה. בכבישה הקרה מפיקים את השמן על ידי לחיצה מכנית על הגרעין או על הפרי. בשיטה זו מופק פחות שמן משיטות אחרות, אך הוא יהיה איכותי יותר, בזכות השמירה בכבישה הקרה על הערכים התזונתיים שבו.

את הכוח להנעת הלחיצה ואבני הריחיים יותרים באנרגיית מים, רוח, או בהמות המסובבות את האבנים.

את השמן שנוצר בבית הבד נוהגים בדרך כלל להעביר לאחסון במיכלי נירוסטה. השמן מאוחסן בתוכם עד למכירתו, לאריזה בבקבוקים או עד השימוש בו בבית הבד.


כך פעל בית בד שבשרונה תל אביב, בית בד טמפלרי מהמאה ה-19:

https://youtu.be/6GsXq3f2MW0


בתי בד עתיקים ניתן למצוא בכל רחבי המזרח התיכון ולצידם בתי בד חדישים כמו זה:

https://youtu.be/2oGTSOIkRk8?t=2m40s


הנה הסבר של הכבישה הקרה:

https://youtu.be/HnaLcR_Oq50


על הכנת שמן זית:

http://youtu.be/H8Ai8ywrtME


והכנת שמן זית תעשייתי:

https://youtu.be/aieNV3V4b_s
חמוצים
מה ההיסטוריה המרתקת של החמוצים?



מזון כבוש (Pickles), או חמוצים, הם מהמזונות הנפוצים והפופולריים שיש. גם היום, היכולת של החמוצים לשמר מזון בצורה כה פשוטה ולאפשר את אכילתו בזמן של חורף ואפס תנובה חקלאית היא פתרון מדהים לימי החורף או המחסור.

מה שמדעי והתגלה במהלך הדורות הוא ששימור מזון כזה עוצר את תהליך הריקבון הטבעי של מזונות שונים ומאפשרים לשמר אותם לתקופות של שבועות, חודשים ולעתים אף שנים.

בסיס הרעיון של הירקות הכבושים בא מהידיעה העתיקה מאוד, ואנחנו מדברים על האדם הקדמון, לא פחות, שאוכל או מזון מתקלקלים די מהר, אם לא משמרים אותם איכשהו.

שימור פירושו שמבשלים את המזון בחום משמעותי, מקררים בקור או אפילו מקפיאים בשלג או בקרח.

אבל שימור וייבוש של מזון הפכו עוד יותר פופולריים בעת העתיקה. זה היה כשהתגלו גם תהליכים כימיים דומים. לפתע פצח המין האנושי בתהליכי שימור מזון. מזון נשמר אז בריכוז מדוד של מלח, למשל דגים מלוחים, או בתוך סוכר, באלכוהול או בחומץ.

בחומץ? - כן. זה היה לפחות במאה ה-25 לפני הספירה, כשפצח המין האנושי בתהליכי שימור מזון בתוך חומץ הדרים.

הכבישה של ירקות ופירות, למשל, אפשרה לפתע ליהנות מהם גם בתקופות ועונות השנה הלא פוריות שלהם. פתאום יכול האדם ליהנות מהמישמש בחורף ומהתפוז בקיץ. אמנם הטעם המקורי של הפרי והירק לא בדיוק נשמר בתהליך הזה, אבל עדיין.

החמוצים היו הצלחה מיידית ומסחררת והיא הולידה רעיונות ותובנות מעניינים. המלכה המצרית קליאופטרה ראתה בחמוצים שהיא אכלה לא פחות ממזון יופי, מה שכמובן הוא לא חוכמה אם את האישה היפה בעולם העתיק...

חיילים רומיים עתידים לאכול אותם כמקור אנרגיה וכריסטופר קולומבוס, ההגיוני מכולם, יפליג איתם בספינות שלו, בדרכו לגלות את אמריקה. מאות אחר-כך הם יגיעו עם היהודים, שיהגרו ממזרח אירופה עם החמוצים ויהפכו אותם ב"עולם החדש", ללהיט דליקטסים מטורף.

ואגב היסטוריה, בעקבות הניסיון העתיק גם הוא, לכבוש מלפפונים וירקות גם במי מלח, נולדה המלחמה הארוכה בתולדות האנושות, זו שלא הסתיימה מעולם. מדובר כמובן במלחמה שבין חובבי החמוצים, המתווכחים ללא הרף על השאלה "אילו מלפפונים יותר טעימים - מלפפונים בחומץ או מלפפונים במלח?"

וגם כיום, בעידן המקררים, המזון הקפוא וקופסאות השימורים, הירקות הכבושים הם עדיין להיט. כשבאים לבית שעל חלון המטבח או במרפסת שלו צנצנות חמוצים תוססות באור השמש, יודעים מיד שבבית הזה אוכלים טוב ושהמטבח בו הוא לא עוד חדר מעוצב.

כי במטבחים השונים בעולם משתמשים בירקות כבושים כדי לפתוח את התיאבון. זה קורה לפני ובמהלך הארוחה, לאורך כל עונות השנה. במזרח התיכון למשל, כובשים מלפפונים חמוצים במלח או בחומץ, לצד לפת, כרובית, גזר ואפילו חצילים קטנים וטעימים להפליא. להיט ענקי וקדום מסוג זה הם הזיתים, הכבושים בשלל סגנונות, זנים וטעמים. מישהו פעם אפילו דפק בהם באבן והמציא את הזיתים הדפוקים, המעדן המזרח תיכוני הכי מפתיע שמייחסים משום מה לסורים.


הנה תולדות הירקות הכבושים:

https://youtu.be/9R3vEYHNcro


כבישת ירקות היא פשוטה ולעניין (עברית):

https://youtu.be/OeomMyAXtD8


לאמריקה יגיעו החמוצים עם ההגירה היהודית:

https://youtu.be/zuDdKLaoQJQ


מלפפונים כבושים בחומץ (עברית):

https://youtu.be/qrT_rztJ60o


ודרכים להכנת ירקות כבושים ומאוד טעימים (עברית):

https://youtu.be/7aI65K47crc?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.