» «
חובות
למה חובות אינם מומלצים?



חוב הוא תשלום שעלינו לשלם למישהו אחר. בעל החוב, הנושה, הוא אדם או מוסד שהילווה לנו כסף, שאותו נצטרך להחזיר, או עסק שנתן לנו שירות או מוצר והתחייבנו לשלם לו בהמשך.

כי חובות נוצרים לא רק כשאנו מקבלים הלוואות. גם כשאנו קונים בכרטיס אשראי או בתשלומים, אנו נכנסים לחוב. וכך גם כשאנו צריכים לפצות מישהו על נזק שגרמנו לו.

חוב מאפשר לעיתים להסתדר כשחסר לנו כסף ולהחזיר כשיהיה לנו. אבל מאד מומלץ שלא לקחת הלוואות למקרים שאינם הכרח. כי הצלת חיים או התמודדות עם משבר חמור אחר, הם הכרח.

אבל ללוות כסף כדי להחליף מכונית, לעשות חתונה מפוארת, או לקנות בתשלומים כדי לא להרגיש את העול שבתשלום אחד, או אפילו לדחות חשבון שעלינו לשלם לפעם אחרת באמצעות הלוואה - כל הדוגמאות הללו הן משמעותן יצירת חובות שהיא לא אחראית ועלולה להוביל אותנו לתשלום גבוה יותר, בזמן קשה יותר ואפילו חלילה להביא אותנו לקריסה פיננסית.

הרי כשאיננו משלמים את החוב בזמן, מוטלת עליו ריבית. כלומר, נצטרך לשלם יותר על כל שקל שאנו חייבים. ככל שנדחה את מועד הפרעון, כלומר את החזרת החוב, נשלם יותר כסף. לכן, לקיחת הלוואה שאינה נחוצה, או דחיית תשלומים שיהיה עלינו לשלם בכל מקרה, יוצרים חובות מיותרים, שיעלו לנו ביוקר.

הימנעו מכניסה לא הכרחית לחובות!


הנה לדוגמה מלכודת החתונה המפוארת (עברית):

https://youtu.be/lSB8WM7Fs9U


על כמות החובות בעולם (עברית):

http://youtu.be/nCQS9LfCDy8


עוד פחות נעים זה לגבות חובות קטנים מחברים (עברית):

https://youtu.be/72uh6f2vr1M


הסבר של מומחה למצב שבו רבים מאזרחי ישראל שוקעים בחובות (עברית):

http://youtu.be/GE5J7vD0nDk


וגובה החובות (עברית):

https://youtu.be/YmVoNFhCBVQ
ריבית
מהי ריבית?



כשאנו לוקחים ממישהו הלוואה, אנו מקבלים את כספו לשימושנו ונחזיר לו כשיהיה לנו או בזמן המוסכם על שנינו להחזרת הכסף. אבל נהוג לקבוע הוספה של ריבית - סכום כסף שיתווסף להלוואה ושיפצה את המלווה כסף על הזמן שהכסף שלו שימש את הלווה - מקבל ההלוואה.

דוגמה לריבית? - אם קיבלנו 100 ש"ח הלוואה עם 12% ריבית לשנה, נחזיר בעוד שנה 112 ש"ח. 100 ש"ח היא קרן ההלוואה ועוד 12 ש"ח ריבית.

כלומר, הריבית היא בעצם "מחיר הכסף" - סכום הכסף הנוסף שמשלם הלווה, מקבל ההלוואה, למלווה, מי שמלווה לו את הכסף.

הריבית היא מחיר הכסף, מה שמשלם הלווה למלווה תמורת הזכות להשתמש ב"קרן ההלוואה", כלומר ההלוואה, סכום הכסף שהילווה לו.

לכלכלה של מדינות הריבית היא אולי הכלי המשמעותי ביותר שיכול לסייע להילחם באינפלציה, כלומר עליית מחירים מהירה ומתמשכת. אם תייקר את הכסף, על ידי העלאה של ריבית, תוכל להקטין את כמותו במשק וכך להוריד את המחירים.

העלאת ריבית היא בדרך כלל הדרך הטובה להילחם בעליות מחירים ובאינפלציה, כי היא מקטינה את כמות הכסף במשק.

אבל יש בה גם סיכון, כי כשמעלים ריבית אז נוצר לא פעם מיתון כלכלי, מצב בו המשק לא צומח.

אם המיתון הופך להיות חמור מדי, נאלצת המדינה להפסיק עם העלאות הריבית ובמצב כזה מדינות רבות עלולות להיקלע לסחרור שנקרא סטגפלציה - השילוב הכי גרוע לכלכלה - בו גם האינפלציה גבוהה וגם יש מיתון.


הנה סרטון שמסביר על הלוואות והריבית עבורן:

http://youtu.be/mRd2VX5Gthw


והסבר על ריביות לסוגיהן:

http://youtu.be/v4l_pBzMuIc
סחר חליפין
מה זה סחר חליפין?



סחר חליפין (barter) הוא מסחר שבו אנשים מחליפים ביניהם סחורות ושירותים. אין בסחר חליפין כסף כלל. למעשה, סחר החליפין הוא שיטת המסחר העתיקה ביותר בעולם. עוד לפני שהמציאו את הכסף, נהגו אנשים להחליף דברים שגידלו או ייצרו, תמורת דברים של אנשים אחרים בהם חפצו. חוקרים מצאו באפריקה עדויות לסחר חליפין כבר לפני 100 אלף שנים.

גם בעידן המודרני מתקיים סוג של בארטר, סחר-חליפין. אתרי אינטרנט שונים, אפליקציות ובעבר גם בעיתונים מתקיימים שוקי "קח-תן" שבהם לא מעט אנשים מפרסמים דברים שהיו מוכנים לתת, תמורת דברים שהם רוצים או זקוקים להם.


הנה סרט מצויר שמדגים את סחר החליפין והרגע שבו התחילו להחליפו:

http://youtu.be/4B3DKdLL-Mo?t=9s


סרטון שמציג את סחר החליפין ותולדות הכסף שאחריו:

http://youtu.be/ZXIuFpu72Nk


אפליקציה שמאפשרת מסחר בסחר חליפין (עברית):

https://youtu.be/XafYJNwrIGY


בנק מודרני שמבוסס על הרעיון של מטבע הוויר החברתי של שווייץ (עברית):

http://youtu.be/gY92_f7MRd4


וכלכלת השיתוף שהיא סוג של סחר חליפין מודרני (עברית):

https://youtu.be/w9MDrWjvyNo?long=yes
המחאה
מהי המחאה או צ'ק?



צ'ק או המחאה הוא אמצעי תשלום שמאפשר לאנשים לעשות עיסקאות, לרכוש ולקנות, מבלי לשאת סכומי כסף גדולים בכיסם.

למעשה מדובר בסוג פשוט של שטר חוב. קנית ממני מוצר או שירות, שילמת עבורו בהמחאה, קיבלתי אותה כשטר חוב ואגיש אותה לבנק שלי, שיגבה אותה מהבנק שלך.

זה פשוט.

כי הצ'ק הוא נייר שתולשים מפנקס הצ'קים שקיבלתם מהבנק, רושמים עליו סכום כסף שאותו מעוניינים לשלם ומוסרים כתשלום, תמורת מוצר או שירות.

מקבל הצ'ק מפקיד אותו בבנק. הבנק מעביר את הסכום שנרשם על הצ'ק, מחשבונו של נותן הצ'ק לחשבונו של מי שקיבל אותו.


הנה הסבר על כתיבת צ'קים:

http://youtu.be/dIZWqIv_flA

חוב

אשראי
מה זה אשראי?



אשראי הוא הלוואה, או הרבה הלוואות, שנותן בנק או גוף דומה, תמורת התחייבות כללית של מקבל ההלוואה להחזיר את החוב המצטבר בהקדם.

כרטיס אשראי, למשל, מאפשר לקנות מוצר או שירות ומי שמשלם אותו מיידית היא חברת האשראי. על ידי סריקת כרטיס האשראי או הזנת פרטי הכרטיס תחוייב חברת האשראי מיידית, בעוד הרוכש יקבל את המוצר או השירות שרכש.

אבל ההלוואה שנותנת חברת האשראי באמצעות כרטיס אשראי, בניגוד להלוואה שאדם מבקש מהבנק במיוחד ומקווה שהבנק יסכים לתת, היא הלוואה מתמדת. זה אומר שעם כרטיס אשראי יכולים בעלי הכרטיס לקנות הרבה קניות, עד סכום שהבנק אישר מראש ונקרא "מסגרת האשראי".

את החוב הכספי יחזיר הרוכש לחברת האשראי בהמשך. זה יקרה בהתאם להסכם האשראי עם החברה. לרוב הכסף הזה ייגבה מחשבוננו עם קבלת המשכורת - בתוך חודש, או במהלך מספר חודשים, אם קנינו בתשלומים. על קנייה כזו בתשלומים תיגבה מאיתנו גם תוספת ריבית, שאנו משלמים לחברת האשראי עבור ההטבה הזו שקיבלנו ממנה.


הנה הסבר של השימוש השגוי והשימוש הנכון בכרטיס אשראי (עברית):

https://youtu.be/LwlkoAynnMU


המלצות לגבי כרטיס האשראי שלכם (עברית):

https://youtu.be/CbFkC7ltaoI


הנתונים של כרטיס האשראי מגרים מאוד את הגנבים (עברית):

https://youtu.be/KNds-19xyi8


וסרטון משעשע שמדגים כמה קל לקנות באשראי ומה קורה כשזה לא מצליח (עברית):

http://youtu.be/pqYKYyF0yW0
אגרות חוב
מהן אגרות חוב ולמה הן משמשות?



איגרת חוב (אג"ח) היא נייר ערך שהוא בעצם תעודת התחייבות לתשלום חוב. באמצעות אג"ח לווים גופים עסקיים ואפילו ממשלות כסף מהציבור ומתחייבים להחזירו בעתיד.

כן, איגרות חוב מנפיקות מדינות, רשויות מקומיות, חברות עיסקיות ואחרים.

האג"ח הוא בעצם סוג של הלוואה סחירה - הלוואה שאת השווי שלה אפשר למכור ולקנות בבורסה.

אז איך האג"ח עובד?

הגוף שמנפיק איגרות חוב מקבל סכום כסף מרוכש האג"ח. לרוב, המנפיק מתחייב על מועד שבו ישולם הסכום של האג"ח למי שמחזיק אותו. לעתים הסכום ישולם בתוספת הצמדה וריבית. עד למועד התשלום יכול רוכש האג"ח למכור ולסחור בו עם אחרים, כמו עם מניות.


הנה אגרות החוב (עברית):

https://youtu.be/VzUQA0RIMAY


כך הן משמשות את שוק ההון (עברית):

https://youtu.be/rvFFxJkRvFU


עוד הסבר של המושג אג"ח (עברית):

https://youtu.be/6zF54HAUfXI


וסקירת אגרות החוב (עברית):

http://youtu.be/hZI6nTSFy74
ארנק סלולרי
מהו הארנק הסלולארי?



ארנק סלולארי הוא שמה של שיטה פשוטה ומהירה, לתשלום באמצעות הסמארטפון. הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת לראשונה אמצעי תשלום חדשים שמבוססים על הטלפון הסלולארי שנמצא איתנו כל הזמן. על ידי קירוב של המכשיר הסלולארי לקופה, היא מזהה אותו באמצעות טכנולוגיית NFC, תקשורת שמבוססת על קרבה פיזית. הזיהוי מאפשר לחייב את חשבונו של בעל הטלפון ברכישה שעשה. מי שמחזיק כמה כרטיסי אשראי יכול לבחור באיזה כרטיס לשלם והתשלום מתבצע. כדי למנוע מגנבים להשתמש בטלפון גנוב לקניות, מחייב התשלום בזיהוי טביעת האצבע של בעל הטלפון.

התשלום בסמארטפון לא ישנה את הרגלי הקנייה של הציבור בן לילה. גם לכרטיסי אשראי ולכספומטים לקח שנים, עד שהפכו לאמצעי תשלום וניהול כספים פופולאריים. אבל האבטחה המשופרת שלהם, שמירה על פרטיות הקונים, האפשרות לשלם גם באפליקציות ובאינטרנט בשיטה זו ובעיקר הנוחות, כל אלה מבטיחים שלטווח ארוך יש להם סיכוי טוב להפוך לאמצעי התשלום המועדפים על העולם המודרני. כיום נכנסות טכנולוגיות כמו Apple Pay, Samsung pay, Google Wallet ו-PayPal ומתחרות ביניהן על המקום בשוק הזה. עם 45 מיליון פעולות מסחריות ביום, גם לענקית המסחר הסינית אליבאבא יש ארנק אלקטרוני משלה.

בדיוק כמו תשלומים בכרטיסי אשראי, חשוב לדעת שמבחינה כלכלית אישית, התשלומים באמצעות הסמארטפון אינם מומלצים למי שמעוניינים להתנהל נכון. אמצעי תשלום כאלה גורמים לנו לא לשים לב להוצאותינו ועלולים להכניס את המשתמש לחובות. עדיף תמיד להתנהל במזומן.


הנה הארנק הסלולארי (עברית):

https://youtu.be/gOsGWwp4NTM


הארנק הדיגיטלי של גוגל (מתורגם):

https://youtu.be/3eKF_kEjy-I


על ארנק סלולרי לילדים (עברית):

https://youtu.be/2i1vXhquxnk?t=17s


כך עובד התשלום האלקטרוני בארנק החכם:

https://youtu.be/Iod3zO0LAUU


ועיתונאי מנסה לשלם בעיר באפליקציית התשלומים Apple Pay:

https://youtu.be/sHLTzzZ38AA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.