» «
סטנדינג אוביישן
מה זה סטנדינג אוביישן?



סטנדינג אוביישן (Standing ovation), עמידת התרועה של קהל, היא סימן לכבוד קיצוני שרוחש הקהל לאדם ולהערכה רבה על מעשיו, על אמנותו או הישגיו.

לא רבים יודעים שהעמידה הזו נהוגה בתרבות העולמית כבר אלפי שנים. עוד מימי האימפריה הרומית מזהים את הנוהג להביע הערכה יוצאת דופן כזו לאמנים וספורטאים. מאז מפגינים באמצעותו הערכה יוצאת דופן לאמנים, בסיום של ביצוע אמנותי מרגש ולספורטאים - על הישג יוצא דופן.

ככלל טקסי, אקט הקימה לכבודו של אדם שמור מאז העולם העתיק, כדרך של הפגנת כבוד לתפקיד או לתואר גבוה. בעבר נהגו לקום כשנכנסה אישיות רמת-מעלה לאולם, כמו מלך, שליט או מנהיג. אבל רגע - הידעתם שעד לפני עשורים בודדים נהגו לקום, אפילו בארצנו, כשנכנסו המורים לכיתות?


הנה סטנדינג למרק קנופלר, אמן גדול שממשיך לרגש גם כשהוא כבר לא באצטדיונים:

https://youtu.be/EMRJT2ebvAk


זמרת הרחוב איימי בל זכתה לעמידת תרועה כזו כבר בהופעה הגדולה הראשונה שלה, עם רוד סטיוארט:

https://youtu.be/w46bWxS9IjY


הסטנדינג אוביישן הספונטני של הקהל באצטדיון ווימבלדון למפתחת חיסון האסטרה זניקה נגד הקורונה:

https://youtu.be/zbkZ-t55O6U


ולצ'ארלי צ'פלין הקשיש בפרס האוסקר על מפעל חיים:

https://youtu.be/J3Pl-qvA1X8
צפירת זיכרון
מתי עלתה הצפירה של יום הזיכרון לארץ?



המנהג הישראלי של עמידה בצפירה נראה לנו כל כך שלנו ומזהה אותנו מעמים אחרים, אבל הוא הגיע אלינו ממקומות אחרים. המנהג הוא להשמיע צפירה באמצעות צופרי האזעקה שמשמשים אזהרה בזמני מלחמה. הצפירה מאחדת ומסנכרת את האזרחים, כך שכולם יודעים מתי בדיוק לעמוד דום. העובדה שזה קורה בכל המדינה באותן דקות הופכת סימן לאחדות העם, סולידריות של אזרחי המדינה כולם, עם הנופלים.

היסטורית היו הבריטים ככל הנראה הראשונים שהנהיגו צפירת זיכרון. זה היה אחרי גמר מלחמת העולם הראשונה, אולי המלחמה המטלטלת ביותר שידע העם הבריטי בכל ההיסטוריה רוויית המלחמות שלו. הם קבעו אותה לשעה 11:00, השעה המדויקת שבה הסתיימה "המלחמה הגדולה" בשנת 1918.

הבריטים עצמם הפסיקו ברבות השנים את המנהג של הצפירות. אצלנו הוא נשאר. כשקמה מדינת ישראל יזמו כמה עיריות באופן ספונטני את צפירת יום הזיכרון ואחרי מספר שנים הוא הוכנסה לחוק. צפירות הזיכרון נהוגות בישראל הן ביום הזיכרון לשואה ולגבורה והן בערב יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה ולמחרת שוב, כסימן פתיחה לאזכרות בבתי העלמין הצבאיים.

אגב, הסיבה לכך שביום השואה יש רק צפירה אחת, בעוד שביום הזיכרון לחיילי צה"ל שנפלו יש שתיים היא בשל חקיקה בזמנים שונים, שהייתה שונה משינויי הזמנים ולא מחמת חשיבות שונה של ימי הזיכרון הללו בעיני מישהו.

מרבית אזרחי ישראל מכבדים את צפירת הזיכרון. גם מצד הציבור החרדי ומיעוטים שונים. כשהוא נמצא בחברת יהודים, חלק גדול מהם מכבד את הצפירה. זאת גם אם כשהם ברשות עצמם, הם נוהגים כרגיל ולא עומדים דום. חלק גדול מהחרדים, עם זאת, רואה בצפירה מנהג של הגויים. ועדיין רובם משתדל לכבד את יתר אזרחי המדינה ולעמוד לצידם דום.

אם בעבר רווח בעולם מנהג הצפירה בזמן דקת הדומייה, צפירת הזיכרון הולכת והופכת למנהג נדיר בעולם המודרני. במדינות רבות הופסק הנוהג ללוות את דקת הדומייה בצפירה. במקומו הנהיגו מדינות נוצריות שונות צלצול של פעמונים בכנסיות. בצד השני של העולם נוהגים ביפאן להקיש שוב ושוב בגונג גדול, בזמן דקת הדומייה הלאומית.


הנה הצפירה בישראל:

https://youtu.be/qJBJMadDPWI


כך זה נראה בכביש המהיר:

https://youtu.be/OeozUSWdoQA


מדינה שלמה עוצרת בנתיבי איילון:

https://youtu.be/VKVk7kyU4qA


וגם על הצפירה אפשר לחייך:

https://youtu.be/GPnV8fhw39Q
פרס נובל
מהו פרס נובל? מי נותן אותו ולמה?



פרס נובל (Nobel Prize) הוא פרס שמעניקים בשוודיה בכל שנה לאנשים או לארגונים מכל העולם, שאחראים למחקרים מדעיים מצוינים, המצאות טכנולוגיות חשובות, או תרומה בלתי-רגילה לחברה.

את הפרס החלו להעניק מ-1901 מקרן שהוקמה בעקבות הצוואה של ממציא הדינמיט, אלפרד נובל, שחש שהמצאתו שימשה להרג והשמדה גדולים ורצה לכפר על כך באופן משמעותי.

פרסי נובל מחולקים בכל שנה בעיר סטוקהולם, ב-10 בדצמבר, יום מותו של אלפרד נובל. גובה הפרסים לכל זוכה הוא מעל מיליון דולר. ועדות מיוחדות בכל תחום מחליטות על מקבלי הפרסים, מתוך מועמדים שונים המוצעים להם ובאים ממדינות העולם כולו.


מהו פרס נובל? (עברית לילדים)

https://youtu.be/CthLKbzMjks?t=8s


סיפורו של פרס הנובל לשלום ואיך קובעים למי יינתן (מתורגם):

https://youtu.be/rXhpK_lhonA


דוגמה לפרס נובל בכימיה מוצדק (עברית):

https://youtu.be/Q5orLHZB0e8


סרטון קצר המתאר את פרס נובל:

http://youtu.be/tLu_2vWtRRc


סרטון שמספר מעט על 4 מזוכי פרס הנובל בישראל (עברית):

https://youtu.be/BpJARJn-EYQ


כמה מהחשובים שבזוכי פרס נובל:

https://youtu.be/Ia4h_qRjxX0


וזוכת פרס הנובל הצעירה ביותר אי-פעם:

https://youtu.be/CXvs1vwiD0M
פרס האוסקר
מהו פרס האוסקר?



פרס אוסקר, שנקרא באנגלית Academy Award, הוא פרס שמעניקה בכל שנה האקדמיה האמריקאית לקולנוע. האוסקר נחשב לפרס הקולנוע היוקרתי ביותר בארה"ב ובעולם כולו.

הטקס נערך בלוס אנג'לס, ומשודר בטלוויזיה, כשמליוני צופים מארה"ב ומהעולם כולו צופים בו בזמן אמת.

דמות פסלון האוסקר שמוענק לזוכים היא של אביר האוחז בחרב גדולה, וניצב על גליל של סרט קולנוע.

בין הפרסים שמוענקים בטקס האוסקר נמצאים פרסי אוסקר לסרט הטוב ביותר, במאי מצטיין, שחקן בתפקיד ראשי, שחקנית בתפקיד ראשי, שחקן ושחקנית בתפקידים משניים, תסריט מקורי, אפקטים ועוד ועוד.

כמה סרטים ישראליים היו מועמדים לזכיה באוסקר במהלך השנים, לרוב בקטגוריית הסרט הזר.


הנה זכייתו המרגשת של השחקן טום הנקס באוסקר על תפקיד ראשי בסרט "פורסט גאמפ":

http://youtu.be/Vd420MYpGek


טקס האוסקר בשנים האחרונות, שמדגים את האירוע המקצועי ומפואר והמעט-חופר הזה:

http://youtu.be/Jrt2xoy5UHo

כבוד

פרס ישראל
מהו פרס ישראל?



פרס ישראל הוא הפרס החשוב והיוקרתי ביותר הניתן במדינת ישראל. הוא מוענק מדי שנה לזוכים שהם אזרחי ישראל - לרוב אנשים יחידים ובמקרים חריגים שותפים להישג. מדובר באנשים שגילו הצטיינות מיוחדת, מצוינות ופריצת דרך בתחומם או שתרמו תרומה מיוחדת לחברה הישראלית.

טקס הענקת הפרסים נערך מדי שנה במוצאי יום העצמאות בירושלים, בטקס רשמי וממלכתי, ובמעמד ראשי המדינה.


הנה סרטון שבו מתארת ועדת פרס ישראל את אחד מזוכי פרס ישראל (עברית):

https://youtu.be/QwXxHt_BZWU


הטקס עצמו מיושן וארכאי מעט ולא השתנה אבל זה הפורמט (עברית):

https://youtu.be/V0aGF7Uj8Hg


ויש מי שעושים צחוק מפרס ישראל (עברית):

https://youtu.be/L1bmhYD1JgU
פרס נובל
מיהו ממציא הדינמיט שקידם את השלום?



פניו של אלפרד נובל, ממציא חומרי הנפץ, החווירו. אל מול עיניו הוא ראה את המורשת האיומה שתיוותר אחריו, שלא ברצונו. זה היה ככל הנראה עיתון צרפתי שבכותרתו הופיע הדיווח השגוי על מותו שלו, בעוד שאחיו לודוויג הוא זה שמת. כותרת הידיעה הייתה "סוחר המוות מת".

הוא הרי רצה רק טוב. כמו אביו, גם אלפרד נובל היה יצרן של חומרי נפץ. הוא היה חוקר מעולה וממציא מוכשר ופורה במיוחד. נובל המציא בצעירותו את הדינמיט והצליח להפוך אותו לחומר הנפץ השימושי והנפוץ בעולם.

נובל הקים אימפריה תעשייתית ענקית, שהגיעה לבתי חרושת ב-11 ארצות שונות. אך האיש הצנוע מעולם לא אהב את המסחר ואת ניהול הכסף הרב שהניבו לו חומרי הנפץ שיצר. בתוך תוכו נשאר מדען צנוע ושוחר שלום.

האגדה מספרת שאותה ידיעה שגוייה בעיתון השפיעה עליו מאד. לקראת סוף חייו החליט נובל שלא הוריש את הונו לקרוביו. הוא מעולם לא נשא אישה, ילדים לא היו לו, והוא לא רצה להוריש את רכושו לבני משפחתו. "אושר לא צועד ביחד עם הון שבא בירושה", הוא נהג לומר.

במקום זאת החליט אלפרד להקים עם ההון שלו קרן שמהכספים שישקיע בה יוענקו בכל שנה פרסים גדולים למדענים בתחומים שתורמים לאנושות, כמו פיזיקה, רפואה, כימיה, ספרות ושלום.

על שמו הם נקראים עד היום "פרסי נובל".

בעזרת הפרסים הללו הוא קיווה לכפר על הפיתוח הטכנולוגי ההרסני שיצר שלא במתכוון. הוא רצה לתרום לשלום דווקא כמו גם למחקר לתועלת המין האנושי וליצירת המצאות ויצירות שיניבו טוב לבני האדם - ההפך המוחלט מכל הפצצות וההרס שיצר הדינמיט שהמציא בצעירותו.

זה היה אולי תמים מצידו לחשוב שהפרסים שמעניקה הקרן שלו ישנו את העתיד, אבל הם לפחות חושפים את הצד היפה שבאנושות ומחזקת את העושים לתועלתה.


הנה סיפורו של הכימאי אלפרד נובל והפרס היוקרתי בעולם שנתן (מתורגם):

https://youtu.be/rXhpK_lhonA


על אלפרד נובל, המצאת הדינמיט ורגשות האשם שהובילו לחלוקת פרס נובל:

http://youtu.be/tQpLtGWcP5g


דברים שחשוב לדעת עליו:

http://youtu.be/_NthHy785S8


ותולדות פרס נובל:

http://youtu.be/Z1jurgfMwMM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.