» «
האינטרנט של הדברים
מהו האינטרנט של הדברים?



"אינטרנט של הדברים" (Internet of Things), או באנגלית מקוצרת IOT, הוא מושג חדשני של פיתוח מוצרים ותקשורת אינטרנט שמיועדת למוצרים וחפצים, כדי שיוכלו לתקשר דרך רשת האינטרנט, להקל על חיינו ולשפר את הבריאות האישית. שבבים וחיישנים מיוחדים מאפשרים למכשירים כאלה לאגור מידע ולשדר אותו דרך האינטרנט.

המחשוב הזעיר מאפשר היום השתלה של מחשבים זעירים כמעט בכל מכשיר אפשרי. דמיינו מכשירים, חפצים וגאדג'טים המחוברים לרשת האינטרנט ואחד לשני, מעבירים ביניהם אינפורמציה, מחליפים מידע, אוספים נתונים ומבצעים משימות מגוונות, ללא או כמעט ללא התערבות אנושית.

נראה שאנו צעד אחד ממהפכה מדהימה של עולם אלקטרוני וחכם, שבו דברים יתנהלו בצורה אוטומטית בין המוני חפצים ומכשירים שסובבים אותנו ומשרתים אותנו ללא הפסק. ההערכה היא שבשנת 2020 יהיו מעל 30 מיליארד מכשירים בעולם, שיהיו מחוברים לרשת.

ישנן דוגמאות שונות כיצד יוכלו דברים לתקשר דרך האינטרנט לטובת בני-אנוש. הנה כמה מהן:

מקרר מזמין מזון חסר - הרי המקרר, או המזווה שלנו, יכולים לדעת אילו מצרכים נגמרו. תארו לכם שיוכלו להשלים את המוצרים החסרים מהמכולת?

התראות חירום - תארו לעצמכם שהשעון שלנו יזהה שנפגענו בתאונה ויזמין טיפול רפואי באופן אוטומטי?

בית מנהל את עצמו - תארו לעצמכם מערכת תאורה ומיזוג שפועלות לאורך שעות היממה, על פי מזג האוויר ולוחות הזמנים שלנו? חשבו על החיסכון בחשמל, על הנוחות בכניסה לבית ממוזג בקיץ או מחומם בחורף.. על הקפה המתחמם עוד לפני שהתעוררנו.. (ראו באאוריקה בתגית "הבית החכם").

מכונית מנווטת - האם לא יהיה נפלא שהרכב יידע לשאוב מידע על פקקי תנועה מהרשת ולבחור את המסלול הנכון, כדי שנגיע במהירות ליעד? ובכן, הוא כבר כאן (ראו באאוריקה בתגית "מכונית ללא נהג").


הנה הסבר על האינטרנט של הדברים (עברית):

https://youtu.be/cbHRh9f-PLs


סרטון אנימציה על אינטרנט הדברים:

http://youtu.be/Q3ur8wzzhBU


הדרך בה ישנה התחום המתפתח במהירות את העולם (עברית):

https://youtu.be/po6fhinuwmo


על האינטרנט של הדברים:

http://youtu.be/LVlT4sX6uVs


איכות החיים והיעילות של "האינטרנט של הדברים":

http://youtu.be/nDBup8KLEtk


והאפשרויות של ניסוח שפת תקשורת בין חפצים שתסייע להם לתקשר:

http://youtu.be/nEVatZruJ7k
עוזרים חכמים
מיהם העוזרים החכמים שבבית המודרני?



בהמשך לעוזרים וירטואליים אישיים, כמו סירי וקורטנה, המשתמשים בבינה מלאכותית כדי להבין את המשתמש ומסייעים מהסמארטפון בניהול החיים האישיים שלנו, דור של מכשירים חיצוניים, יוצאים עם הבינה המלאכותית של ענקיות הטכנולוגיה, כדי לסייע לנו בניהול חיים נוחים ופשוטים יותר.

אלקסה של אמסון, ג'ארביס של פייסבוק או גוגל הום של גוגל - גם העוזרים החכמים הללו מבינים "שפה טבעית" (Natural language). הם מסתובבים בבית ובני הבית יכולים לשוחח ולתקשר איתם בדיבור רגיל ולא בשפת מחשב או בכתיבה.

מדובר במעין רמקולים חכמים, המשוטטים בבית החכם וממתינים לפקודות בני הבית. הם מסוגלים למלא הוראות מגוונות, מחיפוש מידע, דרך טיפול בהזמנות מוצרים ועד להשכמה, השמעת מוסיקה והפעלת מגוון שירותים של מפתחים עצמאיים, כמו הזמנת מוניות, שליחת פרחים וכדומה.

החזון הוא להפעיל משהו שהוא בין "באטלר" ואב-בית דיגיטלי לעולם הבית החכם ולתחום המתפתח של "האינטרנט של הדברים". כך פותחים העוזרים החכמים, לבקשתכם, את החנייה, מפעילים מזגן או הדוד החשמלי ועוד.

העוזרים החכמים והעוזרות החכמות נעשים חכמים מיום ליום וההערכה היא שהם ימלאו בבית העתיד יותר ויותר תפקידים שכיום ממלאים בני אדם, משירותי מזכירות ועזרה אישית, ועד תחזוקת בית, שירותי מודיעין, אספקת שירותים ומוצרים, הזמנת בעלי מקצוע, ארגון אירועים משפחתיים וחברתיים ועוד.


הנה ג'ארוויס של פייסבוק (בעברית):

https://youtu.be/0fNPG9SLZvc


גוגל הום של גוגל (בעברית):

https://youtu.be/LYaXf_QWnAk


אמזון אקו הוא עוזר מדומה ביתי שמדברים אליו:

https://youtu.be/vVYcOi8R8dg


העוזר החכם של EmoSpark:

http://youtu.be/odQw5BDnCRs


ואקו דוט של אמזון והעוזר החכם של גוגל:

https://youtu.be/dAsZVQvjCt8
טלוויזיה חכמה
מה חכם בטלוויזיה החכמה?



טלוויזיה חכמה (Smart TV) היא מכשיר טלוויזיה שפועלת על מערכת הפעלה משלה ומגוון טכנולוגיות שמאפשרות ליהנות מתוכן, בנוסף לערוצי הטלוויזיה הרגילים. טלוויזיה חכמה מספקת שירותי VOD המועדפים עליכם, כגון Netflix, Amazon, YouTube, ובנוסף שירותי צפייה ישירה של מוזיקה, כגון Spotify, ואפילו משחקים שונים ותוכן ספורט להנאתכם. אפילו שידורי כבלים ולוויין בתשלום זמינים לצפייה בטלוויזיות חכמות - עליכם רק להתקין את האפליקציה שמספקת חברת הכבלים או הלוויין.

בנוסף לערוצי טלוויזיה רגילים, מציע עולם מגוון ועשיר של תוכן, דרך אפליקציות שניתן להתקין בה, חיבור ישיר לאינטרנט ואפשרות לחבר אליה שלל התקנים חיצוניים הכוללים או מאחסנים תוכן.

ניתן לנסח משוואה פשוטה:
טלוויזיה + אינטרנט + אפליקציות + חיבוריות למגוון אמצעים = טלוויזיה חכמה

מה טלוויזיה חכמה יכולה לעשות בשביל הצופים?

תוכן אינסופי - התקנת אפליקציות או כאלה שהותקנו מראש מציעות שירותי VOD ושירותי סטרימינג, המזרימות תוכן לצפייה. סרטים וסדרות מציעות אפליקציות כגון Netflix, דיסני, YouTube, Amazon ועוד. מוסיקה ניתן לקבל מאפליקציות סטרימינג של מוזיקה, כגון Spotify ו-Apple music. אפליקציות שירותים נוספות שחלקן בתשלום, מציעות גם משחקים, שידורי ספורט, שידורי כבלים ולוויין ועוד.

חיפוש מהיר ונוח - מאפשר למצוא בקלות את התוכן המבוקש. מהקלדה באמצעות השלט המצביע ועד חיפוש קולי - הדבר החשוב הוא למצוא את התוכן ללא מאמץ. זיהוי קול מחליף את ההקלדה הידנית ואת השימוש בחיישני תנועה המחייבים "הצבעה" על אותיות, באמצעות השלט הרחוק החכם.

המלצה על תוכן - טלוויזיה חכמה מתוכנתת לא פעם להציע תוכן שהצופים יאהבו עוד לפני שמתחילים לחפש. אלגוריתמים המנתחים את העדפות ודפוסי הצפייה והחיפוש מוצאים וממליצים על תוכן תואם, מעדכנים על עונות חדשות של סדרות ותכניות אהובות ומספקות שירותים שמתבססים על נתוני הצפייה של הצופים.

זיהוי התקנים חיצוניים - טלוויזיה חכמה מתוכננת לזהות באופן אוטומטי כל התקן שמחברים אליה באמצעות חיבור ה-HDMI שלה. יש לה בדרך כלל ממיר אינטראקטיבי, שלט רחוק חכם, המסוגל לשלוט במכשירים שמחוברים אליה וניתן לתפעל אותה מהסמארטפון, הטלפון החכם של הצופה.


הנה הסבר על הטלוויזיה החכמה:

https://youtu.be/PURSrRFEDcA


הטלוויזיה עם מערכת ההפעלה אנדרואיד TV היא אפילו יותר חכמה:

https://youtu.be/B-Vri7gKFsI


האבולוציה של הטלוויזיה:

https://youtu.be/aiWiW9DjwFw


וכך ניתן להפוך טלוויזיה פשוטה לחכמה (עברית):

https://youtu.be/5_nX5uQP8Q0
מחשוב לביש
מהו מחשוב לביש ואיך מכשיר זעיר הוא מחשב?



מחשוב לביש הוא אחד היישומים, מהיותר פשוטים של ה-IOT, האינטרנט של הדברים (Internet of Things). מדובר במחשבים שניתן ללבוש.

אלו מחשבים בגודל של כפתור, שמאפשרים להטמיע יכולות טכנולוגיות במוצרים שנלבשים על הגוף, החל ממשקפיים, שעונים, צמידים ואוזניות ועד לבגדים, נעליים וכובעים.

אביזרי הלבוש הללו נקראים wearables והם כוללים חיישנים, מסכים, מעבדים ועוד טכנולוגיות שמאפשרות ביצועים מעניינים וחדשניים.

המחשוב הלביש הוא תחום שמתפתח כיום במהירות ורבים רואים בו את עתיד המחשבים. היכולת להקטין את המחשבים לגדלים זעירים כל כך מתאפשרת תודות לחיבורם לענן. כך לא נדרשת להם אנרגיה רבה ויכולת חישובית המחייבת גודל. ניתן להקטינם ועדיין לשמור על יכולות טכנולוגיות, חוזק ועמידות.

זהו שלב נוסף במעבר של המחשב ממקום העבודה שלנו, אל חדר העבודה שבבית, משם בתור סמארטפון אל הכיס ובהמשך, עם המחשוב הלביש, להיות חלק מהגוף.

דוגמאות רבות יצאו בשנים האחרונות למיחשוב לביש, ביניהן המשקפיים החכמים מסוג הגוגל גלאס, שעונים חכמים כמו זה של Apple, צמידים חכמים לבריאות ולכושר ועוד.

לסוגים שונים ראו תגית "מחשוב לביש".



הנה הסיבות לפיתוח המחשוב הלביש:

https://youtu.be/URmAzGQzTd4


מחשוב חכם שיחליף את המחשבים הגדולים ואפילו הטלפון החכם שאנו נושאים לכל מקום:

https://youtu.be/V68WRTV4OcA


פיתוחי מחשוב לביש בתחום האופנה:

https://youtu.be/jI3fPitZHLs


הסבר על המיחשוב הלביש (עברית):

http://youtu.be/dobIh85asME?t=42s


מספר פיתוחים עתידיים בתחום של מחשוב לביש:

https://youtu.be/thCNop6Pi9Q


וסקירה של שעון חכם, מראשוני המוצרים בתחום המחשוב הלביש:

http://youtu.be/x1vBchL597Y

מכשירים חכמים

Pebble
מה היה השעון החכם הראשון Pebble?



עם שם של חלוק אבן ומסך דיו אלקטרוני בשחור לבן, מדובר ללא ספק באב הקדמון של השעונים הדיגיטליים. השעון החכם של Pebble היה סיפור של הצלחה עד שהחברה נסגרה ונמכרה בפרוטות לתאגיד של צמידי ספורט.

השנה היא 2012. אריק מיג'יקובסקי, סטודנט לעיצוב תעשייתי באוניברסיטת דלפט לטכנולוגיה שבהולנד, הוא שהגה את הרעיון של מה שעתיד להפוך לשעון החכם Pebble. הרעיון היה להשתמש בתקשורת הבלוטות' כדי לחבר בין השעון עם מסך ה-LCD השחור-לבן הקטן שלו למכשיר האייפון או האנדרואיד, ולהציג חוץ מהשעה גם הודעות, עדכונים, ומידע לבחירת המשתמש.

מיג'יקובסקי פנה בקיקסטארטר, פלטפורמת גיוס ההמונים המקוונת וביקש לגייס 100,000 דולר כדי לייצר את Pebble ולהביאו לשוק. חודש אחר כך, במה שנחשב הרבה שנים לקמפיין הקיקסטארטר הרווחי ביותר, הוא השלים את הגיוס עם מעל 10 מיליון דולר.

במקום ליצור נורמות חדשות, עשתה Pebble את הכל כדי להשתלב דווקא בהרגלי שימוש ובנורמות ותיקות. הפיתוח התמקד בשעון קטן ומה שהם כינו "שעון בר-הצצה", ללא אפליקציות מורכבות בטלפון ומעוצב בצניעות מכובדת. במילים אחרות, מיג'יקובסקי וחבריו לא רצו רק גיקים כלקוחות, אלא גם את ההורים שלהם.

המסך השחור-לבן, השתמש בדיו אלקטרוני, מה שחוסך סוללה ומאפשר להציג בו את הזמן ללא הפסקה ולקרוא אותו גם באור שמש ישיר.

הקמפיין של הפבל הפך את השעונים החכמים מחזון או חלום של גיקים למוצר עם שוק אמיתי. בגרסאות החדשות היו מסכי הדיו האלקטרוני כבר בצבע, בשנת 2014 נמכרו 400 אלף מהם, ב-2016 נמכרו 2 מיליון שעוני Pebble.

השוק התפוצץ. בבת אחת נכנסו שחקניות מובילות אל השוק הזה ביניהן סוני, סמסונג ואפילו אפל, עם שעונים מתפוצצים מפיצ'רים וטכנולוגיות. ואז, דווקא כשהחזון הפך למציאות, החלה שרשרת של החלטות לא מוצלחות וקשיים בייצור ובאספקה. הדברים התדרדרו במהירות ודווקא אז קרסה פבל, הפכה לחברה לא פעילה ונמכרה לחברת צמידי ספורט.


הנה השעונים החכמים של Pebble:

https://youtu.be/Pwq89K6RBTI


המייסד:

https://youtu.be/h9OvaJw2snk


צבע, עיצוב ודגמים של שעוני Pebble:

https://youtu.be/-0cOpn7vA7Y


שעוני Pebble העגולים:

https://youtu.be/6pdaohCvPSg


האם זהו העתיד? - שאלו אז:

https://youtu.be/9J7GpVQCfms
ליליפד
מהו המחשב שאפשר ללבוש?



את מחשב הליליפד (LilyPad Arduino או בקיצור Lilipad) ניתן להוסיף לבגדים והוא פותח לתעשיית המחשוב הלביש. זהו מחשב זעיר שנראה כמו כרטיס אלקטרוני ותופס מעט מאד מקום. האפשרות לחבר לליליפד סנסורים (חיישנים) מאפשרת להשתמש בו ביישומים שונים בתחום המחשוב הלביש. כך ניתן לפתח בגדים חכמים שמבצעים משימות שונות ומתאימים את עצמם לשינויים בהקשר ובמצב הרוח של הלובשים.

באמצעות חיבור של ליליפד לבגד, ביחד עם שלל חיישנים וחוטים שמקשרים ביניהם לאורך הבגד, ניתן להפוך את עולם האופנה למותאם לצרכים ולהביא ליצירת בגדים שמשפרים את איכות החיים וההנאה של המתלבשים.

כמובן שיהיה על המפתחים לפתור בעיות כמו עמידות למים בכביסה, או מקור חשמל קל משקל, אבל כשאלה יינתנו - הגרביים הן הגבול...


הנה ליליפד שהורכב לשמלה ויוצר מופע אורות:

http://youtu.be/N0QBmFNcHkM


שעון אורות:

http://youtu.be/GGua6Dc0fVs


וביחד עם חיישן פעימות הוא מציג את פעימות הלב:

http://youtu.be/Tt649mcmi5Y
מקרר העתיד
איך יפעל מקרר העתיד?



המקרר החכם של העתיד יהיה ככל הנראה מקרר מאד חכם, שיוכל לדאוג למזון ולבריאות שלנו, גם אם אנו לא נהיה כה חכמים או מרוכזים, גם אם נשכח את החוסרים במטבח שלנו, או את התפוגה של המוצרים שבמקרר.

מקרר העתיד יהיה ככל הנראה חלק מגל ה-IOT (אינטרנט של הדברים). גל זה כולל מכשירים חכמים שמחוברים לרשת ומבצעים פעולות שנועדו להקל על חיינו. המקרר החכם, המקרר המחובר כפי שמכנים אותו יצרנים שונים, יהיה מחובר לרשת לחלוטין. הוא יוכל לעדכן ולהתריע כשהחלב עומד להחמיץ או כשנגמר לנו הקטשופ, ואפילו להזמין את המוצרים החסרים בעצמו מהסופר. מקררי העתיד יוכלו להיות מחוברים למאגרי נתונים וכלים להשוואת מחירים ולבצע הזמנות חכמות של המוצרים הזולים ביותר מכל חנות.


כך יפעל המקרר החכם של העתיד:

https://youtu.be/zUjXtLBMqf4


והנה מקרר עתידי שבו הכל יוכנס לתוך ג'ל שישמר את המזון למאכל:

https://youtu.be/_WfeLIjNoxU?t=1m15s
נורה חכמה
מהי הנורה החכמה?



נורה חכמה (Smart Bulb) מבטיחה שאפשר לצפות ממנה לעשות דברים חכמים. הנורות החכמות הן חלק מהטרנד של "האינטרנט של הדברים" ו מוצרי "הבית החכם".

כך למשל הנורה של חברת פיליפס המכונה Hue מותקנת בבית נורה רגיל אך נשלטת על ידי האייפון והאייפד באמצעות אפליקציה. בפקודה מהטלפון החכם הנורה מחליפה צבעים וכך ניתן להכניס אווירה צבעונית לחדר במחיר זול. מספר הצבעים האפשרי נושק, אגב, ל-16 מיליון גוונים... בעלי החוש האמנותי יוכלו לשלב מספר נורות בחדר ולעצב באמצעות האפליקציה שילובי צבעים היוצרים סגנונות תאורה מרהיבים. את נורת היו ניתן לכוון כך שהשעון המעורר של הטלפון יעביר את התאורה למצב המתאים לבוקר, מעין "תסריט זריחה".

הנורה של Lifx מאפשרת לשלוט בה מרחוק, לכוון את עוצמת האור וצבעי התאורה שלה. הנורה החכמה הזו גם לומדת מצבים שונים, כמו יום ולילה, מצב אירוח, מצב לצפייה בסרטים ועוד. ניתן לגרום לנורה לשנות מדי פעם את התאורה כשאנו בחופשה, מה שמצוין כדי להטעות פורצים. הנורות של ליפקס יודעות להגיב למוסיקה ועוד.

לנורות של פיליפס יש אפשרות הנקראת גיאופנסינג (Geofencing). הפיצ'ר הזה מזהה באפליקציה מתי אנו מתקרבים הביתה וכשאנו קרובים, תדליק האפליקציה את הנורות והבית המואר יקבל את פנינו.


הנה התאורה החכמה של ההווה:

http://youtu.be/oQkdQlXOBGU


נורות חכמות מסדרת hue, סדרת הנורות החכמות של פיליפס:

https://youtu.be/Yyiip6HRKcA


כך שולטים באור מהאפליקציה:

https://youtu.be/6BHKwS72fNM


גם במטבח:

https://youtu.be/Msed0Z8KKVQ


סדרת נורות חכמות ונשלטות אפליקציה יכולה להיות מערכת מצוינת לתאורת מסיבות:

https://youtu.be/EneFZagiOIY


והדור החדש של הנורות החכמות, קטנות וחכמות מאי-פעם:

https://youtu.be/BfJDcGfOUxE


שעונים חכמים
מהם השעונים החכמים?



השעונים החכמים ממש לא מסתפקים בלהציג את השעה - הם משתדלים להבטיח המון פעולות נוספות, כמו סמס, התראות על הודעות ומיילים, האזנה למוסיקה, מידע על מזג אוויר, ניהול פעילות גופנית כמו פעימות הלב, מהירות הריצה והמרחק ועוד המון אפליקציות אפשריות.

לא רחוק היום, מבטיחים לנו היצרנים, שגם צפייה בטלוויזיה תהיה בשעונים הקטנים והכל כך חכמים!


הנה סוג של שעונים חכמים עתידניים שיוכלו לעשות דברים מדהימים:

http://youtu.be/u5OV_BJreTA


השעון של חברת אפל:

http://youtu.be/GvXmfj2lzAo


השוואה של שעונים חכמים חדשים:

http://youtu.be/RdI1JGOD_nQ


והסמארט-ווטש של סוני, שנולד ב-2012:

http://youtu.be/d7C-XuSEBPA
מי צריך שעון חכם?



השעונים החכמים הופכים בשנים האחרונות למוצרים המדוברים ביותר, שעוד לא תפסו. חברת "אפל", שיצאה עם השעון החדש שלה, משנה את התמונה.

מצד אחד, התעשייה מנסה לדחוף מוצר מיותר לחלוטין, בהתחשב בכך שרובנו נעים לאורך כל היום עם סמארטפונים חדשניים וחזקים במיוחד. מצד שני, עוד מכשיר מגניב לא יזיק אף פעם, לפחות לא ליצרנים.

אז בבסיסו, השעון החכם הוא אותו שעון אצל כולם. אבל ההבדלים העצומים הם במערכת ההפעלה, בחוויית השימוש שהיא מציעה, בתצוגה, בעיצוב ובאפליקציות שהן יציעו - כל אלה ישנו את החוויה (והמחיר) מקצה אל קצה.

אבל לפני שמבקשים מההורים או רצים לקנות, שווה לשאול אם זה לא עוד גאדג'ט מיותר שעם שוך ההתלהבות יישאר כחפץ ללא שימוש של ממש.

ואולי ממחישה את זה העובדה שמרבית הצעירים שמסביבנו כלל לא עונדים שעון. יתכן שזה אומר משהו על הנחיצות האמיתית של השעון, חכם או לא חכם, במיוחד בעידן בו כולנו נושאים איתנו לכל מקום את הטלפון המאוד מאוד חכם שלנו.


הנה השוואה של שעונים חכמים חדשניים:

http://youtu.be/nhm_lt6XTno


השעון החכם של אפל:

https://youtu.be/EtojcP22q18


והדגמת שעון חכם של LG עם מערכת הפעלה WebOS:

http://youtu.be/hTjVpCt-V70
מה היה הרכב ללא נהג של גוגל?



לאחרונה הודיעה חברת גוגל שהיא סוגרת את מיזם ה"גוגל קאר", המכונית ללא נהג. זה היה מיזם דגל של חברת גוגל. הוביל אותו המהנדס סבסטיאן ת'ראן, מנהל המחלקה לבינה מלאכותית באוניברסיטת סטנפורד.

חברת גוגל קידמה חוק שהתקבל במדינת נבדה בארצות הברית, חוק שלראשונה מאפשר הפעלה של מכוניות ללא נהגים בשטח המדינה. כיום נוסעות ברחבי מדינת נבדה עשרות מכוניות ניסוי כאלה. בתחילה נסעה כל אחת מהמכוניות עם שני נהגי ביקורת ולאחר שהניסוי השלים קרוב לחצי מליון קילומטרים של נהיגה ללא תאונה מצד המכוניות של גוגל, הוחלט להוריד את מספר נהגי הביקורת לאחד בלבד.

המכונית ללא נהג של גוגל אינה לבד וכיום מפתחות כמה יצרניות רכב מכוניות דומות. ניסאן ומרצדס הן שתיים מהיצרניות שבשנים הקרובות אמורות להשיק גם הן כלי רכב ללא נהג.


הנה כתבה על המכונית של גוגל (עברית):

http://youtu.be/xHejpYITUoU?t=2s


ואופן הפעולה של המכונית ללא נהג של גוגל:

http://youtu.be/cdgQpa1pUUE
איך תיראה מראת העתיד?



בעתיד יתחיל הבוקר כמו היום, בחדר הרחצה. זאבל זה יתחיל באופן שונה מהיום. כשנעמוד ונצחצח את השיניים, תראה לנו המראה האינטראקטיבית (מראה שאפשר לעשות בה דברים) את הפגישות והפעילויות שנועדו לנו היום. נקבל על המראה הודעות שנשלחו מחברים, נצפה בתחזית מזג האוויר כדי שנדע מה ללבוש ועוד.

בהמשך נוכל לקבל המלצות לסרט טוב בערב או לתכנית מומלצת, הכל על פי הטעם האישי שלנו. תוך כדי האיפור או סוף הגילוח, נצפה או נאזין לחדשות הבוקר, בווידאו ובקול.

אגב צחצוח שיניים, בשלב מסוים המראה החכמה תהיה כל כך חכמה, עד שנקבל אזהרה שהתגלתה עששת בשיניים שלנו, מה שיאפשר לנו לקבוע מיד תור אצל רופא השיניים... מהמראה כמובן!


הנה המראה האינטראקטיבית:

http://youtu.be/V5RVqgmSV28


מראות חכמות למדידת בגדים:

http://youtu.be/O_oJRWMNniM


וכשיש מראות כאלה הן מאפשרות לעשות גם דברים לא צפויים:

http://youtu.be/dAI9mF_cBu0
האם בית יכול להיות גאון?



כל אחד שמע על הבית החכם, אבל כמה אנשים שמעו על בית ממש חכם? גאון?

עזרים חדשים, מעין עוזרים וירטואליים חדשניים שהם חלק מהבית, אמורים ללוות את בני הבית ולענות להם על שאלות, להציע להם הצעות לשיפור האווירה והלימודים, המיזוג, האוכל ועוד. חברה בשם EmoSPARK יצרה מכשיר כזה, שהופך לעוזר ביתי המסייע לבני הבית בשלל תחומים. היופי בטכנולוגיה הזו היא שהיא לומדת כל הזמן את העדפות בני הבית ומה שהם רגילים ומסייעת להם כל הזמן באמצעות מה שהיא יודעת עליהם.

הילד לומד? - המערכת מסייעת בשיעורי הבית. רואים טלוויזיה וצריכים מידע על השחקן שעל המסך, רוצים טיפים לשיפור הארוחה שמכינים במטבח? - אתם כבר הבנתם ודאי...

מערכת נוספת היא ה"אקו" של אמזון, רמקול ביתי שמכיל את העוזרת האישית של אמזון, אלקסה. אקו נמצא כל הזמן בקשב, מאזין לפקודות אישיות קוליות של בני הבית ומסוגל למלא את רצונותיהם השונים, מלהשיג להם מידע, דרך הזמנת פיצה או משלוח ממסעדה ועד נגינה של שירים לפי פרמטרים שונים.


הנה סרטון על האינטליגנציה של הבית העתידי:

http://youtu.be/odQw5BDnCRs


אמזון אקו הוא עוזר מדומה ביתי שמדברים אליו:

https://youtu.be/vVYcOi8R8dg


עוזרים וירטואליים מתבססים על שפה טבעית:

https://youtu.be/h9D5_BWiL-Y
מהו חדר ההלבשה הווירטואלי?



חדר הלבשה וירטואלי (Virtual dressing room) הוא טכנולוגיה ממוחשבת שבה ניתן לבחור סוגי בגדים שונים ולראותם על גופך במראה.

הקונספט של חדרי המדידה שמתבטלים והופכים למראה חכמה שמאפשרת לנסות בגדים באופן וירטואלי ובאמצעות מציאות רבודה, הקונספט הזה אינו חדש. כבר שנים שתעשיית הבגדים מנסה לפתח אותו. בשנים האחרונות הוא סוף סוף מבשיל וכדרכן של טכנולוגיות מבשילות, פתאום כל היצרנים שם.

כמובן שהטכנולוגיה היא כרגע בלידתה, אבל ההבטחה גדולה. חנויות גדולות יוכלו לחסוך זמן רב על מדידה, שטח לתאי מדידה פיזיים שניתן יהיה לוותר על רובם ושעות אינסופיות של קיפול בגדים שנמדדו לרגע. בעתיד יוכל כל אחד למדוד בביתו הפרטי את בגדי כל היצרניות ולהזמין את הבגד בלחיצת כפתור.

אין ספק שהמכורים הכבדים לשופינג אולי ימשיכו בהתחלה לנדוד בין החנויות. הרי ההרגל הזה הוא כמעט ממכר. אבל השאר יחסכו זמן וקנסות חנייה ויקנו בעתיד בדיוק כך - מהבית, בחנות ובכל מקום שצריך למדוד ותא המדידה תפוס...


הנה חדר הלבשה וירטואלי:

https://youtu.be/Mr71jrkzWq8


בואו למדוד בחדר הלבשה המדומה בגדי ים:

https://youtu.be/QHAyOtLuqtY


גם טושיבה בתמונה:

https://youtu.be/YAPmC6priqY
מהו הצמיד החכם ומה הוא יעשה בעתיד?



הצמיד החכם הוא מתקן אלקטרוני מתוחכם שנענד על היד כמו צמיד. צמיד חכם יודע לבצע משימות שונות בשביל העונד אותו. קיימים סוגי צמידים רבים, כמו צמידי ספורט, שמודדים במהלך ריצה או פעילויות ספורטיביות אחרות את קצב הלב, מספר הצעדים וכדומה. צמידי בריאות חכמים מדווחים על בריאות העונד אותם, צמידי שינה חכמים בוחנים ומדווחים על איכות ורצף השינה ואף מציעים דרכים לשיפור השינה, צמידי מצוקה מסייעים למבוגרים ואוכלוסיות בסיכון לשפר את בטחונם ואיכות חייהם וכך הלאה.

חוקרים מעריכים שבעתיד יהפכו צמידים כאלה לנפוצים מאד, בין השאר משום שיתרונם על השעונים החכמים הוא דווקא במיקוד שלהם במשימות מעטות, שאותן הם מבצעים היטב.


הנה צמיד חכם שיקרין על היד מסך שלם:

http://youtu.be/9J7GpVQCfms


צמיד חכם שמתמחה בספורט:

http://youtu.be/sWJOWUNx4ts


צמיד בריאות:

http://youtu.be/LXhxU77OJlU


צמיד חכם שמתמקד ברפואה:

https://youtu.be/gfklKBnPH8Q


וצמידים נוספים מעניינים וחכמים:

https://www.youtube.com/watch?v=vTFZ0I0R0Ug
מהו שעון העתיד של הבית החכם?



הבית החכם, אותו בית שבעתיד יעבוד קשה בשביל שלנו יהיה קל, ישכים אותנו בכיף. אם השעון המעורר של ימינו בעיקר מנדנד ומציק עד שאנו קמים ומכינים קפה, בעתיד יהיה השעון המעורר חלק ממערכת חכמה ומשולבת. כשתגיע השעה הנכונה יתקשר השעון המעורר למחשב כדי להציג את תכנית הבוקר מהטלוויזיה, יפתח את תריסי הבית החשמליים, יחמם את הבית בחורף, ישקה את הגינה אוטומטית, יסיט את הווילונות, יחמם לאמא ואבא קפה ויאיר את חדר הארונות היוקרתי שקנו בהלוואת ענק מהבנק..


הנה ההשכמה בבית החכם:

http://youtu.be/OptqxagZDfM


הבוקר החכם עם המסכים המגוונים שנפגוש מההשכמה, דרך צחצוח השיניים ועד לסוף היום:

http://youtu.be/g7_mOdi3O5E?t=10s


ועוד בוקר אופייני עם הציוד החכם של העתיד:

http://youtu.be/u5OV_BJreTA
האם טאבלטים יחליפו את הילקוטים?



נראה שכן. מה שהתחיל בשנות ה-90, עם הכנסת מחשבים לכיתות בתי הספר, הולך ומבשיל לכיוון של מסך הטאבלט, המחובר לאינטרנט ומחליף את הילקוט עמוס הספרים והמחברות. טאבלטים שיחליפו את הספרות הקיימת לאחר שתעבור דיגיטציה ומעבר לספרים אלקטרוניים וישלבו אותה עם יכולות האינטרנט, יוכלו להחליף את סחיבת הספרים, האטלס, המילון, המחשבון וככל הנראה גם את חוברות העבודה והמחברות.

יכולת המחשוב של הטאבלטים תוכל לכלול ככל הנראה גם משחקים אינטראקטיביים, חידונים מסקרנים שיגדילו את המוטיבציה, מערכת מעקב תלמיד שתתאים לו את הלימוד ותתחשב יותר בקשייו הייחודיים, תאפשר גם ביצוע של מבחנים שיאפשרו למורה נתונים ומידע על בעיות בהוראה ובהבנת הכיתה ועוד.

מורים רבים שהתנסו בהוראה משולבת טאלבט במקום ילקוט, מדווחים שיש להם יותר גיוון בהוראה, הנוראה לא צריכה לעכב את התלמידים החזקים בגלל החלשים, הם דיווחו שמשך הזמן שיש להקדיש לכל נושא מתקצר ושהתלמידים לומדים לא מעט עוד לפני שהם מגיעים לכיתה.

ומצד שני אולי לא יהיו אלה טאבלטים. המגמה העכשווית היא של ירידה במכירות הטאבלטים. הם הולכים ומוחלפים בטלפונים חכמים גדולים המכונים "פאבלט". אלו מציעים את היתרונות של טאבלט ביחד עם היתרונות של טלפון חכם איכותי ומודרני - שניים במחיר של אחד. יתכן שהם או ממשיכיהם יהיו המכשירים שיחליפו את הילקוטים בעתיד.


הנה סרטון שמציג עולם לימודי בבית ספר ללא ילקוטים:

http://youtu.be/reLFdbjZYDI


מה שטאבלטים יכולים לתרום לחינוך:

https://youtu.be/buXG6heAEDE


מהי הטבעת החכמה?



הטבעת החכמה רינגלי (Ringly) נראית כמו טבעת רגילה, אבל מדובר בחתיכת טכנולוגיה קטנה ועצבנית, שיודעת להאיר ולרטוט כשיש לכם התראות מאפליקציות הסמארטפון שבתיק או להתריע שהתרחקתם מהטלפון יותר מדי וכך למנוע שכחה או אובדן שלו...

רינגלי הוא פיתוח של סטרטאפ שייסדה מעצבת ניו-יורקית, שהצליחה לשלב אופנה עם מחשוב לביש. היתרון של הטבעת החכמה הזו הוא שעם מראה הטבעת הרגילה שלה, היא לא מושכת יותר תשומת לב מתכשיט יפה מאד, אך היא עדיין שימושית מספיק כדי שהעונדת אותה לא תפסיד התראה מאפליקציה חיונית, מסרון, הודעה או שיחה חשובים.

ההתראות מופיעות בטבעת הרינגלי בצבעים, על גבי אבני חן קטנות שמשובצות בצד הטבעת. בעזרת האפליקציה שפותחה עבור רינגלי ניתן להגדיר צבעי התראות שונים, כך שלכל סוג של התראה יוצמד הצבע שנכון לכם - אדום למסרון, ירוק לווטסאפ וכן הלאה.

קופסת הטבעת היא שטוענת אותה ויש בה חיישנים שונים, רכיב תקשורת למרחקים קצרים ועוד.


הנה רינגלי, הטבעת החכמה:

https://youtu.be/XvmCjMy6Okg


והדגמה ארוכה שלה:

https://youtu.be/KUEREGefyqE
מהי הנעל החכמה והאם נעל רגילה יכולה להיות כזו?



נעליים חכמות (Smart Shoes) הן מכשירי IOT (אינטרנט של הדברים) שכמו כל המכשירים הללו מושתלים בהן שבבים וחיישנים.

רכיבים כאלה מאפשרים לאגור ולנתח מידע או לשדר אותו דרך האינטרנט, כדי לבצע משימות ייעודיות. נעלי ספורט חכמות יודעות להעביר מידע ספורטיבי ונעליים חכמות אחרות מעבירות מידע על התנהלות במהלך היום.

באחרות ניתן להחליף את העיצוב, דרך אפליקציה השולטת במסכי הצד שמוטמעים בצידי הנעליים.

נעלי לצ'אל שפותחו בהודו מחוברות למפות מקוונות ומסייעות לעיוורים להגיע ליעדם. הן עושות זאת באמצעות רטט או איתות בכל פניה והכוונה לכיוון הנכון.

בנעלי Glagla יש חיישנים ושבבים שסופרים את הצעדים במהלך היום, מודדים את חום הרגל ומחממים אותה במידת הצורך, מחשבים את שריפת הקלוריות ועוד.

את מדרסי DigitSole החכמים ניתן לשים בנעליים הרגילות והם עושים דברים דומים - אבל עם הנעליים הרגילות שאתם אוהבים או אוהבות כל כך.

כיום פותחו אפשרויות רבות להרכבת מעגלים ואלקטרוניקה של מחשוב לביש מבוסס ארדואינו, המולבש על נעליים רגילים והופך אותן חכמות בפעולות שונות. כך שהוכנה, כמו אצלנו בני האדם, נרכשת וניתן לרכישה וליצירה עצמית - עם אוטודידקטיקה טכנולוגית של ימינו.


הנה קונספט הנעליים החכמות:

https://youtu.be/BHdIz-FeMQ8


כמה דגמי נעליים חכמות:

https://youtu.be/P0ipdsPMxe4


בעקבות הנעליים החכמות של לצ'אל לעיוורים פיתחו גם מייקרים מעגלים שהופכים נעליים רגילות לחכמות:

https://youtu.be/b2JgTbAGM70


שיתוף פעולה חכם של נייקי ושיאומי:

https://youtu.be/9JMIfJ4Oz5o


נעלי DigitSole המשנות טמפרטורה לבחירת הנועל:

https://youtu.be/sQLjDUyJUqs


ומדרסים חכמים שלהם שמשדרים נתונים על הצועד איתם:

https://youtu.be/mPgSntJwHwE
מהו אדיסון, המחשב בגודל של בול?



המחשב הזעיר "אדיסון" (Intel Edison) הוא מחשב בגודל של בול, או כרטיס מחשב מסוג SD. הוא כל כך קטן שקשה להאמין שמדובר במחשב שלם וניתן לקנות אותו תמורת 50 דולר בלבד.

מדובר במחשב למייקרים, חובבי מחשבים שיכולים להשתמש בו כדי לפתח יכולות מתקדמות כמעט בכל מכשיר חשמלי. כמו מחשב הרספברי פיי, גם כאן הרעיון הוא לשבץ את המחשב הזעיר ביישומי מחשוב לביש או בפיתוחים בתחום ה"אינטרנט של הדברים" (IOT). הוא כה קטן שכבר שילבו אותו מפתחים בעולם בקסדות, בבגדים ממוחשבים, במכשירי מטבח שצויידו ביכולות מחשוב ועוד.

המחשב הזעיר הזה מבוסס על שבבי קווארק, שגם הם פותחו על ידי יצרנית אדיסון, חברת "אינטל". מובנים כבר בתוכו 2 מעבדים, אינטרנט אלחוטי WiFi, תקשורת Bluetooth וזיכרון מלא. מידותיו ביחס ל-Raspberry Pi הן כרבע מגודלו והוא כולל מרכיבי תקשורת מגוונים, חזקים ומהירים ממנו.

גם אדיסון, כמו הרספברי פיי האנגלי וארדואינו של אינטל (שבתוכו משובץ אדיסון לא פעם), הוא עוד חוליה בשוק המתפתח במהירות עצומה, של מכשירים חכמים ומחוברים לרשת, שאינם מחשבים רגילים.


הנה סרטון על מחשב האדיסון:

http://youtu.be/0UjUcfPdbu8


הסבר טכני:

http://youtu.be/lDKM7UKUL5A


רובוטים שעובדים על אדיסון:

http://youtu.be/CkADr_rbZuA


רובוטי עכביש שפועלים על מחשב האדיסון:

https://youtu.be/3NeJisPvHcU


וכך שולב האדיסון בגיקון, מפגש המייקרים היצירתי (עברית):

http://youtu.be/_53eOfPllwQ
איך פועל חיישן טביעת אצבע?



חיישן ביומטרי לזיהוי טביעת האצבע (Fingerprint sensor) הוא רק אחת מהטכנולוגיות בתחום של טכנולוגיות הזיהוי הביומטרי. טכנולוגיות אלה הפכו מאד נפוצות בשנים האחרונות באבטחה וזיהוי, בתחומים שונים.

החל מבקרות כניסה למתחמים פיזיים ולמכשירים שונים כמו מחשבים וטלפונים חכמים ועד לזיהוי אישי בשעוני נוכחות שנהוגים במקומות עבודה - זיהוי טביעת האצבע באמצעות חיישן הוכיחה את עצמה כיעילה ושימושית מאד.

בטלפונים ניידים מותקנים כיום לא מעט חיישנים כאלה. חיישנים סורקי טביעות-אצבע משמשים כאמצעי זיהוי ייחודיים לכל משתמש ומשתמש וקשה יותר לזייפם או לפרוץ אותם מאשר סיסמאות קלות, או טלפונים חסרי סיסמה.

הראשונה להשתמש בחיישני טביעת-אצבע הייתה חברת Apple. החברה חשפה את האייפון 5S עם סורק טביעות האצבע הראשון וכינתה אותו TouchID. במהרה יצאו חיישנים מתחרים למכשירים של יצרנים מתחרים רבים. בשנת 2019 המתחרה הגדולה סמסונג הייתה הראשונה להשתמש בחיישן אצבע תלת מימד שמוטמע על המסך עצמו.

החיישן בטלפונים החכמים מאפשר להשתמש בטביעת האצבע כדי לבטל את נעילת הטלפון החכם. במכשירים שונים הוא יכול לשמש גם כדי לאשר רכישות בכסף או לפתוח אפליקציות שנבחרו לפתיחה אישית בלעדית של המשתמש.

עם זאת, האקרים כבר הראו שהעתק פיזי של טביעת האצבע יכול לשמש לביטול נעילת הטלפון. הדבר הופך את נעילת הטלפון באמצעות טביעת אצבע לפחות חזקה מסיסמאות חזקות. יש לכך פתרונות שמצאו יצרני סמארטפונים מסוימים. אחרים פחות הצליחו וחלקם עברו לטכנולוגיות אחרות, כמו זיהוי פנים באמצעות המצלמה הקדמית (מצלמת בסלפי).

אבל איך פועל החיישן הביומטרי לטביעת אצבע?

אם מדובר על חיישן של טלפון חכם, ראשית יש ללמד את החיישן כיצד נראות טביעות אצבעותיו של המשתמש. עושים זאת על ידי הנחת האצבע על הכפתור עם החיישן, שוב ושוב ובזוויות וצידי האצבע השונים, עד שאנימציית טביעת האצבע שעל מסך הטלפון מתמלאת בצבע אדום. באייפון למשל, ניתן להוסיף עד 6 טביעות אצבעות לכניסה למכשיר.

אחרי שלמד את טביעת האצבע של בעל הטלפון, משתמש החיישן במידע שנשמר במכשיר ומשווה כל טביעת אצבע לתמונת טביעת האצבע שברשותו. אם טביעת האצבע זהה, המכשיר ייפתח. אם היא שונה - הוא יישאר נעול.


הנה חיישן טביעות אצבע של האייפון:

https://youtu.be/jaKS9zFOMDY


כך עובד החיישן הביומטרי לזיהוי טביעת האצבע:

https://youtu.be/CLdrbn8XYIw


חיישן טביעות האצבע של מכשיר סמארטפון Galaxy S5:

https://youtu.be/dKVdJ9U8sm4


וכך גורמים לחיישן זיהוי טביעת אצבע Touch ID של מכשירי אייפון לזהות אותך:

https://youtu.be/MXYTD8UJaJo
איך יקבל את פנינו בית העתיד?
מהי עוזרת וירטואלית?
מהו הרחפן הלביש?
מהי עיר חכמה?
מהו הבית החכם?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.