שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
איפה בגוף יש מלנין ומה השפעתו?
המלנין (Melanin) הוא פיגמנט, בעברית צבען, או מעין חומר צבע שיש בגופנו.
המלנין הוא האחראי לצבע עורנו. ככל שבעור יש יותר מלנין, הוא יהיה כהה יותר. אנשים שחיים בסביבות חמות נולדים עם עור כהה.
לבעלי עור בהיר יש פחות מלנין בעור ולכן הם צריכים להיזהר הרבה יותר ולמרוח קרם הגנה בהקפדה רבה עוד יותר.
גם נקודות החן, השומות והנמשים שעל העור, הן בעצם פיסות עור קטנות שהצטבר בהן מלנין.
אבל המלנין גם נותן את הצבע למרכיבים נוספים בגוף האדם, כמו צבע שיער, צבע עיניים וכדומה. כי כמו צבע העור, גם צבע השיער שלנו תלוי בעיקר בכמות המלנין שמייצרים המלנוציטים.
כמות המלנוציטים של בעלי שיער כהה מביאה לייצור של יותר מלנין מהמלנוציטים של בלונדינים ובעלי שיער בהיר. חוסר במלנין הוא שגורם לשיעור בהיר ועיניים כחולות.
יוצאי דופן הם הג'ינג'ים, בעלי שיער אדום או אדמוני, המייצרים סוג שונה של מלנין.
הדרך העיקרית שבה ניתן להגביר את ייצור המלנין בגוף היא חשיפה של העור לקרינת UV, כלומר שיזוף. זה קורה כשהמלנין בולע קרינה באורכי גל קצרים, לרוב קרינה על-סגולה. כך הוא מגן על הגוף מהקרינה.
ככל שאנו נחשפים יותר לאור השמש, משמע אנו משתזפים, כך מופרש יותר מלנין, מה שהופך את עורנו לכהה.
המלנין מיוצר על ידי מלנוציטים (Melanocytes), שהם תאים מיוחדים, המצויים בשכבת התאים התחתונה ביותר של שכבת האפידרמיס שבעור.
הנה המלנין שבגופנו והשפעתו על צבע העור (מתורגם):
https://youtu.be/_r4c2NT4naQ
כך אנו מקבלים את צבע עורנו:
https://youtu.be/VC0TL_lYLm8
על גווני עור ואבחון של מצבו הבריאותי (עברית):
https://youtu.be/Ww89paUGCzc
הסבר אסתטי על המלנין (עברית):
https://youtu.be/8hhz5mR_Sbo
טיפים טבעיים להבהרה של כתמי עור וגיל (מתורגם):
https://youtu.be/thOusT_2Q0I
והתכונות החשמליות של המלנין:
https://youtu.be/KifAQBhYgO0
מדוע השיער מלבין או מאפיר כשמזדקנים?
שמתם לב ששיער של אנשים מבוגרים הולך ונעשה אפור או ממש לבן? זה נקרא שיער שיבה (Gray hair) וזו תופעה מעניינת של הגוף האנושי.
השיער האפור הוא תופעה שמעסיקה מדענים כבר עשרות שנים. מחקרים גילו שאצל מרבית האנשים התהליך מתחיל כבר בגיל 25, אך הוא כל כך הדרגתי שאנחנו מבחינים בו רק שנים מאוחר יותר.
בכל זקיק שיער מסתתרים תאים קטנים הנקראים מלנוציטים (Melanocytes) ותפקידם לייצר פיגמנט בשם מלנין (Melanin), אותו חומר שגם נותן צבע לשיער שלנו וגם גוון לעורנו.
המלנין מגיע בשני זנים - יומלנין (Eumelanin) שאחראי לשיער כהה, ופיאומלנין (Pheomelanin) שיוצר גוונים אדמדמים. למעשה, בלונדיניות טבעיות מפיקות כמות קטנה במיוחד של יומלנין, בעוד שאנשים בעלי שיער שחור מייצרים כמויות רבות של יומלנין.
#למה השיער מאבד צבע בגיל מבוגר ואיך זה קורה?
מסתבר שעם הגיל הולכים התאים שנותנים לשיער שלנו את צבעו ומתים. זה קורה בהדרגה ובמעלה הגיל שלנו. כמו מפעל שמפחית את הייצור, הולכים המלנוציטים, אותם תאים שמייצרים את הצבע לשיער, ומתעייפים.
לאורך השנים, הם מייצרים פחות ופחות מלנין ומכאן הפיכת השיער לשיער שיבה היא עובדה מוגמרת, הדרגתית אבל ברורה. בתחילה השיער מאפיר ובהדרגה הוא הולך ומתבהר, עד להלבנתו המוחלטת.
התוצאה היא שיער שקוף. לנו הוא נראה לבן או אפור, אבל זה רק בגלל האופן שבו האור מוחזר משערות, שהן הסיבים החלולים שמרכיבים אותו. מסתבר שהתיאבון שלנו לצבע הוא כל כך בסיסי שהמוח האנושי שלנו מתקשה לתפוס שמשהו יכול להיות ללא צבע. לכן, אומרים מדענים, אנחנו רואים את השיער השקוף כ"אפור" או "לבן".
צביעת שערות שהלבינו (ובעצם נעשו שקופות) עוטפת כל שערה חסרת צבע בצבע מלאכותי. אך כשהיא תמשיך לצמוח יהיו חלקיה החדשים, מן הסתם לבנים.
התהליך קשור לצבירת מי חמצן (Hydrogen Peroxide) בזקיקי השיער. בגופם של צעירים אנזים שנקרא קטלז (Catalase) מפרק את מי החמצן לפני שהם מזיקים למלנוציטים. אך כשמתבגרים, רמות הקטלז יורדות ומי החמצן הולכים והורסים את יכולת הייצור של המלנין.
למרות תיאוריות שונות, מחקרים קליניים לא הצליחו להוכיח שתוספי קטלז יכולים למנוע הלבנה.
#מה קןבע מתי, כמה ומי יאפירו וילבינו?
במידה רבה אלה הגנים שלנו, שקובעים מתי שערנו יאפיר. חוקרים גילו שאנשים ממוצא אסייתי מתחילים להאפיר מאוחר יותר מאירופיים, אם כי ההבדלים משתנים בין מחקרים שונים. מה שכן נראה ברור הוא שלחץ ועישון יכולים להאיץ את התהליך, דרך מנגנונים חמצניים מורכבים.
הסיפור ההיסטורי הידוע על הלבנת שיער של המלכה מארי אנטואנט (Marie Antoinette), שלכאורה הלבינה בלילה אחד לפני הוצאתה להורג. מדענים טוענים שמבחינה ביולוגית הדבר בלתי אפשרי ושיער שכבר צמח לא יכול לאבד את הפיגמנט שלו פתאום. מבחינתם, רק שיער חדש יכול לצמוח בלי מלנין.
בכל מקרה, להלבנת השיער יש רקע גנטי ורואים הבדלים ברורים בין אוכלוסיות שונות בעולם. מסתבר שאנשים ממוצא אירופי או צפון אמריקאי נוטים בפירוש להלבנה מוקדמת יותר של שיערם מאשר ילידי אפריקה או אסיה.
ואגב, אף שאנו קושרים את תופעת השיער הלבן להזדקנות, יש שניצניה מתחילים מוקדם יותר. יש מקרים של בני אדם שאצלם מופיעות שערות נטולות מלנין כבר בגיל ההתבגרות. נפוצה מאוד גם ההופעה של שיער שיבה אצל צעירים בשנות השלושים לחייהם.
עובדה מעניינת נוספת: אצל אנשים מסוימים השיער הופך להיות מתולתל יותר כשהוא הופך לאפור. זה קורה כי מבנה החלבונים בשיער משתנה עם הגיל, מה שמשפיע על הטקסטורה שלו.
מדוע אנשים מאפירים ומה הדילמה שזה יוצר? (מתורגם):
https://youtu.be/pUHCsU0hdJM
לפעמים השוער מתחיל להאפיר כבר בגיל ההתבגרות:
https://youtu.be/QJMTk8sBfFE
הסבר לשיער המאפיר של המבוגרים (עברית):
https://youtu.be/48EOBXbHT_A
והטרנד הנוכחי של נשים שמפסיקו לצבוע את שיער השיבה (עברית):
https://youtu.be/VJNuncar-KI
למה יש לאנשים בעולם צבע עור שונה?
ישנם עמים שחיים בארצות חמות ויש שחיים בארצות קרות מאד.
בארצות החמות העור של הילידים המקומיים מלא בחומר שמגן על הגוף מכוויות שמש. החומר הזה נקרא מלנין והוא שהופך את עורם של ילידי המדינות החמות, כמו מדינות אפריקה למשל, לכהה יותר.
לעומתן, בארצות קרות אין הרבה שמש. עורם של המקומיים, כמו בסקנדינביה למשל, הוא בהיר, כי אין בו מלנין.
מה שמטריד והוא קשור לגזענות זה שאנשים בעולם גם נשפטים לפי צבע עורם. וזה לא רק שחור או לבן, אלא גם כל הגוונים שביניהם, מה שזכה לשם "קולוריזם". ככל שאנשים קרובים בצבע עורם ללבן - הם נחשבים יותר.
זה נורא קשה לחיות עם ההרגשה שאולי את או אתה לא מהחלק שנחשב לבעל הצבע הנכון.
הנה הסבר מצוין על גווני עור וכיצד הם נוצרו (מתורגם):
https://youtu.be/_r4c2NT4naQ
צבע עור הוא גם מקור לאפלייה:
https://youtu.be/6qA3isyu29M
מהם הנמשים שעל עורנו?
נמשים (Freckles) הם הנקודות החמודות הללו שמקשטות את פניהם של ילדים ואנשים רבים, בעיקר בעלי עור בהיר ושיער אדמוני.
למעשה, נמשים אינם אלא ריכוז מקומי של מלנין, אותו פיגמנט שאחראי על צבע העור והשיער שלנו. כאשר תאי המלנוציטים שבעור מייצרים יותר מדי מלנין באזורים מסוימים, נוצרים אותם כתמים חומים קטנים שכולנו מכירים.
גורם מרכזי להופעת נמשים הוא חשיפה לשמש. כשהעור נחשף לקרינת אולטרה-סגולה, תאי הגוף מגיבים בייצור מוגבר של מלנין כדי להגן על העור מפני נזקי הקרינה הזו. אצל אנשים עם נטייה גנטית לנמשים, תגובה זו אינה אחידה אלא יוצרת את אותם כתמים נקודתיים. נמשים נוטים להיות נפוצים יותר בקרב אנשים בעלי שיער אדמוני או בלונדיני ובעלי עור בהיר במיוחד, שכן אלה רגישים יותר לשמש.
מעניין לדעת שיש שני סוגים עיקריים של נמשים: נמשים קבועים שנוכחים כל השנה ונמשי קיץ שמופיעים או מתכהים בקיץ ומתבהרים בחורף. ההבדל ביניהם הוא גנטי ותלוי בתגובת העור לשמש.
הנמשים עצמם אינם מסוכנים כלל וכלל. הם נחשבים לווריאציה טבעית ונורמלית לחלוטין של העור. עם זאת, חשוב להבחין בין נמשים לבין כתמי שמש (Solar Lentigines) או שומות (Moles) שעלולים להתפתח עם הזמן.
כי כתמי שמש, בניגוד לנמשים, מופיעים אצל אנשים עם עור בהיר, בדרך כלל אחרי גיל 40 ולרוב על הפנים, הזרועות ועל כפות הידיים. את הופעת כתמי השמש הללו גורמת לרוב החשיפה לשמש וככל הנראה גם הזדקנות העור.
ועדיין, אנשים עם נמשים רבים צריכים להיות ערניים יותר לשינויים בעור, מכיוון שהם בדרך כלל רגישים יותר לשמש ולכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן עור. חשוב לזכור תמיד שחשיפה לא מבוקרת לשמש היא גורם שכיח לנזקים בריאותיים מצטברים שנעים מכתמי שמש, קמטים, כוויות ונמשים ועד לנגעים סרטניים בעור.
למרות שנמשים נחשבים לחלק מהאסתטיקה הטבעית של רבים, יש המעוניינים להסירם מסיבות קוסמטיות. קיימות מספר שיטות להבהרת נמשים או להסרתם, החל מקרמים מבהירים המכילים הידרוקינון (Hydroquinone) או רטינואידים (Retinoids), דרך טיפולי לייזר וכלה בקילוף כימי (Chemical Peeling).
טיפול הלייזר נחשב לאחת השיטות היעילות ביותר, כאשר קרן הלייזר מכוונת אל פיגמנט המלנין שבנמש ומפרקת אותו, מבלי לפגוע בעור הסובב.
מעניין לציין שמה שפעם נחשב למום שאנשים התאמצו להסתיר, כיום מקבל הערכה רבה בתעשיית היופי והאופנה. דוגמניות ושחקניות רבות כמו ג'וליאן מור (Julianne Moore), אמה סטון (Emma Stone) ולוסי ליו (Lucy Liu) מציגות בגאווה את הנמשים שלהן. יש אפילו מי שמוסיפות נמשים מלאכותיים באיפור או בקעקועים קטנים על פניהם.
אנקדוטה מעניינת: במאה ה-18, נמשים נחשבו למום משמעותי כל כך עד שנשים אצילות השתמשו ב"פאטשים" (Patches) - כתמים דביקים שהודבקו על הפנים כדי להסתיר נמשים או לשמש כ"מלכודות יופי" שיסיטו את המבט מפגמים אחרים בפנים.
הנה הנמשים שעל פני רבים מאיתנו:
https://youtu.be/v2OralTN7ss
כוכבות שמחבקות את הנמשים שלהן:
https://youtu.be/POajNz22pZ8
מה גורם לנמשים? (ללא מילים):
https://youtu.be/DDguPpW2cvU
וסרטון קצר על הנמשים (עברית):
https://youtu.be/1R_yhmO_XIk
מה קובע את צבע העיניים שלנו?
לכל בני האדם בעולם היו פעם עיניים חומות. כיום יש גם רבים בעלי עיניים כחולות וגם מעטים שיש להם עיניים ירוקות.
ולמה יש אנשים עם עיניים כחולות למשל? - הדבר התרחש לראשונה בשל מוטציה, פגם גנטי. זו התרחשה באדם אחד שנולד אי שם בעבר הרחוק עם עיניים כחולות. הפגם בגנים גרם לשינוי בצבע העיניים שלו ובזכות הגנטיקה, תכונת התורשה, כמו גם בשל מאפיינים סביבתיים, רבים מצאצאיו של אותו אב קדמון הפכו גם הם לבעלי עיניים כחולות.
תרומת הסביבה לעיניים הכחולות היא שבמהלך אלפי שנים יצא שבעלי עיניים כחולות התרכזו יותר באזורים הצפוניים של כדור הארץ. באזורים אלה יש פחות שמש. המחסור בשמש גרם לכך שבגופם של תושבי האזורים הללו יש פחות חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט חום, כלומר חומר צבע טבעי שנמצא ברקמות של יצורים חיים ונותן להם צבע. המלנין הוא אחד הגורמים המשמעותיים בצבע החום שבקשתית העין. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר והצבע שלה יהיה יותר חום. לעומת זאת בעיניים בהירות יש פחות מלנין.
מכאן שבעיניהם של אנשים בעלי עיניים כחולות היה פחות מלנין. באזורי הצפון דלילי השמש התרבו בעלי העיניים הכחולות. לעומתם התרבו באזורים עתירי שמש, כמו המזרח התיכון, אפריקה ואסיה, בעלי העיניים החומות שבגופם הרבה מלנין.
חוץ מלהעניק צבע לעיניים שלנו, למלנין יש יכולת לספוג גם קרינה על-סגולה. בכך הוא מגן על העיניים מפני קרני שמש מזיקות. לכן עיניים חומות וכהות, שיש בהם כמות רבה של מלנין, רגישות פחות לקרני שמש, לעומת עיניים בהירות. הן מתאימות יותר לאזורים רוויי שמש כמו ביבשת אפריקה ולכן הברירה הטבעית מאפשרת לבעלי עיניים כאלה לשרוד טוב יותר במקומות החמים, לעומת בעלי עיניים בהירות.
הנה הסיבה שיש לאנשים עיניים כחולות:
https://youtu.be/qfSfNIzN7q8
סרטון נוסף על העין האנושית:
http://youtu.be/tM4zK-7ilUI
וסרט ארוך יותר שמראה את העין וכיצד היא פועלת:
http://youtu.be/syaQgmxb5i0?long=yes
למה יש ילדים שהעיניים הכחולות שאיתם נולדו מחליפות את צבען?
לבעלי עיניים כחולות חסר חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט או צבע חום, שנותן להם את הצבע החום. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום.
הקשתית היא החלק הצבעוני שבעין. שני גורמים קובעים את הצבע שלה. הראשון הוא המלנין, פיגמנט בגופנו שככל שהוא מועט העין תהיה כחולה.
אגב, בשני שבהם הוא הצפיפות של התאים שבקשתית. זו הסיבה שיש אנשים עם עיניים כחולות הרבה יותר עמוקות מלאחרים.
אבל תינוקות שנולדים עם עיניים כחולות, צבע העיניים שלהם הוא לא בהכרח צבע העיניים שיהיה להם בבגרותם. הצבע הכחול בגיל זה נובע לרוב ממחסור במלנין. במקרים כאלה, כשהם גדלים, מתגבר ייצור המלאנין בעיניים של אותם תינוקות.
ומכיוון שיותר מלנין פירושו עיניים חומות יותר, ככל שכמות המלנין בעיני התינוק גדלה, ישתנה צבע העיניים וייעשה חום וכהה יותר.
כך מתמעטים בעלי העיניים הכחולות:
https://youtu.be/FOiV6pUF6lI
למה לתינוקות יש עיניים כחולות:
https://youtu.be/vW97Aya1hXg
והסבר של רופאה לשינוי צבע העיניים ככל שהתינוק גדל:
https://youtu.be/gP-q6pbgl-U
איך נוצרות עיניים כחולות?
ודאי יפתיע אתכם לדעת שמה שצובע עיניים בכחול הוא למעשה לא פיגמנט כחול אלא פיגמנט... חום!
צבע העיניים שלנו נקבע לפי כמות של חומר שנקרא מלנין. המלנין הוא הפיגמנט או הצבע החום, שנותן לעיניים את הצבע החום. ומלנין הוא אותו פיגמנט מופלא שאחראי גם על צבע העור שלנו.
בעין שלנו, ככל שיש יותר מלנין, היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום. בעלי העיניים הכחולות הם, הפתעה, מי שחסר בגופם מלנין ולכן עיניהם אינן מקבלות את הצבע החום.
בנוסף לפיגמנט המלנין, אם להיות מדויקים, צבע הקשתית, החלק הצבעוני של העין, נקבע על ידי עוד גורם משמעותי. גורם זה הוא צפיפות התאים בקשתית.
כי עיניים חומות מקבלות את צבען מכמות גדולה של מלנין. עיניים כחולות, לעומתן, אינן מכילות פיגמנט כחול אלא מקבלות את צבען המרהיב מתופעה פיזיקלית של פיזור אור. גם עיניים ירוקות או בצבע אלסר מכילות למעשה פיגמנט חום בהיר.
הקשתית עצמה בנויה משתי שכבות מרתקות. השכבה הקדמית, הנקראת סטרומה, מורכבת מסיבים ותאים חופפים. כשאין פיגמנט בשכבה הקדמית, הסיבים מפזרים וקולטים חלק מאורכי הגל הארוכים יותר שנכנסים לעין, וכתוצאה מכך יותר אור כחול חוזר החוצה, והעיניים נראות כחולות.
צבע העיניים הוא תכונה תורשתית מורכבת המושפעת ממספר גנים שונים. כמות המלנין שנוצרת נקבעת על ידי גורמים גנטיים אלו, אך גם מושפעת מחשיפה לשמש. זו הסיבה שצבע עיניהם של תינוקות עשוי להשתנות ככל שהם גדלים - ככל שהתינוק מתפתח, ייצור המלנין בעין עולה, ולכן צבע העיניים עשוי להתכהות.
איך לאנשים יש עיניים כחולות?
https://youtu.be/m4SrHlThswA
למה הולכים ומתמעטים בעלי העיניים הכחולות בעולם?
לבעלי עיניים כחולות חסר חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט או צבע חום, שנותן להם את הצבע החום. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום.
מאז האב הקדמון הראשון שהכיל גנים של עיניים כחולות, בשל מוטציה, הלכו והתרבו בעלי עיניים כחולות בסקנדינביה ובאזורי צפון כדור הארץ. כל בעלי העיניים הכחולות בעולם חולקים למעשה אב קדמון אחד.
כיום ישנן מדינות סקנדינביות שבהן מעל 90% מהאוכלוסיה הם בעלי עיניים כחולות.
אך בדורות האחרונים הולכים ומתערים בעלי עיניים כחולות בשאר אזורי כדור הארץ. לצד זה גם ההתרבות הטבעית באזורים דרומיים ורוויי שמש היא רבה יותר. משום כך, גם אם בעלי העיניים הכחולות לא נעלמים, הם הולכים ומתמעטים באופן יחסי, לעומת תושבי כדור הארץ שיש להם עיניים חומות.
כך מתמעטים בעלי העיניים הכחולות:
https://youtu.be/FOiV6pUF6lI
מהי זיקנה ומהי ההזדקנות?
זִקנה היא הגיל שאחרי גיל החיים של אנשים בחברה. בכל חברה אנשים אחרים יכולים להיחשב זקנים. זה יכול להיות תלוי בתקופה - אם לפני כמה מאות שנים נחשב אדם בן 50 לזקן, כיום בגיל 80 ומעלה אתה נחשב זקן.
ההזדקנות היא מה שקורה לגופנו בגיל מתקדם. זהו בלאי של הגוף בגיל מתקדם יותר והוא קורה לכל יצור בטבע. מערכות הגוף וצורתו הולכים ומתבלים והגוף אינו צעיר וחדש כשהיה.
תהליכים רבים שעוברים עלינו עם הגיל משפיעים גם על המראה החיצוני. העור המתקמט בזיקנה, מבנה הגוף הולך ומשתנה כשאנו שפופים יותר עם השנים, השיער ההולך בהדרגה ומלבין וגברים רבים שמתקרחים.
באזורים שונים בעולם, הזיקנה נתפסת באופן שונה ומקומי. בארצות מתקדמות אנשים חיים יותר שנים ולכן הזקנים הינם אנשים מבוגרים בהרבה מאשר במדינות שאינן מתקדמות ואורך החיים בהן קצר יותר.
האדם הזקן בתרבות האנושית הוא אחד הארכיטיפים הוותיקים ביותר. המבוגר זכה במשך אלפי שנים לכבוד של מי שהוא חכם יותר ובעל נסיון עדיף. האדם הזקן נתפס כמנוסה יותר בחיים והניסיון הקנה לו יכולת לפתור בעיות ומצבים שצעירים התקשו לפתור.
בעולם המודרני של ימינו כבודו של הגיל די מתערער. צעירים מבריקים בעולם ההייטקיסטי של היום, שולטים בטכנולוגיה המתפתחת בקצב מסחרר. לפיכך לניסיון יש פחות ערך מחשיבה מהירה ויכולת לחפש היטב בגוגל. אבל עדיין ועם כל השינויים, דומה שמעט כבוד נשמר עדיין לאדם הזקן.
הנה סרטון על הזיקנה וסיבותיה (מתורגם):
https://youtu.be/GASaqPv0t0g
כך הזיקנה מתרחשת:
https://youtu.be/BkcXbx5rSzw
למה אנחנו חוששים מהזיקנה (עברית):
https://youtu.be/fexO9sz5K6A
אנימציה נפלאה של השנים העוברות, מילדות ועד זיקנה:
https://youtu.be/1TGf4E8fgfw
והצגת תיאטרון בובות על זיקנה:
https://youtu.be/qkAPlSDTuKY

המלנין (Melanin) הוא פיגמנט, בעברית צבען, או מעין חומר צבע שיש בגופנו.
המלנין הוא האחראי לצבע עורנו. ככל שבעור יש יותר מלנין, הוא יהיה כהה יותר. אנשים שחיים בסביבות חמות נולדים עם עור כהה.
לבעלי עור בהיר יש פחות מלנין בעור ולכן הם צריכים להיזהר הרבה יותר ולמרוח קרם הגנה בהקפדה רבה עוד יותר.
גם נקודות החן, השומות והנמשים שעל העור, הן בעצם פיסות עור קטנות שהצטבר בהן מלנין.
אבל המלנין גם נותן את הצבע למרכיבים נוספים בגוף האדם, כמו צבע שיער, צבע עיניים וכדומה. כי כמו צבע העור, גם צבע השיער שלנו תלוי בעיקר בכמות המלנין שמייצרים המלנוציטים.
כמות המלנוציטים של בעלי שיער כהה מביאה לייצור של יותר מלנין מהמלנוציטים של בלונדינים ובעלי שיער בהיר. חוסר במלנין הוא שגורם לשיעור בהיר ועיניים כחולות.
יוצאי דופן הם הג'ינג'ים, בעלי שיער אדום או אדמוני, המייצרים סוג שונה של מלנין.
הדרך העיקרית שבה ניתן להגביר את ייצור המלנין בגוף היא חשיפה של העור לקרינת UV, כלומר שיזוף. זה קורה כשהמלנין בולע קרינה באורכי גל קצרים, לרוב קרינה על-סגולה. כך הוא מגן על הגוף מהקרינה.
ככל שאנו נחשפים יותר לאור השמש, משמע אנו משתזפים, כך מופרש יותר מלנין, מה שהופך את עורנו לכהה.
המלנין מיוצר על ידי מלנוציטים (Melanocytes), שהם תאים מיוחדים, המצויים בשכבת התאים התחתונה ביותר של שכבת האפידרמיס שבעור.
הנה המלנין שבגופנו והשפעתו על צבע העור (מתורגם):
https://youtu.be/_r4c2NT4naQ
כך אנו מקבלים את צבע עורנו:
https://youtu.be/VC0TL_lYLm8
על גווני עור ואבחון של מצבו הבריאותי (עברית):
https://youtu.be/Ww89paUGCzc
הסבר אסתטי על המלנין (עברית):
https://youtu.be/8hhz5mR_Sbo
טיפים טבעיים להבהרה של כתמי עור וגיל (מתורגם):
https://youtu.be/thOusT_2Q0I
והתכונות החשמליות של המלנין:
https://youtu.be/KifAQBhYgO0

שמתם לב ששיער של אנשים מבוגרים הולך ונעשה אפור או ממש לבן? זה נקרא שיער שיבה (Gray hair) וזו תופעה מעניינת של הגוף האנושי.
השיער האפור הוא תופעה שמעסיקה מדענים כבר עשרות שנים. מחקרים גילו שאצל מרבית האנשים התהליך מתחיל כבר בגיל 25, אך הוא כל כך הדרגתי שאנחנו מבחינים בו רק שנים מאוחר יותר.
בכל זקיק שיער מסתתרים תאים קטנים הנקראים מלנוציטים (Melanocytes) ותפקידם לייצר פיגמנט בשם מלנין (Melanin), אותו חומר שגם נותן צבע לשיער שלנו וגם גוון לעורנו.
המלנין מגיע בשני זנים - יומלנין (Eumelanin) שאחראי לשיער כהה, ופיאומלנין (Pheomelanin) שיוצר גוונים אדמדמים. למעשה, בלונדיניות טבעיות מפיקות כמות קטנה במיוחד של יומלנין, בעוד שאנשים בעלי שיער שחור מייצרים כמויות רבות של יומלנין.
#למה השיער מאבד צבע בגיל מבוגר ואיך זה קורה?
מסתבר שעם הגיל הולכים התאים שנותנים לשיער שלנו את צבעו ומתים. זה קורה בהדרגה ובמעלה הגיל שלנו. כמו מפעל שמפחית את הייצור, הולכים המלנוציטים, אותם תאים שמייצרים את הצבע לשיער, ומתעייפים.
לאורך השנים, הם מייצרים פחות ופחות מלנין ומכאן הפיכת השיער לשיער שיבה היא עובדה מוגמרת, הדרגתית אבל ברורה. בתחילה השיער מאפיר ובהדרגה הוא הולך ומתבהר, עד להלבנתו המוחלטת.
התוצאה היא שיער שקוף. לנו הוא נראה לבן או אפור, אבל זה רק בגלל האופן שבו האור מוחזר משערות, שהן הסיבים החלולים שמרכיבים אותו. מסתבר שהתיאבון שלנו לצבע הוא כל כך בסיסי שהמוח האנושי שלנו מתקשה לתפוס שמשהו יכול להיות ללא צבע. לכן, אומרים מדענים, אנחנו רואים את השיער השקוף כ"אפור" או "לבן".
צביעת שערות שהלבינו (ובעצם נעשו שקופות) עוטפת כל שערה חסרת צבע בצבע מלאכותי. אך כשהיא תמשיך לצמוח יהיו חלקיה החדשים, מן הסתם לבנים.
התהליך קשור לצבירת מי חמצן (Hydrogen Peroxide) בזקיקי השיער. בגופם של צעירים אנזים שנקרא קטלז (Catalase) מפרק את מי החמצן לפני שהם מזיקים למלנוציטים. אך כשמתבגרים, רמות הקטלז יורדות ומי החמצן הולכים והורסים את יכולת הייצור של המלנין.
למרות תיאוריות שונות, מחקרים קליניים לא הצליחו להוכיח שתוספי קטלז יכולים למנוע הלבנה.
#מה קןבע מתי, כמה ומי יאפירו וילבינו?
במידה רבה אלה הגנים שלנו, שקובעים מתי שערנו יאפיר. חוקרים גילו שאנשים ממוצא אסייתי מתחילים להאפיר מאוחר יותר מאירופיים, אם כי ההבדלים משתנים בין מחקרים שונים. מה שכן נראה ברור הוא שלחץ ועישון יכולים להאיץ את התהליך, דרך מנגנונים חמצניים מורכבים.
הסיפור ההיסטורי הידוע על הלבנת שיער של המלכה מארי אנטואנט (Marie Antoinette), שלכאורה הלבינה בלילה אחד לפני הוצאתה להורג. מדענים טוענים שמבחינה ביולוגית הדבר בלתי אפשרי ושיער שכבר צמח לא יכול לאבד את הפיגמנט שלו פתאום. מבחינתם, רק שיער חדש יכול לצמוח בלי מלנין.
בכל מקרה, להלבנת השיער יש רקע גנטי ורואים הבדלים ברורים בין אוכלוסיות שונות בעולם. מסתבר שאנשים ממוצא אירופי או צפון אמריקאי נוטים בפירוש להלבנה מוקדמת יותר של שיערם מאשר ילידי אפריקה או אסיה.
ואגב, אף שאנו קושרים את תופעת השיער הלבן להזדקנות, יש שניצניה מתחילים מוקדם יותר. יש מקרים של בני אדם שאצלם מופיעות שערות נטולות מלנין כבר בגיל ההתבגרות. נפוצה מאוד גם ההופעה של שיער שיבה אצל צעירים בשנות השלושים לחייהם.
עובדה מעניינת נוספת: אצל אנשים מסוימים השיער הופך להיות מתולתל יותר כשהוא הופך לאפור. זה קורה כי מבנה החלבונים בשיער משתנה עם הגיל, מה שמשפיע על הטקסטורה שלו.
מדוע אנשים מאפירים ומה הדילמה שזה יוצר? (מתורגם):
https://youtu.be/pUHCsU0hdJM
לפעמים השוער מתחיל להאפיר כבר בגיל ההתבגרות:
https://youtu.be/QJMTk8sBfFE
הסבר לשיער המאפיר של המבוגרים (עברית):
https://youtu.be/48EOBXbHT_A
והטרנד הנוכחי של נשים שמפסיקו לצבוע את שיער השיבה (עברית):
https://youtu.be/VJNuncar-KI

ישנם עמים שחיים בארצות חמות ויש שחיים בארצות קרות מאד.
בארצות החמות העור של הילידים המקומיים מלא בחומר שמגן על הגוף מכוויות שמש. החומר הזה נקרא מלנין והוא שהופך את עורם של ילידי המדינות החמות, כמו מדינות אפריקה למשל, לכהה יותר.
לעומתן, בארצות קרות אין הרבה שמש. עורם של המקומיים, כמו בסקנדינביה למשל, הוא בהיר, כי אין בו מלנין.
מה שמטריד והוא קשור לגזענות זה שאנשים בעולם גם נשפטים לפי צבע עורם. וזה לא רק שחור או לבן, אלא גם כל הגוונים שביניהם, מה שזכה לשם "קולוריזם". ככל שאנשים קרובים בצבע עורם ללבן - הם נחשבים יותר.
זה נורא קשה לחיות עם ההרגשה שאולי את או אתה לא מהחלק שנחשב לבעל הצבע הנכון.
הנה הסבר מצוין על גווני עור וכיצד הם נוצרו (מתורגם):
https://youtu.be/_r4c2NT4naQ
צבע עור הוא גם מקור לאפלייה:
https://youtu.be/6qA3isyu29M

נמשים (Freckles) הם הנקודות החמודות הללו שמקשטות את פניהם של ילדים ואנשים רבים, בעיקר בעלי עור בהיר ושיער אדמוני.
למעשה, נמשים אינם אלא ריכוז מקומי של מלנין, אותו פיגמנט שאחראי על צבע העור והשיער שלנו. כאשר תאי המלנוציטים שבעור מייצרים יותר מדי מלנין באזורים מסוימים, נוצרים אותם כתמים חומים קטנים שכולנו מכירים.
גורם מרכזי להופעת נמשים הוא חשיפה לשמש. כשהעור נחשף לקרינת אולטרה-סגולה, תאי הגוף מגיבים בייצור מוגבר של מלנין כדי להגן על העור מפני נזקי הקרינה הזו. אצל אנשים עם נטייה גנטית לנמשים, תגובה זו אינה אחידה אלא יוצרת את אותם כתמים נקודתיים. נמשים נוטים להיות נפוצים יותר בקרב אנשים בעלי שיער אדמוני או בלונדיני ובעלי עור בהיר במיוחד, שכן אלה רגישים יותר לשמש.
מעניין לדעת שיש שני סוגים עיקריים של נמשים: נמשים קבועים שנוכחים כל השנה ונמשי קיץ שמופיעים או מתכהים בקיץ ומתבהרים בחורף. ההבדל ביניהם הוא גנטי ותלוי בתגובת העור לשמש.
הנמשים עצמם אינם מסוכנים כלל וכלל. הם נחשבים לווריאציה טבעית ונורמלית לחלוטין של העור. עם זאת, חשוב להבחין בין נמשים לבין כתמי שמש (Solar Lentigines) או שומות (Moles) שעלולים להתפתח עם הזמן.
כי כתמי שמש, בניגוד לנמשים, מופיעים אצל אנשים עם עור בהיר, בדרך כלל אחרי גיל 40 ולרוב על הפנים, הזרועות ועל כפות הידיים. את הופעת כתמי השמש הללו גורמת לרוב החשיפה לשמש וככל הנראה גם הזדקנות העור.
ועדיין, אנשים עם נמשים רבים צריכים להיות ערניים יותר לשינויים בעור, מכיוון שהם בדרך כלל רגישים יותר לשמש ולכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן עור. חשוב לזכור תמיד שחשיפה לא מבוקרת לשמש היא גורם שכיח לנזקים בריאותיים מצטברים שנעים מכתמי שמש, קמטים, כוויות ונמשים ועד לנגעים סרטניים בעור.
למרות שנמשים נחשבים לחלק מהאסתטיקה הטבעית של רבים, יש המעוניינים להסירם מסיבות קוסמטיות. קיימות מספר שיטות להבהרת נמשים או להסרתם, החל מקרמים מבהירים המכילים הידרוקינון (Hydroquinone) או רטינואידים (Retinoids), דרך טיפולי לייזר וכלה בקילוף כימי (Chemical Peeling).
טיפול הלייזר נחשב לאחת השיטות היעילות ביותר, כאשר קרן הלייזר מכוונת אל פיגמנט המלנין שבנמש ומפרקת אותו, מבלי לפגוע בעור הסובב.
מעניין לציין שמה שפעם נחשב למום שאנשים התאמצו להסתיר, כיום מקבל הערכה רבה בתעשיית היופי והאופנה. דוגמניות ושחקניות רבות כמו ג'וליאן מור (Julianne Moore), אמה סטון (Emma Stone) ולוסי ליו (Lucy Liu) מציגות בגאווה את הנמשים שלהן. יש אפילו מי שמוסיפות נמשים מלאכותיים באיפור או בקעקועים קטנים על פניהם.
אנקדוטה מעניינת: במאה ה-18, נמשים נחשבו למום משמעותי כל כך עד שנשים אצילות השתמשו ב"פאטשים" (Patches) - כתמים דביקים שהודבקו על הפנים כדי להסתיר נמשים או לשמש כ"מלכודות יופי" שיסיטו את המבט מפגמים אחרים בפנים.
הנה הנמשים שעל פני רבים מאיתנו:
https://youtu.be/v2OralTN7ss
כוכבות שמחבקות את הנמשים שלהן:
https://youtu.be/POajNz22pZ8
מה גורם לנמשים? (ללא מילים):
https://youtu.be/DDguPpW2cvU
וסרטון קצר על הנמשים (עברית):
https://youtu.be/1R_yhmO_XIk
מלנין

לכל בני האדם בעולם היו פעם עיניים חומות. כיום יש גם רבים בעלי עיניים כחולות וגם מעטים שיש להם עיניים ירוקות.
ולמה יש אנשים עם עיניים כחולות למשל? - הדבר התרחש לראשונה בשל מוטציה, פגם גנטי. זו התרחשה באדם אחד שנולד אי שם בעבר הרחוק עם עיניים כחולות. הפגם בגנים גרם לשינוי בצבע העיניים שלו ובזכות הגנטיקה, תכונת התורשה, כמו גם בשל מאפיינים סביבתיים, רבים מצאצאיו של אותו אב קדמון הפכו גם הם לבעלי עיניים כחולות.
תרומת הסביבה לעיניים הכחולות היא שבמהלך אלפי שנים יצא שבעלי עיניים כחולות התרכזו יותר באזורים הצפוניים של כדור הארץ. באזורים אלה יש פחות שמש. המחסור בשמש גרם לכך שבגופם של תושבי האזורים הללו יש פחות חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט חום, כלומר חומר צבע טבעי שנמצא ברקמות של יצורים חיים ונותן להם צבע. המלנין הוא אחד הגורמים המשמעותיים בצבע החום שבקשתית העין. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר והצבע שלה יהיה יותר חום. לעומת זאת בעיניים בהירות יש פחות מלנין.
מכאן שבעיניהם של אנשים בעלי עיניים כחולות היה פחות מלנין. באזורי הצפון דלילי השמש התרבו בעלי העיניים הכחולות. לעומתם התרבו באזורים עתירי שמש, כמו המזרח התיכון, אפריקה ואסיה, בעלי העיניים החומות שבגופם הרבה מלנין.
חוץ מלהעניק צבע לעיניים שלנו, למלנין יש יכולת לספוג גם קרינה על-סגולה. בכך הוא מגן על העיניים מפני קרני שמש מזיקות. לכן עיניים חומות וכהות, שיש בהם כמות רבה של מלנין, רגישות פחות לקרני שמש, לעומת עיניים בהירות. הן מתאימות יותר לאזורים רוויי שמש כמו ביבשת אפריקה ולכן הברירה הטבעית מאפשרת לבעלי עיניים כאלה לשרוד טוב יותר במקומות החמים, לעומת בעלי עיניים בהירות.
הנה הסיבה שיש לאנשים עיניים כחולות:
https://youtu.be/qfSfNIzN7q8
סרטון נוסף על העין האנושית:
http://youtu.be/tM4zK-7ilUI
וסרט ארוך יותר שמראה את העין וכיצד היא פועלת:
http://youtu.be/syaQgmxb5i0?long=yes

לבעלי עיניים כחולות חסר חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט או צבע חום, שנותן להם את הצבע החום. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום.
הקשתית היא החלק הצבעוני שבעין. שני גורמים קובעים את הצבע שלה. הראשון הוא המלנין, פיגמנט בגופנו שככל שהוא מועט העין תהיה כחולה.
אגב, בשני שבהם הוא הצפיפות של התאים שבקשתית. זו הסיבה שיש אנשים עם עיניים כחולות הרבה יותר עמוקות מלאחרים.
אבל תינוקות שנולדים עם עיניים כחולות, צבע העיניים שלהם הוא לא בהכרח צבע העיניים שיהיה להם בבגרותם. הצבע הכחול בגיל זה נובע לרוב ממחסור במלנין. במקרים כאלה, כשהם גדלים, מתגבר ייצור המלאנין בעיניים של אותם תינוקות.
ומכיוון שיותר מלנין פירושו עיניים חומות יותר, ככל שכמות המלנין בעיני התינוק גדלה, ישתנה צבע העיניים וייעשה חום וכהה יותר.
כך מתמעטים בעלי העיניים הכחולות:
https://youtu.be/FOiV6pUF6lI
למה לתינוקות יש עיניים כחולות:
https://youtu.be/vW97Aya1hXg
והסבר של רופאה לשינוי צבע העיניים ככל שהתינוק גדל:
https://youtu.be/gP-q6pbgl-U

ודאי יפתיע אתכם לדעת שמה שצובע עיניים בכחול הוא למעשה לא פיגמנט כחול אלא פיגמנט... חום!
צבע העיניים שלנו נקבע לפי כמות של חומר שנקרא מלנין. המלנין הוא הפיגמנט או הצבע החום, שנותן לעיניים את הצבע החום. ומלנין הוא אותו פיגמנט מופלא שאחראי גם על צבע העור שלנו.
בעין שלנו, ככל שיש יותר מלנין, היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום. בעלי העיניים הכחולות הם, הפתעה, מי שחסר בגופם מלנין ולכן עיניהם אינן מקבלות את הצבע החום.
בנוסף לפיגמנט המלנין, אם להיות מדויקים, צבע הקשתית, החלק הצבעוני של העין, נקבע על ידי עוד גורם משמעותי. גורם זה הוא צפיפות התאים בקשתית.
כי עיניים חומות מקבלות את צבען מכמות גדולה של מלנין. עיניים כחולות, לעומתן, אינן מכילות פיגמנט כחול אלא מקבלות את צבען המרהיב מתופעה פיזיקלית של פיזור אור. גם עיניים ירוקות או בצבע אלסר מכילות למעשה פיגמנט חום בהיר.
הקשתית עצמה בנויה משתי שכבות מרתקות. השכבה הקדמית, הנקראת סטרומה, מורכבת מסיבים ותאים חופפים. כשאין פיגמנט בשכבה הקדמית, הסיבים מפזרים וקולטים חלק מאורכי הגל הארוכים יותר שנכנסים לעין, וכתוצאה מכך יותר אור כחול חוזר החוצה, והעיניים נראות כחולות.
צבע העיניים הוא תכונה תורשתית מורכבת המושפעת ממספר גנים שונים. כמות המלנין שנוצרת נקבעת על ידי גורמים גנטיים אלו, אך גם מושפעת מחשיפה לשמש. זו הסיבה שצבע עיניהם של תינוקות עשוי להשתנות ככל שהם גדלים - ככל שהתינוק מתפתח, ייצור המלנין בעין עולה, ולכן צבע העיניים עשוי להתכהות.
איך לאנשים יש עיניים כחולות?
https://youtu.be/m4SrHlThswA

לבעלי עיניים כחולות חסר חומר שנקרא מלנין. מלנין הוא פיגמנט או צבע חום, שנותן להם את הצבע החום. ככל שיש יותר מלנין בעין היא תהיה כהה יותר וצבעה יהיה יותר חום.
מאז האב הקדמון הראשון שהכיל גנים של עיניים כחולות, בשל מוטציה, הלכו והתרבו בעלי עיניים כחולות בסקנדינביה ובאזורי צפון כדור הארץ. כל בעלי העיניים הכחולות בעולם חולקים למעשה אב קדמון אחד.
כיום ישנן מדינות סקנדינביות שבהן מעל 90% מהאוכלוסיה הם בעלי עיניים כחולות.
אך בדורות האחרונים הולכים ומתערים בעלי עיניים כחולות בשאר אזורי כדור הארץ. לצד זה גם ההתרבות הטבעית באזורים דרומיים ורוויי שמש היא רבה יותר. משום כך, גם אם בעלי העיניים הכחולות לא נעלמים, הם הולכים ומתמעטים באופן יחסי, לעומת תושבי כדור הארץ שיש להם עיניים חומות.
כך מתמעטים בעלי העיניים הכחולות:
https://youtu.be/FOiV6pUF6lI

זִקנה היא הגיל שאחרי גיל החיים של אנשים בחברה. בכל חברה אנשים אחרים יכולים להיחשב זקנים. זה יכול להיות תלוי בתקופה - אם לפני כמה מאות שנים נחשב אדם בן 50 לזקן, כיום בגיל 80 ומעלה אתה נחשב זקן.
ההזדקנות היא מה שקורה לגופנו בגיל מתקדם. זהו בלאי של הגוף בגיל מתקדם יותר והוא קורה לכל יצור בטבע. מערכות הגוף וצורתו הולכים ומתבלים והגוף אינו צעיר וחדש כשהיה.
תהליכים רבים שעוברים עלינו עם הגיל משפיעים גם על המראה החיצוני. העור המתקמט בזיקנה, מבנה הגוף הולך ומשתנה כשאנו שפופים יותר עם השנים, השיער ההולך בהדרגה ומלבין וגברים רבים שמתקרחים.
באזורים שונים בעולם, הזיקנה נתפסת באופן שונה ומקומי. בארצות מתקדמות אנשים חיים יותר שנים ולכן הזקנים הינם אנשים מבוגרים בהרבה מאשר במדינות שאינן מתקדמות ואורך החיים בהן קצר יותר.
האדם הזקן בתרבות האנושית הוא אחד הארכיטיפים הוותיקים ביותר. המבוגר זכה במשך אלפי שנים לכבוד של מי שהוא חכם יותר ובעל נסיון עדיף. האדם הזקן נתפס כמנוסה יותר בחיים והניסיון הקנה לו יכולת לפתור בעיות ומצבים שצעירים התקשו לפתור.
בעולם המודרני של ימינו כבודו של הגיל די מתערער. צעירים מבריקים בעולם ההייטקיסטי של היום, שולטים בטכנולוגיה המתפתחת בקצב מסחרר. לפיכך לניסיון יש פחות ערך מחשיבה מהירה ויכולת לחפש היטב בגוגל. אבל עדיין ועם כל השינויים, דומה שמעט כבוד נשמר עדיין לאדם הזקן.
הנה סרטון על הזיקנה וסיבותיה (מתורגם):
https://youtu.be/GASaqPv0t0g
כך הזיקנה מתרחשת:
https://youtu.be/BkcXbx5rSzw
למה אנחנו חוששים מהזיקנה (עברית):
https://youtu.be/fexO9sz5K6A
אנימציה נפלאה של השנים העוברות, מילדות ועד זיקנה:
https://youtu.be/1TGf4E8fgfw
והצגת תיאטרון בובות על זיקנה:
https://youtu.be/qkAPlSDTuKY
מהי תסמונת מארי אנטואנט, ששערה הלבין תוך לילה?
אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.
בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).
אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".
הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.
בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.
המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.
המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.
מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.
את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.
אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.
על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:
https://youtu.be/mBVFF3ou-j4
האם זה יכול להיות?
https://youtu.be/pvEg7oCm09c
מצגת וידאו בנושא:
https://youtu.be/ObzGK5czo0o
על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:
https://youtu.be/KqHacO7lQo0
וחייה של מארי אנטואנט:
https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA
אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.
בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).
אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".
הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.
בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.
המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.
המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.
מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.
את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.
אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.
על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:
https://youtu.be/mBVFF3ou-j4
האם זה יכול להיות?
https://youtu.be/pvEg7oCm09c
מצגת וידאו בנושא:
https://youtu.be/ObzGK5czo0o
על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:
https://youtu.be/KqHacO7lQo0
וחייה של מארי אנטואנט:
https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA
