שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מרירות
מהי פטריית "השיניים המדממות"?
בעולם הטבע ובקרב הפטריות לא חסרות כאלה המספקות הזיה או מראה מפתיע או אפילו משונה. אבל יש פטריה אחת שהיא ממש לא מה שאתם רואים.
הפטריה הזו מהתלת במי שמביטים בה. יש אנשים שהיא מזכירה להם עוגת תותים מתוקה ומפנקת. לאחרים המראה שלה דומה יותר לדם המבצבץ משיניו של יצור אימתני שראשו בולט מתוך האדמה.
המראה הזה הוא מה שהקנה לה את השם הציורי "פטריית השיניים המדממות" (Bleeding tooth fungus).
לשמה זכתה הפטרייה בזכות השכבה הלבנה שמעליה. ממנה מופרשות טיפות של נוזל אדום וסמיך, המזכיר ריבת תותים. טיפות הנוזל האדומות נובעות הישר מתוך נקבוביות הצמח ואכן מזכירות דם.
"פטריית השיניים המדממות", שגדלה בעיקר ביערות של יבשות אירופה וצפון אמריקה, איננה רעילה. למעשה, מדובר בפטריה אכילה ולא מזיקה, אם כי הטעם שלה הוא מר באופן קיצוני וקשה להתגעגע לנגיסה נוספת.
המרירות הזו לא מנעה מהפטריה הזו לזכות בעוד שמות מגרים ומרחיבים את הדמיון. ביניהם בולטים כינויים כמו "תותים בשמנת", "שן השד", "השן של השטן", "שן המיץ האדום" ו"פטריית המיץ האדום".
אגב, כמו כל דבר בטבע, הזמן גם כאן עושה את שלו. ככל שהפטריה הזו מתבגרת, היא הופכת כהה יותר ומאבדת את המראה המגרה והמבלבל כל כך. לא עוד עוגת שמנת או שד עם דם המבצבץ מתוך שיניו, אלא עוד פטריה על פני קרקע היער.
הנה פטריית השיניים המדממות:
https://youtu.be/wOV-prg3d9k
זו אחת הפטריות המרירות שיש:
https://youtu.be/lZZH2FpU5fw
ואפשר למצוא אותה בטבע:
https://youtu.be/pJacTPmWAoE
בעולם הטבע ובקרב הפטריות לא חסרות כאלה המספקות הזיה או מראה מפתיע או אפילו משונה. אבל יש פטריה אחת שהיא ממש לא מה שאתם רואים.
הפטריה הזו מהתלת במי שמביטים בה. יש אנשים שהיא מזכירה להם עוגת תותים מתוקה ומפנקת. לאחרים המראה שלה דומה יותר לדם המבצבץ משיניו של יצור אימתני שראשו בולט מתוך האדמה.
המראה הזה הוא מה שהקנה לה את השם הציורי "פטריית השיניים המדממות" (Bleeding tooth fungus).
לשמה זכתה הפטרייה בזכות השכבה הלבנה שמעליה. ממנה מופרשות טיפות של נוזל אדום וסמיך, המזכיר ריבת תותים. טיפות הנוזל האדומות נובעות הישר מתוך נקבוביות הצמח ואכן מזכירות דם.
"פטריית השיניים המדממות", שגדלה בעיקר ביערות של יבשות אירופה וצפון אמריקה, איננה רעילה. למעשה, מדובר בפטריה אכילה ולא מזיקה, אם כי הטעם שלה הוא מר באופן קיצוני וקשה להתגעגע לנגיסה נוספת.
המרירות הזו לא מנעה מהפטריה הזו לזכות בעוד שמות מגרים ומרחיבים את הדמיון. ביניהם בולטים כינויים כמו "תותים בשמנת", "שן השד", "השן של השטן", "שן המיץ האדום" ו"פטריית המיץ האדום".
אגב, כמו כל דבר בטבע, הזמן גם כאן עושה את שלו. ככל שהפטריה הזו מתבגרת, היא הופכת כהה יותר ומאבדת את המראה המגרה והמבלבל כל כך. לא עוד עוגת שמנת או שד עם דם המבצבץ מתוך שיניו, אלא עוד פטריה על פני קרקע היער.
הנה פטריית השיניים המדממות:
https://youtu.be/wOV-prg3d9k
זו אחת הפטריות המרירות שיש:
https://youtu.be/lZZH2FpU5fw
ואפשר למצוא אותה בטבע:
https://youtu.be/pJacTPmWAoE
מהם הטעמים שאנו מרגישים?
הלשון שלנו יודעת לזהות ארבעה סוגי טעמים. כל אחד מהם מזוהה באזור אחר של הלשון שלנו:
את המליחות אנו מרגישים בצידה הקדמי של הלשון, קצת מאחוריו מרגישים מתיקות, בצידי הלשון פנימה מורגש טעמו החמוץ של המזון ובקצה הפנימי של הלשון מורגש הטעם המר.
כיום יש טעם נוסף, חמישי, שהתגלה. קוראים לו "אוממי" (Umami). זוהי מילה שפירושה ביפאנית "טעים". לטעם האוממי אחראי מונוסודיום גלוטמט, שהוא מעצים טעם של תבשילים רבים. המונוסודיום גלוטמט פותח על ידי התעשייה היפאנית כדי לחזק טעמים של דברי מזון.
ומה עם הטעם החריף? - הפתעה.. הטעם החריף אינו טעם כלל, אלא כאב שנגרם מגירוי חזק מדי של אזורי הטעם שבלשון שלנו.
הנה מפת הטעמים על הטעמים ואזורי הלשון ולמה היא לא מדויקת ומייצגת תפיסה מדעית מוטעית (מתורגם):
https://youtu.be/hz6GULbowAk
הטעמים השונים שאנו מזהים בפה:
http://youtu.be/-mZqOimqGC8
פירוט החושים ותפקידם ההישרדותי ואחרי זה בדיקת טעם לאנשים (עברית):
https://youtu.be/LUzvpLs0GwM
סרטון אנימציה שמציג את אזורי הטעם בלשון שלנו:
http://youtu.be/j7GibFhuBmE
והסבר מדעי לבלוטות הטעם שעל הלשון שלנו:
http://youtu.be/klowOsUukG4
הלשון שלנו יודעת לזהות ארבעה סוגי טעמים. כל אחד מהם מזוהה באזור אחר של הלשון שלנו:
את המליחות אנו מרגישים בצידה הקדמי של הלשון, קצת מאחוריו מרגישים מתיקות, בצידי הלשון פנימה מורגש טעמו החמוץ של המזון ובקצה הפנימי של הלשון מורגש הטעם המר.
כיום יש טעם נוסף, חמישי, שהתגלה. קוראים לו "אוממי" (Umami). זוהי מילה שפירושה ביפאנית "טעים". לטעם האוממי אחראי מונוסודיום גלוטמט, שהוא מעצים טעם של תבשילים רבים. המונוסודיום גלוטמט פותח על ידי התעשייה היפאנית כדי לחזק טעמים של דברי מזון.
ומה עם הטעם החריף? - הפתעה.. הטעם החריף אינו טעם כלל, אלא כאב שנגרם מגירוי חזק מדי של אזורי הטעם שבלשון שלנו.
הנה מפת הטעמים על הטעמים ואזורי הלשון ולמה היא לא מדויקת ומייצגת תפיסה מדעית מוטעית (מתורגם):
https://youtu.be/hz6GULbowAk
הטעמים השונים שאנו מזהים בפה:
http://youtu.be/-mZqOimqGC8
פירוט החושים ותפקידם ההישרדותי ואחרי זה בדיקת טעם לאנשים (עברית):
https://youtu.be/LUzvpLs0GwM
סרטון אנימציה שמציג את אזורי הטעם בלשון שלנו:
http://youtu.be/j7GibFhuBmE
והסבר מדעי לבלוטות הטעם שעל הלשון שלנו:
http://youtu.be/klowOsUukG4